24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De opleving van de Dollar was en is van korte duur

http://www.edelmetaal.nu/dollar-biljetten.jpgDe afgelopen week wist de Dollar voor het eerst sinds meer dan 14 weken weer eens in waarde te stijgen ten opzichte van de Euro. De zilverprijs had op dat moment een top bereikt van $17,80 om vervolgens in een paar dagen tijd terug te vallen tot $16,20.

Wat betreft prijsstijgingen en dalingen heeft zilver steeds zijn grotere broer goud gevolgd in zijn race tegen de steeds zwakkere dollar. Zoals gebruikelijk is het zilver hierin meer volatiel dan goud. En ondanks de korte opleving van de dollar eerder deze week ziet de toekomst van de greenback er slecht uit. Men verwacht een verdere neerwaartse spiraal zolang de overheid een lage rentevoet hanteert en extra geld blijf pompen in de markt. Vooral als er ook economische informatie bekend wordt gemaakt die de economische malaise enkel en alleen onderstreept en in de hand werkt. Denken we maar aan de informatie die ook eerder deze week in de Verenigde Staten naar buiten werd gebracht over de hoge werkloosheidsgraad, het groeiende aantal faillissementen, de huidige woningprijzen, het vertrouwen van de consument, Zaken die allemaal in het voordeel spelen van de goudprijs en zilverprijs.

Laten we daarbij zeker niet vergeten dat zilver nog altijd volgens vele specialisten ondergewaardeerd wordt ten opzichte van goud. Het rendement gemeten in dollars van het afgelopen jaar geeft hier al een duidelijk beeld van. Terwijl goud om en bij de 21% in waarde steeg het afgelopen jaar, deed zilver dit met niet minder dan 56%. Een maar dan dubbele winst dus. Bovendien hing en hangt de waarde van zilver nog steeds nauw samen met de waarde van koper. De koperkoers steeg vorige week naar een hoogtepunt dat langer dan een jaar geleden voor het laatst gezien was. Daarmee is ook koper bezig met een indrukwekkende inhaalslag met een rendement van zo’n 130% vanaf januari 2009.

Fundamentele redenen om een stijging van de dollar te rechtvaardigen zijn ver te zoeken. De verwachting is dan ook dat deze opleving van de dollar van korte duur is.

http://www.edelmetaal.nu/dollar-31-oktober.png

Het verloop van de dollarkoers

Bekijk ook