24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De monetaire stormbal

Voor wie zich afvraagt waar al dat geld van die steunmaatregelen toch naar toe gaat vindt u hieronder een verhelderende grafiek. De roze lijn geeft de omloopsnelheid weer van geld. Zoals u kunt zien is deze omloopsnelheid fors afgenomen na het uitbreken van de crisis in 2008.

De rode massa geeft de hoeveelheid geld weer die de grote banken in kas hebben. Hierin is duidelijk te zien dat deze hoeveelheid met het starten van QE1, QE2 en Operatie Twist fors is toegenomen. Maar blijkbaar was die kleine 1500 miljard dollar die de banken nu in kas hebben niet voldoende om het systeem nog langer overeind te houden. Vandaar dat oom Bernank in een alles-of-niets poging de sluizen wagenwijd heeft opengezet, en nu per maand $40 miljard het systeem in gaat pompen. Of beter kan ik zeggen; de banken in gaat pompen.

U zult u wellicht afvragen hoe het komt dat :

al het geld uit de vorige steunmaatregelen grotendeels in de zakken van de banken is terechtgekomen en de omloopsnelheid van het geld de afgelopen jaren zo is gedaald

Het antwoord op de eerste vraag is dat de banken fors zijn ondergekapitaliseerd en vanwege hun enorme verlieslatende posities nooit genoeg aan geld zullen hebben. Zeker, elke maand 40 miljard erbij zal het schip wellicht nog even drijvende houden, maar de honger is onverzadigbaar. Het wachten is dan ook op de aankondiging dat deze 40 miljard ietsepietsie zal worden moeten worden verhoogd.

Dat de omloopsnelheid van geld zo is gedaald is een teken van deflatie, wat vooral tot uiting komt in dalende huizenprijzen. Verder worden veel levensbenodigdheden in prijs verhoogd, maar dat wordt vaak maar ten dele meegeteld, want als je het niet meetelt, dan is het er ook niet. (Ongemerkt heeft u hierbij les 1 van de moderne economische grondbeginselen aangereikt gekregen).

Omloopsnelheid of bankkapitalisatie ten spijt; de crux van het verhaal is dat de voorgaande steunmaatregelen niet geholpen hebben, dus een knappe die mij kan uitleggen waarom deze wel zal helpen. Het enige effect zal zijn dat het banksysteem nog even overeind wordt gehouden, en dat de middenklasse van zijn koopkracht wordt afgeholpen. De brave spaarder ziet zijn gespaarde euro’s en dollars fors in koopkracht dalen, want de Chinese en Koreaanse producenten zullen geen genoegen meer nemen met dezelfde hoeveelheid papiergeld die men vroeger ontving voor hun producten, en tegelijkertijd wordt de belastingdruk groter, blijft het inkomen gelijk of daalt en wordt hetgeen u ‘gratis’ kreeg van de overheid steeds verder afgebouwd.

Het is dan ook geen raadsel dat goud, zilver en de mijnaandelen in beide edelmetalen de afgelopen week het ruime sop hebben gekozen. Nu nog kunt u voor een relatief bescheiden bedrag wat zilver inslaan, maar als de geluiden die opstijgen uit de zilvermarkt ons niet bedriegen konden die relatief lage prijzen wel eens snel tot het verleden behoren.

Geen wonder ook, met de hierboven beschreven steunmaatregelen die het geldsysteem nog even in leven moet houden, moet je wel ziende blind zijn, en horende doof, om de aankomende monetaire storm niet op te kunnen merken.

Met dank aan Zerohedge.com, de gratis site met soms onbetaalbare informatie.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook