24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

China’s dilemma

Geschreven door Tom Lassing – www.beursbox.nl

chinese-goudbaar
Door het handelsoverschot dat China met ieder ander land heeft, krijgt het veel vreemde valuta binnen. In veruit de meeste gevallen is deze buitenlandse valuta in waarde aan het dalen ten opzichte van de Yuan. Hun buitenlandse tegoeden worden dus procenten per jaar minder waard. In sommige gevallen gaat het zelfs om tientallen procenten. U denkt toch niet dat China daar op zit te wachten? Maar wat kan het land doen?

De eigen munt OOK laten dalen… Ja, dat is een oplossing die ze recent toegepast hebben. Maar het is geen sterke oplossing. Meer spullen kopen? Ja, dat zijn ze al aan het doen. Ze kopen vooral slim in, namelijk voorraden die nog in de bodem zitten, landbouwgrond in Afrika en in landen als Oekraïne en Kazachstan, bedrijven in het westen… Tenminste voor zo ver ze er de kans toe krijgen. Vooral Amerika wil niet dat China te veel Amerikaanse bezittingen koopt.

Amerika merkt nu dat ze niet langer de nummer één in de wereld is. Dat is even wennen voor ze. Maar door de onwillige houding van Amerika, heeft China wel een probleem. Ze moet namelijk vele miljarden per jaar onderbrengen wil het geld niet minder waard worden door wisselkoers veranderingen die steeds ongunstig voor China uitpakken. China heeft op een ander vlak nog een enorme achterstand in te halen. Haar percentage goud ten opzichte van de hoeveelheid geld in omloop is namelijk extreem veel lager dan in het westen.

China moet één derde van al het beschikbare goud kopen om op het zelfde niveau te komen als het westen. 58.000 ton goud… Dat gaat zo snel niet, maar wel is het al zo dat iedere ounce waar ze hun hand op kunnen leggen al naar China gaat. Immers is goud beter dat die minder waard wordende buitenlandse valuta.

Ondertussen helpen de westerse centrale banken China. De westerse banken willen namelijk niet dat goud voor ons in het westen een alternatief wordt voor de ponzi scheme munten die ze voor ons beschikbaar hebben. Goud krijgt dus klappen als onze munt zwak is. Dat is pure manipulatie om ons er van te weerhouden goud te kopen. China ondertussen profiteert maximaal van dit belachelijke beleid.

Bron: Beursbox

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook