24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

China klaar voor de goudmarkt

Berlijn – Het World Gold Council heeft aangegeven dat het verder vereenvoudigen van de import van goud naar China er voor zal zorgen dat de invloed van het land op de wereldwijde handel in edelmetaal behoorlijk zal toenemen. Chinese investeerders maken gretig gebruik van deze extra mogelijkheden.

Waar de vraag naar goud in andere landen als India achterblijft vanwege de hoge goudprijs, zal de Chinese vraag naar goud ook dit jaar weer toenemen, aldus WCG’s Far East managing director Albert Cheng.

Er wordt verwacht dat het verschil tussen het Chinese vraag en aanbod, dat vorig jaar volgens de gegevens van de WGC 144 ton bedroeg, hierdoor nog verder zal toenemen.

“Er bestaat reeds een verschil en dat zal verder toenemen,” aldus Cheng, vanaf de zijlijn, tijdens de London Bullion Market Association conferentie in Berlijn.

“De Chinese overheid… was altijd bang om teveel goud te importeren en zo de dollar droog te leggen. Wel, dat is niet meer.”

Hij gaf verder aan dat bewegingen van de People’s Bank of China in Augustus er toe hebben geleid dat meer Chinese banken goud zijn gaan importeren en exporteren. Er wordt daarom verwacht dat het bestaande tekort aan goud zal worden opgevuld met aankopen op de wereldwijde, in plaats van de binnenlandse, markt.

De Chinese vraag is van groot belang voor verschillende gemeengoederen, zoals koper, maar de status als grootste goudproducent en het tegelijkertijd zijn van de op één na grootste consument op dit gebied heeft er toe geleid dat de invloed op de brede goudmarkt tot nu toe beperkt bleef.

Dit kan gaan veranderen, aldus de WGC, een lobbygroep binnen de goudindustrie.

“Het antwoord op de vraag naar het verschil tussen goud en koper, of ijzererts, met een grote vraag binnen China… ligt in het feit dat de toegankelijkheid van goud de laatste jaren nog altijd beperkt was,” aldus Cheng.

“Wanneer we op deze manier door zullen gaan, zullen investeerders er makkelijker toegang tot krijgen. In de komende jaren zullen we China’s echte vraag naar goud zien.”

“Ik verwacht dat de trend die van de andere basismetalen zal volgen, omdat er geen beperkende reguleringen meer zullen zijn voor mensen die graag goud aan willen kopen.”

Geen afname vraag naar sieraden

De wereldwijde effectieve vraag naar goud, voornamelijk voor in sieraden, is de afgelopen jaren teruggelopen als gevolg van de economische recessie en een door investeringen gestegen prijs. Goud bereikte afgelopen maandag (27 september 2010) een hoogtepunt met een prijs van $1.300 per ounce.

Vooral India, dat in z’n eentje verantwoordelijk is voor ongeveer een kwart van de wereldwijde vraag, is erg hard geraakt. De import van goud in India bereikte afgelopen jaar het laagste niveau in de laatste tien jaar.

Consumenten van sieraden in de Verenigde Staten en Europa hebben daarnaast te maken gekregen met een gebrek aan vertrouwen, wat invloed heeft gehad op een hele reeks van luxe producten. De sterke Chinese groei stelt de consumenten van sieraden in het land in ieder geval gerust, aldus Cheng.

“De (economische) groei is de afgelopen jaren niet teruggevallen. Dat heeft een positief effect op de vraag naar sieraden. De vraag naar sieraden is dan ook niet gedaald, deze heeft de afgelopen jaren juist een toename van 5-10 procent per jaar doorgemaakt.”

Cheng verwacht deze groei ook dit jaar weer. “Boven alle emotionele redenen om sieraden te kopen, is het in China ook een manier om rijkdom te koesteren.”

De vraag naar fysiek gedekte handelsfondsen bleef echter lager dan in Westerse landen, omdat Chinese kopers vanuit hun cultuur meer gewend zijn aan het kopen van goudstaven of gouden sieraden.

“In de Verenigde Staten heeft men een virtuele variant nodig om op een efficiënte manier in goud te investeren, omdat het goud niet op grote schaal beschikbaar is.”

“In China is dit wel het geval. Aziaten hebben namelijk een sterke voorkeur voor fysiek goud – ze brengen dit graag mee naar huis,” aldus Cheng.

Bekijk ook