24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De rafelrandjes van 2013

Terwijl de 10 miljard reductie aan maandelijkse giften aan het banksysteem gevierd wordt als het eind van de recessie kan het geen kwaad om een stap achteruit te doen om overzicht te krijgen op het hele plaatje. Wat dan zichtbaar wordt is de erfenis van het beleid van Bernanke die in 2006 voorzitter van de FED werd: de monetary base ( grofweg een maat voor de hoeveelheid geld in omloop en het geld van banken gestald bij de centrale banken) is onder zijn leiderschap vanaf het uitbreken van de crisis omhoog geschoten om daarna niet meer achterom te kijken.

Bovenstaand gegeven staat overigens los van de vrijwel 0 % rente die de banken in 2013 zijn gaan betalen als ze geld van de FED willen lenen. Stel u eens voor als de bevolking  0 % rente zou moeten betalen voor leningen bij hun bank, wat zou er dan gebeuren met de hoeveelheid geld wat wordt uitgeleend? Precies, gratis geld lenen, veel geld lenen, en het aflossen komt later wel eens.

Kortom, die 10 miljard die elke maand minder wordt uitgegeven is maar een deel van het verhaal, maar blijkbaar een prima middel om via de officiële kanalen een toekomst met een aantrekkende economie voor te spiegelen. En zo zakt de economie in het Westen steeds verder weg, op Duitsland na wat goede zaken met het Oosten doet.

2013 was ook het jaar van China wat met steeds meer landen overeenkomsten in de eigen munt aanging, daarmee de basis leggend voor een wereld zonder de dollar als wereld-reservemunt. Deze machtsgreep kan alleen maar succesvol worden uitgevoerd , indien de nieuwe munt door iets waardevols gedekt wordt. U snapt het al, goud. En dat goud kwam in 2013 uit de eigen Chinese productie, maar daarnaast zijn de Westerse bankkluizen van een flink deel van hun goud ‘beroofd’. Dat nu ook een systeembank als JPMorgan goud aan het inslaan is, zegt iets over wat ons in 2014 en later te wachten staat. Hoe lang dit proces tot de officiële machtsoverdracht gaat duren kan ik u niet vertellen, wèl dat bijvoorbeeld de kluis van de Comex in snel tempo van haar goud ontdaan wordt:

En terwijl de Westerse goudkluizen leeg raken, is de Oosterse goudhandel sterk in opmars. Het grote verschil met hun Westerse evenknie is daarbij, dat in het Oosten de goudhandel wèl door fysiek gedekt wordt.

In het Westen worden ondertussen een deel van de vroege investeerders in edelmetalen steeds zenuwachtiger, want men zag de waarde daarvan in euro’s en dollars flink dalen. Het moet hen echter stof tot nadenken geven, wanneer de zeer forse goudaankopen van landen als China en Rusland, maar nu ook van JPMorgan in beschouwing wordt genomen. Als dan tevens de enorme toename van ongedekt geld in het Westen wordt meegewogen, waar dit artikel mee opende, kan dat mijn inziens slechts tot één conclusie leiden.

Bedenk daarbij ook, dat van een normale vraag- en aanbod relatie in goud en zilver geen sprake meer is. Normaliter stijgt de prijs immers bij een grote vraag, maar nu daalt deze. Vooralsnog lijken immers beide partijen hier belang bij te hebben, maar er komt een dag dat het Westen ontdaan van haar goud achterblijft en het Oosten de standaard gaat zetten.

De rafelrandjes van 2013; zij zullen de voorbodes blijken te zijn van een machtswisseling die zich nog nooit op zo’n grote (wereld)schaal heeft voorgedaan. De prijzen voor goud en zilver in 2013 zullen mijn inziens daarom dan ook later met verbazing worden bekeken, waarbij menigeen zich zal afvragen waarom toen niet te hebben gehandeld. Alleen de huidige investeerder zal dan weten welke prijs daarvoor betaald is, in de vorm van soms knagende twijfel en verlies aan koopkracht in 2013.

 

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Zilverpaul zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Bekijk ook