24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

China beperkt export in Rare Earth Metals

China is verantwoordelijk voor 95% van de wereldwijde productie in Rare Earth Metals (zeldzame metalen) en tevens zijn ze verantwoordelijk voor ongeveer 60% van de consumptie van deze metalen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/rare-earth-metals.png

Experts waarschuwen dat het plan van Beijing om de export van grondstoffen vanaf 2015 op te schorten een reden tot bezorgdheid is onder producenten van high-tech producten. Onder deze industrie vallen onder andere de computer industrie, wind turbines en de batterijen voor electrische auto’s.

In juni heeft een groep experts van de Europese Unie zeldzame metalen samen met een groep van 14 andere grondstoffen gedefinieerd als “kritisch” voor de eco- en de high-tech industriën. Deze groep heeft aangegeven dat de Europese Unie wereldwijd moet aandringen dat de bedrijven in de toekomst makkelijker toegang tot deze grondstoffen kunnen krijgen.

Dit allemaal terwijl Duitse high-tech bedrijven hun eerste aanbodstekort van zeldzame metalen gerapporteerd hebben. Dit komt voort uit het feit dat de Chinese exportquotas van zeldzame metalen drastisch zijn afgenomen.

Volgens Spiegel Online komt deze drastische afname omdat de verschepingen van het zeldzame metaal worden geblokkeerd door China.

Duitse bedrijven zeggen dat ze onder druk worden gezet door Chinese ambtenaren om meer te investeren in China als ze verzekerd willen zijn tot de toegang tot deze zeldzame metalen.

Hoewel de reserves op dit moment nog voldoende zijn komt 95% van de productie op dit moment uit China. Het gevaar van potentiële aanbodstekorten is dat dit ten koste gaat van de zogenaamde “groene” economie.

De Duitse minister van Economie, Rainer Brüderle, zei op 21 oktober dat pogingen tot het creëren van een monopolie in zeldzame metalen een uitdaging van de gehele wereld is en dat dit voorkomen moet worden. Daarom wordt dit onderwerp volgende maand besproken in de G8 en de G20.

Chinees beleid

China’s beleid op het gebied van zeldzame metalen is restrictief. Dit is ook te zien aan het feit dat China leveringen naar Japan heeft stopgezet gedurende een territoriaal conflict.

De Verenigde Staten, Mexico en de Europese Unie hebben zich eerder ook al beklaagd bij het WTO over de exportrestricties van China. Dit omdat deze restricties de Chinese producenten helpt deze materialen te gebruiken ten koste van buitenlandse concurrenten.

Sun Zhenyu, de Chinese ambassadeur bij het WTO, voerde snel afnemende binnenlandse voorraden aan als reden van de restricties. De restricities zijn volgens Zhenyu ook uit het oogpunt van milieu genomen. Volgens Zhenyu heeft het beperken van de productie niet alleen invloed op de buitenlandse klanten maar ook op binnenlandse producenten.

“We zien graag dat onze partners zelf ook beginnen met het produceren van zeldzame metalen. We zijn dan ook heel blij dat sommige van onze handelspartners hiermee dan ook begonnen zijn.”

Alternatieve bronnen

Stijgende prijzen en de zorgen over het Chinese aanbod hebben ertoe geleid dat bedrijven uit verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, mijnen hebben heropend die voorheen als  niet economisch werden gezien.

Volgens geologen zijn de landen waar de kans het grootst is om nog onaangeboorde voorraden van zeldzame metalen te vinden Groenland en Canada. Maar ook enkele andere landen als Rusland, Oekraine, Kazachstan, India en Zuid-Afrika hebben deze metalen.

Een kanttekening hierbij is dat het volgens de industrie wel drie tot vijf jaar duurt voordat een nieuwe mijn volledige productie kan bereiken.

Bekijk ook