24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Centrale bankiers worden eerlijk als ze met pensioen gaan

Als ik die bevoegdheid zou hebben, dan zou ik de experts van het Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit, de Duitse Voedsel- en Warenautoriteit, naar de kantine van de Europese Centrale Bank (ECB) sturen. Het zou namelijk zomaar kunnen dat in het eten die de centrale bankiers nuttigen elke dag een vreemde toevoeging in verwerkt zit. Dat zou verklaren waarom veel centrale bankiers geen wartaal maar een eerlijk verhaal beginnen te vertellen nadat ze een tijdlang buiten de in dit geval ECB-kantine eten. Een andere reden kan echter zijn dat ze gewoon door en door hypocriet zijn en/of geen ruggengraat hebben om beleid te voeren waar politici niet blij van worden. 

Ik las laatst bijvoorbeeld een interview met Peter Praet, voormalig lid van het bestuur van de ECB. De Belg sprak daarin de vrees uit dat de ECB de rente niet zal kunnen verhogen wanneer dat nodig blijkt te zijn omdat de staatsschulden bij veel eurolanden (zeer) hoog zijn. Hij maakt zich zorgen dat het beleid dat de bank sinds 2011 voert, als een boemerang terugkeert.

Zijn zorgen opmerkelijk noemen, zou nog een understatement zijn. Praet, tussen 2011 en 2019 bestuurslid van de bank, was namelijk niet alleen de architect met dat beleid, samen met Mario Draghi, maar tevens één van de fanatiekste zo niet dé meest fanatieke cheerleader ervan! Ik heb hem op allerlei conferenties vaak mogen horen praten over dat beleid en keer op keer was hij er juichend over én wuifde de praatgrage Belg elke kritiek resoluut weg.

Zijn zorg is dus dat de ECB de rente niet zal kunnen verhogen door de hoge staatsschulden. Alsof dat niet duidelijk was jaren geleden, jaren waarin Praet dus dat beleid implementeerde. Zeker hij, iemand naar wie Draghi luisterde, kon, nadat de hoogste nood voor het extreem ruime beleid verdween, het beleid van de bank normaliseren. Ik heb hem nooit kunnen betrappen op ene poging daartoe.

In plaats daarvan signaleerde hij naar de hoofdsteden van de eurolanden dat de ECB hoe dan ook met dat extreme beleid door zal gaan. Een meer duidelijke impliciete uitnodiging de schulden verder op te voeren, is nauwelijks denkbaar. Enkele jaren nadat hij de ECB verliet, probeert Praet zijn straatje schoon te vegen. In het interview vraagt hij zich bijvoorbeeld steeds af hoe ‘zij’, dat wil zeggen de ECB-bestuurders, zullen reageren als de rente eigenlijk omhoog moet. Hij is een van hen en hij heeft de huidige bestuursleden opgezadeld met dat probleem!

Het feit dat Praet niet de eerste centrale bankier is die zijn zorgen uit pas nadat hij de bank verlaten heeft, kan wijzen op een veel dieper en ernstiger probleem dan alleen hypocrisie van de centrale bankiers. Het kan erop wijzen dat de centrale banken onafhankelijkheid in werkelijkheid een wassen neus is.

Dat is een ernstige zaak omdat onafhankelijkheid van de politiek opereren een grote, zo niet grootste, toegevoegde waarde genereert vanuit een centrale bank richting de maatschappij. Een centrale bank die naar politici luistert en doet wat zij willen, is gewoon een zeer goed betaalde, machtige verlengstuk van de politiek op de financiële markten. Die is dan niets anders dan een vermomming waarachter politici op de rentemarkten hun gang gaan. Die vermomming hebben ze nodig omdat als politici zich er zonder op die markten vertonen, dat de markten stuipen op het lijf aanjaagt, net als de rentes overigens.

Als de Duitse voedselexperts zouden uitsluiten dat er iets in het eten bij de ECB zit, dan zouden we zeker weten dat zo’n interview als met Praet bewijst dat er sprake is van dat andere, diepere en ernstiger probleem. 

De crux: houd rekening met 3 procent inflatie en meer, langdurig, met de ECB die eerst zal stellen dat het tijdelijk is en wanneer tijdelijk wel erg lang begint te duren, andere uitvluchten zal verzinnen om de rente vooral niet te verhogen. Hoge overheidsschulden zal ze niet mogen aanvoeren, maar strijd tegen klimaatverandering is een hele goede kandidaat.

Dat moet gestimuleerd worden en hoe kun je dat anders doen dan de rentes te laag te houden? Het gejuich dat de ECB actief aan die strijd mee gaat doen zal ons in de toekomst duur komen te staan vrees is. Toch maar een verzekering overwegen.

Bekijk ook