24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Column: De goudverkopen van DNB.

De onderstaande column is ingezonden door Johan. In deze column wordt de goudverkoop van de Nederlandse Bank ter discussie gesteld. Hoe zit het eigenlijk met onze nationale goudvoorraad en waarom wordt er zoveel verkocht?

Uit de DNB brochure van januari 2009:
– DNB beheert momenteel ruim 600 ton goud. Dat goud is van de staat [dus van het Nederlandse volk] en is in wezen ons nationale appeltje voor de dorst.
– “de veel kleinere goudvoorraad van nu is dankzij de hoge goudprijzen meer waard dan de grotere goudvoorraad van toen. Was het bezit van ruim een miljoen kilo goud in 2000 nog ongeveer 8,7 miljard euro waard, het huidige goudbezit van 625 duizend kilo heeft een waarde van bijna tien miljard euro.”
– Tussen 1971 en 1992 had DNB 1.750 ton goud in bezit.
– In 1992 werd onder strikte geheimhouding 400 ton goud verkocht. De opbrengsten zijn belegd in dollars en DM’s. In 1996 verkocht de DNB nog eens 300 ton.

Grafiek Goudvoorraad De Nederlandsche Bank

OK, nu gaan we rekenen:
In 1992 was onze goudvoorraad 1.750 ton. Inmiddels heeft de DNB meer dan 1.100 ton goud verkocht en is er heden ten dage nog 612,5 ton goud over. Deze hoeveelheid goud is nu ca. € 12,25 miljard waard. (kiloprijs goud is ong. € 20.000. Stand augustus 2009.)
Die oorspronkelijk 1.750 ton goud zou nu dus ongeveer 35 miljard euro waard geweest zijn.
Het verschil is € 22.720.000.000 !!
Het verkochte goud is vervolgens belegd in dollars en Dmarken. Aangezien de dollar ten opzichte van de euro sindsdien aardig in waarde gekelderd is, is de vraag nu wat die beleggingen nog waard zijn.
Dus: Hoeveel heeft de verkoop van het goud en de daaropvolgende beleggingen in dollars en DM’s inmiddels opgeleverd? Is dat meer of minder dan 22,75 miljard euro? Wat denkt u zelf??

Waar is ons goud nu?
Dan is nog de vraag waar en in welke vorm ons goud momenteel is. Een gedeelte ligt in New York en een ander gedeelte in Amsterdam. De officiële reden dat het in Amerika ligt, is dat daar de grond (rotsbodem) het gewicht beter kan dragen dan de sompige vaderlandse bodem¦
Hé ?? Hoe kan dat nou? Voordat het goud naar Amerika werd verscheept lag het toch ook in Nederland? Speelde dat probleem toen –voor de oorlog- dan niet? Vreemd allemaal€¦
Het is zelfs goed mogelijk dat ons goud helemaal niet meer ergens ligt, maar dat het verpand/geleased is aan andere landen. Dan liggen er nu keurige pandbrieven met de tekst dat dit papiertje goed is voor een x-aantal kilo’s goud. Zie je echte voorraad maar eens terug te krijgen van het failliete land waar je het aan uitgeleend hebt.

Er zijn aanwijzingen dat wereldwijd veel meer papier goud (in de vorm van bijvoorbeeld ETF’s) in omloop is, dan er echt goud is om die pandbrieven te dekken. Op het moment dat een aanzienlijk gedeelte van de uitleners hun echte goud terug willen, is dit goud niet te leveren. De goudprijs zal dan exploderen. En de rente ook. Als dat gebeurt, maak je dan op voor een lange, heel koude winter.

Controle op de DNB
DNB is een NV. Met als enig aandeelhouder de Staat der Nederlanden (u en ik dus, met het parlement als uiterste vertegenwoordiger van de volkswil). Bij de komst van de euro is echter een wet aangenomen waarbij de functie van de Minister van Financiën uitgekleed werd tot adviseur. Die minister kan dus geen bindende voorwaarden of eisen aan de DNB stellen. Toen is de DNB dus onafhankelijk van de Nederlandse politiek geworden. Er is dus geen enkele parlementaire, controleerbare invloed op de DNB. En dus ook niet op de ECB.

Kortom: Er is geen controle door en verantwoording aan de Nederlandse burgers. We hebben er dus niks meer over te zeggen.

Maar misschien zie ik het verkeerd. Laat het me weten.
PS: Ik ben absoluut geen aanhanger van allerlei vage complottheorieën (NWO, Illuminati, Bilderberg, Skull&Bones, etc.). De feiten mbt onze goudvoorraad zijn afkomstig uit de DNB brochure die online is in te zien. Met wat nadenken en rekenwerk kwamen er bij mij wat vragen op, die ik niet kan beantwoorden. Vandaar deze posting.

>> Het goudbeheer van de Nederlandse Bank

>> Geld en Goud

Deze column is ingezonden door Johan. Reageren en meediscussiëren over dit onderwerp is mogelijk door hieronder een reactie achter te laten.

Bekijk ook