24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De goudprijs likt zijn wonden

De afgelopen weken heeft de Dollar, ondanks de gevreesde inflatie, toch stelselmatig aan zijn herstel gewerkt. Een niet te vermijden en te verwachten effect van deze stijging is natuurlijk een dalende goudprijs. Zo meldt Park Jong Beom, een senior trader van het Koreaanse Tongyang Futures in Seoel, geheel terecht dat zaken zoals goud waarschijnlijk zullen blijven lijden zolang de opmars van de Dollar niet gestuit wordt. Nu het jaar 2009  is afgesloten hoeft er de komende weken niet veel verwacht worden van de goudkoers.

Het einde van een jaar betekent namelijk dat heel wat bedrijven hun eindbalans van 2009 nog enigszins proberen recht te trekken door zaken zoals goud te verkopen om zo toch nog winsten binnen te halen, net voor het einde van 2009. James Moor, analist van TheBullionDesk.com uit Londen, zei onlangs in een rapport dat hij verwachtte dat met het einde van het jaar in zicht we een dalende goudprijs mogen verwachten die waarschijnlijk rond de $1,050 per ounce zal eindigen.

Dus betekent het einde van het jaar ook het einde van het goudverhaal? Zo snel en zo pessimistisch deze analyse maken, mag men niet doen. Hoewel de goudprijs op 22 december nog zijn laagste punt in 7 weken bereikte door positief economisch nieuws vanuit Amerika en hoewel goud deze week nog 10% onder zijn hoogste prijs ooit eindigde, zien vele analisten het eerder als een aanpassing die er al lang moest komen dan als de definitieve val van de goudprijs. Ondanks dat sommigen het prijsverloop van goud met angstige ogen aanschouwen, zijn er nog heel wat analisten, zoals Andrey Kryuchenkov van VTB Capital, die investeerders aanraden om het gouden verhaal op lange termijn te zien. Het eerste deel van 2010 zou wel eens een versnelde inflatie in Amerika kunnen teweeg brengen, met positieve gevolgen voor de goudprijs.

Bekijk ook