Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De rand van de afgrond

11-09-2011 Zilverpaul

Jurgen Stark heeft besloten de Europese Centrale Bank vaarwel te zeggen vanwege ‘persoonlijke redenen’. Uiteraard heeft het er niets mee te maken dat hij een tegenstander is van het ongebreideld opkopen van staatsleningen door de ECB. Net zo min dat het er niets mee te maken heeft dat hij de tweede Duitser is die in korte tijd een gezaghebbende positie heeft verlaten in de ECB. Laten we het zo stellen; binnenkort wil niemand meer geassocieerd worden met een positie binnen de ECB.

Over banen gesproken, president Obama heeft de American Jobs Act onthuld, een programma van $447 miljard wat er op gericht is om de werkgelegenheid in de VS weer een boost te geven. De grap doet de ronde dat het vooral bedoeld is om 1 job veilig te stellen, nl. die van Obama zelf in het kader van de verkiezingen volgend jaar. Zoals in elke grap zit hier een (grote) kern van waarheid in; wat de Act vooral doet is de boel vooruit te schuiven door belastingverlagingen en het aanhouden van jobs van mensen in allerlei dienstverlenende instellingen. Het vertraagt op deze manier een dreigend ontslag, zorgt voort wat tijdelijke werkgelegenheid en geeft een boost voor de fabrieken in China, aangezien Amerika een groot deel van haar industriële basis naar het Oosten heeft verhuisd.

Verder zal het programma de Amerikaanse staatsschuld natuurlijk geen goed doen, maar aan de andere kant, die lousy $447 miljard, waar hebben we het eigenlijk over. Helemaal in het licht van de uitspraken van Laurence Kotlikoff, een voormalig economisch adviseur van Reagan die stelt dat de Amerikaanse staatsschuld niet $14.000 miljard bedraagt maar $211.000 miljard, als je de verplichtingen die voortvloeien uit de Medicaid, Medicare en Social Security meetelt. Hoewel deze snaak ongetwijfeld wat Republikeinse partijboter op zijn hoofd heeft, heeft hij wel een punt. Zie dit artikel.

Probeert Obama zijn job veilig te stellen door er wat pecunia tegen aan te gooien zal in Nederland mw. Jongerius er een flinke kluit aan gaan krijgen om haar job bij de vakbond te behouden. Immers, haar akkoord met de overheid om werknemers door te laten werken tot hun 67ste jaar wordt met een luid boegeroep weggestemd door de twee grootste groepen binnen de vakbond.

En zo zullen steeds meer hoogwaardigheidsbekleders en hun instituten hun invloed en positie verliezen in de maatschappij, die door het financieel terrorisme van de grootbanken onherroepelijk aan het veranderen is.

Hoewel mijn inziens lang niet iedereen weet wat er precies aan de hand is wordt het steeds meer mensen duidelijk dat veel dingen niet zo zijn als ze worden voorgesteld door het etablissement. Zoals de aanstaande vergrijzing wordt aangewend om ouderen van hun AOW af te helpen door dit later te laten ingaan, zo zal er naar mijn idee steeds meer weerstand ontstaan tegen de overheid, media en de banken. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard, zo luidt het spreekwoord. En blijkt de bevolking dat de banken hun geld hebben verspeeld, de overheid dit heeft laten gebeuren en de media hier niet over hebben bericht, kunnen er rare dingen gaan gebeuren.

Begrijp me goed, ik predik geen revolutie, maar voorzie wel grote maatschappelijk veranderingen waarbij gevestigde grootheden plotseling zullen wegvallen.

Zo vecht Papandreou in Griekenland voor het voortbestaan van het eurolidmaatschap van Griekenland, maar een steeds kleiner deel van zijn bevolking en de bevolking van de andere Europese landen lijken zich hierin te kunnen vinden, getuige de terugkeer van rellen in Griekenland en de openlijke afkeer van Duitsland, Nederland en Finland.

Zo ook in Duitsland, waar ondanks de pyrrhus overwinning door de uitspraak van het hof inzake de rechtsgeldigheid van de bail-outs frau Merkel genadeloos wordt afgestraft door haar electoraat.

In feite is de westerse wereld bezig met een achterhoede gevecht. De strijd is al lang beslecht, en die is verloren door het huidige financieel systeem. Hoewel de gevestigde machten er alles aan zullen doen om de status quo te handhaven, is de boel onherstelbaar beschadigd. Hoogstens kan het nog enige tijd worden gerekt, maar Rome zal vallen.

http://www.thesilvermountain.nl/img/afgrond.jpg

Dat het systeem fors onder druk staat wordt ook goed zichtbaar in de prijs die u mag neertellen voor goud en zilver. Hoewel de intra-day uitslagen steeds groter worden door een werkelijke stortvloed aan kartelinterventies, blijkt dat de interventies een steeds korter leven zijn beschoren door de overweldigende vraag naar goud en zilver. En wat een verschil met 2008, toen met de daling van de AEX en Dow Jones ook goud, zilver en de mijnbouwbedrijven naar beneden gingen. Vergelijk dat met het heden; de gewone beurzen leveren fors in, maar goud en zilver blijven stijgen en nu zijn zelfs ook de mijnaandelen in beide edelmetalen naar boven aan het uitbreken.

Met de dag dat er meer fiat geld in het systeem wordt gepompt worden de prognoses waar de goud-en zilverprijs naar toe zal bewegen steeds indrukwekkender. Zo noemt Jim Sinclair een waarde van $12.500 voor goud, en Eric Sprott  een waarde van $1200 voor 1 ounce zilver.

Dit soort getallen zegt iets over de waarde van de dollar tegen die tijd, zegt iets over de koopkracht van ons geldsysteem tegen die tijd en zegt iets over hoe u nu uw spaarcentjes kunt beschermen.

U weet dus wat u te doen staat.

Leuker kan ik het niet maken, en ook niet makkelijker.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • http://blacksocialcity.com/profile_info.php?ID=57552&my http://blacksocialcity.com/profile_info.php?ID=57552&my

  However, you should be savvy enough to know when the prospect is bluffing in order to acquire a cheaper
  deal. The next day, this same manager asked me to clean up an area
  at the front from the store for this other project of his – setting up an
  area in preparation for Valentine’s Day gift-in-a-balloon.

 • http://mysahabatku.com/blogs/17/11/the-newest-on-rudimentary-elemen mysahabatku.com

  Don’t worry about the old stereotype of “grandparent” – it needn’t define you. According to your report from Hollywood Life, Madison checked into a Las Vegas hospital on Sunday and her labor was induced.

 • temp242

  Beste Gebakken Zak, de grootste social gehandicapten zitten bij de universitairen, ik ben ervaringsdeskundige.(lol).

 • Freddie H.

  @ Gerard
  “Voorlopig blijft zilver zich heel goed houden op die belangrijke weerstand van 39,50!!”

  Sterker nog: het is geen ‘weerstand’ (waar we op afketsen) maar een ‘steun’ waar we van opveren…!

 • Gebakken Zak

  @pietje
  Een academische titel zegt niet zo heel veel over intelligentie. Dat is een van de misvattingen van de 20ste eeuw, hopelijk niet van de 21ste.

 • temp242

  Beste Maria, ik praat NIET meer, ben dat moe. Ze moeten weldra ook niet lopen zagen aan mijn hoofd, dàn heb ik mijn hoofd in het zand. Zeker weten. Plicht vervuld.punt.

 • Maria

  @Gerard

  Er staat momenteel 2.000.000 m2 kantoorgebouwen en winkelpanden leeg.
  Ik liep gisteren in Dordrecht en schrok van de winkelpanden die leeg staan.
  Sprak hierover met een antiquair en deze vertelde dat hij wel veel oude zilveren munten verkocht.
  Hierin zijn de mensen alleen nog geinteresseerd. Als je antiek wil kopen is het nu een geweldige lage prijs. De jeugd koopt het niet en de ouderen houden hun geld vast.
  In de gesprekken met de kids en vrienden gaat het kwartje nu toch vallen dat we een zeer zware tijd tegemoet gaan en ik heb het vermoeden dat de schrijvers hier op het blog deze ervaring ook hebben. Eerst praatte je tegen muren maar die tijd is voorbij.
  Zelf ben ik bijzonder bang voor wat komen gaat terwijl ik van nature toch een optimist ben.
  Ik wil iedereen waarschuwen voor het internet-bankieren want het scherm gaat op zwart en je kan nergens meer bijkomen. En dat is de bedoeling (al jaren) van het bank-gespuis. Het gemak zal je dubbel en dwars betalen.

 • pietje

  temp242:
  Inderdaad de opmerking over de economische implosie was ironisch bedoeld.

  Gerard:
  De daling van zilver in 2008 was geen voorspeling meer een van de velen opties van het geen dat kan gebeuren ook al is de kans hier op klein.

  Maar nu iets anders wat ik vaak lees is waarom komen de mensen niet in Aktie waarom word men niet waker.
  Die vraag speelt ook al maanden door mijn hooft maar probeer maar eens iets van gelijkensterking te vinden.

  De mensen beseven niet wat hun boven het hooft hangt dom weg om dat ze niet kunnen voor stellen dat dit kangebeuren een totale meltdown van ons financiële sisteem.

  Nu heb ik wel iets gevonden waar de mensen ook niet beseften wat hun boven het hooft hing.
  Niet dat ik dit wil vergelijken met de financiële crisis maar meer hoe mensen hier op reageren Dit was de joden vervolging die in 1933 begon en we weten allen maal hoe het eindigden.

  In 1933 wonden er één half miljoen joden in Duitsland in 1939 waren er 280000 gevlucht.
  De joden die waren gebleven waren alles behalve dom meer dan 60% had een academische titel deze mensen konden het geen wat er ging gebeuren niet voor stellen.
  Als je de aantalen emigranten af zet tegen de gebeurtenissen die zich in die zelfden jaren afspeelden kwamen de mensen er ook maar heel langzaam achter wat er ging gebeuren.
  Het zit in de mens om zich zelf af te schermen en zich te beschermen voor naderend onheil met alle gevolgen van dien.

  1933 waren er 37.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 7,4%
  1934 waren er 23.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 4,9%
  1935 waren er 21.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 4,7%
  1936 waren er 25.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 6,0%
  1937 waren er 23.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 5,9%
  1938 waren er 40.000 joodse vluchtelingen uit Duitsland of wel 10,8%
  1939 vertrokken er nog 78.000 joden. Uit Duitsland of wel 23,4%
  Gebeurtenissen die zich in die zelfden jaren afspeelden zie link.
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Joden_in_Duitsland#De_Joden_onder_de_nazi.27s

 • Gebakken Zak

  @gordijnen
  Die slaven kiezen anders wel zelf hun politici. Conclusie: democratie zoals wij dat kennen is een ontzettend dom systeem. Politici en bankiers verneuken het stemvee met heel veel plezier. En het domme stemvee blijft de democratie met verve verdedigen. Het volk begrijpt niet heel veel, zoveel is wel duidelijk. “Vrij” lachwekkend allemaal.

 • temp242

  Gerard :@Cinelux Klopt helemaal! Je wilt niet weten hoeveel winkel- en kantoorpanden er leeg staan. Durf maar eens een huurprijs te noemen. Geloof maar, huurprijs van winkelpanden zullen gehalveerd worden volgend jaar. De leegstand is nu al extreem.

  40

  Beste Gerard, je zou maar pensioenspaarder zijn van een fonds dat in zo een rotzooi zit.
  Die afwaardering zit zelfs nog niets eens in hun boeken.

 • gordijnen

  Ik kwam dit commentaar tegen.

  pietertoupa » 16-09-2011 14:15

  Je kan echt op politici vertrouwen dat ze enkel de belangen van de banken behartigen. Kan ook niet anders want al onze politici staan op de loonlijst van onze bankiers. Het is helaas zo dat doordat wij momenteel in het systeem van centraal bankieren zitten, fractioneel bankieren. Het komt er eigenlijk op neer dat ons systeem zo is ontworpen dat er een monopoly systeem bestaat voor kleine groep (parasieten) ten koste van de grote groep slaven (belasting betalers). Nu onze banken hebben zo extreem gespekuleerd met geld wat ze niet hebben dat ze nu alle geen vermogen hebben, sterker nog als ze hun balans zouden waarderen naar de huidige waardes dan waren ze alle bankroet. De westerse overheden en centrale banken gaan onverminderd door met het drukken van geld in onbeperkte omvang. Het zijn perfekte tijden voor de wakkere spekulant want ja goud en zilver zullen maar blijven stijgen door deze nieuwe gelddruk orgie. Het is wel triest dat het volk zo tam blijft en maar niet wakker wil worden. De vermogens van de burger in de vorm van pensioenen en spaargelden, al dat zuur verdiende arbeid gaat als sneeuw voor de zon verdwijnen, het is ordinaire diefstal maar helaas de burgers kunnen het niet bevatten dat hun eigen politici ze zo aan het bedonderen zijn. Zolang de meute enkel de telegraaf blijft lezen en zich bezighoud met de volgende transfer in het voetbal hebben de politici vrij spel.

  Ter info

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Klopt, op kantoorpanden komt veel leegstand. Maar heel veel van die kantoren zijn niet geschikt om in te wonen. Ze ombouwen kost ontzettend veel geld (afvoer, keuken, toilet, badkamer, etc). Ben benieuwd of die eigenaars die kost nog willen dragen, terwijl de waarde van hun vastgoed ook nog eens daalt.

 • Gerard

  @Cinelux
  Klopt helemaal! Je wilt niet weten hoeveel winkel- en kantoorpanden er leeg staan. Durf maar eens een huurprijs te noemen. Geloof maar, huurprijs van winkelpanden zullen gehalveerd worden volgend jaar. De leegstand is nu al extreem.

 • Gerard

  @zilver
  Huren stijgen inderdaad sterker dan de “officiele” inflatie. Moet ook wel, anders zouden er toch geen huiseigenaren meer “willen” verhuren?
  Huren stijgen met de echte inflatie en is daarbij afhankelijk van de vastgoedwaarde.
  Het is dus heel normaal dat huren sterker stijgen dan de nep-inflatie.
  Huren worden daarnaast ook doorberekend met de stijgende belastingen op het vastgoed zoals OZB, enzovoorts.

  Oke, in Japan is een overvloed. Maar Misschien gaan we dat hier ook wel krijgen. Alle kans als wonen onbetaalbaar wordt! En daar is onze belastingdienst druk mee bezig.

 • Cinelux

  Huur zelf ook een bedrijfspand anti-kraak al een hele tijd = Huur zelf al een hele tijd een anti kraak bedrijfspand :0

 • Cinelux

  Zilver: En met Japan al helemaal niet, want daar is een overvloed aan vastgoed, en geen tekort zoals bij ons.

  Dit meen je toch niet.Kantoren staan al jaren te leeg/te huur (huur zelf ook een bedrijfspand anti-kraak al een hele tijd).

  Nu beginnen de winkelpanden ook leeg te staan.En de Funda teller begint weer op te lopen naar 250,000 te koop staande huizen.
  Kijk eens naar nieuwe projecten die sinds kort te koop staan, 4 jaar geleden waren de huizen al verkocht voordat de eerste paal in de grond stond.Nu krijg je flinke korting.

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Wat ik hier voorspelde (dit weekend ingaan op 40.7$) lijkt dichterbij te komen
  http://www.thesilvermountain.nl/blog/2562/columns/de-rand-van-de-afgrond.html/comment-page-7#comment-16538

 • http://zilver.2link.be/ zilver
 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Ok, mijn reactie wacht op moderatie, en dat kan heel lang wachten worden. Tegen dan is mijn reply al helemaal weggezakt. Dus nogmaals met maar 1 linkje

  Vind ik niet kloppen. Er zijn tekenen te over, dat momenteel huren sterker stijgen dan de inflatie (nuja, de officiele inflatie). Een vergelijk naar een winkelpand gaat al helemaal niet op. En met Japan al helemaal niet, want daar is een overvloed aan vastgoed, en geen tekort zoals bij ons.

  http://www.wswonen.nl/2010/08/zuid/huurstijging-ook-dit-jaar-meer-dan-inflatie/

 • Gerard

  Voorlopig blijft zilver zich heel goed houden op die belangrijke weerstand van 39,50!!

 • Gerard

  Nogmaals, je gaat je hypotheek niet meer op kunnen brengen bij zwaar koopkrachtverlies.

  koopkrachtverlies is volgend jaar extreem te noemen. -1% klopt namelijk niet.
  Hierbij wordt in de troonrede uitgegaan van 2% inflatie. Dit is kern-inflatie! Dus ZONDER voedsel en energie. De officiele inflatie is 2,7% in Europa. De echte inflatie in x3, is dan 8%.
  Vergelijk je prijzen maar eens in de supermarkt van EEN jaar geleden, dan kom je rond de 10% uit zelfs.
  Gemiddeld ga je er minimaal 7% tot 9% aan koopkracht op achteruit.
  Reken ook maar op een jaar of 5 achter elkaar!

 • Gerard

  @Z. Nelis
  Overigens, als vastgoed daalt, en hierop is deflatie, dan dalen de huren ook wel. Dat zie je nu al. Ik ken een winkelier die verhuist nu 2 panden verderop in de winkelstraat. 25% staat nu leeg en krijgen niet meer verhuurd.
  In Japan is dat spel al 20 jaar gaande. Daar huurt ook bijna iedereen door de aanhoudende vastgoed-daling. Niemand wil nog een huis kopen.

 • Gerard

  @Z. Nelis
  Zeker geldt dat ook voor mensen die huren. Maar we hadden het over de “oorzaak” van dalend vastgoed.

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @RB
  :-)
  Natuurlijk.
  Alleen een huis dat je zelf bezit is je eigen huis.
  Net als met zilver eigenlijk…….. :-O

 • RB
 • ramona

  Iemand idee waar de maan uit bestaat verder? (qua grond/delfstoffen!?) ;)

  http://www.wanttoknow.nl/universum/nasa-klokkenluider-er-zijn-alien-maanbases/

 • RB

  @ Rien

  Handje contantje? ;-)

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  kraken? Of zelfmoord?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Z. Nelis
  Er is nog een derde optie naast hypotheek en huren :-)

 • René

  @Z. Nelis,

  Mee eens.
  Bovendien, Hoe je het ook wendt of keert, die hypotheek wordt ook minder waard door inflatie.
  Dus die los ik t.z.t. wel af met een monsterbox(of twee). :-)

 • Z. Nelis

  @Gerard
  “Inflatie helpt mensen met een hypotheek nog eens extra in de put, want je betaalt veel meer voor levensonderhoud, vooral voedsel en energie.”
  Dat geldt dan toch evenzeer voor mensen die huren?
  Of zie ik nu iets over het hoofd?

 • http://zilver.2link.be/ zilver

  Ik heb hier in mijn kelder nog wat scrap liggen.
  10 kg tin
  10 kg lood
  25kg koper

  Wat zouden jullie daarmee doen? Verkopen en omzetten naar zilver/goud?
  Of gewoon bijhouden (het ligt niet in mijn weg)?

 • RCPL

  De prijsontwikkeling van de edelmetalen is dus moeilijk in te schatten.

  Maar de volgende harde feiten liegen niet; de stroom van nieuwe orders in de branche van electronische componenten is sinds juli VOLLEDIG aan het opdrogen. Vergelijkbaar met najaar 2008. Deze branche is een voorloper binnen de economie en blijkt altijd een goede indicator.

  Het kan haast niet anders of we krijgen een stevige recessie. De meeste scenario’s omtrent het wegwerken van nationale begrotingstekorten en staatsschulden zijn gebaseerd op economische groei. Ook Nederland heeft, zoals we gisteren zagen, haar huidige begrotingstekort (4.2% ipv 4.0%) naar boven moeten bijstellen, omdat de groeiverwachting te hoog was geraamd. Kun je nagaan wat dit betekent bij een recessie.

  En wat te denken van de optimistische praatjes, gebaseerd op groei, vanuit Italië, Portugal, Frankrijk, VK, VS, etc.? In mijn ogen worden de schulden een nog grotere molensteen voor de Westerse landen.