24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Chinese banken zetten stop op openen van nieuwe edelmetaal rekeningen

Chinese banken openen sinds 28 november geen rekeningen meer voor het verhandelen van edelmetaal. Dit meldde de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) 27 november op haar website. Dit geldt voor zowel de over the counter (OTC) transacties als online en mobiel bankieren. ICB geeft aan dat vanwege de heersende pandemie en daarnaast de internationale politieke en economische situaties, de internationale en binnenlandse prijzen voor edelmetaal volatiel blijven. Hierdoor nemen de marktrisico’s en onzekerheden toe.

Naast de ICB stoppen ook de Bank of Communications, de China Construction Bank, de China Merchants Bank en de Agricultural Bank of China met het openen van rekeningen voor de handel in edelmetalen. Deze banken zullen ook geen beleggingsproducten in betrekking tot Shanghai Gold meer aanbieden.

Begin november waarschuwden de Bank of China en de Bank of Communications al voor een vermindering in de handel van edelmetalen en valuta, wanneer de Amerikaanse presidentsverkiezingen zouden leiden tot meer volatiliteit. Inderdaad is de volatiliteit op de markt sindsdien toegenomen, maar dat kan ook gevolg zijn van het nieuws omtrent coronavaccins. Vanwege de ontwikkelingen rondom de nieuwe vaccins zijn beleggers namelijk positiever over de economie. Als gevolg hiervan schoten de aandelenkoersen in de afgelopen twee weken omhoog, maar de edelmetalen daalden in prijs. Deze prijsdaling is in China voor veel spaarders en consumenten de reden om edelmetaal te kopen.

De banken willen beleggers behoeden voor de volatiliteit in de markt. Ze waarschuwen en adviseren klanten daarom om aandachtig naar de risico’s te kijken en verstandig te handelen. Dit is toch wel eigenaardig aangezien de volatiliteit niet ongekend is voor de markt van edelmetaal. Daarnaast is het ook opmerkelijk dat degene die al een edelmetaal rekening hebben, gewoon door kunnen blijven handelen. De stop geldt dus alleen voor nieuwe klanten. Hoelang de Chinese banken deze maatregel blijven aanhouden is nog onduidelijk.

Hoewel China een van de grootste goudmarkten ter wereld is, is de vraag naar goud dit jaar veel lager dan in de voorgaande jaren. Dit komt door de coronacrisis en de hoge goudkoers. Vanwege de lage vraag naar goud was eerder dit jaar de Chinese goudkoers zelfs lager dan op de Internationale markt. Als gevolg van de huidige lagere edelmetaal prijzen stappen Chinese beleggers weer in de markt.

Bekijk ook