24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De remedie is goud, maar niet alleen goud

Na een consolidatie van de goud- en vooral de zilverprijs zijn beide edelmetalen nu weer in beweging gekomen. Goud, de rustige broer van zilver, heeft weer een recordstand gehaald terwijl zilver bezig is zijn achterstand snel in te halen.

Hoe kan het ook anders; ons fiat geldsysteem is bezig in snel tempo te desintegreren en steeds meer marktpartijen krijgen in de gaten dat er iets helemaal verkeerd zit in ons geldsysteem. Zelfs is een enkele westerse centrale bank weer bezig om goud aan te schaffen.

Een stijgende Chinese en Japanse munt ten opzichte van de westerse valuta doen in het Westen de importprijzen stijgen uit deze landen. Een niet uit te vlakken factor, aangezien veel artikelen bij ons geconsumeerd afkomstig zijn uit deze landen. Voeg daar de oplopende prijzen voor allerlei grondstoffen aan toe, en je hebt een explosief mengsel.

In de media verschijnen steeds meer artikelen over de Europese perikelen, en wordt voorzichtig al de vraag gesteld of de euro nog wel levensvatbaarheid heeft. Bedenk, deze artikelen waren een jaar geleden bijna ondenkbaar, een teken aan de wand dat de implosie van ons geldstelsel langzaam maar zeker steeds zichtbaarder wordt. Helaas wordt nog zelden een analyse verricht naar de oorzaken van dit alles; veelal blijft men steken in platitudes over luie Grieken of torenhoge bonussen.

De ware oorzaak van de ellende die we over ons heen krijgen is mijn inziens het systeem van de centrale banken, die als privé-ondernemingen het voor elkaar gekregen hebben de geldpersen in handen te krijgen. Zo zijn de overheden schuldenaren geworden van een instantie waar ze zelf toestemming voor hebben verleend!

Het zou mijn inziens een verplichting moeten zijn voor iedere volksvertegenwoordiger om een cursus te volgen over de ins en outs van ons geldsysteem, met een verplicht examen na afloop! Ik ken wel iemand die graag in de examencommissie wil gaan plaats nemen.

En waren de centrale banken nu nog vroede vaderen die oplettend met onze centjes omgingen; men houdt de schijn zelfs niet meer op. Ongegeneerd worden de schulden van banken afgewenteld op de overheden ( lees: de bevolking). Ik zie oud- minister Bos in zijn rol als crisismanager nog op de trap staan gesecondeerd door Balkenende en Wellink de maatregelen verkondigen die de schulden van de banken op de burgers zouden afwentelen, om later in de Tweede Kamer nog te gaan verkondigen dat ‘we ‘er dankzij een pittige rente fors op zouden verdienen! Nee, zo’n cursus zou geen slecht idee zijn.

Doordat de centrale banken ook de rol van toezichthouder op het financiële systeem hebben gekregen is de zaak helemaal uit de hand gelopen; de banken die de banken controleren. Zo kon het gebeuren, dat de investeringsbanken samen gingen met de gewone banken. Voor de duidelijkheid; een investeringsbank is een bank die met geleend geld investeert om de investering er met rente er weer uit te krijgen. Een gewone bank leent het geld van de spaarders uit aan het bedrijfsleven, waarbij het verschil in rente tussen de spaarder en het bedrijfsleven de opbrengst is. Door toestemming te geven om beide banken samen te laten voegen, is met het geld van de spaarder enorme risico’s genomen, met maar één doel. En dat is om zoveel mogelijk winst te maken, ongeacht het risico. En het moge duidelijk zijn; het risico ligt bij de argeloze spaarder, de bonus gaat naar de bankier.

Het eindresultaat wordt nu met de dag zichtbaarder. De banken zitten met enorme tekorten, die in de vorm van zogenaamde bailouts proberen te worden gedicht. Naar de buitenwereld toe wordt een bailout verkocht als zijnde een steunmaatregel voor bv Griekenland, maar in werkelijkheid stroomt al dat geld naar de schuldeisers van Griekenland = de banken.

Zolang dit systeem in stand blijft zal ook een goudstandaard ( een systeem waarbij het geld gedekt wordt door een hoeveelheid goud) ook nooit het antwoord zijn op onze uitdagingen. Ik zie het al voor me: bij de ineenstorting van ons financieel systeem wordt een goudstandaard ingevoerd, waarbij de schulden van banken ( voor zover die schulden niet allemaal zijn overgeheveld naar de overheden) worden kwijtgescholden, terwijl de schulden van overheden en burgers in de nieuwe goudstandaard worden overgezet.

Kortom, wat we nodig hebben: een volksvertegenwoordiging die financieel kennis van zaken heeft, een overheid die greep houdt op de eigen centrale bank, een banksysteem waarin een scheiding komt tussen investeringsbanken en gewone banken en een goudstandaard om de nieuwe munt vertrouwen mee te geven. Niet dat we dan van alle uitdagingen af zijn, maar een goede basis is het belangrijkste.

Tot het zover komt, als dat al ooit gebeurt, bescherm uzelf. We staan hoogstwaarschijnlijk aan de vooravond van een spectaculaire stijging van goud en zilver. Dit kan ook bijna niet anders; de economie zakt finaal door zijn hoeven zonder steunmaatregelen. Of de nieuwe maatregel nu QE3 heet, of de pensioenpotten globaal worden leeggeroofd zoals nu al in de US gebeurt, of welke term er ook aan wordt gegeven; het elastiek zal wederom iets verder worden opgerekt. Net zolang tot het breekt.

En u heeft het vast wel eens meegemaakt, als het elastiek breekt. Het is toch altijd weer onverwacht, hoewel je het al lang van te voren hebt zien aankomen.

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook