24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

Cyclisch beleggen

goudprijsIn meerdere blogs had ik het uitgebreid over beleggen in edelmetaal in de Kondratieff cyclus. Nu gaan we iets dieper in op alle beleggingen in de piramide en gaan na of die ook daadwerkelijk kloppen. En als toetje nog wat belangrijke kenmerken van de cyclus nader toegelicht.

Om met het toetje te beginnen. Hieronder nog een tabel met de kenmerken van elke periode. Uit mijn oude doos (archiefmap) een publicatie van de Fortis-bank ergens rond 2002, maar de Kondratieff cyclus is tijdloos. Hierin is te zien dat de eind-zomer (inflatie-crisis) en eind-winter (deflatie-crisis) meestal eindigen in oorlog. Waarmee ik tevens wil benadrukken en “bewijzen” dat banken wel degelijk kennis hebben van deze economische cyclus. Kondratieff cyclus ook bekend als 1 van de 2 bestaande “long wave” cycli (waarvan alleen de Schumpeter variant in uw economieboekje staat). Het was dan ook een grove leugen dat niemand de implosie van 2008 aan kon zien komen. Vooral centrale bankiers wisten het. Zouden de bedenkers van het spel de spelregels niet kennen?
Toch zijn er meer mensen die het spel kennen. Het was een econoom die mij in 1992 adviseerde te beleggen aan de hand van de Kondratieff cyclus. Hij vertelde mij dat je vooral bankaandelen moest kopen en rond 1999/2000 weer moest verkopen, ongeacht hoe die zullen presteren. Toen inderdaad in 2000 de overgang kwam naar de winter met de beurscrash van 15-1-2000, wist ik zeker dat dit niet zomaar een van de vele theorieën was. Vanaf dat moment ben ik ook daadwerkelijk aan het beleggen gegaan aan de hand van onderstaande piramide, na dit grondig bestudeerd te hebben. Ik sta nu nog steeds perplex hoe nauwkeurig dit allemaal uitkomt.

Bij het vraagteken op 2000-? Weten we nog niet hoe het zal gaan stoppen. Het stopt in ieder geval met een totaal sanering. Oorlog is de enige manier om zoiets te verwezenlijken (tot nu toe). Daarna gaan we weer opnieuw beginnen. Begin februari zei Marc Faber nog bij CNBC dat deze winter zal eindigen in een “deflationary-collapse”. En dat gaat onherroepelijk ook gebeuren. Alleen wanneer? Dat weet niemand. “Tussen 10 minuten en 10 jaar”, antwoordde Faber in z’n eigen cynische stijl nog op de vraag wanneer. Zulk soort collapse kan ook hyperinflatie zijn, maar dat hoeft niet.

Hoe de Kondratieff periodes er precies uit zien in detail, verwijs ik graag naar een uitvoerige uitleg hiervan in een eerdere blog.

In bovenstaande grafiek zie je de twee hoofdperiodes van de Kondratieff cyclus (prijzen en interest). Ofwel de twee opbouwfases, een bloeifase en een afbouwfase. In de opbouwfase is alles groei en bloei. Op eindezomer lopen rente en inflatie veel te hoog op als gevolg van oververhitting economie door roekeloos veel te veel geld te printen d.m.v. bankleningen. De ouderen onder ons zullen dit nog wel weten uit de jaren 70. Aan het einde (rond 1978 – 1980) stond de inflatie en rente rond 12%. Hierboven in de grafiek te zien aan het topje tussen I en III. Vanaf die top begon inflatie en rente langzaam te dalen tot vandaag rente rond 0% tot 1%. Desinflatie (herfst) is natuurlijk de mooiste tijd. Dalende inflatie betekent immers hogere koopkracht, terwijl het verdampings-effect nog intact blijft. In de laatste fase hiervan (winter) stappen we over van desinflatie op deflatie (depressie). Eindzomer vonden vaak hyperinflaties plaats. Eindwinter spelen schulden een hoofdrol, vooral het vertrouwen hierin.

In zowel zomer als winter zijn goud en zilver absoluut de beste belegging. Dit omdat de valuta in gevaar komt en rente lager is dan de inflatie. Aan het eindewinter wordt op zeker moment het geld waardeloos verklaard waarna er een nieuw monetair systeem van start gaat. Dit gebeurt altijd na totaal saneringen van landen. Voorheen bekend vlak na WO2. Centrale banken weten echt wel dat het zo werkt. En dat is de reden dat juist centrale banken wereldwijd de grootste kopers zijn van goud op dit moment. Dit blijkt steeds opnieuw uit de rapporten van het WGC (World Gold Council). Elke nieuwe cyclus (lente) gaat van start met een goudstandaard. Omdat centrale banken daarvoor nu veel goud moeten kopen, is dat tevens een van de redenen waarom de goudprijs zo hard omlaag gemanipuleerd wordt. Het inmiddels bekende “naked short” op de futures en ongedekte goud derivaten. Centrale banken hebben daar het geld voor. Voor hen is geld gewoon lucht.

Dat is ook tevens de reden dat goudmijnen zo onder druk staan op dit moment. De dalende goudprijs. Daarnaast zien we dat steeds meer centrale banken al het verhuurde en in het buitenland opgeslagen goud weer aan het terughalen zijn, o.a. Duitsland. Ook zie je al signalen dat derivaten steeds meer omgewisseld worden voor fysiek, waarover op zerohedge onlangs een artikel over verscheen. Dat is allemaal niet voor niks. Maar het zegt wel iets over de toekomstige prijs van fysiek. Alle kans dat het dak eraf gaat!

Let tenslotte in de grafiek vooral eens op de cyclus van aandelen, en ga eens bij jezelf na of dit ook harde feiten zijn.

Elke periode kent z’n eigen beleggings-piramide. Vier in totaal. Hieronder de beleggings-piramide van de wintertijd, ofwel depressietijd.

Bron: longwavegroup.com

Wat opvalt is de slechtste belegging in small business. Net als in de jaren 30 vallen in kleine bedrijven de hardste klappen. Met massale faillissementen en werkloosheid tot gevolg. Daarna volgt onroerend goed. Aandelen scoren ook erg slecht. AEX stond immers op 700 vlak voor de crash in 2000. Nu op 350. Direct na aandelen volgt dan de grondstoffensector, en dat zal menigeen verbazen. Inderdaad, grondstoffen deden niet meer dan zijwaarts sinds 2000. Dus per saldo 0% tot negatief rendement in 13 jaar.

Overigens valt edelmetaal niet onder grondstoffen in deze piramide. Edelmetaal staan apart in de top van de piramide als beste belegging. Dat zal ook niemand verbazen neem ik aan. Goud eindigde op 15-1-2000 op $ 284,90 oz. Dat is bijna 600% rendement. Als tweede beste belegging volgt dan cash geld. Ook dat klopte tot nu toe. Ondanks dalende rente was er geen enkel betere activa na goud. Of dit nu nog lang veilig is, dat is een heel ander verhaal. Dat zullen we pas bij de periode-omslag gaan zien. Dan volgen de obligaties. Bij dalende rente stijgen de koersen hiervan natuurlijk. Vooral de langlopende waren goed. De 20 a 30 jaars staatsleningen presteerden heel wat beter dan cash geld. Maar nu de rente op bijna 0% staat, kun je er nu niks meer aan verdienen. De 30 jaars uit 2000 of eerder waren prachtig. Maar eigenlijk geldt dat natuurlijk ook voor goud gekocht in 2000.

Deze piramide loopt al 13 jaar feilloos. De vraag is nu hoelang we die nog moeten handhaven tot de lente-piramide. Hiervoor gaan we weer even bij Marc Faber ten rade, “tussen 10 minuten en 10 jaar”. Anders gezegd, we weten het niet. Zolang we het niet weten zit je hiermee op rozen. Een ding is wel zeker, de overgang naar lente gaat niet ongemerkt aan u voorbij. In theorie loopt elke periode 20 jaar. En ook dat klopte steeds redelijk nauwkeurig. Dus rond 2020 is het eventjes oppassen. Daarna, in de lente-piramide, staat goud helemaal onderaan en aandelen in de top. Maar dat is nog even niet aan de orde. Eerst krijgen we de “deflationary-collapse” nog op ons dak volgens Prechter en nu ook Faber. In ieder geval zal goud en zilver je hiertegen beschermen.

Overigens staat “real estate” in de top van de herfst-piramide. Maar daar kom ik dan over 47 jaar nog wel eventjes op terug. :)

Tenslotte nog een niet onbelangrijke kanttekening. Centrale bankiers, met Bernanke aan kop, hebben steeds aangegeven dat ze de natuurlijke economische weg in de winterfase via manipulatie anders kunnen laten verlopen, of zelfs geheel kunnen laten overslaan. Of dat lukt? Misschien. Ik geloof het niet, maar zeg nooit nooit. Het zal blijken wie er wint, of de normale gang van de cyclus, of de centrale bank manipulaties. Maar gezien het feit dat juist centrale bankiers nu enorme hopen goud aan het opkopen zijn, doet het ergste vrezen. Ook de ellende van zuid Europa breidt zich als een olievlek uit. We ontkomen er waarschijnlijk niet aan.

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook