24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De Amerikaanse overheid doet de goudprijs stijgen

De goudprijs en de goudmijn aandelen zijn andermaal gestegen deze week, nadat de Federal Reserve Open Market Committee (FOMC) eerder deze week besliste om de interestvoeten onveranderd te laten en zijn conservatieve beleid te blijven volgen. Terwijl de markt consensus deze vorm van beleid wel enigszins verwacht had, waren er toch enkele discussies ontstaan over de zogenaamde onveranderlijkheidstaal van de Fed en de mogelijkheid dat ze hun oude beleid voor de eerste maal overboord zouden gooien en de interestvoeten zouden aanpassen. Voorzitter Ben Bernanke en het volledige FOMC kozen er echter voor om hun huidige beleid te behouden en beroep te blijven doen op hun losse monetaire beleidslijnen om de kredietcrisis aan te pakken. In samenspel met de stimulerende fiscale maatregelen van de Obama Administratie en het Amerikaanse Congres, hebben de ongekende monetaire initiatieven van de Fed, die gekenmerkt worden door een financiële onafhankelijkheid, tot een verdere waardevermindering van de Dollar geleid en een daaraan vasthangende waardestijging van de goudprijs die deze week een nieuw all-time record heeft bereikt.

Terwijl er nog steeds een debat gaande is of we nu eerder richting een inflatie of een deflatie gaan, is het duidelijk dat Voorzitter Bernanke en het FOMC zich achter de deflatievisie scharen. Om een verdere deflatie tegen te gaan, heeft de Fed dan ook besloten om zijn financiële onafhankelijkheidsprogramma’s voort te zetten.

Aangezien de verschillende overheden extra geld in onze economie blijven pompen, blijven ook de goudprijs en de goudmijn aandelen van deze situatie profiteren. De GDX steeg afgelopen week met een aantal procenten. De goudmijn aandelen stegen opnieuw naar ongekende hoogtes na de verklaringen van de Fed, terwijl verschillende andere sectoren waaronder de financiële, de Dow Transport en de Russell 2000, naargelang de beursdagen passeerden, een geleidelijke vrije val kenden. Terwijl de goudaandelen bezweken aan de verkoopdruk, is vooral hun waardegroei van de afgelopen week opmerkelijk. Voor degenen die niet in goud mijnaandelen willen investeren, maar zekerheid verkiezen met fysiek goud valt op te merken dat goud met $1.100 op de borden ook in fysieke vorm aanzienlijk in waarde is toegenomen. Het blijft natuurlijk koffiedik kijken of de goudmijn aandelen zich over een langere periode kunnen losmaken van de aandelenmarkt, hoewel, met de huidige verwoede pogingen van de Federal Reserve om de deflatie te bestrijden, de goud prijs en de goud mijnaandelen een mooie toekomst tegemoet blijven gaan.

Bekijk ook