Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

Cyclisch beleggen

04-02-2013 Gerard

In meerdere blogs had ik het uitgebreid over beleggen in edelmetaal in de Kondratieff cyclus. Nu gaan we iets dieper in op alle beleggingen in de piramide en gaan na of die ook daadwerkelijk kloppen. En als toetje nog wat belangrijke kenmerken van de cyclus nader toegelicht.

Om met het toetje te beginnen. Hieronder nog een tabel met de kenmerken van elke periode. Uit mijn oude doos (archiefmap) een publicatie van de Fortis-bank ergens rond 2002, maar de Kondratieff cyclus is tijdloos. Hierin is te zien dat de eind-zomer (inflatie-crisis) en eind-winter (deflatie-crisis) meestal eindigen in oorlog. Waarmee ik tevens wil benadrukken en “bewijzen” dat banken wel degelijk kennis hebben van deze economische cyclus. Kondratieff cyclus ook bekend als 1 van de 2 bestaande “long wave” cycli (waarvan alleen de Schumpeter variant in uw economieboekje staat). Het was dan ook een grove leugen dat niemand de implosie van 2008 aan kon zien komen. Vooral centrale bankiers wisten het. Zouden de bedenkers van het spel de spelregels niet kennen?
Toch zijn er meer mensen die het spel kennen. Het was een econoom die mij in 1992 adviseerde te beleggen aan de hand van de Kondratieff cyclus. Hij vertelde mij dat je vooral bankaandelen moest kopen en rond 1999/2000 weer moest verkopen, ongeacht hoe die zullen presteren. Toen inderdaad in 2000 de overgang kwam naar de winter met de beurscrash van 15-1-2000, wist ik zeker dat dit niet zomaar een van de vele theorieën was. Vanaf dat moment ben ik ook daadwerkelijk aan het beleggen gegaan aan de hand van onderstaande piramide, na dit grondig bestudeerd te hebben. Ik sta nu nog steeds perplex hoe nauwkeurig dit allemaal uitkomt.

Bij het vraagteken op 2000-? Weten we nog niet hoe het zal gaan stoppen. Het stopt in ieder geval met een totaal sanering. Oorlog is de enige manier om zoiets te verwezenlijken (tot nu toe). Daarna gaan we weer opnieuw beginnen. Begin februari zei Marc Faber nog bij CNBC dat deze winter zal eindigen in een “deflationary-collapse”. En dat gaat onherroepelijk ook gebeuren. Alleen wanneer? Dat weet niemand. “Tussen 10 minuten en 10 jaar”, antwoordde Faber in z’n eigen cynische stijl nog op de vraag wanneer. Zulk soort collapse kan ook hyperinflatie zijn, maar dat hoeft niet.

Hoe de Kondratieff periodes er precies uit zien in detail, verwijs ik graag naar een uitvoerige uitleg hiervan in een eerdere blog.

In bovenstaande grafiek zie je de twee hoofdperiodes van de Kondratieff cyclus (prijzen en interest). Ofwel de twee opbouwfases, een bloeifase en een afbouwfase. In de opbouwfase is alles groei en bloei. Op eindezomer lopen rente en inflatie veel te hoog op als gevolg van oververhitting economie door roekeloos veel te veel geld te printen d.m.v. bankleningen. De ouderen onder ons zullen dit nog wel weten uit de jaren 70. Aan het einde (rond 1978 – 1980) stond de inflatie en rente rond 12%. Hierboven in de grafiek te zien aan het topje tussen I en III. Vanaf die top begon inflatie en rente langzaam te dalen tot vandaag rente rond 0% tot 1%. Desinflatie (herfst) is natuurlijk de mooiste tijd. Dalende inflatie betekent immers hogere koopkracht, terwijl het verdampings-effect nog intact blijft. In de laatste fase hiervan (winter) stappen we over van desinflatie op deflatie (depressie). Eindzomer vonden vaak hyperinflaties plaats. Eindwinter spelen schulden een hoofdrol, vooral het vertrouwen hierin.

In zowel zomer als winter zijn goud en zilver absoluut de beste belegging. Dit omdat de valuta in gevaar komt en rente lager is dan de inflatie. Aan het eindewinter wordt op zeker moment het geld waardeloos verklaard waarna er een nieuw monetair systeem van start gaat. Dit gebeurt altijd na totaal saneringen van landen. Voorheen bekend vlak na WO2. Centrale banken weten echt wel dat het zo werkt. En dat is de reden dat juist centrale banken wereldwijd de grootste kopers zijn van goud op dit moment. Dit blijkt steeds opnieuw uit de rapporten van het WGC (World Gold Council). Elke nieuwe cyclus (lente) gaat van start met een goudstandaard. Omdat centrale banken daarvoor nu veel goud moeten kopen, is dat tevens een van de redenen waarom de goudprijs zo hard omlaag gemanipuleerd wordt. Het inmiddels bekende “naked short” op de futures en ongedekte goud derivaten. Centrale banken hebben daar het geld voor. Voor hen is geld gewoon lucht.

Dat is ook tevens de reden dat goudmijnen zo onder druk staan op dit moment. De dalende goudprijs. Daarnaast zien we dat steeds meer centrale banken al het verhuurde en in het buitenland opgeslagen goud weer aan het terughalen zijn, o.a. Duitsland. Ook zie je al signalen dat derivaten steeds meer omgewisseld worden voor fysiek, waarover op zerohedge onlangs een artikel over verscheen. Dat is allemaal niet voor niks. Maar het zegt wel iets over de toekomstige prijs van fysiek. Alle kans dat het dak eraf gaat!

Let tenslotte in de grafiek vooral eens op de cyclus van aandelen, en ga eens bij jezelf na of dit ook harde feiten zijn.

Elke periode kent z’n eigen beleggings-piramide. Vier in totaal. Hieronder de beleggings-piramide van de wintertijd, ofwel depressietijd.

Bron: longwavegroup.com

 

Wat opvalt is de slechtste belegging in small business. Net als in de jaren 30 vallen in kleine bedrijven de hardste klappen. Met massale faillissementen en werkloosheid tot gevolg. Daarna volgt onroerend goed. Aandelen scoren ook erg slecht. AEX stond immers op 700 vlak voor de crash in 2000. Nu op 350. Direct na aandelen volgt dan de grondstoffensector, en dat zal menigeen verbazen. Inderdaad, grondstoffen deden niet meer dan zijwaarts sinds 2000. Dus per saldo 0% tot negatief rendement in 13 jaar.

Overigens valt edelmetaal niet onder grondstoffen in deze piramide. Edelmetaal staan apart in de top van de piramide als beste belegging. Dat zal ook niemand verbazen neem ik aan. Goud eindigde op 15-1-2000 op $ 284,90 oz. Dat is bijna 600% rendement. Als tweede beste belegging volgt dan cash geld. Ook dat klopte tot nu toe. Ondanks dalende rente was er geen enkel betere activa na goud. Of dit nu nog lang veilig is, dat is een heel ander verhaal. Dat zullen we pas bij de periode-omslag gaan zien. Dan volgen de obligaties. Bij dalende rente stijgen de koersen hiervan natuurlijk. Vooral de langlopende waren goed. De 20 a 30 jaars staatsleningen presteerden heel wat beter dan cash geld. Maar nu de rente op bijna 0% staat, kun je er nu niks meer aan verdienen. De 30 jaars uit 2000 of eerder waren prachtig. Maar eigenlijk geldt dat natuurlijk ook voor goud gekocht in 2000.

Deze piramide loopt al 13 jaar feilloos. De vraag is nu hoelang we die nog moeten handhaven tot de lente-piramide. Hiervoor gaan we weer even bij Marc Faber ten rade, “tussen 10 minuten en 10 jaar”. Anders gezegd, we weten het niet. Zolang we het niet weten zit je hiermee op rozen. Een ding is wel zeker, de overgang naar lente gaat niet ongemerkt aan u voorbij. In theorie loopt elke periode 20 jaar. En ook dat klopte steeds redelijk nauwkeurig. Dus rond 2020 is het eventjes oppassen. Daarna, in de lente-piramide, staat goud helemaal onderaan en aandelen in de top. Maar dat is nog even niet aan de orde. Eerst krijgen we de “deflationary-collapse” nog op ons dak volgens Prechter en nu ook Faber. In ieder geval zal goud en zilver je hiertegen beschermen.

Overigens staat “real estate” in de top van de herfst-piramide. Maar daar kom ik dan over 47 jaar nog wel eventjes op terug. :)

Tenslotte nog een niet onbelangrijke kanttekening. Centrale bankiers, met Bernanke aan kop, hebben steeds aangegeven dat ze de natuurlijke economische weg in de winterfase via manipulatie anders kunnen laten verlopen, of zelfs geheel kunnen laten overslaan. Of dat lukt? Misschien. Ik geloof het niet, maar zeg nooit nooit. Het zal blijken wie er wint, of de normale gang van de cyclus, of de centrale bank manipulaties. Maar gezien het feit dat juist centrale bankiers nu enorme hopen goud aan het opkopen zijn, doet het ergste vrezen. Ook de ellende van zuid Europa breidt zich als een olievlek uit. We ontkomen er waarschijnlijk niet aan.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://www.beleggeninaandelen.com/index.php/beleggen-in-goud Peter

  Interessante blog.

 • Andreas

  Beste Pietje
  In China, India en andere opkomende landen wonen tezamen meer als 3 miljard mensen met een eeuwenoude traditie met goud. Dat belooft dan nog wat als de voorspoed daar door gaat.

 • Stafke

  Test

 • Jullie

  Als een bom !

  http://www.zerohedge.com/news/2013-02-16/where-secret-jp-morgan-london-gold-vault-located

  Lees de reply’s and be amazed ! Er is veel shit aan de gang, ook veel met betrekking van het Vaticaan. Paus die aftreed en een ‘top’ banker van het vaticaan die ‘zelfmoord’ heeft gepleegd op loopafstand van adres 60 Victoria Embankment, London.

  Check it, waarschijnlijk het beste bericht van Zerohedge ooit, dit zal de pap aardig roeren !

 • Silvester

  http://www.belegger.nl/nieuws/2630863/eu-rekent-faillissement-cyprus.html

  Wat als dit gebeurd?
  Zijn de eurobiljetten dan nog wel geldig met het serie nummer G ?

  Er zijn ook mensen die zeggen dat een lanf niet faiiet kan gaan.

 • Marc

  @temp

  Waar haal jij de wijsheid vandaan dat medio maart een beurscrash aanstaande is?
  Ik heb jou al vaker gehoord over maart.
  Weet jij iets dat wij niet weten?
  @ Gerard
  Hierboven op post 6.
  Wat houdt dit dan in voor pm’s op de lange termijn?
  Een achtbaan omhoog?

 • Gerard

  @pietje
  Dat is wat je altijd ziet:
  Toen goud in stijgende trend ging, voorspelde iedereen 5000 oz goud en 400 oz zilver binnen een half jaar.
  We weten wat gebeurde!
  Nu goud in dalende trend trend zit voorspelt iedereen goud op 1000 en zilver op 20 binnen half jaar.
  En weet ik ook wat gebeurt !!

  Durf ook eens contrair te denken.

  En uiteindelijk bewegen alle assets binnen bandbreedtes, gecorrigeerd op inflatie.
  Zo ging 20 jaar lang de vastgoedprijs omhoog. En nu gaan we weer gewoon langdurig omlaag (gecorrigeerd op inflatie). En zo gaat het ook met aandelen en ook met goud en grondstoffen.
  20 jaar up, 20 jaar down. Maar niet in een rechte lijn. Altijd met een heftige achtbaan.

 • Gerard

  @Stafke
  Valuta’s golven op en neer, dat klopt, maar wel binnen bepaalde bandbreedtes.
  De EUR/USD is redelijk in evenwicht nu, in het midden van de bandbreedte.
  Maar, wat er nu gebeurt is anders, gevaarlijker. Meerdere valuta’s gaan UIT de bandbreedte, en niet te lui. Kijk naar de devaluatie van de JPY. 30% in minder dan 2 maanden. Of Venezuela, 50%. Dat laatste betekent dat alle inkoopprijzen in EEN dag met 100% stijgen.
  De valutaoorlog is los geslagen. Ook zien we de druk omhoog van de VS gov.bonds. Nu weer boven de 2%. CB’s kunnen niet eeuwig blijven drukken. Op een bepaalt moment gaat het knallen.

 • Theo

  Leuke link van vrijspreker lees maar even.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/02/overzicht-van-de-goud-en-zilver-producten-in-nederland/

  Mensen laat je niet ontmoedigde door de lageprijs het komt goed.
  Of eigenlijk helemaal niet………..
  gr.Theo

 • pietje

  Het zijn vooral de opkomende markten en BRIC landen verantwoordelijk voor de instant houding vande prijs van goud. Al die nieuwe consumenten winnen aan koopkracht waardoor de vraag naar goud gestegen is.Daarom moeten centrale banken in deze landen hun goudreserves opbouwen. Niet voor een nieuwe goudstandaard of één van de duizenden ander redenen die vaak worden aan gehaald.
  De consument in de op komende economieën heeft meer geld en koopt meer sieraden dit geld vooral voor India en in China gaat een hoop goud weer de deur uit in de vorm van elektronica. China maakte voor Appel alleen al in 2012 200 miljoen iphones hier in zat ruim 1 ton goud.

  Ook onder grote beleggers verliest goud zijn glans. In het vierde kwartaal hebben George Soros en Louis Moore Bacon hun posities in exchange traded products in het edelmetaal afgebouwd, meldt Bloomberg. Soros heeft zijn positie in het SPDR Gold Trust met 55% teruggebracht en Moore is zelfs volledig uit het edelmetaal gestapt.
  Ook Optimix Vermogensbeheer is het ‘verhaal goud’ nu definitief voorbij. De vermogensbeheerder uit Amsterdam was vroeg bij en zegt goed geprofiteerd te hebben van de prijsstijging van de afgelopen jaren. Maar vandaag zijn alle goudposities in cliëntenportefeuilles teruggebracht naar nul. http://www.iexprofs.nl/go/12556/Profs.aspx?url=http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/94661/Optimix-100-uit-goud-gestapt.aspx

  Het is wel te begrijpen want als we nu naar de goudprijs kijken van begin dit jaar is die in euro’s 6,2% gedaald en in dollars 4,8%.
  We zitten in een dalende trend sinds eind september 2012 ruim 13% in euro’s en dollars 10%.
  Pas in het laatste kwartaal van 2013 verwacht verandering voor die tijd zal de prijs alleen maar verder naar beneden gaan een goed koop moment verwacht in Juli/Augustus.
  De prijs kan dan rond de 1400 A 1450 dollar liggen per ounce.

 • temp242
 • Stafke

  Wat zien we bij die valuta’s? Dat golft. Op en neer en op en neer. De ene keer staat de usd sterk, de andere keer de euro. Momenteel staat de euro redelijk sterk. Wel, dat zal weldra terug veranderen.

  En wat goud betreft, CB’s kopen als een gek aan, en toch zakt goud. Wat kan een CB nu de goudprijs schelen? Hey, ze kopen het toch met geprint geld bij manier van spreken.
  Wat kan het hen schelen als ze lager verkopen?

 • Nico

  Theo
  Bedankt voor de link,Willem had een goed verhaal vind ik,wat het geloof ln edelmetalen ondersteund voor de komende jaren.

 • temp242
 • Nico

  Gerard
  Bedankt voor je antwoord ,het is me nu duidelijker geworden dat landbouwgrond geen bubbel is,zelf hou ik het bij wat cash,fysiek edelmetaal en aandelen uiteindelijk is alles speculatief,de kunst is eigenlijk de juiste investeringen te doen in een tijd die daarbij past,maar garanties van het verleden hebben we immers niet,daarom vind ik spreiden net zo belangrijk als jij.

 • Theo
 • temp242
 • peter330

  Hier heb je de nieuwe eurobriefjes, de uitgifte start snel.

  http://m.ash.to/en/Projects/0Euro

 • temp242

  Juist Silvester, want straks gaat die handel op slot.

 • Silvester

  Ja Gerard en toch staat dit op Belegger.nl, dat de Fed toch door gaat met pompen van geld in de economie
  http://www.belegger.nl/nieuws/2630854/bernanke-economie-vs-nog-lang-niet-hersteld.html

  En ik vond trouwens dat de brandstof prijzen al weer wat gingen stijgen, nu kan dat weer een verkapte belasting zijn.

  We wachten maandag mooi af, en Temp mocht de goudprijs in elkaar zakken, dan koop ik een beetje bij!

 • peter330

  Misschien is het tijd voor een leuke afwisseling?

  http://www.youtube.com/watch?v=g2bTfpaOkCI

 • temp242

  Oei Beste Silvester, was nog even te vermelden dat, als, wanneer de CB’s hun goud en masse zouden gaan dumpen, die lul van een Soros het dan wel lekker voor een appel en ei zal gaan opkopen.

 • Gerard

  @Silvester
  “Ja inderdaad Gerard, Maar de daling valt mij nog alles mee, maar ik ben ook heeel benieuwd of goud door de 1600 dollar zakt.”

  Goud zat al in een dalende trend, en zat al diep. Dan kan de crash nooit hoog zijn. Wat is nu 1,8% ??
  Dat is toch geen crash?
  Daarbij noteerd zilver nog rond 30 en goud boven de harde weerstand 1600.
  Het is gewoon afwachten tot maandag.
  Pas maandagavond ga je zien af er fundamenteel iets veranderd is.

  En er zijn wel veranderingen. Er is kans dat de valuta-oorlog gaat stoppen. QE’s werken niet meer en men gaat daar mee stoppen. Dat is tenminste het hoofdpunt op de agenda van de G20.

  Maandag weten we ook meer over de G20.

  Er zijn overigens meer veranderingen. De wereldeconomie zakt harder! Het is oppassen met grondstoffen en olie de komende tijd.
  Geloof me, de deflatiespiraal begint nu pas ECHT te draaien.

 • Silvester

  Ja Temp dat is mogelijk.

  De tijd zal het leren..

 • temp242

  OK, Silvester maar als die CB’s morgen eens gaan beslissen om met z’n allen een groot deel van hun voorraad op de markt gaan gooien, dan zakt de goudprijs in als een pudding, vervolgens zetten ze een verbod op aan/verkoop op goud(eventueel zilver) en na enige weken/maanden is hij er: DE NIEUWE WERELDMUNT,uiteraard gekoppeld aan goud (en misschien zilver).

 • Silvester

  Ja snel dat kan makkelijk ja. Er is ook zat zilver, en helemaal geen tekorten, dat zijn gewoon lulverhalen. Goud moet je hebben. Goud ligt namelijk ook bij de centrale banken, en iedereen is er gek op.

 • Snel

  Allemaal bullshit dus.
  Zilver zakt wellicht terug naar 5$ de komende jaren.

 • Snel
 • Snel
 • Silvester

  Nou ik zou me er ook niks van aantrekken. Fysiek edelmetaal wordt nooit waardeloos.
  En ja met papieren handel wordt veel geld verdient. En dat is niet zo maar voorbij.

  En de crash kan nog wel even duren, ik denk dat het nog wel een paar jaar kan duren. Denk! Niemand weet het, en misschien loopt het met een sisser af temp.

 • Silvester

  Valt wel mee hoor temp met zilver.
  Volgens mij is goud harder gezakt als zilver.

 • temp242

  Neen Silvester, leg het eens uit, dat de pm’s door het putje gaan zie ik ook wel en wist ik wel dat dit te wachten stond, misschien de laatste stuiptrekkingen in afwachting tot de beurscrash medio maart 2013?Mvg.

 • Silvester

  Wat denk jezelf temp?

  Ik dacht dat jij zo’n slimme jongen was! Zilver gaat door het putje!

 • Silvester

  Ja inderdaad Gerard, Maar de daling valt mij nog alles mee, maar ik ben ook heeel benieuwd of goud door de 1600 dollar zakt.

  Heren laten we niet vergeten dat de euro de komende weken ook nog flink kan gaan zakken, dat kan dan goud in euro’s flink laten stijgen..

  Ik zelf wacht nog even af met bijkopen. Maar als de euro hard gaat zakken koop ik meteen wat bij.
  De werkeloosheid loopt heel snel op in Europa, en de schuldenberg wordt nog steeds hoger en hoger, dus geen paniek met goud.

 • temp242

  Wat bedoelt u met (fiscal)silver cliff? Beste Peter,mvg.

 • peter

  (FISCAL)SILVER CLIFF!!

 • Gerard

  De papiermarkt blijft de duvel in het doosje!!
  In de punt wordt er altijd richting gekozen. Blijkt wel weer.
  Maar het gaat parabolisch naar beneden over februari. Dit voorspelt wel een correctie daarop.
  Nu ben ik benieuwd of de 1600 weerstand stand houdt de komende dagen.

 • x.

  Heeft er al iemand een claim op de grond waar in Rusland de metrior is ingeslagen?
  Wellicht dat er wat edelmetaal is te vinden. Zal dat de prijs van pm’s hebben doen dalen…

 • Lolbroek

  Shit, heb ik te vroeg toegeslagen !!!!!!!! Die manipulatoren heb ik weer onderschat……

 • stella artois

  take on me :p
  or would u like to hear
  erika :p
  wahahahahahah

 • stella artois

  i ll sent an sos to the world :p

 • temp242

  Inderdaad Beste oom Dagobert, kan zijn dat men van het papier af wil en het echte spul gaat willen. De komende weken zullen we het gaan zien. Er is totaal géén economisch herstel te bespeuren in Fantasieland en Amerika kijk straks wéér maar eens tegen het schuldenplafond aan(mei2013).

 • temp242

  Oei, beste Oom Dagobert, net te laat gelezen dat u mij al voor was, mijn excuses.

 • temp242

  Soros is de oorzaak.
  Deze zou in het vierde kwartaal zijn belang in de goudtracker SPDR gold trust met ruim de helft verminderd hebben…

  https://twitter.com/ftcommodities

  MVG.

 • Edwin

  1598 en waarschijnlijk dalend.
  Oh, ik bof deze keer … heb een voorraadje fiat currency dat ik kwijt moet.

 • Oom Dagobert

  Net in de roze gazet gelezen.:

  15.29 uur: De goudprijs zet zijn neergang voort. Een ounce kost nog 1.610 dollar. Uit een melding aan beurswaakhond SEC blijkt dat George Soros zijn belang in de ‘goudtracker’ SPDR Gold Trust in het vierde kwartaal met ruim de helft verminderde.

  Niet voor niets dat we dalend zijn. Maar is dit ook geen teken dat het papier wakker wordt en wijselijk het hazenpad kiest. Eens we verlost zijn van deze rotzooi zal het hopelijk wat beteren.

 • Sebassol

  Wat is er aan de hand, de prijs knalt echt extreem hard naar beneden!

 • Edwin

  uiteindelijk zijn het de IUOs papiertjes in de edelmetaal markt die op dit moment nog de prijs bepalen.
  Ik vraag me af wanneer er echt met het bezit van goederen gehandeld gaat worden en niet meer met de IOUs papiertjes.

 • Q&Q

  *RAID! 90 Million Ounces of Paper Silver Dumped to Smash Silver Towards $30

  http://www.silverdoctors.com/raid-90-million-ounces-of-paper-silver-dumped-to-smash-silver-towards-30/

 • temp242

  Weerstanden, gebroken,het lijkt precies op hitteschilden die geen weerstand meer kunnen bieden, may day may day may day…

 • Stafke

  And we have a winner! Proficiat, eens ze binnen zijn mag u uw prijs afhalen.

  Griekenland is niet meer. Heeft iemand cijfers over onze Griekse mede europeanen?

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Yep. Griekenland heeft zo te zien definitief de EU verlaten. ;-)

 • DaanW

  Volgens mij is Griekenland eraf gebonjourd.

 • ray74

  Dank, voor het mooie begin van deze prachtige dag, mijn dag zal weer wat extra glimmen

 • Stafke

  Ray, ook ja, maar dat antwoord zoeken we niet. U mag toch naar huis met een Maple of 5 voor uw opmerkzaamheid. U kan zich wenden tot silvermountain voor het ophalen van uw prijs. ;)

 • ray74

  @Stafke
  luxemburg !

 • Stafke

  http://origin-www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130214_00470077

  Kwis: welk land missen we hier? Over welk land wordt niet gesproken?

  De winnaar krijgt een tube gloednieuwe Bizons.

 • temp242
 • temp242

  Beste Gerard, dank voor uw helder antwoord.

 • Gerard

  @temp242
  Dat hangt ervan af. Deflatoire krachten zullen toenemen. En dan zijn de CBs weer aan zet. Dat betekent nog meer printen. Hoe meer printen en lage rente, des te beter voor edelmetaal.
  Bovendien blijft het risico van hyperinflatie aanwezig.

 • Gerard

  @Nico
  Overigens vind ik 25.000 hectare wel erg laag in België. Hier moet je denken tussen 70.000 en 75.000. Maar dat natuurlijk erg afhankelijk van de kwaliteit grond. Vooral diepe gele grond, de hoogte en soort grond. Klei is minder dan zandgrond. Maar in België heb je ook zandgrond. Daarom vind ik dat toch weinig. Duitse grond langs de grens vanaf Roermond en hoger is erg gewild.

 • temp242

  Oei, Beste Gerard, Japans scenario is toch zeker niet goed voor PM’s en vastgoed?MVG.

 • Gerard

  3e recessie in 4 jaar tijd. Nu acht ik de kans steeds groter dat we het Japans scenario in sukkelen. Gaat Prechter toch gelijk krijgen. Alles wijst beetje bij beetje steeds meer in die richting.

 • Gerard

  @Nico
  Landbouwgrond is totaal geen bubbel. Net zo min als goud en zilver.
  Maar met landbouwgrond is speciaal in Nederland wel wat bijzonders aan de hand. De speciale PvdA regeling van Balkenende 4 draait nog steeds. Namelijk landbouwgrond massaal opkopen en teruggeven aan de natuur. Een waanzinnig miljarden verslindend zinloos idee. Maar dit joeg de prijs wel op. Ik ken hier in de buurt boeren die hun grond zagen onteigend door de roverheid, en nu spotgoedkoop grond terugkopen in Duitsland. En het buiten stampen van ondernemers door de roverheid gaat gewoon door. Overigens heb ik mijn landbouwgrond pas verkocht. Helaas, maar ik was niet alleen eigenaar. Het was erfgoed. Maar toch tegen de hoogste prijs in Nederland ooit betaalt. Prijzen stijgen nog steeds, terwijl deze hard dalen in Duitsland.

 • Gerard

  @Stafke
  Ja, lijkt er wel op. Maar dit hebben we wel vaker om zien slaan in korte tijd.
  De bodem van 1640 is net gebroken. Als dat morgen verder zakt, dan is de bodem er onderuit. Maar ik verwacht een klein herstel tot net boven 1640. We zullen zien.

 • Stafke

  60 % jeugdwerkloosheid in griekenland. Zestug!

  @gerard, nu blijkt t toch te kloppen dat van die commmercial short kontrakten.

 • Nico

  Gerard
  De “all times high” van goud wordt PER DAG gebroken in Japan!

  Ze bijten daar alvast het spits af,dat is ook ons voorland waarschijnlijk, dan is goud toch het enige wat je daar direct tegen kan beschermen.
  een kennis van mij heeft veel cash in landbouwgrond gestoken, nou vind ik spreiden altijd het beste net als jij,maar van edelmetalen wil hij niets weten,te speculatief vind hij.
  Maar nu heb ik een tijdje geleden een artikel gelezen dat landbouwgrond net als onroerend goed min of meer een bubbel is en waarvan de waarde dus flink kan kelderen
  ben jij hiermee ook bekend? ik zal de link van het artikel erbij kopieeren.
  http://goldonomic.be/pers/item/landbouwgrond-misleidend-aantrekkelijk

 • temp242

  Neen hoor, de echte crisis gaat beginnen medio maart 2013 en dat gaat niet even duren.Dit gaat een cascade inluiden.MVG.

 • Nico

  MEt slechts 10% inflatie is de crisis opgelost in de toekomst,als het zo simpel is dan teken ik daarvoor.

  ‘Schuldencrisis komt nu in eindspel terecht’ door Ronald van Gessel
  AMSTERDAM – De Europese schuldencrisis komt nu in het eindspel, dat betekent dat Griekenland en waarschijnlijk ook Portugal binnen een paar jaar de eurozone toch moeten verlaten en beleggers kunnen hun portefeuilles maar beter beschermen tegen inflatie, ergens tussen nu en acht jaar krijgen we even een periode met een inflatie van rond de 10%. Pas dan ligt de crisis echt achter ons.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21291016/___Schuldencrisis_komt_nu_in_eindspel_terecht___.html

 • Gerard

  Opvallend dat altijd rond 21.00 en 21.30 de koers van goud weer snel herstelt.

  http://netdania.com/Products/live-streaming-currency-exchange-rates/real-time-forex-charts/FinanceChartPopUp.aspx?symbol=XAUUSD|netdania_rta&name=Gold, spot

 • Gerard

  De valuta-oorlog wordt steeds heftiger. Dit neemt akelige vormen aan. Het lijkt mij gewoon onmogelijk dat goud en zilver daar dwars doorheen zakken!
  De “all times high” van goud wordt PER DAG gebroken in Japan!

 • x.

  @Stafke

  Win-Win Omlaag koop ik graag bij! Omhoog dan groeit me “vermogen”

  Maak me nergens druk over.

 • temp242
 • Stafke
 • Lolbroek

  Thanks Bernanke an Blythe hahaha Door mij is er weer 3 kilo fysiek zilver uit de markt gehaald hahaah

 • Lamberto

  Greetje #35

  Verjaring, als het niet zo treurig was zou je acuut een lachstuip krijgen!

  Hebt u wel eens gehoord van het Lippman Rosenthal archief & Degussa.
  Hierin wordt precies beschreven wat er met de in beslag genomen vermogens en waardevolle bezittingen van de Joden in Nederland is gebeurd.
  Het waren veelal wel de zogenaamde onkreukbare bureaucraten die op slinkse wijze hun zakken hebben gevuld.
  Ik denk niet dat er anno 2013 in het gedrag en denken van deze lieden veel is veranderd.

  http://www.ravagedigitaal.org/1998/KLAAR/Nr%20259/HTML/5998ar05.htm

 • Gerard

  @Sebassol
  Imtech en Tom Tom zie ik beiden niet zo zitten. Beide krimpmarkten en offensief. Maar vooral speculatief. Imtech zit in een dalende trend.
  Je kunt altijd beter wachten tot de bodem duidelijk is. Je wacht op een 2 a 3 maanden uptrend plus “on balance volume” ook in stijgende lijn zit. Gelijk een verkoopdoel erboven als short call optie.
  Bij een beurs in zeer hoge toppen, zoals nu, meteen een long put eronder. Dan kun je nooit meer verliezen tot aan die put. Verlies is dan afgedekt. Als je geen long put wilt, dan eruit bij 20% verlies.
  Verlies mag je niet vast blijven houden. Ook nooit winstnemen.
  Dat is precies verkeerd om. De meeste beleggers doen dit.
  Verliezen afkappen en winsten lekker door laten lopen, dat is de weg!

  Vandaag heb ik nog wat Deer & Companie, DE bijgekocht (landbouw machines). op 90 nog steeds een koopje.
  Daar zie je duidelijk die uptrend en de stijgende balance volume. Bovendien ligt de prijs nog onder de intrinsieke waarde van het bedrijf. En dat bij een K/W van 12.
  En een prachtige groeimarkt, want ze richten zich op India, China, Brazilie. Dit soort bedrijven zijn crisis bestendig, en daar moet je nu inzitten.
  Op de Nederlandse markt is SBMO ook een beste keuze. Te ver afgestraft door dat booreiland.
  En doodsaaie handel als Unilever hoort er ook gewoon bij. Dit is hebben en houden en doen verder niks, maar wel meer dividend dan rente op een spaarrekening. En altijd veilig en onbereikbaar een short call erboven weer. Voor dat beetje extra winst.

  Beleggen in aandelen is al lang niet meer zoals vroeger. Het vereist in een bearmarket extra handelingen waar wat extra kennis voor nodig is.

  Verder lijkt de goud- en zilvermijnbouw toch wel een bodem te vormen nu. Maar wel “lijkt”.

 • greetjes

  Over aandelen. Ik wil graag even mijn verhaal doen. Ik zag in een vacature dat er ervaring met Baan gevraagd werd. Vreemd, ik had Baan in geen 10 jaar meer vernoemd horen worden. Ik had in 1998 aandelen Baan gekocht, op advies van Rabo (zo’n slick, akelig menneke van een prutsadviseur) en in 2000 kreeg ik van de Rabo bericht dat deze aandelen in depot werden gezet; Baan was van de beurs af en het was afwachten wat er nog mee zou gebeuren. Ik vond op internet een artikel van 2009 dat Invensys, die Baan destijds overgenomen had, uiteindelijk bereid was om € 2,85 per aandeel uit te gaan keren aan de aandeelhouders Baan in 2010. Nooit enig bericht van ontvangen van de Rabobank. Ik zal dus vast niet de enige cliënt zijn die niets heeft gehoord van Rabo en hoe ingewikkeld is het om een lijst aandeelhouders slapende aandelen uit te draaien %-}

  Ik groef nog wat verder en trof mijn laatste beleggersrekeningafschrift van 2002 aan achter een belastingaangifte. In 2001 had ik nog aandelen Ring! Rosa (failliet) en 157 aandelen AND Int. Ik dacht dat AND ook kopje onder was gegaan, maar die bestaan nog!

  Toch eens bellen met de Rabobank: mijn rekeningnummer is inmiddels een betaalrekening van iemand anders. Eh ja, vreemd verhaal mevrouw. Maar al snel kwam de dooddoener: het is verjaard na 7 jaar.

  Mijn aandelen Baan zijn nog niet gevonden en hoe kunnen die verjaard zijn als de zaak nog sleept. En wie-o-wie bij de Rabobank heeft mijn beleggersrekening beëindigd? En waar zijn die aandelen? Ik heb me eerlijk gezegd, na die geweldige zeperd van een internetbubbel, nooit afgevraagd waarom ik na 2002 geen jaaroverzichten meer kreeg van die “waardeloze” beleggersrekening.

  Ik heb in 2005 een spaarloonrekening bij de Rabo leeg gehaald en daar krijg ik nog elk jaar een overzicht van dat er € 0 op staat.

  Leuk detail is dat ik afgelopen zomer met een schilderklus van de nok naar beneden veel heb opgeruimd waaronder….. jullie raden het al: mijn Rabomap. Ik heb, behalve de rekeningnummers van mijn effecten- en beleggersrekening en een paar afschriften, geen bewijsmateriaal.

  Ik ben gisteren toch maar even langs het Rabo hoofdkantoor gegaan hier. Niet dat ik er iets van verwacht, maar ik ga ze wel aan het werk zetten en pesten. Iemand toevallig de uitzending van Rechter in de Regio gezien van 18 januari? Mevrouw Van Yperen kreeg op haar 21ste verjaardag van pa een spaarrekening bij de Rabo van pakweg € 700. Maar dat geld is er niet meer. Pa had voor de laatste maal in 2000 iets gestort. Het was verjaard! Weg geld!

  Zijn er hier meer mensen met zo’n ervaring? Ik ben ook een zoektocht gestart via Stichting Verdwenen Geld. Ook leuk ;-) Bankje pesten….

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien
 • Sebassol

  Wellicht dat de ECB nu in actie komt om onze munt aan te zwengelen? dat zou goed nieuws zijn voor de goudprijs in €€€€€€€€€

 • Q&Q
 • Lezer

  @ Rien, waar kan ik wat meer vinden over dat algoritme? Ik heb al wat zitten googlen maar ik kom niet veel verder.

 • Stafke

  Ik heb gisteren al mn aandelen verkocht, ik heb beslist te spreiden tussen goud, zilver,cash, mijn verstand, mijn werklust en mijn vrouw haar benen. Works fine for me.
  Op de lange termijn rendeert dat.

  Toch ook goed nieuws:

  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130213_00469142

  ‘In 2015 zullen er 17.700 bankiers minder zijn dan in 2000.’

  Spijtig voor de jobs, maar ik zou het toejuichen mochten die 17000 iets gaan bijdragen, produceren of zo.

  Los daarvan, een resume van mijn krant deze morgen: banken maken grote winsten (bnp 6,6 miljard), bankensector zal 1/4e jobs schrappen, PSA maakt monsterverlies, het ergste van de crisis ligt achter ons.

  En dan nog een editoriaal over goud. Vind t niet online maar tis weer de moeite. Conclusie van de auteur was dat als de landen (dollar, yen, euro) stoppen met het tegen elkaar op devalueren en bijprinten, het er niet goed uitziet voor goud.

 • Sebassol

  Tja, ik dacht exact 1 jaar geleden dat het niet lager kon…. helaas kon dat toch.

  Ik zat ook in Pharming (ook verloren en uitgestapt met een verliesje) tevens zit ik in TomTom bij €4,30 (dus ook verlies)
  Heb nu ookeen klein aantal aandelen Imtech bijgekocht, ik verwacht dat die de komende 6 maanden ook wel weer flink zullen stijgen.

 • Gerard

  @Sebassol
  15% eraf op goud en zilvermijnen. Dat terwijl de dow en S&P aan de all time high zit. Daarom moet je ook nooit geheel in een sector zitten. Spreiden.
  Maar zitten we nu rond de bodem? Weet niemand. Stel dat er nog eens 30% vanaf gaat? Dan weten we in ieder geval wel zeker dat je de bodem bereikt hebt. Maar rond dat punt wordt er alsnog verkocht uit pure wanhoop.
  Helaas, maar zo werkt het nu eenmaal. Spreiden is ZOOOOOOOOO belangrijk.
  Zelf gebruik ik 10 sectoren in aandelen. Niet alles is winst, maar waar ik weinig van verwacht daar zet ik meteen een aangepaste optieconstructie op. Hoe vaak ik ervaren heb dat juist DIT de kippen met de gouden eieren zijn!

 • Q&Q
 • temp242
 • Snel

  Inderdaad Gerard, Sprott maakt zich werkelijk belachelijk. Ik neem hen niet serieus meer.

 • Gerard

  @Silvester
  Helemaal met je eens. Er zijn wereldwijd erg veel gesloten low grade zilvermijnen. Dit houdt prijs en aanbod in evenwicht op termijn. Mocht dus de prijs wat aantrekken, dan gaat het aanbod ook weer toenemen doordat er low grade weer open gaan.

  Dit soort effecten zie je vaker in de mijnbouw. We zagen pas nog enkele sluitingen van uraniummijnen in zuid Afrika.
  Mijnen worden bovendien niet altijd meteen gesloten. Ze worden vaak stilgelegd in afwachting op hogere vraag en hogere prijzen.

  Maar goud heeft daarnaast nog een ander probleem. Daar zijn geen nieuwe vondsten meer. Hetgeen in de boeken staat kan nog vele jaren duren, maar daarna is het afgelopen.

 • Sebassol

  Huplakkeee, net ff mijn aandelen rekening gekeken en ben nu al bijna 15% van mijn inleg kwijt.

  Dat heb je als je veel in mijnaandelen zit… hopelijk komen goud en zilver dezer dagen weer iets in de uptrend zodat deze weer eens wat gaan stijgen want het is echt drama!

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard

  Re: “Waarom zo moeilijk om te speculeren op de volatiele zilver en goudprijs?”

  Bitcoins zijn geen zilver of goud.
  Maar waarom bitcoins?
  Ten eerste was ik wel geïntrigeerd door het begrip bitcoins, ik wilde gewoon meer weten.
  Ten tweede door de procentuele comissie kon ik met heel weinig geld (150 euro) mijn algorithme uittesten. Als je dat met opties of aandelen probeert dan is je minimum inleg al snel 15000 euro om vergelijkbaar lage per-trade commisies te bereiken.

 • Silvester

  Er is geen gram zilver tekort.
  Zilverpaul gelooft dat verhaal ook nog steeds, en zeg nou zelf als zilver van 5 dollar naar 30, en op zijn hoogte punt 40 dollar is geweest, dan kan je toch niet zeggen dat zilver ondergewaardeerd is? Echt niet.

  Dat geld ook voor goud. Maargoed, de tijd zal het leren.
  Het zelfde wat die Peter Meijer beweert, straks een goud gedekte chinese munt! Wat heeft een export land nou aan een valuta die erg duur is! Dan kost het produkt uit china toch veel te duur.

  Nou moet je ook weer Platina hebben omdat ze in china steeds meer auto’s gaan rijden, volgens die Peter.
  Die prachtige verhalen erg mooi, maar het blijft een een hoog Risico. Goud en zilver, Kijk maar op de site van de Silver Mountian. Jeweetwel dat( mannetje met die last op zijn rug)

  Maar edelmetaal wordt nooit waardeloos, papier kan dat worden, maar wanneer dat gebeurd? Misschien wel helemaal nooit! Geen enkel vauta heeft er baat bij als een andere valuta in elkaar stort.
  We zullen zien wat er gaat gebeuren.
  Ik hoop wel dat de prijs van goud en zilver nog lekker flink gaat zakken, dan koop ik weer wat bij en dan goud, zilver heb ik geen vertrouwen in.

 • Gerard

  Volgens Sprott zou de fysieke levering van zilver opnieuw in de problemen komen binnenkort.
  Volgens de twitter van Middelkoop. Sprott verwacht dan een zilverprijs van 100 tot 200.
  Hoe vaak heeft hij dat al voorspeld?

 • Gerard

  @OBL-Rien
  Waarom zo moeilijk om te speculeren op de volatiele zilver en goudprijs?
  Je kunt hiervoor uitstekend en goedkoper terrecht bij GLD en SLV.
  En dan vooral hefbomen met opties.
  Vooral SLV leent zich daar goed voor. Hogere volatiliteit.

 • Stafke

  Temp: de ergste zijn de Hollanders, mon@you, een internetgevalletje van ABN, eerst een enorme mediacampagne jagend op tspaargeld van de Belgskes, beste rente van de markt, en wie voor eind januari intekende krijgt de 11 maanden regel voor getrouwheidspremie.
  Dus al die Belgjes wanhopig op zoek naar inflatiedekking verbinden zich voor een jaar en op 26/2 knallen ze ook 0,20% van de intrest waarvoor ze zo een reclame maakten.
  Dit noem ik gewoonweg boerenbedrog.
  Dus nog geen 2 maanden in het nieuwe jaar!!!

  Godzijdank heb ik geen spaargeld meer.

 • Nico

  Als wereldwijd het papieren valutasysteem instort

  Gepost op 12 februari 2013 door Peter B. Meyer

  Als Duitsland haar goud repatrieert, is dat slechts een van de vele waarschuwingssignalen het gehele wereldwijde papierengeldsysteem aan het bezwijken is onder het gewicht van de zware last aan schulden. Het is duidelijk; uiteindelijk zal de dollar zijn status als de wereld reservemunt verliezen. En dus verliest de VS haar recht geld te drukken om hun schulden te ‘betalen’, erger nog, de schuldenbom blijft alsmaar doorgroeien, en Amerika en de rest van de wereld wordt geconfronteerd met een zeer ernstige financiële crisis.

  “Met uitzondering van alleen de 200-jarige periode van de gouden standaard (1714-1914 in Groot-Brittannië), hebben vrijwel alle regeringen in de geschiedenis hun exclusieve bevoegdheid gebruikt om geld te drukken om de mensen op te lichten en te plunderen.” – F.A. Hayek
  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/02/als-wereldwijd-het-papieren-valutasysteem-instort/

 • temp242
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  Nu ik er aan zit te denken, een MtGox account is gewoon een bitcoin account. Je kunt dus van elke bitcoin account bitcoins overmaken naar een MtGox account.
  Als je een andere methode hebt om bitcoins te kopen, dan kun je via die omweg je bitcoin account van geld voorzien.

 • Ethan

  Ah oke, op die manier.

  Hartstikke bedankt voor je reacties! :)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  AIMTrader: Btw deze levert alleen koop en verkoop waardes. Het plaatst niet onmiddelijk de trades. Dat is me iets te link mbt mogelijke verliezen waarvoor je aangeklaagd kunt worden.

  Btrf ID: Zoals ik schreef is er een periode geweest waarin het helemaal niet mogelijk was een MtGox account te openen vanuit NL (europa?). Mogelijk dat ze aan de wensen van de europese toezichthouders met deze nieuwe constructie zijn gekomen.

  Ik moest toendertijd op een bapaald rekeningnummer bij een franse bank een bedrag overmaken onder vermelding van mijn account bij MtGox. Dat geld verscheen dan in mijn MtGox account.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  Dat (Trusted) was er nog niet toen ik een account opende.
  Ik kan me niet herinneren een document opgestuurd te hebben.
  Maar zeker geen beëdigde vertaling van een ID document.

 • Ethan

  @OBL-Rien

  :O

  Mag ik dan vragen welke app?

  En mag ik nog even de vraag m.b.t. het ID bewijs herhalen? :)

  Dan zal ik je voorlopig even niet meer lastig vallen ;)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  Ja hoor zelf geschreven (en verkrijgbaar in de app store, LOL)

 • greetjes

  Beursbox vandaag over eerlijk goud. Ik wil wel iets meer betalen voor eerlijk goud. Maar Rolf: ga jij het ons ook aanbieden, of doe je dat al?

  Gepubliceerd op dinsdag 12 februari 2013 08:36
  Geschreven door Tom Lassing

  Maar is goud wel zo eerlijk?
  Bij de ontginning van goud wordt er een enorme schade aan de natuur aangebracht. Dat is tot daar aan toe, als we die schade later maar herstellen. Helaas is dat niet overal het geval.
  Ook worden er enorme hoeveelheden energie verbruikt en vooral in Brazilië gebruiken kleine mijnwerkers veelal kwik dat ze na gebruik gewoon in de rivier dumpen.
  Veel erger dan dat kunnen we het bijna niet krijgen.
  Wat we ook zien is dat niet overal de mijnwerkers even humaan behandeld worden. Ongelukken, maar ook onderbetaling zijn aan de orde van de dag. China heeft een slechte reputatie met betrekking tot de veiligheid in de mijnen. In Congo zien we dat warlords de armste mijnwerkers enorm uitbuiten.
  Kan dat niet anders?
  Jawel, er zijn ook aanbieders van ‘eerlijk’ goud. Goud waarvan ze stellen dat de mijnwerkers eerlijk behandeld werden en ook de natuur wordt, nadat de mijn is uitgeput, weer in ere hersteld.
  De Vera Valor is een 1 ounce munt die ‘schoon’ is.
  De munten zijn uniek en voorzien van een QR code.
  De vraag is, bent u bereid er meer geld voor te geven?
  Mijn vraag was, waarom moet deze munt eventueel duurder zijn dan een andere beleggingsmunt van 1 ounce? Immers is de ontginning van goud, ook als je het schoon doet, lager dan de huidige koers van goud. Het is echter zo dat ALLE munten een premium doen. Ze moeten geslagen worden en vervoerd.
  Aan u de keuze hoeveel u er extra voor over zou hebben om te weten dat de ontginning eerlijk is gegaan.
  Ik vergelijk het vaak met de plofkip. Ik geef geen waarde-oordeel, maar als consument maak je de keuze.

 • Ethan

  “SEPA: In order to make Euro deposits you need to have a “verified” or “trusted” account status. ”

  Zo te zien moet je vanuit Euroland dus wel even een ID bewijs opsturen?!?

  https://support.mtgox.com/entries/20919111-AML-Account-Statuses

 • Ethan

  @OBL-Rien

  Bankoverschrijving: check :)

  AIM algoritme: klinkt erg interessant. Zelf de implementatie geschreven ook? (Zo, ja: welke programmeertaal?)

  Gaaf dat MtGox een zgn. API heeft om met zelfgemaakte programma’s te verbinden met hun platform. Zelf kan ik mij prima redden met een redelijk aantal programmeer-/ scriptingtalen dus dit klinkt als een leuk project om eens mee bezig te gaan als ik wat meer tijd over heb. :)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan,

  Ik kon gewoon een bankoverschrijving gebruiken.
  Sinds jul vorig jaar is er wel het een en ander te doen geweest, en een tijdlang was een bankoverschrijving niet mogelijk. Maar als ik goed geïnformeerd ben gaat dat nu wel weer.

  PS: Ik gebruik het AIM algorithme om te traden, wel met een handmatige optimering om het kopen van bitcoins te vertragen.

 • Ethan

  @OBL-Rien

  Ah, bedankt voor deze uitleg! :)

  Nog 1 vraagje:

  Gebruik je voor het overmaken van Euro’s naar je account een bankoverschrijving of gebruik je iets als Dwolla?

  Die fee valt mij wel mee, inderdaad niet vervelend hoog zodat “er gewoon wat mee spelen en experimenteren” vervelend/duur gaat worden.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  Om bitcoins te traden bij MtGox:

  1) Maak een account aan.
  2) Maak een paar euro’s over naar je account.
  3) Deze worden automatisch naar USD geconverteerd.
  4) Vanaf nu kun je bitcoins kopen en verkopen via de website. Ook kun je bitcoins overmaken naar andere rekeningen.
  5) Fee’s: 0.6% per trade. Dit is wel handig, want het betekend dat ook met heel weinig geld toch je algorithmes kunt uitproberen. De fee wordt berekend op dat wat je ontvangt. Dus als je bitcoins verkoopt krijg je USD en betaal je de fee in USD. Als je USD verkoopt ontvang je bitcoins en betaal je de fee in bitcoins.

 • Stafke
 • Gerard

  @Stafke
  Dat kan. Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn.

 • Stafke

  En toch, het aantal commercial short posities neemt toe tov de longs.

  http://news.goldseek.com/COT/1360355593.php

  Vaak een teken voor nog lagere prijzen?

 • Gerard

  @turbo wally
  Het gaat inderdaad langzaam en het wordt zeker weer eens tijd voor de richting.
  Maar de paniek is ook verdwenen en de manipulatie heeft gewerkt.
  Van de andere kans is het wel heel fijn dat de stijging niet hard gaat. Dan bubbelt het ook niet. En dat is wat wij willen.

  Maar wat te denken van de enorme stijging van goud in JPY?
  De JPY is al 30% gedevalueerd. Dit is veel te veel. Dit kan misgaan. Als dit misgaat, dan gaat goud en zilver een grote spurt omhoog maken in alle valuta’s.
  De fundamentals van goud en zilver zijn en blijven gewoon goed. Het zakt ook niet. Het blijft zijwaarts gaan.

 • Sebassol

  turbo wally :beste x. ,het zijn al bijna 2 jaar koopkansen, maar op een gegeven moment houd het toch op zeker ? Als morgen een aandeeltje 2 jaar niet rendeert, dan zegt iedereen buitengooien.maar bij goud en zilver zegt iedereen bijkopen ???????? begrijp me niet verkeerd, ik koop ook telkens bij, maar het mag nu echt een andere richting kiezen hoor. Niemand weet het nog.

  Er wordt gewoon knetterhard gemanipuleerd, op de crimex en uiteraard ook in ons ‘gewone’ leven via de media wordt er vanalles geroepen.

 • Gerard

  @x.
  Zonder meer, JA.
  De margin wordt in de regel verlaagd als het oververkocht staat bij lage volatiliteit en laag volume.
  Op de chart kun je zien dat de bandbreedte steeds dunner wordt, tussen 1640 en 1675. Dat is niks meer. Het loopt dan ook in de punt van de triangle. Maar wel met een platte bodem. Dat zijn allemaal aanwijzigingen dat de toekomstige richting opwaarts zal zijn. Immers, in de punt zal er richting gekozen moeten worden.

 • turbo wally

  beste x. ,
  het zijn al bijna 2 jaar koopkansen, maar op een gegeven moment houd het toch op zeker ? Als morgen een aandeeltje 2 jaar niet rendeert, dan zegt iedereen buitengooien.
  maar bij goud en zilver zegt iedereen bijkopen ???????? begrijp me niet verkeerd, ik koop ook telkens bij, maar het mag nu echt een andere richting kiezen hoor. Niemand weet het nog.

 • Ludo

  @temp242: graag gedaan ;-)

  Zo gaat dat in een landelijk dorp, ik had vanochtend voor dag en dauw terwijl mijn auto stond te ontdooien snel de stoep van de buurvrouw sneeuwvrij gemaakt en gestrooid met zout. Kleine moeite, (zelfs kranige) mensen van 80+ moeten zich daar niet aan wagen naar mijn mening.
  Had op de track en trace al gezien aan de naam dat zij het pakje van TSM in ontvangst had genomen en afgetekend.

 • x.

  Slim beleggen: CME verlaagt marges op goud- en zilverhandel

  Geeft nieuwe kansen lijkt mijn voor goud en zilver?

 • Stafke

  Nu moet je Zwaar in Chinees vuurwerk zitten he, niet in EM.
  De chinezen hebben vakantie, de G7 top, jadieja blablabla
  Even een dip in de dip tijdens de algemene dip dus.

  http://www.thestreet.com/story/11838200/1/gold-prices-drop-ahead-of-g7-meeting.html

 • temp242

  Beste Andreas, mochten die policorruptici nu maar eens stoppen, maar ja die stoppen pas als de schapen leeggebloed zijn.MVG.

 • Andreas

  Beatrix stopt ermee, de paus stopt ermee en ik zie het ook niet meer zitten. Ik heb er de kracht niet meer voor. Ik vraag ook een uitkering aan. Dan kan ik mijn dagen verder slijten met zilverpoetsen.

 • temp242

  Dat is nu mooi van je Ludo, je maakt mijn avond goed.MVG.

 • Ludo

  Weerom snelle service van TSM, de Cook Islands bars zijn vandaag geleverd. Man, wat zijn die dingen mooi!
  Wel weer levering bij de buren, gelukkig woon ik in een dorp, mijn auto stond nog niet stil of mijn hoogbejaarde buurvrouw kwam al aanzetten met het doosje. TSM had naar goede gewoonte alles uiterst netjes ingepakt en de doos gesealed.
  Zoals gezegd ben ik actief in e-commerce als “logistieker”, maar aan de wijze waarop TSM werkt kunnen veel (Belgische) webshops een serieus puntje zuigen, complimenten Rolf en co

 • Cinelux

  Alweer een koopmomentje ? de koopmomenten zijn al dik anderhalf jaar mogelijk.
  Het wordt tijd dat PM’s een richting gaan nemen.

 • temp242

  Welk drama?

 • cp

  drama vandaag oftewel, koopmomentje!

 • Ethan

  @OBL-Rien

  Werkt dat wat prettig via MtGox? :)

  Vallen de overheadskosten wat mee aan ‘fees’ e.d.?

  Bitcoin bezitten is net zo goed als PM een verzekering/investering/statement t.o.v. de bestaande fiat valuta namelijk.

  * “[It’s the ] censorship-resistant digital financial honey badger.” http://www.runtogold.com/2012/12/during-2012-fiat-currencies-and-gold-collapse-against-bitcoin/

  Haha!

 • Anna

  Temidden van een controverse over een mogelijke ‘toestroom’ van Oost-Europese werknemers heeft een jonge Bulgaarse vrouw genaamd Ralitsa een brief geschreven aan de Britse eurosceptische leider Nigel Farage, die in veel Bulgaarse kranten is verschenen. Hier is het antwoord van de europarlementariër.
  http://www.presseurop.eu/nl/content/article/3390861-beste-ralitsa-ik-haat-je-land-niet

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @cp

  Wat wil je weten?
  Ik heb een MtGox account en kan kopen en verkopen naar hartelust…. :)

 • cp

  @OBL-Rien, wil je dat traden eens wat meer toelichten?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Ethan

  Ik zie een zekere gelijkenis met de goud chart van ca 1950 tot nu. Natuurlijk niet op dezelfde tijdschaal.

  Ik trade een beetje in bitcoins sinds jul vorig jaar. Maar alleen voor de lol, hoewel het inmiddels wel een serieus bedrag begint te worden ;)

 • Ethan

  @OBL-Rien

  Waar doel je precies op?

  Bitcoin vind ik als concept erg interessant namelijk. :)

  (En om mensen voor te zijn: nee, niet om PM te vervangen, maar om er naast te bestaan voor globale handel)

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien
 • Lamberto

  Als de gewone normaal functionerende burgers van een land door haar overheid zo erg worden gewantrouwd, dat deze overheid overgaat tot vergaande spionage en infiltratie, heeft het fascisme haar intrede gedaan.
  Zie wat er in Nederland, maar ook in Europa gaande is.

  http://www.zoalsjijwilt.nl/nieuws/het-einde-van-nederland-v-geheime-dienst-als-criminele-staatsarm/

 • temp242
 • Gerard

  @Lamberto
  Goede link! klopt precies.
  September vorig jaar kwam er een nieuwe “Europese” wet in werking, die het mogelijk maakt om elke computer van iedereen te hacken door de overheid.
  Waarom is dat? Wat weten zij wat wij niet weten?

 • greetjes

  Over Russische toestanden gesproken; de titel spreekt al boekdelen:

  http://beurz.com/the-european-union-soviet-union-ii/

  even filmpje kijken

 • Andreas

  Beste Lamberto
  Zoals ik al schreef. Er komt behalve wat misnoegen helemaal geen verzet. Daarnaast is het plegen van verzet in feite hetzelfde als onderdeel zijn van een criminele organisatie. En neem mij niet kwalijk, maar die gedijen nog steeds beter als menig bedrijf. Als het internet hetzelfde is als de krant van vroeger is er weinig aan de hand. Vroeger stond er toch ook niet in de krant? Medeverzetsleden gezocht!
  De mensen doen het in feite zelf. Betalen per pin, schrijven hun hele bestaan op facebook, bellen elkaar op als ze naar de wc geweest zijn. Bellen op de fiets om te vertellen dat ze er over twee minuten zijn. Een grote drugscrimineel gaat toch ook niet in de trein zitten bellen dat de coke of wapens bijna op bestemming zijn. Die houdt zijn mond mooi dicht. En valt ook niet op. En laten we wel zijn, als je verzet wil plegen ben je per definitie crimineel. Dus geen verschil. Dus zal iemand die verzet wil plegen naar de crimischool moeten
  Mvg

 • Lamberto

  Beste Andreas,

  Hoe wil je in de hieronder geschetste situatie nog verzet plegen.
  Het lijkt er op dat onze “leiders”, net als in de voormalige DDR een uitgebreid documentatiecentrum hebben opgebouwd, waar het doen en laten van iedereen burger uitvoerig wordt bijgehouden.

  http://www.youtube.com/watch?v=SGD2q2vewzQ

 • Andreas

  Ik vind het altijd weer schokkend om te zien dat bij rellen de auto’s van buurtbewoners in brand worden gestoken. Eigenaren die in hetzelfde schuitje zitten. En dat bedoel ik dus met slopen van alles wat voorhanden is. Daaraan kan men zien dat het volk geen plan heeft maar slechts zijn frustratie afreageert. En slap als het gemiddelde volk is duurt dat dus niet lang. En de politiek weet dat. Even uit laten razen, verbeteringen beloven, Cohen het uit laten zoeken en we gaan weer verder. En het gepeupel druipt weer af. Het gepeupel kan dan later wel aan kleinkinderen vertellen ,, erbij te zijn geweest,,! Tsjonge, hadden we ook niet zoiets als het verzet in WW2?
  De grootste heldendaden waren met name het kaalscheren van jonge vrouwen. Want die konden niet van zich af bijten. We gaan hetzelfde weer zien.

 • Nico

  Andreas

  In een stad moet je idd. niet wonen ,en ja welk land is geschikt ,nieuw zeeland bijv.
  Willem Middelkoop geeft hier een goed advies over in een interview in 2006
  je kan het beluisteren en lezen.

  http://www.deepjournal.com/p/7/a/nl/38.html

 • Nico

  Robert Prechter in een kleine 7 minuten durende speech een mooi voorbeeld van hoe en waarom de vooruitziende blik van beleggers onzin is.
  http://www.socialmoodconference.com/socionomics-made-easy-video/?channelId=1532cb3dd65349e2a9fb2a51f85d040b&;channelListId&mediaId=f5e67134db7d435db14a0bb5b8986f5c

 • Lamberto

  De Zwitserse historicus Daniele Ganser, probeert met zijn bijdrage geheten: “Gladio – NATO’s geheime Armeen in Europa”, onze ogen te openen.
  De inhoud geeft overduidelijk weer dat we als onbewapende en onschuldige burgers aan de duivel zijn uitgeleverd.
  We worden op ongekende wijze gemanipuleerd, belogen en voor de gek gehouden.

  http://www.youtube.com/watch?v=xNYlrRCcN1U

 • Q&Q

  “Turkey looking at EU alternative

  Ankara now sidling up to Shanghai Cooperation Organization”

  Read more at http://www.wnd.com/2013/02/turkey-looking-at-eu-alternative/#iwudg2DIY6GZVDpm.99

 • Q&Q

  “Do Wall Street Insiders Expect Something Really BIG To Happen Very Soon?”

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/do-wall-street-insiders-expect-something-really-big-to-happen-very-soon

 • Andreas

  Verantwoording en straffen van verantwoordelijken.

  Hierbij moet ik vaak aan Stalingrad denken. Toen de Duitsers zich in Stalingrad overgaven werden er ruim 100.000 soldaten gevangen genomen. Van de soldaten en onderofficieren stierf bijna 95% in Russische gevangenschap. Naar mijn weten is slechts 1 hoge officier gestorven aan ouderdom. Gek is dat. Jan Soldaat vroor kapot en de leidinggevenden zaten aan tafellinnen met allerlei privileges.

  Dus verwacht niet teveel van een grote schoonmaak. Na de crisis zullen weer hele boekenkasten gevuld kunnen worden met memoires van de huidige etterbakken in de politiek. En ze worden dan ook nog massaal verkocht ook. Och, het geheugen van de mensheid is korter dan een vuurwerklontje.

 • Andreas

  De geschiedenis leert ons ook dat na iedere wereldcrisis er ook weer van opbouw en voorspoed sprake is. Maar voor een aantal verworvenheden of beter gezegd uitwassen is dan geen geld meer. Van een aanzuigende werking voor allochtonen is dan geen sprake meer. Want die gaan niet naar landen waar het nog slechter is. En laten we bijvoorbeeld de Wajong eens onder de loep nemen. In het leven geroepen voor zieke jongeren maar ondertussen een vergaar en opvangbak voor alles wat lui, onhandelbaar, niet opgevoed, verslaafd, niet gedisiplineert, asociaal, werkziek, werkzwak en misselijk is. En we vinden het allemaal goed.
  Werk in de kassen? Daar hebben we toch Polen voor? Dat hoeft mijn kind niet te doen want die heeft een goede opleiding. Die heeft namelijk een goede studie gevolgd op het gebied van maatschappelijk werk. Daar is door de overheid geen werk in dus zorgd de overheid dan ook maar voor hem of haar. Met andere woorden, het hele volk klaagt zo langzamerhand wel, maar de hand in eigen boezem steken is er ook niet bij. Enige zelfkritiek is er niet bij.
  Vaak zitten de grootste klagers na een dienstverband van korte tijd in een uitkering van zeeeer lange tijd. En doordat die groep steeds groter geworden is in de afgelopen decennia hebben ze ook meer macht gekregen in de politiek.
  En nu bijna een ieder ervan uit gaat dat vadertje staat voor hun gaat zorgen tot het einde der dagen, is er dus ook bijna niemand meer die voor een week geld in huis heeft.
  Gebrek aan eigen iniatief en zelfredzaamheid noem ik dat. Schapen zijn nog beter af. Gras groeit namelijk wek altijd.

 • Andreas

  Beste Nico
  Ja, daar zeg je wat. Maar dan moet je wel de middelen hebben. En nog belangrijker: iets kunnen waarmee je in dat gekozen land jezelf kunt onderhouden. En ook nog even kijken welk land dan. Westerlingen kunnen wel eens in nog al wat landen straks de schuld krijgen van de wereldellende die voor de deur staat. En dan zijn we mogelijk in menig land niet meer zo welkom. Nu zijn we overal welkom vanwege onze goed gevulde zakken(schuld).
  Nu ben ik zelf van mening dat gevaarlijke situaties en oproer zich met name in de steden gaan voordoen. En daar woon ik niet. En langdurig zijn die rellen en oproer meestal niet. In een korte periode sloopt men alles wat voorhanden is en gaat over tot de orde van de dag. En dan hoop ik dat er een aantal figuren even ,geholpen, worden maar zelfs dat is niet waarschijnlijk. Die zitten dan in goed beschermde ,compounds, en wachten tot de storm is overgewaait.
  Uiteindelijk is de bevolking een kudde die bescherming en leiding verwacht, ook als die totalitair is. Dus emigreren is wel leuk maar waarheen dan?
  Mvg

 • Nico

  Als je het over omleggen van politici hebt is dat onmacht en leid meestal tot niets omdat deze gewoon word opgevolgd door een andere en wellicht nog hardere persoonlijkheid ,omdat de omstandigheden dat op dit moment vereisen,dit soort tijden zijn een voedingsbodem voor politici,en dan met name europees niveau om meer macht naar zich toe te trekken,dat heb je in het verleden in de jaren 30 ook kunnen zien,en we weten allemaal hoe dat afgelopen is.

 • Nico

  Andreas
  Is het dan niet beter om op veilige afstand te gaan staan voor de explosie plaatsvind (emigreren)
  Zelf speel lk wel eens met die gedachte,voordat het hier een totalitaire staat word ,je rechten worden nu al sneaky ingeperkt,in die zin ben ik het met gerard wel eens.

 • Andreas

  Mijne Heren
  Heeft u wel eens gehoord van een stoomketel waarvan moedwillig het overdrukventiel is gesaboteerd? Die rommelt ook alleen een klein beetje. Totdat hij met een geweldige knal ontploft en alles vernietigt. En misschien moet het met Europa ook wel zo. En dan is het ,,nieuwe ronde , nieuwe kansen,,!

 • Silvester

  Maar ik snap dat dat omleggen nog niet gebeurd.
  Er is al zoveel woede onder de mensen. Maargoed het gebeurt natuurlijk beetje bij beetje.

  De duimschroeven worden beetje bij beetje aangedraait, zo dat het voor de meeste mensen niet opvalt.

  Maar dit kan niet blijven doorgaan, we moeten Spanje en Griekenland in de gaten houden. Wat daar gebeurd, gaat hier ook gebeuren. De ellende is nog maar net begonnen. Revoluties, staatsgrepen, gaan er komen.

 • Stafke

  Weet je, en wil niet voor racist versleten worden, maar het openzetten van de grenzen (vrij verkeer van mensen) is dodelijk voor onze welvaartsmaatschappij.
  Ik heb niks, nul tegen die mensen, iedereen kiest de weg van de minste weerstand, ik zou net tzelfde doen om een beter leven te hebben voor mezelf en mn gezin, maar open grenzen, instroom van niet belastingbetalende of haast niet bijdragende immigranten is dodelijk voor ons systeem.
  Het vervloekte argument ‘we vergrijzen’ is zo leugenachtig, gebaseerd op de groei logica, en daarom zet men maar de grenzen open. Maar in feite komt t omdat we de pensioenen steeds laten betalen door de generatie ervoor. Doorschuiven dus.

  We kunnen geen sociale welvaartstaat zijn en tegelijk immigratiestaat. On mo ge lijk!
  Tis t 1 of t ander.

  Mijn vrouw werkt in de sociale verhuur sector, sociale gevallen begeleiden en pamperen in het sociaal opvangnet. Huursubsidies, begeleid wonen, leren Belg worden, enz enz.

  Toen ze er aan begon had je geen groener en linkser geval, in 2 jaar heb ik haar zien evolueren tot een verbitterd iemand. Spuugzat van de arrogantie, het geweld, de veeleisendheid en brutaal misbruiken van het systeem. De mensen waarvoor het vangnet diende zijn al lang verzopen tussen de overvloed aan profitariaat die het vangnet MISbruiken. Ze kennen elke maas van het net, de wet wordt gewoon misbruikt.

  Echt waar, ik vermoed dat NL net tzelfde is, en over dezelfde kam scheren is nooit goed, maar wie in de loopgraven staat snapt t wel.

  Gerard, ik ben volledig akkoord, ik zeg dat de volksverhuizingen die momenteel bezig zijn, de mengeling van culturen (nu ja, het samen plaatsen van verschillende culturen, niet dat we ook maar iets met elkaar te maken hebben) een deel zijn van de strategie van ‘Europa’.

  Industrie wordt hier vernietigd en verschuift naar lage loon landen. En ondertussen stromen de gelukszoekers maar toe. Ik begrijp dit niet.

  Als ik 45% belasting betaal, en zie de straten in mn dorp vol lopen met schorriemorrie op zoek naar weet ik veel met een aldi zak. Als ik dagelijks lees over inbrakenplagen, geweld, illegaal tuig dat hier komt teren, mag ik dan niets zeggen? Mag ik dan niet denken: hier klopt iets niet.

  Hey, onze europese ‘staatshoofden’ doen toch net tzelfde?
  Elk land ‘zijn’ zoveel miljard.
  Het lijkt wel een stel graaiers.

  Elk trekt naar de top om zijn deeltje van de buit binnen te halen.

  Iedereen tevreden. Hoera, zoveel miljoen voor onze zaak binnengehaald. Waar t vandaan komt? Van ons zelf zeker? Herverdeling? Als iedereen blij is met wat ie binnenhaalde, wie is dan ontevreden? Alleen maar winnaars? Maak dat de kat wijs. Gratis bestaat niet!

  Europa, beste lezers, heeft gefaald.

  Maar goed, we krijgen de politici die we verdienen.

 • Gerard

  Heel stiekem, zonder dat de staatsmedia er iets over zegt, worden we in een totalitair communistisch Europa ingezogen. Zonder dat de doorsnee burger het door heeft.
  Bovendien, de grootste GRAAIERS zitten in brussel.

  Voor mij mag die Europese zooi morgen al uit elkaar vallen.
  Laten we hopen dat dat ook gebeurt.

 • Gerard

  Ook het bekende communistische 4 jaren plan van Stalin en Mao is weer nieuw leven ingeblazen.
  Het 7 jaren plan van de EU. Bovendien ook nog op dezelfde items opgesteld.
  Ik ben overtuigd.

  Laat die nieuwe gestapo maar komen op onze blogs!
  IK LUST ZE RAUW !

 • Gerard

  Op Pownews van afgelopen donderdag kwam ook die nieuwe wet van Barosso en consorten in het programma. Kun je nog terug kijken op uitzending gemist.

  Alle euro politieke partijen in het Europarlement die tegen de EU zijn, zoals pvv en sp, krijgen GEEN subsidie meer. Bovendien krijgen ze een flinke boete.
  Het lijkt een sprookje, maar dat is echt zo. Je gelooft je oren niet.

  Europees parlement gaat steeds meer op het Noord Koreaans parlement lijken.
  Volgens Farage zat Barosso vroeger vaak in Mao China en in oost Duitsland bij Honecker.

 • Gerard

  Sorry, Farage, zo heet ie.

 • Gerard

  @Silvester
  Omleggen, mee eens. Dan mogen ze met die communist Barosso beginnen. Een heel gevaarlijk persoon. Daar moet je die Fagel eens over horen!

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  @ Lamberto

  De EU is niet trEUrig en niet snEU, maar juist hartstikke kEUrig en lEUk – hEUrt en zegt ’t vEUrt.

 • Lamberto

  De fascistische Europese leiders hebben een nieuw geheim wapen in de strijd geworpen.
  Er wordt een batterij gehersenspoelde idioten losgelaten, die als zogenaamde “ nep reageerders” ieder kritisch geluid moet neutraliseren, welke geuit wordt door de goed geïnformeerde reageerders die al tijden op verschillende weblogs hun ongenoegen met de huidige gang van zaken in Europa kenbaar maken.
  Dus opletten als er de komende tijd nieuwe namen op weblogs verschijnen die alleen maar positieve geluiden over Europa laten horen.
  We worden van onze eigen centen voor de gek gehouden.

  http://www.youtube.com/watch?v=dOZz_VAb3eI&feature=player_embedded#!

 • temp242
 • temp242

  Beste Stella Artois,
  Als je alle baren/baartjes met stempel 999 op zijn kop zet, krijg je 666, ook best creepy.MVG.

 • Nelis
 • Andreas

  Direct in Kassa om 19.07 op Ned1 de schimmige wereld van de goudinkoop.

 • DaanW

  @ Silvester

  Waarom leggen “ze” er niet een paar om? Wie zouden die “ze” moeten zijn dan? Of je doet het zelf en houdt je mond erover of je houdt je mond erover.

  Gevaarlijke praat dit – zeker nu we in de EUSSR leven.

 • Silvester

  http://www.belegger.nl/nieuws/2630523/polen-ontkurkt-champagne-zak-eu-geld.html

  Wat vinden jullie nou hiervan. Ik wordt er toch langzamerhand doodziek van.
  Waarom leggen ze er niet een paar om in Brussel.. Ik kan er zo wel 10 opnoemen die de kogel mogen hebben van mij.

 • Q&Q

  Toepasselijk liedje! ;)

  Hans de Booij met ‘De dieven van de bank’ :

  http://www.youtube.com/watch?v=6mo4hjv1Tj0&feature=player_embedded

 • oli

  @ stella, wel die 666 dat is al maaaanden zo. het is mij ook opgevallen….
  goud is het kwaad ! rap verkopen die rommel.
  Het is heel ver gezocht, maar je zou bijna durven gaan geloven dat ze ertoe in staat zijn.
  Ze = diegenen die manipuleren en nieuw willen dat gewone burger goud heeft.

  Nu ja ik denk dat het inderdaad ver gezocht is ;-)

 • Steven

  Goud en zilver zijn met vorige week zowat niks gestegen of gezakt. De euro is maar een paar cent minder waard, en dat scheelt gewoon zowat 1000 euro de kilo, op goud. Kan je nagaan als de euro door het putje gaat.

 • Gerard

  @Q&Q
  Geldcreatie door private banken is 33x. Komt overeen met 3% eigen vermogen op de balans.
  Deze regel stonden in Basel 1 en Basel 2.
  En wie denk je die die regels opgesteld hebben?
  De centrale banken!
  Of anders gezegd, onze helden, als ik onze overheidsmedia mag geloven.

 • Gerard

  @Andreas
  Het werkt allang zo met die subsidies. Vooral voetbal.
  Wat je hier ziet bij Blijdorp is de ingang via de achterdeur. Zodoende kun je de overheid niet aanspreken over dat de overheid de gehele voetballerrij subsidieert.
  In de voetbalwereld worden ook veel hogere salarissen uitgekeerd dan in de banken sector.
  Niet alleen de voetballers moeten veel verdienen, ook het bestuur met een hele batterij commissarissen verdienen ook hoger dan de Balkenendenorm. En in feite zijn het toch ook ambtenaren.
  Dit is allemaal mogelijk omdat de massamedia er niet over spreken, omdat ook die van de overheid zelf zijn of afhankelijk daarvan gemaakt.
  Het is mij altijd opgevallen dat bijna niemand die verbanden ziet.

  Naar mijn mening verschilt de huidige overheid in bijna niets meer met het oude USSR. We missen alleen nog de kampen in Siberie.
  onze communist Barosso kan heel tevreden zijn met zijn 7 jarenplan naar communistisch model.

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Do Wall Street Insiders Expect Something Really BIG To Happen Very Soon?

  Why are corporate insiders dumping huge numbers of shares in their own companies right now? Why are some very large investors suddenly making gigantic bets that the stock market will crash at some point in the next 60 days? Do Wall Street insiders expect something really BIG to happen very soon? Do they know something that we do not know? What you are about to read below is startling. Every time that the market has fallen in recent years, insiders have been able to get out ahead of time. David Coleman of the Vickers Weekly Insider report recently noted that Wall Street insiders have shown “a remarkable ability of late to identify both market peaks and troughs”. That is why it is so alarming that corporate insiders are selling nine times as many shares as they are buying right now. In addition, some extraordinarily large bets have just been made that will only pay off if the financial markets in the U.S. crash by the end of April. So what does all of this mean? Well, it could mean absolutely nothing or it could mean that there are people out there that actually have insider knowledge that a market crash is coming. Evaluate the evidence below and decide for yourself…

  Lees verder: http://theeconomiccollapseblog.com/archives/do-wall-street-insiders-expect-something-really-big-to-happen-very-soon

 • http://eindspel.forum2go.nl/ RB

  Venezuela Launches First Nuke In Currency Wars, Devalues Currency By 46%

  While the rest of the developed world is scrambling here and there, politely prodding its central bankers to destroy their relative currencies, all the while naming said devaluation assorted names, “quantitative easing” being the most popular, here comes Venezuela and shows the banana republics of the developed world what lobbing a nuclear bomb into a currency war knife fight looks like:

  * VENEZUELA DEVALUES FROM 4.30 TO 6.30 BOLIVARS
  * VENEZUELA NEW CURRENCY BODY TO MANAGE DOLLAR INFLOWS
  * CARACAS CONSUMER PRICES ROSE 3.3% IN JAN.

  And that, ladies and gents of Caracas, is how you just lost 46% of your purchasing power, unless of course your fiat was in gold and silver, which just jumped by about 46%. And, in case there is confusion, this is in process, and coming soon to every “developed world” banana republic near you.

  http://www.zerohedge.com/news/2013-02-08/venezuela-devalues-its-currency-32

  Poefff…

 • stella artois

  natuurlijk is dit slechts toeval….
  ook toeval dat er mooie groene gele en paarse biljetten bijgeprint worden…
  nog toevalliger dat heilig paterke crombé zo alles gaat uitspitten behalve voor verhofstadt, stevaert vandelanotte enz enz
  nog nog toevalliger dat we max voor 5000€ goud mogen wisselen zonder voor Al Capone versleten te worden
  nog nog nog toevalliger is het hebben van veel cash geld verdacht

  waarschijnlijk ligt het aan de stella….
  goedenavond

 • stella artois

  heb het dus op 666 hé

 • stella artois

  ik ben alles behalve bijgelovig maar ik vind het wel kras dat goud weer op 1666$ op het einde van de week staat, vorige week ook al en paar weken en/of maanden ook al geloof ik
  wel grappig

 • stella artois

  bon
  i’m back!
  dus elio di janetto wil ons pakken(haha) door dat gedoe van aangeven als we goud willen verkopen
  die walen zijn dus echt wel stom of dom hé, precies of wij gaan dat in het mooie belgie of het volgens sommigen nog mooiere nederland (voor de slechthorenden dan) verkopen

 • stella artois

  dan denk ik meer aan
  verloren hart verloren droom
  front 242 zal dat el kennen

 • Q&Q

  @stella artois

  guess who’s coming to dinner :p

  Iets met een dreadlock? ;)

  http://www.youtube.com/watch?v=KWEGXb2juvM

 • Q&Q

  Hoe ontstaat geld?

  Visionair: Douwe op 8 februari 2013

  “Het onderwerp van geldcreatie door private banken en het gevaar hiervan is hier al veelvuldig aan bod gekomen. Hier nog een keer een artikel erover omdat het nu ook eens gezegd wordt door een topman uit het bankwezen zelf. Het origineel van dit artikel is te vinden op Hoe ontstaat geld? – een interview met Peter Blom, directievoorzitter Triodos door Jac Hielema.”

  http://www.visionair.nl/analyses/hoe-ontstaat-geld/

 • stella artois

  guess who’s coming to dinner :p

  wel shoekes hoe is het

 • Erik

  Chrome geeft malware melding. Vreemd.

 • Lamberto
 • Nico

  Politici hebben er soms ook last van vooral als ze hun begroting niet op orde weten te houden.

 • Nico

  nog een kleine toelichting op de spreuk ,anders krijg ik wellicht hier reacties op dus een beetje nuance is wel op zijn plaats.

  Tja, geld is de wortel van alle kwaad, dat blijkt maar al te waar te wezen. Hoewel, helemààl waar is het toch eigenlijk ook weer niet. Want geld op zichzelf is natuurlijk niet goed of slecht. Geld is op zich neutraal. Het gaat er alleen maar om hoe je erop reageert en wat je ermee doet! Daarom is het gezegde dat geld de wortel is van alle kwaad, niet helemaal juist. Het oorspronkelijke gezegde is dan ook net even anders. Je kunt het vinden in één van de brieven van de eerste christenen. Want daar komt het namelijk vandaan. Daar staat: “De wortel van alle kwaad is de geldzucht.” De zùcht naar geld, dat is dus de wortel van alle kwaad. En dat zie je ook bij die Zwitserse bankiers. Want het was de zucht naar geld waarvoor ze hun geweten op nul zetten en onder één hoedje speelden met de Nazi’s. En na de oorlog was het dezelfde geldzucht die ze aanzette tot list, leugen en bedrog om al dat joodse goud zo veel mogelijk te verdonkeremanen.

  Maar jammer genoeg is de geldzucht niet alleen bij zulke bankiers de wortel van alle kwaad. Bij degenen die mensen beroven, banken overvallen en inbraken plegen worden is dat ook het geval. En al het geweld dat daarmee gepaard gaat, dat is allemaal een gevolg van geldzucht. Tot moord en doodslag toe.

 • Andreas

  2 berichten
  Inkrimping subsidie diergaarde Blijdorp wordt als hard en onoverkomelijk ervaren met ontslagen tot gevolg. Och, wat erg.
  Zit ik net tv te kijken en komt er een reclamespotje voorbij. Diergaarde Blijdorp is de nieuwe hoofdsponsor van Feyenoord.

  Schiet mij maar lek maar hier snap ik niets van.

 • Nico

  Lamberto

  Politici zijn rücksichtslos, alleen bepaalde belangen tellen,dat daar mensen bij om komen en prachtige projekten vernietigd worden is onvermijdelijk als het maar het ”belang”dient
  macht word vaak misbruikt ,het gezegde Het doel heiligt de middelen is zo oud als de mens zelf, in dit geval gaat het om oliedollars kijk maar naar Syrië daar grijpen ze niet in er zijn geen olie (geld, grondstoffen) belangen voor het westen.
  maar dit alles nogmaals is niet nieuw,ook nederland heeft in het verleden kolonies geplunderd en bestolen,er is altijd onrecht geweest en dit zal zo blijven tot de tijden beeindigd zijn.

  GELDZUCHT IS DE WORTEL VAN ALLE KWAAD

 • Snel

  Volgens google chroom is er op deze site malware gedetecteerd.
  De kans is groot dat, als ik deze site bezoek ik ook geinfecteerd wordt.
  Althans mijn computer.
  Er is inhoud van kingworldnews wat daaraan debet zou zijn.

 • Andreas

  Beste Stafke
  Nou zie je maar weer hoe makkelijk het is om je burgers een goed gevoel te geven. Nu wil het geval dat ik nogal scherp kan inkopen. Dus ik stel voor dat je in het vervolg je belasting aan mij betaalt. Dat is ook deflatie en jij merkt het niet.

 • Stafke

  Tis de vraag van de kip of het ei he. Wat was er eerst? Zwart door de hoge belasting? Of hoge belasting door tvele zwart en ontduiken?

  Nu, tmeeste subsidie geld komt ook terug in de economie he. En zie t ruimer, in tgeval van t artikel komt t geld terug in de Kosovaarse economie. En is een euro daar niet meer waard?
  In B is dat een huursubsidie druppel, maar daar een half maandloon!

  Dus, als je de wereld als een dorp bekijkt hebben we hier in dit geval een enorm geval van deflatie he. Een waarde van een euro in B tov een euro in Kosovo.

  Kortom, die euro’s komen daar beter tot hun recht.

  Kortom, als B belastingbetaler ben ik er trots op meerwaarde te creeren en dit voor de Kosovaarse economie.

 • joepie

  @Marc Faber
  Dear Mister Faber I apologize for this post I read this on another blog and posted here next time I will check it better.

 • Andreas

  Mijn vader zei altijd: zwart geld is geld dat slechts 1 keer het inkomstenbelastingrondje mist. En dan alleen maar inkomstenbelasting. Daarna draait het weer mee. Door de jacht erop verdwijnt het helemaal en doet dus nooit meer mee. Tenminste niet in Nederland.
  Dus je kan je afvragen wie nu precies de winnaar is van deze jacht op geld is. And the winner is?
  Yes, the one who can not bring it to the bank and hides it in the vorm of gold and silver.

  Nou, hoe the hell was mijn engels op mijn ouwe dag?
  Mvg

 • jefke

  @stafke: het is triest ja, we hebben onze vrijheid opgegeven omdat de politiek een draagvlak voor zulke beslissingen heeft gevonden door de jaloezie ! doordat iedereen jaloers is op iedereen kan men dit stap voor stap doordrukken. De (gewone)ambtenaar is jaloers op de werknemer met de auto en laptop / gsm en zijn loon, beiden zijn ze dan weer jaloers op de zelfstandige die een dikke auto koopt, die is dan weer jaloers op de ambtenaar zijn pensioen en verlof ….. Ik gun iedereen elke zwarte cent die ze eerlijk verdienen leven op subsidie das normaal tegenwoordig maar zwart en je bent een crimineel, terwijl dat geld toch de economie ingaat.

 • Marc Faber

  No, Joepie, I didn’t. I said I preferably want a correction to 1650, so I can load up my boat with it. Listen to this:

  http://www.youtube.com/watch?v=qFeNd6tV1jA

 • Stafke

  Jefke, heel juist hoor.
  Een voorbeeld:
  Ik wou net een niet onaardige som geld afhalen ”graag in grote coupures van 100 of 200”. aan de balie kreeg ik een plastic kaart, moest ik tgeld uit de muur trekken. ”nee meneer, ik kan u niet zeggen welke er uit zullen komen”.
  Ok, allemaal briefjes van 50 dus, een dikke pak.
  De bediendes raken dus gewoon geen geld meer aan en kunnen me niet helpen.

  Op naar een andere bank, ”o nee meneer, het geldloket is enkel smorgens open, u moet terugkomen”.
  Ja, bureautjes met ‘consulenten’ die je aan een lening helpen of hun brol verkopen, dat wel, maar aan je eigen geld raken zoals jij t wil lukt blijkbaar niet meer.

  Het net is zich inderdaad aan het sluiten.

  Alles wordt geregistreerd en (be)geleid.

  Geen wonder dat dit Kosovaars gezin Belgie UITVLUCHTTE…
  Lees het artikel, en naast het schandalige van dit ‘hiaat’ is vooral de term ‘vluchten’ hilarisch.

  http://www.vandaag.be/buitenland/116566_gezin-in-kosovo-trekt-nog-altijd-vlaamse-huurpremie-van-230-euro.html

  Ik geef ze geen ongelijk zeg. We zijn goed bezig moet ik zeggen. :)

 • joepie

  Dat zegt Marc Faber over goud:

  De markt was doorgeschoten toen we tot boven de $1900 stegen in 2011”, aldus Faber. We kunnen in 2013 een bodem neerzetten op $1500 en als dat niet lukt kan de prijs verder in elkaar zakken tot $1100-$1200. Volgens Faber komt dit door de nervositeit in de markt over induNervositeit in de marktenstriële metalen. Een verdere correctie met 40% zou hem niet verbazen.

 • jefke

  @stafke: #64

  Het was hier lang gelden al bekend dat men goud ging proberen te criminaliseren. Het meest trieste vindt ik eigenlijk dat 99% nog steeds verder slaapt. De mensen om mij heen snappen nog altijd niet wat het gevaar is van: opheffing privé leven, camera’s overal, opheffen bankgeheim, omgekeerd bewijslast, dna, de mens herleiden tot een data base……. ik doe (zoals de meeste hier) ook al lang geen moeite meer om het uit te leggen.

 • Lamberto

  @Nico #5

  U schrijft: “Het einde van de Petrodollar, door Peter B. Meyer”.
  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/02/het-einde-van-de-petrodollar/
  =============================================

  Graag wil ik hier op reageren.

  De inhoud van beide video’s die door mij hieronder zijn geplaatst, geven overduidelijk aan waartoe de VS en haar bondgenoten in staat zijn.
  Hoor, wat journalist Mahdi Nazemroaya heeft te vertellen.
  Als u de documentaire over Libya ’s Great Man-Made River heeft bekeken, moet u zich indenken, dat dit prachtige project door NATO bombardementen grotendeel is vernield.
  Om over de vernielde Ziekenhuizen, schoolgebouwen en andere projecten die tot welzijn van de burgerbevolking dienden maar te zwijgen.
  De Westerse leiders die aan deze beestachtige slachting op de burgerbevolking in Libya mede opdracht hebben gegeven, behoren in Den Haag voor het Internationale Strafhof gebracht te worden, om daar verantwoording voor hun daden af te leggen.

  http://www.youtube.com/watch?v=nsKx7kbvkJA

  http://www.youtube.com/watch?v=m1omQdyEkqk

  Ps. De laatste vijf minuten van de documentaire over het waterproject moet u maar voor kennisgeving aannemen.
  De oorspronkelijke video is van internet verdwenen, dus moeten we het met deze uitvoering doen.

 • Gerard

  @Lamberto
  Begrijp mij niet verkeerd. Ik zeg nooit dat banken lievertjes zijn. Zeker niet.
  Maar de centrale banken bepalen de spelregels.
  Als centrale banken onbeperkt geld aan banken lenen tussen 0 en 0,25%, dan hebben banken jouw geld niet meer nodig voor 1,6%.

  Ere wie ere toekomt. De centrale banken zijn de echte criminelen.
  Maar vaak staan ze in dienst van de overheid, en dat is de reden dat ze als helden worden gezien.

 • Lamberto

  @Gerard #10

  “ Dat FED en ECB de rente verlaagt en inflatie opjaagt vinden we goed. Maar we geven wel de Rabobank de schuld”.

  Wat een onzin!

  Ik heb zaken gedaan met vier banken.
  De hoogte van de rente die ik kon bedingen bij de Rabobank was bespreekbaar.
  De massa kreeg natuurlijk de laagste rentevoet aangeboden, voor hen die beter wisten was er een rentestaatje met variabelen.
  Dus beste Gerard, doe me een plezier, en stop met dat stroopsmeren van bankiers.

 • Stafke

  Zoals gezegd, in B zal je dus maximum 5000eu cash bij een edelmetaal koop of verkoopdeal kunnen doen. De plannen zijn om zelfs naar 3000eu te gaan.
  Maar ze vermeldden er ook koper bij. De oude metaalhandelaren krijgen iets teveel gestolen koper binnen. Onze treinen staan hierdoor constant stil wegens gestolen leidingen.
  Niet dat wat verandert aan de zaak. Als t te warm is: stil. Als t te koud is: stil. Een afgedwarreld nat blaadje op een spoor: stil. Wat agressie tegen een conducteur: stil. Ene die t gehad heeft op deze aardkloot en zich voor een trein gooit: stil.
  En als ze dan es rijden, dan gaan ze staken.

  Maar gisteren op de staatstelevisie ook dit: vanaf 500eu aankoop/verkoop verplichte ID identificatie/registratie.

  500eu!

 • Gerard

  @Steven
  En dan moet je van die 1,6% rente ook nog 1,2% aan box 3 van de roverheid betalen.
  Tel uit je winst!

  De oude sok is weer helemaal terug!
  En zo hoort dat ook!

  Ook ik pin NOOIT. Aleen als het niet anders kan. Wel elke maand 250 cash geld pinnen. Want je moet toch ergens van leven. Anders krijg je lastige vragen van de roverheid.
  Onze communisten willen precies weten waar jij je geld aan uitgeeft.

  Ik zag toevallig vanavond nog op de staatspropagandaTV (bij Witteman), dat de roverheid MOET bepalen hoe duur jij woont in verhouding met je inkomen. Dat zagen we vroeger in de USSR ook.

  Daar hebben die communisten toch geen bal mee te maken? Waarom is het voor burgers niet meer vrij om te wonen waar hij zelf wil? De huren worden binnenkort ook al “inkomensafhankelijk”.
  Dadelijk moeten we aan de kassa bij de supermarkt nog “inkomensafhankelijk” afrekenen.
  Ik krijg er de schijt van onderhand.

 • Gerard

  @joepie
  “Zolang 99% van de mensen geen idee heeft van hoe het huidige systeem werkt zal er waarschijnlijk weinig structureels veranderen.”

  GTST en voetbal vinden mensen belangrijk. Als voetballers 10 miljoen verdienen, OOK met belastiggeld betaald overigens, dan vinden mensen dat geweldig. En een VARA presentator die 555.000 verdient vinden we ook normaal.
  Maar als iemand ECHT iets kan, zoals een interimdirecteur van een failliete bank, dan is het schande.
  Erger vindt ik nog dat de bank gezien wordt als de boosdoener. Terwijl de centrale bank, DNB, verzaakt om toezicht te houden. Zo die ook verzaakte bij DSB en Icesafe, enzovoorts. Maar ook dat vinden mensen wel goed.
  Dat FED en ECB de rente verlaagt en inflatie opjaagt vinden we goed. Maar we geven wel de Rabobank de schuld.

  Zo krom zit de wereld dus in elkaar. 99% van de mensen praten de ambtenaren van de staatsomroepen na, zoals Witteman en die van de Wereld draait, en dat soort staatspropaganda. Die Nieuwehuis van de VARA is de 5e best betaalde ambtenaar van Nederland, volgens de lijst. Hij verdient meer dan de nieuwe bankdirecteur. Hij zit boven 3x de balkenende norm.
  Witteman zat dit jaar wel onder de 500.000. Hij daalde op de lijst. Maar dit is wel een ambtenaar die constant schande spreekt van al die “graaiers”.
  99% van de mensen luisteren wel naar die “graaier”.
  Hoe dacht je zulke kudde goede informatie te verkopen? Lijkt mij totaal uitgesloten.

  Het enige wat wij kunnen doen is daarvan te profiteren om juist die wereld te snappen en ernaar te handelen.

 • Gerard

  @joepie
  “De echte vraag is dus eigenlijk niet hoe het kan dat ons economische systeem nu instort, maar waarom er voor een systeem is gekozen wat met rente en inflatie werkt waarin dit soort implosies onvermijdelijk zijn?”

  De cyclus haal ik erbij omdat dit alle facetten, oorzaak en gevolg van dit systeem in zich heeft.
  Maar het antwoord op je vraag is heel simpel. Het heeft een groot voordeel. Het maakt namelijk mogelijk om een snelle bloeiende welvaart te creeeren. Maar hoe langer en heftiger het feestje, des te groter de kater.

 • joepie

  Het slimste wat mensen kunnen doen is zichzelf verdiepen in hoe het huidige systeem werkt en goede informatie hierover verspreiden. Zolang 99% van de mensen geen idee heeft van hoe het huidige systeem werkt zal er waarschijnlijk weinig structureels veranderen.
  Albert Einstein

 • joepie

  Gerard je Kondratieff cyclus met alle jaargetijden erbij halen maar het kan veel makelijker want een systeem gebaseerd op exponentiële groei implodeert vroeger of later altijd.
  Ons huidige economische systeem is niet meer te redden, dat is niet te wijten aan luie Grieken, en zelfs niet geheel aan corrupte bankiers en politici. In de basis komt dit door hoe het economische systeem werkt. Het is een systeemprobleem. Het probleem is dat geld in de vorm van schuld moet worden gecreëerd en er daarbij met rente wordt gewerkt. Doordat rente in procenten wordt berekend moet ons economische systeem exponentieel blijven groeien om het in stand te houden. Dit laatste is op termijn altijd onmogelijk, en zo is een implosie van het systeem op voorhand te voorspellen. De echte vraag is dus eigenlijk niet hoe het kan dat ons economische systeem nu instort, maar waarom er voor een systeem is gekozen wat met rente en inflatie werkt waarin dit soort implosies onvermijdelijk zijn?

 • DaanW

  @ Nico

  ‘Lessen uit Japan’ en ‘Het einde van de Petrodollar’. Allebei heftige artikelen en allebei o zo waar. Dank.

 • Nico

  Het einde van de Petrodollar

  Gepost op 7 februari 2013 door Peter B. Meyer

  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/02/het-einde-van-de-petrodollar/

 • Nico

  Lessen uit Japan
  We moeten niet meteen bang zijn voor inflatie. Met een dergelijk hoge werkloosheid en fabrieken die op halve capaciteit draaien, krijgt inflatie immers geen kans.

  Dat is zowat de theorie van de meeste economen.

  En het is complete en totale bullshit.

  Kijk eens naar hetgeen Japan aan het doen is. Dit is de grafiek van de Yen in de voorbije maanden:
  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/02/lessen-uit-japan/

 • Nico

  Goud en zilver mogen dan zijwaarts gaan ,platina doet het heel goed,heb zelf geen fysiek
  maar wel grondstof aandelen hiervan,dan blijkt toch weer dat als fysiek goed doorstijgt de aandelen hiervan het ook zeer goed doen m.a.w. je hebt geen fysiek platina nodig ,het is toch een tijdelijk fenomeen zo verwacht ik.

  Aanbodproblemen ondersteunen platinaprijs
  http://slimbeleggen.net/blog/2013/02/07/aanbodproblemen-ondersteunen-platinaprijs/

 • Lamberto

  @Steven #49

  Welkom bij de club!
  Ook ik betaal al jaren altijd contant.
  De Rabo “filantropen” gebruik ik alleen nog maar voor de niet te ontlopen verplichte bank ontvangsten en/of betalingen van/naar overheid en dienstverleners.
  Dat zal ze leren!
  Als iedereen dit ging doen werden die hoog over het paard getilde geldtellertjes wel iets beleefder en meegaander voor hun klanten, en vooral, lieten ze deze meedelen in de hoge winsten die nog altijd op het spaargeld gemaakt worden.
  Dit hebberige gedrag gaat net zo lang goed, tot ook deze club nederig buigend aan de fopspeen van de overheid, “dus wij”, komt sabbelen.

 • Oom Dagobert
 • Steven

  Volgende week ophalen trouwens, zit net het weekend tussen. Eigelijk triest he.

 • Steven

  Beste mensen.

  Net even bij de rabobank ingelogt.
  Ja hoor een bericht in me box. Wat denkje weer de rente gewijzigd, ja van 1,70% naar 1,60%.
  Dit is de derde keer in een half jaar.

  Heb meteen mijn spaarekening leeggetrokken en op me lopende rekening gezet.
  Ik ben het zat, ik haal het eraf.

  Dan maar helemaal geen rente meer, het boeit me geen ruk meer. Weet je wat nog het ergste is! Het bedrag kan ik overmorgen pas ophalen. Het moet eerst besteld worden!
  Bij de Nederlandse bank, dan praat je over een bedrag van nog net geen 8000.

  Wat een giller he!

  Goud zilver en cash. Heerlijk toch! De bank kan me reet likken, en ik hou alleen nog het nodige op me lopende rekening voor rekeningen te betalen.

 • Ludo

  @Rolf @ Theo : probleem is intussen rechtgezet : verzending naar BEL 21,93€ -> gelijk de bestelling geplaatst en betaald.

  @Gerard : mijn excuses voor het vervuilen van je topic (bij ontstentenis van een ‘forum’ waar dit soort vragen die ook andere potentiële kopers aanbelangen kunnen gesteld worden…) Zoals al je colums is ook deze weer zeer lezenswaardig en stof tot nadenken euh bestellen :-)

 • Andreas

  Mijn excuses. Ik hield de afgelopen tijd zeer geconcentreerd de edelmetaalprijzen en schommelingen in de gaten en ben daarbij in slaap gevallen. En wie slaapt kan niet reageren.
  Dus nogmaals mijn welgemeende excuses maar ik ben nu wel lekker uitgeslapen. En dat is ook wat waard. Bijvoorbeeld om ideeen te bedenken om Stafke zijn laatste inzending te omzeilen.
  Mvg

 • Stafke

  BINNENLAND
  Deur gaat dicht voor goudfraude
  donderdag 07 februari 2013, 03u00Auteur: Van onze redacteurs Christof Vanschoubroek,Nikolas Vanhecke
  AANRADEN 1
  DELEN
  BEWAAR
  http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130206_00460662

  BRUSSEL – Kilo’s goud alleen met contant geld aankopen zal niet meer kunnen. Zo wil de regering de toenemende fraude in de goudsector aan banden leggen.

  Bijna 1,2 miljard euro aan verdachte transacties in de goudsector kreeg de antiwitwascel vorig jaar doorgeseind.

  Dat is een record, waardoor het totaalbedrag van de opgespoorde witwasdossiers bij die Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) minstens vier keer hoger ligt dan in 2011.

  Uit cijfers van minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) blijkt namelijk dat de cel tussen januari en oktober vorig jaar 2,29 miljard euro frauduleus geld op het spoor kwam.

  ‘Die stijging is vooral toe te schrijven aan de toenemende interesse van criminelen in goud’, zegt CFI-topman Jean-Claude Delepière aan De Standaard .

  ‘De grote schaal waarop goud en andere edelmetalen in de onderwereld over de toonbank gaan, is op zijn minst verontrustend te noemen.’

  Delepière spreekt van een tiental zware fraudedossiers, die zich vooral situeren in het Brusselse en Antwerpse goudmilieu.

  Gat in de wet

  Vandaag bespreekt de ministerraad een gezamenlijk voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD), Vanackere en staatssecretaris John Crombez (SP.A) dat het criminelen moeilijker moet maken om goud wit te wassen.

  Door een gat in de wet is het tot op heden mogelijk om als (goud)handelaar aankopen volledig contant te betalen. Interessant wanneer zich een klant met dubieus goud aanbiedt, want overschrijvingen zijn op te sporen.

  In de toekomst mag het aankoopbedrag van de handelaar hoogstens vijfduizend euro zijn. Zodra dat wordt overschreden, mag maximaal tien procent daarvan nog cash worden betaald. Anders gezegd: als u morgen voor zesduizend euro aan goud wilt verkopen aan een handelaar, zal u zeshonderd euro cash krijgen. De rest wordt in principe overgeschreven.

  En zo gaat de ‘criminalisering’ controle verder. Maar die 5000 gold al voor andere zaken ook.

 • Theo

  @Ludo

  Kijk Rolf met deze klant mag je zeer blij zijn.
  Loop niet gelijk weg maar zegt dat hij het niet snap dat er zo verschil is.
  En jij krijg de kans om het te herstellen.
  Pluim voor Ludo.
  gr.Theo

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  Er gaat iets verkeerd bij die verzendkosten, want als u een kilo Koala of Kookaburra koopt is de verzending wel gewoon EUR 19,50. Ik zal het morgenochtend even uitzoeken en waar mogelijk oplossen, want de verzending zou gewoon voor EUR 19,50 mogelijk moeten zijn.

 • Ludo

  @Ws : simuleer eens een order met bestemming BEL (zonder te bevestigen uiteraard) en je zal zien dat mijn vermelde bedragen kloppen…
  @Steven : ik jank niet, ik zeg gewoon dat het bedrag verdubbeld is op 7 maanden tijd – ik koop redelijk wat online, ben professioneel ook actief in het e-commerce gebeuren (zij het van logistieke zijde, niet de commerciele kant) en heb nog nooit dergelijk bedrag betaald voor een aankoop (en zal dat ook nooit doen)

 • temp242

  Raak Steven, Raak!!!MVG.

 • Steven

  Wat een gejank om een paar tientjes.
  Flinke bonken zilver kopen maar janken om de verzendkosten.

 • temp242

  Beste Stafke, me niet beledigen hé, ik ben een Vlaminck.MVG.

 • temp242
 • Ws

  @Ludo

  Verzenden van Nederland naar Belgie verzekerd tot 5500 euro kost 19,80 euro.
  Dus je betaald voor de verpakking en verzendservice 16,20 euro, zet ik toch wel mijn vraagtekens bij ?

 • Stafke

  Theo, G/Z zal wel goud zilver zijn? Los daarvan, ja, ik mis de vurige discussies tussen wijros en gerard nu al.

  Rinse, temp is nen Belg dacht ik.

 • Ludo

  Temp : ik rij “gratis” dankzij de company ;-) maar er is wel het aspect tijd.
  Verzending binnen Nederland kost 12E, en te zeggen dat ik minder dan 15 km van de grens woon, dan is 46E niet te rechtvaardigen voor mij persoonlijk zeker niet gezien dit een verdubbeling is in 6 maanden. Het gaat me niet enkel om het bedrag maar ook om het principe.
  Te meer daar ik erg tevreden ben van de service van TSM, maar hoegenaamd niet van de afleveringen door de koerierfirma, de laatste 3 keer bij de buren afgeleverd (doosje, effe schudden, rinkel, rinkel).

 • Cinelux

  Andreas is denk ik (xxx) vakantie aan het vieren in Thailand met als excuus dat hij daar moet zijn voor de graan tanks ;)

 • Theo

  Cinelux
  We missen er 1 (teminste ik wel)
  onze botenbouwer.

 • temp242

  Nou moe…

 • Cinelux

  Zit er de laatste tijd weinig leven meer in G/Z of ligt het aan mij ?

  Heb zelf het idee dat de interesse hierin langzaam aan het vervagen is.

 • rinse

  ow jah temp,

  verkoop medewerker the silvermountain??

  een soort van agresieve verkooptechniek

 • temp242

  Persoonlijk denk ik Beste Ludo, dat als u de baar zelf zou gaan ophalen in Nederland, méér kwijt zijt dan 46 euro, qua brandstof, files, tijd… En…wat is 46 euro binnen enige tijd nog waard? Het is uw baar, de ounces die belangrijk zijn.MVG.

 • Ludo

  @Rolf : mooie promotie-actie met de Cook Islands bar! Trok mijn interesse en ik wou bestellen, maar heb echter afgehaakt omdat de verzendkosten naar België maar liefst 46€ bedragen!
  In 2010-2011-2012 betaalde ik voor aankopen bij TSM van +/- hetzelfde gewicht minder dan de helft, ik heb zelfs nog een factuur teruggevonden met 21€ verzendkosten. Dan is 46€ echt wel buiten proportie.

 • Gerard

  @Nico
  Celente is ook iemand die het spel goed door heeft.
  Je zult op een gegeven moment iedereen alle bezittingen moeten afnemen om hiermee de schulden te saneren.
  Zelf zie ik hiervoor ook geen andere oplossing dan een grote wereldomvattende oorlog.
  Maar misschien is er toch nog een andere oplossing?

 • Nico

  De EU en haar Nobelprijs
  Gepost op 5 februari 2013 door Peter B. Meyer
  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/02/de-eu-en-haar-nobelprijs/

 • Nico

  Gerald Celente Ik was hem bijna vergeten hij klinkt altijd zo lekker positief
  zo verwacht hij dat dit eindigt in een derde wereldoorlog in het midden oosten zijn ze alvast maar begonnen.
  de kans is naar mijn idee groot dat het waarheid wordt als de chaos groot genoeg is.

  Gerald Celente: Dit eindigt in een nieuwe wereldoorlog

  Volgens top researcher Gerald Celente is de wereld op weg naar een nieuwe wereldoorlog. We zitten in het midden van het grootste experiment aller tijden. Banken dwingen overheden om meer geld in het systeem te laten pompen om zo te overleven. Maar al dit uit het niets gecreëerde geld leidt uiteindelijk tot niets. De wereld verkeert momenteel in een depressie.

  Celente vergelijkt de huidige toestand met de depressie van de jaren ’30, alleen merkt hij op dat de huidige geldhoeveelheid amper gedekt is door goud. Het huidige patroon is gelijkaardig als die in de aanloop naar de tweede wereldoorlog: crash – depressie – valutaoorlog – handelsoorlog – wereldoorlog. Momenteel zitten we in de late jaren ‘ 30.

  En er is maar 1 oplossing om dit allemaal te overleven zegt Gerald Celente: GOUD!

  Heel leuk natuurlijk wat hij zegt maar dan moet je wel overleven en bijv geen nucleair wapen op je ei krijgen,goud is dan maar bijzaak koop een goed werkend handwapen voor persoonlijke verdediging van huis en haard want wie kan je dan nog vertrouwen? je vijand is bijna altijd gewapend, dan is met lege handen staan nooit geen optie.
  (met vijand bedoel ik met name dieven want die krijg je in overvloed bij armoede)

  het filmpje van deze visionair kun je via de link zien.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RLOEe2bOFu8

 • Nico

  Als je iemand een klap in zijn gezicht geeft…

  Ik weet niet hoe het zit met uw kennis over de depressie van de jaren ’30. Ik heb er het een en ander over gelezen. Weinig mensen realiseren zich dat de échte crisis toen is uitgebroken door een ordinaire handelsoorlog. In gang gezet door de VS. President Hoover tekende in 1930 de Smoot-Hawley Tariff Act die als doel had om de Amerikaanse landbouw en industrie te beschermen.

  Je kunt zelfs redeneren dat Hoover door het tekenen van deze wet aan de basis stond van het uitbreken van WOII. Maar dat terzijde…
  http://www.stocktradingnieuws.com/economie/als-je-iemand-een-klap-in-zijn-gezicht-geeft.html

 • Lolbroek

  Karel :
  Op prijsvangoud.nl staat: “Als blijkt dat de kluizen (van Fort Knox) daadwerkelijk leeg zijn of vals goud bevatten zou de bubbel van goud weleens plotseling uit elkaar kunnen klappen. Dan zal de koers van het edelmetaal in rap tempo de diepte in storten en het imago van goud als een ‘veilige haven’ voorgoed verleden tijd zijn.”
  In mijn ogen ontstaat er dan een ernorm tekort, terwijl geopperd wordt dat de prijs zal instorten. Heeft iemand op dit forum hier een verklaring voor?

  Wanneer dat uitkomt, en dat zal ooit gebeuren, dan zal het imago van goud als veilige haven niet verleden tijd zijn. Men zal hoogstens haar goud beter controleren…. Mensen die dit beweren werken waarschijnlijk voor een bank ofzo. Zij hebben er belang bij dat het fiat geldsysteem intact blijft.

 • temp242
 • temp242
 • Karel

  Op prijsvangoud.nl staat: “Als blijkt dat de kluizen (van Fort Knox) daadwerkelijk leeg zijn of vals goud bevatten zou de bubbel van goud weleens plotseling uit elkaar kunnen klappen. Dan zal de koers van het edelmetaal in rap tempo de diepte in storten en het imago van goud als een ‘veilige haven’ voorgoed verleden tijd zijn.”

  In mijn ogen ontstaat er dan een ernorm tekort, terwijl geopperd wordt dat de prijs zal instorten. Heeft iemand op dit forum hier een verklaring voor?

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Anna

  Raar verhaal.
  Op de foto staan gewone kluisjes, een bank weet niet wat er in de kluisjes ligt en hoeft er ook zeker geen reserves voor aan te houden.
  Wellicht worden de unallocated gold accounts bedoeld? Maar daar leg je toch zeker geen eigen goudstaafjes in? Daar koop je je gewoon in.
  En bovendien waarom zouden er reserves nodig zijn voor unallocated goud maar niet voor allocated goud? Als het goud er is, is het er. 100% dekking. Of bedoelen ze dat in de unallocated accounts geen echt goud voorhanden is, maar in de allocated wel?

  Zoals gezegd, dat verhaal roept meer vragen dan antwoorden op.

 • Anna

  Zwitserland is geen goud-Febo meer

  30 jan 2013 om 15:30 – IEXProfs Redactie – Gerelateerde onderwerpen: Credit Suisse, goud, UBS, Zwitserland

  Zwitserse banken zijn niet meer zo happig op de kluizen vol goud die hun rijke klanten al sinds mensenheugenis bij hen aanhouden. UBS en Credit Suisse, dominante spelers op de omvangrijke fysieke goudmarkt van Zürich, verhoogden onlangs de fees voor het bewaren van goud. Voor particulieren mag het edelmetaal dan een begeerd bezit zijn, voor banken is het een molensteen die hen dwingt tot hogere kapitaalbuffers.

  Dat schrijft de Financial Times. Zwitserse bankkluisjes vormen al eeuwenlang dé vlucht-Febo voor broodjes goud. Eigenaren van over de hele wereld leggen hun goudstaven met een gerust hart achter de blinde luikjes, in een zogenoemde unallocated account – een anonieme rekening. Maar hoe groter deze goudvoorraad, hoe dikker de kapitaalbuffer die de bank daar tegenover moet aanhouden.

  Door de bewaarkosten flink op te schroeven proberen de Zwitserse banken hun klanten in rekeningen op naam te jagen. Dan is de bank nog slechts bewaarder en is een buffer niet meer nodig. Onder die goudklanten bevinden zich ook veel hedgefunds, andere banken en pensioenfondsen. De kluisfees bedragen 0,05 tot 0,1% van de waarde van het opgeslagen goud. De laatste tijd zijn zij met zo’n 20% gestegen, aldus de FT-bronnen.

  http://www.iexprofs.nl/Column/Nieuws/93663/Z...

 • cp
 • Anna

  “Japan gaat binnen vijf jaar failliet”VANDAAG 10:33 )
  Over één of anderhalf jaar wordt Japan het toneel van een nieuwe financiële crisis, die binnen vijf jaar zal uitlopen op een faillissement van het eiland. De recente opleving van de Japanse beurzen zijn misleidend.
  “De rest van de wereldeconomie zal ernstige gevolgen ondervinden van het drama.”
  Dat voorspelt Paul Marson, hoofd beleggingen bij de Zwitserse bank Lombard Odier in een gesprek met Merijn Jongsma van het FD. Volgens de econoom dalen de besparingen in Japan zo hard dat de hoge staatsschuld niet meer binnenlands te financieren valt.
  “Kern van het verhaal is dat de Japanse schuld zo heeft kunnen oplopen, omdat de staat die bij binnenlandse beleggers kwijt kon. De overheid heeft nu een begrotingstekort ter grootte van 7% van het bbp. De huishoudens sparen 5% van het bbp, de bedrijven 3%. Dus per saldo is er nog steeds een spaaroverschot van 1%. Maar enkele jaren geleden was dat nog 5%. Doordat de Japanse bevolking krimpt en vergrijst, dalen de besparingen in een tempo dat ons ook heeft verbaasd. Binnen een jaar is er een spaartekort.”

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Stafke
  Nou…. Als je dat niet zelf kunt bedenken dan hoor je niet te investeren….
  Ik begrijp dan ook niet echt waarom zulke artikelen geproduceerd worden. Fluf en vulling wellicht.

  PS: Stafke dit is geen aanval op jou want ik meen me te herinneren dat je ook freegold filosoof bent?

 • Stafke
 • Theo

  Het is belangrijk dat je weet hoe breed hij is anders………….
  Kijk maar even.

  http://www.youtube.com/watch?v=ZsKvT0u9ZTQ&feature=youtu.be

  Wat dit met dit forum te maken heeft?
  Het is goed om even te lachen.
  gr.Theo

 • temp242

  Beste Joop, de volgende? een (mini) aandelencrash medio maart 2013. Mvg.

 • Joop

  Je zou maar aandelen SNS hebben (gehad) en aandelen Imtech, dan was in amper 3 dagen tijd bijna al je kapitaal verdampt. Ik ben toch blij dat ik voor fysieke muntjes heb gekozen, ondanks de flinke prijsschommelingen. Ben benieuwd wat de volgende slecht nieuws show wordt.

 • http://goudvergelijken.nl/blog/ pietje

  Bacterie onttrekt goud aan water.

  De bacterie Delftia acidovorans scheidt een molecuul uit die opgelost goud uit bijvoorbeeld water omzet in minuscule gouddeeltjes met een vaste vorm.

  Het organisme kan daardoor mogelijk worden ingezet om goud te detecteren in rivieren en om het edelmetaal aan het water te onttrekken.
  http://www.nu.nl/wetenschap/3111756/bacterie-onttrekt-goud-water.html

 • Gerard

  @Lamberto
  Is inderdaad een goede link.
  Ik ben het dan ook voor 100% met Dolf vd Brink eens.

  Even een kleine verklaring daarbij.
  De Schumpeter uitwerking klopt, maar heb ikzelf steeds bewust weggelaten. Brink haalt die wel even aan.
  Ik heb heel even nog in de HBO economieboeken van mijn dochter gekeken, en ook daar staat het verkeerd. Wordt overigens bewust gedaan. (om niet de aandacht te vestigen op de werkelijke cyclus)

  Het is nadrukkelijk NIET zo dat een lente van start gaat DOOR techo-ontwikkelingen.
  Het is precies anderom.
  Techno ontwikkelt zich in alle tijden, ook nu. We zien nu al vergaande ontwikkelingen. nano-, bio-, solar-, techno, enzovoorts. Dat zagen we ook in de 30er en vooral 40er jaren met de straalmotor, communicatie, productieprocessen, kern-techno, enz.
  Alleen komt al dat moois in de winter nooit tot ontwikkeling omdat alles in een krimpmarkt zit.
  Nieuwe techno komt alleen tot uiting in een nieuwe groeimarkt, wat lente is. Dit moet je zien als de extra turbo op de nieuwe lente. Pas dan hebben consumenten en bedrijven extra geld over voor nieuwe technologie. Bovendien is dan de vraag veel groter.

  Maar dit even terzijde voor de geintresseerden. Het is zo al moeilijk genoeg.

 • Theo

  Goede link Lamberto
  bedankt het lezen waard.

 • Lamberto

  @Gerard

  Hier een interview met prof. Dr. Dolf van den Brink.
  De door u geschetste gang van zaken wordt door hem volledig ondersteund.

  http://managementscope.nl/magazine/artikel/617-dolf-van-den-brink-kondratieff

 • Theo

  Weer een zeer leerzaam stuk beste Gerard.
  Heb net een stuk gelezen over een boek over de tweede wereldoorlog.
  Het sluit naadloos aan op dingen die jij ook aanhaald.

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/02/godwin-2/

  Het hele grootte verschil is dat we ons nu er meer op kunnen voorbereiden door het gebruik van het Internet.
  Alleen denk ik dan hoe lang is dat nog vrij toegang kelijk?

  Ga er vooral mee door Gerard……….

 • Turbo Wally

  goed geschreven Gerard, leuk om te lezen en te weten.

 • http://www.permanenteportefeuille.eu PP

  Bedankt voor het artikel Gerard.

  Is TradersOnly hetzelfde als BrokersOnly? Als ik bij Google Brokers Only ingeef kom ik steeds op TradersOnly terecht.

 • http://www.thesilvermountain.nl Rolf van Zanten

  De afbeeldingen worden inderdaad niet juist weergegeven, dat wordt morgenochtend opgelost. Excuus voor het ongemak

 • Cinelux

  Inderdaad zijn de grafieken niet te zien, voor de rest zeer boeiend om te lezen.

 • peter330

  Goed artikel Gerard, maar waar zijn de grafieken?

 • Lamberto

  Beste Gerard,

  Ligt het aan mijn computer, of heb je de grafieken vergeten te plaatsen.