24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

China maakt het kopen van goud eenvoudiger

China gaat het verhandelen van goud voor meer Chinese banken toestaan en ook voor buitenlandse handelaren zal het eenvoudiger worden de goudmarkt in China te betreden. Volgens een woordvoerder van de People’s Bank of China zal het liberaliseren van de goudmarkt zorgen voor een verbeterde concurrentiekracht van financiële markten. Daarnaast zorgt dit ervoor dat Chinese particuliere beleggers op een eenvoudigere manier goud kunnen kopen.

Het kopen van goud en zilver wordt al sinds augustus 2008 in China gepromoot, door onder andere televisiespotjes op de staatszenders. Er is zelfs een samenwerking opgezet met het World Gold Council om goud verder te promoten in China.

Woensdag liep de goudprijs verder op, na de verklaring van de Chinese bank. Het goud wordt gezien als een veilige haven en is populair onder beleggers gezien de onzekerheid op de aandelenmarkten. China is inmiddels uitgegroeid tot de grootste producent van goud en na India ook de grootste afnemer van goud.

China vs. Amerika

China, dat recent haar munt besloot los te koppelen van de Amerikaanse dollar staat er heel anders voor dan Amerika. Volgens Paul Krugman zitten de grote economieën waaronder Amerika en Europa gevangen in een ‘liquiditeitsval’ waarbij hun valuta overgewaardeerd zijn. Ingrijpen door de rente te verlagen is echter niet mogelijk, omdat de rente al bijna op 0 staat. China profiteert van de overschotten op de handelsbalans om de rest van de wereld en dan voornamelijk de Verenigde Staten in een houdgreep te houden. De People’s Bank of China heeft aangegeven geen grote aanpassingen op korte termijn te plannen. Dit zal namelijk een te grote impact hebben op de financiële stabiliteit van het land.

Goud kopen in Amerika

Ondertussen in in Amerika het tegenovergestelde aan de gang. In Amerika probeert men nu de aankoop van goud en zilver juist minder eenvoudig te maken. Een nieuwe wet verplicht handelaren om alle transacties met een waarde vanaf $600 te registeren. Dit zorgt voor veel extra administratieve verplichtingen en daarnaast is bij de overheid bekend welke burgers goud en zilver in bezit hebben. Kritiek op deze nieuwe wet is reeds veelvuldig geuit, aangezien de kleine ondernemingen hiermee het zwaarste getroffen worden terwijl juist deze kleine bedrijven  in deze tijd waardevol kunnen zijn door  o.a. de werkverschaffing die deze bedrijven bieden.

Bekijk ook