24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Cook Islands zilver baren

zilverbarenhttp://edelmetaal.nu/cookislandsbaren.jpg

Cook Islands zilver baren

In 2008 werden de Cook Islands zilver baren geintroduceerd door de Perth Mint. De Cook Islands baren zijn leverbaar in 1 kilo, 100 troy ounce (3,11 kilo) en 5 kilo. Alle baren zijn geslagen in .999 puur zilver.

Deze baren zijn speciaal voor de Europese markt geslagen, omdat de baren belastingtechnisch goedkoper aan te bieden zijn dan de gebruikelijke kilo baren zilver die in Europa leverbaar zijn. Dit komt doordat de Cook Islands baren de status van wettig betaalmiddel hebben. Op de Cook Islands kunt u dus deze baren gebruiken als wettig betaalmiddel, de baar van 1 kilo is goed voor AUS$30, 100 troy ounce is AUS$100 en 5 kilo is AUS$150 waard. Uiteraard worden deze baren nooit als wettig betaalmiddel gebruikt, maar doordat de baren de status van wettig betaalmiddel hebben, worden de baren gezien als munt en daardoor zijn ze goedkoper dan kilo baren zilver.

De Cook Islands baren worden geslagen in Pforzheim, Duitsland door Heimerle+Meule.

Doordat deze zilverbaren toch vooral worden afgezet in Europa is ervoor gekozen om het slaan van de baren in Europa te laten doen om de hoge verzendkosten vanaf Australië naar Europa te vermijden.

Door het grote succes van de Cook Islands zilver baren zijn in 2009 ook 1 troy ounce Cook Islands munten geslagen. Deze munten dienen te concurreren met de Maple Leaf, Silver Eagle en andere bekende beleggingsmunten. Tevens is er een gouden variant op de markt, van 1 troy ounce .999 puur goud. Deze munten zijn wat onbekender dan de andere munten en daardoor worden de munten in minder grote aantallen verkocht en geslagen. Als gevolg hiervan is de prijs niet lager dan de Maple Leaf en Silver Eagle munten, die wel in grote aantallen worden geslagen.

2010 zilver munten

Waarschijnlijk is het eind deze maand mogelijk om de nieuwste munten van de Perth Mint te bestellen bij The Silver Mountain. Deze munten zullen zodra ze beschikbaar zijn op de site worden aangeboden. De kilo munten van de Kookaburra, Koala en Lunar zijn leverbaar tegen dezelfde prijzen als de Cook Islands baren.

Het voordeel van de Cook Islands baren is dat ze zeer compact zijn en daardoor makkelijk op te slaan, terwijl de kilo Kookaburra, Koala en Lunar munten door hun ronde formaat wat lastiger op te slaan zijn. Voordeel van de kilo munten is echter dat er een zekere verzamelwaarde meespeelt, doordat het design ieder jaar verandert.

2009 zilver munten

De munten van deze jaargang zullen na deze maand niet meer leverbaar zijn, omdat de Perth Mint vanaf dan alleen nog de 2010 munten zal gaan slaan. Vanaf oktober zullen de 2009 munten vervangen worden door de 2010 munten.

http://thesilvermountain.nl/img/2009-perth-mint-zilver.jpg

Bekijk ook