24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De beloofde renteverhoging van de FED en de goudprijs

Het waren geen prettige weken voor edelmetalen die achter ons liggen. De herhaling van de belofte van de Fed om de rente dit jaar nog een keer te verhogen en vervolgens geld lenen in de VS volgend jaar zoals gepland in drie stappen duurder te maken tezamen met de aangekondigde afbouw van de gevolgen van quantitative easing in de VS in de afgelopen jaren (lees; verkleining van de balans van de bank) duwde de goudprijs vrij rap en makkelijk weer onder 1.300 dollar. Tel daarbij op dat de Europese Centrale Bank (ECB) zich opmaakt haar eigen quantitative easing langzaam aan te ontmantelen en niemand hoeft echt verbaasd te zijn dat de edelmetalenprijzen de laatste weken behoorlijk zijn gedaald. Hoewel…hoeven we echt niet verbaasd te zijn?

Als ik kijk naar die balansverkleining van de Fed en de wijze waarop de bank dat wil gaan doen, dan leert een snel rekensommetje dat het in het tempo dat de Fed voor ogen heeft tot ergens ver na 2050 kan duren voordat de Fed-balans terug is op het niveau van 2007!

De Fed heeft afgelopen jaren nogal wat staats- en bedrijfsobligaties en hypotheekleningen opgekocht, zo’n slordige 3.600 miljard dollar waard. Over al dat papier krijgt de bank als eigenaar de bijbehorende rente uitgekeerd. En als een van die leningen afloopt, ontvangt de Fed de hoofdsom terug.

Al dat geld, de rente en de hoofdsommen, investeert de Fed opnieuw, de bank koopt nieuwe obligaties op. Vanaf oktober verandert daarin in zo verre iets dat de Fed van dat bedrag 10 miljard dollar afhaalt en ‘slechts’ de rest herbelegt. In het eerste kwartaal van 2018 wordt dat 20 miljard dollar, een kwartaal later 30 miljard en de bank gaat ermee door net zo lang totdat het bedrag van 50 miljard wordt bereikt. Dan gaat de Fed die afbouw evalueren en zal dan besluit daarmee wel of niet door te gaan en in welk tempo.

Stel dat de bank eind 2018 besluit met die afbouw door te gaan én het tempo opvoert naar 10 miljard dollar per maand extra afbouw. Dan hebben we het over 120 miljard per jaar. In dat tempo zal de laatste in het kader van QE-beleid opgekochte staatsobligatie ergens na 2050 verkocht worden!

Dan de renteverhogingen. Nog vier renteverhogingen tussen nu en het einde van 2018 zouden de officiële rente van de Fed eind volgend jaar naar iets boven 2 procent brengen. Nog twee renteverhogingen in 2019 – wat de Fed in het vooruitzicht stelt – zullen niet voldoende zijn om die rente boven de 3 procent te doen uitstijgen.

Aannemende dat de economische groei zo’n 2,5 procent per jaar zal bedragen net als de inflatie, dan zou doe rente van laten we zeggen 3 procent eind 2019 nog steeds te laag zijn. Ofwel: het monetaire beleid blijft al die tijd behoorlijk ruim. Een andere manier om dit weer te geven is door te kijken naar de reële Fed-rente. Dat is de nominale Fed-rente verminderd met de inflatie. Dat rekensommetje laat ons zien dat die reële rente tot eind 2019 in het meest gunstige geval ergens op 0 procent zal uitkomen. Ook dat is, historisch bezien, synoniem voor een zeer ruim monetair beleid.

In de eurozone ziet het ernaar uit dat de ECB haar QE-beleid in loop van 2018 wil beëindigen. De ervaringen met de Fed leren ons dat tussen het stoppen met QE en de eerste renteverhoging minstens 1,5 jaar zit. Ofwel: de eerste renteverhoging door de ECB is pas ergens in 2019 te verwachten, als het dan ook plaatsvindt. De Fed leert ons ook dat wanneer de ECB start met renteverhogingen, dat proces zeer langzaam zal verlopen. Met andere woorden: ook aan onze kant van de oceaan lijkt het er sterk op dat het monetaire beleid nog lang heel ruim zal blijven.

Waarom is dit allemaal van belang? Omdat, kort samengevat, geldt dat edelmetalen gedijen wanneer het monetaire beleid ruim is. Aan die voorwaarde wordt voldaan vermoed ik, zowel in 2018 als in 2019. Is een goudprijs van onder $1.000 dan waarschijnlijker dan $1.500?

 

Edin Mujagic

 

Bekijk ook