Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De Barbaren staan voor de poort

09-10-2010 Zilverpaul

https://www.thesilvermountain.nl/images/barbaren.jpg

De Barbaren staan voor de poort

(leve de Barbaren)

Het zullen niet de Romeinse machthebbers zijn geweest die blij waren met de Barbaren, maar de overgebleven burgers van Rome (zij die bleven ondanks de belastingverhogingen, inperking van vrijheden en geweld vanuit de staat) zeker wel. De Barbaren brachten weliswaar andere gebruiken en goden met zich mee, maar van stelselmatige onderdrukking door de eigen overheid was geen sprake meer.

Zoveel Romeinen waren er trouwens niet meer over, aangezien de meesten de stad waren ontvlucht om in de buitengebieden (suburbia) een onderkomen te vinden en een stukje land om eten te verbouwen.

De overeenkomst met de komende val van het Groot Amerikaanse rijk dringt zich op. En met deze val de satellietstaten in Europa met zich mee slepend.

En dat de val aanstaande is wordt merkbaar door de steeds wanhopiger maatregelen die de Amerikaanse regering en banken nemen om de boel (= hun boel) draaiende te houden.

Zo een maatregel is de wet die op initiatief van het congres door de Amerikaanse Senaat is gejast waarin het voor huiseigenaren die al of niet terecht hun huis dreigen uit te worden gezet moeilijker wordt hiertegen in beroep te gaan. Het is wel duidelijk waar de belangen liggen van de gekozen volksvertegenwoordigers.

Obama zal waarschijnlijk zijn veto uitspreken over dit wetsvoorstel. Wellicht heeft zijn bijzondere lage populariteit en het feit dat binnenkort de voor hem belangrijke midterm verkiezing worden gehouden hier iets me te maken. Het kan ook zo uitpakken dat via vertragingstactieken de wet pas effectief wordt na de tussentijdse verkiezingen, waarbij zowel Obama in het zadel blijft alsook de banksters hun zin krijgen. We zullen zien hoe het uitpakt.

Het voorstel van de geachte afgevaardigden is onderdeel van het koningsdrama wat zich afspeelt op de Amerikaanse huizenmarkt. Eén op de zes Amerikaanse huiseigenaren heeft grote achterstanden in het betalen van de hypotheek of bezit een huis wat aanmerkelijk minder waard is dan de prijs die daar oorspronkelijk voor betaald werd.

De banken zetten huiseigenaren die de hypotheek niet meer kunnen betalen op straat, de zogenaamde Foreclosure. Het bijzondere van de Amerikaanse situatie is nu dat de eigendomspapieren welke maatschappij nu de hypotheek heeft verstrekt wel tien keer van eigenaar is verwisseld, in stukjes is verknipt en gekoppeld aan allerlei dubieuze financiële producten die wereldwijd in een enorme bubbel zijn doorverkocht als eersteklas waardepapieren. Op de hoogtij-jaren van de bubbel was de handel zo intens, dat men niet meer heeft bijgehouden welke maatschappijen welke hypotheek hadden verstrekt ( vanwege dus de veelvuldige eigendomswisselingen). Nu de banksters de bewoners het huis uit willen jagen, blijkt dat men gewoonweg niet de juiste papieren in huis heeft om het eigendom aan te kunnen tonen!

De Amerikaanse federale overheid heeft steeds de kant gekozen van de banksters, maar langzamerhand begint een aantal gerechtshoven van een aantal staten de kant te kiezen voor de bewoners.

Nu is het zo, dat de enorme fraude die aan dit geheel ten grondslag ligt in de openbaarheid begint te komen en op grond van een aantal gerechtsbeslissingen zijn een aantal grote banken al gestopt met de huisuitzettingen.

Zie bijgaande link.

De gevolgen hiervan zullen dramatisch zijn. De hele huizenmarkt zal bevriezen.

Nu nog hebben de banksters de vele leegstaande huizen op hun oorspronkelijke waarde in hun boeken staan, waarmee ze hun fopwinsten en bonussen op peil kunnen blijven houden.

Nu de deksel van de landelijke beerput gaat komen de banken steeds meer onder druk te staan en daarmee het hele financiële kaartenhuis.

Het zou me dan ook niets verbazen dat de binnenkort af te kondigen tweede ronde van de zogenaamde Quantative Easing (het bijdrukken van geld uit het niets) gespendeerd gaat worden om alle hypotheken die onder druk staan op te kopen en onder te brengen in een nationale hypotheekstrop, pardon, ik bedoel pot.

Het gegeven dat dit over groot geld staat en het frauduleuze systeem open en bloot komt te liggen heeft een duidelijke weerslag op de goud en zilverprijs.

Zilver heeft een zeer belangrijk weerstandsniveau gebroken van tussen de 22 en 23 dollar en kan in principe nu opstomen naar de 80 dollar ten tijde van de gebroeders Hunt.

Daarnaast werd bekend dat China, dat zo snel als maar mogelijk is haar belang in Amerikaanse staatsleningen aan het af bouwen is, begonnen is met het investeren in Griekenland. Als conclusie mag gelden dat China Griekenland een financieel betrouwbaarder partner vindt dan Amerika. Een pikant gegeven, aangezien Griekenland een van de zwakkere Europese broeders is.

De vrijdag uitgekomen cijfers over de Amerikaanse werkgelegenheid waren zo beroerd, dat de Dow Jones weer eens boven de 11.000 is getild.

Al met al kom ik dan ook tot de conclusie dat de barbaren wel thuis kunnen blijven. Het westers financieel systeem, en Amerika voorop, vernietigt zichzelf wel.

 • Gerard

  Zeiden enkele kennissen van mij ook in 2000 over hun “internet-aandelen”….
  In 2000 kocht ik van mijn Ahold, Akzo en ING aandelen “landbouwgrond”. Koste toen zo goed als niks.
  Landbouwgrond steeg in 2009 en 2010 harder dan goud en zilver!!
  Toch steeg landbouwgrond, huizen, goud en zilver niet echt in euro-waarde.
  Het is GELD dat in waarde daalt.
  Neem 25% van je geld in goud & zilver. Daarmee is de weegschaal in balans.
  Als dan het een stijgt, daalt het ander. Alles blijft dan de waarde houden.
  Want vergeet niet: goud&zilver is gewoon geld.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  it will probably less then 500oz
  Van mijn part kan ik mijn huis niet meer afbetalen, so what…
  Ik heb dan wel zilver voor minimum 6 huizen

  http://www.youtube.com/watch?v=rH0iAYtYKnA

 • Gerard

  @Fleur, de vraag of er hyperinflatie komt, hangt af hoe diep de “deflatie” zal zijn. Dit hoort bij elkaar. Voorlopig zullen we een deflatie-periode ingaan, Japans scenario, zoals de verwachting is.
  @Rudolf, de Dollar is de wereldmunt. Dat betekent dat er HEEEL veel van in omloop is. Het bijdrukken van de dollar is daarom niet meteen zo fataal.
  Het ergste is dat China steeds minder wereldhandel in dollars doet. Er zijn enorme nieuwe handelsverdragen gesloten in yuan met China.
  Dit is vreselijk, want dat betekent dat heel veel dollar weer richting VS stroomt….
  Wat dat betekent laat zich raden…..

 • Nico

  @Fleur
  De term “onderbuikgevoel” wordt te onpas laatdunkend gebruikt wanneer ons overlevingsinstinct signalen afgeeft om op onze hoede zijn. In de dierenwereld is dit een vereiste om te kunnen overleven. Laat je niets wijs maken door anderen en ga af op je gezonde (boeren)verstand.
  De Nederlandse staatsschuld bedraagt 335 miljard euro (excl. de overwaardering van al het onroerend goed). Wanneer je dat getal tastbaar maakt in bijv. muntjes van 50 eurocent (onze vertrouwde gulden) op elkaar te stapelen is dat ruim 4 x de afstand tot de maan, of langs elkaar 405 x de omtrek van de aarde of 260.473 volgeladen vrachtauto’s met 20.000 kilo munten.

 • Rudolf

  Hoe het met de Euro zal lopen weet niemand zeker, maar wat de Dollar betreft is het slechts een kwestie van tijd, want ze blijven maar geld creëren uit het niets, dus geld bijdrukken zonder dat daar ook maar iets tegenover staat. Dat kan niet anders dan vroeg of laat leiden tot (hyper)inflatie. Maar er zijn ook nog de Oostbloklanden die bij de Eurozone zijn gekomen, die kunnen ook nog voor grote problemen zorgen nu hun schulden als een raket oplopen. En Portugal en Spanje en geloof ook Ierland gaan Griekenland snel achterna. Kost dat?

 • Fleur

  Anyway, de grote vraag is: komt er hyperinflatie? Een jaar geleden kwam je daarover alleen signalen tegen op alternatieve sites, maar de laatste maanden verschijnen er ook steeds meer (voorzichtige) berichten in de msm. Ik hou het dus wel als doemscenario in mijn achterhoofd, maar zodra je er over praat wordt het vrijwel meteen weggewuifd als zwartkijkerij. Ben nu toch eigenlijk wel benieuwd hoe jullie hierover denken, heren;-).

 • Gerard

  Reken je niet zo snel rijk.
  Hyperinflatie speelt zich af in een andere tijd. Niet in de welvaart van nu die we gewend zijn.

  Zal hyperinflatie gelijk opgaan met hyperloonstijging?
  NEE….

 • johan

  @ Joost ;)

  Lees: Florida

 • Joost

  @ Rudolf dat lijkt me ook heerlijk, maar klinkt bijna te mooi om waar te zijn. En wellicht dat de overheid in zo’s senario de erfpacht en WOZ-waarde/OZB tarrief gaat misbruiken als melkkoe!

 • Rudolf

  Wat lijkt het me heerlijk om bij een (hyper)inflatie je hypotheek af te lossen met je zilver en/of goud wat tegen die tijd natuurlijk enorm is gestegen…

 • Fleur

  Thanx!

 • Nico

  Een rentevaste periode moet worden beschouwd als een vaststellingsovereenkomst. Omdat de rente over een vaste termijn (bijv. 20 jaar) aanmerkelijk hoger is dan de variabele rente, zullen veel particulieren niet zijn ingestapt. Een ander aspect is hoe de aflossing met de bank is geregeld. Voorheen kon men slechts kiezen uit een lineaire of annuïtaire lening maar sinds de hypotheekmarkt aan de elementen (banken) is overgelaten zijn er zoveel bijproducten verschenen dat ieder voor zich zal moeten uitzoeken hoe te handelen bij een naderend onheil.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  als rente daalt, heb je ook geen recht op hypotheek rente daling. Dus in de andere richting heeft de bank ook geen recht de interest te verhogen. Dit als je een hypotheek hebt met vaste rente.

 • Fleur

  Interessante discussie. Ook bij mij spookt het hypotheek-issue steeds vaker door mijn hoofd. Stel dat er een hoge (of zelfs hyper-) inflatie komt; heeft de bank dan het recht om af te wijken van het afgesproken rente-percentage als deze rente voor langere tijd overeengekomen is? Want hoewel de schuld door de inflatie minder zwaar wordt, is het natuurlijk ‘killing’ wanneer de rentepercentages ineens explosief stijgen. In hoeverre kan je jezelf beschermen door een rente-vaste termijn af te sluiten?

 • Gerard

  @Joost, inflatie is goed voor je hypotheek. Lonen stijgen (hopelijk) met de inflatie mee, hypotheek blijft gelijk. Helaas wijst nu vrijwel alles op deflatie. Volgens steeds meer economen zal QE2 niet werken. M3 was ook niet gekeerd bij QE1, zelfs verder weggezakt. De pil is uitgewerkt, zeg maar.
  Hoe QE2 uit gaat pakken, weet niemand. Maar gevaarlijk is het wel.
  Jaren 30 mag je in dit verhaal niet vergelijken. Toen vielen voor veel mensen de lonen weg of werden niet geindexeerd bij extreem stijgende voedselprijzen. Dan ben je met een dure hypotheek gloeiend de sigaar.

  @Johan, PPT speelt een andere rol. Deze houden koersen in stand bij een beurscrash (zoals 6 mei). Om vervolgens een langzame beer los te laten. PPT is onmisbaar geworden met onze automatische stoplosses in de digitale tijd van miljarden “flits-orders” per seconde.
  Beurzen hoog houden door opkopen met lucht-geld is alleen aan onze God (Bernanke).
  Het is zeker belangrijk wat je opmerkt. Bernanke heeft inderdaad al vaker zelf aangegeven dat stijgende beurzen het vertrouwen in stand houdt.

 • Joost

  In de reacties op een van de vorige koloms werd het ondewerp huis en hypotheek behandeld. Ik vraag me af of de hypotheek of de rente geindexeerd mogen worden door de hypotheeknemer als er sprake is van een hoge inflatie. Er is tenslotte sprake van een “onvoorziene” omstandigheid. Kan iemand hier iets over zeggen en wellicht zijn er voorbeelden bekend van het indexeren van schulden en rentes tijdens de de crisis in de jaren 30.

 • johan

  @ Gerard, the plunge protection team, ppt genaamd is gewoon actief in America en dit is alom bekend. Men heeft in de VS heel goed door dat mensen tegenwoordig de economische toestand van een land spiegelen aan de beursgraadmeter. Dus als je ervoor zorgt dat die blijft stijgen (desnoods door GRENZELOOS gratis geld te creëren) en ondertussen hun fiat-geld langzaam aan waardeloos laat worden, (wat haast niemand merkt omdat het men niet interesseert lijkt wel) kan je de ondergang best lang uitstellen. Dat van je inflatiecijfers Gerard, klopt als een bus. De ganze wereld lacht om de manier waarop de VS en ook NL hun algemeen prijspeil berekenen. Net als onze werkeloosheid…..geweldig rond de 5%, maar het aantal inactieven telt inmiddels meer dan 1 miljoen ;)

 • Gerard

  Eerder stelde ik hier de vraag hoe het mogelijk is dat beurzen stijgen op slecht nieuws, terwijl instituionelen en particulieren massaal uit aandelen stappen en overgaan op staatsleningen. (??)

  Mathijs Bouman op RTLZ gaf vanmiddag gedeeltelijk het antwoord. De FED heeft naast opkopen van schuldpapier OOK de mogelijkheid aandelen op te kopen!! Of het nu gebeurt wist hij niet, maar zei er wel bij dat dit in het verleden wel vaker gebeurde. Volgens hem is het ook een heel efficiente manier om via die weg geld in de economie te pompen.
  Reken dus maar dat het gebeurt!!!

  Dit dus voor degenen die niet gelovig zijn; God bestaat! Hij heet Bernanke!

 • Gerard

  Je spaargeld in een oude zok weet je zeker dat het niks waard wordt.
  Geld op een spaarrekening levert 2% op tegen 5% inflatie (zelfs in deflatie-tijd).
  Geld moet nu onderliggende waarde hebben zoals gedeelte goud&zilver, grond, huis, en ook aandelen. Aandelen vertegenwoordigen onderliggende waarde.
  We gaan komende tijd een vlucht zien in goud&zilver maar ook in aandelen.

 • Frits

  Ik zou het uitgeven aan nieuwe sokken. Daar heb je nog wat aan. Naast voetverwarming staan een opleiding, agrarische mogelijkheden, blikvoedsel en edelmetalen hoog aangeschreven. O ja, en een waterpomp.

 • Marc

  Nu we het toch over de zorgwekkende toestand van de euro hebben…..
  Hoe veilig is ons geld nog op de bank?
  Ik had eerst geld bij de DSB geparkeerd……en we weten allemaal hoe dit afgelopen is.
  Wat gaat er in de nabije toekomst gebeuren of anders gezegd wat kunnen de spaarders het beste doen met spaargeld.
  Er vanuit gaande het niet in aandelen en andere wazige zaken te steken.
  Mischien toch in die oude sok stoppen?

 • Nico

  @Henk
  De toestand van de euro is helaas zorgwekkend. Om de ernst van de situatie te onderstrepen, heb ik naar een vergelijking gegrepen die niemand kan misverstaan. Spaarders worden nog steeds in de waan gelaten dat alles wel in orde zal komen. Hoe slechter het gaat, des te vaker verkondigen hoogleraren dat het bedrijfsleven in de lift zit, de huizenmarkt zich herstelt; ergo, de crisis overwonnen is.
  Gaat u maar rustig slapen zei Colijn, terwijl onze oosterburen de grens overstaken.
  Houdt goeden moed! Alles sal recht kom. De wedergeboorte van het koninkrijk!
  Die tijd maak ik niet meer mee.

 • Gerard
 • Gerard

  @Johan,
  Ben het wel met je eens, maar ik ging zeker NIET voorbij aan de sterke band van China met Europa en de VS. Nu nog is China sterk afhankelijk van het Westen……maar, dat blijft zo niet. Het wordt heel snel minder. En dat is een gevaarlijke situatie.
  Wie de 30er jaren (vorige K-winter) goed kent, weet wat ik bedoel. Toen waren de rollen omgedraaid. Toen was VS de grote credietverlener en Duitsland en Japan afhankelijk van het credietinfuus van de VS. Toen Japan en Duitsland economisch “uitgeteld” waren, toen stopte de credietverlening van de VS. Die rollen zijn omgedraaid. China koopt nu nog wel staatsschulden in de VS, maar dat is symbolisch. Daar tegenover herfinancieren ze niet meer volledig. China wil gewoon een groot deel van het geinvesteerde geld terug uit die failliete boel.
  @zilverpaul,
  Stel dat Cina 1 miljard toegezegd heeft aan Griekenland, voor mijn part 10 miljard, dan nog is het symbolisch. Griekenland is toch de hele eurozone. Neem nu een klein deeltje uit die Eurozone: Nederland. Rutte 1 gaat schandalig veel bezuinigen, 4 miljard per jaar. Nederland alleen al komt 30 miljard per jaar te kort! Tel de hele Eurozone eens bij elkaar op? Dit komt China echt niet meer financieren! Gaat onze economie achteruit, dan zullen we dus op een bepaald moment er alleen voor komen te staan, net zoals Duitsland en Japan 30er jaren.
  Juist DAT is de grote angst van Bernanke. Hij wordt gezien als een van de beste Kondratieff-kenners ter wereld, en ieder hoopt dat hij met die kennis het tij kan keren. Desondanks groeit de overeenkomst met de 30er jaren met de dag.

  Wat Johan beschrijft met de richting van het goud klopt helemaal. Maar ik zie dat als de zoveelste overeenkomst met de ondergang van eind 30er jaren. Helaas, maar het is eenmaal zo.

 • Henk

  Vergelijkingen met ernstige ziektes zijn in mijn ogen niet nodig en ongepast, omdat je er inderdaad mensen onnodig mee kunt kwetsen, die in hun naaste familie of vriendenkring zoiets hebben meegemaakt. Ik stel voor om dit achterwege te laten, voordat de beheerder van deze blog zich gedwongen ziet de reacties hier te moeten gaan modereren of zelfs onmogelijk te maken. Als hij er anders over denkt, dan staat dat hem natuurlijk vrij, maar dit is mijn mening.

 • Frits

  @Nico
  Een gezellige anekdote uit de wereld die pancreaskanker heet. Intimi uit de pancreas-community wrijven nu zeer begrijpend over hun kin. :)

 • Nico

  De enige productiecapaciteit welke Europa nog niet heeft uitbesteed aan China, is het drukken van papiergeld. Het verschil tussen de nominale waarde en de intrinsieke wordt door een getal op het betreffende biljet uitgedrukt. Landen met andere valuta weten zich geen raad meer met de onderlinge wisselkoersen omdat het fiatgeld geen onderliggende waarde kent. In dat opzicht is het verwonderlijk dat de economische motor nog steeds loopt. Het doet mij denken aan een patiënt met pancreaskanker, wiens hart ondanks de snelle vermagering gewoon zijn werk blijft doen. De behandelende artsen beloven de familie beterschap om de rust in de familie te bewaren, maar een enkeling weet wel beter en bereid zich vast voor op het overlijden.

 • Marc

  @Zilverpaul.
  Zoals je al zegt, er is na een piek terugval te verwachten of juist steun.
  Het geeft al aan dat met geen mogelijkheid is te voorspellen wat de edele metalen gaan doen.
  Feit is en blijft dat fiatgeld in de huidige vorm zijn langste tijd heeft gehad.
  Dan zal uiteindlijk de werkelijke waarde van de edele metalen boven komen drijven.
  En niet van die zogenaamde voorspellingen van de “verwachte” goud en zilverprijs door Mr Middelkoop en de zijne.
  Voor voorspellingen ga ik wel naar de kermis of de lokale zigeunerin die zijn daar ook goed in.
  De enige reden dat ik een beetje in goud en zilver gestapt ben is dat het al eeuwen als betaalmiddel is geaccepteerd.
  Of je nou Nederlander bent of Irakees of uit burundi komt, goud en zilver herkennen ze allemaal.
  En mischien………komt het mijn pensioen ook nog een keer ten goede.
  En daarvoor hoef ik niet naar de lokale zigeunerin…

 • johan

  @Gerard,

  Ik kan je conclusie ergens wel volgen, maar je gaat aan een paar cruciale punten voorbij. China heeft een veel verdere band met europa dan jij denkt. China kan niet zonder een afzetgebied als Europa en Europa kan niet zonder de produktie-kamer China. Jarenlang is men al bezig bouwen aan een “gouden huis”. Geen waardeloze dollars meer als waarde opslag maar keihard goud. Amerika haat goud, want dit verzwakt hun $-fort! De rest van de wereld wil en gaat hiervan afzien. Je trade tussen Rusland en China is goed opgemerkt dit klopt als een bus. Maar vlak in dit verhaal de Saudi’s en Europa niet uit, er is niet voor niets veel goud vanuit Europa aan China verkocht………….dit om hun positie te versterken. Amerika is allang klaar dat is nu zover wel duidelijk.
  Alle grondstoffen zullen de komende jaren wel stijgen, maar als het water daadwerkelijk aan de lippen komt zal men alles op de marktplaats smijten voor dat ene gele ijzer……….zo is het altijd gegaan en zal het weer gaan.

 • Zilverpaul

  Beste Marc,

  mijn inziens staat je stelling fundamenteel als een huis.
  Toch blijkt ook, dat vanuit de technische analyse, vroegere pieken en dalen wel degelijk koersniveau’s zijn waar bv een tijdelijk terugval is te verwachten of juist steun ( bij een vroegere dal).
  Al was het maar omdat veel mensen er in geloven en er dan ook naar handelen.

 • Marc

  Goed verhaal hierboven.
  Echter ik kan maar niet inzien dat altijd weer wordt teruggekeken op de all time high van 80 dollar ten tijde van de gebroeders Hunt.
  Dat was een echte stunt van de gebr. Hunt.
  Dat was een manipulatie van buitenproportionele omvang.
  Dus absoluut geen vergelijking waard in de werkelijke waarde van Zilver.
  Het heeft alleen zover kunnen komen omdat 2 steenrijke broers alle Zilver wilden opkopen.
  Dat is hetzelfde als dat b.v. George Soros nu ineens voor miljoenen Zilver zou gaan kopen.
  Tuurlijk, dan gaat de prijs wel omhoog.
  Echter op het moment dat hij zijn winst wil verzilveren zakt de prijs van Zilver weer net zo hard in elkaar.
  Simpelweg omdat er onvoldoende voedingsbodem is voor een stabiel stijgende lijn in de Zilver prijs.
  Die stabiele voedingsbodem is nu langzaam op gang aan het komen met het gestuntel van de regeringen om de economie draaiende te houden.
  Dat China investeerd in Griekenland is meer van strategische waarde dan het is om Griekenland te redden.
  Niet dat het zin zou hebben want naar alles wat ik nu het afgelopen jaar heb gezien en gelezen is de Euro toch gedoemd.

 • Zilverpaul

  @ Gerard,
  de investering van China in Griekenland bedraagt meer dan 1 miljard, de samenwerking is op maritiem gebied.
  Blijft het feit natuurlijk dat Griekenland op zwart zaad zit.

 • Gerard

  @Johan, staatschulden Griekenland opkopen door China is symboliek! Pas nog een artikel over gelezen, ik weet niet meer waar. Zodra ik die terugvind geef ik die hier. Het zou slechts gaan om miljoenen, niet om de vele miljarden waar Griekenland dringend om verlegen zit “maandelijks”.
  China investeert in “gezonde” staatsleningen zoals Brazilie, Chili, Indonesie, India, en nog een paar.
  China wacht tevens zo lang mogelijk met opwaarderen van de Yuan om zoveel mogelijk herfinancieringen VS in te nemen.
  Nog erger!
  China heeft een handelscontract met Rusland gesloten om de enorme handel (honderden miljarden per jaar voor vooral olie en gas) NIET meer in wereldmunt Dollar te verhandelen, maar in Yuan. Al met al is China zich helemaal aan het richten op Azie, Zuid-Amerika en Afrika. Zijn echt al een stuk minder afhankelijk van het Westen.

  Hoe erg het al is met de VS?
  Een leger van hoogopgeleiden van 75.000+ per jaar werkt bij Mcdonalds. Maar zijn officieel niet meer werkloos. Hiep hiep Hoera!
  Luister eens naar Peter Schiff op:
  http://biflatie.nl/

 • johan

  Ziverpaul, op je reactie dat China liever in Griekenland investeert dan in USA heb ik hier wellicht een interessant artikel voor je. Het is reeds 1 jaar oud, maar zo actueel als wat.

  http://www.independent.co.uk/news/business/news/the-demise-of-the-dollar-1798175.html

 • Henk

  Wie weet koopt de Federal Reserve zelf wel aandelen via een derde partij als intermediair. De Fed is een private consortium van commerciële banken, het is niet vreemd dat zij Wall Street ondersteunen.

 • Gerard

  VS wordt de Weimar-republiek van 2011. Dat lijkt nu wel zichtbaar.
  Alles gaat gelijk op in de VS met de 20er jaren in Duitsland. Ook daar was er een bankensector die rijker en rijker werden. Ook die kregen de schuld van alles. Duitse banken waren veelal in handen van de joden. Een bevolking in Duitsland die langzaam maar zeker steeds armer en armer werd. Huisuitzettingen liepen steeds hoger op. Staatsschulden explodeerde. Noem maar op.
  Ik zie het verschil niet meer tussen de aanloop Weimar toen en de VS nu.
  1 op de 8 Amerikanen leeft op voedselbonnen. En is stijgende.

  Beurzen stijgen op slecht nieuws. Eerder werd bekend dat particulieren massaal de beurzen verlaten hadden. Institutionelen gingen ook 10% terugschroeven van beurs naar obligaties werd in juli al aangekondigd. Al het geld stroomt ook inderdaad naar obligaties.
  Maar waarom stijgen de beurzen dan zo hard?
  Nieuw geld stroomt inderdaad naar de beurzen, dat zagen we ook in Mexico tijdens de hyperinflatie, maar waardoor? Door wie? Particulieren? zeker niet. Institutionelen ook niet. Wie dan wel?