24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De Chinese gouden muur

http://www.badmintoneemnes.nl/chinese-muur.jpg

Goud zit in de lift: niet enkel bij ons maar ook bij een van de economisch gezien belangrijkste wereldleider China. Het hoofd van de China Minsheng Bank Corporation vertelde deze week in een interview dat China vorig jaar om en bij 112 metrieke ton aan goud heeft geïmporteerd. Lila Lu, het hoofd van de edelmetalen afdeling van de Minsheng bank, zegt dat de oorzaak van de sterke importgroei te danken is aan een groei van om en bij de 176% binnen de investeringsmarkt, die nu garant staat voor een jaarlijkse vraag van 68 ton goud, en een groei van 21% binnen de wereld van de juwelen, met een vraag van ongeveer 326 ton op jaarlijkse basis.

Volgens officiële statistieken produceerde de goudmijnindustrie in 2008 282 ton goud, waardoor China op dit moment als de grootste goudproducent ter wereld door het leven gaat. Toch is deze immense hoeveelheid aan goud ruimschoots onvoldoende om aan de eigen Chinese vraag te voldoen die goud nodig heeft om de positie op de buitenlandse wisselmarkt te verstevigen en om de wisselreserves te vergroten. Mevrouw Lu ziet hier de komende 5 jaar ook niet echt een verandering in komen en de netto import van goud zal blijven stijgen.

Hoewel de groei in 2009 de groei van 2008 hoogstwaarschijnlijk niet zal evenaren door een licht herstel op de aandelenmarkt is de lange langetermijnverwachting nog steeds goud georiënteerd. China, net zoals vele andere landen en investeerders, ontdekt steeds meer en meer het goede dat investeren in goud met zich meebrengt en de toekomst ziet er dan ook goudkleurig uit. Hierbij vormt Hong Kong, doordat goud dat opgeslagen wordt in de opslagplaatsen van Hong Kong Airport zonder de 3% importbelasting naar China kan vervoerd worden, een cruciale rol en functioneert het als de poort voor de import van Chinees goud. Hong Kong is eigenlijk de draaischijf van China als het over de vraag en het aanbod van edelmetalen gaat.

Bekijk ook