24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale banken verkopen niet langer goud

Volgens gegevens van het World Gold Council hebben de centrale banken die de CBGA (Central Bank Gold Agreement) hebben ondertekend het afgelopen jaar slechts 6,2 metric ton goud verkocht. In vergelijking met de goud verkopen van vorig jaar betekent dit dat de centrale banken 96% minder goud hebben verkocht.

Deze CBGA overeenkomst is tot stand gekomen in 1999. Goudmijn bedrijven stelden destijds dat de verkopen van goud door centrale banken een te grote invloed hadden op de ontwikkeling in de goudprijs.  De overeenkomst heeft als doel de verkoop van goud door centrale banken te regulieren en te beperken in omvang.

In het verleden waren het juist centrale banken die wereldwijd massaal goud verkochten om zo hun eigen munt stabiel te houden en om op die manier naar de burgers een signaal af te geven dat men beter aandelen kon kopen. Veel beleggers volgden de centrale bank in deze goud verkopen en zo nam het vertrouwen in de economie toe en bleef de goudkoers laag.

De verkopen van goud door centrale banken in het afgelopen jaar staan echter op het laagste niveau sinds het ondertekenen van de overeenkomst in 1999. Afgelopen jaren kozen veel banken ervoor goud te verkopen om geld uit te lenen aan andere landen, wat een flink rendement oplevert. Maar nu verkiezen centrale banken de veiligheid en zekerheid van het goud.

Uit een enquête van de Financial Times onder bankiers en consultants van Europese centrale banken bleek dat de meeste banken voorlopig geen enkele intentie hebben om het komende jaar wel veel goud te verkopen. De gemiddelde hoeveelheid goud die jaarlijks verkocht wordt lag afgelopen jaren op 388 metric ton. Voor het ondertekenen van de CBGA overeenkomst werd er overigens veel meer goud verkocht. Waarschijnlijk zullen de centrale banken voorlopig geen grote hoeveelheden goud meer verkopen, waar opkomende landen als China juist steeds meer goud kopen.

https://www.thesilvermountain.nl/images/Gold%20FT.JPG.gif

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bron: Zerohedge

Bekijk ook