24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De rand van de afgrond

Jurgen Stark heeft besloten de Europese Centrale Bank vaarwel te zeggen vanwege ‘persoonlijke redenen’. Uiteraard heeft het er niets mee te maken dat hij een tegenstander is van het ongebreideld opkopen van staatsleningen door de ECB. Net zo min dat het er niets mee te maken heeft dat hij de tweede Duitser is die in korte tijd een gezaghebbende positie heeft verlaten in de ECB. Laten we het zo stellen; binnenkort wil niemand meer geassocieerd worden met een positie binnen de ECB.

Over banen gesproken, president Obama heeft de American Jobs Act onthuld, een programma van $447 miljard wat er op gericht is om de werkgelegenheid in de VS weer een boost te geven. De grap doet de ronde dat het vooral bedoeld is om 1 job veilig te stellen, nl. die van Obama zelf in het kader van de verkiezingen volgend jaar. Zoals in elke grap zit hier een (grote) kern van waarheid in; wat de Act vooral doet is de boel vooruit te schuiven door belastingverlagingen en het aanhouden van jobs van mensen in allerlei dienstverlenende instellingen. Het vertraagt op deze manier een dreigend ontslag, zorgt voort wat tijdelijke werkgelegenheid en geeft een boost voor de fabrieken in China, aangezien Amerika een groot deel van haar industriële basis naar het Oosten heeft verhuisd.

Verder zal het programma de Amerikaanse staatsschuld natuurlijk geen goed doen, maar aan de andere kant, die lousy $447 miljard, waar hebben we het eigenlijk over. Helemaal in het licht van de uitspraken van Laurence Kotlikoff, een voormalig economisch adviseur van Reagan die stelt dat de Amerikaanse staatsschuld niet $14.000 miljard bedraagt maar $211.000 miljard, als je de verplichtingen die voortvloeien uit de Medicaid, Medicare en Social Security meetelt. Hoewel deze snaak ongetwijfeld wat Republikeinse partijboter op zijn hoofd heeft, heeft hij wel een punt. Zie dit artikel.

Probeert Obama zijn job veilig te stellen door er wat pecunia tegen aan te gooien zal in Nederland mw. Jongerius er een flinke kluit aan gaan krijgen om haar job bij de vakbond te behouden. Immers, haar akkoord met de overheid om werknemers door te laten werken tot hun 67ste jaar wordt met een luid boegeroep weggestemd door de twee grootste groepen binnen de vakbond.

En zo zullen steeds meer hoogwaardigheidsbekleders en hun instituten hun invloed en positie verliezen in de maatschappij, die door het financieel terrorisme van de grootbanken onherroepelijk aan het veranderen is.

Hoewel mijn inziens lang niet iedereen weet wat er precies aan de hand is wordt het steeds meer mensen duidelijk dat veel dingen niet zo zijn als ze worden voorgesteld door het etablissement. Zoals de aanstaande vergrijzing wordt aangewend om ouderen van hun AOW af te helpen door dit later te laten ingaan, zo zal er naar mijn idee steeds meer weerstand ontstaan tegen de overheid, media en de banken. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard, zo luidt het spreekwoord. En blijkt de bevolking dat de banken hun geld hebben verspeeld, de overheid dit heeft laten gebeuren en de media hier niet over hebben bericht, kunnen er rare dingen gaan gebeuren.

Begrijp me goed, ik predik geen revolutie, maar voorzie wel grote maatschappelijk veranderingen waarbij gevestigde grootheden plotseling zullen wegvallen.

Zo vecht Papandreou in Griekenland voor het voortbestaan van het eurolidmaatschap van Griekenland, maar een steeds kleiner deel van zijn bevolking en de bevolking van de andere Europese landen lijken zich hierin te kunnen vinden, getuige de terugkeer van rellen in Griekenland en de openlijke afkeer van Duitsland, Nederland en Finland.

Zo ook in Duitsland, waar ondanks de pyrrhus overwinning door de uitspraak van het hof inzake de rechtsgeldigheid van de bail-outs frau Merkel genadeloos wordt afgestraft door haar electoraat.

In feite is de westerse wereld bezig met een achterhoede gevecht. De strijd is al lang beslecht, en die is verloren door het huidige financieel systeem. Hoewel de gevestigde machten er alles aan zullen doen om de status quo te handhaven, is de boel onherstelbaar beschadigd. Hoogstens kan het nog enige tijd worden gerekt, maar Rome zal vallen.

http://www.thesilvermountain.nl/img/afgrond.jpg

Dat het systeem fors onder druk staat wordt ook goed zichtbaar in de prijs die u mag neertellen voor goud en zilver. Hoewel de intra-day uitslagen steeds groter worden door een werkelijke stortvloed aan kartelinterventies, blijkt dat de interventies een steeds korter leven zijn beschoren door de overweldigende vraag naar goud en zilver. En wat een verschil met 2008, toen met de daling van de AEX en Dow Jones ook goud, zilver en de mijnbouwbedrijven naar beneden gingen. Vergelijk dat met het heden; de gewone beurzen leveren fors in, maar goud en zilver blijven stijgen en nu zijn zelfs ook de mijnaandelen in beide edelmetalen naar boven aan het uitbreken.

Met de dag dat er meer fiat geld in het systeem wordt gepompt worden de prognoses waar de goud-en zilverprijs naar toe zal bewegen steeds indrukwekkender. Zo noemt Jim Sinclair een waarde van $12.500 voor goud, en Eric Sprott  een waarde van $1200 voor 1 ounce zilver.

Dit soort getallen zegt iets over de waarde van de dollar tegen die tijd, zegt iets over de koopkracht van ons geldsysteem tegen die tijd en zegt iets over hoe u nu uw spaarcentjes kunt beschermen.

U weet dus wat u te doen staat.

Leuker kan ik het niet maken, en ook niet makkelijker.

Zilverpaul

Silverstocks.nl

 

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook