Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De crisis als zegen

20-09-2010 Zilverpaul

Volgend jaar gaan de boetes voor verkeersovertredingen met 15 % omhoog. Minister Hirsch Ballin kwam op tv uitleggen dat hier de verkeersveiligheid mee gebaat is. Wat hij er niet bij vertelde is dat de hoogte van de boetes over de afgelopen drie jaar met 60 % is gestegen.

Behalve dat de boetes enorm zijn gestegen, heb ik ook sterk de indruk dat er veel meer gecontroleerd wordt dan vroeger.

Behalve dat de lagere en centrale overheid zo probeert meer geld in het laatje te krijgen, wordt er op andere plaatsen flink gesneden in de uitgaven. Binnen de overheid worden bijna alle contracten van ingehuurde medewerkers niet meer verlengd en wordt vertrekkend personeel niet meer vervangen. Op zich kan dat tot op zeker niveau natuurlijk geen kwaad.

Toch vrees ik dat snijden zonder denken leidt tot lijden. Een letterlijk voorbeeld hiervan vindt plaats in onder andere de verzorgingshuizen. Het management in de gezondheidszorg is de mening toegedaan dat er nog wel wat gesneden kan worden op de werkvloer. Men huurt hiervoor personeel in, die de werkzaamheden van de verzorgenden en verpleegkundigen tot op de minuut noteert en vervolgens verdeelt in verschillenden deskundigheidsniveau’s. De ratio hierachter is dat het onnodig duur is om een bejaarde haar steunkousen aan te laten trekken door een verpleegkundige. Dat kan namelijk ook door een goedkopere verzorgende. Het management heeft echter geen flauw idee wat zich op de werkvloer afspeelt.

In de praktijk betekent dit dat de bejaarde s’ morgens vroeg de medicijnen krijgt en tegen elf uur haar bed uit wordt geholpen. En beide hulpverleners hebben geen tijd meer voor een praatje. Een rampzalig systeem. De werknemers zien hun beroep verschralen tot het verrichten van een aantal technische handelingen, en de oudere kwijnt weg door gebrek aan contact.

Het zijn dus niet alleen de bankmanagers bij wie het morele licht al lang geleden is uitgegaan.

Door steeds verdere schaalvergroting in alle lagen van onze maatschappij is de binding tussen het topmanagement en de laag die het uiteindelijke werk moet doen vrijwel geheel verbroken. Omdat de toplaag geen flauw idee meer heeft wat er op de werkvloer gebeurt, wordt alleen nog maar op de financiën gestuurd, de mensen met een vakbekwaamheid gefrustreerd achterlatend.

De narigheid die dit bij de klanten veroorzaakt wordt weggemasseerd met overdadig opgetuigde afdelingen genaamd Klantenservice, corporate communicatie of PR.

Wat zich heeft voorgedaan met de grote banken en organisaties die wereldwijd in het kader van de globalisering zijn gaan opereren, is onderdeel van een beweging die zich in alle lagen in de westerse maatschappij is doorgezet.

Onze maatschappij verkeert hierdoor in een grote verwarring. Als er alleen nog maar op geld wordt gestuurd gaat de richting verloren.

Dit is ook duidelijk zichtbaar in de politiek. Zijn de dagen van het twee partijen stelsel in de Amerikaanse politiek geteld omdat beide partijen gecorrumpeerd zijn, ook hier in ons kleine Nederland lijkt het politieke kompas de weg kwijt. Politieke partijen die op basisprincipes varen uit de vorige eeuw, toen men nog arbeiders had, fabriekseigenaren en gelovigen. Geen wonder dat men geen raad weet met de economische en politieke uitdaging waar wij nu voor staan.

Misschien is het dus wel niet zo slecht als alles op de schop gaat.

https://www.thesilvermountain.nl/img/crisis.jpg

Langzamerhand komt bij een deel van de bevolking het besef boven dat het niet goed gaat, en dat men wordt misleid door degenen die aan de macht zijn. Tegenkrachten worden zichtbaar, zowel in de politiek door de opkomst van tegenpartijen, als in de economie doordat andere landen de macht willen opeisen en door de opkomst van goud en zilver als tegenhanger van het papieren geld.

Wij gaan gevaarlijke tijden tegemoet. Niet zelden is de ineenstorting van een politiek-economisch gepaard gegaan met oorlogen, grote armoede en veel lijden. Nieuwe leiders die zich afzetten tegen het heersend bewind kunnen aanzetten tot tweedeling.

Gevaarlijke tijden worden het ook voor diegenen die nu nog aan het bewind zijn. Als men er over een tijdje achter komt dat de pensioenen door mismanagement nog maar een klein deel hun waarde hebben behouden, als het spaargeld zijn koopkracht grotendeels is kwijtgeraakt door al of niet officiële inflatie, als de ogen van de mensen langzamerhand open gaan door de niet te stoppen nieuwsstroom vanuit internet, die vaak lijnrecht tegenover de propaganda van de grootmachten in gaat.

“Dan geef je de mensen toch cake”, was de gevleugelde uitspraak van Marie Antoinette, toen zij vernam dat de hongerige bevolking in Parijs die geen brood meer had tegen haar echtgenoot in opstand kwam. En zo kwam het, dat de Franse revolutie ingeluid werd door het rollen van haar hoofd door middel van de guillotine.

Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niet voor geweld. U kunt wel op andere manieren uw stem laten horen. Koop goud en zilver. U beschermt uzelf en treft uw tegenstander bij de achilleshiel.

 • Nico

  De slotsom van dit betoog is al te waar, maar niet voor iedereen weggelegd.
  Het systeem is er immers op gericht om burgers verslaafd te houden aan de drang tot consumptie, zoals de “rijke” landen de derde wereld afhankelijk houden door het verstrekken van kredieten. Gedragen burgers zich niet volgens dit principe, dan is de overheid zeer vindingrijk bij het vinden van andere bronnen van inkomsten.

 • Frits

  @Zilver

  LOL!

 • Gerard

  Even iets over dat “managment” in onze samenleving.
  Dit zie je ook in toenemende mate in het bedrijfsleven.
  Vorig jaar hoorde ik Jaap van Duijn daar nog over spreken. Hij zei, ïn het Westen bestaan geen “ondernemers” meer, het zijn “managers” geworden. Hier moet je niet meer beleggen!
  Dit ervaar ik ook zo. Voorbeeld:
  Als ondernemer had ik een miljoenenbedrijf opgebouwd. Na de verkoop aan een ander bedrijf moest er meer “managment” gevoerd worden. 2x per week golven en de rest van de week functioneringsgesprekken.
  Indien personeel noodzakelijke innovatie wilde aangeven of fouten wilde hervormen, werd men boos en vond dit een aanslag op het managment. Je zat dan bij personeelszaken een functioneringsgesprek-formulier in te vullen. Daarna werden duchtig je oren gewassen!
  Het bedrijf is inmiddels naar de kloten “gemanaged”.
  Toch riep D&T dit bedrijf uit tot de top best “managment” bedrijf van Nederland.
  Hoe krijg je het voor elkaar!

  Het zit dus allang niet meer bij de overheid. Die rotte zweer zit in ons hele systeem.
  “ondernemers” bestaan niet meer. Investeer geen dubbeltje meer in het Westen!
  In de VS is het nog erger, volgens een vriend van me.
  Vergeet het Westen. Zowel overheid als bedrijven gaan hier ten onder.
  Niet alleen aan de schulden, maar ook aan fatsigheid, fraude en zelfverrijking.

 • RB

  Gold Rises to Record on Dollar-Hedge Demand; Silver Gains to 30-Year High

  Artikel: http://www.bloomberg.com/news/2010-09-24/gold-trades-near-record-heads-for-second-weekly-advance-on-haven-demand.html

 • Marco

  @Jeroen van nieuwe.wind.nu@gmail.com. Waarom zoek je niet contact met de mensen van de Libertarische Partij? Ik denk dat je er veel gelijke zielen zult treffen. (Zoek ze maar in Facebook of op http://www.vrijspreker.nl).

 • Henk

  Mijn post was ook niet serieus bedoeld hoor. Trouwens er zijn andere metalen die veel eerder op zijn dan zilver. Zeldzame aarden bijvoorbeeld en tantalium
  http://www.naturalnews.com/028028_rare_earth_elements_mining.html

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  juist, maar hoe we de zilver nivea spray terug uit de lijken gaan halen, is mij toch een raadsel.

 • RB

  @ zilver

  Eh… het was ook niet helemaal serieus bedoeld, hoor (zie de smiley erachter). Buiten dat, grondstoffen gaan niet snel op omdat ze bij gebruik worden omgezet in iets anders. Atomen slijten niet of nauwelijks.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Hoe meer zilver wij opgebruiken, hoe minder er overschiet voor onze kinderen of kleinkinderen (en verder). Dus ik hou niet van het principe ‘hoe opper hoe beter’
  Zo is de wereld vernield geraakt…. consumeren en niet investeren in de toekomst.

 • RB

  Allemaal zilverdeo’s inslaan. Eens kijken of we die zilverprijs omhoog kunnen zweten. ;-)

 • Henk

  Ik heb vandaag nog fysiek zilver gekocht in de vorm van (je raadt het nooit) deodorant:
  http://www.nivea.nl/products/show/26966 :-)
  Hoe meer zilver verbruikt wordt, des te beter voor ons. Alhoewel ik best wel eens zou willen weten hoeveel flesjes deo je kan maken met één ounce.

 • zilverpaul

  Beste Erik,
  ik verdien geen stuiver als je zilver of goud koopt. Of je dat nu bij the Silver Mountain doet of ergens anders. De Silver Mountain is niet van mij.

  Directer kan ik het niet zeggen.

  met vriendelijke groet, Zilverpaul

 • Erik

  @zilverpaul: het is sowieso verstandig je blog te lezen met in het achterhoofd dat je zelf geld verdient door de verkoop van zilver/goud.

  De laatste alinea vind ik persoonlijk wel erg gekleurd:
  “Begrijp me niet verkeerd, ik pleit niet voor geweld. U kunt wel op andere manieren uw stem laten horen. Koop goud en zilver. U beschermt uzelf en treft uw tegenstander bij de achilleshiel.”

  Je zet mensen hiermee niet alleen meer vanuit macro-economisch oogpunt aan tot het kopen van edelmetaal maar ook vanuit politiek oogpunt. Dat kan, maar het is wel erg direct geformuleerd. Het kan slechts 1 tandje erger “koop zilver, bij mij!”.

 • Jeroen

  @ Henk

  Sinds enkele maanden gaan mijn gedachten uit naar het deelnemen aan, of deelnemen aan het oprichten van, een politieke partij of beweging die mij, een gemiddelde inwoner van Nederland, vertegenwoordigt. Dit vind ik onvoldoende bij de huidige politiek, alleen al de woordkeus van de, ook door mij, gekozen volksvertegenwoordigers stoort mij.

  Op dit moment probeer ik reacties van anderen, zoals jij, te verzamelen. Dit zowel voor mijn eigen beeldvorming als voor mijn interesse in de mening van een ander. Omdat ik online reacties makkelijker wil ordenen heb ik het emailadres nieuwe.wind.nu@gmail.com aangemaakt. Het is erg tijdrovend om te een dialoog met een persoon te voeren via een website, dit vooral omdat ik dit steeds vaker bij steeds meer websites doe. Helaas vinden sommige mensen het nodig de meest vreemde dingen per email te roepen, vandaar dat ik geen persoonlijk adres (meer) gebruik.

  Mvg

  Jeroen

 • RB

  @ Jeroen

  Ben je niet toevallig Jeroen de Kreek van deze site “JDK for President”?

  http://www.jeroendekreek.nl/

 • Henk

  Beste Jeroen, ik ken je (nog) niet en ik ga je ook geen mail sturen, zou je hier eens in het kort willen uitleggen in welke richting jouw gedachten gaan ?

 • Jeroen

  Het verbaast mij dat wij, u en ik, ontevreden zijn met het Nederlandse “systeem”, onze politici en hun partijen, maar de keus maken er niets aan te doen. Mocht er iemand zijn die dit wel wil, stuurt u dan even een mailtje naar Nieuwe.Wind.Nu@gmail.com.

 • Jan

  Wat mij niet zou verbazen is dat er een moment komt, dat websites als deze en tientallen anderen uit de lucht worden gehaald. Want de elite deinst niet terug om haar macht zeker te stellen.
  Als je nu al ziet hoe de elite over elkaar heen buitelt in het afkeuren van het komende kabinet en daarbij allerlei geschut gebruikt, dan vraag ik me af hoe het er starks aan toe zal gaan. Politici en beleidsmakers met een helder boerenverstand zijn zeer spaarzaam geworden. “Politieke correctheid” is waar ons ons land en onze westerse maatschappij aan kapot gaat.