Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De overheid weet precies

05-10-2010 Zilverpaul

Lezer Marc stelde de vraag waarom ophef wordt gemaakt van de stijgende goud- en zilverprijs terwijl er hier in euro’s nog niet zo gek veel van is te merken. Een terechte vraag een een terechte constatering.

In de ontwikkeling van de goud en zilverprijs zijn een aantal prijsniveaus te onderscheiden waar zware “gevechten” plaats vinden tussen de opwaartse krachten en de banken en overheden die de prijs drukken. Ik durf het geen technische weerstandsniveau’s te noemen omdat er van vrije prijsvorming op grond van vraag en aanbod al heel lang geen sprake meer is. Nu van zowel goud als zilver een belangrijke weerstand is gebroken is dit reden tot vreugde in het edelmetaalkamp.

Wat momenteel voor Europeanen het feest enigszins verstoort zijn de gevechten op monetair gebied tussen de dollar, euro, Yuan en Yen. Geen van alleen willen dat de ander te veel zakt, want dat zou de ander een grote voorsprong geven op exportgebied. De Yen is al een lange tijd het haasje door een hoge koers doordat het land vanwege de spaarzin van de Japanse bevolking veel geld in huis heeft en bovendien is China Amerikaanse staatsleningen aan het omruilen voor Japanse, wat de positie van de Yen alleen maar sterker maakt. Vandaar dat Japanse auto’s de laatste tijd nogal aan de prijs zijn. De overige munten houden elkaar angstvallig in de gaten, en soms is de dollar sterker, en dan weer de euro.

Dit verklaart het achterblijven van de goud en zilverkoers in euro’s. Dit zijn echter allemaal maar tijdelijke fenomenen. Beide westerse munten zullen fors in waarde gaan zakken. Wanneer de Amerikaanse overheid geld gaat bijdrukken zal Europa niet achterblijven omdat anders de euro teveel zal gaan oplopen.

Opmerkelijk is wel dat een aantal vaste patronen door de prijsonderdrukkers niet meer lijken te werken, zoals het drukken van de koers bij expiratie van de optiecontracten. Dit duidt op een aanmerkelijke verzwakking van de prijsonderdrukkers,wat mijn inziens tot meer vreugde leidt dan een euro-of dollarkoers die wat oploopt.

Wat je uiteindelijk voor goud of zilver zult kunnen kopen is een interessante vraag. Nu wordt bij de projecties van de prijs uitgegaan van het huidige bestel. Voor goud ligt de te projecteren top ergens tussen de 5000 en 10000 dollar, en voor zilver, wat lastiger te berekenen is omdat het ook een schaars gebruiksartikel is, ergens tussen de 500 en 1000 dollar. We hebben dan nog niet rekening gehouden met een ( hyper) inflatie, wat de prijzen tot in het universum omhoog kan stuwen.

Wat je voor een ounce goud of zilver zal kunnen kopen hangt af van de vraag welke invloed de overheid en banksters nog hebben op de prijsvorming en verhandelbaarheid. Wordt goudbezit verboden, dan kan het alleen op de zwarte markt verhandeld worden, wat weer een eigen prijsdynamiek tot gevolg zal hebben.

Eén grote lijn lijkt mij wel aannemelijk: met het verminderen van de invloed van de overheden en bankiers op de goud- en zilverprijs zal deze zich meer gaan vormen op basis van vraag en aanbod. Aangezien te verwachten is dat met een fors uitdiepende crisis het vertrouwen in overheid en geldstelsel een forse deuk zal oplopen, zal ook de waarde van de euro en dollar forse tikken krijgen. Wat weer tot gevolg zal hebben dat mensen hun toevlucht zoeken in de waardemiddelen van oudsher, namelijk goud en zilver.

Het is deze trend die de laatste jaren steeds zichtbaarder wordt. Van een vrije prijsvorming is echter nog lang geen sprake, en er zal nog heel wat water door de rivier stromen eer hier daadwerkelijk sprake van zal zijn. Vandaar dat het mijn inziens verstandig zou zijn je niet te veel te laten leiden door de korte termijn ontwikkeling van de goud- en zilverprijzen in dollars en euro’s.

https://www.thesilvermountain.nl/img/overheid.jpg

Het water staat de centrale bankiers aan de lippen. Zo heeft de Japanse centrale bank bekend gemaakt de rente te verlagen van 0,1 % naar ergens tussen de 0 en 0,1 %! Hoe desperaat en zonder enig alternatief moet men wel niet zijn om tot dit soort symboolbewegingen over te gaan.

Een kat in het nauw kan echter vreemde sprongen maken.

De westerse overheden, Amerika voorop, zijn nu druk bezig de rijkdom uit de bevolking te persen door lastenverzwaringen, verlaging van de lonen en vermindering van subsidies en dergelijke.

Zo bestaan er in Amerika vergaande plannen om de private pensioenpotten op termijn verplicht te laten investeren in Amerikaanse staatsleningen. Met de alsmaar uitdijende staatsschuld kan dat maar één ding betekenen, en dat is dat men gedag kan zeggen tegen het idee voor later gespaard te hebben.

Heb ook niet de illusie dat het in Nederland, met de verplichte deelname aan pensioenfondsen, veel anders zal gaan. Nu al gaan de premies omhoog, de uitkeringen bevroren en zal binnenkort her en der worden overgegaan tot afstempelen. Iets anders is ook niet mogelijk: de pensioenfondsen halen een groot deel van hun vermogensaanwas uit de rente, en staat erg laag. En die blijft ook erg laag staan, omdat de overheden zoveel schulden hebben dat de rente niet verhoogd kan worden. En zo is de cirkel rond.

Zolang Wellink en Trichet en consorten in Europa vanuit hun private ondernemingen de boel economisch aansturen, kan men alleen maar dat doen wat de heren ongetwijfeld ook doen met hun spaarcentjes.

Wat dat is? Reageer met het goede antwoord, en maak kans op een eervolle vermelding in Zilverpaul’s Hall of Fame!

 • Rvd

  Nee hoor. Ik kom hier al sinds 2008.

 • Henk

  Ludo :
  aan het aantal reacties te zien, stijgen de bezoekcijfers op Rolf’s site NOG sneller dan die van de zilverprijs

  Is dat een verkapte silverbubble-alert ?

 • Ludo

  aan het aantal reacties te zien, stijgen de bezoekcijfers op Rolf’s site NOG sneller dan die van de zilverprijs ;-)

 • Rvd

  Dank je wel voor de snelle reactie!

 • Zilverpaul

  mocht de dollar verder zakken, laat men de euro ook zakken, vanwege de effecten op de export….Op korte termijn kunnen de effecten echter fors zijn.

 • Rvd

  Zilverpaul :
  u komt in aanmerking voor een eervolle vermelding….

  Als de dollar zo door gaat, is mijn in dollar genoteerde SIL ETF ook niets meer waard.
  Of valt dit wel mee?

 • Gerard

  Ik geloof niet zo in fors gestegen huizen. Het geld is fors gedaald de afgelopen jaren! Vraag een aannemer maar eens naar de winstmarge in 1990 of 2005. EXACT GELIJK!
  Dus er is helemaal geen bubbel. Het is rotzooien met geld. Weet iemand nog de omwisseling van Gulden naar Euro? Huizen waren in EEN KLAP 50% duurder!

  Mijn mening is dat een hypotheek voor je inkomen “draagbaar” moet zijn. Ook in komende slechte tijden. Dan ben je al een heel eind.

  Reken je niet rijk indien zilver 1000 zou noteren. In dat geval zit de goudprijs in de 3e fase. De complete gekte. Op dat moment wil elke burger goud in bezit hebben. Dan is het vertrouwen in geld echt wel verdwenen. M.a.w. dan zitten we al in hyperinflatie. In de Weimar waren hele wijken dichtgespijkerd. Mensen werden met duizenden uit hun huis gezet en leefden volledig op straat. Waarom? Omdat ze huur of hypotheek niet meer konden betalen. Dus reken je niet rijk. Zal je toch echt niet gebeuren indien je tegen die tijd een kleine “draagbare” hypotheek hebt.

 • Nico

  @Zilver – Hier gooit de gemeenschappelijke munt roet in het eten.
  De halstarrigheid waarmee belanghebbende partijen de huizenprijzen op een onverantwoord hoog niveau denken te kunnen handhaven, is ingegeven door de vrees voor een tweede geldcrisis en ontmaskering van een gigantisch bedrog waarbij de overheid van de partij is. Door geplande woningschaarste en andere vormen van subsidies, denkt men de race te kunnen uitzingen maar in feite is deze al gelopen. De huizenprijzen in Duitsland zijn 35%-40% minder duur dan hier en zelfs daar heeft men moeite om ze aan de man te krijgen.
  Mensen met veel eigen geld in een te duur huis, zijn kwetsbaar omdat ze geen kant heen kunnen.
  Mensen zonder eigen geld in een te duur huis, kunnen het beter teruggeven aan de instelling die het hen heeft aangesmeerd.
  Mensen die hun huis hebben afbetaald doen er verstandig aan om hun vrije middelen om te zetten in edelmetaal.

 • Frits

  Ik heb gelezen dat tijdens deflatie voedsel duur wordt en huizen goedkoop. Maar wordt dan de hypotheek tegelijkertijd niet gigantisch?

  In de VS kan je in sommige staten je huissleutel naar de hypotheekbank opsturen en dan ben je van je goedkope huis en je dure schuld af. Dat zou wel een (bijzondere) uitkomst zijn voor de burger in moeilijkheden.

 • Piet

  @Zilver
  Ja ik snap je antwoord, de pest is dat ik een woning heb met relatief veel eigen geld in die woning, echter momenteel onverkoopbaar.
  Daarnaast een aflossingsvrije hypotheek. Maar ik wil of verkopen en weer de beschikking krijgen over mijn vermogen of aflossen. Echter dat laatste lukt me van ze lang zal ze leven niet meer met het huidige inkomen. Dus zoek ik een alternatief. En je kunt wel wachten op inflatie, maar of dan het inkomen groter wordt betwijfel ik eigenlijk.
  Dus vandaar het idee van 10% goud en of zilver.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @piet
  Hangt er vanaf hoe groot je schuld is tov de waarde van je huis.
  Ik zou mijn schuld nooit groter maken dan de waarde van mijn huis. Als je eronder zit, dan kan je het riskeren. Het is dan wel erop of eronder.

 • Piet

  Is het een wijs idee om b.v. een bedrag ter grootte van 10% van je hypotheek (schuld) in zilver te investeren? Je leest dat binnen niet al te lange tijd zilver en goud sky high gaan. Zilver wordt wel eens gezegd kan wel naar 1000 euro gaan per ounce. Maar als het “slechts” 10 keer zo duur wordt dan nog kun je in dat geval eenvoudig je hypotheek aflossen.
  Of is dat te simpel gedacht?

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Dat er lucht in de huizenmarkt zit, ben ik akkoord mee. Maar de overheid zal de prijzen nooit zo hard laten dalen, zodat mensen massaal in de problemen komen. Als het moet gaat men geld toveren… daar zitten ze niets mee in. Daar zijn ze trouwens al mee begonnen.
  Dus huizen zullen volgens mij nooit drastisch dalen hier. Hooguit corrigeren tijdens de inflatie. Maar nominaal geen grote daling.

 • Nico

  De gemiddelde huizenprijs in Nederland bestaat nog steeds voor 35% uit lucht. Dat geeft natuurlijk geen soelaas voor degenen die zich voor zoveel meer bij de bank in de schulden hebben gestoken.
  Derhalve; bezit je een huis met een reële waarde, zorg dan dat het je eigendom wordt. Ben je het slachtoffer van mooie praatjes en is je huis feitelijk maar de helft waard van wat men jou heeft willen doen geloven, stop dan de rentebetalingen en koop van dat geld zilver voordat ook daar een luchtbel ontstaat.

 • http://- Bart

  Punt 1 lijkt mij op dit moment zo onzeker niet. De trend van beide metalen is een stijgende. Dus je spaargeld in metaal omzetten is met enige zekerheid slim. En dan laat ik in het midden of het een belegging of een bescherming is tegen inflatie.
  Tegen de tijd dat deze depressie voorbij gaat maak je de metalen weer liquide, goede kans dat je bescherming een belegging is gebleken en je zo je hypotheek aflost. Wanneer de leverage op Au en Ag ploft is het cashen

 • Gerard

  Ha, discussie wordt leuk!

  We hebben 2 stellingen:
  1. We hebben een huis met hoge hyphotheek, en we kopen met spaargeld fysiek goud&zilver.

  2. We lossen hypotheek af en halen daarmee het huis naar eigendom, zonder goud&zilver.

  1 = speculatief, 2 = zekerheid.

  Ik persoonlijk zou liever voor zekerheid kiezen in onzekere moeilijke tijden. Zonder of lagere hypotheek resulteert immers ook in meer koopkracht.

  Het is natuurlijk ook mogelijk dat je van beide wat doet. Een gemiddelde van de 2 stellingen.
  Maar wie weet? De tijd zal het leren.

 • Frits

  Het is een mooi principe om geen schulden te hebben, maar die goede gewoonte is gebaseerd op een valuta met enige waarde. De overheden hebben als belang een slinkende muntwaarde, want dan verdwijnen de gigantische staatsschulden als sneeuw voor de zon. Dat is zo’n beetje het enige waar je de overheid op kan vertrouwen. Mijns inziens is het in deze situatie niet onverstandig om lange termijnschulden te gebruiken om goud te kopen. Het metaal wat je nu koopt met je eventuele extra aflossing, zal meer waard zijn dan je hypotheek als de munt (en de huizenprijzen, maar dat terzijde) in elkaar geklapt zijn.

  Having your cake and eating it too. Of heb ik het mis?

 • Gerard

  @zilver. ik wees op de “tegenwaarde” van geld. Dat kan goud zijn, of een huis, of aandelen, of grond, enz. Ik zeg hierboven toch niet dat je goud moet verkopen om een huis te kopen.
  Goud is geld. Een huis is dat niet. Een huis heb je dringend nodig, goud heb je niet nodig.
  Vergelijking is dus: geld-huis, en goud-geld. Goud-huis is een andere discussie (oveigens ook wel leuk). Ik heb dus liever een “eigen” huis dan geld op de bank!

  @Marc, natuurlijk ligt dat aan ieders persoonlijke situatie. Bij minder geld maak je de hypotheek “draaglijker” of desgewenst iets minder “risicovol”. Maar dat hangt zeker van de persoonlijke situatie af. Ik gaf hierboven de volgorde aan 1,2,3,4. Snap best dat niet iedereen tot 4 komt. Dat is ook een behoorlijke luxe.

  Je doelt op Weimar Duitsland 20er jaren. Maar met die kruiwagen vol salaris kon je hooguit droog brood eten waarvan je net niet stierf van de honger.
  Vergeet even niet dat hyperinflatie altijd volgt op deflatie. Die deflatie maakt je al murm en straatarm, dan pas volgt de “vertrouwenscrisis” wat leidt tot hyperinflatie.

  Maar of wij werkelijk die weg opgaan? Weten we niet. Het kan vriezen of het kan dooien.

 • Marc

  @Gerard, Een hypotheek af te betalen die je pas 4 jaar hebt is een bijna onmogelijke zaak.
  Zo goed is mijn salaris ook weer niet.
  Echter bij de hyperinflatie na de 1e wereldoorlog moesten de mensen hun loon in grote manden mee naar huis slepen.
  Toen steeg deze wel weer mee met de (hyper)inflatie.
  Het blijft toch koffiedik kijken, hoe je het ook went of keert.

 • Nico

  Aardige discussie – ik kom echter de rol van de overheid nergens tegen; deze is er immers op uit om al het gespaarde geld van de burgers op te eisen om al die kostenbanen te kunnen blijven financieren. Geen brug gaat hen daarvoor te ver.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  @gerard
  het verschil tussen goud en huis is, dat je goud koopt met geld dat je hebt
  en een huis koopt met geld dat je niet hebt.
  Ik zou zot zijn, mijn goud en zilver te verkopen om daarmee mijn hypotheek af te betalen. Ik betaal op mijn hypotheek 3.6% en mijn goud is op 1 jaar tijd met 30% of meer gestegen.
  Reken deze winst maar eens uit…

 • http://- Bart

  Ik ben nu toch wel benieuwd wat Trichet en Wellink doen…
  Ik zou gokkken op fysiek edelmetaal kopen.

 • Gerard

  @Marc, je ziet dit in de “huidige” tijd. Die is straks voorbij.
  1. Kans is groot dat je zonder werk komt te zitten met (fors verlaagde?) uitkering. Of helemaal geen uitkering. Hoe betaal je dan de hypotheek?
  2. Bij (hyper) inflatie stijgen de lonen echt niet mee. Ook daar moet je rekening mee houden. Voedselprijzen zullen je gehele salaris opslurpen!
  3. De vraag is OF we inflatie krijgen. Kans is nu heel groot dat we deflatie krijgen. Niet denken dat dan alles goedkoper wordt. INTEGENDEEL!! In deflatietijd zullen voedselprijzen door het dak gaan! Alleen diensten, huizen, artikellen en salarissen zullen goedkoper worden. De voedselprijzen zullen zo hoog worden dat je moeite krijgt bij een top-hypotheek.
  4. Waarom zou je nu een hypotheek aanhouden? Hypotheek kost toch alleen maar geld? Je mist belastingvoordeel (huurwaarde-forfait). De rente-aftrek IB is slechts voor de helft. Bovendien komt er ter compensatie huurwaarde-forfait bij. De andere helft van de rente ben je toch gewoon kwijt aan de bank. Met het geld wat je bespaart bij geen hypotheek kun je mooi goud- zilvermijnaandelen voor kopen, of fysiek goud. Dan heb je toch al een goede vervanger op het inflatie-argument van een hypotheek.
  REKEN UIT JE WINST !!

 • Marc

  Ik lees nu al een paar keerdat het handig is als een huis hypotheekvrij zou zijn.
  Maar waarom zou ik.
  Immers als de inflatie toeslaat betaald mijn huis zich min of meer zichzelf af.
  Nu zou ik krom moeten liggen om mijn hypotheek af te betalen terwijl ik over een aantal jaren lachend de hypotheek in een paar maanden kan afbetalen bij wijze van spreken.
  Dus dat stukje strategie voor de toekomst is mij vreemd.
  Na de 2e wereldoorlog kon men met een klompje goud een heel huizenblok opkopen.
  Toen was er wel sprake van hyperinflatie.
  Niettemin verdampten alle schulden, dus ook de hypotheken.
  P.S. ik was wel zo slim om mijn hypotheek 30 jaar vast te zetten.

 • Frits

  Wellink is vast druk bezig met een aanstaande verhuizing naar Zwitserland, waar via de BIS gegarandeerd is dat hij immuniteit geniet van rechtsvervolging voor zijn misdaden. Voor Trichet zal hetzelfde gelden.

 • Gerard

  @Marc, dit is niet zo moeilijk te beantwoorden.
  1. Zorg in ieder geval dat je je huis hypotheek vrij maakt, desnoods met al je spaarcenten.
  2. Van je overige spaargeld koop je 25% fysiek goud + zilver. Bij voorkeur 75% goud en 25% zilver.
  3. Van de overige 75% spaargeld koop je 50% aandelen, want aandelen hebben ook een onderliggende waarde (wordt wel eens vergeten). bijvoorbeeld goud zilvermijnaandelen. Veel noteert in CAD dus dat is een spreiding in valuta. Zorg wel voor een spreiding, bijvoorbeeld ETF’s in BRICK landen. Bij voorkeur small caps of mid caps (minder afhankelijk van de wereldeconomie).
  4. Van restant 25% spaargeld ga je leuke dingen doen zoals optie-strategieen.

  Je mag mij doodslaan als je zo de (Kondratieff-) Winter niet doorkomt!

 • Ludo

  Zorgen dat je een eigen woning hebt (schuldenvrij) en vervolgens een permanente portefeuille aanhouden onder het motto “let’s hope for the best, but be prepared for the worst”

 • johan

  Als je je kluis wil vullen met zilver, en je hebt wat spaarcentjes…….dan moet je een beste kluis hebben!
  Ik zou altijd voor goud gaan, het is de enige waardeopslag die al duizenden jaren heeft doorstaan. By the Way, hoeveel ventrale banken hebben nu precies zilver op hun balans staan ;-)

 • Marc

  Ik ben bang dat de heren Trichet en Wellink thuis een goed gevulde kluis hebben met zilvergrijs en goudgeel metaal.
  Toch is het eigenlijk krom dat goud zo duur is t.o.v. zilver.
  Zilver is een grondstof waarvan eigenlijk niemand weet hoeveel er nog eigenlijk aantoonbaar is boven de grond.
  Ondergronds is het al helemaal koffiedik kijken.
  Zo gauw de vraag ook maar iets aantrekt is alle zilver uitverkocht.
  Vreemd niet?
  Hoeveel zilver en/of goud zou je nodig hebben om je enigzins veilig te wanen in de toekomst?
  Zeg niet, zoveel mogelijk, gezien het feit dat een groot deel van, b.v. de Nederlanders, nog geen kilo zilver kunnen kopen omdat ze dan direct een maand niet kunnen eten.
  Ik weet dat dit practische vragen zijn waar waarschijnlijk geen mens me antwoord op zou kunnen even maar het houd me wel bezig.
  Zoals zilverpaul het al zegt: pensioenen bieden in de toekomst waarschijnlijk ook geen garantie meer voor een lekker leven na je 65e.
  Maar ik wil niet bij diegene horen die straks allemaal zeggen “had ik maar”.

 • Zilverpaul

  maandelijks de vierde dinsdag van de maand, dus 26 oktober, 23 november en 28 december as

 • Jan

  Goed verhaal, ZilverPaul.
  Zeer gewaardeerd. Zou je eens de data kunnen noemen waarop goud en zilver opties aflopen? Zijn dat maandelijkse data?
  Oftwel, wanneer wordt de markt gedrukt door die professionele partijen?

 • Zilverpaul

  u komt in aanmerking voor een eervolle vermelding….

 • Rudolf

  Beleggen in goud- en zilvermijnen?

 • Zilverpaul

  he, da’s nou jammer! ;)

 • Bert

  Goud en Zilver kopen!

 • Zilverpaul

  Bijna goed…….

 • Frits

  Het starten van een agrarisch bedrijf in Zuidoost-Azië?