Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

China maakt het kopen van goud eenvoudiger

04-08-2010 Rolf van Zanten

China gaat het verhandelen van goud voor meer Chinese banken toestaan en ook voor buitenlandse handelaren zal het eenvoudiger worden de goudmarkt in China te betreden.  Volgens een woordvoerder van de People’s Bank of China zal het liberaliseren van de goudmarkt zorgen voor een verbeterde concurrentiekracht van financiële markten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat Chinese particuliere beleggers op een eenvoudigere manier goud kunnen kopen.

Het kopen van goud en zilver wordt al sinds augustus 2008 in China gepromoot, door onder andere televisiespotjes op de staatszenders. Er is zelfs een samenwerking opgezet met het World Gold Council om goud verder te promoten in China.

Woensdag liep de goudprijs verder op, na de verklaring van de Chinese bank. Het goud wordt gezien als een veilige haven en is populair onder beleggers gezien de onzekerheid op de aandelenmarkten. China is inmiddels uitgegroeid tot de grootste producent van goud en na India ook de grootste afnemer van goud.

China vs. Amerika

China, dat recent haar munt besloot los te koppelen van de Amerikaanse dollar staat er heel anders voor dan Amerika. Volgens Paul Krugman zitten de grote economieën waaronder Amerika en Europa gevangen in een ‘liquiditeitsval’ waarbij hun valuta overgewaardeerd zijn. Ingrijpen door de rente te verlagen is echter niet mogelijk, omdat de rente al bijna op 0 staat. China profiteert van de overschotten op de handelsbalans om de rest van de wereld en dan voornamelijk de Verenigde Staten in een houdgreep te houden. De People’s Bank of China heeft aangegeven geen grote aanpassingen op korte termijn te plannen. Dit zal namelijk een te grote impact hebben op de financiële stabiliteit van het land.

Goud kopen in Amerika

Ondertussen in in Amerika het tegenovergestelde aan de gang. In Amerika probeert men nu de aankoop van goud en zilver juist minder eenvoudig te maken. Een nieuwe wet verplicht handelaren om alle transacties met een waarde vanaf $600 te registeren. Dit zorgt voor veel extra administratieve verplichtingen en daarnaast is bij de overheid bekend welke burgers goud en zilver in bezit hebben. Kritiek op deze nieuwe wet is reeds veelvuldig geuit, aangezien de kleine ondernemingen hiermee het zwaarste getroffen worden terwijl juist deze kleine bedrijven  in deze tijd waardevol kunnen zijn door  o.a. de werkverschaffing die deze bedrijven bieden.

 • Willem

  Ha Rolf, nog niets gehoord van je accountant? Dat kunnen ze sneller zeggen hoor.;)

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Willem
  Beste Willem,

  Ik heb de kwestie voorgelegd bij mijn accountant en zal het hier doorgeven zodra ik daarop een reactie ontvang.

 • Willem

  Rolf? Ik ben benieuwd naar je reactie.

 • Nico

  Het gaat mij niet alleen om de overheid. Er zijn ook ander kapers op de kust die ongevraagd bij je aankloppen met een metaaldetector.

 • Willem

  Kan je je klantenbestand niet anonimiseren? Als accountant zie ik geen reden waarom het problemen met de fiscus zou geven als je als klanten N.N. hebt. Zelf vind ik het prettig wanneer de overheid niet weet dat ik goud of zilver bezit, maar er wel een betrouwbare leverancier is die mijn gegevens niet doorspeelt wanneer de overheid dat mogelijk eens zal vragen. (ook kijkend naar post 2)
  M.a.w. wil je klantgegevens anonimiseren indien gewenst?

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @TB
  De wet in het artikel beschreven is alleen van toepassing in Amerika.

 • TB

  Rolf,

  Met ingang van welke datum geldt deze wet en vanaf welke datum geeft u de transacties door aan instanties die daarom verzoeken?

  Met vriendelijke groet,

 • johan

  nieuwe munt? Tussenstap, om de meute te doen geruststellen. Zal het ook niet halen omdat er wederom te grote invloed van de USA mee gemoeid is (imf=usa). Uiteindelijk zal men (gedwongen door de te groot geworden schuldenlast) bezwijken en goud gaan waarderen op de manier zoals de centrale banken onderling waarderen. Dit ligt in de vele10-duizenden $’s………dus maakt u niet druk, en komt u volgend jaar maar weer terug.

 • Fabian

  Het IMF wil wel naar een nieuwe wereldmunt, dan zouden ze wel goud kunnen confisceren wellicht?

  Er wordt al heel lang over geschreven en internationale politici en officials hebben het sinds het begin van de financiële crisis in 2008 regelmatig gesuggereerd, maar nu is het dan écht zover: het IMF heeft in een officieel rapport gesteld dat er één-wereldmunteenheid moet komen, omdat dit de beste manier zou zijn om de ‘stabiliteit van het Internationale Monetaire Systeem’ (IMS) te bewaren.

  Volgens het IMF moet de hele wereld samengetrokken worden in één financieel systeem omdat de onafhankelijke landen niet in staat zijn gebleken om hun begrotingstekorten voldoende terug te dringen of om hun overschot op de juiste manier aan te wenden. De groeiende onbalans die dit veroorzaakt maakt het huidige financiële systeem kwetsbaar voor schokken, en is daarom ‘uiteindelijk voor ons allemaal onhoudbaar’.

  Bron: Xander.nieuwspunt.nl

 • johan

  Confiscatie van je Goud? Don’t bet on it! Men zal u omarmen en koesteren, want u versterkt de geldige valuta.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  @Nico
  Alle gegeven op deze website worden gecommuniceerd via een beveiligde verbinding met een SSL certificaat. De data wordt versleuteld bij een https verbinding en is daardoor voor derden niet herkenbaar.

 • Fabian

  Dat goud in Zurich ligt daar in baren van 400 ounce goud, dat staat ook bij de PDF’s die je kunt dowloaden op hun site. Als je dus zelf bijv. 1 kilo goud hebt liggen, dan ligt het eigenlijk niet echt in Zurich. Er ligt in Zurich in de vorm van 400 ounce baren een vergelijkbare hoeveelheid goud, maar als je echt fysieke levering wilt dan moet je dat opvragen en dan wordt dit door een bedrijf uit Engeland geleverd. Overigens betaal je dan ook nog 2% provisie naast de verzendkosten, dus je bent dan niet goedkoper uit dan wanneer je direct fysiek goud koopt.
  Ik ben zelf bang dat als de pleuris uitbreekt er heel veel goud wordt opgevraagd bij GM. Dat kunnen ze nooit aan en dan kan het weken duren voor je je goud krijgt.

 • Ronald Hendrickx

  Ik heb goud in bezit in Zurich via Goldmoney.com. Moest het ondenkbare gebeuren en de overheid zou al het goud in België confisceren, kunnen zij dan ook aan mijn goud in Zurich?

 • Nico

  Er zijn zondermeer ook andere belangstellenden (bijv. Roemeense skimmers) die belangstelling koesteren voor de NAW klantengegevens van handelaren in edelmetaal.
  Zijn die NAW gegevens wel afdoende beveiligd?

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Bij mijn weten is dit in het verleden niet eerder gebeurd. In Argentinië zijn wel de bezittingen uit bankkluizen geconfisceerd, maar gevallen waarbij aan de hand van de administratie van handelaren wordt bepaald wie goud/zilver in bezit heeft / heeft gehad is mij niet bekend.

 • Henk

  Op zich vind ik dit een interessante vraag, waar ik ook al eens vaker over heb nagedacht.
  Ik heb een gedeelte van mijn edelmetaal ook bij professionele handelaren gekocht en een gedeelte van particulieren.
  Als een overheid in het nauw (die maakt rare sprongen!) edelmetaal van zijn burgers wil nationaliseren, is het eerste idee inderdaad om de klantenbestanden van handelaren te gaan opeisen.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Rolf van Zanten

  Nico, ik heb een hele goede computer dus ik denk niet dat de kans groot is dat de harde schijf het begeeft ;-)
  Aan de administratieve verplichtingen bij het verhandelen van goud en zilver dien ik net als alle andere handelaren te voldoen, dus dat zal ik allemaal netjes blijven bijhouden.
  Ik ben wel blij dat dit niet zoals in Amerika is met transacties vanaf $600 want dat zorgt wel voor erg veel (onnodige) rompslomp.

 • Nico

  Rolf, stel dat onze overheid de nieuwsgierigheid niet kan bedwingen om te weten wie wat bewaart; gaat dan jouw harde schijf spontaan kapot zodra big brother op jouw stoep staat?