24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De spiraal van de zilverprijs, deel 3: Morgen

Geschreven door Jeff Nielson

https://www.thesilvermountain.nl/images/dollars.pngIn deel 1 van deze serie heb ik de lezers laten zien dat de prijs van zilver kan stijgen naar ongekende hoogten. Hoogten die zelfs de grootste zilver optimisten verrassen. In deel 2 van deze serie heb ik laten zien dat wanneer het uitkomt dat de zilver voorraden voornamelijk papieren voorraden zijn dit voor een enorme prijsshock zorgt op de zilver markt.

In deel 3 beschrijf ik dat zilver misschien wel de meest gunstige fundamenten heeft in de geschiedenis van de grondstoffenmarkt.

Zoals ik heb aangegeven in het begin van deze serie is een drie cijferige prijs voor zilver zeker terwijl op de lange termijn de prijs kan stijgen tot boven de $1000/oz. Maar nu loop ik even op mijn verhaal vooruit. Deze serie gaat over het bestuderen van de dynamiek op de zilvermarkt. Mijn focus zal hierbij liggen bij de vraagzijde en wat we kunnen verwachten dat er gaat gebeuren als de prijs gaat stijgen.

Het eerste algemene punt die ik wil maken over de markt voor grondstoffen is dat de markt een zelf -regulerend mechanisme heeft voor het geval dat de vraag en aanbod hevig uit balans raken. Als het aanbod de vraag overtreft zullen de prijzen dalen totdat de vraag zo gestimuleerd is dat deze gelijk komt aan het aanbod. Omgekeerd werkt het net zo, als de vraag het aanbod overtreft zullen de prijzen stijgen totdat de prijsstijging de vraag heeft afgezwakt (of nieuw aanbod de markt betreedt) om een evenwicht te creëren.

Wat me zo opgewonden heeft gemaakt over de zilvermarkt is dat deze zelfregulerende mechanisme geheel ontbreken op deze markt. Zoals ik al heb besproken over de aanbodzijde, een verviervoudiging van de zilverprijs heeft maar geresulteerd in een kleine reactie met betrekking tot het aanbod.

Een ander component van het aanbod die we niet kunnen negeren is de schrootmark. Zilver wordt nu samen met goud al zo’n 5.000 jaar gedolven, op een bepaald moment waren er grote wereldwijde voorraden zilver. Dit zilver was in handen van regeringen of werd opgepot door particulieren. Echter, volgens onderzoek van Ted Butler, is er ongeveer 90% van deze voorraad geconsumeerd over de afgelopen 50 jaar. Dus hoe hoog de prijs van zilver ook stijgt, we hoeven geen grote groei te verwachten in het aanbod van de schrootmarkt omdat dit zilver al verdwenen is.

Het wordt nu tijd om de vraag te gaan bestuderen. En wat we hier tegenkomen is dat net als bij de aanbodzijde er geen zelfregulerend mechanisme is. In de economie hebben we het over elasticiteit wanneer we het hebben over vraag en aanbod. Goederen die verschrikkelijk sterk reageren op veranderingen in de prijs zijn elastisch. Goederen die amper tot niet reageren op prijsveranderingen zijn elastisch.

In het geval van zilver, kijken we misschien wel naar de meest inelastische vraag van een grondstof die er ooit heeft bestaan in de economie. Met andere woorden, ook als de prijs van zilver naar extreme hoogte stijgt zal dit weinig invloed hebben op de vraag. Er zijn 2 totaal verschillende redenen waarom de vraag voor zilver meer inelastisch is dan de vraag van elk andere grondstof.

Zoals ik in deel 1 van deze serie heb besproken is zilver niet alleen het meest veelzijdig van alle metalen het is ook nog eens uniek door haar chemische en metallurgische eigenschappen. Tegelijkertijd heeft het eigenschappen die veel beter zijn dan andere metalen waardoor zilver praktisch onvervangbaar is.

Tot de eerste categorie behoort het gebruik van zilver als antibacterieel middel. Zilver is uniek in het feit dat het beschikt over chemische eigenschappen die het onmogelijk maken voor bacteriën om te reproduceren. Er zijn twee bijzondere implicaties voor deze chemische eigenschap. Allereerst is het onmogelijk voor bacteriën om immuun te worden voor zilver als antibacterieel product tenzij het letterlijk evolueert tot een nieuw soort (een proces dat minstens 1000 jaar nodig heeft).

Dit betekent dat onze gezondheidszorg haar huidige producten kan gebruiken (en oneindig veel nieuwe antibacteriële producten ontwikkelen) zonder bang te hoeven zijn dat de uitgaven hiervoor niet effectief zijn. Omdat dit een unieke chemische eigenschap voor zilver is kan zilver niet worden vervangen door een andere grondstof. Tegen geen enkele prijs.

Een andere factor die ervoor zorgt dat de antibacteriële zilver toepassingen snel verspreiden is dat zilver alleen in kleine hoeveelheden per keer wordt gebruikt. Dit is een enorm belangrijk aspect in de prijsinelasticiteit van zilver. Als een grondstof alleen in kleine hoeveelheden wordt gebruikt zullen zelfs enorme sprongen in de prijs slechts een kleine invloed hebben op de vraag.

Laten we naar het gebruik van zilver in polyester sportkleding kijken om dit te illustreren. Zoals reguliere lezers weten heb ik dit vaker besproken, zilver wordt namelijk gebruikt in polyester sportkleding vanwege haar antibacteriële eigenschappen. In dit geval doodt zilver de bacterie niet om ziekten te voorkomen maar om de geur van transpiratie te verminderen. Tijdens transpiratie komt er een bacterie vrij die verantwoordelijk is voor de geur. Als je deze bacterie doodt verminder je de geur enorm.

Ik ben er zeker van dat nieuwe lezers denken dat het gebruik van zilver in deze toepassing niet gevoelig is voor de zilverprijs omdat het om kleine hoeveelheden gaat en dat deze kleine hoeveelheden irrelevant zijn voor de totale wereldwijde vraag. Maar dit klopt niet!

Er worden jaarlijks meer dan 20 miljard polyester sportkleding geproduceerd. Hiervoor wordt er per jaar 1200 ton zilver gebruikt, wat gelijk staat aan 38 miljoen troy ounce per jaar. En dan te bedenken dat deze toepassing nog in haar kinderschoenen staat! Behalve de groei van de markt van sportkleding is er uiteraard een enorm potentieel voor zilver over gehele kledingindustrie.

Laat me met hulp van een hypothetisch voorbeeld uitleggen waarom de vraag naar zilver in sportkleding inelastisch is. Ik heb geen gegevens over de kosten van andere producten die worden gebruikt bij het fabriceren van polyester sportkleding maar ik kan het me veroorloven om hier ruim te schatten. Laten we veronderstellen dat zilver (gemiddeld) 400 maal duurder is dan elk ander product dat wordt gebruikt. Zeer waarschijnlijk is dit een overschatting van de kosten van zilver, maar het is een handig en rond getal.

Op basis van het gewicht vertegenwoordigt zilver een deel van 1 / 40.000e in polyester sportkleding. Als zilver 400 maal duurder is dan de andere producten die worden gebruikt betekent dit dat zilver goed is voor 1% van de productiekosten voor dit product. Dit betekent dat zelfs indien de prijs van zilver vertienvoudigd, dit alleen zou resulteren in het feit dat zilver 10% van de productie kosten bedraagt. Dit resulteert ongeveer in een stijging van 9% in de prijs bij het eindproduct.

Dit wil ik nogmaals herhalen, een stijging in de prijs van zilver van 1000% resulteert in een stijging van 9% in de prijs van dit antibacteriële product. Dit houdt in dat als de huidige prijzen van zilver stijgen naar $200 per ounce dit maar een geringe invloed heeft op het gebruik van zilver in deze toepassing.

De andere industriële toepassing waar ik me op wil focussen is er één die alles behalve vergeten is: zilveren sieraden. Momenteel wordt het gebruik van zilver bij sieraden voornamelijk gebruikt voor manchetknopen en dasspelden. Als vrouwensieraad wordt zilver op dit moment niet gewaardeerd, voornamelijk door de lage prijs ervan.

Met zilver als meest briljante van alle metalen, zijn er geen objectieve redenen om gouden sieraden te verkiezen boven zilveren sieraden. Uitgezonden prijs en zeldzaamheid. Zilveren juwelen spraken weinig tot de verbeelding bij volwassen vrouwen omdat het de afgelopen decennia zo gewoon was. En hierbij ook goedkoop.

Zilver komt ongeveer 17 maal zo vaak voor in de aarde als goud. Op dit moment is dit differentieel overdreven door de disproportionele prijs ratio tussen zilver en goud die op dit moment groter is dan 60:1. Echter, zoals ik eerder besproken heb, is één van deze twee parameters al drastisch aan het veranderen.

Met het verdwijnen van ongeveer 90% van de wereldwijde voorraden in zilver komt de hoeveelheid van (bovengronds) zilver ten opzichte van goud niet in de buurt van de historische 17:1 ratio. Hoewel er geen cijfers bestaan die dit kunnen bevestigen zijn er verschillende voorspellingen hierover. Deze voorspellingen variëren van de aanwezigheid van zesmaal zoveel zilver als goud tot voorspellingen die aangeven dat de hoeveelheid beschikbaar goud in de wereld groter is dan de hoeveelheid beschikbaar zilver.

Gegeven deze parameters is de huidige 60:1 prijs ratio belachelijk, zelfs zonder alle vraag fundamenten die ik hiervoor heb genoemd. Als we deze factoren meetellen kan je veilig zeggen dat zilver met de huidige prijs de meest ondergewaardeerde grondstof in de wereld is. Sterker nog het is de meest ondergewaardeerde grondstof in de moderne economische geschiedenis.

Een explosie in de prijs van zilver komt eraan, en snel, en wanneer de explosie plaatsvindt zullen de zilveren sieraden herontdekt worden. Deze herontdekking is de additionele variabele die zilver richting of over de $1000 per ounce stuurt.

In economische termen kan je zeggen dat zilveren sieraden een inferieur goed zijn. In de economie is dit een benaming die puur gebaseerd is op de prijs. Omdat zilver vandaag de dag de goedkoopste sieraad is, wordt het economisch gezien als inferieur ten opzichte van andere sieraden. Ik benoem dit punt alleen omdat ik kijk naar de basis principes van de economie wat betreft inferieure goederen: als de prijs voor deze goederen stijgt, stijgt ook de vraag.

Dit feit is van cruciaal belang. Als de prijs van zilver stijgt tot boven de $100 per ounce, zal de vraag voor zilveren sieraden ook stijgen en niet dalen. Dit is een nog groter versterkend bullish effect dan het gebruik van zilver in kleine hoeveelheden bij industriële toepassingen. Met zelfs de meest inelastische toepassingen zal de vraag afnemen (al is het maar een klein beetje) als de prijs van zilver stijgt.

Dus als het uiteindelijk bekend wordt bij het grote publiek dat onze zilver voorraden voor 2/3 bestaat uit papier (of zelfs meer dan dit), zal er een prijs explosie plaatsvinden. Met een aanbod dat niet voldoende zal zijn om de vraag te beantwoorden zullen alle industriële gebruikers strijden om een beperkt aanbod. Dit resulteert in een onvermijdelijk economisch resultaat: hamsteren.

Op het zelfde moment dat de industriële gebruikers van zilver concurreren tegen elkaar om zoveel mogelijk zilver voor zichzelf op te slaan, moeten ze ook concurreren met personen die sieraden kopen en investeerders. Op de korte termijn zullen de industriële gebruikers bijna elke prijs voor zilver betalen, als de prijs hoger en hoger wordt, zal ook de vraag naar sieraden hoger en hoger worden.

Tevens zullen investeerders die de markt hebben bestudeerd hun zilver niet op de markt dumpen voor $50 per ounce, niet voor $80 en zelfs niet voor $100 per ounce. Terwijl de handelaren en de op korte termijn gerichte speculanten zullen cashen op deze prijzen verwacht ik dat de investeringsvraag blijft toenemen op zijn minst tot zilver de $100 per ounce bereikt.

Op een gegeven moment boven de $100 per ounce zullen investeerders stoppen met het vergaren van meer zilver en tegelijkertijd komt er een verandering in de houding van kopers van zilveren sieraden. Ergens rond dit prijs niveau wordt zilver niet meer gezien als een inferieur goed.

Wanneer zilver niet langer meer als inferieur sieraad wordt gezien, zullen de aanbod / vraag fundamenten weer normaal worden. Een stijgende prijs laat de vraag dalen terwijl een dalende prijs de vraag zal doen stijgen. Dus nadat zilver ruim boven de $100 staat  worden zilveren sieraden een prijs ondersteunend mechanisme waar elke daling in de zilverprijs een nieuwe vraag aanwakkert.

Wat deze dynamische fundamenten aangeven is dat op het moment dat de zilvermarkt ontploft door de extreme discrepantie tussen aanbod en vraag, de zilverprijs recht omhoog gaat. Er kan worden verwacht dat de prijs tussen de vijf en tien maal zo hoog komt te staan ten opzichte van de huidige prijs zonder dat dit invloed heeft op de vraag. Dit gegeven is ongekend in de geschiedenis van grondstoffen. Op het moment dat de prijs van zilver een nieuw prijs niveau haalt (bij een drie- of vier cijferig nummer) ontstaan er nieuwe fundamenten (met name op het gebied van zilveren sieraden) die ervoor zorgen dat de zilverprijs ook op dit niveau blijft!

Bekijk ook