Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Chinese Centrale Bank lanceert gouden en zilveren munten vanaf 1 gram

16-10-2015 Rolf van Zanten

Opmerkelijk nieuws van de Chinese Centrale Bank. Op 28 oktober zal er een nieuwe serie gouden en zilveren munten worden geïntroduceerd van de Panda-serie, de beleggingsmunten die al jaren in China worden uitgegeven. Zoals ieder jaar wordt het design van de munt, met één of meerdere panda’s, veranderd maar dit jaar is ook het gewicht anders. De Chinezen hebben namelijk besloten om vanaf nu de munten uit te geven in grammen in plaats van troy ounces. Alle andere beleggingsmunten, zoals de Maple Leaf, Krugerrand, etc. worden uitgegeven in de gewichtseenheid van troy ounces (31,1035 gram), maar in China willen ze daar blijkbaar van af.

De gouden munten van de Panda serie worden uitgegeven in de volgende gewichtseenheden: 1 gram, 3 gram, 8 gram, 15 gram, 30 gram, 50 gram, 100 gram, 150 gram, 1 kilogram.

De zilveren munten zullen worden geslagen in 30 gram, 150 gram en 1 kilogram.

30-gram-gouden-panda-munt

http://www.pbc.gov.cn/eportal/fileDir/goutongjiaoliu/resource/cms/2015/10/img_pc_site/22(1)(2)(3).jpg

Andere munthuizen, zoals de Perth Mint uit Australie, spelen al in op de grote vraag naar zilveren beleggingsmunten. Zij hebben recent de 1 troy ounce zilver Kangaroo geintroduceerd en zullen deze waarschijnlijk blijven aanbieden tegen dezelfde premie als de zilveren Maple Leaf en Philharmoniker. De Chinese Centrale Bank zal ook een graantje proberen mee te pikken en wellicht worden de nieuwe munten in deze afwijkende gewichtseenheden een succes. Het wordt wel goed opletten, met name bij het goud, aangezien het verschil tussen 30 gram en 31,1035 gram ook een prijsverschil gaat opleveren tussen de gouden Panda munt en de 1 troy ounce gouden beleggingsmunten.

 • marcel

  Ik wel schijt ziek .Het mag van mij wel eens omhoog ik heb nog wel wat voor de verkoop op hogere koersen

 • Arjan

  Ja Marcel, ik baal al helemaal niet meer van de crashende papier prijzen van de metalen (in USD).
  De veer staat zwaar onder druk dus de rebound gaat mogelijk heftiger worden dan de daling!

  USA cijfers zijn ook niet erg florisant meer te noemen…Ik spek voorlopig mijn cashrekening, nog meer aandelen opschoffelen is te risicovol en de vijver bodem ligt al vol met metalen ;)

 • marcel
 • Arjan

  Paar baby zwarte zwaantjes erbij: Catalonia wil afsplitsen van Spanje, lijkt te gaan lukken….In Portugal is een beweging actief die de huidige regering wil afzetten.

  Griekenland weer in rep en roer want ze krijgen de 26 miljard voorlopig niet, dreigen met hekken te openen voor alle vluchtelingen…Fantastisch

 • Gerard

  Huub,
  Kijk ook eens vaker naar CNBC. Daar komen al die analisten stuk voor stuk aan bod. Niet dat ze allemaal goed zijn, maar er zitten heel goede tussen. Bovendien leer je er nog eens veel van.
  Maar, nooit bang zijn voor een crisis of crash. Accepteer dat je en deel van je winst moet inleveren voor een goede verzekering tegen zware dalingen. En die kosten zijn dan long put opties. Je weet niet wat je overkomt als het dan werkelijk crasht! Een winstmarge van 100% op je portfolio zit er zomaar in.

 • Huub

  Door het rookgordijn heenkijken:
  Global GDP Worse Than Official Forecasts Show, Maersk CEO Says https://t.co/zkSlv0qnZk via @business https://t.co/LRBnL0Mr0T
  Laat tenminste iemand uit de praktijk horen wat hij van de cijfers van de bureaucijferaars vindt.

 • Huub

  Gerard, tnx voor je duidelijke en consistente adviezen.
  Dat de particulieren nu weer naar de aandelen lopen is ook in mijn optiek de opmaat naar de volgende crisis. Dat zeg ik uit ervaring omdat ik het al enkele malen heb zien gebeuren. Professionele beleggers doen de aandelen over aan de hoogste koersen aan particulieren en vervolgens wordt de stekker er uit getrokken.
  Hou ons svp op de hoogte als je modellen beginnen te piepen dat de aandelenprijzen tegen hun top aanzitten.

 • Gerard

  Nieuw advies?
  In deze handel kun je op alles speculeren. Als je weet dat aandelen te hoog staan, dan kun je lange termijn put opties kopen op aandelen. Maar je weet nooit hoelang de rally nog aanhoudt.
  Zelf ga ik bij het stijgen van aandelen meer en meer op defensief ipv offensief. Wel overwogen VS aandelen.
  Dan moet je gewogen spreiding strikt aanhouden. Dan verkoop je vanzelf als het te hoog staat, en vul je te lage assets weer aan.
  Wat je nog steeds moet vermeiden is de grondstoffen en mijnbouw. Te cyclisch.

 • Gerard

  Maar goud gaat omlaag door vooral de sterke USD. De prijs wordt immers bepaald in USD.
  USD is de veilige haven.

 • Gerard

  Nee, niet omdat het te hoog staat. Dat geloof ik niet.
  Wat wel een grote rol speelde was de hoge volatiliteit van goud. Dit waren beleggers niet gewend en gewenst als veilige haven.
  Goud ligt nog steeds aan de productiekosten. Inmiddels sluit de ene mijn na de andere. Dus productie gaat hard naar beneden.
  De hoge volatiliteit van goud komt veelal door het spel long en short op de future en optie markt. Dat had je vroeger niet zo erg.

 • Huub

  @Gerard,
  Gerard als ik jouw verklaring vwb de vlucht naar de dollar gisteren combineer met het statement van Jaap van Duijn dat beleggers van gekkigheid niet meer weten waar ze veilig hun geld kunnen onderbrengen, dan is de conclusie dat de gekkigheid voor het vinden van veiligheid gisteren betekende dat veilig GOUD verkocht werd ten gunste van dollar-valuta?
  Waarom gaat goud dan omlaag? Omdat het gewoon toch nog (te) hoog staat?