Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Column van Zilverpaul: 1 + 1 = 2

09-07-2013 Zilverpaul

De hamvraag waar menig investeerder in edelmetalen zich mee bezig houdt is de vraag wanneer goud en zilver nu eens eindelijk gaan knallen. De goud~ en zilverprijs daalt nu al zo’n twee jaar, en de mijnaandelen waren hier al een aantal maanden eerder aan begonnen. Zoals u zult weten worden de goud- en zilverprijs vastgesteld in New York en London, beiden zetel van de Westerse bancaire hegemonie. Die prijsbepaling vindt onder hoogst opmerkelijk omstandigheden plaats, aangezien er bijvoorbeeld in London ruim 400 keer meer handel in goud plaats vindt dan dat er gedolven wordt. Hoewel de wereldvoorraad aan goud elk jaar zo’n 1 % groeit door mijnbouw, bevindt het meeste goud zich bij eigenaren die niet snel hun goud van de hand zullen doen, zeker niet bij de huidige weggeefprijzen. De prijsbepaling van goud en zilver worden dus niet bepaald door vraag en aanbod, maar op grond van papieren beloften tot levering.

Dat London en New York nog steeds de prijzen voor beide edelmetalen bepalen worden nog vreemder als u bedenkt dat op de beurs in Shanghai de afgelopen twee maanden al evenveel fysiek goud is verhandeld als in deze periode op wereldschaal is gemijnd. De fysieke leveringen vanuit de COMEX vallen daarbij geheel in het niet, en toch is het deze laatste beurs die mede bepaald hoe goud en zilver in onze euro’s en dollars geprijsd wordt. Kortom, daar is iets fundamenteels mis.

Hoe dat komt is mijn inziens heel simpel: niemand heeft er nu nog belang bij dat goud en zilver hun werkelijke waarden krijgen toegewezen. De oude economische machten niet, omdat een hoge goud~ en zilverprijs gelijk staat aan een laag vertrouwen in hun ongedekte muntsoorten, en de komende supermacht nog niet omdat men nu nog hun overdaad aan euro’s en dollars kan inwisselen tegen goud en zilver.

En dit inwisselen voltrekt zich in snel tempo, als we bijvoorbeeld allen al kijken hoe de goudvoorraad op de COMEX zich aan het ontwikkelen is vanaf eind vorig jaar.

comex-geregistreerd-goud

Of is het de economie van de uitgever van de wereld-reservemunt, die ondanks het gechicaneer met de goud en zilverprijs alleen al op grond van een florerende economie het alleenrecht heeft op het uitgeven van een ongedekte wereldmunt? Een blik op het percentage van het Amerikaans Bruto Nationaal Product op het BNP van de wereld geeft echter een heel ander beeld….

US-GPD

Kortom, zowel de kracht van de Amerikaanse economie als het aandeel in de handel in de fysieke goud~ en zilvermarkt kunnen dus niet de reden zijn de goud- en zilverprijs nog steeds bepaald worden door de Westerse banken.

Tot op dit moment heeft echter geen van beide machtsblokken er belang bij om dit wankel evenwicht om te doen vallen: China en consorten verwerven zo het nieuwe geld, en de VS houdt de macht nog even en sorteert voor door de eigen bevolking op grond van een imaginaire terreurdreiging steeds meer rechten te ontnemen.

Er zijn echter belangrijke signalen die op een spoedige kanteling van dit broze evenwicht wijzen. Zo zijn de grote Amerikaanse banken bezig hun shortpositie in goud om te draaien, waardoor men gaat profiteren van een stijging van de goudprijs. Daarnaast is China druk bezig van haar eigen munt, de yuan, een internationaal te gebruiken wisseleenheid te maken. En is in Europa alles in gereedheid gebracht om het te verwachten omvallen van banken direct op de bevolking af te gaan wentelen.

Maar op korte termijn is vooral de stijging van 10- jaars staatsleningen van de VS van belang, die de druk op het schuld-overladen systeem fors onder druk. Doe daar nog de nodige geopolitieke spanningen bij, zoals de situatie in Egypte die uit de hand aan het lopen is en die de doorvoer van olie in het Suez kanaal kan gaan bedreigen, en het wachten is op de volgende uitbraak die 2008 zal doen verbleken. Bijna net zo zeker als 1+1=2.

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Lamberto

  @Amstel(Bob),

  Hoewel uiteraard in den beginne enigszins confuse geraakt door uw negatieve uitlatingen mijn persoon betreffende welke door u op dit weblog zijn neergeschreven, heb ik mij gelukkig weer snel kunnen hernemen!
  Dit komt mede omdat ik tot mijn grote blijdschap heb geconstateerd dat u mij ondanks de negativistische inhoud van uw teksten, ook de groeten “Uut Grunn” heeft gedaan.
  Mijn welgemeende excuses dat ik niet eerder mijn grote dank voor deze door u aan mij gerichte geste heb uitgesproken.
  U als “virtueel wondermens” begrijpt natuurlijk wel dat deze groet mij door de perikelen rondom de geuite strafbare reacties op dit weblog is ontgaan.
  U hebt de woorden “Uut Grunn” natuurlijk niet voor niets gebruikt.
  Daarom het volgende.
  Mijn archief bevindt zich in uitmuntende staat en wordt dagelijks bijgewerkt.
  Alle door mij geschreven artikelen die in de loop der jaren op diverse weblogs zijn geplaatst, zijn tevens door mij gekopieerd en in dit archief opgeslagen.
  Indien belangrijk genoeg bevonden, heb ik ook linken en eventuele commentaren van diverse andere reageerders gekopieerd en hierin onder gebracht.
  Toen ik dus op mijn computer uw woorden “Uut Grunn” invoerde, kwam er het volgende pseudoniem te voorschijn, geheten Luit (Uut Grunn)
  Een van de getoonde datums was maandag 10 november 2008 om 23:13 uur.
  De inhoud van dit bericht welke aan deze Luit (Uut Grunn) was gericht, ging over zijn stiekeme snoepen van verboden Paddo’s!
  De effecten hiervan zijn algemeen bekend.
  Volgens mij zijn we nu weer helemaal bij de les.
  Of niet Bob, Amstel (Bob) of hoe luidde het pseudoniem ook al weer?

 • Amstel (Bob)

  Zoals ik al eerder zei, ben blij jou niet als buurman te hebben lamberto.

  Mijn mensenkennis, zelfs virtueel, is uitstekend gebleken. BAH BAH!!

 • Henk

  Tjonge jonge jonge, erg dit

 • dave

  Nogmaals Lamberto, ik ontken geen holocaust. Ik ontken de zionistische versie daarvan en dat leg ik d.m.v. keiharde feiten uit. Al is de leugen nog zo snel de waarheid achterhaalt haar wel.

  Daarnaast was jij het die zomaar uit het niets mij een holocaustontkenner noemde omdat je zo dom was te denken mij hiermee buiten spel te kunnen zetten onder het mom van kill the messenger.

  Helaas heb je de verkeerde te pakken. Je laat zien dat je geen enkel debat aandurft omdat je namelijk geen poot en bewijzen hebt om op te staan. Ik ken de truukjes van jou en je medezionisten maar al te goed.

  Misschien moet je maar aangifte gaan doen en ontvang je wel wat shekels kopgeld van je zionistische meesters.

 • Nico

  Samenzweringstheoretici blijken weldenkender te zijn dan mensen die de officiële versie van de gebeurtenissen accepteren.

  Een weldenkend mens gaat van feiten uit , voor bijv. een rechtbank hoef je niet met bla bla theorieen aan te komen dat gaat echt niet werken.
  Daarbij komt nog dat een samenzweringtheorie heel makkelijk de wereld in is te sturen,hele kudde’s trappen erin terwijl er niets bewezen is ,tja sorry maar dat geeft toch te denken.

 • Lamberto

  @Lezer

  Ik heb het doel van uw vraagstellingen heel duidelijk begrepen.
  Vandaar ook de door mij aan u gegeven antwoorden.
  U weet toch ook wel dat tijdens discussies geprobeerd wordt door allerlei randverschijnselen naar voren te halen de tegenpartij zodanig te verwarren, dat de kern van het verhaal waar alles om draait wordt verdoezeld.
  Ik loop al te lang mee om me hierover nog op te winden of enigerlei onbehaaglijke gevoelen bij te ervaren.
  Zoals u gemerkt heb reageer ik niet op bloggers die in vliegende schotels geloven en verhalen uit de Niburu sprookjes collectie gebruiken om zich een mening te vormen.

 • Lezer

  Lamberto, ik heb Uw bijdragen heel goed doorgelezen maar tot nu toe zie ik een bevestiging van hetgeen dave post: …mensen die de officiële versie verdedigen alleen zoeken naar informatie die hun bestaande overtuigingen bevestigt, terwijl ze er tegelijkertijd alles aan doen om tegenstrijdige informatie te vermijden.

  Ik probeerde U bevestigend op mijn vraag te laten reageren, om U in te laten zien hoe beperkt uw zienswijze eigenlijk is, no offense.

  Maar ik wil het hier eigenlijk bij laten, we dwalen te veel af denk ik.

 • dave

  Jouw beweegredenen waren compleet duidelijk Lamberto, je dacht mij te kunnen diskwalificeren met het statement holocaustontkenner toen ik geargumenteerd korte metten maakte met jouw guru Peter B. Meijer en z’n kolderverhaal. Je opzet is jammerlijk mislukt en je hebt slechts jezelf gediskwalificeerd. Laat het een wijze les voor je zijn.

 • Lamberto

  @Lezer

  Als u mijn bijdragen van de laatste uren beter doorleest, ziet u overduidelijk mijn beweegredenen vermeld.

 • Lezer

  Lamberto. Laat ik het dan zo zeggen. Censuur is een beperking voor het vormen van een mening. En als U het eens bent met de wetgever, vindt U het prima om een mening te vormen met eenzijdige informatie. Daarom stelde ik U de vraag.

 • Lamberto

  @Lezer 15 juli, 2013 om 20:10

  Deze vraag moet u niet aan mij maar aan de Wetgever stellen.

 • Amstel (Bob)

  Dave, dank voor uw uiterst leerzame posts van vandaag.

 • Lezer

  Lamberto: …en ik uit deze denkbeelden in het openbaar in woord en/of geschrift, dan kunnen we er van uitgaan dat ik met de Wetgever in aanraking kom.

  Helemaal mee eens! Maar moeten die uitingen zelf, of consumenten van die uitingen dan ook illegaal verklaard worden?

 • dave

  “if liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear”

  George Orwell

 • Lamberto

  @Lezer

  U schrijft: “@Lamberto. Je begrijpt me verkeerd denk ik. Wat betreft de vrijheid van meningsUITING ben ik het met je eens. De vrijheid van het VORMEN en HEBBEN van een mening moet onbeperkt zijn. Dus zonder censuur”.

  ======================================================

  Ik ben het met u eens dat het vormen en hebben van een mening onbeperkt moet kunnen plaatsvinden.
  Echter, Als ik mij door welke invloeden dan ook een mening heb gevormd die aanzet om alle bloggers die Lezer heten op te knopen, en ik uit deze denkbeelden in het openbaar in woord en/of geschrift, dan kunnen we er van uitgaan dat ik met de Wetgever in aanraking kom.
  Daarom heb ik ook de uitspraak gedaan door de vader van Theo van Gogh vermeld, je hoeft niet alles wat je denkt te zeggen.
  Verstandige mensen hebben voldoende zelfbeheersing om hun mond te houden indien dit dringend gewenst is!

 • dave

  Samenzweringstheoretici blijken weldenkender te zijn dan mensen die de officiële versie van de gebeurtenissen accepteren.

  Dat blijkt uit de studie What about Building 7? A social psychological study of online discussion of 9/11 conspiracy theories, die is uitgevoerd door Britse psychologen.

  Tijdens de studie analyseerden Michael J. Wood en Karen M. Douglas van de Universiteit van Kent reacties onder nieuwsartikelen. Van de 2174 onderzochte reacties waren 1459 afkomstig van complotdenkers en 715 van mensen die in de officiële verklaring geloofden.

  Vijandig gedrag

  Er zijn meer mensen die vraagtekens zetten bij de gebeurtenissen op 9/11 en de moord op JFK dan mensen die aannemen dat de overheid de waarheid spreekt. De samenzweringstheoretici blijken in de meerderheid te zijn.

  Daarbij komt dat mensen die de complotdenkers niet geloven vaker vijandig gedrag vertonen. “Het onderzoek heeft aangetoond dat mensen die de officiële versie van 9/11 geloven, zich over het algemeen vijandiger opstellen op het moment dat ze hun rivalen proberen te overtuigen,” aldus de studie.

  Het is niet alleen gebleken dat mensen die de officiële versie accepteren agressiever zijn, ze houden ook krampachtig vast aan hun eigen samenzweringstheorieën. Volgens deze mensen, die inmiddels in de minderheid zijn, werd de aanslag op het World Trade Center in New York gepleegd door 19 Arabieren met weinig vliegervaring onder leiding van een man in een Afghaanse grot.

  Bestaande overtuigingen

  Uit de nieuwe studie van Wood en Douglas blijkt dat de stereotype complotdenker geen vijandige fanatiekeling is die krampachtig vasthoudt aan een controversiële theorie.

  In zijn boek Conspiracy Theory in America legt Lance deHaven-Smith uit dat de term complotdenker of samenzweringstheoreticus is bedacht door de CIA om mensen die twijfelden aan de officiële versie van de moord op JFK in diskrediet te brengen.

  Psycholoog Laurie Manwell van de Universiteit van Guelph schreeft in 2010 in het tijdschrift American Behavioral Scientist dat mensen die in de officiële versie geloven er simpelweg niet bij kunnen dat 9/11 het werk van de overheid is geweest, omdat ze niet in staat zijn informatie te verwerken die in strijd is met hun reeds bestaande overtuigingen.

  In hetzelfde blad voegde professor Steven Hoffman van de Universiteit van Buffalo toe dat mensen die de officiële versie verdedigen alleen zoeken naar informatie die hun bestaande overtuigingen bevestigt, terwijl ze er tegelijkertijd alles aan doen om tegenstrijdige informatie te vermijden.

  Herkenbaar?

 • Lezer

  Oeps woordje te veel. jammer dat je niet kan editen. ‘naar’ moet weg.

 • Lezer

  @Lamberto.

  Je begrijpt me verkeerd denk ik. Wat betreft de vrijheid van meningsUITING ben ik het met je eens. De vrijheid van het VORMEN en HEBBEN van een mening moet naar onbeperkt zijn. Dus zonder censuur.

 • dave

  Nee Lamberto, jij probeert anderen de mond te snoeren door ze uit te maken voor holocaustontkenner. Nog zo’n andere dooddoener is iemand uit te maken voor antisemiet terwijl een joodse wetenschapper heeft aangetoond dat 98% van de inwoners van Israel geen semitische achtergrond heeft maar afkomstig is uit Zuid Rusland. Deze mensen zijn in 800 na chr. bekeert tot het judaisme en hebben dus niets in Israel te zoeken.

  http://www.veteranstoday.com/2013/03/01/new-genome-study-destroys-zionist-claims-to-palestine/

  De theorie van de khazaren bestond al veel langer maar is dus nu naast archeologisch, historisch ook genetisch bevestigd. Heeft u ook niet in de massamedia gelezen, vraag jezelf eens af waarom..

 • dave

  Elke oorlog is een bankiersoorlog..

  WO 1, WO 2 en de Bolsjewiekse revolutie zijn gefinancierd door de Rothschildclan. Diezelfde Rothschildclan is in 1919 eigenaar van israel geworden. Diezelfde Rothschildclan was eigenaar van IG Farben ( de maker van zyclon b) en van het concentratiekamp Auschwitz.

  Deze joodse bankiers hebben Hitler gefinancierd en aan de macht gebracht maar WO 2 begon toen Hitler de joodse bankliers z’n land uitgooide en in 1933 z’n eigen schuldvrije en goudloze monetaire systeem opzette waardoor Duitsland een enorme economische progressie doormaakte en de landen met een goudstandaard nogsteeds in een depressie zaten. De FED heeft WO 2 gewonnen en de overwinnaar schrijft de geschiedenis zoals u wellicht weet.

  Nog geen 3 jaar geleden dacht de massa nog dat banken alleen het spaargeld van mensen uitleenden en wist men niet dat banken gewoon geld uit niets konden creeeren. Inmiddels is deze kennis behoorlijk bijgesteld dacht ik zo.

  En wederom zitten we op een kruispunt in de geschiedenis waar de zionistische bankiers en hun politieke vazallen middels valse vlaggen, proxy oorlogen en terreur hun greep op de mens trachten te behouden.

  Bekijk zaken met een open mind en check informatie die via de gecontroleerde massamedia u en uw kinderen bereikt. Je kunt pas een mening vorman als je alle kanten van een issue hebt belicht. Als de feiten veranderen pas dan ook je eigen opinie aan.

 • Lamberto

  @Lezer

  Onder meningsvrijheid versta ik alle uitingen gedaan in woord en geschrift.
  Als hier misbruik van wordt gemaakt loop je het risico door de Wetgever ter verantwoording te worden geroepen.
  Om het met de woorden van de vader van Theo van Gogh te zeggen, “wat je denkt hoef je niet altijd te zeggen”.

 • Lezer

  Off topic.
  Lamberto bedoelt denk ik ‘vrijheid van meningsuiting’. Die is er inderdaad onder bepaalde voorwaarden. Maar de vrijheid om voor jezelf een mening te vormen moet volgens mij onbeperkt zijn. En een mening vorm je op basis van beschikbare informatie. Dan is het op zijn minst vreemd, dat een belangrijk deel van die informatie in dit geval illegaal/verboden is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Q&Q Jij krijgt de prijs voor de beste mop van de maand: Just In Time Gold

 • Q&Q

  Bullion Bulls Canada meldt dat de wachttijd voor fysieke levering van contracten op de LME (London Metal Exchange) opgelopen is tot meer dan 100 dagen. Officieel luidt de verklaring dat er problemen zijn met de opslag van het goud. In een wereld van just-in-time voorraden lijkt dit niet echt geloofwaardig. De goudvoorraad is officieel aanwezig, het duurt dan toch geen 100 dagen om dit te verschepen, vraagt BBC zich af.

  Handelaars die fysieke levering vragen, betalen nu om dan nog eens meer dan 100 dagen te moeten wachten op de levering. Ze krijgen in feite een nieuw, illegaal future contract in de plaats. De handelaars worden op geen enkele manier vergoed voor de wachttijd van meer dan 100 dagen terwijl de banken al wel over het geld beschikken.

  In feite komt het er op neer dat de handelaars fysiek goud kopen dat nog niet ontgonnen is. De meeste goudmijnen hebben zich niet meer ingedekt tegen prijsdalingen, het aantal shorts bij de goudproducenten is fors gedaald. De banken doen dus nu in feite aan “forward-selling” voor goud en zilver. Goud en zilver dat al verkocht wordt nog voor het uit de grond wordt gehaald.

  http://www.beurs.com/2013/07/15/levering-fysiek-goud-lme-100-dagen-wachttijd/26785

 • Lamberto

  Nu ik toch aan het waarschuwen ben geslagen, lijkt het mij verstandig om weblogbeheerders op eventuele vervelende consequenties te wijzen die het hebben van een weblog met zich mee kan brengen.

  http://www.iusmentis.com/maatschappij/juridisch/bloggen/aansprakelijkheid/

 • Lamberto

  Zij die denken dat ze zich onder de paraplu van “meningsvrijheid” alles kunnen veroorloven, wil ik graag op de inhoud van de volgende wetsartikelen wijzen.
  Voor je het weet heb je een strafproces aan je broek hangen.
  Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

  http://www.auschwitz.nl/holocaust/na-1945/holocaustontkenning

  http://de.wikipedia.org/wiki/Holocaustleugnung

  http://www.gesetze-im-internet.de/stgb/__130.html

  Discussiëren heeft alleen zin als de realiteit niet uit het oog wordt verloren.
  Als ik mij bezig wil gaan houden met het lezen van sprookjes, dan koop ik wel een boek van Hans Christian Andersen .

 • Gerard

  lezer,
  re. Ik ben erg blij dat ik AL die meningen hier kan lezen, erover na kan denken en mijn eigen oordeel kan vormen.

  Dat is heel goed. Maar kijk daarbij ook even of een mening ook “realistisch” is. Of het klopt met de harde feiten. Ook al zijn die harde feiten soms niet graag zoals wij dat willen.
  Een mening is echt iets anders dan harde feiten.
  Het internet staat helemaal vol met desinformatie en sprookjes.
  Kijk naar de wereld waarin wij leven.

 • dave

  Het freegold monetaire systeem werpt nogal wat tegenstand op bij de financiele sector welke onder Angelsaksische invloed staan. Vandaar dat u informatie hierover nooit in de door hen gecontroleerde financiele media zult vinden. De papierpushers worden in het freegold monetaire systeem totaal ontmaskerd omdat de waarde van hun papier (aandelen, derivaten, fiatvaluta’s en obligaties) direct gemeten wordt in goud. M.a.w. de werkelijke ontwaarding van papieren waarde is erg transparant.

  Vandaar dat de Angelsaksiche financiele mafia rookgordijnen creeert met deflationisten, Keynesianen, goudstandaardaanhangers en doemprofeten die het einde der wereld voorspellen waarbij we elkaar met gouden en zilveren muntjes gaan betalen. Helaas voor deze charlatans..

  De enige oplossing voor een houdbaar monetair systeem is freegold en de EU en de BRICS hebben daar reeds op voorgesorteerd. Alle papieren welvaart zal deflateren t.o.v. fysiek goud.

  So it is written, so it shall be done..

 • Gerard

  Lamberto
  Je hebt helemaal gelijk. Ga er verder niet op in.
  Maar ik wilde eigenlijk dat de andere lezers het snappen.

 • Lezer

  O o o geen ruzie maken jongens en meisjes, sommige ‘lieden’ hier hebben een verschil van mening… Ik ben erg blij dat ik AL die meningen hier kan lezen, erover na kan denken en mijn eigen oordeel kan vormen. Laten we elkaar aub niet gaan uitsluiten, als je het ergens niet mee eens bent kan je proberen het ermee eens te worden, het ter zijde leggen, of de ander van jouw mening te overtuigen totdat je er geen zin meer in hebt. Of boos weglopen natuurlijk, maar dat is flauw.

 • dave

  @Lamberto

  Het monster van Loch Ness bestaat. Als bewijs voer ik ooggetuigen op.

  http://wetenschap.infonu.nl/onderzoek/82520-het-monster-van-loch-ness-mythe-of-werkelijkheid.html

  Forensisch bewijs is niet nodig toch?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Nico, bekeren lijkt inderdaad de juiste uitdrukking :-)
  Maar het maakt natuurlijk niet uit wie er in freegold gelooft of niet. Als freegold er komt dan is dat goed voor bijna iedereen. Of je nu goud bezit of niet. Als freegold er niet komt, dan hebben de traders duidelijk beter kaarten. Als zelfs de traders verliezen dan is de hele economie door het putje gegaan, dan bevinden we ons in echt nieuw vaarwater. Met veel kliffen.

 • Nico

  Lamberto
  Ik krijg er soms het gevoel bij dat men ons wil bekeren tot een ander monetair geloof.
  Het internet zit vol met dwaalleren,en soms kan je overtuigd zijn dat je met je denkwijze goedzit
  een soort van tunnelvisie,met mensen die hier aan ”lijden” is niet mee te discussieren.

 • Nico

  De vooruitziende blik
  Wat zijn de vooruitziende blik en de vooruitkijkende begeleiding (‘forward guidance’), op basis van toekomstige economische omstandigheden, van een centrale bank eigenlijk nog waard? Net zo weinig als ‘oneindige’ monetaire verruiming (‘quantitative easing till infinity’)? Elke beleggingsstrategie, die gebaseerd is op zo’n zwabberend monetair beleid, is gedoemd te mislukken. Vroeger zouden centrale banken het niet in hun hoofd hebben gehaald om hun mogelijke monetaire aanpak vooraf aan te kondigen. Renteverhogingen vonden meestal plotseling plaats. Daarom waren beleggers altijd op hun hoede. Maar sinds de sussende woorden van de centrale bankiers over wat men van hen ‘in de toekomst’ kan verwachten, deinzen beleggers er niet voor terug om buitensporige risico’s aan te gaan met hoge schuldhefbomen. Dat is vragen om ongelukken! Verder is het nog maar de vraag of het zo verstandig is om een soepel beleid op voorhand uit te stippelen: dat geeft immers aan, dat een centrale bank pessimistisch is over de toekomst. Waarom zou men dan nog investeren?
  De geloofwaardigheid van centrale banken is straks ver te zoeken. Een monetair beleid, dat afhangt van onbetrouwbare en gemanipuleerde economische gegevens, zoals werkeloosheid, inflatie en economische groei, mag dan logisch in de oren klinken, maar zal onherroepelijk stuklopen: elk academisch model, hoe vernuftig ook, zal jammerlijk sneuvelen, omdat de praktische realiteit NOOIT gelijke tred houdt met theoretische formules. Alle beloftes van centrale banken zullen uiteindelijk geen knip voor de neus waard blijken!
  http://schmullstrategie.nl/2013/07/tip-van-rik-de-vooruitziende-blik/

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  Er zijn lieden op dit weblog die gebruik maken van discussie technieken die alleen tot doel heeft eindeloos door te kunnen blijven zeuren over alles wat de tegenpartij te berde brengt.
  De inzet van de gestelde vragen is niet om kennis te vergaren, nee, deze zijn alleen bedoeld om de discussie partner te beschadigen.
  Daarom Gerard stop met het geven van antwoorden aan deze ook u bekende querulanten.
  Laat ons weer genieten van een nieuwe bijdrage die het niveau van uw artikel; “De kern van het probleem” evenaart.
  Dat is waar de meeste bezoekers van dit weblog op zitten wachten.

 • dave

  Elke €uro (behalve M1) ontstaat als schuld bij een bank. Daardoor kunnen we stellen dat geld = schuld. De M1 geldhoeveelheid (briefjes) worden uitgegeven door de ECB. De deelnemende landen hebben hiervoor een zak met goud aan de ECB overhandigd.

  Krediet verleen je en schuld moet betaald worden door de schuldenaar aan de kredietverlener. Een schuldverklaring is de oudste vorm van geld. Leen mij een appel dan krijg je die morgen terug. Zet dit op papier en je hebt verhandelbare schuld.

  De goudstandaard is een scam die de bevolking een vals gevoel van waardevastheid van de fiatmunt moet geven. In een goudstandaard kun je je schuldgeld omwisselen bij de Rijksschatkist voor goud. Een goudstandaard klapt altijd omdat er meer schuldgeld gecreeerd wordt dan er goud op de bank staat. In een goudstandaard wordt de waarde van goud ook altijd gemanipuleerd (London goldpool) zodat de bevolking haar schuldgeld niet wil omwisselen voor goud. De goudstandaard is dan ook een bankierstruuk om de werkelijke waarde van goud te verdonkeremanen om zo de bevolking in een schuldpositie te krijgen.

  Een ongedekte fiatmunt is de meest efficiente manier om economische groei te bewerkstelligen. Echter van ongedekt fiatgeld wordt misbruik gemaakt door zowel het linker als het rechter gedeelte van het politieke spectrum. Links deelt cadeautjes uit aan de bevolking om zo stemmen binnen te halen en rechts doet dat d.m.v. subsidies aan het bedrijfsleven om stemmen te halen.

  Een ongedekte fiatmunt eindigt altijd in hyperinflatie omdat er meer schuldgeld gecreeerd wordt dan er werkelijke economische groei is. De schulden die niet kunnen worden terugbetaald worden uit het niets bijverzonnen om de bankbalansen op orde te houden. Er treedt dus nooit deflatie op in een ongedekt schuldsysteem. Schuld wordt dus nooit meer waard.

  De oplossing is om een geldsysteem op te zetten waarbij schulden worden gemaakt in de fiatvaluta en bezit wordt gespaard in goud oftewel het eurosysteem.

  Het Angelsaksische bankiersgilde heeft een hekel aan dit systeem omdat je elke 3 maanden de waarde van hun fiatvaluta’s zou kunnen zien t.o.v. goud en dat hebben de Angelsaksen liever niet omdat ze dan door de mand vallen en geen oorlogje meer kunnen spelen op kosten van de dollarbezitters.

 • dave

  Gerard, jij hoeft mij helemaal niets uit te leggen, je bent al meerdere malen door het ijs gezakt.

  Elastisch geld = fiat geld ( kun je bijdrukken, daarom elastisch)
  Inelastisch geld = fysiek goud (kun je niet bijdrukken, daarom inelastisch) al denk jij van wel

  Gewoon basiseconomie 101.

 • Amstel (Bob)

  Yep, bagatelliseer het maar…
  U gebruikt het als krediet zoals wij allen omdat het niets minder is als dit voor de gebruikers.
  (fiat)geld = schuld.

  Ik hoop dat meelezenden het wel begrijpen.

  Geer, toegeven doet geen pijn, het vergroot het vertrouwen juist.
  Slaap lekker.

 • Gerard

  En als er op mijn papiertje van 50 euro ergens ECB zou staan, maakt mij niks uit.
  Ik kan van dat briefje lekker een half uur bij de hoeren terrecht voor een wipje.
  Dat die hoer dan maar afrekent met de ECB.
  :)

 • Amstel (Bob)

  “Op mijn bankrekening staat helemaal geen ECB bij. Het zijn enkel getalletjes op papier.”

  Moet je naaaagaan :)

 • Amstel (Bob)

  En goudprijs, nee, ik zal er niet op reageren.
  Goud is en blijft een POLITIEK metaal waar geen prijs middels TA of whatever op valt te trekken.

 • Gerard

  En vroeger had ik briefjes geld waar Beatrix op stond.

 • Q&Q

  In 2012 zijn twaalf strafzaken geseponeerd in het landsbelang. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten..

  Het OM kan besluiten om niet tot vervolging in een strafzaak over te gaan, omdat bijvoorbeeld de staatsveiligheid of buitenlandse betrekkingen in het geding zouden komen. Of het OM denkt met een zogenoemd sepot in het landsbelang maatschappelijke onrust te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de verdachte geen strafbaar feit heeft begaan, de verdachte wordt alleen niet vervolgd.

  Het OM wil niet ingaan om welke zaken het ging in 2012 en wil ook geen voorbeelden geven van zaken die geseponeerd kunnen worden in het landsbelang. Omdat het om zo weinig zaken gaat, zou door een voorbeeld direct duidelijk zijn om welke zaken het specifiek gaat, verklaart het OM. ‘Het komt zelden voor, zowel bij kanton- als rechtbankzaken: in beide gevallen minder dan 3 per 10.000 zaken. Uitsplitsingen naar type zaken zijn met deze aantallen niet zinnig”, laat een woordvoerder weten.

  Mede daarom gaat het OM ook niet in op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat voor 2008 er vrijwel zelden van een zaak werd afgezien in het landsbelang, maar sinds dat jaar vaker: zo’n 5 tot 10 keer per jaar. ‘De absolute aantallen zijn zodanig gering dat er geen enkele trend uit de cijfers valt af te leiden. Beleidsmatig kunnen we alleen concluderen dat deze sepotgrond zeer zelden wordt toegepast”, stelt het OM.

  Veel vaker komt het bijvoorbeeld voor dat het OM niet tot vervolging overgaat of die niet doorzet, omdat er bijvoorbeeld te weinig bewijs is, omdat de verkeerde verdachte is aangemerkt of omdat het vergrijp erg klein is. In totaal werden er door het OM in 2012 ruim 20.000 zaken geseponeerd.

  http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3475411/2013/07/13/Twaalf-keer-geen-vervolging-in-landsbelang.dhtml

 • Amstel (Bob)

  Natuurlijk heeft u gelijk qua BASE money en ELASTIC money vanuit bankiersoogpunt, maar mijn punt, als gebruiker, blijft hetzelfde, idem het papiertje waarop dit gedrukt staat.

  Soms moet men niet al te ingewikkeld willen denken. Boerenverstand enzo.

 • Gerard

  Amstelbob,
  Voor mijn part staat er KUT op die briefjes. Zal mij worst wezen.
  Op mijn bankrekening staat helemaal geen ECB bij. Het zijn enkel getalletjes op papier.

 • Gerard

  Goud zal maandag de vijfde witte candle op rij zetten. Als dat gebeurt, dan staat goud op de bovenkant van de downtrendlijn. Dat punt ligt exact op 1300. Een weerstand dus. Er staat nu al een kleine hogere bodem. Breekt goud dus uit die lijn boven 1300 deze week, dan is er kans dat de bodem al gezet is.
  Boven de 1300 zal de correctie wel boven de 1250 moeten liggen, de volgende hogere bodem.

  Een leuke trade is dus mogelijk op daytrade basis. Maar ook een condor op 1220 en 1350 lijkt mij een goeie.
  Maar de longs wel dicht bij huis zetten, en op langere termijn. Een van de 2 longs gaat goud waard worden. Een long strangle behoort nu dus ook tot de mogelijk gouden trade.
  In ieder geval volgt op 4 of 5 witte candles bijna zeker een rode.
  Goud verdient immers ook leuk als het daalt.
  :)

 • Amstel (Bob)

  Beste Gerard, op mijn papiertje staat gespecificeerd ECB, wellicht heeft u andere papiertjes?

 • Gerard

  Bob en dave,
  Als je ECHT wilt begrijpen hoe schuld in verhouding staat met geld, dan raad ik jullie aan EERST even het verschil te bestuderen in elastisch geld en niet-elastisch geld. Er is dusinderdaad 2 totaal verschillende soorten geld.

  Elastisch geld is meestal geld welke NIET door centrale banken wordt uitgegeven. Bijvoorbeeld hypotheekgeld. Dit geld wordt uitgegeven door commercieele banken. De 3% balansnorm maakt het mogelijk tegoeden op de bankbalans 33 keer uit te lenen. Dat is geld uit het niets gecreerd. Als het weer wordt afgelost dan verdwijnt het ook weer in het niets. Kortom, het komt nooit in omloop. Daarom noemt men dat in de economie elastisch geld.

  Niet-elastisch geld wordt uitsluitend uitgegeven door de centrale banken. Dit doet men door geld te printen en daarvan govermentbonds van te kopen. De goverments gebruiken dat geld om ambtenarensalarissen van te betalen en andere lopende verplichtingen. Dit geld kan namelijk NOOIT meer via dezelfde weg terug en is en blijft voor eeuwig in de economie. Juist DIT geld is het gevaarlijke geld wat inflatie kan veroorzaken.

  Dit is in het verschil tussen de 2 soorten waareconomen over spreken. Staat op honderden websites uitgelegd. Oa op FOFOA, maar je kunt ook googlen ernaar.

  Maar als je dit niet snapt, dan snap je helemaal niks.

 • Temp242

  Beste Amstelbob,
  Ik vind die tegoedbon van je wel goed gevonden, uiteraard wél mijn respect voor de werknemers aldaar, maar dat staat erbuiten…MVG.

 • dave

  @Bob

  Misschien moet je doemverhalen vertellen, dat doet het altijd goed hoor!

 • Amstel (Bob)

  Conclusie:
  Het valt niet mee om dingen vanuit de basis te bezien en uit te leggen zo blijkt.
  Geld = schuld wordt hier betwist middels verregaande ingewikkelde theorieën, van krediet tot elastisch tot aan belastingheffing, ik sta er verbaasd van…

  Dit terwijl het nota bene zo simpel in haar eenvoud is.
  Elke Euro is een schuld bij de uitgever ervan, een tegoedbon voor de gebruiker.
  De uitgever is dus de schuld dragende, u bent de gebruiker.

  Ik zou niet weten hoe ik dit kern krachtiger moet samenvatten, dit IS de kern, de basis, meer woorden zouden hier niet voor nodig moeten zijn en ken ik ook niet.

  Een tegoedbon van Free Record Shop is idem hetzelfde principe.
  Een aandeel evenzo.

  Krediet is hier weer een derivaat van, principe blijft hetzelfde echter omgekeerd naar de aanvrager ervan, immers de aanvrager krijgt “loon naar werken” in het vooruit.

  Zolang dit niet begrepen c.q. onderkend wordt begin ik hier niet meer over goud, begin ik hier geheel niet meer.
  Zolang de basis niet begrepen wordt heeft de rest absoluut geen zin.

 • aad

  Beste Mensen.
  Ik volg dit blog al een paar jaar en vond net een nieuwe website met
  veel info en videos.
  http://www.dailysilverupdate.com
  Vriendelijke groeten Aad.

 • Gerard

  A. Begrijp ik het goed dat wanneer alle landen die handelen met de US hun dollars zouden omruilen voor Goud de inflatie in de US explodeert?
  B. Dan moet dat goud toch wel in de US worden gekocht, want alleen dan komen die dollars terug in de US,

  A. Dat doen ze niet. Er blijft altijd veel USD in omloop ook buiten de VS. Vooral grondstoffen en olie gaan in USD. Het wordt alleen heel kritisch als de USD de functie als wereldreservemunt verliest.

  B. Ook in Londen wordt goud verhandeld in USD.

  Het probleem ligt helemaal in de opkomende markten. China kocht om die reden veel goud van hun overschot. USD. Voorlopig merkt de VS daar niets van. Voordeel met je wereld reservemunt.

 • Nico

  Update van slimbeleggen

  Beste Belegger,

  Terwijl we rustig genoten van onze vakantiedagen, maakten de financiële markten een historische week mee.

  Tja, zo gaat dat meestal: wanneer niemand oplet, gebeuren de belangrijkste dingen!

  (We weten dit uit ervaring, daarom blijven we de markten volgen tijdens de vakantie.)

  We waren in de voorbije week getuige van een memorabele omslag en dat allemaal dankzij Ben Bernanke. De topman van de Fed zong een toontje lager. We verklaren ons nader……………….http://email.slimbeleggen.net/t/ViewEmail/r/10DC1AFDFDB96C192540EF23F30FEDED/19BE6BFF1A197A834FB5D4CAE8F50064

 • Lamberto
 • Enrico

  @Gerard

  Je schreef:
  “De VS importeert veel van China, India en meer opkomende landen. Daar gaan dus die bijgeprinte dollars heen. Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot. Vandaar dat China zo vet in die US schulden zit. Daar zijn ze dan ook mee gestopt. China pakt het nu veel slimmer aan door van het overschot USD goud te kopen. Hier is de FED absoluut niet blij mee.
  Maar bedenk goed wat er gebeurde. De US koopt producten in China met gratis bijgeprint geld!
  Het is zodoende de export van hun QEs. De inflatie vond daardoor plaats in China.”

  Ik ben een leek he Gerard! Vragen:
  A. Begrijp ik het goed dat wanneer alle landen die handelen met de US hun dollars zouden omruilen voor Goud de inflatie in de US explodeert?
  B. Dan moet dat goud toch wel in de US worden gekocht, want alleen dan komen die dollars terug in de US,
  niet wanneer men goud in europa koopt en betaalt met die dollars.

  Als gevolg daarvan…, wat ik nog niet begrijp, is voor de US een hoge goudprijs dan juist wel of niet goed.
  Ik probeer het verband te begrijpen… ik zou zeggen dat men in de US liever een lage goudprijs heeft, er komen dan immers minder dollars terug het land in?

  Graag je reactie. Dank.

 • Nico

  OBL-Rien
  Dat ben ik wel met je eens er is meestal wel een nuance in te vinden,waarbij je zou kunnen stellen dat je voor krediet rente moet betalen (want je leent het geld)en voor geld wat je al verdient hebt ontvang je rente,in ieder geval in een gezond systeem,dat de rente bijna op 0 % staat geeft wel aan hoe we er voor staan.
  Idd. dankzij de cb’s
  wanneer de massa door de lage rente hun geld in waardevolle produkten gaan steken,dus afname van vertrouwen in geld op zich,dan moet er toch wel een aardverschuiving gaan plaatsvinden, bij de rabo is de rente kortgeleden naar 1,3% gedaalt voor een rekening tot 20000€ direct opneembaar.
  Of de rente moet voor die tijd nog gaan stijgen,maar ook dan ontstaan er problemen met name voor diegenen die hoge schuld hebben(overheden)

 • Gerard

  Dat isgeen kwestie van begrijpen beste amsel, het is een kwestie die je niet uit kan leggen.
  Je moet je beweringen ook kunnen verklaren.

 • Amstel (Bob)

  Laat maar, dit is lullen om de brij heen waar ik mijn tijd niet langer meer aan wil verdoen.
  Of u wilt mij niet begrijpen, of u begrijpt mij eenvoudigweg niet.

 • Gerard

  Een uitgever van geld is wat anders dan schuld.
  Een vordering van de staat is alleen belastingheffing.

  Een uitgever kan het uitgegeven geld nooit en te nimmer terug vorderen, en daarom is het GEEN schuld.

 • Amstel (Bob)

  Ik dacht al dat het daar fout ging.
  Nee U bent diegeen die een vordering op de staat heeft.
  Een Euro is een schuldbekentenis van de staat.

 • Gerard

  Amstel
  Ik heb GEEN schuld bij de ECB, de uitgever van het geld. Punt.
  Die hebben absoluut GEEN vordering op mij. Punt.

  Dus ik begrijp jouw redenering totaal niet.

 • Amstel (Bob)

  @Gerard: Elke Euro is een schuld bij de uitgever ervan, een tegoedbon voor de gebruiker. punt.

  @Lamberto: iedereen is vrij om te denken wat hij wil. In jullie holocaust discussie van destijds ga ik mij absoluut niet mengen.
  Wel verklaard dit deels het woordgebruik van gisteravond.
  En nee, ik hoef niet naar Nieuweschans, of ben ik nu ook al een zgn ontkenner?

 • Nadja

  Lamberto, goed en duidelijk statement! Ik sta er achter. Veel wordt verdraaid, maar de kern mag niet en nooit verdraaid worden.

 • Erik

  “Binnen dit geldsysteem wordt al het geld als schuld in omloop gebracht door de bancaire sektor via balansverlenging. Alle geldeenheden zijn aldus vergankelijk en hebben geen intrinsieke waarde.
  In de schuldenopbouwfase genereert dit geldsysteem inflatie, maar zodra de er schuldenverzadiging optreedt, worden de deflatoire krachten dominant en ontstaat een vraagdepressie met alle kenmerken van een ‘liquidity trap’ http://www.economie-macht-maatschappij.com/geldsysteem-faalt.html

 • Lamberto

  Amstel(Bob) 14 juli, 2013 om 00:32

  U schrijft: “Dave onderbouwd alles prima, zou JIJ wat van kunnen leren! BAH!”.
  =========================================================

  Amstel(Bob) speciaal voor “U”, heb ik de gebeurtenissen even op een rij gezet.

  Zie hier de eerste door mij geschreven tekst:

  13 april, 2013 om 10:57
  De wereld waarin we terecht zijn gekomen is een groot theater.
  Niets is meer wat het lijkt te zijn.
  De politiek bepaald momenteel een groot deel van het huidige financiële gebeuren.
  Om dit geloofwaardig te kunnen presenteren wordt ieder middel aangegrepen om het volk rustig te houden.
  Zo ook door de leiders van Europa.
  Wie herinnert zich niet dat door Barroso en consorten miljoenen is uitgetrokken om aan de negatieve gedachten van de geïrriteerde Europese bevolking een positieve wending te geven.
  Nu het resultaat is er dan ook gekomen, een “VIDEO”.
  Helaas is deze maar een kort ogenblijk getoond.
  Ze zijn in Brussel zo van de inhoud geschrokken dat er onmiddellijk door hen een ban op de vertoning werd uitgevaardigd.
  Maar internet doet als spreekbuis van de vrijheid van meningsuiting haar naam natuurlijk weer alle eer aan, hier dus een kort verslag van de inhoud.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3Dc3fwvNOM8
  ————
  Het antwoord van Dave,
  13 april, 2013 om 11:33
  @Lamberto
  Het is een gotspe, de EU gebruikt de holocaust om te benadrukken dat Vrijheid van meningsuiting belangrijk is.
  Ze vermelden er niet bij dat je een gevangenisstraf boven het hoofd hangt als je met wetenschappelijke bewijzen komt dat het de grootste leugen van de 20e eeuw is.
  Dankzij het internet hebben mensen nu de mogelijk om zelf uit te vinden wat er werkelijk is gebeurd.
  “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize.”
  Voltaire
  —————————

  Mijn reactie op bovenstaande:

  Lamberto 13-04-2013

  Hier geen Hoax, maar de pure werkelijkheid.
  Luister naar de ooggetuige de heer Jules Schelvis die de ramp heeft overleefd.
  Iedereen die hierna nog zijn mond opendoet om te roepen dat het allemaal verzonnen is, moet zich schamen!
  Laten we vooral nu de wanorde in de wereld toeneemt op onze hoede zijn, voor we het weten zitten we weer in dezelfde nachtmerrie als toen.

  http://www.youtube.com/watch?v=4q-5oz5cv7c

  —————————-

  Antwoord van Dave:

  Dave 13 april, 2013 om 22:42
  @Lamberto
  De oogetuigen in de fim van Spielberg zijn volledig door de mand gevallen. Gewoon met keihard forensisch bewijs om de oren geslagen. Waar is het forensisch bewijs van mijnheer Schelvis? Dat is er niet.
  ————————————

  Hier nog even uitleg wie Jules Schelvis is.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Schelvis

  En voor U beste Amstel(Bob) die blijkbaar in Groningen woont, heb ik nog een extra tip.

  Ga eens naar het treinstation van Oudezijl Bad Nieuweschans, en lees daar wat Nederlanders die wel hun huiswerk hebben gedaan op de gedenkzuil hebben geschreven die hier speciaal voor Jules Schelvis is geplaatst.

 • Gerard

  Niet alle geld zit in schuld. Wel is er precies even veel geld als schuld.
  Als ik mijn buurman 1000 euro leen, dan is de schuld 1000 en het tegoed ook 1000. Maar het geld in omloop blijft 1000. Als er nu schuld onimbaar blijkt, dan wordt dit gesanneerd. Ofwel faillisement. Schuld wordt kwijtgescholden. Ik krijg dus die 1000 niet terug. Maar die 1000 blijft wel degelijk in omloop. Er komt dus niet meer geld in omloop als de schulden toenemen.
  De verwarring zit ook in de uitlening van de banken. Het geld uit het niets creeeren. Dit is elastisch geld, of oook wel niet samenpersbaar geld genoemd. Bij aflossing verdwijnt het ook weer in het niets.

 • Amstel (Bob)

  willem middelkoop ‏@wmiddelkoop 15m
  Geld is per definitie schuld (Money is debt) Wie systeem wil begrijpen leest: http://sustainablefinancelab.nl/files/2013/07/Full-Reserve-Banking-Dixhoorn-SFL.pdf

  Ektrit Kris Manushi ‏@ektrit 10u
  @nntaleb most of people have the stockholm syndrome towards economists

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Verschil tussen schuld en krediet.

  Ik vind dat het wordt schuld in de recente discussie niet correct gebruikt wordt. Een schuld ontstaat namelijk automatisch. Krediet echter ontstaat als gevolg van een evaluatie of men wel kredietwaardig is.
  Na het opnemen van een krediet ontstaat er een schuld.
  Maar om nu te stellen dat geld schuld is, is imo niet correct.
  Geld is krediet.
  Het totale bedrag aan schuld dat openstaat is hoger dan de verstrekte hoeveelheid krediet. Niet alle schuld is inbaar, maar alle verleende credit (plus interest) zou wel inbaar moeten zijn.

  Dankzij de Fed is echter de interest al jarenlang te laag, en hierdoor is bij de uitgave van krediet een te lage interest in rekening gebracht. Hierdoor is nu de hoeveelheid uitstaand krediet niet langer inbaar. En omdat Geld = Krediet, is nu een deel van het geld ongedekt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Re: “De chinese CB kan de USD als reserve houden, VS staatsobligaties of goud kopen, in alle gevallen moet het overschot USD toch in de eigen valuta omgewisseld worden en dus bijgeprint worden en dus inflatie-import?”

  Dat zie je helemaal goed.
  Wanneer een chinees iets exporteert naar de US dan wil hij Yuan zien voor zijn moeite. Eventueel heeft hij grondstoffen geïmporteerd in USD, maar zijn eigen toegevoegde waarde wil hij in Yuan. Dus moet hij naar de bank om USD tegen Yuan te wisselen. Als er sprake is dat de USA minder Yuan koopt dan het USD exporteert, dan blijft de Chinese bank (staat dus) met een overvloed aan USD zitten. Deze kunnen worden omgezet in US obligaties, en dit wordt veelal gedaan. Maar dit heeft geen invloed op de hoeveelheid Yuan die bijgedrukt moeten worden.
  De US kan op deze manier zijn eigen inflatie exporteren.

  Maar niet het gehele bedrag van de export is inflationair in China.
  USD = Import (usd) + Toegevoegde waarde
  Toegevoegde waarde = Investeringen + Werk (service)

  Investeringen + Service = USD – Import(usd)

  De investeringen zijn te zien als gespaard vermogen. Dit gedeelte is niet inflationair. Alleen het service gedeelte is inflationair.

 • Gerard

  Nadja,
  Re. Ik begrijp dus niet waarom ze bijprinten kunnen voorkomen als ze staatsleningen of goud kopen.
  Bedankt alvast voor je toelichting.

  De handel tussen China en VS is extreem groot. VS laat alles in China maken. Daardoor is er een enorm overschot aan USd in China.
  Ze printen geld bij om de USD weer om te kunnen zetten in Yuan. Want met die USD overschot kunnen ze in hun eigen economie niets doen. Maar ze moeten sowieso bijprinten om de yuan even strekt als de USD te houden. Daarom slaat die currenty wars ook zo hard aan in China. En omdat de economie en de lonen daar hard stijgen, stijgt de inflatie daar nog eens extra hard. Ze zitten ruim boven de 10%. India kwam vorig jar zelfs boven de 25%. Het is niet voor niks dat men daar zo graag goud willen.

 • Amstel (Bob)

  Yep, ge kunt er uren over doorbrallen maar de oortjes zijn dicht en er wordt LALALALA gezongen om vervolgens weer verder te lopen met de FI.
  Sja, wat zou een regering zich meer wensen he, voorbeeldig volkje ;-)

  Wellicht dat een heftige knip- en scheerbeurt wonderen kan doen, je zou er bijna op gaan hopen.

 • dave

  @Bob

  Al die hardgeld fetishisten zitten vastgeroest in het enige truukje dat ze geleerd hebben… de goudstandaard.

  De goudstandaard is een fraude, ten hoogste 10% van het geld is maar gedekt, maar ja de domme massa trapt er altijd weer in he..

 • Nico

  Welterusten jongens en niet te veel aan de ”snuif” zitten.

 • Amstel (Bob)

  En ja, ook ik kreeg opstaande haren van Hr. Meyer vandaag, en van de blinde volgelingen alhier.
  Het artikel zit er op vele vlakken geheel naast. Zo ook heeft hij blijkbaar nog nooit van een Euro opbouw gehoord welke goud respecteert en waardeert.

  Het lijkt wel of mensen tegenwoordig liever paniek schoppen vanuit historie gezien dan feiten te onderkennen vanuit huidige situatie.

  Maarja, de gedachtenswitch zal te moeilijk zijn.

  Gegroet en succes ermee.

 • dave

  Intellectuele luiheid is het Bob. Met de schapen meeblaten zonder zelfstandig na te denken of zaken uit te zoeken.

 • Amstel (Bob)

  Verder houd ik het hier nu wel ff voor gezien.
  Zeldzaam hoe mensen in het ootje willen blijven genomen worden door de heersende elite. Zeldzaam…!

 • Amstel (Bob)

  Het blijkt dat ik jou goed had ingeschat tijdens onze eerste ontmoetingen hier LAMBERTO.
  Ik zou JOU niet graag als buurman hebben!

  Vanop Middelkoop zijn twits:
  Anti-conspiracy-mensen zijn:
  > of bange mensen (ze weten dat het waar kan zijn, maar vechten tegen de perceptie daarvan)
  > of mensen met maar 1 denklaag (die kunnen niet in meerdere lagen denken: soort sbs6 mensen, maar dan met een stropdas)

  En neen, gij verdient niet het respect om met U aangesproken te worden!

  Dave onderbouwd alles prima, zou JIJ wat van kunnen leren! BAH!

 • Lamberto

  @Erk

  Kijk zo gaat een Holocaust ontkenner te werk.
  Als het moeilijk wordt snel achter een boom vluchten om anderen de klappen op te laten vangen.
  Ik denk dat Peter B. Meijer een paar maten te groot is voor deze blaaskaak.

  https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/author/petermeyer/

 • dave

  @Erk

  Plaats maar door, mijn zegen heb je..

 • Nadja

  Gerard, Re: Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot.

  De chinese CB kan de USD als reserve houden, VS staatsobligaties of goud kopen, in alle gevallen moet het overschot USD toch in de eigen valuta omgewisseld worden en dus bijgeprint worden en dus inflatie-import?
  Ik begrijp dus niet waarom ze bijprinten kunnen voorkomen als ze staatsleningen of goud kopen.
  Bedankt alvast voor je toelichting.

 • Erk

  @dave, ik vind het een goed voorstel je verhaal cq afwijkende inzichten op de site van Meyer te plaatsen. Het indirect discussie voeren en opinie hebben moeten we niet willen.

 • dave

  @Nico

  Wederom een misvatting. Een goudstandaard gaat gewoonweg niet samen met fractioneel reserve bankieren. Er wordt namelijk altijd meer schuld gecreeerd dan er goud is en op den duur gaat dat dus ALTIJD fout.

  De enige oplossing om een houdbaar schuldsysteem te creeeren is om de goudprijs VRIJ te laten. Geld hoeft niet waardevast te zijn zoalng je kunt sparen in goud.

 • Nico

  Dave
  Precies de groei is uit de hand gelopen maar hoe komt dat?
  Doordat het een ongedekt(zonder goudkoppeling)systeem is geworden,de amerikanen moesten oa. hun peperdure oorlogen financieren,met een ongedekt systeem kun je naar hartelust geldproduceren,maar niet verder dan het ”systeem” toelaat dit gaat zeer slecht eindigen,amerika trekt de hele wereld het ravijn in.
  Middelkoop noemt dit niet voor niets het WK geldontwaarding.
  Maar wees maar niet bang dat we weer met gouden muntjes gaan betalen,goud kan weer als een goudgedekt systeem zijn plaats innemen,waardoor het begrensd blijft totdat de geschiedenis zich wel weer zal herhalen,want de mens blijft vallen en opstaan in vele opzichten.

 • Lamberto

  Toen bleef het stil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • dave

  Weer een misvatting Nico. Schuld heeft juist voor economische groei gezorgd, een groei die met goud en zilver als geld nooit behaald had kunnen worden.

  Het probleem is alleen dat overheden onder druk van de bevolking en bedrijfsleven steeds meer schulden aan zijn gegaan om de economie een handje te helpen en cadeautjes uit te delen.

  Nu hebben we de maximale economische groei bereikt en kunnen schulden niet meer afgelost worden door economische groei cq. nog meer schuld.

  Volgens de “goud is geld” mensen zoals Peter Meijer gaat het “schuld is geld” systeem exploderen en gaan we weer betalen met gouden en zilveren muntjes.

  Niets is minder waar want alleen de slechte schulden exploderen maar het “schuld is geld” systeem blijft gewoon bestaan.

 • Nico

  Dave
  Allemaal wel leuk dat je het oneens bent met de heer Meyer maarruh zou het niet beter zijn dat je op zijn essay reageert,hier is de discussie al gevoerd en wellicht kom je dan tot de ”juiste” inzichten.
  Maar je kunt van mij aannemen dat de heer meyer goed met kennis onderlegd is,ik heb zijn staat van dienst gelezen en die liegt er niet om,maar een discussie kan geen kwaad natuurlijk.
  En wat schulden betreft deze als geld gebruiken kan alleen in sprookjes,ze zijn er namelijk de oorzaak van dat alles stagneert omdat alles zijn grenzen heeft je kan niet ongestraft blijven uitgeven,dan volgt er uiteindelijk een faillissement,dat geld voor burgers in eerste instantie en uiteindelijk ook hele overheden,de geschiedenis heeft het keer op keer bewezen,dus wie ben ik dan om het anders te zien.

 • dave

  De tweede alinea begint mijnheer Meijer ook al met kolder om z’n stelling te onderbouwen dat goud geld is.

  quote: “In de 4e eeuw voor Christus, was Aristoteles de eerste die geld definieerde als een opslag van waarde en ruilmiddel.”

  en

  Aristoteles definieerde geld als iets dat vijf kenmerken heeft:

  • Duurzaam en Deelbaar

  • Consistent en Gemakkelijk

  • Cruciaal het waarde heeft

  Ja best mensen vier eeuwen voor christus toen de economie nog uit het houden van geiten bestond en er ruim voldoende goud en zilver was om als ruilmiddel te gebruiken moeten we nu anno 2013 als maatstaf nemen.

  Totale kolder wat Meijer daar publiceert.

 • dave

  Nee Erk, het is belangrijk om te weten dat ons geld als schuld ontstaat, dat is geen theorie maar een feit. Het is belangrijk om te weten dat schuldgeld nooit meer waard wordt.

  Het is belangrijk om te beseffen dat ook aandelen een maar een schuldverklaring zijn. En mensen die aandelen hebben via een broker/bank hebben slechts een claim op die schuldverkaring.

  Het is belangrijk om te weten dat mensen met gouden munten in de broekzak reeds betaald zijn.

 • ron

  Erk,

  Tja, als rente omhoog vliegt naar de jaren 80 waarden….dán wordt het echt spannend.

 • Erk

  dave, of geld nu wel of geen schuld is kunnen we theoretisch over boomen, maar nog belangrijker is dat het beter is het niet als schuld te zien :-)

 • Erk

  Een voorschot op de toekomst, zo zie ik het ook. Je laat bv een huis bouwen met geleend geld, waar je dus nog voor moet gaan werken. Kern van het probleem is dat de banken toegestaan wordt dit geld uit te lenen dat uit het niets getoverd wordt. En oh jee, als de rente weer naar normale waardes gaat, omdat het de CB’s niet meer lukt deze kunstmatig laag te houden. Dan kunnen hele hordes hun schuldenlasten niet meer opbrengen en ontstaat chaos en verdriet.

 • dave

  @Nico

  Zeer zwak verhaal van die Peter Meijer, hij gaat in z’n eerste alinea al de fout in..

  quote: “er is geen weg omheen, omdat schuld niet kan worden gebruikt als geld”

  Schuld kan juist heel goed gebruikt worden als geld. het is zelfs de oudste vorm van geld in de wereld!

  Leen mij een appel dan krijg je deze morgen terug. Dit is de essentie van geld, een schuldverklaring. Zet die schuldverklaring op papier en je hebt verhandelbare schuld gecreeerd. Deze verhandelbare schuld zijn wij geld gaan noemen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat deze verhandelbare schuld meer waard gaat worden….:))

  Schuld als geld is verreweg te prefereren boven goud en zilver als geld en daarnaast is er te weinig goud en zilver voorradig om een goedlopende economie op edelmetaal te laten draaien…. instant deflatie.

  Je ontkomt dus niet aan schuldverklaringen op papier of ze nu door de overheid worden uitgegeven of via private banken. Het goud wat in circulatie is zal niet meer gebruikt worden als betaalmiddel maar als spaarmiddel omdat het nu eenmaal veel gemakkelijker is dan met gouden muntjes te betalen.

  De kuddedieren blaten Peter B. Meijer na zonder even zelfstandig na te denken.

  Schuld is de essentie van geld, altijd al geweest..

 • Nico

  Zelf zie ik schulden voornamelijk als een voorschot op de toekomst nemen,dus iets kopen waar de arbeid nog voor geleverd moet worden,maar er zijn natuurlijk wel meer definities.
  Boven je stand leven heet zoiets in gewoon nederlands.

 • Erk

  Nico, geld is inderdaad geen schuld. Nog een voorbeeld: waarom denk je dat banken bij faillisement (hypotheek)schulden niet wegstrepen tegen je spaartegoed bij die bank? Blijkbaar is schuld daadwerkelijk een andere categorie dan geld is.

 • Gerard

  Nico,
  Prima artikel. Bijna helemaal mee eens. Hij vergist zich wel met Weimar en Zimbabwe, maar het is hem vergeven. Ik maakte zelf ook eens die fout.

  Een belangrijke is geld = schuld. Wat dus absoluut niet waar is. Een fout die erg veel gemaakt wordt.
  Als geld schuld zou zijn, dan zou er ook nooit een probleem kunnen ontstaan in het systeem natuurlijk.
  Een beetje jammer dat hij het niet uitlegt, iets wat mij ook niet gelukt is overigens. Dit moet je eigenlijk gewoon snapen, het valt moeilijk uitte leggen.
  Je moet dan ook snappen dat schuld in de meeste gevallen een toename van goederen is. Het geld groeit dus mee met de toename goederen. Denk aan hypotheken bijvoorbeeld. Maar zelfs dit is nog steeds de helft van de reden. Het feit dat er meerdere factoren die rol bepalen, maakt dat bijna niemand dit begrijpt. Het is als een hele serie balans weegschalen die allemaal aan elkaar verbonden zijn.

 • Nico

  Wat is geld? – Deel 1 (niet zo lang geleden nog een discussie op dit blog)

  De meeste mensen weten niet wat geld is, en wat het niet is. Het wordt beschouwd als een gegeven maar dat is echter niet het geval. Een van de belangrijkste denkfouten is, dat geld hetzelfde is als schuld, hetgeen evenmin het geval is. Dat is de reden waarom nu over de hele wereld het monetaire systeem op weg is naar een rampzalig onvermijdelijke mislukking. Er is geen weg omheen, omdat schuld niet kan worden gebruikt als geld………………………………………………………………………http://www.edelmetaal-info.nl/2013/07/wat-is-geld-deel-1/

 • Nadja

  Gerard, Re: Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot.

  DE chinese CB kan de USD als reserve houden, VS staatsobligaties of goud kopen, in alle gevallen moet het overschot USD toch in de eigen valuta omgewisseld worden en dus bijgeprint worden en dus inflatie-import?
  Ik begrijp dus niet waarom ze bijprinten kunnen voorkomen als ze staatsleningen of goud kopen.

  Dus VS print bij, kunnen gratis spullen in het buitenland kopen, buitenland moet eigen valuta bijprinten en creeert locaal inflatie, en einde van het verhaal is dat de USD tov andere valuta sterker wordt en dus feitelijk weer meer kunnen kopen voor een USD? In dat geval begrijp ik waarom VS door wil met QE en als criterium voor stoppen stelt dat de werkeloosheid onder 6,5% moet zijn. Dan hebben ze hun eigen doelstellingen gehaald, ten koste van de rest van de wereld die armer geworden zijn. En daar komt ook nog bij dat Japan nu ook mee gaat doen omdat Yen blijkbaar ook een reservemunt is.
  Het enige voordeel voor de rest van de wereld is dat men werkgelegenheid creeert om de goederen te produceren die VS en Japan “gratis” kopen.

 • Gerard

  Vergeet ik er nog bij te vermelden dat dit alleen zo lang goed gaat als je de wereldmunt bezit. Bijna alle wereldhandel wordt gedaan in USD.

 • Gerard

  Nadja,
  Goed artikel! Zeker een kolfje naar mijn hand.
  Het beschrijft de 2e helft van de Kondratieff cyclus, namelijk de top van inflatie/rente in 1980 tot nu. 30 jaar. Ik denk dat je die 2 tegengestelde 40 jarige periodes goed moet begrijpen. Ik had daar ooit een blog over geschreven. De kern van het probleem, dacht ik. En dat is ook de absolute kern van het probleem.

  De VS importeert veel van China, India en meer opkomende landen. Daar gaan dus die bijgeprinte dollars heen. Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot. Vandaar dat China zo vet in die US schulden zit. Daar zijn ze dan ook mee gestopt. China pakt het nu veel slimmer aan door van het overschot USD goud te kopen. Hier is de FED absoluut niet blij mee.
  Maar bedenk goed wat er gebeurde. De US koopt producten in China met gratis bijgeprint geld!
  Het is zodoende de export van hun QEs. De inflatie vond daardoor plaats in China.

 • Nadja

  Gerard, deze doe ik er nog bij. Een kolfje naar je hand lijkt me.
  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-12/what-liquidity-trap-and-why-bernanke-caught-it

 • Nadja

  Gerard, de sterkte/zwakte van de dollar en yen hebben we hier al weer even uit het oog verloren ;-)
  Kun je de huidige situatie nog eens uit de doeken doen, zoals hoe QE-voortzetting invloed heeft gehad op de dollar, het waarom, etc.
  Door QE exporteert VS inflatie zeggen ze, betekent dat dat de dollar sterker wordt ten koste van andere munten?

 • Temp242
 • Nadja

  @OBL-Rien en Gerard, bedankt voor jullie feedback :-)

 • Gerard

  Rien,
  Dit soort aankoop en verkoop creteria en constructies zijn overigens niks bijzonders. Ik ben hierin ook niet slimmer dan anderen.
  Het is puur zoals grote handelshuizen en beleggingsinstituten dat ook standaard doen.
  Dit is hun beroep en dit wordt ze al geleerd in de opleiding. Vaak zijn het alleen particulieren die naked aandelen kopen en verkopen.

 • Nico

  Hoe Durven Ze – 1 – Elke week bankencrisis
  http://www.youtube.com/watch?v=kSLxTttHzC4

  Hoe Durven Ze – 2 – Besparen tot in de kist
  http://www.youtube.com/watch?v=YdqGHgvNMWc

  Hoe Durven Ze – aflevering 3 – Het fiscale pretpark
  http://www.youtube.com/watch?v=a1lVu3Bu_1M

  Hoe Durven Ze – 4 – Bratwurst, Lederhosen und Minijobs
  http://www.youtube.com/watch?v=6oI5qxrsrbM

  Hoe Durven Ze – 5 – Welk Europa willen we?
  http://www.youtube.com/watch?v=InrDVMNUFqU

  Weer een verhelderende kijk op zaken die gaande zijn.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Ik sluit me bij Gerard aan. Ik houd de mijnaandelen die ik heb. Zijn aankoop strategie is ook een goede.
  De BPGDM staat nog steeds op 0. Dit is een extreem lage waarde. Ik denk dat de zomermaanden een goed instap moment zullen blijken. Maar zoals je weet: je staat op jezelf, elke beslissing is jou beslissing.

 • Gerard

  Nadja,
  Ik zou de mijnaandelen ook houden nu. Er is immers al 70% vanaf !!

  Maar hoe heb je het zover laten komen?
  Tip!
  Sluit ALTIJD aandelen op 20% vanaf de hoogste top. Dat is officieel altijd een downtrend en nooit een correctie.
  Volgende tip.
  Wacht met aankopen totdat er een uptrend begint te vormen. De proffesionals hanteren 2 maanden uptrend alvorens long posities te construeren. Liefst in combinatie met een volume toename.
  Tip speciaal voor mijnaandelen.
  Goud en zilvermijnen zijn ook letterlijk een mijnenveld.
  Koop nooit de aandelen alleen. Koop ook een long put erbij op ongeveer 1 jaar. Dit soort aandelen zijn volatiel genoeg daarvoor. Dan kun je namelijk nooit verlies maken.
  Nog een stapje verder, en dat is wat ik altijd doe.
  Koop long calls at the money op maximale looptijd. Dit hefboomt nogmaals 5 tot 10 maal. Tegelijkertijd long puts kopen ietsje lager, zeg 5% in the money en maximaal 1 jaar. Je verlies is dan ook in het slechtste geval 5%. Maar dehefboom aan de stijgkant, die staat. Al moet je daar dan wel de kosten voor die long put eerst nog van aftrekken.
  Dit laatste doe ik niet, omdat ik die long put met korte termijn short opties terug verdien. Maar dit laatste gaat de meesten iets te ver denk ik. Het hoeft ook niet perse.

  Mocht je die long put gezet hebben, en het aandeel zakt alsnog door de 20%, dan sluit je de aandelen en houd je de long put wel aan. Die put levert dan namelijk een enorme hefboom aan winst!
  Dus.
  Je verdient als het stijgt
  Je verdient als het daalt
  Je verliest slechts de kosten van de long put als het zijwaarts gaat.
  Maar ik heb nog nooit goudmijnaandelen zijwaarts zien gaan.

  Helaas, vele aandelenadvies abonnementen adviseren je niet in het belangrijkste.
  Erg slecht!
  Daarom wil ook niks met zulke abonnementen te maken hebben. Ze hebben met hun advies naked te kopen veel mensen straatarm gemaakt.

 • Nico

  Nadja
  Die zou ik ook gewoon houden omdat deze niet mee omhoog bewogen hebben,ze zijn nog aan nagenoeg bodemprijzen te koop,en wie weet is de beurt nu weer aan dit soort aandelen,ze doen het vandaag ook niet slecht.

 • Amstel (Bob)

  We no longer invest in markets; we bet on them. It’s a fifty-fifty proposition which way the markets will go when the minutes are posted and anyone’s guess.
  Red or black. Place your bets. And, in the end, it isn’t even the content of those minutes that is important. It is how it will be interpreted by a preponderance of players. Abject silliness, if you ask me. . . . .
  Own gold. Sit back. Watch the circus.
  http://www.usagold.com/cpmforum/2013/07/10/gold-up-with-fed-minutes-on-tap

 • Nadja

  @Nico: dat zou best kunnen, maar mijn mijnaandelen doe ik niet weg. Die waren tot nu toe uit de gratie bij de beleggers, maar zouden in de komende tijd wel eens interessant kunnen worden voor dat vele geld dat momenteel in de DOW/S&P/AEX-aandelenbubbel zit.

  Ik ben benieuwd hoe jij, Gerard en OBL-Rien de situatie beoordelen.

 • Amstel (Bob)

  By Bloomberg News – November 30, 2009
  “We recommend China increase its gold reserves to 6,000 metric tons within three-to-five years and possibly to 10,000 tons in eight to 10 years,” the paper quoted Ji as saying.

  Ji said that the recommendation to buy gold was made by an unidentified group of experts who had convened since last year to discuss the issue, the Youth Daily reported.

  China’s 1,054 tons of gold represent less than two percent of its reserves, Dubai-based Rhodes said then. That compares with the international average of 10.2 percent held by central banks worldwide which have under 30,000 tons of the metal, equivalent to about $960 billion.
  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=aMnUukhsa.hM

  > $960 billion, nu ca. $1300 billion, belachelijk weinig vinden jullie niet?
  > Goudreserves verhogen tot 6-10.000T. Vanwaar die getallen?
  > Noutje Wellink sinds oktober 2012 toezichthouder in het bestuur van de Chinese Staatsbank Bank of China. Wat doet ie daar? En wie zijn daar nog meer?

 • Nico

  Het lijkt tijd te worden om winst te nemen op de beurs,wanneer je deze grafiek bekijkt:

  Is It Time To Take Some Chips Off The Table?
  http://seekingalpha.com/article/1543852-is-it-time-to-take-some-chips-off-the-table?source=TheMotleyFool

 • Amstel (Bob)

  @Zilverpaul: u bent op dreef! :)

 • Amstel (Bob)

  @ Surf: het staat er toch echt. Goede linkt geklikt?

  @Tim & Sebassol: FLAUWEKULverhaal!
  Zie het goudnieuws en oa. Word Gold Council cijfers.

  Een “vermogensbeheerder” zal u nooit (fysiek) goud aanprijzen want dan verdient hij niets meer.
  De kerel strooit u zand in de ogen met zijn “4 redenen”.

 • surf

  Sorry, Tim maar heb het artikel 2x gelezen maar lees nergens quote waar jij naar verwijst.
  Misschien tijd voor een nieuwe bril.

 • Sebassol

  @Tim

  Ben ik ook erg benieuwd naar!!

 • temp242
 • Temp242
 • Tim

  http://www.telegraaf.nl/dft/beleggingsfondsen/beleggingsfondsen_grondstoffen/21720420/__Vier_redenen_waarom_de_goudprijs_nog_verder_daalt__.html

  quote uit artikel: “Ondertussen verkleinen centrale banken wereldwijd hun goudvoorraad en BlackRock ziet die trend niet snel veranderen.”

  Wie liegt hier nu? Ik had juist begrepen op allerlei fora dat het tegenovergestelde waar is.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Mijn impressie is dat de uptik in de PMs vooral met de duik van de USD te doen hadden.
  Het is echter nog maar de vraag of deze zijn duik kan voortzetten.
  De fed wilde natuurlijk deze opmars inperken, maar of ze de bodem er uit willen halen?
  Ik vermoed dat wanneer de USD de 80 nadert ze plotseling weer hawkish worden…

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Armstrong ziet een omslagpunt voor begin augustes (met mogelijke verlening tot begin volgend jaar)
  IMO een van de betere market timers.

 • Nico

  Zilverpaul
  Bedankt voor je update,ik heb hem gelezen en het heeft me het een en ander duidelijker gemaakt.
  Er lijkt idd. een omslagpunt aan te komen,we gaan het zien op de langere termijn.

 • http://Zilverpaul.nl Zilverpaul

  Voor een update t.a.v. de laatste marktontwikkelingen; zie mijn blog Zilverpaul.nl

 • Lamberto

  Ondanks dat “Gerard” hier al uitgebreid over heeft geschreven, lijkt mij de inhoud van de volgende link interessant genoeg om deze hier te plaatsen.

  Kondratieff theorie
  Geschreven door Tom Lassing

  http://www.beursbox.nl/beurs-kennisbox/personen/kondratieff-theorie.html

 • Nico

  Bernanke is de grootste veroorzaker van dit fenomeen ,hij blijft voorlopig stimuleren lees ik net.

 • Nico

  Of afscheid van obligaties bedenk ik opeens want ook hier lijkt een kantelpunt gaande.

 • Nico

  Er lijkt weer kracht achter edelmetaal te zitten.
  Ook rare earth knalde goed omhoog gisteren,wellicht tijdelijke opleving ,maar toch gebeurt hier iets aparts het lijkt wel of sommige partijen een beetje afscheid van de gewone aandelen aan het nemen zijn.

 • oos

  Ik verwacht een inhaalslag van fisiek zilver m.b.t. goud in de toekomst, goud is een opslag van waarde die is gebruikt om het te delven en een deel inflatie op te vangen. Zilver heeft zoveel toepassingen die met geen andere grondstof zijn te vervangen.
  Zilver gaat het maken de komende 10 jaar,zilver gaat ons rijk maken en anders hebben we gegokt,gedroomt en verloren

 • Gerard

  Nadja
  Onbeinvloedbaar en onvermijdelijk, de juiste reden. Dat zegt Prechter ook steeds.
  Het blijkt ook wel, want met geld bijprinten kregen we inderdaad deinflatie niet omhoog. Tenminste, tot nu toe.

  Maar de reden dat het verzwegen moet worden is vooral vertrouwen. Men wil ook niet dat iedereen gaat handelen naar de tijd. Dat versterkt namelijk het proces. Stel je voor dat iedereen gaat wachten met het kopen van een huis tot het lente wordt. Zo kent elke tijd hun eigen handelingen.

 • Ron

  Dus het is nog altijd de dollar als tegenhanger voor het edel.

 • Sebassol

  Zoooo, goud en zilver uppp.

  Dollar verzwakt flink!!!

 • Nico

  Gerald Celente is bekend om zijn enorme schreeuwerige commentaren. Hij verliest nogal wat luisteraars en kijkers door zijn geschreeuw. Hij heeft echter wat te zeggen en eindelijk is hij er voor gaan zitten en 12 minuten lang hoort u zijn wijsheid zoals hij het ook kan.

  Hij geeft perfect aan hoe landen die op hun top van hun ontwikkeling staan in slechts enkele jaren kunnen vervallen tot dictaturen. Een video van 12 minuten die u gewoon gezien moet hebben.
  Celente for President!
  http://beurz.com/gereld-celente-zoals-u-hem-niet-kent/

 • Nico

  Bob
  Nee ik heb zelf gelukkig geen koophuis,dat is tegen mijn principe want dan ben je slaaf van de bank.
  En als je pech hebt zoals het nu gaat met de huizenmarkt, heb je levenslang een virtuele schuldenketting (met bal gewicht) aan je poot hangen, en daar worden ik niet vrolijk van.

 • Nadja

  @Gerard, mijn vader was ook econoom, studie gevolgd in jaren ’50 in Tilburg. Ik heb hem gevraagd naar Kondratieff en ja hoor hij kende hem en was er in onderwezen. We hebben wat geboomd over het feit waarom deze cyclus zo weinig bekend wordt gemaakt, en kwamen uit op het feit dat de cyclus onvermijdelijk is en niet beinvloedbaar. Alle kortere golfbewegingen zijn minder heftig en wellicht meer beinvloedbaar, in ieder geval eerder voorbij, kortom interessanter en minder bedreigend voor het grote publiek.

 • Amstel (Bob)

  Nico RE: Wellicht niet maar je moet ze wel ophoesten in fiat.van een salaris dat in 2002 gehalveerd is,en dat is wel realiteit.

  Dat is/was uw eigen verantwoordelijkheid, kan ik ook niets aan doen, sorry. Scheelt wel dat als u zou willen verhuizen, dat de andere woning dezelfde perikelen kent.

 • Amstel (Bob)

  Beste mensen, in mijn beleving gaat goud NIET separaat van fiat maar SAMEN.
  Telkens maar weer teruggrijpen naar die zak met goud (goudstandaard) is om moedeloos van te worden.

 • Nico

  Euro-dollar op weg naar $1,20, ook een belangrijke reden dat de edelmetaalprijs onder druk staat

  De beleidswijziging van de Amerikaanse centrale bank, de FED, zorgt voor een ongekend sterke dollar. Het zal ons niet verbazen als de dollar ten opzichte van de euro voor het eind van jaar stijgt naar 1,20.

  In juni van dit jaar opperde Ben Bernanke voor het eerst dat de Fed nog dit jaar zou kunnen beginnen met het afbouwen van het monetaire verruimingsprogramma. Sindsdien neemt de onrust op de financiële markten hand over hand toe. Het afbouwen van het QE3 programma betekent voor beleggers, dat er een einde komt aan een jarenlange periode van goedkoop geld. Veel van dat geld verdween naar de aandelenbeurzen en koersen stegen naar ongekende hoogtes. De vrees bestaat nu, dat aan de ongeremde groei van de aandelenkoersen een einde komt. Momenteel koopt FED maandelijks voor 85 miljard US dollar staatsobligaties.
  http://www.dekritischebelegger.nl/economie/valuta/dollar/euro-dollar-op-weg-naar-120/

 • Gerard

  Amstelbob
  re. Nico, we meten heden de WAARDE van ons huis af in FIAT, is dat reëel?

  Ja, dat is reeel.
  Puur om de reden dat we alleen in geld dat huis kunnen kopen.
  We moeten ook ons levensonderhoud met geld vergelijken.
  Er zit niks anders op, want we hebben hierin geen keuze.

  Als je bij de notaris komt om een huis te beschrijven, en met een zak vol gouden munten en baren aankomt, dan zal deze altijd weigeren. Je zult ECHT met fiat geld moeten komen, en daarom is die vergelijk reëel.

 • Nico

  Nico, we meten heden de WAARDE van ons huis af in FIAT, is dat reëel?

  Wellicht niet maar je moet ze wel ophoesten in fiat.van een salaris dat in 2002 gehalveerd is,en dat is wel realiteit.

 • Gerard

  Lamberto,
  re.Zie ook L3 — kondratieff-golf
  Helaas is dit de Schumpeter variant. Deze staat ook in de economieboeken van school.
  De echte cyclus wordt zelden of nooit beschreven.

  Nadja,
  Ik heb ooit uit een blog van Mathijs Bouman af kunnen leiden dat hij wel degelijk op de hoogte is van de echte Kondratieff cyclus. In die blog omschreef hij perfect het verschil tussen de crisis van 1980 en die van nu. Dus de absolute top van de cyclus en de absolute bodem van de crisis.
  Hij spreekt er verder nooit over, maar weet dondsersgoed hoe en waarom die top en bodem tot stand komt.
  Ook Han de Jong (hoofdeconoom ABN-AMRO) weet exact hoe dit in elkaar steekt. Ik hoor hem wel eens op CNBC spreken, waar hij ook af en toe uitleg geeft. Ook hij vertelt de kern niet, maar ook hij kent de verschillen van oploop en afloop inflatie/rente periodes en de oorzaken en gevolgen daarvan.
  Persoonlijk ben ik op die cyclus gewezen door een bankdirecteur ongeveer 20 jaar geleden. We doen er wel eens minderwaardig over, maar bankdirecteuren zijn ook niet van gisteren. Allemaal weet ik niet. Die van SNS Reaal in ieder geval niet, als je in 2007 nog vol in onroerend goed stapt in Spanje…

  Ze zijn er dus wel die het weten/snappen, maar het zit dun. En een complete uitleg geven ze nooit.

 • Amstel (Bob)

  Nico, we meten heden de WAARDE van ons huis af in FIAT, is dat reëel?
  Hoeveel ENERGIE gaat er in het maken van een steen zitten?
  Wat is de WAARDE van ENERGIE?

  Denk ook eens aan de GROND waarop die stenen zich dienen te verzamelen…
  Is dat reëel?

  Tegenwoordig is NIETS meer reëel :(

 • Amstel (Bob)

  Om Goudstandaard heilig te verklaren: NO WAY
  Om Freegold heilig te verklaren: NO WAY
  Om de Kondra cyclus heilig te verklaren: NO WAY
  Om God of Allah o.a. heilig te verklaren: NO WAY

  Een ieder is verantwoordelijk voor eigen leven en moet zelf nadenken en doen waar hij/zij zich het beste bij voelt.
  Zekerheden zijn u niet vergeven in uw leven. Doe wat uw hart en verstand u ingeven, dit is uw lot.
  Geloof in hetgeen dat uw gevoel aangeeft.

  Maar in ieder geval DOE! en blijf niet staren in de koplampen.

 • Nadja

  @surf: ik ken je niet en weet dus niet of het zin heeft om een advies aan je te besteden om eerst de geschiedenis te bestuderen en daarna een weloverwogen oordeel te vellen over de wetmatigheden en golfbewegingen die er echt toe doen. De beroemd geworden Kondratieff ging je in ieder geval voor.

 • Lamberto

  Zij die over voldoende tijd beschikken kunnen aan de inhoud van de volgende link hun hart ophalen.

  http://mkalk.home.xs4all.nl/begrip01.htm

  Zie ook L3 — kondratieff-golf

 • surf

  Nadja, als je in god geloofd en dit doen acht op de tien mensen wereldwijd dan ga je naar de hemel. Het is maar net waar je in wil geloven.

 • Amstel (Bob)

  @ Lezer:
  “dat geheimzinnige gedoe” omdat het een POLITIEK metaal is.
  Vanuit Den Haag horen wij toch ook zelden de waarheid?
  U verlangt nu antwoord van mij van wat (bijna?)niemand weet?

  Ik verwacht dat we het met de bestaande cijfers moeten doen.
  Oorlog tegen US is dan ook ongewenst in mijn optiek.

  Mijn “brood” reactie slaat op rustiger vaarwateren, dus nadat alles gesetteld is, en niet ervoor.
  Het startpunt van de nieuwe mon. standaard.

  Enkel de valuta die gerevalueerd wordt?
  Neen, de WAARDE wordt gerevalueerd/hersteld.

  Vandaar goud-WAARDE standaard.

 • Nadja

  Surf, het punt van de Kondratieff cyclus is dat de golfbeweging die deze beschrijft dusdanig lang is (80 jaar) dat een gemiddeld persoon die niet zal ervaren/ontdekken als een golfbeweging omdat hij/zij deze maar één keer ervaart in zijn/haar leven. Wat je niet ervaart maar alleen kennis van kunt nemen door bestuderen en analyseren van de geschiedenis betekent dat het aan de massa voorbij gaat, ja zelfs aan vele economen, die meer met het hier en nu bezig zijn dan met de historische lange termijn wetmatigheden. De meeste komen niet verder dan de varkenscyclus van 7 jaar.
  Ter afsluiting: wees blij dat je op dit blog zit en gratis en voor niets kennis mag nemen van de Kondratieff-cyclus en doe er verder je voordelen mee. Zoals gezegd, je hebt die kansen maar een keer tijdens je leven :-)

 • surf

  Gerard tot heden stijgt het?
  Dat hangt toch wel een beetje af wanneer je bent ingestapt want iedereen die na mei 2010 heeft gekocht zit weer in de herfst of lente.
  Misschien hebben we de winter even over geslagen deze keer.

 • Nico

  Een huis zal een belabberde investering gebleken zijn aan het einde van de baisse

  Infographic: 400 jaar Nederlandse huizenprijzen

  Frank Knopers | 10-07-2013

  Zijn huizen nog steeds veel te duur of is dit een goed moment om in te stappen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we de waan van de dag vergeten en terugkijken naar de lange geschiedenis van huizenprijzen in Nederland. Een infographic geeft een heldere kijk op de zaak.

  De infographic is gebaseerd op data van professor Eicholtz en de TU Delft. De prijzen zijn in euro’s, teruggerekend naar de waarde van 2009. Nog niet eerder waren huizen zo duur als voor de crisis. De neergaande fase is net begonnen en kan de huizenprijzen in 2020 naar €130.000 brengen!
  – See more at: http://www.marketupdate.nl/nieuws/kredietcrisis/infographic-400-jaar-nederlandse-huizenprijzen/#sthash.qlqDhB4W.dpufhttp://www.marketupdate.nl/nieuws/kredietcrisis/infographic-400-jaar-nederlandse-huizenprijzen/

 • Lezer

  @ AmstelBob

  Waarom dat geheimzinnige gedoe? Omdat het goud er niet is, of omdat niet bekend mag worden hoeveel van het goud op de balans er echt is. Bij wie niet?

  Waarom zou de CB jouw goud nog kopen? Het lijkt me dat ze wel zorgen genoeg te hebben voor de revaluatie plaatsvind. Daarbij blijft de goudprijs van een brood min of meer gelijk, het is de valuta die gerevalueerd wordt.

  Maar stel, wat dan? Leg eens uit…

 • Gerard

  Maar wat je schrijft, klopt toch exact met de cyclus?
  Vanaf 1980 daalt goud tot 2000.
  Van 2000 tot heden stijgt het.
  Klopt gewoon.

 • Gerard

  Klopt surf, maar ik schreef erbij, nooit gaat iets omhoog of omlaag in een rechte lijn.

 • surf

  Gerard
  Als het goed lees dan zitten we nu midden in de winter 2001 tot 2020 in deze periode zou goud dus moeten stijgen!
  Maar als ik naar de grafieken kijk van kitco zie ik toch iets anders, goud is pas echt gaan stijgen vanaf mei 2005 en de daling is begonnen in september 2012.
  volgens jou is de herfst begonnen in 1980 deze duurde tot 2001
  1985 t/m eind 1987 steeg goud 75%
  1996 t/m 2001 daalde goud met 40%
  we zitten nu op een daling van 35% van de top in sept
  Dus er klopt ergens iets niet dit kan zijn dat de kondratieff cyclus niet klopt of dat je het niet kan aflezen in de goud prijs.

 • Q&Q

  “Nationale Hypotheek Garantie”

  Ruim 159 miljard euro aan gegarandeerde hypotheken op een buffer van slechts 787 miljoen euro. Nee, het is geen Amerikaanse cowboybank, maar het Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), de uitvoerder van de nationale hypotheekgarantie (NHG). Een gewone kredietverzekeraar met zo’n hefboom zou al lang zijn gesloten, maar niet het WEW. Mocht de buffer namelijk niet toereikend blijken, dan staat de overheid garant.

  Lees verder:

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/07/nhg-garant-voor-157-miljard-met-buffer-van-minder-dan-1-miljard/?utm_source%3Drss%26utm_medium%3Drss%26utm_campaign%3Dnhg-garant-voor-157-miljard-met-buffer-van-minder-dan-1-miljard#.Ud2IjRTCRjo

 • Q&Q

  “Een probleem nog groter dan ‘Global Warming’ (maar wel goed nieuws voor zilver)”

  Gaan we straks weer dood aan een simpele keelontsteking of een geschaafde knie? Antibiotica mag dan wel één van de grootste succesverhalen uit de geschiedenis zijn; steeds meer bacteriën laten er zich moeilijker door uitroeien.

  De toename van infecties die resistent zijn tegen geneesmiddelen, is een probleem zo groot als ‘global warming’.

  Zilver kan echter wel eens een “gouden toekomst” te wachten staan. Researchers aan Harvard University hebben een unieke eigenschap van zilver ontdekt, dat antibiotica nieuw leven kan inblazen. Dat staat te lezen op GoldSilverWorlds.com

  “Een kleine dosis zilver toevoegen aan antibiotica helpt het medicijn spectaculair verbeteren, zelfs als bacteriën er resistent tegen zijn geworden”, zegt Jim Collins die het onderzoeksteam leidt.

  De World Health Organization waarschuwde eerder al voor een post-antibiotica tijdperk, waarbij doodnormale infecties in de toekomst geen remedie hebben en – weer- dodelijk worden.

  MRSA is een verzamelnaam voor bacteriën die ongevoelig geworden zijn voor de meest voorgeschreven antibiotica. MRSA is nu al één van de meest gevreesde woorden in ziekenhuizen, want er zijn steeds meer berichten over de resistentie van E. coli, tuberculose en gonorroe.

  De toevoeging van zilver maakt sommige antibiotica tot 1.000 keer effectiever. Zilver helpt ook bacteriën uitschakelen die voedselvergiftingen (zoals E.coli) en de ziekenhuisbacterie veroorzaken, zo meldt GoldsilverWorlds. Het belang van zilver zal de komende jaren dus ongetwijfeld fors toenemen in de medische wereld.

  http://www.beurs.com/2013/07/10/een-probleem-nog-groter-dan-global-warming-maar-wel-goed-nieuws-voor-zilver/26649

 • stafke
 • Erk

  Surf, heel belangrijk en feitelijk juist wat Gerard daar stelt vind ik.

 • Gerard

  Surf
  20 jarige periodes zijn altijd normaal geweest. Niet ongehoord. Hetzefde gebeurt ook met aandelen en onroerend goed. Daarom is de kondratieff cyclus ook verdeeld in 4 periodes van 20 jaar. Goud doet het altijd slecht in desinflatie, wat ook heel logisch is. Dit is de herfstperiode van de cyclus van 1980 tot 2000.
  Daarom ben ik totaal niet bang voor goud tot 2020. Maar niets ging in een rechte lijn omhoog en naar beneden. Vooral dit laatste zet regelmatig beleggers op het verkeerde been. Waak daarvoor!

 • Amstel (Bob)

  Nee Erk, ik heb destijds amstel ervoor geplakt om misverstanden te voorkomen.

 • Amstel (Bob)

  Beste Lezer, er is GEEN enkele CB op de wereld die haar boeken opendoet over haar fysiek goud daadwerkelijk IN bezit. Het zijn allemaal historische cijfers waarvan we moeten aannemen dat het zo is.
  Ook van China weten we niets.
  De ECB spreekt dan ook over “Goud en goudvorderingen”.

  De BIS weet vast eea maar die brengen dit natuurlijk ook niet naar buiten.
  Wel staat de BIS achter het Euro-project.

  Het is een vertrouwenskwestie.
  Mocht ons goud in NY weg zijn, dan heeft NL een probleem, en vervolgens heeft US een probleem en zo verder.

  Feit blijft dat het aanwezige bovengrondse goud niet “weg” is.
  Hoeveel steekt er onder de bevolking? Geen idee.
  Stel de waarde van goud gaat van 10 broden naar 100 broden. U gaat dan vast iets van uw goud monetariseren (ten gelde brengen).
  Stel dat uw CB de opkoper zal zijn (via comm. banken)…?

 • Lezer

  @ AmstelBob: Of het er allemaal nog fysiek is? Geeeen idee, verwacht het niet.

  Juist. Dat verwacht ik dus ook niet, maar wat heeft het dan voor zin om op de balans te zetten? Je kan wel zeggen dat je het hebt, maar als duidelijk wordt dat dat niet zo is val je toch aardig door de mand. En ik verwacht ook dat in geval van het optuigen van een nieuw monetair systeem waarin goud een belangrijke rol speelt, een bewijs van fysieke aanwezigheid toch wel een vereiste is…

 • Erk

  Vraag: Amstel(Bob) = bob ?

 • Amstel (Bob)

  @ Lezer:
  Dit is het goud van haar lidstaten.
  Waar het ligt? Deels in EU, deels in de rest of de wereld.
  Of het er allemaal nog fysiek is? Geeeen idee, verwacht het niet.

 • RF

  L.S.,

  Sinds een jaar of vijf “verzamel” ik fysieke edelmetalen als belegging (voor de (zeer) lange termijn). Nu verwacht ik voor 2015 een zeer forse stijging van de edelmetalen. Hiervan wil ik graag profiteren door aandelen in mijnen te kopen. Gespreid in volwassen en juniormijnen. Graag koop ik de mijnen zelf in plaats van dat ik via een ETF als GDX en GDXJ de mijnen koop. Nu ben ik enige tijd op zoek naar informatie over welke verschillende mijnen er zijn. Maar dat is echt een verschrikkelijk doolhof. Ik vind het totaal niet erg om veel tijd te steken in de keuze van de mijnaandelen maar heb nu geen goed idee waar ik het beste kan beginnen. Heeft iemand hier een idee hoe en waar ik kan beginnen met de keuze?

  Daarnaast heb ik de vraag of hier beleggers zitten in NUGT zitten. Dat fonds daalt en stijgt 3x zo hard als de mandjes met mijnaandelen zoals ik heb begrepen. Is dit voor de middellange termijn ook een goede belegging als je gelooft dat goud binnen 2 jaar los gaat?

  Alvast bedankt

 • oos

  als volgens middelkoop de chinezen gevuld zijn met genoeg goud gaat de prijs naar 7000.
  wat gaat er dan met zilver gebeuren,middelkoop heeft in het verleden ook een ratio van 1/16 voorspelt.
  gaan we naar de 430 voor een mooie zilveren munt, een winst van ruim 2300% in 3jaar

 • Erik

  Hoi Bob,
  kunnen we een deal maken voor levering van goud voor 400?
  Alleszins een redelijke prijs toch volgens jou op basis van laatste 10-20 jaar :-)

  Dat is een grapje, als medeblogger hier wil ik je beschermen tegen dit soort simpele gedachten.
  Als je namelijk de goudprijs corrigeert met de dollar-inflatie over de laatste 100 jaar komt er een prijs van 900-950 uit. En dan neem ik dus nog niet eens de torenhoge gevaren en risico’s van ons huidige monetaire systeem mee die een hogere prijs van goud rechtvaardigen als risicopremie voor het hebben van goud.

 • Lezer

  @AmstelBob. Waar ligt al dat goud wat op de ECB balans op nr 1 staat?

 • bob

  Speculatie piek in goudprijs en zilverprijs is gewoon voorbij. Kijk naar prijsgrafiek van goud en zilver van afgelopen 10-20 jaar en je ziet dat een normale prijs voor zilver 5 euro per ounce is en voor goud 400 euro per ounce.

 • Ethan

  Game Over – “It’s All A Farce, The Fed & German Gold Is Gone”

  “Today one of the savviest and well connected hedge fund managers in the world shocked King World News by taking us once again on a trip down the rabbit hole that was nothing short of breathtaking. Outspoken Hong Kong hedge fund manager William Kaye spoke with KWN about the missing Fed and German gold, where it has gone, and how much gold the People’s Bank Of China (PBOC) really owns. This interview is going to stun readers around the world. Kaye, who 25 years ago worked for Goldman Sachs in mergers and acquisitions, had this to say in part I of his remarkable interview.”

  http://kingworldnews.com/kingworldnews/KWN_DailyWeb/Entries/2013/7/9_Game_Over_-_Its_All_A_Farce%2C_The_Fed_%26_German_Gold_Is_Gone.html

 • Nadja

  @Gerard: re: Hij zegt, hoe je het ook bekijkt, de schulden zijn veel te groot voor een gezonde economie en monetair beleid. Veel moeilijker moet je niet denken…En dat terwijl wij hier per dag de koersen bijhouden.

  Hoor ik hier Willem Middelkoop? Ik ben het er volledig mee eens. Tegenwoordig geldt de focus op vandaag, hooguit morgen, dan moeten we kicken en scoren. Overmorgen en verder zien we later wel. Typisch voor een Kondratieff-winter, maar het korte termijn denken is nog veel erger den in de vorige winter in de jaren ’30 heb ik van mijn vader begrepen. Vandaar denk ik ook dat de knal harder gaat zijn dan nooit te voren.

 • surf

  Goud gaat lager
  Je kunt het ook zo bekijken: Goud heeft een rally van twaalf jaar achter de rug en dat is ongehoord voor een beleggingsklasse. De reden voor die lange rally was dat deze vooraf gegaan werd door een bearmarket die twintig jaar duurde en dat is nog veel ongehoorder. Maar dat geeft ook meteen een verklaring voor de daling.
  http://www.z24.nl/columnisten/rob-putter-dip-goud-heeft-niets-mystieks

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Erk Re: Vraag en aanbod van goud

  Vergelijk dit nu eens met aandelen. Neem bijvoorbeeld het aandeel van een goud of zilvermijn.
  Deze brengt eenmalig een aantal aandelen op de markt. Daarna worden deze verhandelt en iedere dag is er sprake van vraag en aanbod ZONDER dat er nieuwe aandelen bijkomen.
  Voor goud geld hetzelfde, er is een hoeveelheid goud, en ook zonder dat er goud bijkomt zal er sprake zijn van vraag en aanbod.
  Net als bij aandelen, wanneer een goudmijn er aandelen bij maakt, dan daalt de prijs van de bestaande aandelen (bij gelijkblijvende vraag). Met goud is dit niet anders. Als er goud bijkomt, dan daalt de prijs van goud voor zover dit niet door een toegenomen vraag gecompenseert wordt.

  Als een mijnbouw bedrijf een miljoen aandelen heeft uitstaan en er tienduizen aandelen bijdrukt, dan zal dit de prijs van de bestaande aandelene nauwelijk beinvloeden.

  Dit is ook het geval bij goud. Dat wat er ieder jaar bijkomt is relatief weinig tov de voorhanden hoeveelheid goud. Het is dan ook te verwachten dat deze jaarlijkse productie nauwelijks invloed heeft op de prijs. En als de prijs onder de kostprijs zinkt van vele mijnen, dan heeft dit enkel een gevolg voor de mijnen, maar nauwelijks voor de goudprijs.

 • Gerard

  En toch is er wel heel veel aandacht voor goud op TV e laatste tijd. Steeds meer hedgefund managers stappen over van short naar long. Zie ik hier een bodem? Ik denk het toch wel ja!
  Er was er gisteravond eentje die goud op trok naar 50% van het beheerd vermogen. De verontwaardeging was groot, maar toch had hij een sterk argument. Hij zegt, hoe je het ook bekijkt, de schulden zijn veel te groot voor een gezonde economie en monetair beleid. Veel moeilijker moet je niet denken. En dat is gewoon waar. Maar dan spreek je echt wel op zeer lange termijn. Een proces van vele jaren. En dat terwijl wij hier per dag de koersen bijhouden.
  Hoe dan ook, goud staat opnieuw in de picture bij het grote geld. Dat was de afgelopen 2 jaar wel even totaal anders!!
  Zoals de deskundige beleggers van het grote geld altijd doen, het zoekt BODEMS, nooit toppen.
  Dat doen particulieren bijna nooit, altijd anderom. Het is daarom altijd verstandig te kijken waar het nieuwe geld naartoe stroomt. Want na het eerste schaap over de dam, volgt de rest. Zo werkt geld beleggen.

 • Q&Q

  @ Temp

  Zei het al eerder lijkt wel of onze oosterburen meer “wakker” worden/zijn als ons! ;)

  Maar die hebben het al meegemaakt tuurlijk! ;)

 • Erk

  @Surf, re: posting van 19:28u over statement van Jim Rogers.
  Ja, goudprijs kan onder kostprijs blijven. Ik zou zeggen alles kan, maar de vraag is of het realistisch is.
  Zie ook opmerking van Gerard dat mijndeskundige zei dat onder 1050 44% van de mijnen moet sluiten.
  Met de aanhoudende hoge fysieke vraag gaat dit mijns inziens niet gebeuren.

  Jim Rogers is long-term bullish en probeert imago van goud op te poetsen om bearmarket te keren. Hij doet dit veel beter dan goudkevers die weet ik niet wat voor argumenten bij elkaar schreeuwen. Jim komt daarentegen met harde feiten zoals dat er na 12 jaar bullmarkt logisch gezien een correctie moet plaatsvinden en ook is hij niet zo propoagandistisch als de echte goudkevers door te stellen dat prijs misschien nog wat minder kan.

 • Erk

  @Surf: kun je toelichten wat je met je posting van 19:49u over Comex, etc. bedoelt te zeggen?
  Of mocht het uit een groter artikel overgenomen zijn, graag die link svp.

 • Temp242

  Lees maar eens wat de president(Thomas Bachheimer) van het goudstandaard-instituut te zeggen heeft:

  http://www.boerse-express.com/pagesfoonds/26725

 • Q&Q

  “Inflatie zal in 2014 of 2015 als een duiveltje uit een doos toeslaan”

  1 van de geheimen van de investeren is dat het uitpikken van winnaars makkelijker is dan verliezen onder controle te houden. Een investering die geld heeft opgeleverd, al betreft het theoretische winsten op papier, doet iets met het hart van de investeerder.

  Het is bijzonder moeilijk om afstand te nemen van zo’n winnaar. Maar in veel gevallen kan het geen kwaad om rustig te blijven zitten. Een schaap dat geschoren wordt houdt zich best kalm en hetzelfde geldt voor een investeerder die in het verliezende kamp zit.

  5 jaar lang de Dow Jones Industrial Average geklopt

  Kijken we even naar de chart van de SPDR Gold Trust ETF (GLD). Deze ETF steeg over een periode van 10 jaar met 200 procent, waar de Dow Jones Industrial Average maar met 50 procent kon klimmen. Opvallend: in de 5 jaar tot de goudprijs in september 2011 een piek bereikte, deed de Dow Jones vrijwel niets.

  Inmiddels is het tij gekeerd: vanaf de piek is de goudprijs met 30 procent gedaald en de Dow met 35 procent gestegen. Naar de reden hoeven we niet lang te zoeken: het uitblijven inflatie. Jeff Kilburg van KKM Financial maakt zich echter weinig zorgen: de inflatie zal in 2014 of in 2015 in volle hevigheid toeslaan en zal de SPDR Gold Trust ETF weer samen met het goud zelf triomferen.

  http://www.beurs.com/2013/07/09/inflatie-zal-in-2014-of-2015-als-een-duiveltje-uit-een-doos-toeslaan/26617

 • Q&Q

  Verder alles goed surf? ;)

 • surf

  Zilvepaul 1+1=1 hogere wiskunde kijk deze film maar eens INCENDIES

 • surf

  Ritter: droom lekker verder.

 • surf

  De fysieke leveringen vanuit de COMEX vallen daarbij geheel in het niet, en toch is het deze laatste beurs die mede bepaald hoe goud en zilver in onze euro’s en dollars geprijsd wordt. Kortom, daar is iets fundamenteels mis. Je vat het nu samen of er alleen maar zilver en goud word verhandeld op de comex dit is maar een heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel klein onderdeel van de comex.
  Dit is net zo iets als zeggen er zijn veel meer chinezen maar de dollar is de wereld reserve munt klopt ook niet maar toch is de dollar de wereld reserveren munt.
  Waarom zijn de overheden en de centrale banken ze zo bang voor zilver en goud.
  Heel simpel particuliere en bedrijven hebben meer in huis dan de overheden maar niemand heeft een drukpers thuis staan. De overheden controleren de perzen en ze zullen dit niet snel uit handen geven waarom zouden ze.

 • surf

  Jim Rogers: “Goudprijs kan jaren onder productiekosten blijven http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/jim-rogers-goudprijs-kan-jaren-onder-productiekosten-blijven/
  Zou Jim Rogers ook dit blog lezen?
  Wat hij verteld is het geen wat ik een paar dagen gelden had gepost.

 • http://www.zilver-inkoop.nl/goudprijs.html Goudprijs

  1 ding is vrij zeker: Rente omhoog = edelmetaal, huizen, aandelen etc omlaag

 • Ritter

  http://www.youtube.com/watch?v=HTOeDkRkDbg

  boeiend verhaal van Willem…

 • Ritter

  Je lijkt Middelkoop wel ;-)
  even wachten op voldoende goud voor China en dan gaan de remmen los in 2014 a 2015