24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De spiraal van de zilverprijs, deel 2: ontdekking van zilver op papier

goudGeschreven door Jeff Nielson

In deel 1 van deze serie, gaf ik aan dat de zilverprijs gaat exploderen in een opwaarts spiraal. Hierbij gaat het niveaus halen die nog nooit eerder zijn bereikt. Een drie-cijferige zilverprijs is gegarandeerd, terwijl een vier-cijferige zilverprijs niet kan worden uitgesloten. De prijsspiraal zal worden veroorzaakt door een combinatie van vraag en aanbod.

In het tweede deel van deze driedelige serie staat de aanbod kant centraal. Ik zal u op recente trends wijzen die mijn eerdere analyses op dit gebied bevestigen. Hiervoor zal ik refereren naar een aantal recente artikelen die in eerste instantie tegenstrijdig lijken maar dit zeker niet zijn.

Het eerste artikel is een verkeerde analyse van edelmetaal ETF’s van de edelmetaal commentator Adam Hamilton. Regelmatige lezers weten dat ik Hamilton eerder heb uitgelicht omdat hij erg uitgesproken is over edelmetaal-ETF’s. Niet alleen is Hamilton erg uitgesproken hij heeft het ook nog eens bij het verkeerde eind hierover.

Allereerst wil ik mijn verontschuldigingen aanbieden aan Adam Hamilton maar door te wijzen op de fouten in zijn analyse is het mogelijk om de waarheid duidelijk te maken. Hier is zijn analyse over de vreemde gebeurtenissen op de zilvermarkt gedurende de maand maart.

Hamilton gaf aan dat bedrijven die over SLV’s beschikken deze voornamelijk hebben gedumpt sinds begin maart. Vervolgens constateerde hij dat juist tegenovergesteld aan de plotselinge liquidatie de zilverprijs steeg in plaats van daalde. Aangezien Hamilton van de legitimiteit van deze fraude fondsen overtuigd is moet hij wel verrast zijn door deze ontwikkelingen. Normaal gesproken hadden de vraag/aanbod fundamenten als resultaat van de liquidatie moeten dalen.

In feite, volgens de werkelijke vraag en aanbod fundamenten van de zilvermarkt reageerde  de markt op de liquidatie van de SLV eenheden exact zoals ik eerder al voorspelde. (Bullion-ETF Shrinkage Good For Sector). Hier is een uitleg van dit fundament en hoe deze op dit moment functioneren.

Zoals trouwe lezers weten is er een grootschalige fraude gepleegd met betrekking tot de officiële zilver voorraden. Voor nieuwe lezers zal ik de feiten nogmaals op een rij zetten.

Van 1990 tot 2005 is de officiële voorraad gedaald met ongeveer 90% in ongeveer 15 jaar. Tussen 2005 en 2008 zijn de voorraden letterlijk in een u-vorm gekomen en zijn de voorraden verdrievoudigd (zie grafiek hieronder). Echter als je goed kijkt naar de grafiek die door de CPM groep is samengesteld zie je exact hoe deze voorraden ineens zijn verdrievoudigd. Elke ounce van de privé vastgehouden edelmetaal ETF’s zijn toegevoegd aan de officiële voorraden. Dit ETF zilver heeft voor 100% bijgedragen aan de stijging van de voorraden.

https://www.thesilvermountain.nl/img/voorraad-zilver.gif

Zoals ik al meerdere malen heb verteld is dit een absurde fraude die wordt gepleegd in de zilvermarkt. In feite is het zo dat elke keer dat een SLV wordt gekocht, dit gelijk staat aan één ounce zilver dat van de markt wordt gehaald en nu privé wordt vastgehouden. Dit punt wordt duidelijk als we SLV’s voorstellen als werkelijk zilver.

Stel je voor dat investeerders edelmetalen direct inkopen van de officiële voorraden in plaats van via online sites. In dit geval zou elke aankoop van een ounce zilver de voorraad doen laten afnemen in plaats van laten stijgen. Het is belachelijk dat de edelmetaal-banken en hun medeplichtigen deze schertsvertoning opvoeren.

Toch zijn dit de nep fundamenten die zijn opgenomen in de markt. Wij hebben deze fundamenten niet gecreëerd maar nu ze bestaan kunnen we wel voorspellen hoe ze zich gaan (en moeten) gedragen. We kunnen ook meteen duidelijkheid verschaffen in de paradox die Adam Hamilton (en vele anderen) in verwarring heeft gebracht.

Als elke keer dat er een SLV (of andere edelmetaal ETF) wordt gekocht de zilvervoorraden stijgen dan moet ook het omgekeerde gebeuren als een edelmetaal ETF wordt geliquideerd. Officiële zilver voorraden moeten dalen. Dus als een liquidatie van SLV’s leidt tot een afname van voorraden, impliceert dit meteen dat wanneer er SLV’s worden geliquideerd de prijs van zilver moet stijgen naar aanleiding van de afname van de voorraden.

Opeens is de mysterie van Hamilton geen mysterie meer. Sterker nog de enige reden dat we dit fenomeen niet eerder hebben opgemerkt is omdat de grote manipulatoren in de zilvermarkt dit gegeven goed verborgen hebben weten te houden.

In het verleden werd elke gebeurtenis waar grote hoeveelheden SLV’s werden geliquideerd verborgen omdat het altijd plaatsvond gedurende de hinderlagen van de edelmetaal banken. (Dit gebeurde als de gehele markt daalde). Dus in plaats van dat de liquidatie van SLV’s bijdroeg aan de daling hielden de liquidaties deze daling juist tegen.

Dit geeft ook zo’n grote betekenis aan de gebeurtenissen in maart. Voor de eerste keer sinds de edelmetaal ETF’s een sterke kracht werden in de edelmetaal markt hebben we een grote liquidatie van SLV’s mogen aanschouwen terwijl de prijs van zilver gestaag stijgt. Gedurende de recente handelsdagen hebben we de prijs van zilver zien stijgen op dagen dat de prijs van goud daalde. Dit is een ongebruikelijke gebeurtenis.

Het lijkt erop dat de grootschalige liquidatie van deze SLV’s (6% van het totale geheel in minder dan zeven weken) heeft bijgedragen aan het feit dat zilver beter presteerde dan goud in de recente weken. In de wereld van Adam Hamilton betekent het verkopen van deze SLV’s dat er enorme hoeveelheden zilver op de markt wordt gedumpt. Echter in de werkelijke wereld betekent de liquidatie een vermindering van de voorraden.

Deze ontwikkeling wordt nog interessanter als we kijken naar wat er gebeurt op de fysieke zilver markt. Jeff Clark van Casey’s Gold and Resource Report heeft aangekondigd dat de U.S. Mint in maart een record heeft gehaald wat betreft zilver aankopen. Als we deze twee feiten combineren met elkaar leidt dit tot een logische conclusie. Investeerders hebben geen zilver verkocht tijdens de recente liquidatie van de SLV’s. Sterker nog exact het tegenovergestelde heeft plaatsgevonden. Investeerders liquideren haar papieren SLV’s en kopen hiervoor in de plaats werkelijk zilver.

Onthoud dat er twee, geheel onafhankelijke redenen zijn om te concluderen dat SLV’s alleen maar op papier bestaan. Allereerst is het zo dat al het zilver van edelmetaal ETF’s worden toegerekend aan de officiële voorraden. Als iedereen die maar wil elke ounce SLV zilver kan opkopen door de spotprijs te bieden, kan geen enkele SLV houder geloven dat ze een veilige vordering op het werkelijke zilver hebben.

De tweede reden om te geloven dat de SLV’s niet meer zijn dan papieren waardebonnen komt door de openbaring van Jeffrey Christian van de CPM groep. Christian gaf aan dat de edelmetaalbanken een hefboom van 100:1 hanteren in de goud en zilvermarkt. Sindsdien proberen de edelmetaalbanken de gevolgen van deze uitspraken tot een minimum te beperken door aan te geven dat deze hefboom normaal is in de derivatenmarkt.

Dit onderscheidt is volstrekt irrelevant. Zelfs als edelmetaal banken die fysieke edelmetalen beheren niet direct werken met een hefboom van 100:1, zijn de gevolgen van een dergelijke hefboom identiek. Oneindige verliezen voor de edelmetaalbanken mocht de prijs van goud en zilver gaan stijgen.

Zoals we weten houden de edelmetaal banken op dit moment de grootste, meest geconcentreerde short posities aan in de geschiedenis van de grondstoffenmarkt. Om extra neerwaartse druk op de prijs van goud en zilver uit te oefenen hebben de bankiers deze shortposities aangenomen met een extreme hefboom. Gegeven het feit dat het potentiële verlies oneindig zal zijn zonder aanwezigheid van een hefboom, betekent de huidige hefboom van 100:1 dat het potentiële verlies 100 “maal” oneindig zal zijn!

Het enige dat tussen deze enorme verliezen en de bankroet van de edelmetaalbanken staat is de in hoeveelheid afnemende werkelijke edelmetalen die op de markt kunnen worden “gedumpt” om de short posities te verbergen of om de markt af te koelen.

Elke ounce edelmetaal die zij in haar bezit hebben (plus ongeveer 100 maal zoveel) hebben ze nodig om te voorkomen dat ze bankroet gaan aan de fraude. Elke ETF-houder die zo naïef is om te geloven dat deze bankiers hun contracten nakomen in plaats van dat ze zichzelf in veiligheid brengen heeft simpelweg niet opgelet tijdens de wereldwijde golf van rechtzaken tegen deze bankiers. (zie “Morgan Stanley pays damages for precious metals fraud.

Als de zilver (en goud) markt ontploft zal duidelijk worden wat SLV’s werkelijk zijn: waardeloze bankiers papieren. Wat we  vandaag de dag zien gebeuren is het begin van een onvermijdelijke scheiding tussen de frauduleuze papieren edelmetaal markt van de bankiers en de werkelijke markt van fysiek edelmetaal.

Het zou voorbarig zijn als een dergelijke conclusie wordt getrokken op basis van één enkele maand aan data. Echter deze conclusie kan getrokken worden uit meerdere maanden data aangezien deze trend zich langzaam heeft ontwikkelt sinds begin februari. Ook in april heeft deze trend plaatsgevonden. Over dit tijdspad is de waarde van de SLV’s gedaald terwijl zilver is gestegen met ongeveer 20%.

https://www.thesilvermountain.nl/img/zilver-prijs-kitco.gif

Gaan we nog verder terug in de tijd blijkt dat de SLV’s hebben gepiekt in oktober 2009 en zijn ze sindsdien in waarde gedaald. Kort gezegd, terwijl de investeringsvraag voor zilver onverminderd blijft stijgen, is de interesse in SLV’s bij investeerders al op haar hoogtepunt geweest. Echter van een groter belang is wat de SLV schijnvertoning laat zien als het aankomt op de officiële voorraden.

Zoals ik aangaf in het eerste deel van deze serie gaat het laatste officiële cijfer over de zilver voorraden terug tot 2008. Op dat moment bedroeg het ETF-zilver 2/3 van de totale voorraad. Gegeven de fundamenten die ik hierboven heb beschreven kunnen we alleen maar aannemen dat het werkelijke zilver  in deze voorraden is afgenomen. Dit betekent dat het ETF-zilver nu meer dan 2/3 bedraagt van de officiële voorraden. Ik herhaal: meer dan 2/3 van de officiële, wereldwijde zilver voorraad is niet meer dan papier!

Voor diegene die zich toch vasthouden aan de illusie dat er enige legitimiteit zit in de fraude met SLV’s moet rekening houden met de volgende cijfers. De banken die claimen dat ze “voogden” zijn over alle ETF edelmetalen zijn dezelfde banken die massale short posities aannemen die ongeveer even groot zijn. Omdat de bankiers eerst de short posities moet verhullen is er maar een hefboom van 2:1 nodig om ETF’s zoals SLV en GLD 100% papier te laten worden.

De gevolgen hiervan op de zilvermarkt zijn vrijwel ondenkbaar. In het laatste deel van deze serie zal ik aantonen dat de vraag fundamenten voor zilver nog nooit zo positief zijn geweest in de geschiedenis van de grondstoffen markt. Als we de spectaculaire vraag koppelen aan de massale fraude die plaatsvindt op de zilver markt een markt die voordat dat er driemaal meer zilver beschikbaar is dan er in werkelijkheid bestaat wordt het eenvoudiger om te zien hoe en waarom $100/oz zilver het startpunt is voor de revolutie op de markt.

Bekijk ook