Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De remedie is goud, maar niet alleen goud

17-07-2011 Zilverpaul

Na een consolidatie van de goud- en vooral de zilverprijs zijn beide edelmetalen nu weer in beweging gekomen. Goud, de rustige broer van zilver, heeft weer een recordstand gehaald terwijl zilver bezig is zijn achterstand snel in te halen.

Hoe kan het ook anders; ons fiat geldsysteem is bezig in snel tempo te desintegreren en steeds meer marktpartijen krijgen in de gaten dat er iets helemaal verkeerd zit in ons geldsysteem. Zelfs is een enkele westerse centrale bank weer bezig om goud aan te schaffen.

Een stijgende Chinese en Japanse munt ten opzichte van de westerse valuta doen in het Westen de importprijzen stijgen uit deze landen. Een niet uit te vlakken factor, aangezien veel artikelen bij ons geconsumeerd afkomstig zijn uit deze landen. Voeg daar de oplopende prijzen voor allerlei grondstoffen aan toe, en je hebt een explosief mengsel.

In de media verschijnen steeds meer artikelen over de Europese perikelen, en wordt voorzichtig al de vraag gesteld of de euro nog wel levensvatbaarheid heeft. Bedenk, deze artikelen waren een jaar geleden bijna ondenkbaar, een teken aan de wand dat de implosie van ons geldstelsel langzaam maar zeker steeds zichtbaarder wordt. Helaas wordt nog zelden een analyse verricht naar de oorzaken van dit alles; veelal blijft men steken in platitudes over luie Grieken of torenhoge bonussen.

De ware oorzaak van de ellende die we over ons heen krijgen is mijn inziens het systeem van de centrale banken, die als privé-ondernemingen het voor elkaar gekregen hebben de geldpersen in handen te krijgen. Zo zijn de overheden schuldenaren geworden van een instantie waar ze zelf toestemming voor hebben verleend!

Het zou mijn inziens een verplichting moeten zijn voor iedere volksvertegenwoordiger om een cursus te volgen over de ins en outs van ons geldsysteem, met een verplicht examen na afloop! Ik ken wel iemand die graag in de examencommissie wil gaan plaats nemen.

En waren de centrale banken nu nog vroede vaderen die oplettend met onze centjes omgingen; men houdt de schijn zelfs niet meer op. Ongegeneerd worden de schulden van banken afgewenteld op de overheden ( lees: de bevolking). Ik zie oud- minister Bos in zijn rol als crisismanager nog op de trap staan gesecondeerd door Balkenende en Wellink de maatregelen verkondigen die de schulden van de banken op de burgers zouden afwentelen, om later in de Tweede Kamer nog te gaan verkondigen dat ‘we ‘er dankzij een pittige rente fors op zouden verdienen! Nee, zo’n cursus zou geen slecht idee zijn.

Doordat de centrale banken ook de rol van toezichthouder op het financiële systeem hebben gekregen is de zaak helemaal uit de hand gelopen; de banken die de banken controleren. Zo kon het gebeuren, dat de investeringsbanken samen gingen met de gewone banken. Voor de duidelijkheid; een investeringsbank is een bank die met geleend geld investeert om de investering er met rente er weer uit te krijgen. Een gewone bank leent het geld van de spaarders uit aan het bedrijfsleven, waarbij het verschil in rente tussen de spaarder en het bedrijfsleven de opbrengst is. Door toestemming te geven om beide banken samen te laten voegen, is met het geld van de spaarder enorme risico’s genomen, met maar één doel. En dat is om zoveel mogelijk winst te maken, ongeacht het risico. En het moge duidelijk zijn; het risico ligt bij de argeloze spaarder, de bonus gaat naar de bankier.

Het eindresultaat wordt nu met de dag zichtbaarder. De banken zitten met enorme tekorten, die in de vorm van zogenaamde bailouts proberen te worden gedicht. Naar de buitenwereld toe wordt een bailout verkocht als zijnde een steunmaatregel voor bv Griekenland, maar in werkelijkheid stroomt al dat geld naar de schuldeisers van Griekenland = de banken.

Zolang dit systeem in stand blijft zal ook een goudstandaard ( een systeem waarbij het geld gedekt wordt door een hoeveelheid goud) ook nooit het antwoord zijn op onze uitdagingen. Ik zie het al voor me: bij de ineenstorting van ons financieel systeem wordt een goudstandaard ingevoerd, waarbij de schulden van banken ( voor zover die schulden niet allemaal zijn overgeheveld naar de overheden) worden kwijtgescholden, terwijl de schulden van overheden en burgers in de nieuwe goudstandaard worden overgezet.

Kortom, wat we nodig hebben: een volksvertegenwoordiging die financieel kennis van zaken heeft, een overheid die greep houdt op de eigen centrale bank, een banksysteem waarin een scheiding komt tussen investeringsbanken en gewone banken en een goudstandaard om de nieuwe munt vertrouwen mee te geven. Niet dat we dan van alle uitdagingen af zijn, maar een goede basis is het belangrijkste.

Tot het zover komt, als dat al ooit gebeurt, bescherm uzelf. We staan hoogstwaarschijnlijk aan de vooravond van een spectaculaire stijging van goud en zilver. Dit kan ook bijna niet anders; de economie zakt finaal door zijn hoeven zonder steunmaatregelen. Of de nieuwe maatregel nu QE3 heet, of de pensioenpotten globaal worden leeggeroofd zoals nu al in de US gebeurt, of welke term er ook aan wordt gegeven; het elastiek zal wederom iets verder worden opgerekt. Net zolang tot het breekt.

En u heeft het vast wel eens meegemaakt, als het elastiek breekt. Het is toch altijd weer onverwacht, hoewel je het al lang van te voren hebt zien aankomen.

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • PatDC

  Een vraag voor TheSilverMountain.
  Voor mensen die willen spelen op de goud zilver prijsverhouding, hoe gaat dat in zijn werk?
  Stel dat ik een hoeveelheid goud wil inruilen voor zilver, of omgekeerd, kan dit rechtstreeks zonder de tussenstap van euro’s?
  Zijn er hierop belastingen van toepassing en zoja, in welke richtingen?
  Hoe gaat dit praktisch in zijn werk?

 • AJ

  @Gerard
  “Op zich begrijp ik heel goed wat je bedoelt. Natuurlijk zijn ooit verworvenheden terecht verkregen door bloed zeet en tranen. Het was toen ook nodig. Tijden zijn overigens wel veranderd.”

  Mee eens.

  “Maar dan het voorbeeld dat je aanhaalde.
  In Zweden hebben ze dat beter begrepen dan hier. En daarom werkt het daar nog. Oveigens ook Noorwegen en Finland, hoewel Finland ook de fout in ging later.
  In Zweden werd destijds afgesproken dat hun verzorgingsstaat overeind gehouden zou worden ZONDER begrotingstekorten en staatsschuld. Dat is gelukt.”

  Dat kan ik niet beoordelen. Zoveel gedetailleerde kennis van de Scandinavische geldstromen heb ik niet. Het ging mij er meer om aan te geven dat hun budgetkeuzes, net als die van de VS, politieke keuzes zijn. Er zijn meerdere mogelijkheden om je geld uit te geven zonder het te verkwisten.

  “Hier hebben we de verzorgingstaat overeind gehouden met heel veel staatsschuld en begrotingstekorten. En dat is nu juist iets wat vast gaat lopen.”

  Okee, maar wel met dien verstande dat de ‘verzorgingsstaat’ een mes is wat aan twee kanten snijdt: grote bedrijven en rijke mensen worden net zoveel (misschien nog wel veel meer) in de watten gelegd als werknemers of werklozen. De vraag is waar uiteindelijk het meeste geld naartoe gaat.

  “Neem als voorbeeld de mislukte integratieprojecten. Daar hebben we in Nederland “200 miljard” in 18 jaar tijd aan verkwanseld.. De helft van onze totale staatschuld. Pim Fortuyn en later Wilders hebben hier voor gewaarschuwd. Fortuyn waarschuwde in 2001 al dat hierdoor de verzorgingsstaat niet meer houdbaar blijft. Nu, 10 jaar later, blijkt dat Fortuyn daar voor 100% gelijk in kreeg.”

  Ik geloof best dat er een heleboel geld over de balk is gesmeten, en over nut en noodzaak van integratieprojecten heb ik ook zo mijn twijfels, maar niet over nut en noodzaak van sociale projecten. Dat is gewoon een investering in de toekomst. Met alles wat je nu aan ellende kunt voorkomen, spaar je in de toekomst een hoop kosten uit.

  Maar goed, dit begint verdacht veel op een klassieke links-rechtsdiscussie te lijken. ik denk niet dat wij nader tot elkaar komen. Die voorspelling durf ik wel aan…

 • AJ

  @NM156
  Nee, ik heb het idee dat jij het niet helemaal snapt. Iedereen betaalt belastingen en premies. Daarvan worden collectieve voorzieningen betaald. Die voorzieningen zijn er voor iedereen, niet alleen voor de arbeider, ook voor de werkgever mocht die dat nodig hebben. Wie er uiteindelijk hoeveel voor wat betaalt, is een kwestie van afspraken die je gezamenlijk maakt. Het is dus niet iets eenzijdigs.

 • Gerard

  @sticky fingers
  Grappig. Lezen…
  3e regel van boven vorige stukje schreef ik: “Tijden zijn overigens wel veranderd.”
  Misschien wil jij het graag, maar je kunt echt niet meer terug in de tijd.

  Overigens heb ik ook niet gesproken over mensen in groepen plaatsen. Waar lees je dat van mij??
  Jaartje wachten, snap jij het misschien ook.

 • sticky fingers

  Echt een beetje simpel hoe je denkt gerard, wil jij weer terug naar de 19e eeuw; recht van de sterkste en waar de onderlaag van de bevolking crepeerde? laat het kapitalisme maar zijn gang gaan. vindt vanzelf wel een balans toch?

  Zet de mensen maar weg in groepen, net als nu steeds meer gangbaar wordt: Ouderen vreten de pot op, alsof ze nog nooit premies en beslating betaald hebben.
  Goede analyses hoor !

 • Gerard

  @AJ
  Op zich begrijp ik heel goed wat je bedoelt. Natuurlijk zijn ooit verworvenheden terecht verkregen door bloed zeet en tranen. Het was toen ook nodig. Tijden zijn overigens wel veranderd.

  Maar dan het voorbeeld dat je aanhaalde.
  In Zweden hebben ze dat beter begrepen dan hier. En daarom werkt het daar nog. Oveigens ook Noorwegen en Finland, hoewel Finland ook de fout in ging later.
  In Zweden werd destijds afgesproken dat hun verzorgingsstaat overeind gehouden zou worden ZONDER begrotingstekorten en staatsschuld. Dat is gelukt.
  Hier hebben we de verzorgingstaat overeind gehouden met heel veel staatsschuld en begrotingstekorten. En dat is nu juist iets wat vast gaat lopen.
  Neem als voorbeeld de mislukte integratieprojecten. Daar hebben we in Nederland “200 miljard” in 18 jaar tijd aan verkwanseld.. De helft van onze totale staatschuld. Pim Fortuyn en later Wilders hebben hier voor gewaarschuwd. Fortuyn waarschuwde in 2001 al dat hierdoor de verzorgingsstaat niet meer houdbaar blijft. Nu, 10 jaar later, blijkt dat Fortuyn daar voor 100% gelijk in kreeg.

  Aan zulk soort idiote geldverspilling hebben ze in Zweden NIET gedaan. Men heeft daar BEWUST gekozen voor behoud verzorgingsstaat. Bij elke grote overheidsuitgave werd daar heel scherp naar gekeken. Vandaar dat Zweden GEEN staatsschuld heeft.
  Hoe jammer het ook is, wij hebben ZELF gekozen voor het failliet van de verzorgingsstaat. Binenkort gaat ook Nederland geen geld meer kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Dan is het afgelopen met de verzorgingsstaat.
  Overigens, wist je dat vooral D66, SP en PvdA nog steeds blijft kiezen voor mislukte integratieprojecten, BOVEN het behoud van de verzorgingsstaat? Lees de verkiezingsprogramma’s maar eens.
  Voor het behoud van de verzorgingsstaat moet je natuurlijk bij de VVD zijn. Die zijn ook veel socialer omdat die NIET een half volk wil wegstoppen in uitkeringshokjes.
  Maar helaas. geen enkel kabinet, ook Rutte niet, gaat onze extreme schulden en onze failliete zooi oplossen.
  Je zult het ECHT gaan meemaken. Er komt een tijd dat aan betalingsverplichtingen zoals ambtenarensalarissen, gezondheidszorg, onderwijs en uitkeringen niet mee voldaan kunnen worden.
  Pas dan gaat iedereen begrijpen wat we gedaan hebben.
  Geloof je het niet?
  De harde cijfers liegen niet. Er is nu al becijferd dat alleen Duitsland al 32% van het BBP moet gaan betalen voor het nieuwe reddingsplan en noodfonds. 32% van BBP kun je GEEN jaar lang volhouden.
  PvdA heeft dit land naar de klote geholpen. Pim Fortuyn heeft hierin 100% gelijk gekregen!

 • NM156

  Ik denk dat je het principe van belastingen niet echt door hebt. Iedereen zou het recht moeten hebben al zijn inkomsten te behouden. Op het moment dat jij “rechten” zoals een uitkering en ziektenkosten claimt, claim je andermans eigendommen, diensten, inspanningen.
  Met andere woorden, jouw arbeidersstrijd is een strijd voor de staat en niet voor de arbeiders zelf.

 • AJ

  @NM156
  Die belasting wordt ingehouden op het loon waar ze voor gewerkt hebben. Of vind je dat dat loon eigenlijk de werkgever toebehoort? Dat werknemers gratis behoren te werken?

 • NM156

  Je zegt het zelf al, belastingen zijn (waren) andermans eigendommen.

 • AJ

  @NM156
  Ze hebben er toch voor gewerkt? Er worden toch belastingen en premies ingehouden van hun loon? Niks andermans eigendommen.

 • NM156

  AJ, de “rechten” die jij noemt zijn gewoon beslagleggingen op andermans eigendommen en diensten…

 • AJ

  Nee, verzorgingsstaten zijn met veel bloed, zweet en tranen en na tientallen jaren strijd door vakbonden uiteindelijk afgedwongen.

  Sinds wanneer zijn stakingen en werkende mensen tegenwerken en saboteren:
  “bloed, zweet en tranen”
  ?
  Wat maakt het verschil tussen een staatsbedrijf en een ander bedrijf?
  De eerste heeft zichzelf het privilege gegeven om geselecteerden te dwingen af te dokken voor eender welke prestatie inclusief geen en tegenwerken.
  De laatste dient klanten te overtuigen in een competitieve omgeving.
  Raad eens in welk van de twee het echte bloed, zweet en tranen is.

  @PatDC
  Met ‘bloed zweet & tranen’ bedoel ik de arbeidersstrijd zelf. Veel arbeiders hebben met risico van baanverlies, en soms zelfs celstraf, moeten staken om de meest elementaire rechten te krijgen, zoals een basisuitkering als ze zonder werk kwamen te zitten, zodat ze niet hoefden te verhongeren, en een verzekering tegen ziektekosten. Dingen die wij nu als normale basisrechten beschouwen, zijn niet uit de lucht komen vallen. Daar hebben mensen in het verleden keihard voor moeten vechten. En nu zitten we weer in een ‘bear market’ voor de verzorgingsstaat, zogezegd. We gaan langzaam weer terug naar de 19e eeuw.

  De rest van jouw vraag begrijp ik niet helemaal. Wat is het verschil tussen een staatsbedrijf en een ander bedrijf? Als we naar Nederland kijken, is er niet zoveel verschil meer. De staatsbedrijven zijn bijna allemaal geprivatiseerd of zitten in een overgangsfase in die richting. Dat geeft ze een heerlijke monopoliepositie, waarbij ze ook nog de winst in eigen zak kunnen steken.

  Ik weet niet of ik hiermee je vragen beantwoord heb, maar dat hoor ik dan wel.

  Groet,
  AJ

 • RB

  Jawel hoor. Als er bezuinigingen en ontslagen dreigen. ;-)

 • Gerard

  @PatDC
  “Raad eens in welk van de twee het echte bloed, zweet en tranen is. ”

  “zweet” heb ik in een staatsbedrijf nog NOOIT gezien.

 • high five

  Dank RB!.
  Ik vind dit een van de belangrijkste en meest veelzeggende posts die ik hier ooit heb gedaan. In het magazine laten ze goud en zilver zien en schrijven er verder niets over. In tegendeel op blz 21 (waar het 100 dollar biljet wordt uitgewrongen en goud verschijnt..komt daar uit voort.) prijzen ze juist niks tot weinig opleverende savings en ‘hoog renderende’ rotzooi aan.
  SCHITTEREND.

  GOLD AND SILVER ARE HIDDEN IN PLAIN SIGHT IN THE MAGAZINE.

  Zoals bekend zijn de lyrische verhalen op voorzijde van een magazine een contra indicator. Zie de verhalen die verschenen over de huizenmarkt begin 2006.
  In 2000 kan ik me een cover herinneren waarbij de koers van de DOW naar de wolken ging. Ik kan hem zo gauw niet vinden. Hier wel eentje over de aandelen markt in 1979.
  http://seekingalpha.com/article/172731-why-magazine-covers-are-historically-great-contrarian-indicators

 • The Age of Kali

  De Veda’s leggen uit dat onschuldige dieren doden om ze op te peuzelen, drugshandel en -gebruik, het huwelijk te grabbel gooien en gokken dé praktische gedrags-ingrediënten zijn om de hel op aarde te krijgen.
  Ik weet het, velen zijn het hier a-b-s-o-l-u-u-t niet mee eens (alsof dat er toe doet …) en zijn overtuigd dat het anders is. bv Dat het allemaal toevallig is, zoals de atheïst fantaseert. Die laatste groep hoeft natuurlijk nooit te klagen, want alles is toch maar toevallig. In de toevallige wereld is geen ruimte voor gemoraliseer, iets dat die flapdrolletjes desondanks erg graag doen.

 • RB

  Oslo Police Conducted Bombing Exercise Days Before Terrorist Blast
  In yet another example of how almost every major terror event is accompanied by a security drill focused around the same scenario, Oslo police were conducting a bombing exercise at a location near the Oslo Opera House just 48 hours before a terrorist blast hit a government building in the Norwegian capital.

  Although it’s too early to judge the nature of this exercise, the fallback of a drill, which gives the state an excuse should any evidence of complicity in the real attack emerge, has been evident in previous major terror events, including both 7/7 and 9/11.

  http://www.pakalertpress.com/2011/07/23/oslo-police-conducted-bombing-exercise-days-before-terrorist-blast/