24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De Amerikaanse staatsschuld is te hoog

De schulden van de Amerikaanse regering blijven groeien en groeien. De steunmaatregelen die het land invoerde om de economie te beschermen tegen de coronacrisis hebben niet geholpen bij de al bestaande schulden. Inmiddels hebben de schulden zo’n hoogte bereikt dat Janet Yellen, minister van Financiën, een waarschuwing geeft om toenemende schulden tegen te gaan. 

Steunmaatregelen

Voor dat de coronacrisis op iedereen zijn pad kwam had de Amerikaanse regering al hoge schulden. De steunmaatregelen kwamen hierboven op. Inmiddels zijn heeft de staatsschuld het maximale punt van $28,5 biljoen overschreden en staat op $28,7 biljoen. Dit is te hoog. Het zal ook niet minder worden want er zijn verschillende plannen over nieuwe steunmaatregelen die rond de 3,5 biljoen zullen gaan kosten. Dit zal de staatsschuld alleen maar tot een hoger niveau tillen. 

Tijd winnen 

Door middel van het toepassen van verschillende trucs op basis van boekhouden kan er iets meer tijd gewonnen worden. Janet Yellen gokt tot ongeveer oktober, maar daarna moet er snel een akkoord bereikt worden. Mocht er echter geen akkoord komen over het verhogen van het schuldenplafond, dan zijn er andere gevolgen… Bijvoorbeeld dat de Amerikaanse regering niet meer in staat is om salarissen uit te betalen. Inmiddels is het probleem van een veel te hoge staatsschuld al vaker voorgevallen. In 2011 bijvoorbeeld. 

Het is duidelijk dat de Amerikaanse staatsschuld te hoog is. Naast dat het niet positief is voor het land en haar regering, is het ook niet positief voor het beeld dat andere landen op Amerika hebben. Het vertrouwen zal door de staatsschuld namelijk beïnvloed kunnen worden en dit is iets wat het land niet wil. Mondiale financiële systemen zijn namelijk gebaseerd op de staatsleningen van het land. Dit zal daarom op de financiële markt stress kunnen veroorzaken. Hoe het zal lopen is nog niet te zeggen. De eerste stap is in ieder geval al gezet, een waarschuwing vanuit Janet Yellen. 

Bekijk ook