24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De goudprijs lijkt niet te lijden onder het Dubai verhaal

http://sync.nl/wp-content/uploads/articleimages/260.jpg

De markt is door de Dubai problemen duidelijk grondig door elkaar geschud. Na de kleine opwaartse beweging van de Dollar de dagen voor de Dubai onthullingen, zakte de Dollar verder af de diepte in zodra de schulden van de golfstaat bekend werden gemaakt. Logischerwijze zakte ook de prijs van goud na het nieuws, maar toch kende de goudwaarde deze week dan weer een verdere stijging. Geen vuiltje aan de lucht dus?

Het is nu nog maar koffiedik kijken of de goudprijs zoals de vorige maanden zal blijven toenemen nu er een tweede en eerder al voorspelde recessie in de maak is. Sommigen verwachten een verdere daling van de goudwaarde terwijl anderen de daling slechts als een logisch gevolg zien en als iets dat sowieso eens moest gebeuren om terug tot een realistische goudprijs te komen. Zo zegt Jesper Dannesboe van Societe Generale: Dubai was de reden dat goud een daling onderging maar het was een daling die er misschien evengoed zonder Dubai had gekomen als we kijken naar hoe snel de goudwaarde de afgelopen maanden is gestegen.

Ook Afshin Nabavi, hoofd van het Trading departement van MKS Finance, vindt dat ondanks de gevoeligheid van de goudmarkt, goud nog goed zijn mannetje stond. We verwachten dat goud snel weer richting de $1.200 zal gaan, zei hij. De fundamenten voor goud blijven sterk en de nog steeds toenemende vraag naar fysiek goud van o.a. centrale banken, de zwakke Dollar en de kopzorgen over inflatie zullen hierin een belangrijke rol spelen.

Toch moet er met enige voorzichtigheid gesproken worden omdat Dubai misschien wel de alarmbel is voor de rest van de wereld. Ook andere landen namelijk, zoals Griekenland, Oekraïne en Ierland kampen met schulden en landen als IJsland, Hongarije en Pakistan hebben zelfs al hulp van het IMF aanvaard. En een globale recessie kan ook tot een afnemende koopkracht leiden en minder vraag naar goud.

Zal goud dus blijven profiteren van de zwakte van de Dollar of zal een toenemende economische malaise ervoor zorgen dat mensen minder gaat investeren, ook in goud?

Bekijk ook