Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De rafelrandjes van 2013

23-12-2013 Zilverpaul

Terwijl de 10 miljard reductie aan maandelijkse giften aan het banksysteem gevierd wordt als het eind van de recessie kan het geen kwaad om een stap achteruit te doen om overzicht te krijgen op het hele plaatje. Wat dan zichtbaar wordt is de erfenis van het beleid van Bernanke die in 2006 voorzitter van de FED werd: de monetary base ( grofweg een maat voor de hoeveelheid geld in omloop en het geld van banken gestald bij de centrale banken) is onder zijn leiderschap vanaf het uitbreken van de crisis omhoog geschoten om daarna niet meer achterom te kijken.

Bovenstaand gegeven staat overigens los van de vrijwel 0 % rente die de banken in 2013 zijn gaan betalen als ze geld van de FED willen lenen. Stel u eens voor als de bevolking  0 % rente zou moeten betalen voor leningen bij hun bank, wat zou er dan gebeuren met de hoeveelheid geld wat wordt uitgeleend? Precies, gratis geld lenen, veel geld lenen, en het aflossen komt later wel eens.

Kortom, die 10 miljard die elke maand minder wordt uitgegeven is maar een deel van het verhaal, maar blijkbaar een prima middel om via de officiële kanalen een toekomst met een aantrekkende economie voor te spiegelen. En zo zakt de economie in het Westen steeds verder weg, op Duitsland na wat goede zaken met het Oosten doet.

2013 was ook het jaar van China wat met steeds meer landen overeenkomsten in de eigen munt aanging, daarmee de basis leggend voor een wereld zonder de dollar als wereld-reservemunt. Deze machtsgreep kan alleen maar succesvol worden uitgevoerd , indien de nieuwe munt door iets waardevols gedekt wordt. U snapt het al, goud. En dat goud kwam in 2013 uit de eigen Chinese productie, maar daarnaast zijn de Westerse bankkluizen van een flink deel van hun goud ‘beroofd’. Dat nu ook een systeembank als JPMorgan goud aan het inslaan is, zegt iets over wat ons in 2014 en later te wachten staat. Hoe lang dit proces tot de officiële machtsoverdracht gaat duren kan ik u niet vertellen, wèl dat bijvoorbeeld de kluis van de Comex in snel tempo van haar goud ontdaan wordt:

En terwijl de Westerse goudkluizen leeg raken, is de Oosterse goudhandel sterk in opmars. Het grote verschil met hun Westerse evenknie is daarbij, dat in het Oosten de goudhandel wèl door fysiek gedekt wordt.

In het Westen worden ondertussen een deel van de vroege investeerders in edelmetalen steeds zenuwachtiger, want men zag de waarde daarvan in euro’s en dollars flink dalen. Het moet hen echter stof tot nadenken geven, wanneer de zeer forse goudaankopen van landen als China en Rusland, maar nu ook van JPMorgan in beschouwing wordt genomen. Als dan tevens de enorme toename van ongedekt geld in het Westen wordt meegewogen, waar dit artikel mee opende, kan dat mijn inziens slechts tot één conclusie leiden.

Bedenk daarbij ook, dat van een normale vraag- en aanbod relatie in goud en zilver geen sprake meer is. Normaliter stijgt de prijs immers bij een grote vraag, maar nu daalt deze. Vooralsnog lijken immers beide partijen hier belang bij te hebben, maar er komt een dag dat het Westen ontdaan van haar goud achterblijft en het Oosten de standaard gaat zetten.

De rafelrandjes van 2013; zij zullen de voorbodes blijken te zijn van een machtswisseling die zich nog nooit op zo’n grote (wereld)schaal heeft voorgedaan. De prijzen voor goud en zilver in 2013 zullen mijn inziens daarom dan ook later met verbazing worden bekeken, waarbij menigeen zich zal afvragen waarom toen niet te hebben gehandeld. Alleen de huidige investeerder zal dan weten welke prijs daarvoor betaald is, in de vorm van soms knagende twijfel en verlies aan koopkracht in 2013.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

 • Erk
 • Nadja

  MJP, re Radar

  Dat het onvermijdelijk is dat een bredere groep het geheim van geld – lees: het be(d)(kn)otten van de burger door de CB’s – gaat begrijpen, ligt voor de hand.
  Ik kom net van de kapper vandaan en kan zeggen dat het programma daar gespreksstof was, zonder dat ik me in de discussie mengde :-)

 • pietje

  Goud onder de 1000 dollar in 2014
  Scott Nations, CIO en directeur van Nations Shares is niet te spreken over goud. Hij zou goud naar eigen zeggen niet eens met het geld van zijn vijanden kopen. De goudprijs zal volgens Nations namelijk flink crashen in 2014.
  http://www.beursplein6.nl/research/goud-onder-de-1000-dollar-in-2014/

 • Lamberto

  @Nadja

  Het is mij opgevallen dat u net als een uitgedroogde spons op het zinderend golfplaten dak in de hete tropenzon hunkert naar de regendruppels der kennis.
  Neem daarom eens de tijd om de colleges van Professor Dr. Bernd Senf te volgen.
  Deze serie bestaat uit tien delen.
  Er gaat u veel duidelijk worden.

  Bernd Senf 1. Die Blindheit der Ökonomie gegenüber dem Geld

  http://www.youtube.com/watch?v=fdSKFzJWzWM

 • MJP

  NADJA, heb het gezien gisteravond, eindelijk op de staats tv eens de waarheid:

  ‘de consument is een ‘sucker’ die volgens commerciele instellingen volledig financieel uitgezogen moet worden ‘

  En inderdaad, wat is geld, 85% van de mensen zal denken, HUH ?? ik niet begrijp.

  hopelijk begrijpt die andere 15% het nu wel eens en komt er een kentering de komende jaren………..

  fijne kerst allemaal :P

 • Gerard

  Gepensioneerde,
  Re. Met alle respect voor iedereen hier hoor. Maar is er hier iemand die een economieboek heeft dat die watervalgrafieken die we het afgelopen jaar meegemaakt hebben kan verklaren.

  Ja hoor.
  Assets die 30% dalen in een jaar is hartstikke normaal. Het gebeurt in de huizenmarkt, aandelen, bonds, noem maar op. Dus ook goud kan dat.

  Maar niet getreurd. Onder 1200 is niet mogelijk. Het is ook een fair value.
  Veel assets hebben vaste bodems in de vorm van intrinsieke waarde. Op een gegeven moment kun je ook geen nieuw huis meer bouwen onder een bepaalde prijs. Dan stopt de totale bouw. Zo gaat ook de mijnbouw compleet plat onder 1200. Kan effe doorschieten, maar nooit voor lang.

 • Sebassol

  @oxford

  interessant! Maar wie zegt niet dat de ‘elite’ ook die grafieken manipuleren? Als je toch zo hardnekkig bezig bent de goudprijs te onderdrukken maak je zulke grafieken toch ook wel wat rooskleuriger lijkt mij…

 • oxford.road
 • Nadja

  Kijken nu op Nederland 1! Radar: de schuldvraag.

 • Genpensioneerde
 • Genpensioneerde

  De rente op de 10 years treasury is al op zijn kousenvoeten omhoog aan het kruipen.

 • Sebassol

  We kunnen natuurlijk wel zeggen dat goud te duur is en geen waarde heeft, maar wat als de rente stijgt op de US-bonds en ze hun staatsschuld van 17.000 miljard niet meer kunnen betalen?

  Wat is goud DAN waard?

 • Genpensioneerde
 • Nadja

  Gerard, re: het vertrouwen in de waarde van het papieren geld. Schrap die maar weer.
  Er zijn genoeg voorbeelden in andere landen waar burgers vertrouwen in de munt verloren hebben met hoge inflatie tot gevolg.
  Ik ga vanavond naar Radar kijken. Voor ons geen nieuws, maar ik denk voor een groter publiek een openbaring en verklaring waarom dingen gebeuren zoals ze gebeurd zijn. Mensen zijn niet dom, ze hebben soms wel een duwtje nodig om een trend in gang te zetten.

 • Stefan

  Als men allemaal short gaat op dat papiergoud, dan zal het mij niet verbazen als we de 700 dollar een ounce aantikken eind volgend jaar.
  Of er moeten gekke dingen gebeuren. Maar die gebeuren niet omdat 99% van de mens nog niet eens weet wat er speelt.

  24 gram goud per persoon, en een jaarlijkse mijning van 1,6% van de totale goudvoorraad. Dan is goud gewoon aan de dure kant.

 • oxford.road
 • Genpensioneerde
 • Genpensioneerde

  Met alle respect voor iedereen hier hoor. Maar is er hier iemand die een economieboek heeft dat die watervalgrafieken die we het afgelopen jaar meegemaakt hebben kan verklaren.

 • Gerard

  Nico
  Heb je waarschijnlijk hetzelfde economieboek als ik.
  Die van mij is overigens van mijn dochter die economie studeert.
  Moest daar heel veel geld voor betalen, dus lees ik ze ook uit ook!
  Vandaar, want zelf ben ik niet zo slim…
  :)

 • Gerard

  Nadja,
  re. Als vers gedrukt papieren geld uit een helicopter naar beneden zou worden gegooid, zal normaliter het geld minder waard worden en de goederen meer.

  Klopt, maar het gebeurt alleen niet.
  Tenminste, ik heb nog geen helicopter gezien die geld strooit in mijn loonzakje.

  Volgende:
  re. en zou er nog een aan willen toevoegen:
  + het vertrouwen in de waarde van het papieren geld

  Schrap die maar weer.
  Dacht je dat er EEN iemand is die in de supermarkt wil afrekenen of zijn geld wel goud-gedekt is?
  Of iemand die een huis koopt?
  Een enkeling op deze site, voor de rest helemaal NIEMAND.

 • Ron

  Erk, inderdaad..ik was er even niet bij:)

 • leerling
 • Erk

  gedolven goud: 21M*21M*21M*19.800kg/M3=177.811.000 kg
  per wereldburger: 177.181.000.000 gram/7.200.000.000 mensen=24g/inwoner

 • temp242
 • Stefan

  http://www.trosradar.nl/sites/radarextra/uitzending/

  Lul niet zo slap leerling. Het staat gewoon online.

 • Stefan

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22163153/__Grieken_in_rij_om_kentekenplaat__.html

  Kan je zien hoe diep wij in onze kont gepakt worden. Trouwens het valt mij nog mee dat dit in Nederland nog niet gebeurd Ron.

 • Ron

  Gaat goed man, met die economie:
  .
  Grieken in rij om kentekenplaat in te leveren

  ATHENE –
  Griekse autobezitters laten bij duizenden hun voertuigen uitschrijven omdat ze de belastingen in 2014 niet meer kunnen opbrengen. Maandag stonden bij de belastingkantoren lange rijen met Grieken die hun kentekenplaten kwamen inleveren.

 • leerling

  DE SCHULDVRAAG
  **Vanavond om 20:30 kunt u het zien in het programma de Schuldvraag van Radar. Laat dit zoden aan de dijk zetten bij het kabinet en het volk. Heeft u vanavond geen tijd, de uitzending kan men vanaf nu al bekijken op de site van radar**

  Niet dus nu al verboden == De opgevraagde aflevering is niet beschikbaar (stream missing).==

 • Ron

  Even om te laten zien hoeveel een euro waard is t.o.v goud

 • Ron

  0,05 gram is 1,5 euro hahaha

 • Ron

  Gedeeld door 8 miljard is dat 0,05 gram per persoon

 • Ron

  herstel…1:403200 deel op aarde

 • Ron

  Soortelijk gewicht goud is 19200kg/m3
  19200×21= 403.200
  Dus er is maar 403.200 kg goud gedolven?
  Dus als je 1kg hebt heb je dus al 1:40.000 deel op aarde…wow.

 • Ron

  Erk:
  In tonnen klinkt het altijd heel veel maar 21m3 is natuurlijk niks.:)

 • Erk

  Ron, re: hoe lagere prijs des te meer wordt er fysiek verkocht en dus eerder uitverkocht:)

  Juist, dat is de crux bij goud, het aanbod is gelimiteerd. 21 bij 21 bij 21 meter. Dat vergeten de recente generaties die slechts opgegroeid zijn met de gedachte dat er overvloed van alles is en je altijd keuzemogelijkheden hebt.
  Het feit dat er dit jaar door China gigantisch veel meer dan in het verleden gekocht is en productie bij het huidige prijsniveau afgeknepen wordt zal zijn impact krijgen op de demand-supply situatie, waarbij de prijs maar een kant uit kan.

 • Ron

  Tja hoe lagere prijs des te meer wordt er fysiek verkocht en dus eerder uitverkocht:)

 • http://twitter.com/Floesh Floesh

  Als de prijsdalingen nog even doorgaan dan bestel ik een monsterbox maple leafs 2014

 • Ons Moraal

  Trouwens,

  Dat verklaart gelijk waarom De Nederlandse Bank niet wou meewerken aan dit programma, Klaas Knot is betrokken bij de BIS. Ja Ja Als ze hier achter zouden komen……

 • Ons Moraal

  DE SCHULDVRAAG

  Radar heeft een programma gemaakt genaamd de schuldvraag. Eindelijk komt er een uitzending in de Mainstream media over het eikelpunt wat de echte oorzaak van de crisis is.

  Waarom stijgt de werkloosheid, waarom zakt uw woningwaarde, waarom verdwijnen er steeds meer bedrijven, waarom kort men uw pensioen, waarom gaan de belastingen omhoog, huren omhoog, waarom waarom waarom????

  Vanavond om 20:30 kunt u het zien in het programma de Schuldvraag van Radar. Laat dit zoden aan de dijk zetten bij het kabinet en het volk. Heeft u vanavond geen tijd, de uitzending kan men vanaf nu al bekijken op de site van radar

  Omdat dit uw leven/welzijn beïnvloed en zal verder gaan infecteren. Kijken dus…….

  Meer informatie kunt u vinden bij de stichting ons geld
  http://onsgeld.nu/

  m.v.g.

  Bovenstaand ff gedeeld op facebook!

  Wat noemenswaardig is dat Dijsselbloem geen inzage heeft in de Nederlandse centrale bank,waardoor hij achter de feiten aan loopt. Achteraf het probleem oplossen mag hij wel doen, maar vooraf inzage krijgen hoe het er voor staat niet.

  De Nederlandse centrale bank dient als overkoepelend orgaan voor de banken. Zoals radar het zegt komt dit v/d Europese wetgeving af! Met andere woorden de BIS (Bank of International Settlements) heeft het goed voor elkaar!!

  Beste mensen deel uw dierbaren mede dat Radar vanavond om 20:30 een bijzondere uitzending heeft. Zodat dit beter aan het licht komt onder de bevolking!!

  m.v.g.

  Ons Moraal

 • Nico

  Irving Fisher heeft op vele terreinen een belangrijke bijdrage geleverd aan de economische wetenschap, variërend van nuts, rente- en evenwichtstheorieën tot de kwantiteitstheorie van geld. Vooral deze laatste theorie heeft hem op de academische kaart gezet. Cynisch genoeg was deze theorie tevens één van de oorzaken voor de blinde vlek die voorkwam dat Fisher doorhad dat er iets goed fout zat aan het einde van de roaring twenties.

  De verkeersvergelijking van Fisher

  Op basis van al bestaande inzichten kwam Fisher in 1911 tot de hiernavolgende eenvoudige verkeersvergelijking, die vandaag de dag in vrijwel alle economische leerboeken besproken wordt.

  MV = PQ

  M = monetary base, V = velocity, P = price level, Q = quantity

  In deze vergelijking wordt de beschikbare geldhoeveelheid (M) vermenigvuldigd met de omloopsnelheid van het geld (V). Dit product is gelijk aan het algemeen prijspeil (P) vermenigvuldigd met de hoeveelheid goederen en diensten (Q) die in een periode geleverd worden. PQ komt tevens overeen met het nominale Bruto Binnenlands Product (BBP).

  De geldhoeveelheid werd aldus tot 1930 direct in verband gebracht met het algemeen prijspeil. De omloopsnelheid van het geld en het op korte termijn rigide vermogen van een economie om goederen en diensten te leveren, werden gedurende verslagperiodes namelijk min of meer als een constante beschouwd.
  http://www.economie-macht-maatschappij.com/irving-fisher.html

 • oxford.road
 • Nadja

  Gerard re: Friedman. Die stelt dat geld in omloop (M3) moet delen over het aantal goederen in omloop.

  Gemiddeld zou de geldhoeveelheid in omloop over een moeten komen met de waarde van de assets.
  Als vers gedrukt papieren geld uit een helicopter naar beneden zou worden gegooid, zal normaliter het geld minder waard worden en de goederen meer. Tenzij degeen die het geld opvangt dit bij zich in huis houdt en niet gaat uitgeven omdat hij al rijk genoeg is. Op papier wordt hij nog rijker. Geldontwaarding gebeurt pas als het geld uitgegeven wordt cq de omloopsnelheid toeneemt.
  Ik begrijp wel niet het statement van Friedman dat geld in omloop gedeeld door goederenwaarde = omloopsnelheid. Kun je dat nader toelichten?
  Ik ben het eens met dat de geldontwaarding bepaald wordt door:
  + beschikbare geldhoeveelheid in de maatschappij
  + beschikbare geldhoeveelheid om uit te geven (koopkracht)
  + de omloopsnelheid
  en zou er nog een aan willen toevoegen:
  + het vertrouwen in de waarde van het papieren geld
  De geldhoeveelheidbepaling is duidelijk geen exacte wetenschap, de geschiedenis bewijst het.

 • Erk

  Zilverpaul, re: St. Louis Adjusted Monetary Base
  Is dit gelijk aan de M3-geldhoeveelheid, waar Gerard het hieronder over had?

 • Gerard

  Overigens, onderstaande post van mij klopt niet helemaal volgens de theorie van Friedman. Die stelt dat geld in omloop (M3) moet delen over het aantal goederen in omloop. Dan heb je de omloopsnelheid. En dit laatste is natuurlijk de factor van inflatie. Maar het blijft een theorie. Bewezen kan het natuurlijk nooit worden. Want alle prijzen worden bepaalt door wat een gek ervoor geeft.
  Daarom heb je een theorie er lijnrecht tegenover van Keynes. Die stelt dat alle prijzen bepaalt worden door de gemiddelde koopkracht. Maar ook dit blijft theorie en kan ook niet bewezen worden.
  Heel veel economen zijn dan ook verdeeld over de twee kampen.
  Toch denk ik persoonlijk dat beiden gelijk hebben, en dat er een combinatie van die twee moet zijn.
  Dus voor inflatie zijn er geen 2 maar 3 factoren nodig; M3, omloopsnelheid, plus beschikbare koopkracht.
  Lekker makkelijk, he? Geld.

 • Gerard

  Zal nog even op je reactie van de vorige lijn reageren.
  Het verschijnsel: geld komt terug van de andere kant.

  Achtereenvolgens:
  Fed koop bonds met vers geprint geld.
  Overheid geeft dit geld uit aan salarissen en uitkeringen.
  Mensen komen van dat salaris een iphone en ipat.
  Apple maakt daardoor mega winsten.
  Apple investeert dit overschot niet en pot het op in dezelfde bonds waar het ooit vandaan kwam!!

  En zo zijn we bij de echte functie van geld, namelijk rondpompen. Het is daarom ook onzinnig dat geld waarde heeft. Alleen de spullen die je ervan kunt kopen hebben waarde. Je koopt namelijk eenmal een ipat van je geld, maar datzelfde geld kan wel 10 of 100 ipats bevatten in omloop. Alleen steeds in een andere hand, maar dat doet er niet toe. Geld blijft geld en heeft een waarde van 100 ipats.

  Het is dan ook onmogelijk dat er een goudstandaard kan komen. Dit zou schulden vast pinnen, voor eeuwig. En vergis je niet, China heeft de meeste schulden ter wereld. Het is alleen niet officieel bekend.

 • Ron

  Er komt geen geleidelijke prijsstijgingen meer, als de stijging komt zijn dat klappen van honderden procenten..per dag