24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Het coronavirus treft de productiecapaciteit van de U.S. Mint

Gisteren kondigde de U.S. Mint aan dat het tijdelijk de productie stillegt in de productiefaciliteit in New York om het risico van het coronavirus voor hun werknemers te beperken. De productiefaciliteit in New York, West Point genoemd, maakt normaliter gouden, zilveren, platina en palladium munten. De U.S. Mint verplaatste eerder al de productie van sommige zilveren munten naar hun productiefaciliteit in Philadelphia, hierdoor kunnen de zilveren ‘American Eagle’ en ‘America the Beautiful’ munten nu geslagen blijven worden. De gouden ‘American Eagle’ en ‘American Buffalo’ munten zullen gedurende de sluiting van de West Point echter niet te krijgen zijn. 

Wanneer de U.S. Mint hun West Point locatie weer zal heropenen, is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat door de sluiting het tekort aan gouden en zilveren munten verder oploopt, terwijl de vraag alleen maar stijgt. Zo verkocht de U.S. mint in de eerste twee weken van april 56,500 ‘one-ounce American Eagle’ gouden munten. In vergelijking met de verkoopcijfers van april vorig jaar is dit een stijging van 465%. De verkoop van zilveren munten lijkt met 350,000 verkochten ‘one-ounce American Eagle’ munten achter te blijven met de verkoopcijfers van vorig jaar april. Toen werden er 1.1 miljoen munten verkocht. De oorzaak van deze lagere verkoopcijfers van zilveren munten lijkt echter te komen doordat de U.S. Mint in maart haar volledige voorraad zilveren munten verkocht heeft. Langzamerhand moet de voorraad weer aangevuld worden, wat nu dus bemoeilijkt wordt door de sluiting van West Point. 

Het effect op de premium op gouden munten

Als gevolg van het beperkte aanbod van gouden en zilveren munten, is er een hogere premium gekomen op fysiek edelmetaal. Zo ligt de premium voor gouden munten op veel plekken al rond de 5-10% bovenop de goudprijs. Rolf van Zanten, eigenaar van The Silver Mountain, geeft aan dat ook hij ziet dat de goudmarkt last heeft van de beperkte leverbaarheid van nieuwe gouden munten. Hij is daardoor aangewezen op het inkopen van gouden munten van particulieren. Normaliter kan er ingekocht worden tegen 100% van de goudprijs en dit kan vervolgens doorverkocht worden tegen een premie van 3%. In deze dagen kan er alleen mondjesmaat worden ingekocht van particulieren voor 102% van de goudprijs. Omdat de vraag nog steeds hoog is, wordt de meeste munten nu doorverkocht voor 108%.  

Interesse in de aankoop van gouden munten? Bekijk ons actuele aanbod. Mocht je interesse hebben in het verkopen van gouden munten, kijk dan op www.inkoopedelmetaal.nl.

Bekijk ook