24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Chinese honger naar goud is nog niet gestild

De laatste 10 jaar is de vraag naar goud in China gegroeid. Op dit moment is er voor beleggers in goud een interessante ontwikkeling gaande, namelijk dat de People’s Bank of China (PBOC) overweegt om de regels voor banken om goud aan te bieden te versoepelen.

De welvaart is de afgelopen jaren toegenomen en tegelijkertijd ook de vraag naar sieraden. De vraag naar goud is hiermee gestegen en om aan deze vraag te voldoen wil de PBOC de regels versoepelen zodat het voor banken eenvoudiger wordt om posities af te dekken en goud te leasen. Zodra deze regels inderdaad worden versoepeld zal dit de mogelijkheden vergroten voor Chinezen om te beleggen in goud.

Niet alleen de gestegen vraag naar juwelen veroorzaakt de toegenomen vraag naar goud, dit komt ook door de inflatie. Chinezen beschermen zich tegen inflatie door te investeren in goudstaven en gouden munten. Onderstaande tabel laat zien hoe de afgelopen jaren de vraag naar goud in China zich heeft ontwikkeld. De linker-as laat de Chinese vraag naar goud in ton per kwartaal zien en de rechter-as laat het percentage van de wereldwijde vraag naar fysiek goud zien.

https://www.thesilvermountain.nl/img/china-vraag-naar-goud.JPG

Ongeveer 19% van de totale vraag naar goud uit China is afkomstig van particuliere beleggers. In 2002 was dit aandeel slechts 1%, dus de vraag naar goud als belegging is flink toegenomen. Niet alleen promoot de Chinese overheid het bezit van fysiek goud, ook wordt dit steeds toegankelijker gemaakt en zijn er steeds meer Chinezen die zich goud kunnen veroorloven. Het wereldwijd gemiddelde van de vraag naar goud afkomstig van particuliere beleggers in verhouding tot de totale vraag naar goud bedraagt echter 29%. Verdere groei in China is dus nog zeker mogelijk.

In 2009 was de totale goudproductie in China 120 ton minder dan de totale binnenlandse vraag. De productie kwam uit op 324 ton goud en de totale vraag op 444 ton. Ook al is de mijnproductie de laatste jaren toegenomen, de geproduceerde 324 ton goud is niet voldoende om te voldoen aan de huidige vraag en de binnenlandse productie zal dan ook onvoldoende zijn om aan de toekomstige verwachte vraag naar goud te voldoen.
De honger naar goud in China is nog lang niet gestild.

Bron: RBS Markets

Bekijk ook