Beleggen in goud
Wordt dit jaar hét jaar voor goud?
27-01-2023
Mede door de aankomende heropening van de Chinese economie, verwacht Goldman Sachs dat de rest van het jaar een goed jaar gaat worden voor grondstoffen. Door de globale macro-economische situatie, in combinatie met lage voorraden…
De COVID-19 crisis had verschillende gevolgen. Veel bedrijven zijn failliet verklaard, er was veel onzekerheid en de industrie werd op verschillende plekken stil gelegd. Er waren ook zo gevolgen op goud. Zo steeg de goudprijs fors. Dit was het gevolg van particuliere investeerders die op zoek waren naar een veilige haven en dit in goud vonden. Het aantal transacties in goud steeg maar die vanuit centrale banken daarentegen daalde. Voor het eerst in tien jaar kochten centrale banken zo weinig goud als gedurende deze crisis. Nu de economie zich wereldwijd weer begint te herstellen lijkt ook het goud dat door centrale banken gekocht wordt te stijgen. Vooral de centrale banken van Thailand en Servië hebben hier een groot aandeel in.
Centrale banken Thailand en Servië
De centrale banken van Thailand en Servië vulden hun goudvoorraad aan nu er meer ademruimte is. Ook de centrale bank van Ghana zal dit weer oppakken. Nu de rust weer redelijk is wedergekeerd hebben centrale banken meer ruimte om goud te kopen. Dit is omdat er voor particuliere investeerders minder te vrezen is en daarom de behoefte aan een veilige haven afneemt. Met centrale banken die zich weer op goud richten kan alsnog een stijgende goudprijs ondersteund worden. Daarnaast is er ook sprake van inflatie waar banken zich tegen proberen te beschermen. Inflatie is namelijk 1 van de dingen die de vraag naar goud vanuit de centrale banken versterkt. Vooral de centrale bank van Servië geeft aan dit als motief te zien. Het land is van plan om tenminste 14 ton goud te kopen en op een totale reserve van 50 ton goud te eindigen.
Rusland koopt weer goud
Ook Rusland is van plan om meer goud aan haar reserves toe te voegen. Afgelopen maandag maakte het land bekend haar reserves tussen 7 juli en 5 augustus met $184,25 miljoen uit te breiden. Afgelopen jaar stopte Rusland met het kopen van goud vanwege een daling in de export van olie als gevolg van de daling van de olieprijs. Inmiddels stijgt de olieprijs weer en neemt de export ook weer toe. Dit geeft het land de mogelijkheid om haar reserves uit te breiden en meer goud te kopen.
Andere banken ook op goud
Naast Rusland zijn ook Kazachstand en Oezbekistan van plan om meer goud te kopen. Volgens de World Gold Council zal zelfs 1 op de 5 banken volgend jaar hun goudvoorraad uitbreiden. De totale aankoop van goud door centrale banken zal 1.000 ton bedragen. Het is duidelijk dat verschillende banken zich weer op goud richten. Nu er minder vraag zal zijn vanuit de particuliere investeerders is dit voordeliger voor de centrale banken. Als particuliere investeerder is het echter nog steeds mogelijk en nuttig om goud te kopen. Ook particuliere investeerders kunnen zich namelijk beschermen tegen bijvoorbeeld inflatie waar de centrale banken zich voor willen behoeden.