Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De goud- en zilverkoorts slaan toe

21-08-2011 Zilverpaul

Behalve een kleine groep gelovigen is de groep liefhebbers voor zilver en goud ter bescherming van het vermogen en als middel om hoge rendementen te halen tot nu toe bescheiden geweest. Schattingen variëren tussen 1 en 1 1/2 % van de bevolking. Dit cijfer zal snel gaan veranderen.

De belangrijkste oorzaak is dat de financiële wereld op dit moment op zijn grondvesten aan het schudden is. Grote kapitaalinjecties moeten de boel nog bij elkaar houden, maar het zou me niets verbazen als binnenkort een bankholiday zal beginnen. U weet het waarschijnlijk wel, een bankholiday betekent dat de banken dicht zijn; u kunt geen geld of een beperkt bedrag per week opnemen van uw rekening en in die periode proberen de banken de boel weer onder controle te krijgen. Dat zou kunnen gebeuren door een aantal grote banken failliet te laten gaan, enorm veel geld in het systeem te pompen om het boeltje weer draaiende te krijgen en dan maar hopen dat het goed gaat. Dit kan een paar dagen duren, maar ook enkele weken. Wat centjes cash in huis kan dan geen kwaad.

De geruchten die hieromtrent circuleren geven al aan dat het voluit crisis is in de banksector, wat zichtbaar wordt in de zilver-, maar vooral in de goudprijs die de afgelopen periode als een pijl naar boven is geschoten. Jarenlang volgehouden kartelregels om de goudprijs nooit meer dan 1 % te laten stijgen op een dag, zijn deze voorbije weken veelvuldig geschonden, wat aangeeft dat het kartel zeer zware tijden doormaakt en de regie aan het verliezen is.

Het hek lijkt van de dam. Afgelopen vrijdag is zilver na een maandenlange consolidatie op het niveau van $40-41 door zijn weerstand heen geschoten, wat voor de komende periode veel goeds belooft.

http://thesilvermountain.nl/images/silver-spot-price.png

[klik hier voor een vergroting van de bovenstaande grafiek]

De actie van Venezuela om hun goud terug te eisen moet niet onderschat worden. Deze actie zal de nodige andere centrale banken en landen wakker schudden, al was het maar dat men bang wordt door politieke druk tot hetzelfde te worden gedwongen. Zo zal de druk op het bankkartel aan wie het goud was toevertrouwd fors toenemen. Waar haalt men immers het goud vandaan, wat al honderd keer verder is uitgeleend? Wie had dat gedacht van Chavez, dat deze nog eens als bevrijder van het Westen zal fungeren.

Waar goud en zilver naar toe kunnen bewegen?

Tijdens het twee weken geleden gehouden GATA congres zijn een aantal voorspellingen gedaan en berekeningen getoond. Laat ik er aantal met u doornemen:

 1. Als de werkelijk inflatie (niet de nep-inflatie van de overheden) zou worden gehanteerd zou goud nu op ongeveer $7.500 moeten staan.
 2. Uitgaande van de toename van de hoeveelheid geld, gemeten in de zgn. M3, vanaf het loslaten van de goudstandaard in 1971, zal goud nu op $53.000 moeten staan
 3. van elke 33 ounce goud die verhandeld wordt zijn er 32 een papieren belofte. Ergo, de prijs van The real stuff zou dan ook op ruim $53.000 uitkomen.
 4. als we de gouddekking ten opzichte van de schuld in 1913, toen de FED aan de macht kwam in de VS, projecteren op de huidige schuldsituatie komen we op $27.000 uit, doorlopend naar $33.000 in 2015 ten gevolge van het verhogen van de schuldplafond:

http://thesilvermountain.nl/images/goudprijs-goldswitzerland.jpg

Uiteraard kan men rekenen wat men wil, geen mens die het weet. Wel geven deze getallen weer welke enorme waarden mogelijk zijn. Gelooft u het niet?

In Weimar, 1923, deed goud 100 biljoen mark per ounce. Ach, met een paar nullen minder doen we het er ook voor!

En wat dacht u van zilver, de kleine broer van goud die ten opzichte van zijn grote broer zo ondergewaardeerd is? Een verdrievoudiging van de huidige prijs brengt hem op gelijke hoogte historisch gezien met grote broer, wat makkelijk zou kunnen doorschieten gezien het feit dat zilver schaarser is geworden bovengronds dan goud. Maar laat het niet doorlopen; als goud 10 keer zo duur wordt, en daar doen we de bovengenoemde factor 3 bij , dan komen we bij de huidige zilverprijs van $42 uit op $1260 per ounce. En dan doen we het nog voorzichtig aan, zullen we maar zeggen. Dan houden we geen rekening met wat er gebeurt als de ETF’s haar deuren gaan sluiten en het investerend publiek er achter komt dat men is bedot. Zie verder dit artikel.

Maar genoeg over de toekomst; de huidige opmars van goud wordt bevestigd door de relatie met olie. Na twee jaar is goud bezig door te breken door de grens van 6.8. Fundamenteel is dit te verklaren dat met het verdiepen van de economische crisis de behoefte aan energie gaat afnemen, en de vraag naar goud vanwege de monetaire onrust toeneemt.

http://thesilvermountain.nl/images/hui-gold-bugs-index.png

Concluderend; wat staat u als eigenaar van wat edelmetaal nu te doen?

Niets.

De trend is your friend, in goed Nederlands. De kunst is u niet uit de boom te laten schudden door tussentijdse bewegingen omhoog of omlaag, die ongetwijfeld steeds heftiger zullen worden.

Zilverpaul

www.Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://eerstewoning.blogspot.nl/2013/06/duitse-hypotheek.html Duitse hypotheekrente

  Ontzettend interessant bericht! Ik moet zeggen dat ik dit niet had geanticipeerd met de huidige lastige tijden! Is er een manier om me te abonneren op deze site?

 • Maria

  46 Miljoen burgers leven nu van voedselbonnen. Vandaag werd bekend dat duurzame goederen veel beter verkocht worden. Geloven we toch niks van. Hieruit proef ik al dat de QE3 er niet gaat komen. Het gemanipuleer met cijfers blijft door gaan. QE1 en QE2 hebben absoluut niet geholpen en dan zou QE3 wel gaan helpen.
  Wel is mijn vraag wat het met goud en zilver gaat doen als QE3 er niet komt.
  Misschien kan iemand hier een visie op kan geven.

  PS Is Temp242 niet meer onder ons? Mis zijn leuke visie!!

 • gordijnen

  Moeilijk doen, gewoon minder moeilijk doen. Gewoon fysiek edelmetalen kopen voor deze prijzen. De prijs is het bewijs.

  http://www.stapuitdematrix.nl/anders-denken-mijn-bewustwording-ervaringen-visie/dagboek-van-een-vreemde-vogel/anders-denken/meer-bereiken-gewoon-minder-moeilijk-doen

 • Freddie H.

  Vraagje (misschien weet Gerard dit)

  Op het moment koopt de ECB voor miljarden aan Italiaans en Spaans staatspapier op. Het kost wat, maar dan heb je wat, want ze weten hiermee de rente voor beide landen wel keurig rond de 5% te houden.

  Nu zou normaal gesproken hiervoor geld uit het niets getoverd worden, met alle inflatieconsequenties van dien. Maar er is kennelijk iets anders aan de hand, want ik heb al een aantal journalisten horen vertellen dat de ECB dit geld op andere punten ‘uit de economie terug trekt’. Mijn vraag, want ze vertellen dat er helaas niet bij, is waar onttrekt de ECB die miljarden uit?

  Om meteen te zeggen dat die journalisten maar wat roepen en elkaar napraten vind ik te kort door de bocht. Maar ik kan me niet voorstellen dat het waar is. Je kunt toch zeker niet straffeloos ergens tientallen miljarden weghalen zonder dat het gevolgen op een ander terrein heeft!?
  Ik snap er werkelijk niets van, wat leven we toch in een enorm gemanipuleerde wereld…

 • gordijnen

  Ervaringen afgelopen weken, bewustwording, mededelingen en oproep
  door Marcel Graumans

  http://www.stapuitdematrix.nl/anders-denken-mijn-bewustwording-ervaringen-visie/dagboek-van-een-vreemde-vogel/schrijfsels/ervaringen-afgelopen-weken-bewustwording-mededelingen-en-oproep

  Bovenstaande ben ik nog aan het lezen, maar herken hier wel wat in van mijzelf.

  Het eerste stuk kan verrassend werken voor vele van ons. Dit kan ons helpen iedereens mening eerst te respecteren. Luisteren en lezen is een vak op zich.

 • Bekend bij TSM

  Ja hoor op 1750=1215 euro bijkopen lijkt best leuk, alleen lopen de premies bij de NL handelaren niet gelijk met de daling die we nu zien. Er is nu 100 euro daling in 2 dagen per oz. De munten zijn maar 50/60 euro goedkoper geworden per oz.

 • Gerard

  Ze zijn weer goed bezig.
  De prijs van goud zilver wordt nu dus echt naar beneden geramd.
  Hopelijk zijn ze uitgramd morgen na de expiratie op de comex.
  Goud steeg veel te hard. We wisten het.
  Parabolen houden nooit stand.
  Bloedrode dag.

 • Silver Surfer

  teest

 • Gerard

  @AJ
  Om de omloopsnelheid van geld op te jagen is het van belang dat de economie draait.
  Indien de economiie NU tot stilstand komt, gaat dat de overheid met een hefboom minder inkomsten krijgen. Dit kan men niet meer hebben want dan gaat die zooi ECHT failliet.
  Ze zullen dus nooit en te nimmer iets doen wat de economie tot stilstand brengt. Daarom is QE3 onmogelijk. QE3 jaagt alleen geld de kapitaalmarkt op. Daarom zijn beleggers er blij mee.

 • AJ

  @Gerard
  Sinds wanneer is de elite geïnteresseerd in datgene wat ‘werkt’?
  Het gaat erom wat voor hen werkt, niet voor de economie als geheel.
  Zie het Japan-scenario de afgelopen 20 jaar.

 • Gerard

  @pietje
  Waarom QE3 er niet komt.
  Het is “aantoonbaar” bewezen dat QE2 niet werkte. Sterker nog, de komende recessie hebben we rechtstreeks aan QE2 te danken.
  De reden: extra geld kruipt in grondstoffen. En te dure grondstoffen brengen de economie tot stilstand. Dat hebben we nu dan ook gezien.
  De FED kan alleen nog maar de rente verlagen. En die staat al op NUL.

  Maar vrijdagavond zullen we het zien.
  Het is overigens niet voor niets op “vrijdagavond”…

 • Ethan

  En ik zit af te vragen welke nieuws-outlet straks als eerste komt met berichten zoals ‘ de goud-bubbel lijkt eindelijk geknapt te zijn’, etc. etc. etc. :P

 • Ethan

  Zo, flinke daling..

  Maar het kruit is nog droog, ‘the war chest is still filled’, etc. ;)

  Mooie kans om later bij te kopen. :P

 • pietje

  Zie ‘today the Shanghai Gold Exchange lifted gold margins for forward contracts the second time this month to 12% beginning on Friday,’

  http://www.zerohedge.com/news/precious-metal-margin-warfare-jumps-pacific-shanghai-hikes-gold-margins-second-time-month-prepa

 • pietje

  Komt QE3 er wel of niet dat is de vraag?

  Waarom het wel gaat gebeuren.
  De Federal Reserve heeft de deur naar extra stimuleringsmaatregelen al opengezet, maar beleggers zijn onzeker over het geen Bernanke voor hen in petto heeft.

  Amerika heeft te maken met zwakke rapporten zoals we die recent van de regionale maakindustrie hebben gezien, dan krijgt Bernanke in principe de ruimte om te doen wat nodig is zodat de economie en markten niet verder ontsporen.

  Waarom het niet gaat gebeuren.
  De Fed echter niet de politieke steun die nodig is om een derde
  obligatie inkoopprogramma, beter bekend als QE3 aan te kondigen.

  Ook er is sprake van enige verdeeldheid binnen de Fed over nieuwe economische stimuli. Bij de recente beslissing om de rente laag te houden, stemden drie van de tien Fed-beleidsmakers tegen.

  Bovendien wijzen niet alle economische indicatoren op een verdere vertraging van de economie.

  We zullen het zien vrijdag.

 • Gerard

  Jongeren gaan ook hele grote leningen aan. Daar was vorige week nog een reportage over.
  Vooral studiefinanciering gaat steeds meer naar de maximale lening. Veel schulden maken wordt heel sterk gestimuleerd door de overheid. Vandaar.
  Op sparen staat grote boete. Spaargeld wordt jaarlijks gemaaid met 1,2%. De rente is 2,4% en de inflatie is 7,8% in 2011.
  Dus lenen maar!! Komt goed.

 • Jan

  @greetjes: met de informatie van Joop in het achterhoofd lijkt het mij logisch dat ze legitimatie vragen. Zolang het die jongeren niet belet wordt vrij over hun spaargeld te beschikken is er niets aan de hand en is Sander’s opmerking pure stemmingmakerij. Ik zie geen drogreden in hetgeen M gezegd heeft en aangezien ik aanneem dat jij niet over enig concreet bewijs van het tegendeel beschikt gooi je er dus ook maar met de pet naar. Laten we vooral niet te gek doen, zeker niet in deze zo al turbulente tijden. Aan die kinderachtige like/dislike toestand doe ik niet mee, ook al ben ik het totaal met je oneens.

 • greetjes

  @M

  welke balie? hoezo? kun je nog ergens in Nederland contact geld bij een balie halen??? vlug dan, want dat is ook nog maar even. is een drog reden natuurlijk en volledig uit de lucht gegrepen; volgende kudde die aangepakt wordt, zijn de volwassen klanten. tjongejonge!

 • Jan

  Nog geen 5 minuten na mijn post vindt iemand het nodig mij een negatieve stem te geven: quod erat demonstrandum.

 • Gerard

  jj :@zilver
  thanx voor je reply Ik meen me alleen te herinneren dat ik op dit blog heb gelezen dat rond het jaar 2000 onze toenmalige minister Zalm (?) rond die tijd veel NL-goud heeft verscheept naar de US..Weet iemand daar iets meer over?

  30

  Zalm heeft daar niets over te zeggen. Het goud is ook niet van de Nederlandse staat. Het is van de Centrale banken. Het is Fout Wellink die daar over gaat.

  Goud wordt niet alleen verkocht door de Centrale Banken, maar ook verhuurd. Maar het ergste is, het wordt ook verkocht op “derivaten”. Daar zit nu net het probleem, derivaten worden 10x uitgegeven op 1x onderliggende waarde. Dat is een bankregel dat maar 3% liquide moet blijven (dus op de balans moet staan). Deze fraude is dus legaal. Dat betekend dat slechts 3% van de burgers hun geld terugtrekken van een bank, de bank al failliet kan gaan. Zo ook met de derivaten op goud zilver. Als dus na Chaves meer landen volgen, slechts 3% van de goudstapel, is de hele wereld failliet. Het meeste goud in de Westerse wereld (op papier) is in handen van de BIS en het IMF. India en China vragen goud en zilver fysiek. Daar gaat veel van naar de juwelenindustrie en fysieke munten- en barenverkoop.
  Niemand weet precies hoe groot de derivatenhandel is, maar als de beerput opengaat, dan kan dat wel eens gruwelijk gaan stinken.

 • Jan

  @Joop en M: veel beweringen zijn inderdaad gewoon uit de lucht gegrepen of gebaseerd op pure wishful thinking. Ik snap dat populariteitssysteem hier toch niet: omdat je een op niets dan veronderstellingen gebaseerde bewering debunkt krijg je negatieve stemmen? Sommigen geloven blijkbaar liever hun eigen fabeltjes dan de waarheid te horen te krijgen en samenzweringen e.d zijn natuurlijk veel spannender dan de saaie realiteit. Leven en laten leven zeker?

 • Joop

  @M

  Mee eens, een aantal hier zijn echt aan het doordraaien en zien overal iets achter. Het komt op vrij grote schaal voor dat jongeren tegen betaling hun pinpas uitlenen aan criminelen. Deze lieden kunnen vervolgens bijv. internetfraude plegen en zo anoniem het geld incasseren. Veel van de jongeren realiseren zich niet dat ze hiermee strafbaar zijn en in grote problemen komen.

 • StefanB

  Nou koopjes jagers onder ons!

  Het zilver en goud gaat nu lekker hard naar beneden!
  Nu kunnen we (misschien) voor het laatst zilver kopen voor een redelijke prijs.
  Het blijft natuurlijk koffiedik kijken he!
  Maargoed ik wacht nog even een ppar uurtjes of nog effe wat langer.

 • Jan

  @Lars: nog 20 dollar en je bent er. Benieuwd wat helicopter Ben vrijdag gaat zeggen, maar ik zou er niet op rekenen dat deze daling zich lang gaat voortzetten.

 • M

  @Sander

  Hou toch op dit is een zeer legitieme reden. Als ze meer nodig hebben kunnen ze het met legitimatie aan de balie komen halen . Aluhoedjes af graag :-)

 • Larsheijden

  shamrock :Larsheijden 24 augustus 2011 op 15:00 | #42 Reactie | Quote Ik wil eigenlijk rond de 1750 goud bijkopen, wat denken jullie ?
  Ik koop liever rond de 1000 euro bij !!!Koop wanneer je het er voorover hebt en niet op een bepaalde prijs gaan zitten wachten,dat kon je een dik jaar geleden nog wel doen maar de omstandigheden veranderen in rap tempo nu op dit moment.

  10

  Ja en ik krijg het nog liever gratis. Ik bedoel, wat denken jullie tot hoever de correctie doorzet ?

 • Sander

  Whoehahaha !

  uit de volkskrant van vandaag:

  ING beperkt maximum pinbedrag voor jongeren tot € 250 per dag

  © anp
  Jongeren tot 18 jaar met een rekening bij de ING Bank zullen vanaf 1 september nog maar maximaal 250 euro per dag kunnen pinnen. Dat was 1.000 euro. Reden voor deze maatregel is dat jongeren zich steeds vaker door criminelen laten gebruiken als ‘geldezels’.

  ‘Ze geven tegen een geringe vergoeding hun pas tijdelijk af. Daarna wordt hun bankrekening door criminelen gebruikt om er met drugshandel of andere misdrijven verkregen geld op te zetten en snel weer af te halen.’

  Hoe wanhopig moeten de banken wel niet zijn??

 • shamrock

  Larsheijden 24 augustus 2011 op 15:00 | #42 Reactie | Quote Ik wil eigenlijk rond de 1750 goud bijkopen, wat denken jullie ?

  Ik koop liever rond de 1000 euro bij !!!
  Koop wanneer je het er voorover hebt en niet op een bepaalde prijs gaan zitten wachten,dat kon je een dik jaar geleden nog wel doen maar de omstandigheden veranderen in rap tempo nu op dit moment.

 • Frits

  @jj
  Ik meen dat er twee Nederlandse goudstapels in de VS zijn. Eéntje om de financiën van onze regering te waarborgen in geval van ballingschap (de moffen c.q. rooien komen eraan!) en ééntje als een soort van basiskapitaal bij het IMF. Hoe dit precies zit, weet ik helaas ook niet, maar die Zalm transactie zou dan denk ik met het IMF te maken hebben.

 • Edwin

  @lars, zeker doen, als goud nog op 1750 komt.
  Dat betwijfel ik maar zou zeker een goed koopmoment zijn.

 • cp
 • Larsheijden

  Ik wil eigenlijk rond de 1750 goud bijkopen, wat denken jullie ?

 • StefanB

  Laat het zilver maar lekker zakken.
  Kunnen we lekker zilver erbij kopen.