Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Column van Zilverpaul: 1 + 1 = 2

09-07-2013 Zilverpaul

De hamvraag waar menig investeerder in edelmetalen zich mee bezig houdt is de vraag wanneer goud en zilver nu eens eindelijk gaan knallen. De goud~ en zilverprijs daalt nu al zo’n twee jaar, en de mijnaandelen waren hier al een aantal maanden eerder aan begonnen. Zoals u zult weten worden de goud- en zilverprijs vastgesteld in New York en London, beiden zetel van de Westerse bancaire hegemonie. Die prijsbepaling vindt onder hoogst opmerkelijk omstandigheden plaats, aangezien er bijvoorbeeld in London ruim 400 keer meer handel in goud plaats vindt dan dat er gedolven wordt. Hoewel de wereldvoorraad aan goud elk jaar zo’n 1 % groeit door mijnbouw, bevindt het meeste goud zich bij eigenaren die niet snel hun goud van de hand zullen doen, zeker niet bij de huidige weggeefprijzen. De prijsbepaling van goud en zilver worden dus niet bepaald door vraag en aanbod, maar op grond van papieren beloften tot levering.

Dat London en New York nog steeds de prijzen voor beide edelmetalen bepalen worden nog vreemder als u bedenkt dat op de beurs in Shanghai de afgelopen twee maanden al evenveel fysiek goud is verhandeld als in deze periode op wereldschaal is gemijnd. De fysieke leveringen vanuit de COMEX vallen daarbij geheel in het niet, en toch is het deze laatste beurs die mede bepaald hoe goud en zilver in onze euro’s en dollars geprijsd wordt. Kortom, daar is iets fundamenteels mis.

Hoe dat komt is mijn inziens heel simpel: niemand heeft er nu nog belang bij dat goud en zilver hun werkelijke waarden krijgen toegewezen. De oude economische machten niet, omdat een hoge goud~ en zilverprijs gelijk staat aan een laag vertrouwen in hun ongedekte muntsoorten, en de komende supermacht nog niet omdat men nu nog hun overdaad aan euro’s en dollars kan inwisselen tegen goud en zilver.

En dit inwisselen voltrekt zich in snel tempo, als we bijvoorbeeld allen al kijken hoe de goudvoorraad op de COMEX zich aan het ontwikkelen is vanaf eind vorig jaar.

comex-geregistreerd-goud

Of is het de economie van de uitgever van de wereld-reservemunt, die ondanks het gechicaneer met de goud en zilverprijs alleen al op grond van een florerende economie het alleenrecht heeft op het uitgeven van een ongedekte wereldmunt? Een blik op het percentage van het Amerikaans Bruto Nationaal Product op het BNP van de wereld geeft echter een heel ander beeld….

US-GPD

Kortom, zowel de kracht van de Amerikaanse economie als het aandeel in de handel in de fysieke goud~ en zilvermarkt kunnen dus niet de reden zijn de goud- en zilverprijs nog steeds bepaald worden door de Westerse banken.

Tot op dit moment heeft echter geen van beide machtsblokken er belang bij om dit wankel evenwicht om te doen vallen: China en consorten verwerven zo het nieuwe geld, en de VS houdt de macht nog even en sorteert voor door de eigen bevolking op grond van een imaginaire terreurdreiging steeds meer rechten te ontnemen.

Er zijn echter belangrijke signalen die op een spoedige kanteling van dit broze evenwicht wijzen. Zo zijn de grote Amerikaanse banken bezig hun shortpositie in goud om te draaien, waardoor men gaat profiteren van een stijging van de goudprijs. Daarnaast is China druk bezig van haar eigen munt, de yuan, een internationaal te gebruiken wisseleenheid te maken. En is in Europa alles in gereedheid gebracht om het te verwachten omvallen van banken direct op de bevolking af te gaan wentelen.

Maar op korte termijn is vooral de stijging van 10- jaars staatsleningen van de VS van belang, die de druk op het schuld-overladen systeem fors onder druk. Doe daar nog de nodige geopolitieke spanningen bij, zoals de situatie in Egypte die uit de hand aan het lopen is en die de doorvoer van olie in het Suez kanaal kan gaan bedreigen, en het wachten is op de volgende uitbraak die 2008 zal doen verbleken. Bijna net zo zeker als 1+1=2.

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Amstel (Bob)

  Yep, bagatelliseer het maar…
  U gebruikt het als krediet zoals wij allen omdat het niets minder is als dit voor de gebruikers.
  (fiat)geld = schuld.

  Ik hoop dat meelezenden het wel begrijpen.

  Geer, toegeven doet geen pijn, het vergroot het vertrouwen juist.
  Slaap lekker.

 • Gerard

  En als er op mijn papiertje van 50 euro ergens ECB zou staan, maakt mij niks uit.
  Ik kan van dat briefje lekker een half uur bij de hoeren terrecht voor een wipje.
  Dat die hoer dan maar afrekent met de ECB.
  :)

 • Amstel (Bob)

  “Op mijn bankrekening staat helemaal geen ECB bij. Het zijn enkel getalletjes op papier.”

  Moet je naaaagaan :)

 • Amstel (Bob)

  En goudprijs, nee, ik zal er niet op reageren.
  Goud is en blijft een POLITIEK metaal waar geen prijs middels TA of whatever op valt te trekken.

 • Gerard

  En vroeger had ik briefjes geld waar Beatrix op stond.

 • Q&Q

  In 2012 zijn twaalf strafzaken geseponeerd in het landsbelang. Dat laat het Openbaar Ministerie (OM) desgevraagd weten..

  Het OM kan besluiten om niet tot vervolging in een strafzaak over te gaan, omdat bijvoorbeeld de staatsveiligheid of buitenlandse betrekkingen in het geding zouden komen. Of het OM denkt met een zogenoemd sepot in het landsbelang maatschappelijke onrust te voorkomen. Dat wil niet zeggen dat de verdachte geen strafbaar feit heeft begaan, de verdachte wordt alleen niet vervolgd.

  Het OM wil niet ingaan om welke zaken het ging in 2012 en wil ook geen voorbeelden geven van zaken die geseponeerd kunnen worden in het landsbelang. Omdat het om zo weinig zaken gaat, zou door een voorbeeld direct duidelijk zijn om welke zaken het specifiek gaat, verklaart het OM. ‘Het komt zelden voor, zowel bij kanton- als rechtbankzaken: in beide gevallen minder dan 3 per 10.000 zaken. Uitsplitsingen naar type zaken zijn met deze aantallen niet zinnig”, laat een woordvoerder weten.

  Mede daarom gaat het OM ook niet in op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit blijkt dat voor 2008 er vrijwel zelden van een zaak werd afgezien in het landsbelang, maar sinds dat jaar vaker: zo’n 5 tot 10 keer per jaar. ‘De absolute aantallen zijn zodanig gering dat er geen enkele trend uit de cijfers valt af te leiden. Beleidsmatig kunnen we alleen concluderen dat deze sepotgrond zeer zelden wordt toegepast”, stelt het OM.

  Veel vaker komt het bijvoorbeeld voor dat het OM niet tot vervolging overgaat of die niet doorzet, omdat er bijvoorbeeld te weinig bewijs is, omdat de verkeerde verdachte is aangemerkt of omdat het vergrijp erg klein is. In totaal werden er door het OM in 2012 ruim 20.000 zaken geseponeerd.

  http://www.parool.nl/parool/nl/224/BINNENLAND/article/detail/3475411/2013/07/13/Twaalf-keer-geen-vervolging-in-landsbelang.dhtml

 • Amstel (Bob)

  Natuurlijk heeft u gelijk qua BASE money en ELASTIC money vanuit bankiersoogpunt, maar mijn punt, als gebruiker, blijft hetzelfde, idem het papiertje waarop dit gedrukt staat.

  Soms moet men niet al te ingewikkeld willen denken. Boerenverstand enzo.

 • Gerard

  Amstelbob,
  Voor mijn part staat er KUT op die briefjes. Zal mij worst wezen.
  Op mijn bankrekening staat helemaal geen ECB bij. Het zijn enkel getalletjes op papier.

 • Gerard

  Goud zal maandag de vijfde witte candle op rij zetten. Als dat gebeurt, dan staat goud op de bovenkant van de downtrendlijn. Dat punt ligt exact op 1300. Een weerstand dus. Er staat nu al een kleine hogere bodem. Breekt goud dus uit die lijn boven 1300 deze week, dan is er kans dat de bodem al gezet is.
  Boven de 1300 zal de correctie wel boven de 1250 moeten liggen, de volgende hogere bodem.

  Een leuke trade is dus mogelijk op daytrade basis. Maar ook een condor op 1220 en 1350 lijkt mij een goeie.
  Maar de longs wel dicht bij huis zetten, en op langere termijn. Een van de 2 longs gaat goud waard worden. Een long strangle behoort nu dus ook tot de mogelijk gouden trade.
  In ieder geval volgt op 4 of 5 witte candles bijna zeker een rode.
  Goud verdient immers ook leuk als het daalt.
  :)

 • Amstel (Bob)

  Beste Gerard, op mijn papiertje staat gespecificeerd ECB, wellicht heeft u andere papiertjes?

 • Gerard

  Bob en dave,
  Als je ECHT wilt begrijpen hoe schuld in verhouding staat met geld, dan raad ik jullie aan EERST even het verschil te bestuderen in elastisch geld en niet-elastisch geld. Er is dusinderdaad 2 totaal verschillende soorten geld.

  Elastisch geld is meestal geld welke NIET door centrale banken wordt uitgegeven. Bijvoorbeeld hypotheekgeld. Dit geld wordt uitgegeven door commercieele banken. De 3% balansnorm maakt het mogelijk tegoeden op de bankbalans 33 keer uit te lenen. Dat is geld uit het niets gecreerd. Als het weer wordt afgelost dan verdwijnt het ook weer in het niets. Kortom, het komt nooit in omloop. Daarom noemt men dat in de economie elastisch geld.

  Niet-elastisch geld wordt uitsluitend uitgegeven door de centrale banken. Dit doet men door geld te printen en daarvan govermentbonds van te kopen. De goverments gebruiken dat geld om ambtenarensalarissen van te betalen en andere lopende verplichtingen. Dit geld kan namelijk NOOIT meer via dezelfde weg terug en is en blijft voor eeuwig in de economie. Juist DIT geld is het gevaarlijke geld wat inflatie kan veroorzaken.

  Dit is in het verschil tussen de 2 soorten waareconomen over spreken. Staat op honderden websites uitgelegd. Oa op FOFOA, maar je kunt ook googlen ernaar.

  Maar als je dit niet snapt, dan snap je helemaal niks.

 • Temp242

  Beste Amstelbob,
  Ik vind die tegoedbon van je wel goed gevonden, uiteraard wél mijn respect voor de werknemers aldaar, maar dat staat erbuiten…MVG.

 • dave

  @Bob

  Misschien moet je doemverhalen vertellen, dat doet het altijd goed hoor!

 • Amstel (Bob)

  Conclusie:
  Het valt niet mee om dingen vanuit de basis te bezien en uit te leggen zo blijkt.
  Geld = schuld wordt hier betwist middels verregaande ingewikkelde theorieën, van krediet tot elastisch tot aan belastingheffing, ik sta er verbaasd van…

  Dit terwijl het nota bene zo simpel in haar eenvoud is.
  Elke Euro is een schuld bij de uitgever ervan, een tegoedbon voor de gebruiker.
  De uitgever is dus de schuld dragende, u bent de gebruiker.

  Ik zou niet weten hoe ik dit kern krachtiger moet samenvatten, dit IS de kern, de basis, meer woorden zouden hier niet voor nodig moeten zijn en ken ik ook niet.

  Een tegoedbon van Free Record Shop is idem hetzelfde principe.
  Een aandeel evenzo.

  Krediet is hier weer een derivaat van, principe blijft hetzelfde echter omgekeerd naar de aanvrager ervan, immers de aanvrager krijgt “loon naar werken” in het vooruit.

  Zolang dit niet begrepen c.q. onderkend wordt begin ik hier niet meer over goud, begin ik hier geheel niet meer.
  Zolang de basis niet begrepen wordt heeft de rest absoluut geen zin.

 • aad

  Beste Mensen.
  Ik volg dit blog al een paar jaar en vond net een nieuwe website met
  veel info en videos.
  http://www.dailysilverupdate.com
  Vriendelijke groeten Aad.

 • Gerard

  A. Begrijp ik het goed dat wanneer alle landen die handelen met de US hun dollars zouden omruilen voor Goud de inflatie in de US explodeert?
  B. Dan moet dat goud toch wel in de US worden gekocht, want alleen dan komen die dollars terug in de US,

  A. Dat doen ze niet. Er blijft altijd veel USD in omloop ook buiten de VS. Vooral grondstoffen en olie gaan in USD. Het wordt alleen heel kritisch als de USD de functie als wereldreservemunt verliest.

  B. Ook in Londen wordt goud verhandeld in USD.

  Het probleem ligt helemaal in de opkomende markten. China kocht om die reden veel goud van hun overschot. USD. Voorlopig merkt de VS daar niets van. Voordeel met je wereld reservemunt.

 • Nico

  Update van slimbeleggen

  Beste Belegger,

  Terwijl we rustig genoten van onze vakantiedagen, maakten de financiële markten een historische week mee.

  Tja, zo gaat dat meestal: wanneer niemand oplet, gebeuren de belangrijkste dingen!

  (We weten dit uit ervaring, daarom blijven we de markten volgen tijdens de vakantie.)

  We waren in de voorbije week getuige van een memorabele omslag en dat allemaal dankzij Ben Bernanke. De topman van de Fed zong een toontje lager. We verklaren ons nader……………….http://email.slimbeleggen.net/t/ViewEmail/r/10DC1AFDFDB96C192540EF23F30FEDED/19BE6BFF1A197A834FB5D4CAE8F50064

 • Lamberto
 • Enrico

  @Gerard

  Je schreef:
  “De VS importeert veel van China, India en meer opkomende landen. Daar gaan dus die bijgeprinte dollars heen. Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot. Vandaar dat China zo vet in die US schulden zit. Daar zijn ze dan ook mee gestopt. China pakt het nu veel slimmer aan door van het overschot USD goud te kopen. Hier is de FED absoluut niet blij mee.
  Maar bedenk goed wat er gebeurde. De US koopt producten in China met gratis bijgeprint geld!
  Het is zodoende de export van hun QEs. De inflatie vond daardoor plaats in China.”

  Ik ben een leek he Gerard! Vragen:
  A. Begrijp ik het goed dat wanneer alle landen die handelen met de US hun dollars zouden omruilen voor Goud de inflatie in de US explodeert?
  B. Dan moet dat goud toch wel in de US worden gekocht, want alleen dan komen die dollars terug in de US,
  niet wanneer men goud in europa koopt en betaalt met die dollars.

  Als gevolg daarvan…, wat ik nog niet begrijp, is voor de US een hoge goudprijs dan juist wel of niet goed.
  Ik probeer het verband te begrijpen… ik zou zeggen dat men in de US liever een lage goudprijs heeft, er komen dan immers minder dollars terug het land in?

  Graag je reactie. Dank.

 • Nico

  OBL-Rien
  Dat ben ik wel met je eens er is meestal wel een nuance in te vinden,waarbij je zou kunnen stellen dat je voor krediet rente moet betalen (want je leent het geld)en voor geld wat je al verdient hebt ontvang je rente,in ieder geval in een gezond systeem,dat de rente bijna op 0 % staat geeft wel aan hoe we er voor staan.
  Idd. dankzij de cb’s
  wanneer de massa door de lage rente hun geld in waardevolle produkten gaan steken,dus afname van vertrouwen in geld op zich,dan moet er toch wel een aardverschuiving gaan plaatsvinden, bij de rabo is de rente kortgeleden naar 1,3% gedaalt voor een rekening tot 20000€ direct opneembaar.
  Of de rente moet voor die tijd nog gaan stijgen,maar ook dan ontstaan er problemen met name voor diegenen die hoge schuld hebben(overheden)

 • Gerard

  Dat isgeen kwestie van begrijpen beste amsel, het is een kwestie die je niet uit kan leggen.
  Je moet je beweringen ook kunnen verklaren.

 • Amstel (Bob)

  Laat maar, dit is lullen om de brij heen waar ik mijn tijd niet langer meer aan wil verdoen.
  Of u wilt mij niet begrijpen, of u begrijpt mij eenvoudigweg niet.

 • Gerard

  Een uitgever van geld is wat anders dan schuld.
  Een vordering van de staat is alleen belastingheffing.

  Een uitgever kan het uitgegeven geld nooit en te nimmer terug vorderen, en daarom is het GEEN schuld.

 • Amstel (Bob)

  Ik dacht al dat het daar fout ging.
  Nee U bent diegeen die een vordering op de staat heeft.
  Een Euro is een schuldbekentenis van de staat.

 • Gerard

  Amstel
  Ik heb GEEN schuld bij de ECB, de uitgever van het geld. Punt.
  Die hebben absoluut GEEN vordering op mij. Punt.

  Dus ik begrijp jouw redenering totaal niet.

 • Amstel (Bob)

  @Gerard: Elke Euro is een schuld bij de uitgever ervan, een tegoedbon voor de gebruiker. punt.

  @Lamberto: iedereen is vrij om te denken wat hij wil. In jullie holocaust discussie van destijds ga ik mij absoluut niet mengen.
  Wel verklaard dit deels het woordgebruik van gisteravond.
  En nee, ik hoef niet naar Nieuweschans, of ben ik nu ook al een zgn ontkenner?

 • Nadja

  Lamberto, goed en duidelijk statement! Ik sta er achter. Veel wordt verdraaid, maar de kern mag niet en nooit verdraaid worden.

 • Erik

  “Binnen dit geldsysteem wordt al het geld als schuld in omloop gebracht door de bancaire sektor via balansverlenging. Alle geldeenheden zijn aldus vergankelijk en hebben geen intrinsieke waarde.
  In de schuldenopbouwfase genereert dit geldsysteem inflatie, maar zodra de er schuldenverzadiging optreedt, worden de deflatoire krachten dominant en ontstaat een vraagdepressie met alle kenmerken van een ‘liquidity trap’ http://www.economie-macht-maatschappij.com/geldsysteem-faalt.html

 • Lamberto

  Amstel(Bob) 14 juli, 2013 om 00:32

  U schrijft: “Dave onderbouwd alles prima, zou JIJ wat van kunnen leren! BAH!”.
  =========================================================

  Amstel(Bob) speciaal voor “U”, heb ik de gebeurtenissen even op een rij gezet.

  Zie hier de eerste door mij geschreven tekst:

  13 april, 2013 om 10:57
  De wereld waarin we terecht zijn gekomen is een groot theater.
  Niets is meer wat het lijkt te zijn.
  De politiek bepaald momenteel een groot deel van het huidige financiële gebeuren.
  Om dit geloofwaardig te kunnen presenteren wordt ieder middel aangegrepen om het volk rustig te houden.
  Zo ook door de leiders van Europa.
  Wie herinnert zich niet dat door Barroso en consorten miljoenen is uitgetrokken om aan de negatieve gedachten van de geïrriteerde Europese bevolking een positieve wending te geven.
  Nu het resultaat is er dan ook gekomen, een “VIDEO”.
  Helaas is deze maar een kort ogenblijk getoond.
  Ze zijn in Brussel zo van de inhoud geschrokken dat er onmiddellijk door hen een ban op de vertoning werd uitgevaardigd.
  Maar internet doet als spreekbuis van de vrijheid van meningsuiting haar naam natuurlijk weer alle eer aan, hier dus een kort verslag van de inhoud.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=3Dc3fwvNOM8
  ————
  Het antwoord van Dave,
  13 april, 2013 om 11:33
  @Lamberto
  Het is een gotspe, de EU gebruikt de holocaust om te benadrukken dat Vrijheid van meningsuiting belangrijk is.
  Ze vermelden er niet bij dat je een gevangenisstraf boven het hoofd hangt als je met wetenschappelijke bewijzen komt dat het de grootste leugen van de 20e eeuw is.
  Dankzij het internet hebben mensen nu de mogelijk om zelf uit te vinden wat er werkelijk is gebeurd.
  “To learn who rules over you, simply find out who you are not allowed to criticize.”
  Voltaire
  —————————

  Mijn reactie op bovenstaande:

  Lamberto 13-04-2013

  Hier geen Hoax, maar de pure werkelijkheid.
  Luister naar de ooggetuige de heer Jules Schelvis die de ramp heeft overleefd.
  Iedereen die hierna nog zijn mond opendoet om te roepen dat het allemaal verzonnen is, moet zich schamen!
  Laten we vooral nu de wanorde in de wereld toeneemt op onze hoede zijn, voor we het weten zitten we weer in dezelfde nachtmerrie als toen.

  http://www.youtube.com/watch?v=4q-5oz5cv7c

  —————————-

  Antwoord van Dave:

  Dave 13 april, 2013 om 22:42
  @Lamberto
  De oogetuigen in de fim van Spielberg zijn volledig door de mand gevallen. Gewoon met keihard forensisch bewijs om de oren geslagen. Waar is het forensisch bewijs van mijnheer Schelvis? Dat is er niet.
  ————————————

  Hier nog even uitleg wie Jules Schelvis is.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jules_Schelvis

  En voor U beste Amstel(Bob) die blijkbaar in Groningen woont, heb ik nog een extra tip.

  Ga eens naar het treinstation van Oudezijl Bad Nieuweschans, en lees daar wat Nederlanders die wel hun huiswerk hebben gedaan op de gedenkzuil hebben geschreven die hier speciaal voor Jules Schelvis is geplaatst.

 • Gerard

  Niet alle geld zit in schuld. Wel is er precies even veel geld als schuld.
  Als ik mijn buurman 1000 euro leen, dan is de schuld 1000 en het tegoed ook 1000. Maar het geld in omloop blijft 1000. Als er nu schuld onimbaar blijkt, dan wordt dit gesanneerd. Ofwel faillisement. Schuld wordt kwijtgescholden. Ik krijg dus die 1000 niet terug. Maar die 1000 blijft wel degelijk in omloop. Er komt dus niet meer geld in omloop als de schulden toenemen.
  De verwarring zit ook in de uitlening van de banken. Het geld uit het niets creeeren. Dit is elastisch geld, of oook wel niet samenpersbaar geld genoemd. Bij aflossing verdwijnt het ook weer in het niets.

 • Amstel (Bob)

  willem middelkoop ‏@wmiddelkoop 15m
  Geld is per definitie schuld (Money is debt) Wie systeem wil begrijpen leest: http://sustainablefinancelab.nl/files/2013/07/Full-Reserve-Banking-Dixhoorn-SFL.pdf

  Ektrit Kris Manushi ‏@ektrit 10u
  @nntaleb most of people have the stockholm syndrome towards economists

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Verschil tussen schuld en krediet.

  Ik vind dat het wordt schuld in de recente discussie niet correct gebruikt wordt. Een schuld ontstaat namelijk automatisch. Krediet echter ontstaat als gevolg van een evaluatie of men wel kredietwaardig is.
  Na het opnemen van een krediet ontstaat er een schuld.
  Maar om nu te stellen dat geld schuld is, is imo niet correct.
  Geld is krediet.
  Het totale bedrag aan schuld dat openstaat is hoger dan de verstrekte hoeveelheid krediet. Niet alle schuld is inbaar, maar alle verleende credit (plus interest) zou wel inbaar moeten zijn.

  Dankzij de Fed is echter de interest al jarenlang te laag, en hierdoor is bij de uitgave van krediet een te lage interest in rekening gebracht. Hierdoor is nu de hoeveelheid uitstaand krediet niet langer inbaar. En omdat Geld = Krediet, is nu een deel van het geld ongedekt.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Nadja

  Re: “De chinese CB kan de USD als reserve houden, VS staatsobligaties of goud kopen, in alle gevallen moet het overschot USD toch in de eigen valuta omgewisseld worden en dus bijgeprint worden en dus inflatie-import?”

  Dat zie je helemaal goed.
  Wanneer een chinees iets exporteert naar de US dan wil hij Yuan zien voor zijn moeite. Eventueel heeft hij grondstoffen geïmporteerd in USD, maar zijn eigen toegevoegde waarde wil hij in Yuan. Dus moet hij naar de bank om USD tegen Yuan te wisselen. Als er sprake is dat de USA minder Yuan koopt dan het USD exporteert, dan blijft de Chinese bank (staat dus) met een overvloed aan USD zitten. Deze kunnen worden omgezet in US obligaties, en dit wordt veelal gedaan. Maar dit heeft geen invloed op de hoeveelheid Yuan die bijgedrukt moeten worden.
  De US kan op deze manier zijn eigen inflatie exporteren.

  Maar niet het gehele bedrag van de export is inflationair in China.
  USD = Import (usd) + Toegevoegde waarde
  Toegevoegde waarde = Investeringen + Werk (service)

  Investeringen + Service = USD – Import(usd)

  De investeringen zijn te zien als gespaard vermogen. Dit gedeelte is niet inflationair. Alleen het service gedeelte is inflationair.

 • Gerard

  Nadja,
  Re. Ik begrijp dus niet waarom ze bijprinten kunnen voorkomen als ze staatsleningen of goud kopen.
  Bedankt alvast voor je toelichting.

  De handel tussen China en VS is extreem groot. VS laat alles in China maken. Daardoor is er een enorm overschot aan USd in China.
  Ze printen geld bij om de USD weer om te kunnen zetten in Yuan. Want met die USD overschot kunnen ze in hun eigen economie niets doen. Maar ze moeten sowieso bijprinten om de yuan even strekt als de USD te houden. Daarom slaat die currenty wars ook zo hard aan in China. En omdat de economie en de lonen daar hard stijgen, stijgt de inflatie daar nog eens extra hard. Ze zitten ruim boven de 10%. India kwam vorig jar zelfs boven de 25%. Het is niet voor niks dat men daar zo graag goud willen.

 • Amstel (Bob)

  Yep, ge kunt er uren over doorbrallen maar de oortjes zijn dicht en er wordt LALALALA gezongen om vervolgens weer verder te lopen met de FI.
  Sja, wat zou een regering zich meer wensen he, voorbeeldig volkje ;-)

  Wellicht dat een heftige knip- en scheerbeurt wonderen kan doen, je zou er bijna op gaan hopen.

 • dave

  @Bob

  Al die hardgeld fetishisten zitten vastgeroest in het enige truukje dat ze geleerd hebben… de goudstandaard.

  De goudstandaard is een fraude, ten hoogste 10% van het geld is maar gedekt, maar ja de domme massa trapt er altijd weer in he..

 • Nico

  Welterusten jongens en niet te veel aan de ”snuif” zitten.

 • Amstel (Bob)

  En ja, ook ik kreeg opstaande haren van Hr. Meyer vandaag, en van de blinde volgelingen alhier.
  Het artikel zit er op vele vlakken geheel naast. Zo ook heeft hij blijkbaar nog nooit van een Euro opbouw gehoord welke goud respecteert en waardeert.

  Het lijkt wel of mensen tegenwoordig liever paniek schoppen vanuit historie gezien dan feiten te onderkennen vanuit huidige situatie.

  Maarja, de gedachtenswitch zal te moeilijk zijn.

  Gegroet en succes ermee.

 • dave

  Intellectuele luiheid is het Bob. Met de schapen meeblaten zonder zelfstandig na te denken of zaken uit te zoeken.

 • Amstel (Bob)

  Verder houd ik het hier nu wel ff voor gezien.
  Zeldzaam hoe mensen in het ootje willen blijven genomen worden door de heersende elite. Zeldzaam…!

 • Amstel (Bob)

  Het blijkt dat ik jou goed had ingeschat tijdens onze eerste ontmoetingen hier LAMBERTO.
  Ik zou JOU niet graag als buurman hebben!

  Vanop Middelkoop zijn twits:
  Anti-conspiracy-mensen zijn:
  > of bange mensen (ze weten dat het waar kan zijn, maar vechten tegen de perceptie daarvan)
  > of mensen met maar 1 denklaag (die kunnen niet in meerdere lagen denken: soort sbs6 mensen, maar dan met een stropdas)

  En neen, gij verdient niet het respect om met U aangesproken te worden!

  Dave onderbouwd alles prima, zou JIJ wat van kunnen leren! BAH!

 • Lamberto

  @Erk

  Kijk zo gaat een Holocaust ontkenner te werk.
  Als het moeilijk wordt snel achter een boom vluchten om anderen de klappen op te laten vangen.
  Ik denk dat Peter B. Meijer een paar maten te groot is voor deze blaaskaak.

  https://www.doijerkalff.nl/marktnieuws/author/petermeyer/

 • dave

  @Erk

  Plaats maar door, mijn zegen heb je..

 • Nadja

  Gerard, Re: Het overschot aan dollars in die landen worden door CBs weer ingeruild voor de eigen munt. Daardoor komt er een tekort aan de eigen munt, en dus moeten ze die ook bijprinten. Om dit te voorkomen kochten ze US staatsleningen van het overschot.

  De chinese CB kan de USD als reserve houden, VS staatsobligaties of goud kopen, in alle gevallen moet het overschot USD toch in de eigen valuta omgewisseld worden en dus bijgeprint worden en dus inflatie-import?
  Ik begrijp dus niet waarom ze bijprinten kunnen voorkomen als ze staatsleningen of goud kopen.
  Bedankt alvast voor je toelichting.

 • Erk

  @dave, ik vind het een goed voorstel je verhaal cq afwijkende inzichten op de site van Meyer te plaatsen. Het indirect discussie voeren en opinie hebben moeten we niet willen.

 • dave

  @Nico

  Wederom een misvatting. Een goudstandaard gaat gewoonweg niet samen met fractioneel reserve bankieren. Er wordt namelijk altijd meer schuld gecreeerd dan er goud is en op den duur gaat dat dus ALTIJD fout.

  De enige oplossing om een houdbaar schuldsysteem te creeeren is om de goudprijs VRIJ te laten. Geld hoeft niet waardevast te zijn zoalng je kunt sparen in goud.

 • Nico

  Dave
  Precies de groei is uit de hand gelopen maar hoe komt dat?
  Doordat het een ongedekt(zonder goudkoppeling)systeem is geworden,de amerikanen moesten oa. hun peperdure oorlogen financieren,met een ongedekt systeem kun je naar hartelust geldproduceren,maar niet verder dan het ”systeem” toelaat dit gaat zeer slecht eindigen,amerika trekt de hele wereld het ravijn in.
  Middelkoop noemt dit niet voor niets het WK geldontwaarding.
  Maar wees maar niet bang dat we weer met gouden muntjes gaan betalen,goud kan weer als een goudgedekt systeem zijn plaats innemen,waardoor het begrensd blijft totdat de geschiedenis zich wel weer zal herhalen,want de mens blijft vallen en opstaan in vele opzichten.

 • Lamberto

  Toen bleef het stil!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • dave

  Weer een misvatting Nico. Schuld heeft juist voor economische groei gezorgd, een groei die met goud en zilver als geld nooit behaald had kunnen worden.

  Het probleem is alleen dat overheden onder druk van de bevolking en bedrijfsleven steeds meer schulden aan zijn gegaan om de economie een handje te helpen en cadeautjes uit te delen.

  Nu hebben we de maximale economische groei bereikt en kunnen schulden niet meer afgelost worden door economische groei cq. nog meer schuld.

  Volgens de “goud is geld” mensen zoals Peter Meijer gaat het “schuld is geld” systeem exploderen en gaan we weer betalen met gouden en zilveren muntjes.

  Niets is minder waar want alleen de slechte schulden exploderen maar het “schuld is geld” systeem blijft gewoon bestaan.

 • Nico

  Dave
  Allemaal wel leuk dat je het oneens bent met de heer Meyer maarruh zou het niet beter zijn dat je op zijn essay reageert,hier is de discussie al gevoerd en wellicht kom je dan tot de ”juiste” inzichten.
  Maar je kunt van mij aannemen dat de heer meyer goed met kennis onderlegd is,ik heb zijn staat van dienst gelezen en die liegt er niet om,maar een discussie kan geen kwaad natuurlijk.
  En wat schulden betreft deze als geld gebruiken kan alleen in sprookjes,ze zijn er namelijk de oorzaak van dat alles stagneert omdat alles zijn grenzen heeft je kan niet ongestraft blijven uitgeven,dan volgt er uiteindelijk een faillissement,dat geld voor burgers in eerste instantie en uiteindelijk ook hele overheden,de geschiedenis heeft het keer op keer bewezen,dus wie ben ik dan om het anders te zien.