24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

CETA en de goudprijs

Iets minder dan een maand geleden stemde een meerderheid van de Tweede Kamer voor de Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Hierdoor wordt vrijhandel tussen de EU en Canada mogelijk gemaakt. Dit komt op korte termijn de goudprijs ten goede, maar wat voor effect CETA heeft op lange termijn is onduidelijk. Verschillende politieke ontwikkelingen moeten hierbij in de gaten worden gehouden.

Canadees goud goedkoper

Door CETA worden nagenoeg alle importheffingen tussen Canada en de EU ongedaan gemaakt. Natuurlijk zullen Canadese en Europese bedrijven hierdoor sneller tot overeenkomsten komen, en wordt de directe aanschaf van goud uit Canada goedkoper. Canada is een groot land dat beschikking heeft over uiteenlopende grondstoffen. Vorig jaar stond volgens de Central Intelligence Agency Canada op plaats zeven in een lijst van landen gesorteerd op hoeveelheid geëxporteerd goud. Europa haalde grofweg (want met uitzondering van Zwitserland en Duitsland) de top vijftig nog niet eens. In Canada kan goud worden gedolven. Goud verhandelen richting Europa is voor Canada dus gunstig. Een groter aanbod van goud zal de prijs doen dalen.

Europese onrust

Wat voor invloed zal CETA hebben op de Nederlandse economie? Naar verwachting zal deze Nederlandse economie geen schade oplopen. Tot nog toe is er sprake van een handelsoverschot van Nederlandse zijde; de Nederlandse export naar Canada is groter dan die van Canada richting ons land.

Wat wel zou kunnen gebeuren is dat minder exporterende landen, zoals Bosnië, Albanië en Montenegro de concurrentie met Canadese producten niet aankunnen. Dit is slecht voor de Europese economie en de euro. Dat zal de goudprijs omhoog drijven omdat er (lichte) economische onrust ontstaat.

Canada en VS gebrouilleerd

Hierbij komt dat de aangehaalde band tussen Canada en de EU – ook in het licht van recent gesteggel over importtarieven op Canadese auto’s voor de VS – door de VS niet als gunstig wordt beschouwd. Onrust tussen de VS en Canada zal invloed hebben op de wereldeconomie; handel tussen de twee is zeer voor de hand liggend. Hierdoor veroorzaakt ongerief zal investeerders ook willen doen terugvallen op veiliger beleggingen zoals goud. Een invloed als het coronavirus zal CETA niet hebben, maar het zal de goudprijs ook niet ongemoeid laten.

Bekijk ook