Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Cyclisch beleggen

04-02-2013 Gerard

In meerdere blogs had ik het uitgebreid over beleggen in edelmetaal in de Kondratieff cyclus. Nu gaan we iets dieper in op alle beleggingen in de piramide en gaan na of die ook daadwerkelijk kloppen. En als toetje nog wat belangrijke kenmerken van de cyclus nader toegelicht.

Om met het toetje te beginnen. Hieronder nog een tabel met de kenmerken van elke periode. Uit mijn oude doos (archiefmap) een publicatie van de Fortis-bank ergens rond 2002, maar de Kondratieff cyclus is tijdloos. Hierin is te zien dat de eind-zomer (inflatie-crisis) en eind-winter (deflatie-crisis) meestal eindigen in oorlog. Waarmee ik tevens wil benadrukken en “bewijzen” dat banken wel degelijk kennis hebben van deze economische cyclus. Kondratieff cyclus ook bekend als 1 van de 2 bestaande “long wave” cycli (waarvan alleen de Schumpeter variant in uw economieboekje staat). Het was dan ook een grove leugen dat niemand de implosie van 2008 aan kon zien komen. Vooral centrale bankiers wisten het. Zouden de bedenkers van het spel de spelregels niet kennen?
Toch zijn er meer mensen die het spel kennen. Het was een econoom die mij in 1992 adviseerde te beleggen aan de hand van de Kondratieff cyclus. Hij vertelde mij dat je vooral bankaandelen moest kopen en rond 1999/2000 weer moest verkopen, ongeacht hoe die zullen presteren. Toen inderdaad in 2000 de overgang kwam naar de winter met de beurscrash van 15-1-2000, wist ik zeker dat dit niet zomaar een van de vele theorieën was. Vanaf dat moment ben ik ook daadwerkelijk aan het beleggen gegaan aan de hand van onderstaande piramide, na dit grondig bestudeerd te hebben. Ik sta nu nog steeds perplex hoe nauwkeurig dit allemaal uitkomt.

Bij het vraagteken op 2000-? Weten we nog niet hoe het zal gaan stoppen. Het stopt in ieder geval met een totaal sanering. Oorlog is de enige manier om zoiets te verwezenlijken (tot nu toe). Daarna gaan we weer opnieuw beginnen. Begin februari zei Marc Faber nog bij CNBC dat deze winter zal eindigen in een “deflationary-collapse”. En dat gaat onherroepelijk ook gebeuren. Alleen wanneer? Dat weet niemand. “Tussen 10 minuten en 10 jaar”, antwoordde Faber in z’n eigen cynische stijl nog op de vraag wanneer. Zulk soort collapse kan ook hyperinflatie zijn, maar dat hoeft niet.

Hoe de Kondratieff periodes er precies uit zien in detail, verwijs ik graag naar een uitvoerige uitleg hiervan in een eerdere blog.

In bovenstaande grafiek zie je de twee hoofdperiodes van de Kondratieff cyclus (prijzen en interest). Ofwel de twee opbouwfases, een bloeifase en een afbouwfase. In de opbouwfase is alles groei en bloei. Op eindezomer lopen rente en inflatie veel te hoog op als gevolg van oververhitting economie door roekeloos veel te veel geld te printen d.m.v. bankleningen. De ouderen onder ons zullen dit nog wel weten uit de jaren 70. Aan het einde (rond 1978 – 1980) stond de inflatie en rente rond 12%. Hierboven in de grafiek te zien aan het topje tussen I en III. Vanaf die top begon inflatie en rente langzaam te dalen tot vandaag rente rond 0% tot 1%. Desinflatie (herfst) is natuurlijk de mooiste tijd. Dalende inflatie betekent immers hogere koopkracht, terwijl het verdampings-effect nog intact blijft. In de laatste fase hiervan (winter) stappen we over van desinflatie op deflatie (depressie). Eindzomer vonden vaak hyperinflaties plaats. Eindwinter spelen schulden een hoofdrol, vooral het vertrouwen hierin.

In zowel zomer als winter zijn goud en zilver absoluut de beste belegging. Dit omdat de valuta in gevaar komt en rente lager is dan de inflatie. Aan het eindewinter wordt op zeker moment het geld waardeloos verklaard waarna er een nieuw monetair systeem van start gaat. Dit gebeurt altijd na totaal saneringen van landen. Voorheen bekend vlak na WO2. Centrale banken weten echt wel dat het zo werkt. En dat is de reden dat juist centrale banken wereldwijd de grootste kopers zijn van goud op dit moment. Dit blijkt steeds opnieuw uit de rapporten van het WGC (World Gold Council). Elke nieuwe cyclus (lente) gaat van start met een goudstandaard. Omdat centrale banken daarvoor nu veel goud moeten kopen, is dat tevens een van de redenen waarom de goudprijs zo hard omlaag gemanipuleerd wordt. Het inmiddels bekende “naked short” op de futures en ongedekte goud derivaten. Centrale banken hebben daar het geld voor. Voor hen is geld gewoon lucht.

Dat is ook tevens de reden dat goudmijnen zo onder druk staan op dit moment. De dalende goudprijs. Daarnaast zien we dat steeds meer centrale banken al het verhuurde en in het buitenland opgeslagen goud weer aan het terughalen zijn, o.a. Duitsland. Ook zie je al signalen dat derivaten steeds meer omgewisseld worden voor fysiek, waarover op zerohedge onlangs een artikel over verscheen. Dat is allemaal niet voor niks. Maar het zegt wel iets over de toekomstige prijs van fysiek. Alle kans dat het dak eraf gaat!

Let tenslotte in de grafiek vooral eens op de cyclus van aandelen, en ga eens bij jezelf na of dit ook harde feiten zijn.

Elke periode kent z’n eigen beleggings-piramide. Vier in totaal. Hieronder de beleggings-piramide van de wintertijd, ofwel depressietijd.

Bron: longwavegroup.com

 

Wat opvalt is de slechtste belegging in small business. Net als in de jaren 30 vallen in kleine bedrijven de hardste klappen. Met massale faillissementen en werkloosheid tot gevolg. Daarna volgt onroerend goed. Aandelen scoren ook erg slecht. AEX stond immers op 700 vlak voor de crash in 2000. Nu op 350. Direct na aandelen volgt dan de grondstoffensector, en dat zal menigeen verbazen. Inderdaad, grondstoffen deden niet meer dan zijwaarts sinds 2000. Dus per saldo 0% tot negatief rendement in 13 jaar.

Overigens valt edelmetaal niet onder grondstoffen in deze piramide. Edelmetaal staan apart in de top van de piramide als beste belegging. Dat zal ook niemand verbazen neem ik aan. Goud eindigde op 15-1-2000 op $ 284,90 oz. Dat is bijna 600% rendement. Als tweede beste belegging volgt dan cash geld. Ook dat klopte tot nu toe. Ondanks dalende rente was er geen enkel betere activa na goud. Of dit nu nog lang veilig is, dat is een heel ander verhaal. Dat zullen we pas bij de periode-omslag gaan zien. Dan volgen de obligaties. Bij dalende rente stijgen de koersen hiervan natuurlijk. Vooral de langlopende waren goed. De 20 a 30 jaars staatsleningen presteerden heel wat beter dan cash geld. Maar nu de rente op bijna 0% staat, kun je er nu niks meer aan verdienen. De 30 jaars uit 2000 of eerder waren prachtig. Maar eigenlijk geldt dat natuurlijk ook voor goud gekocht in 2000.

Deze piramide loopt al 13 jaar feilloos. De vraag is nu hoelang we die nog moeten handhaven tot de lente-piramide. Hiervoor gaan we weer even bij Marc Faber ten rade, “tussen 10 minuten en 10 jaar”. Anders gezegd, we weten het niet. Zolang we het niet weten zit je hiermee op rozen. Een ding is wel zeker, de overgang naar lente gaat niet ongemerkt aan u voorbij. In theorie loopt elke periode 20 jaar. En ook dat klopte steeds redelijk nauwkeurig. Dus rond 2020 is het eventjes oppassen. Daarna, in de lente-piramide, staat goud helemaal onderaan en aandelen in de top. Maar dat is nog even niet aan de orde. Eerst krijgen we de “deflationary-collapse” nog op ons dak volgens Prechter en nu ook Faber. In ieder geval zal goud en zilver je hiertegen beschermen.

Overigens staat “real estate” in de top van de herfst-piramide. Maar daar kom ik dan over 47 jaar nog wel eventjes op terug. :)

Tenslotte nog een niet onbelangrijke kanttekening. Centrale bankiers, met Bernanke aan kop, hebben steeds aangegeven dat ze de natuurlijke economische weg in de winterfase via manipulatie anders kunnen laten verlopen, of zelfs geheel kunnen laten overslaan. Of dat lukt? Misschien. Ik geloof het niet, maar zeg nooit nooit. Het zal blijken wie er wint, of de normale gang van de cyclus, of de centrale bank manipulaties. Maar gezien het feit dat juist centrale bankiers nu enorme hopen goud aan het opkopen zijn, doet het ergste vrezen. Ook de ellende van zuid Europa breidt zich als een olievlek uit. We ontkomen er waarschijnlijk niet aan.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.beleggeninaandelen.com/index.php/beleggen-in-goud Peter

  Interessante blog.

 • Andreas

  Beste Pietje
  In China, India en andere opkomende landen wonen tezamen meer als 3 miljard mensen met een eeuwenoude traditie met goud. Dat belooft dan nog wat als de voorspoed daar door gaat.

 • Stafke

  Test

 • Jullie

  Als een bom !

  http://www.zerohedge.com/news/2013-02-16/where-secret-jp-morgan-london-gold-vault-located

  Lees de reply’s and be amazed ! Er is veel shit aan de gang, ook veel met betrekking van het Vaticaan. Paus die aftreed en een ‘top’ banker van het vaticaan die ‘zelfmoord’ heeft gepleegd op loopafstand van adres 60 Victoria Embankment, London.

  Check it, waarschijnlijk het beste bericht van Zerohedge ooit, dit zal de pap aardig roeren !

 • Silvester

  http://www.belegger.nl/nieuws/2630863/eu-rekent-faillissement-cyprus.html

  Wat als dit gebeurd?
  Zijn de eurobiljetten dan nog wel geldig met het serie nummer G ?

  Er zijn ook mensen die zeggen dat een lanf niet faiiet kan gaan.

 • Marc

  @temp

  Waar haal jij de wijsheid vandaan dat medio maart een beurscrash aanstaande is?
  Ik heb jou al vaker gehoord over maart.
  Weet jij iets dat wij niet weten?
  @ Gerard
  Hierboven op post 6.
  Wat houdt dit dan in voor pm’s op de lange termijn?
  Een achtbaan omhoog?

 • Gerard

  @pietje
  Dat is wat je altijd ziet:
  Toen goud in stijgende trend ging, voorspelde iedereen 5000 oz goud en 400 oz zilver binnen een half jaar.
  We weten wat gebeurde!
  Nu goud in dalende trend trend zit voorspelt iedereen goud op 1000 en zilver op 20 binnen half jaar.
  En weet ik ook wat gebeurt !!

  Durf ook eens contrair te denken.

  En uiteindelijk bewegen alle assets binnen bandbreedtes, gecorrigeerd op inflatie.
  Zo ging 20 jaar lang de vastgoedprijs omhoog. En nu gaan we weer gewoon langdurig omlaag (gecorrigeerd op inflatie). En zo gaat het ook met aandelen en ook met goud en grondstoffen.
  20 jaar up, 20 jaar down. Maar niet in een rechte lijn. Altijd met een heftige achtbaan.

 • Gerard

  @Stafke
  Valuta’s golven op en neer, dat klopt, maar wel binnen bepaalde bandbreedtes.
  De EUR/USD is redelijk in evenwicht nu, in het midden van de bandbreedte.
  Maar, wat er nu gebeurt is anders, gevaarlijker. Meerdere valuta’s gaan UIT de bandbreedte, en niet te lui. Kijk naar de devaluatie van de JPY. 30% in minder dan 2 maanden. Of Venezuela, 50%. Dat laatste betekent dat alle inkoopprijzen in EEN dag met 100% stijgen.
  De valutaoorlog is los geslagen. Ook zien we de druk omhoog van de VS gov.bonds. Nu weer boven de 2%. CB’s kunnen niet eeuwig blijven drukken. Op een bepaalt moment gaat het knallen.

 • Theo

  Leuke link van vrijspreker lees maar even.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/02/overzicht-van-de-goud-en-zilver-producten-in-nederland/

  Mensen laat je niet ontmoedigde door de lageprijs het komt goed.
  Of eigenlijk helemaal niet………..
  gr.Theo

 • pietje

  Het zijn vooral de opkomende markten en BRIC landen verantwoordelijk voor de instant houding vande prijs van goud. Al die nieuwe consumenten winnen aan koopkracht waardoor de vraag naar goud gestegen is.Daarom moeten centrale banken in deze landen hun goudreserves opbouwen. Niet voor een nieuwe goudstandaard of één van de duizenden ander redenen die vaak worden aan gehaald.
  De consument in de op komende economieën heeft meer geld en koopt meer sieraden dit geld vooral voor India en in China gaat een hoop goud weer de deur uit in de vorm van elektronica. China maakte voor Appel alleen al in 2012 200 miljoen iphones hier in zat ruim 1 ton goud.

  Ook onder grote beleggers verliest goud zijn glans. In het vierde kwartaal hebben George Soros en Louis Moore Bacon hun posities in exchange traded products in het edelmetaal afgebouwd, meldt Bloomberg. Soros heeft zijn positie in het SPDR Gold Trust met 55% teruggebracht en Moore is zelfs volledig uit het edelmetaal gestapt.
  Ook Optimix Vermogensbeheer is het ‘verhaal goud’ nu definitief voorbij. De vermogensbeheerder uit Amsterdam was vroeg bij en zegt goed geprofiteerd te hebben van de prijsstijging van de afgelopen jaren. Maar vandaag zijn alle goudposities in cliëntenportefeuilles teruggebracht naar nul. http://www.iexprofs.nl/go/12556/Profs.aspx?url=http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/94661/Optimix-100-uit-goud-gestapt.aspx

  Het is wel te begrijpen want als we nu naar de goudprijs kijken van begin dit jaar is die in euro’s 6,2% gedaald en in dollars 4,8%.
  We zitten in een dalende trend sinds eind september 2012 ruim 13% in euro’s en dollars 10%.
  Pas in het laatste kwartaal van 2013 verwacht verandering voor die tijd zal de prijs alleen maar verder naar beneden gaan een goed koop moment verwacht in Juli/Augustus.
  De prijs kan dan rond de 1400 A 1450 dollar liggen per ounce.

 • temp242
 • Stafke

  Wat zien we bij die valuta’s? Dat golft. Op en neer en op en neer. De ene keer staat de usd sterk, de andere keer de euro. Momenteel staat de euro redelijk sterk. Wel, dat zal weldra terug veranderen.

  En wat goud betreft, CB’s kopen als een gek aan, en toch zakt goud. Wat kan een CB nu de goudprijs schelen? Hey, ze kopen het toch met geprint geld bij manier van spreken.
  Wat kan het hen schelen als ze lager verkopen?