24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De geschiedenis leert ons dat Goud en Zilver een enorme “Bubble” kunnen veroorzaken.

Dit is een vrije vertaling van een artikel eerder gepubliceerd waarin Jeff Clark zijn gedachtegang uiteenzet over grote bubbles in de historie en wat deze geschiedenis ons vertelt over de huidige bull-markt van goud en zilver. Hij schrijft daarin het volgende:

Mike Maloney verwacht dat goud en zilver de volgende grote “bubbels” zullen worden. Wat leert de geschiedenis ons over deze uitspraak?

Jeff Clark keek naar de grote ‘bubbels’ in de historie, omdat hij wilde zien of er in het verleden al een grote goudprijs-explosie had plaatsgevonden. Zo ja, dan zou het nogmaals kunnen gebeuren. Zo niet, lijkt de bovenstaande uitspraak lastiger te bewijzen.

In onderstaande grafiek zijn de grootste financiële bubbels afgebeeld. Let voornamelijk op de uitschieter: goud.

grootste-bull-markten

De tech-bubble, vastgoed-bubble, en zelfs een 18-jaar lange stijging in de waarde van de S&P kwamen niet in de buurt van de explosieve stijging van goud tijdens de goudkoorts van de zeventiger jaren. In totaal steeg de goudprijs van 1970 (laagste stand) tot januari 1980 (hoogste stand) maar liefst 2328%.
 
Zelfs de huidige Amerikaanse aandelenmarkt, welke sinds 2009 is verdrievoudigd, stelt niets voor in vergelijking met de goud ‘bubbel’ van eind jaren 70. 
Het is echt waar wat de Amerikanen ooit hebben gezegd: There’s no rush like a gold rush.

 

In het verleden zijn er nog enkele grote ‘bubbels’ geweest:  

  • South Sea Bubble, UK, 1711. Aandelen in de South Sea Company, met een waarde op piek van 1.000 Britse ponden per stuk. Deze waren na de crash exact 0 pond waard.
  • Florida Real Estate Craze, 1926. Land in Florida met een waarde van $800.000 kon een jaar laten voor $4.000.000 worden verhandeld. Binnen een jaar verviervoudigden de prijzen voor vastgoed. Na de crash verdampte alle winst en kwam men weer op de prijzen van voor de crash.

 
Er bestaan echter nog twee grotere bubbels dan die van goud, deze vond in Nederland plaats:

  • Tulp Mania, Holland, 1634-1637. Op de top van de tulp-mania kon één tulp worden verhandeld voor een heel landgoed. Echter was de prijs van één tulp na de crash gelijk aan de prijs van een ui.
  • De zilver mania. En laten we zilver niet vergeten! Zilver heeft ook een grotere bubbel gekend dan goud. De zilverprijs was maar liefst met 3105% gestegen aan het einde van de jaren 70.

 

Geschiedenis-liefhebbers weten wellicht meer van investerings-bubbels. Maar het is niet meer te ontkennen dat goud en zilver gigantische bubbels zijn geweest in het verleden.

En er is nog meer interessante informatie:

  • Indien we de 2328% stijging van de goudprijs baseren op de huidige markt, met de laagste waarde van $ 1.049,40 in december, zou de prijs $ 25.479 per troy ounce zijn;
  • Indien we hetzelfde bij zilver toepassen (3105% stijging) met de laagste prijs in januari van $ 13,58, zou de prijs maar liefst $ 435,24 per troy ounce bedragen.

Laten we duidelijk zijn, we suggereren niet dat het gaat gebeuren. Sterker nog, hopelijk gaat het niet gebeuren in deze extreme vorm, want dan zou de wereld waar we nu in leven niet meer bestaan. Het moge wel duidelijk zijn dat er genoeg ruimte is voor zilver en goud om flink omhoog te gaan.

Uiteindelijk komen we tot één conclusie: Mike Maloney zou zomaar gelijk kunnen hebben met zijn uitspraak dat de volgende grote bubbels (wederom) goud en zilver kunnen zijn.

De implicatie voor kopers

Als investeerder is het verleidelijk om puur naar de prijs te kijken van goud en zilver. Heeft u zich ooit één van de volgende vragen gesteld?

  • Kan het goedkoper worden binnen een paar dagen?
  • Zal de prijs vallen tot € ….. in een grafiek?
  • Wat doe ik als ik aankoop en de prijs daalt?

Indien goud en zilver echt de grote volgende bubbels worden zijn deze vragen irrelevant. Hoe teleurgesteld zal u zijn als goud met bijvoorbeeld 900% stijgt, maar uw winst slechts 890% is..

Indien Mike Maloney maar voor de helft gelijk heeft over wat komen gaat, dan is het steggelen over een paar euro’s meer voor goud en een paar cent meer voor zilver behoorlijk nutteloos. Tegen de tijd dat de koersen enorme winsten laten zien bent u dit verschil allang vergeten.

In plaats daarvan kan men beter nagaan wat u door een financiële crisis kan slepen. Uit ieder onderzoek naar mondiale financiële crisissen blijkt dat het hebben van veel bullion zeer belangrijk is om een grote financiële crisis te overleven.

Het advies is om voldoende goud en zilver te kopen zodat u bestand bent tegen alle economisch bekende gevolgen: deflatie, inflatie, recessie of depressie, centrale banken crash, overheids bemoeienis, oorlog, devaluatie, ‘the big reset’, kapitaal controle, etc, etc.

Als we een grote bubbel krijgen in goud en zilver zal de wereld om ons heen drastisch veranderen.
Het is mogelijk om een paar euro te besparen indien uw timing perfect is, maar door de gevolgen van een enorme prijsstijging van zilver en goud zal u dat allemaal vergeten. 

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook