Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Centrale Banken zijn klaar, nu de politiek

25-06-2013 Gerard

Na de speech van Bernanke op woensdag 19 juni werd het voor iedereen duidelijk. De Centrale Banken zijn klaar. De kogels voor de Bazooka’s zijn op. Het antwoord is aan de politiek en niet meer aan de centrale banken. We gaan “taperen”.

Wat zijn Centrale Banken eigenlijk?

Hier is nogal eens een misverstand over. Wat zijn het, wat kunnen ze, wat mogen ze en wat doen ze? De Centrale Bank van de VS, “Federal reserve”, afgekort FED, is een uitzondering. Hiervan zijn de grote Amerikaanse banken aandeelhouder. Maar wel met strikte verplichtingen en regels. Ooit opgesteld door de overheid. In de rest van de wereld zijn de overheden enige aandeelhouder van de Centrale Banken. Maar wel zonder zeggenschap. Centrale Bankiers hebben een eigen mandaat en strikte regels in hun statuten staan. Dit wordt bewust zo gedaan omdat het niet wenselijk is indien de overheden zelf geld gaan printen. Je kunt je voorstellen wat er dan gebeurt. Politici zijn bovendien democratisch gekozen mensen van allerlei pluimage die goed kunnen praten maar absoluut geen verstand hebben van economie of monetair beleid. Die mogen dus niet aan de knoppen en dat is maar goed ook. Alleen de nieuwe president van Japan, Abe, heeft begin dit jaar deze code overboord gegooid en een nieuwe president aangesteld op de BOJ, de Centrale Bank van Japan. Die man staat geheel naar de hand van Abe. Met de opdracht, geld printen, zo veel als maar kan en dit geld geheel in staatsleningen stoppen. Maak de Yen zo waardeloos als maar kan. Hoe dit af gaat lopen laat zich wel raden.

Centrale Banken zijn allen verenigd in de BIS (Bank for international settlements) gevestigd in Bazel. De BIS bepaalt het monetaire beleid waar de leden zich aan moeten houden. BIS is vooral bekend om de Basel 1, 2 en 3 akkoorden die zij bepalen. De akkoorden die het eigen vermogen bepalen die commerciële banken moeten aanhouden op hun balans. Daarnaast stellen ze ook regels op over liquiditeit- en solvabiliteitsposities van de commerciële banken. Commerciële banken hebben dus een beperkte ruimte waarbinnen ze mogen functioneren, opgelegd door hun toezichthouders, de Centrale banken. Als banken dus de fout ingaan, zoals in 2008 en onlangs onze SNS Reaal, dan faalt dus op de eerste plaats de toezichthouder. En dat is ook precies wat er gebeurde in 2008. De toezichthouders, Centrale banken, valt dus heel wat meer te verwijten dan de banken. De commerciële banken houden elkaar in de greep op het randje, gedwongen door concurrentie. Des de vreemder dat juist die Centrale Bankiers als helden worden gezien in deze crisis, terwijl juist dit degenen zijn die alle rotzooi veroorzaakten. Soms zelfs met opzet, zoals de vorige president van de FED, Allen Greenspan, zelf toegaf door bijvoorbeeld de rente veel te laag te zetten en de inkomenstoets op hypotheken geheel af te schaffen. De crisis ontstond juist door het knappen van de bewust opgeblazen hypotheekbubbel. Het cadeautje van Greenspan.

Wat kunnen Centrale Banken?

In de eerste plaats toezicht houden op de commerciële banken en daarvoor regels en wetten opstellen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor de geldhoeveelheid. Hiermee bewaken ze tevens de rente en inflatie. In de statuten van de ECB staat bijvoorbeeld dat ze de inflatie tussen 1% en 2% moeten handhaven. Overigens een bewezen goed gemiddelde voor een optimale economie en hoog vertrouwen van de consument en bedrijfsleven in de valuta.

Om rentes omlaag te drukken van staatsleningen van in nood verkerende overheden, kopen ze zelf de staatsleningen op. Een zekere vorm van manipulatie. Volgens de statuten van de ECB is dit overigens verboden. Daar gaan steeds de vele rechtszaken over in Duitsland, aangespannen door de Duitse staat. De Duitse staat meent dat hiermee blanco checks gegeven worden aan de knoflookregio. En daar hebben ze wel een punt. Dus buiten geldverruiming (QE) en rentes bepalen, kunnen Centrale Banken niet meer voor de economie doen.

Nu blijkt dat de QE’s niet werken en de rente al op nul staat, houd het op. Eeuwig doorgaan met leningen opkopen kan ook niet want dit verzwakt de balanspositie van de Centrale banken te veel. Technisch kan een Centrale Bank hierdoor wel degelijk failliet gaan. Trichet, de vorige president van de ECB, had hiervoor al meerdere malen gewaarschuwd. Vandaar dat hij eruit moest en Draghi hiervoor in de plaats gezet werd. Een man die zich helemaal nergens iets van aantrekt. Helaas worden presidenten van Centrale Banken wel door de politiek gekozen. Trichet had in zijn periode bij de ECB steeds veel kritiek op de politiek. En terecht. Sinds de uitbraak van de schuldencrisis deed de politiek helemaal niets. Ze bleven in het zuiden gewoon doorgaan met geld verbrassen. In Nederland ook trouwens. De Centrale banken zijn nu klaar en het antwoord ligt nu bij de politiek. Gelijk waar Trichet ook steeds voor waarschuwde.

Het antwoord van de politiek

Al met al zijn de Centrale banken nu klaar sinds de aankondiging van de veel besproken “tapering” (tempering) van de geldverruiming. Ook de BIS heeft dat besloten op 22 juni. Het drijft al meteen de rentes op staatsleningen fors omhoog. Hogere rentes op zulke extreem hoge schulden zal de overheden fataal worden. Nederland betaald jaarlijks 11 miljard rente op 1,8% rente gemiddeld. Kun je voorstellen wat er gebeurt als de rente 1% zou stijgen. Daar is die gevreesde 6 miljard bezuinigen in 2014 helemaal niks bij. De politiek had deze crisis kunnen oplossen, maar ze wilden dit niet. Eerst balkenende en Wouter Bos die zichzelf maanden opsloten in het Catshuis. De uitkomst kennen we. Cultuursubsidies, ontwikkelingshulp, integratiesubsidies e.d. mocht niet aan getornd worden. Alle linkse speeltjes bleven overeind. Daarna Rutte, Verhagen en Wilders maanden in dat Catshuis. Ook niks. Nu Rutte en Samson. Ook niks. De meerderheid in de Eerste Kamer blokkeert bovendien alle bezuinigingen. Je mag niet aan onderwijs komen, niet aan gezondheidszorg, niet aan ontwikkelingshulp, en ga zo maar door.

De bezuinigingen die er daadwerkelijk kwamen sinds 2008 waren niet meer dan druppels op een gloeiende plaat. Terwijl de uitgaven bleven stijgen en de inkomsten door de economische krimp maar bleven dalen. Ook de hervormingen zoals de handrem van de economie, het ontslagrecht, werd niet aangeraakt. Net iets wat juist een economie zo flexibel maakt zoals in de VS. De bureaucratie die bedrijven ten gronde richten, werd niets aan gedaan. Het wordt zelfs erger. Zelfs de ambtenaren van de publieke omroepen, waar massaal salarissen van rond 3x balkenendenorm worden uitgedeeld zo rond de 5 ton (Witteman en consorten), wordt niks aan gedaan. Volgens staatssecretaris Weekers zijn er in Nederland meer dan 5000 verschillende soorten fraudes met overheidsgeld. De grootschalige zorgtoeslagfraudes van Roemenen en Hongaren is daar slechts EEN van. Wordt niks aan gedaan. Het gaat gewoon door. Ze doen dus gewoon niks. Politiek die daaroverheen nog eens te maken heeft met zeer Maoïstische vakbonden zoals de FNV, die ook zekere macht hebben om de politiek in de hoek te drijven.

Verhoging belastingen

Nu overweegt men weer de BTW naar 23% te verhogen en de 1e schaal loonbelasting van 33% naar 37% op te trekken. Dus gewoon iedereen 4% + 2% = 6% koopkracht inleveren maar weer. Dus de belastingen alweer fors verhogen. De gemakkelijkste weg en het enige wat ze kunnen. Iets wat je NOOIT moet doen omdat de economie daarmee enorme schade oploopt. Bovendien leverde al die belastingverhogingen juist minder belasting op. Een citroen kun je maar een keer uitpersen. Politiek probeert die 5x uit te persen. Het leger kale kippen in Nederland groeit met de dag. En als daar dan alle veren al ruimschoots vanaf zijn, dan probeert men toch nog door te plukken. Net zolang tot helemaal niemand nog iets heeft.

Nu spreek ik over Nederland. Maar in de knoflookregio gaat dit precies zo. Spanje maakt het helemaal bont door voor vele miljarden vliegvelden te bouwen “in the middel of nowhere”, waar men zeker weet nooit een vliegtuig zal landen. Obama nog een schepje doller om zoveel mogelijk leegstaande huizen en overheidsgebouwen te slopen en daarna opnieuw op te bouwen. Dit om gemanipuleerd de bouwsector toch te laten groeien en de huizenprijzen op te jagen. Hoe ziek is dat? Alleen Duitsland was hierop een uitzondering met Merkel als “Iron lady”. Daar zijn de overheidsuitgaven wel drastisch teruggebracht met economische groei tot gevolg. Als enige land in heel Europa. Een bewijs dat het toch had gekund. Maar ook Duitsland gaat de complete Europese kar, waar steeds meer schulden in opgestapeld worden, niet trekken.

Politici blijven volhouden dat de crisis vanzelf voorbij gaat binnen twee jaar. Grote woorden als, “sterker uit de crisis komen”, “grote tekorten op de arbeidsmarkt over 2 jaar”, en ga zo maar door. Beide uitspraken horen we al regelmatig vanaf 2008. De eerste uitspraak is van de VVD, de tweede van de PVDA. Dit soort politiek gaat ons uit de crisis helpen? Vergeet het maar! Ze drijven ons gewoon het ravijn in, totdat ze er zelf ook instorten. Alles gaat slechts EEN kant op, de afgrond in. Zolang schulden maken in Europa beloond worden met subsidies en toeslagen, en sparen zwaar gestraft door hoge belastingen en eigen bijdrages, zie ik nog geen begin van de oplossing schuldencrisis. Het lijkt mij precies verkeerd om. Maar goed, politici denken daar anders over.

belasting

De voorspelling van Prechter

Zo komen we zo langzamerhand weer bij Prechter. De enige die sinds de uitbraak schuldencrisis alles tot in de kleinste details perfect heeft voorspeld. Een van de zeer weinigen die precies snapt hoe het systeem werkt aan alle kanten. Ook hij is er 100% zeker van dat politici helemaal niks gaan doen aan hun schuldenberg, star vasthouden aan de meest verkeerde beslissingen en stug doorgaan met geld over de balk smijten. Ook deze voorspelling komt vooralsnog feilloos uit. De politiek stelt steeds partijbelang boven landsbelang en crisisbeleid. De Centrale Banken kunnen op een bepaald moment niets meer doen, en de politiek wil niks doen. Op dat punt staan we nu.

Volgens Prechter zal de werkloosheid nog oplopen tot 50% van de beroepsbevolking. Ergens rond dat niveau zullen de overheden in faling gaat met alle verplichtingen. De 50% grens was in de jaren 30 en 40 ook het dieptepunt werkloosheid. Een beetje vertekent door WO2, maar toch. Rond die niveaus kun je een totaal sanering van bezittingen verwachten, gevolgd door een nieuwe start, de reset. Al dan niet in een totalitair communisme, dat weten we niet. Wat voor reset het ook zal zijn, dit kan alleen maar door het afschaffen van de huidige valuta’s, inclusief de USD. De enige manier om van de schulden af te komen. Een andere oplossing bestaat niet. We zien het steeds meer die kant op gaan. We staan nog maar aan het begin van de crisis. Werkeloosheid en faillissementen stijgen explosief op dit moment en het ergste ligt nog voor ons. Een huis vrij op naam en wat fysiek goud en zilver zal je tegen de naderende “deflationay collapse” beschermen. Veel meer kun je ook niet doen.

Al met al lopen nu de QE’s op het einde, en de politiek moet het stokje overnemen. Iets ergers kun je je haast niet voorstellen. De politiek krijgt daar overheen ook nog eens met hogere rentes op hun staatsleningen te maken. Daarbij komen er steeds opnieuw momenten dat de kiezers naar de stembus gaan. Dat is misschien nog wel het ergste wat ons zou kunnen overkomen. Op wat gaat men straks stemmen als het vertrouwen in de politiek helemaal verdwenen is? Voorlopig daalt de waarde van goud en zilver. Maar ook aandelen dalen fors, obligaties dalen fors, onroerend goed daalt fors. Er is gewoon helemaal niks meer wat stijgt. En dat is weer waar Marc Faber al vele jaren op wijst. Er komt een moment dat alles daalt in waarde. Zelfs de beste beleggers zullen maximaal de helft van hun bezit overhouden, zo zegt hij. Maar, voegt Faber er altijd weer aan toe, mijn goud en zilver verkoop ik nooit. We zullen zien wie aan het einde van deze rit het meeste overhoudt. En daar kan ik mij helemaal in vinden.

De oplossing voor de schuldencrisis, of tegenwoordig een netter nieuw woord “balanscrisis”, is aan de politiek. Daar wordt ik zeker niet vrolijker van.

armoede

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Johnc605

  You have an incredibly nice layout for your blog, i want it to utilize on my site also . dgbdecdfkged

 • Rudolf

  Andreas heeft het begrip uitVAART wel heel letterlijk begrepen ;)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nico Re: SAND met 18% omhoog.

  Ik zat gisteren voor de markt juist naar SAND te kijken met het idee daar in te stappen. Maar 18% bewegingen zijn ongezond imo. Maar misschien wel de nieuwe realiteit zoals Gerard zegt.
  Ik zie een 18% beweging op 1 dag zonder nieuws als a) Insider leak of b) short covering.
  Aangezien de hele sector in de lift zat zal het wel short covering geweest zijn.

  Ik houdt SAND in het oog, maar zal pas bij een pull-back instappen.

 • dave

  “Banksparen is investeren en derhalve loopt de spaarder risico.
  Ben je niet goed bij je hoofd??”

  Iemand die euro’s spaart stopt die euro’s onder een matras. De euro’s worden niet meer of minder. Dit noemt men sparen. Leent deze spaarder z’n euro’s uit aan een bank in ruil voor rente dan is deze spaarder een investeerder geworden en moet de risico’s van z’n investering dragen.

  Dat jij de perceptie hebt dat banksparen daadwerkelijk sparen is een misvatting en derhalve een foutieve uitleg van de definitie sparen.

  “De laatste jaren verbaas ik mij steeds meer over onbenulligheid. En over dwaze argumenten. Jaahaa, Cyprus was terecht. Want dat was allemaal zwart en maffiageld. Ojaaa,??. En hoe was het dan met Cypriotische inwoners die gewoon hun spaargeld of pensioen of de opbrengst van hun net verkochte huis op de bank hadden staan???.”

  Oh, dus jij vindt dat ik daar voor op moet draaien? Cyprus is een les, een harde les. Laat het ook een les voor jou zijn.

  “Deflatie
  Naruurlijk is er geen deflatie. Er wordt gewoon niks meer verkocht. De dealermarge blijft gelijk in percentage. De adviesverkoopprijs gaat ieder jaar omhoog. Dus geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen leveren dealers of middenstanders steeds meer in van diezelfde marge om maar wat te verkopen. De PM prijzen ziij gedaald maar de prijzen van met name gebruikte goederen nog harder. Zij die denken dat deflatie inhoudt dat de prijzen wekelijks omlaag gaan zitten ernaast. Een bedrijf kan daar maar gedeeltelijk in meegaan. Door zijn vaste lasten houdt het op en gaat hij failliet.”‘

  Prima, dan zijn we daar in ieder geval over eens.

  “En ja, mijn geld wordt meer waard. Een huis van 300.000 in 2006 koop ik nu voor 250.000. Een boot van 50.000 in 2006 gaat nu voor 20.000. Als je dat niet met mij eens bent moet je gewoon 250.000 bieden op het door mij gekochte huis van 300.000. Maar dan hang je wel. Dan mag je jezelf de gelukkige eigenaar van een huis noemen.”

  Nee, jouw geld wordt niet meer waard maar alleen maar minder zoals te doen gebruikelijk bij ongedekt kredietgeld. het huis daalt echter sneller in waarde en daarom heb jij de perceptie dat jouw geld meer waard wordt.

  “Jamaar, jamaar, deflatie is geldinkrimping. Nou, je kan zeggen dat ondanks allerlei geldpersen dit het geval is.
  Er wordt heel veel bijgedrukt maar belandt niet in de echte economie.’

  Nee, de geldhoeveelheid groeit nogsteeds licht in de EU dus we hebben een lichte monetaire inflatie. Dit geld komt terecht in het papieren casino van de beurzen en bereikt inderdaad de werkelijke economie niet.

  “En dan begin je ieder stukje met: ik leg uit.
  Je legt niets uit. Je volgt alleen je dogma zonder enige onderbouwing.’

  Of je hebt mijn bijdragen niet gelezen of je weet niet wat onderbouwing of dogma betekent..

 • Andreas

  Beste Nico
  Mijn vader ging te hemelen en mijn moeder wist hoe hij over de kraaienbranche dacht. Dus was alles te duur. En terecht. Mijn moeder belde mij en vroeg of 300 euro voor een kist niet te duur was. Ik vond het veel te duur en vroeg of ze ook 6 handvatten in mijn vader konden schroeven. Mijn idee bleek luguber. Maar hij kreeg toch een kist. Geeneens eentje met garantie. Hoefde ook niet want hij werd toch gecremeerd.
  Dus wij naar het verbrandingscentrum en na een duurbetaalde plechtigheid was het dan zover. De kraaien vergezelden ons naar de kelder alwaar de kachel stond. Ons zonen werd gevraagd of wij behoefte hadden op de knop te drukken om het proces in gang te zetten. Ik zei tegen mijn oudste broer dat hij dat maar moest doen. Omdat hij zo goed met techniek was.
  Dus drukte hij op de knop.
  Ondertussen ging ik er vanuit dat mijn vader mooi toekeek en zich slap lachte om al die poespas. En zo denk ik er nog steeds over. Die ouwe is nog steeds gewoon bij ons. Hij laat alleen de hond niet meer uit. Dus nou loop ik in de regen.

 • Andreas

  Dave
  Banksparen is investeren en derhalve loopt de spaarder risico.
  Ben je niet goed bij je hoofd??
  Mensen brengen hun geld bij de bank als bewaarplaats. De meeste denken helemaal niet na over geldontwaarding. Kunnen alleen niet slapen als er 1000 euro thuisligt. Inbrekers en zo.
  Weten helemaal niet wat inflatie betekent. Dat is iets wat door de werkgever vergoed moet worden middels een jaarlijkse salarisstijging. En de meesten weten niet eens te bereken hoeveel 1% van 100 is.

  De laatste jaren verbaas ik mij steeds meer over onbenulligheid. En over dwaze argumenten. Jaahaa, Cyprus was terecht. Want dat was allemaal zwart en maffiageld. Ojaaa,??. En hoe was het dan met Cypriotische inwoners die gewoon hun spaargeld of pensioen of de opbrengst van hun net verkochte huis op de bank hadden staan???.

  Deflatie
  Naruurlijk is er geen deflatie. Er wordt gewoon niks meer verkocht. De dealermarge blijft gelijk in percentage. De adviesverkoopprijs gaat ieder jaar omhoog. Dus geen vuiltje aan de lucht. Ondertussen leveren dealers of middenstanders steeds meer in van diezelfde marge om maar wat te verkopen. De PM prijzen ziij gedaald maar de prijzen van met name gebruikte goederen nog harder. Zij die denken dat deflatie inhoudt dat de prijzen wekelijks omlaag gaan zitten ernaast. Een bedrijf kan daar maar gedeeltelijk in meegaan. Door zijn vaste lasten houdt het op en gaat hij failliet.

  En ja, mijn geld wordt meer waard. Een huis van 300.000 in 2006 koop ik nu voor 250.000. Een boot van 50.000 in 2006 gaat nu voor 20.000. Als je dat niet met mij eens bent moet je gewoon 250.000 bieden op het door mij gekochte huis van 300.000. Maar dan hang je wel. Dan mag je jezelf de gelukkige eigenaar van een huis noemen.

  Jamaar, jamaar, deflatie is geldinkrimping. Nou, je kan zeggen dat ondanks allerlei geldpersen dit het geval is.
  Er wordt heel veel bijgedrukt maar belandt niet in de echte economie.

  En dan begin je ieder stukje met: ik leg uit.
  Je legt niets uit. Je volgt alleen je dogma zonder enige onderbouwing.

 • Nico

  Ha ha je grappen zijn in ieder geval nog steeds leuk,al is het galgehumor en zelfspot wat maakt dat uit,wanneer je nergens meer om kunt lachen,word het leven wel heel saai.
  Nog goedkoper word het met een echte dhz begrafenis je hebt daar namelijk geen ondernemer voor nodig je maakt zelf de kist en zorgt zelf voor vervoer zonder kist kan ook dan is het werkelijk voor een bodemprijs.

 • Erk

  Gerard, zie je die westerse papieren goudmarkten niet nog een keer crashen? Volgens mij begint bij heel velen door te dringen dat je het beste in fysieke PM kunt beleggen. Een papieren markt is er voor speculanten; dat speculeren mogen ze, maar die zou niet de prijsstelling moeten bepalen voor de fysieke markt. Het zou veel beter zijn om de prijsstelling op een fysieke markt te laten plaatsvinden. Ik verwacht dat dat een keer gaat gebeuren met het schaarser worden van fysiek goud.

 • Andreas

  Beste Nico
  Ik ga er maar vanuit dat DHZ doe het zelf betekent. Nou dat wordt dan een bloeiende markt. Zelf een eind eraan maken bedoel ik dan. Oud worden schijnt best leuk te zijn. Maar dan wel in goede gezondheid en een paar losse centen in je zak. Je zal maar oud moeten worden met 2 luiers per dag. Dan lijkt mij een goede oplossing mijn vliegbrevet te gaan halen ofmarathonzwemmen lijkt mij ook wel wat. Maar een DHZ zaak biedt je de kans voor niet teveel je eigen kist te timmeren. Ik las dat een beetje kist 700 euro moet kosten. Voor 20 euro hout en een paar nietjes. En een stuk onverkoopbaar vitrage. Ik maak hem zelf wel. Mijn vrouw heeft nog een miskoop van een stoffie voor een jurk liggen. Het stond haar niet en ik let er straks niet op. Ik ben met weinig tevreden en dood ben ik nog minder veeleisend. Als ik maar in Purmerend begraven wordt. Want dan mag je in de weekenden naar huis.
  Een polyester behuizing lijkt mij ook wel wat. Dan lig ik de eerste 100 jaar heel goed. Je zal maar begraven worden in Purmerend en iedere maandag het verval van je behuizing moeten aanzien. Weer schilderen.

 • dave

  Definities zijn belangrijk om te begrijpen wat er aan de hand is. Als men niet begrijpt wat er aan de hand is dan gaat men rare dingen als deflatie roepen. Deflatie houdt in dat geld meer waard wordt hetgeen onmogelijk is omdat ons geld ongedekt kredietgeld is waarover ook nog eens rente betaald moet worden.

  Ik leg uit dat krediet = geld = schuld en wordt voor dronkelap uitgemaakt door de aanhangers van deflationaire krachten.

  Er is geen deflatie, er is slechts een trage omloopsnelheid van het geld. Hierdoor worden assets die op balansen van onze banken staan minder waard waardoor deze banken insolvabel worden en gered moeten worden. De EU heeft besloten dat dit d.m.v. een bail-in gaat gebeuren en ik leg uit dat dit niet meer dan terecht is aangezien banksparen hetzelfde is als investeren. Investeren is risico lopen en voor dat risico krijgt u rente.

  Ik leg keurig uit wat het verschil is tussen sparen, investeren en speculeren. Ik leg de rol van goud uit in het Eurosysteem. Ik leg uit waarom een ongedekt geldsysteem evenals een goudstandaard nooit een langdurig bestaan hebben en waarom krediet geld en spaargeld verschillende valuta (euro/goud) moeten zijn.

  Ik leg uit wat het verschil tussen de FED en ECB is en waarom het eurosysteem het beste systeem mogelijk is gezien de omstandigheden.

  Ik leg uit dat er op de Comex instanties zijn die geen goud hebben maar het wel verkopen aan mensen die geen geld hebben maar het wel lenen. Ik leg uit dat goud geen grondstof is maar een politieke keuze en onze politiek en de BRICS hebben die keuze reeds gemaakt. Ik leg u uit dat de goudprijs op de Comex juist omlaag moet gaan en dat dat in uw voordeel is. Niets om u ongerust over te maken dus. Goud wordt niet gemanipuleerd maar gemanaged. Uw perceptie over de rol en waarde van goud wordt gemanipuleerd, maar dat is een ander verhaal.

  Het monetaire systeem is niet moeilijk te begrijpen als u de juiste definities en uw logica maar gebruikt. Deflationisten zoals Prechter zijn bought and paid for.

  De keuze is uiteindelijk aan u. Spaart u ONGEDEKTE schuldbeloftes of btw vrij goud.

 • Onkie Donkie

  Heb niks te maken met de handelaars die jij voor ogen hebt, denk ik. GLD of wat dan ook is 1000 ton ofzo.
  Een lachertje op de 200.000 ton wereldwijd. Dit met de wetenschap dat maar slechts 1 a 2 pr fysiek goud heeft.

 • Gerard

  Onkie
  Papier is terug?

  Nooit weggeweest.
  Maar er is wat anders aan de hand. Helaas bepaald papier de prijs. het is gewoon niet anders.
  Dit komt vooral door de afwisseling long – short. Onderschat dit NIET!
  Dit doe ik zelf ook namelijk in mijn speculatieve gedeelte van de portfolio.
  Bijv. Ik koop dan 100 aandelen GLD of RGLD of zoiets. Maar de sell STP staat op een vooraf bepaalde prijs, maar wel op 200 stuks. Dan zit ik gelijk 100 short. De buy STP gaat weer op 200. En zo voorts.
  Je hebt geen idee hoe hard dit de volatiliteit omhoog jent. En hoe volatieler, hoe meer winst.
  Maar als kleine muntenbelegger snap je vaak die rare prijsbeweging niet en wordt daar dan zenuwachtig van.
  Sinds vandaag stapte ik weer over op long RGLD en enkele mijnen.
  De bodem lijkt echt wel gezet nu. Zo niet? dan stapt het systeem vanzelf weer over op short.
  100.000den handelsplatformen staan zo afgestemd wereldwijd. Daarom krijg je juist die enorme hefboombewegingen PLUS overdrijving aan boven EN onderkant.

  Niet mee eens? Dat kan. Dan moet je je goud maar verkopen en ga van dat geld lekker naar de hoeren of zowat. Wen er maar aan, want dit is de realiteit.
  Schelden op papier helpt toch niet. Daar lachen handelaars om.
  :)

 • Nico

  Nee Beste Andreas, dan ben je al gauw een onheilsprofeet,maar dat schijnt bij mensen ingebakken te zitten.
  mensen houden ervan in een illusie te leven,de werkelijkheid is voor de meesten te hard en moeilijk om mee om te gaan.Zo had mijn vader vroeger oa. een begrafenis onderneming maar ook een DHZ. zaak,
  dan waren er klanten in de dhz. en zagen helemaal achterin de afdeling waar de grafkisten stonden,er waren dan klanten van ,o doen jullie dat ook? die waren normaal geinteresseerd,maar de meesten liepen gauw een andere kant op,men wil niet met de eindigheid van het leven geconfronteerd worden,liever de illusie dat is niet voor mij of dat is nog ver weg.

 • Nico

  Sandstorm gold is + 18% gesloten vandaag,een goed teken voor de mijnen naar mijn idee.
  en de HUI index + 7,83% Er lijkt idd. een bodem te ontstaan.

 • Onkie Donkie

  Prechter zegt 400usd, maar slechts 1 a 2 pr. bezit goud. Dus /3 is 400 = 0.45 procent. Leg dat is eens uit aan de CB. Gaat niet lukken denk. Zeker niet de ECB cijfers.
  Of wie dan ook, ok ik doe een bod op wat ze te grabbel hebben liggen in de kluis bij de ned. bank in amst.
  Papier of fysiek maakt uit, sorry.
  1 vogel in de hand of 10 in de lucht…of 20, 30 of 100 in de lucht, het maakt uit.
  gr

 • Andreas

  Beste Nico
  Dit is wat ik bedoel. Terwijl hier over definities gesteggeld wordt ontgaat het belangrijke. Het stelen en knechten van een complete bevolking. En daar wordt ik moe van. Ik ben geen expert. We hebben hier Pietje die ons voor gek verklaart. Een Middelkoop die zijn zaak verdedigt. Wie heb er gelijk?? Ik weet het niet. Maar ik zie wel steeds meer dingen die nog slechts 5 jaar geleden onbespreekbaar waren werkelijkheid worden.
  En de strategie werkt. Ga jij nog vrolijk vertellen op een feestje dat je 3 jaar terug PM gekocht heb en dat de luisteraar dat ook moet doen. Ik kijk wel uit.

  Wat ik bedoel te zeggen.
  Gerard kan technisch zijn verhaal goed onderbouwen. Ik ben meer een gevoelsmens. Ik praat over mijn gevoel en angsten. En de politikers geven de bevolking een vals gevoel van veiligheid. Totdat de bijl valt. Dat schreef ik twee jaar geleden en nu nog. Het is alleen maar erger geworden. Maar mensen willen geen slecht nieuws horen.

 • Andreas

  Uitspraak van mijn wijze vader. Voor wie begrijpen wil uitleg overbodig, voor wie niet begrijpen wil uitleg onmogelijk.

  Dit was een uit Latijn vertaalde uitspraak. Hij had namelijk gymnasium gedaan. Maar hij deed deze uitspraak toen ik puber was en tegen iedere prijs mijn gelijk wilde halen. Ik bracht bij een discussie derhalve de meest idiote argumenten te berde en meende gewonnen te hebben toen hij de discussie afbrak met bovengenoemde uitspraak. Natuurlijk had ik niet gewonnen, hij was slechts moe. En boos over dermate veel domheid.
  Nu 30 jaar later zie ik hetzelfde bij mijn dochter. Ik ben GEDIST in haar woorden. Neeehee, ik wacht op betere tijden. Maar helaas is dit niet alleen aan pubers voorbehouden. Was het maar waar.

 • Nico

  Andreas
  Die Cyprus oplossing is zeker een gevaar voor iedereen met spaargeld geworden,eigenlijk zijn ze mesjogge in de politiek,dit gaat er toe leiden dat spaargeld net als voor de tweede wereldoorlog in het zwarte circuit zal gaan komen,dus alles in edelmetalen en cash thuis en niet meer opgeven aan de roverheid,men heeft niet voor niets het tientje van Lieftinck ingevoerd na de oorlog,men was toen ook gelijk van al het zwarte geld af.
  Tom Lassing heeft er pas nog een artikel aan gewijd.
  Ik zal de link ervan kopieren:

  Wat als de haircut er komt!!
  http://beurz.com/wat-als-de-haircut-er-komt/

 • Onkie Donkie

  Sorry, wil niemand persoonlijk aanvallen. Dat is niet mijn bedoeling! Heb geen interesse in wat mensen bezitten of niet.
  Warren Buffett: “When It’s Raining Gold, Reach For a Bucket”
  Kan er niet meer van maken.
  Groet,

 • Andreas

  Sjonge jongen, het is weer wat. Echt wel zwart-wit.
  Wees nou eens reeel. Bob lokt Geerard gewoon uit. En Geeeeeeer houdt wijselijk zijn bek dicht. Gerard verdeelt op een bepaalde datum zijn vermogen/geld in percentages. En besteed daarvan 30% in PM. PM zakt in prijs maar Gerard verkoopt uiteraard niet. Ondanks dat de verhouding niet meer klopt. Waar kan ik lezen dat Gerard fysiek verkocht heeft??. NERGENS.

  Belegging.
  Weer een definitiegeschil. Weer miereneuken. Je hebt een bepaald vermogen. Groot of klein. En je plaatst dat op een plek waardoor dat in ieder geval minder koopkracht oplevert. Je hoopt dat het rendement de inflatie te boven gaat. Dat heet winst.
  Maar nu komt er iets anders bij kijken. De ANGST om vermogen geheel te verliezen door wanbeleid van regeringen. Dus is winst bijkomend maar vermogensbehoud en koopkrachtbehoud doorslaggevend. Maar het heet nog steeds beleggen. De term beleggen kun je dus divers uitleggen.
  Ik heb mijn spAargeld in PM omgezet en zie dat als een belegging. Met tot op heden een slecht rendement. 20% in de min. Het is gewoon het benoemen van zaken of handelen. Moeten we daar over gaan muggeziften terwijl uit het verhaal de bedoeling/strekking te halen is?? Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.
  Mijn vader zei in zulke gevallen: voor wie begrijpen wil uitleg overbodig, voor wie niet begrijpen wil uitleg onmogelijk.

  Onkie Donkie
  Ik heb nergens geschreven dat Bob niets weet. Maar hij gaat de confrontatie aan op basis van uitlokken. Ik heb hem uitgedaagd zelf met een column te komen. Dit omdat ik best wel schrijven kan maar ik heb bewondering voor mensen die een onderwerp breed weten te belichten. Ik heb nog geen column van Bob gezien.
  Wel vraagt hij Gerard de hemd van het lijf over diens private vermogensbestedingen. En verwacht daar nog abtwoord op ook. Hoe debiel kun je zijn??. Dat heeft dus niets te maken met kennis maar alles met een verkeerde houding. En jij ook een prettig weekend.

 • temp242
 • Amstel (Bob)

  “die er gemakshalve vanuit gaat dat als je in papier handelt je wel geen goud zult bezitten behalve een trouwring”

  Dit is uw eigen insinuatie.
  Waarom ik dat zeg: omdat ik destijds er naar vroeg en als antwoord kreeg: 30% goud. en zilver

  Conclusie: Geer koopt en verkoopt steeds fysiek om op 30% te blijven (zie daling op dat moment)

  Dit lijkt mij dus erg sterk, vandaar mijn voorlopige conclusie. Omdat ik geen reactie hierop heb vernomen ben ik er vanuit gegaan dat mijn conclusie de juiste was/is. Wie zwijgt stemt tenslotte toe.

  Tevens ziet Geer goud als ordinaire belegging dus waarom dat gedonder met fysiek?

 • dave

  Ja Onkie, goud is een belegging. Al sinds een paar honderd jaar heb ik me laten vertellen. Je koopt het laag en verkoopt het hoog en dan heb je dollars. Dollars gaan in waarde omhoog vanwege deflatie of deflationaire krachten of zoiets. Iedereen wil namelijk dollars hebben en dollars schijnen heel erg schaars te zijn. Goud is een hedge tegen inflatie en we hebben nu deflatie of deflationaire krachten.

  Belangrijk is om papiergoud te kopen, dat scheelt namelijk in de kosten en je voorkomt heel veel gedoe met aan en verkoop zodat je nog meer dollars kunt verdienen. Volgens Prechter kun je zometeen zelfs goud kopen voor $400,- per ounce omdat iedereen dollars wil. (of was het nou papiergoud?) Anyway, doet niet terzake, goud of papiergoud is hetzelfde..

 • Nadja

  Andreas, fijn dat je er weer bent en wijze woorden spreekt!

 • Onkie Donkie

  Andreas, blijkbaar neem je niet de moeite om kennis te nemen van wat Bob weet.
  Gaat denk boven je petje als hij cijfers van het ecb op een bordje legt, geen kleine bank. Bob lijkt mij alles behalve debiel. Je spreekt jezelf tegen als het gaat om speculeren wat denk een vies woord is hier, zag net nog een vrouw naar de reclame borden van de supermarkt kijken, waar speculeert zij op?? Bob denkt blijkbaar minder zwart wit dan jij. Bob weet dat de papiermarkt groot is, heel groot. 6% op je staatsobligaties en je koopkracht door de goot. Dit ongeacht je papieren winsten. Succes ermee zou ik zeggen. Voor de meeste mensen hier geld (is geen currency) betalen in papier maar niet in gewicht. Sinds de introductie van de Euro is koopkracht verkracht met facktor 3 voordat Gerard van zijn gewicht los is, is mijn mening
  Gr.
  Nogmaals, zwart-wit denken is iets voor debielen. Ieder ander zet gevolgen van handelen op een rijtje. Prettig weekend

 • Andreas

  Ik weet niet of iemand het nieuws gevolgd heeft maar de Cyprus oplossing wordt nu dus wet en geen ,,template,,. En ja, vermogens tot een ton zijn ,,gegarandeerd,,. Waarvan weet niemand. Maar bij een bankval wordt bij een vermogen onder de ton wel eerst verrekend. Dus uw spaargeld wordt direct in mindering gebracht op uw hypotheek. Dat is lekker liquide blijven. En uiteraard minder HRA.
  Zoals ik al schreef gaat dit blog de laatste tijd tot mijn ergernis nergens meer over. Vliegen afvangen.

 • Andreas

  Met name de mening van Bob die er gemakshalve vanuit gaat dat als je in papier handelt je wel geen goud zult bezitten behalve een trouwring doet mij echt twijfelen of we hier aangeland zijn bij een debielenblog. Waarom zou je geen veilige dekking hebben met fysiek en daarnaast speculeren op de papiermarkt. En daarmee winsten behalen waarmee je dingen kunt kopen. Waaronder fysieke edelmetalen. Zwart-wit denken lijkt het nieuwe credo. Succes ermee zou ik zeggen.
  Misschien is Gerard wel iemand die een bepaald vermogen heeft maar geen inkomsten uit arbeid. Zou hij drie jaar geleden vol in goud en zilver zijn gegaan en nu dus wekelijks of maandelijks iets zou moeten verkopen om van te leven zou hij toch echt reden tot huilen hebben. Met een koersval cq waardevermindering van 35%. Want je kunt toch echt 35% minder broden kopen voor je goud als twee jaar geleden.
  Nogmaals, zwart-wit denken is iets voor debielen. Ieder ander zet gevolgen van handelen op een rijtje. Prettig weekend

 • Andreas

  Gaat best wel goed met Nederland.
  We hebben maar 10% jeugdwerkeloosheid. Dat zijn er ongeveer 170.000. Daarnaast zitten er maar 230.000 in de Wajong. Dus het aantal niet-werkenden gaat aardig richting de 25%. Hoe kunnen we nu bezuinigen op de zorg als de jeugd al zwaar ziek is?? Doodmoe bij alleen al de gedachte aan werken. Doodmoe, ziek, zwak en misselijk bij de gedachte iets te moeten presteren volgens normen die vroeger zo gewoon waren. 3 op de tien jongeren blijken een studie te volgen waarbij de banenkans gering tot nihil is. Pretstudies dus.
  En natuurlijk kent iedere medeblogger wel iemand die echt iets mankeert. Dat zal wel zo zijn, maar ik wordt doodmoe van deze cijfers en werken voor deze jongeren. Na het blog de afgelopen dagen gelezen te hebben die weer over elkaar vliegen afvangen ging lijkt mij dit weer iets dat tot nadenken stemt.

 • Onkie Donkie

  Hoi Gerard,

  Papier is terug? Ong. tien jaar al een afwijking geregistreerd in de markt voor zilver met een deviatie 3 geloof ik. Dus weet niet wat de shock zal zijn, maar papier??

  Gr

 • Gerard

  Ik zie nu ook 6,5% stijging op PSLV, de sprott silver tracker. Dat is wel wat veel voor een downtrend!!!
  Hieraan leidt ik af dat de institutionelen en grotere hedgefunds weer TERUG in de markt springen, waar ze eerder allemaal tegelijk uitstapten.
  Dus net zoals met aandelen, zo lijkt goud en zilver hierdoor dehogevolatiliteit te krijgen.
  Trackers blijken nu dus juist NIET geheel uit de gratie!
  Het gaat gewoon harder van de ene beleggingsasset naar de andere.
  Dit stemt mij super positief.

  Voor degenen die die snelle handel maar papier en waardeloos vinden, wen er maar aan, DIT gaat de prijs betalen.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Ik ken een paar posters die dit zeker kunnen waarderen:

  http://i2.wp.com/armstrongeconomics.com/wp-content/uploads/2013/06/Forex-Yes.jpg

 • Onkie Donkie

  That yellow monster out there;
  http://www.youtube.com/watch?v=N8b3963VRW4

 • Edwin

  Russen beginnen eigen fysieke edelmetalen handelsmarkt. Kan spannend worden.

  http://rt.com/business/moscow-exchange-trading-metals-326/

 • Nico

  Nadja
  Vandaar ook spreiden,ook edelmetaal kan risicovol zijn,vooral ook omdat overheden die in het nauw zitten,ingrijpende maatregelen gaan treffen, die je in normale tijden niet door de strot van het volk kan duwen
  Zo ligt er ook wetgeving klaar voor de EU dat de noodtoestand afgekondigd kan worden,in dat geval komt de macht bij 1 persoon te liggen,een soort van tijdelijke dictatuur,ik hoef je denk ik niet uit te leggen dat er dan drastische maatregelen getroffen kunnen worden.

 • Nadja

  @Erk: goud = politiek = macht, al 6000 jaar
  Vandaar mijn statement dat technische analyses voor goud leuk zijn, maar nooit een echte verklaring geven voor de prijsontwikkeling zijn. Er speelt veel meer: rijke families met veel goud, centrale banken, landen die hun macht willen vergroten, etc. etc.

 • Nadja

  Gerard, Chinezen hebben ook veel koper nodig, dus vandaar mijn stelling dat ze die mijnen niet zullen laten vallen.

 • Nico

  Er zit nog leven genoeg in mijnaandelen er gaan er meer dan 10% omhoog op het moment.
  De sector is dus nog niet dood en begraven.

 • Gerard

  Overigens, dat kritieke punt ligt iets lager dan 1200 Nadja. Volgens de mineweb deskundige zou tussen 1050 en 1100, 44% van de goudmijnen de deuren moeten sluiten. Weliswaar de low rates als eerste, maar dan nog. Daarbij las ik dat Freeport ook problemen heeft met de koperprijs. De meeste kopermijnen hebben goud als bijproduct. Koper onder de 3 zou ook daar fatale extra klappen voor goud kunnen vallen. De koperprijs staat vlak boven 3.

 • Erk

  Nadja, scherp gezien.
  Terwijl westerse beleggers zich focussen op aandelen en QE’s, wij hier theoretisch zitten te steggelen over definities, etc. zijn die Chinezen Afrika binnengedrongen op zoek naar commodities, hebben ze geanalyseerd tot hoe ver de goudprijs kan zakken, dit bewerkstelligd door posities in te nemen op de COMEX en hebben ze waarde opgebouwd door hun dollars in te ruilen voor goud. Wellicht is dat de big picture.

 • Gerard

  En ja Ron, klopt, de wal keert het schip. Een gouden regel die altijd uitkomt. Een van de weinige zekerheden die beleggers hebben.

 • Gerard

  Juist Nadja, dat was mij gisteren al opgevallen. Goudmijnaandelen reageren altijd eerder op de goudprijs. Vlak voor de daling gingen de mijnen ook al een tijd lang naar beneden toen de goudprijs nog steeg.
  Gisteren stegen de mijnen hard terwijl de goudprijs nogmaals hard. Daalde. Dit kan dus een omslagpunt zijn.
  Als nu de mijnaandelen een dag of 5 goed blijven liggen tot hoger, dan hebben we de bodem gezien van de goudprijs!

 • ron

  En als de mijnen sluiten krijg je vanzelf weer minder aanvoer waardoor de prijs weer omhoog kan..enz enz

 • Nadja

  Wellicht ook een verklaring voor het feit dat ondanks huidige goudprijs van 1200 de mijnaandelen stijgen. 1200 is kritisch punt voor mijnen. Lager zou mijnen doen sluiten en dat willen de Chinezen ook weer niet.

 • Nadja

  “perhaps its the asians who are raiding the market. You have it backwards”

  Zou niet een verklaring kunnen zijn voor de goudprijsontwikkeling van de afgelopen maanden dat de Chinezen de papieren prijs gedrukt hebben om het goud gunstiger te kunnen verwerven?
  Dat ze dit jaar meer dan ooit goud gekocht hebben is een feit:
  https://twitter.com/KoosJansen/status/350562538532007936/photo/1

 • Lezer

  @ Rien. zie reactie bob.
  @dave. De functie van een goed volgt in de regel uit zijn eigenschappen. Ik vind dat goud en cryptocoins veel eigenschappen delen.

 • Nadja

  @Dave: fysiek goud, ook hierom:
  Jim Rickards‏@JamesGRickards10m : In a few weeks, markets won’t be focused on #Fed #Gold or #China. All Hell is starting to break loose in Middle East. #Sunni #Shia #AlQaeda
  @Ron: dat geld had je wellicht beter aan fysiek zilver kunnen uirgeven.

 • ron

  ja hallo, zit ik te wachten op 17,50 vliegt zilver 1$ omhoog…

 • Amstel (Bob)

  Beide glazen water ZIJN gelijk -> waarde gelijk
  Een oude auto en een nieuwe auto NIET -> waarde verandert

  Prijs zegt niets over waarde
  Waarde zegt niets over prijs