24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Chinese Centrale Bank lanceert gouden en zilveren munten vanaf 1 gram

Opmerkelijk nieuws van de Chinese Centrale Bank. Op 28 oktober zal er een nieuwe serie gouden en zilveren munten worden geïntroduceerd van de Panda-serie, de beleggingsmunten die al jaren in China worden uitgegeven. Zoals ieder jaar wordt het design van de munt, met één of meerdere panda’s, veranderd maar dit jaar is ook het gewicht anders. De Chinezen hebben namelijk besloten om vanaf nu de munten uit te geven in grammen in plaats van troy ounces. Alle andere beleggingsmunten, zoals de Maple Leaf, Krugerrand, etc. worden uitgegeven in de gewichtseenheid van troy ounces (31,1035 gram), maar in China willen ze daar blijkbaar van af.

De gouden munten van de Panda serie worden uitgegeven in de volgende gewichtseenheden: 1 gram, 3 gram, 8 gram, 15 gram, 30 gram, 50 gram, 100 gram, 150 gram, 1 kilogram.

De zilveren munten zullen worden geslagen in 30 gram, 150 gram en 1 kilogram.

30-gram-gouden-panda-munt

http://www.pbc.gov.cn/eportal/fileDir/goutongjiaoliu/resource/cms/2015/10/img_pc_site/22(1)(2)(3).jpg

Andere munthuizen, zoals de Perth Mint uit Australie, spelen al in op de grote vraag naar zilveren beleggingsmunten. Zij hebben recent de 1 troy ounce zilver Kangaroo geintroduceerd en zullen deze waarschijnlijk blijven aanbieden tegen dezelfde premie als de zilveren Maple Leaf en Philharmoniker. De Chinese Centrale Bank zal ook een graantje proberen mee te pikken en wellicht worden de nieuwe munten in deze afwijkende gewichtseenheden een succes. Het wordt wel goed opletten, met name bij het goud, aangezien het verschil tussen 30 gram en 31,1035 gram ook een prijsverschil gaat opleveren tussen de gouden Panda munt en de 1 troy ounce gouden beleggingsmunten.

Bekijk ook