24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

China legt ban op cryptovaluta

China spreekt al enige uit dat zij niet fan zijn van de toenemende interesse naar cryptovaluta. In juni werd er al besloten dat er strenger gehandhaafd moest worden op de transacties hiervan. Toch gaat het land nu een stap verder. De Chinese centrale bank heeft namelijk afgelopen vrijdag besloten om cryptovaluta illegaal te maken.

Dat China een ban legt op cryptovaluta is omdat het volgens hen een marktverstorende praktijk is. Naast dat er niet meer gehandeld mag worden in cryptovaluta is het ook voor buitenlandse bedrijven verboden om cryptotransacties te verrichten voor Chinezen. Aangezien bitcoin een decentraal systeem is, is het voor de overheid niet mogelijk om controle te hebben over transacties. Dit is een van de redenen van de ban. Daarnaast kan doormiddel van bitcoins Chinees geld naar het buitenland verdwijnen. 

Activiteiten omtrent cryptovaluta kan in China zelfs leiden tot een strafrechtelijke vervolging. Op deze manier wil het land de cryptohandel bestrijden. Het onder de aandacht brengen van de negatieve gevolgen heeft als doel om mensen af te schrikken en weg te houden van deze digitale munten. 

Naast de ban op transacties is ook het delven van cryptovaluta illegaal geworden. Eerder werd er op het hoogtepunt 65 procent van alle bitcoins in China gedolven. Een ban hierop zal ook veel CO2-uitstoot besparen. Het delven van cryptovaluta kost namelijk erg veel energie en brengt daarmee de Chinese klimaatdoelen in gevaar. 

Omdat deze ban is ingevoerd was er een daling in de koers van verschillende grote cryptovaluta te zien. Bitcoin is er hier 1 van, maar ook Ether en Litecoin zijn geraakt. 

China is met de digitale yuan een alternatief voor de bitcoin aan het ontwikkelen. Bij dit alternatief is het niet mogelijk om anoniem te blijven, wat bij de bitcoin wel kan. 

Bekijk ook