24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De goud- en zilverkoorts slaan toe

Behalve een kleine groep gelovigen is de groep liefhebbers voor zilver en goud ter bescherming van het vermogen en als middel om hoge rendementen te halen tot nu toe bescheiden geweest. Schattingen variëren tussen 1 en 1 1/2 % van de bevolking. Dit cijfer zal snel gaan veranderen.

De belangrijkste oorzaak is dat de financiële wereld op dit moment op zijn grondvesten aan het schudden is. Grote kapitaalinjecties moeten de boel nog bij elkaar houden, maar het zou me niets verbazen als binnenkort een bankholiday zal beginnen. U weet het waarschijnlijk wel, een bankholiday betekent dat de banken dicht zijn; u kunt geen geld of een beperkt bedrag per week opnemen van uw rekening en in die periode proberen de banken de boel weer onder controle te krijgen. Dat zou kunnen gebeuren door een aantal grote banken failliet te laten gaan, enorm veel geld in het systeem te pompen om het boeltje weer draaiende te krijgen en dan maar hopen dat het goed gaat. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele weken. Wat centjes cash in huis kan dan geen kwaad.

De geruchten die hieromtrent circuleren geven al aan dat het voluit crisis is in de banksector, wat zichtbaar wordt in de zilverprijs maar vooral in de goudprijs die de afgelopen periode als een pijl naar boven is geschoten. Jarenlang volgehouden kartelregels om de goudprijs nooit meer dan 1 % te laten stijgen op een dag, zijn deze voorbije weken veelvuldig geschonden, wat aangeeft dat het kartel zeer zware tijden doormaakt en de regie aan het verliezen is.

Het hek lijkt van de dam. Afgelopen vrijdag is zilver na een maandenlange consolidatie op het niveau van $40-41 door zijn weerstand heen geschoten, wat voor de komende periode veel goeds belooft.

http://thesilvermountain.nl/images/silver-spot-price.png

[klik hier voor een vergroting van de bovenstaande grafiek]

De actie van Venezuela om hun goud terug te eisen moet niet onderschat worden. Deze actie zal de nodige andere centrale banken en landen wakker schudden, al was het maar dat men bang wordt door politieke druk tot hetzelfde te worden gedwongen. Zo zal de druk op het bankkartel aan wie het goud was toevertrouwd fors toenemen. Waar haalt men immers het goud vandaan, wat al honderd keer verder is uitgeleend? Wie had dat gedacht van Chavez, dat deze nog eens als bevrijder van het Westen zal fungeren.

Waar goud en zilver naar toe kunnen bewegen?

Tijdens het twee weken geleden gehouden GATA congres zijn een aantal voorspellingen gedaan en berekeningen getoond. Laat ik er aantal met u doornemen:

  1. Als de werkelijk inflatie (niet de nep-inflatie van de overheden) zou worden gehanteerd zou goud nu op ongeveer $7.500 moeten staan.
  2. Uitgaande van de toename van de hoeveelheid geld, gemeten in de zgn. M3, vanaf het loslaten van de goudstandaard in 1971, zal goud nu op $53.000 moeten staan
  3. van elke 33 ounce goud die verhandeld wordt zijn er 32 een papieren belofte. Ergo, de prijs van The real stuff zou dan ook op ruim $53.000 uitkomen.
  4. als we de gouddekking ten opzichte van de schuld in 1913, toen de FED aan de macht kwam in de VS, projecteren op de huidige schuldsituatie komen we op $27.000 uit, doorlopend naar $33.000 in 2015 ten gevolge van het verhogen van de schuldplafond:

http://thesilvermountain.nl/images/goudprijs-goldswitzerland.jpg

Uiteraard kan men rekenen wat men wil, geen mens die het weet. Wel geven deze getallen weer welke enorme waarden mogelijk zijn. Gelooft u het niet?

In Weimar, 1923, deed goud 100 biljoen mark per ounce. Ach, met een paar nullen minder doen we het er ook voor!

En wat dacht u van zilver, de kleine broer van goud die ten opzichte van zijn grote broer zo ondergewaardeerd is? Een verdrievoudiging van de huidige prijs brengt hem op gelijke hoogte historisch gezien met grote broer, wat makkelijk zou kunnen doorschieten gezien het feit dat zilver schaarser is geworden bovengronds dan goud. Maar laat het niet doorlopen; als goud 10 keer zo duur wordt, en daar doen we de bovengenoemde factor 3 bij , dan komen we bij de huidige zilverprijs van $42 uit op $1260 per ounce. En dan doen we het nog voorzichtig aan, zullen we maar zeggen. Dan houden we geen rekening met wat er gebeurt als de ETF’s haar deuren gaan sluiten en het investerend publiek er achter komt dat men is bedot. Zie verder dit artikel.

Maar genoeg over de toekomst; de huidige opmars van goud wordt bevestigd door de relatie met olie. Na twee jaar is goud bezig door te breken door de grens van 6.8. Fundamenteel is dit te verklaren dat met het verdiepen van de economische crisis de behoefte aan energie gaat afnemen, en de vraag naar goud vanwege de monetaire onrust toeneemt.

http://thesilvermountain.nl/images/hui-gold-bugs-index.png

Concluderend; wat staat u als eigenaar van wat edelmetaal nu te doen?

Niets.

De trend is your friend, in goed Nederlands. De kunst is u niet uit de boom te laten schudden door tussentijdse bewegingen omhoog of omlaag, die ongetwijfeld steeds heftiger zullen worden.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook