Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De stand van zaken volgens Zilverpaul

14-01-2013 Zilverpaul

Hieronder ziet u een overzicht van de Dow Jones, de goudprijs en de zilverprijs vanaf het loslaten van de goudstandaard. Het moge duidelijk zijn waar de investeerder het best zijn centjes in had kunnen investeren. Goud steekt met kop en schouders over de rest uit, zilver bevindt zich in de middenmoot en de Dow Jones sluit de rij.

http://www.lemetropolecafe.com/img2013/Lundeen/Lundeen0113_files/Lundeen0113_html_64b85.png

Desondanks zult u zien dat de Dow Jones ver-vijftienvoudigd is in deze periode. Dit lijkt natuurlijk prachtig, ware het niet dat het aantal dollars wat in circulatie was in deze tijdsspanne met een factor 19 verveelvoudigde, wat daarmee de koopkracht van een investering in de Dow Jones in deze periode geen goed heeft gedaan. Zilver liep ongeveer gelijk op met de inflatie, en alleen goud komt als triomfator tevoorschijn.

Een overzicht vanaf 2000 geeft echter een beeld met meer betekenis. In 2000 eindigde de bull markt in de Dow Jones en is, door het kunstmatig uitstellen van een periode van teruggang in de aandelenindices, deregulatie en gebrek aan toezicht op de grote banken, de boel echt uit de hand gelopen. Desondanks bleef de waardeontwikkeling van de Dow Jones achter bij die van het geld in circulatie (CinC, currency in circulation), maar bleken zowel goud als zilver de grote overwinnaars.

http://www.lemetropolecafe.com/img2013/Lundeen/Lundeen0113_files/Lundeen0113_html_m3f9ba9ec.gif

Vergeet daarbij niet, dat de rente kunstmatig laag wordt gehouden. De druk op de centrale banken wordt door de steeds verslechterende Westerse economieën steeds groter om de geldhoeveelheid die in circulatie is te vergroten, waardoor op een bepaald moment de inflatie verder gaat oplopen en goud en zilver tot grote hoogten zullen gaan stijgen.  Als u bedenkt dat de FED nu al de trotse bezitter is van 16 % van de Amerikaanse staatsleningen, en dat dit getal maandelijks toeneemt omdat het steeds lastiger wordt om de nieuwe schuldpapieren tegen  zo’n lage rente aan de man te brengen, kan het niet anders lopen dan dat de FED gedwongen zal worden om de rente te gaan verhogen.

En is bij een lage rente de goud -en zilverprijs in de afgelopen tien jaar al flink opgelopen, het zal in het niet vallen bij wat een oplopende inflatie tot gevolg zal hebben. Voeg hier het gegeven aan toe dat op een bepaald moment het vertrouwen in de overheden en banken fors zal verminderen door een oplopende inflatie en toenemende werkeloosheid en armoede, en het vertrouwen in de euro en dollar zal verdampen. Een goud- en zilver-run zal het gevolg zijn.

Maar tot het zover is zult u geduld moeten uitoefenen, en de dagelijkse aanvallen op de goud-en zilverkoers voor lief moeten nemen, net als het gekwaak in de officiële media over een aanstaand herstel. U weet wel beter.

Zilverpaul

Zilverpaul.nl

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Ethan

  Toevoeging:

  http://peswiki.com/index.php/PowerPedia:Lester_Hendershot

  “In 1960, Hendershot’s device (now called a ‘magnatronic generator’) was researched by the U.S. Navy’s Office of Naval Research. The generator was reported to have lit a 100-watt lamp by ‘induced radio frequency energy.’ The project ended when Hendershot committed suicide.”

  ( http://home.earthlink.net/~drestinblack/tesla_article.htm )

  ‘Zelfmoord’.. bekend fenomeen bij mensen die aan dit soort dingen werken :-/

 • Ethan

  @cp

  Bedankt, ga hem bekijken!

  Heb al veel gelezen op dit gebieg en er zijn zoveel onderzoekers geweest op dit gebied die allemaal onderdrukt zijn. Zie o.a.:

  Global Breakthrough Energy Movement:
  http://www.globalbem.com/

  Energy from the Vacuum:
  http://energyfromthevacuum.com/

  Pure Energy Systems (PES) Network:
  http://peswiki.com/

 • cp

  iemand dit al gezien?
  http://www.hendershotgenerator.com/

  Ze zeggen een blueprint te hebben om een generator te kunnen bouwen die gratis energie kan opwekken. Gebaseerd op de uitvinding van ene Hendershot. Wel leuk om eens filmpje te bekijken, al duurt het vrij lang.

 • DaanW.

  … en heel soms rijmt de geschiedenis niet alleen, maar herhaalt ze zich gewoon botweg:

  Does this look familiar?
  http://fromthetrenchesworldreport.com/does-this-look-familiar/32193/

 • Gerard

  @Nico
  Goudprijs reageert op rente en inflatie.
  Reactie op politieke spanningen niet.

 • Maria

  @Ethan

  Ik heb het vorige week gelezen maar kan niet meer terughalen waar.
  Ik heb het zelf al vorig jaar voorspeld dat we straks betalen voor het bewaren van je centjes.
  Wederom hebben de spaarbanken de rente met 0,2% procent verlaagd.
  Als u het volgt is dit verhaal om de andere maand aan de orde. Aan het eind van het jaar zitten we dan aan de -. Mocht ik de link nog vinden zal ik hem doorsturen naar dit blog.

 • temp242

  Das ist eine gutte beste Stafke.

 • Stafke

  Msch omdat het omdat t momenteel zo goedkoop is??

 • Ethan

  Naas prijsstijgingen val het mij ook op dat de levertijden ook wat langer lijken te worden. Niet alleen hier in NL maar ook in DE. (tsja, niet alles wat ik graag wil hebben is bij TSM te krijgen ;x)

  Achterstand van de feestdagen hoor ik hier en daar, maar mn gevoel zegt dat er meer aan de hand is.

 • temp242

  Beste Harry, de Duitsers zijn er dol op en dat drijft de prijs op, schaarste in Duitsland, ziet u. Merk ook op dat de Duitse medeburger véél wakkerder is dan de rest van het euro-klootjes-volk.MVG.

 • Nico

  Vreemd genoeg reageerde de goudprijs dit jaar nauwelijks op financiële en politieke spanningen in de wereld.
  Dit is de onderste zin van een artikel in 1983, ook toen in 1983 reageerde edelmetaal niet op spanningen in de wereld net als in 2012 ,maar goed dit zegt niet alles over nu,dit is een crisis met een hardnekkiger karakter met een minder goede afloop,het zegt wel dat je lang geduld moet hebben.
  http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A011205854%3Ampeg21%3Ap049%3Aa0755

 • Lolbroek

  Harry van Boven :
  Sinds enkele maanden is bij veel winkels de Philharmoniker iets prijziger als de Maple
  Iemand enig idee ? Daarvoor was het namelijk andersom.

  Misschien vraag/aanbod?

 • Nico

  Een goed artikel uit de digitale oude krantenbak (je kan hier artikelen lezen van kranten van 1618 tot 1995)dat bewijst dat manipulatie in de grondstoffen markt niets nieuws is ,maar goed dat wisten wij op dit blog al een tijdje.

  http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010573063%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0140

 • Harry van Boven

  Sinds enkele maanden is bij veel winkels de Philharmoniker iets prijziger als de Maple
  Iemand enig idee ? Daarvoor was het namelijk andersom.

 • temp242
 • Lamberto

  Allen die nog steeds denken dat wij Nederlanders ongeschonden uit de huidige economische Europese slangenkuil kunnen ontsnappen, waarin veel van onze Europese medeburgers op ongelooflijke manieren worden onderdrukt, voorgelogen en tot op het bot uitgebuit, moeten maar eens naar de volgende toespraak luisteren.
  De een noemt het doemdenken, de ander realiteit.

  http://krisenfrei.wordpress.com/2013/01/19/verarmungspolitik-in-griechenland/

 • Stafke
 • temp242

  Voor uw antwoord op mijn vraag, hier op het blog enkele dagen geleden.MVG.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @Ethan

  re. bewaarloon

  Beste Ethan, ik weet dat de overheid dat graag wil want over het bewaarloon mag BTW geven worden neem ik aan. Verder zal de winst van de banken stijgen dat betekend meer winstbelasting in minder hulp aan de banken.

  Dus iedere rechtgeaarde patriot moet hier voor zijn.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @temp242

  re. Ook dank aan beste Wijros.MVG

  Beste Temp, vanwaar de dank?

 • Ethan

  @Maria

  “Volgend jaar gaan we bewaarloon betalen aan de bank voor de spaarrekeningen.”

  Ehm, serieus? Staat dat ergens? :O

 • temp242

  BARIPAS IS UITERAARD PARIBAS

 • temp242

  Beste Q&Q, Oh ja, toen de Franzozen de demoNcratie gingen brengen bij de geldschieter van le Petit Napoléon deden ze dit vooral om BNP BARIPAS te redden, die bank stond zowaar op instorten, nu nog altijd eigenlijk maar soit. De inval in Mali kan men dus als gelijke beschouwen, even verdorven.

 • Q&Q

  “Het goud van Mali en de “strijd tegen de radicale Islam”

  http://www.boublog.nl/18/01/2013/het-goud-van-mali-en-de-strijd-tegen-de-radicale-islam/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Joop

  Mijn vrouw en ik hebben het volgende gedaan:

  Een spaarrekening voor de kinderen maar daarover niets aan de (jonge) kinderen gezegd. Dat komt pas wanneer ze 16..18 zijn. Deze spaarrekening is eigenlijk voor ons, zodat wij zekerheid hebben dat bv een studie betaald kan worden.

  We hebben onze kinderen altijd gewoon zakgeld gegeven, maar niet te veel. (In het begin slechts een euro per week, later werden dat twee euro per week)
  Op het geld dat ze aan het eind van de maand aan ons konden laten zien kregen ze nog eens 10% extra. (eerst met een maximum van 10 euro, later werd dit 20 euro)

  Ik geloof dat ze hierdoor geleerd hebben dat sparen zinvol is. Ze hebben ervaren wat compounding is (rente op rente). Ze hebben allemaal het maximum bereikt en hebben er voor gezorgd altijd ten minste dit maximum te houden. Ze zitten nu al lang boven het maximum en kennen de kracht van sparen.

  Daarbij hebben ze zelf eens zilveren maple leaf gekocht met hun eigen geld. (Voor 7 euro!) Nu vragen ze nog wel eens hoeveel deze waard is en weten dat dit ten dele veroorzaakt wordt door de waarde vermindering van de euro. Maar ze weten ook dat deze waarde sterk wisselt en dat echte zekerheid niet bestaat.

  Onze ervaringen met dit systeem waren goed.

 • temp242

  Ook dank aan beste Wijros.MVG.

 • temp242

  Dank beste Greetjes.MVG

 • Lamberto

  Nico #21

  Hoor de rode haantjes weer eens kraaien.
  Vermeend is toch die socialistische pias die ons heeft opgezadeld met BOX 3 in de belastingaangifte.
  En dan Rick van der Ploeg.
  Als je deze beide rode economen in een zak stopt en heel lang schudt, wat komt er dan tevoorschijn?
  Volgens mij twee handlangers van het socialistische wurg team welke de samenleving langzaam de economische keel dicht knijpt.
  Geef mij dan toch maar de communisten, deze zijn wat het beëindigen van persoonlijke inzet en ondernemerschap betreft beschaafder, deze lieden laten je niet lijden.
  Ze slaan je meteen de economische hersens in.
  Het valt mij nog mee dat deze beide “dwazen” de vader des vaderland, “Wim Kok” niet in stelling hebben gebracht.

 • http://goudvergelijken.nl/blog/ pietje

  De stijging van zilver deze week is wel te verklaren het SLV ETF, het grootste zilverfonds ter wereld kocht maar liefst 571 ton fysiek zilver. De vraag blijf natuurlijk wat had de prijs gedaan als dit niet gebeurt was.

  De daling van goud in de eerste twee weken van dit jaar kwam omdat een aantal grootte beleggers uit goud waren gestapt en in aandelen waren gegaan.

  Platina is het meest gestegen dit jaar dit kwam voor al door het gerucht dat Amerika een platina munt van een biljoen dollar wilden slaan maar dit gerucht is al weer ontkracht en de prijs ging gisteren daarom ook 1,7% naar beneden.

  De Dow Jones staat nog maar 2% onder de hoogste stand ooit terwijl de AEX nog 37% onder de hoogste stand staat.

  Wat voor al op viel deze week was het nieuw van allerlei lieden die ons proberen wijs te maken dat de crisis wel meevalt en dat er eigenlijk geen crisis is maar, als er werd door gevraagd over de oplopende weerloosheid de dalende huizenprijzen en het dalende consumenten vertrouwen kwalmen er allen maal ontwijkende antwoorden.

 • Nico

  Door positief denken gaat alles weer okee en smelten de schulden als sneeuw voor de zon
  Ben ik nou gek of hun zo dom,je kan er wel nog meer tijd mee kopen dat dan weer wel.
  ik lees wel steeds meer artikelen dat eind 2013 qe programma”s gestopt worden krijgt Robert Prechter dan toch gelijk?

  Weg met de doemdenkers

  AMSTERDAM – De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg menen dat we een chagrijnig volk zijn dat met doemdenken een bijdrage levert aan de neergang van onze economie. Daarom presenteren ze de zogenoemde Power Eleven, verplichte kost voor pessimisten en doemdenkers……………………………………..http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21230246/__Weg_met_de_doemdenkers__.html

 • Lamberto
 • greetjes

  voor temp242: tweet gevangen voor jou

  Casper Burgering

  @wmiddelkoop copper market tight until 2015; stock levels will remain low, demand outpaces supply, ABN AMRO Commodity Outlook next Thursday!

 • greetjes

  vr 18 jan 2013, 17:36 | 8 reacties
  Waar is ons goud?
  AMSTERDAM –

  Dinsdagavond werd bekendgemaakt dat de Duitse centrale bank, de Bundesbank, een deel van haar buitenlandse goudvoorraden gaat terughalen. Zuruck zu die heimat is natuurlijk geen vreemde reactie voor de Duitsers, maar dit is toch echt iets van een andere orde. Deze beslissing is zeer opzienbarend en impliciet zelfs explosief.

  Alles was OK, toch?

  Enkele maanden geleden is er in Duitsland een beweging op gang gekomen die stelde dat Duitsland haar goudvoorraden die niet in Duitsland opgeslagen liggen moest repatriëren. Veel van het Duitse goud ligt namelijk opgeslagen bij de desbetreffende centrale banken in Frankrijk, de Verenigde Staten en het VK. De officiële reactie was dat het allemaal onzin was, paniekvoetbal, alles is goed, ga rustig slapen, ons goud is 100 procent veilig, wij zijn tevreden, en zo verder. Dinsdagavond is dus maar weer eens bewezen dat woorden niets betekenen; daden wel.

  Wat is nu het probleem?

  Er zijn mensen die al heel lang het vermoeden hebben dat het goud wat bijvoorbeeld bij de New York Fed ligt opgeslagen er ten dele niet meer is, of (waarschijnlijker) dat het goud via papier is uitgeleend. Er ligt dus nog wel goud, maar niet genoeg om iedere eigenaar volledig te kunnen voorzien. Er zijn dan ook zelfs in Nederland stemmen opgegaan om onze buitenlandse goudvoorraden te laten controleren. Tot mijn verbijstering heeft onze minister Dijsselbloem gezegd dat niet te gaan doen! Stelt u zich eens voor dat u 5 Picasso’s in het buitenland heeft opgeslagen. Zou u dit decennia lang niet controleren? Ik zou het controleren, u zou het controleren, maar niet onze centrale bank!

  Deze vorm van bewust mismanagement zet toch te denken. Wellicht een idee om de voltallige regering en bestuur van de DNB persoonlijk aansprakelijk te stellen in geval van mismanagement; dan wordt er de volgende dag al een controle gedaan. Saillant detail is dat Nederland in de jaren 90 1100 ton goud (65% van totaal) door de DNB is verkocht tegen prijzen van $300 a $400 per ounce (rond dieptepunt) terwijl goud nu $1692 noteert. Natuurlijk heeft niemand zich hiervoor moeten verantwoorden want tja, we leven ten slotte in Nederland…

  L’histoire

  Er zijn vele gevallen bekend waar het first-mover voordeel erg groot is. Vroeger, bijvoorbeeld, was de Amerikaanse dollar om te ruilen voor een vaste hoeveelheid goud. Toen er getwijfeld werd of de VS wel genoeg gouddekking had (dekking ging van 55% naar rond de 20%), besloten de Duitsers niet meer aan het spel (Bretton Woods) mee te doen, terwijl de Fransen en Zwitsers hun dollars in goud gingen wisselen.

  Gevolg was dat president Nixon in 1971 een einde maakte aan de omwisselbaarheid van de dollar in goud. Een devaluatie volgde en dat heeft heel wat landen die rustig in dollars bleven zitten veel geld gekost. Nu is de situatie wat anders (goudgedekt geld versus een goud opslag) maar het geeft toch geen goed gevoel. Ons goud is decennia lang niet gecontroleerd bij een instantie (de Fed) die zelf ook nooit een echt boekenonderzoek heeft toegelaten (iets waar Ron Paul zich voor inzet, zie ). Hoe kan het dat men blind vertrouwen blijft hebben in de aanwezigheid en veiligheid van ons goud?

  Crisisbescherming

  Maar buiten de vermoedens om is er een veel betere reden om het ons goud terug te halen: de onrust in de eurozone. Econoom Mathijs Bouman probeert de huidige ophef weg te zetten als een verhaal van goudgekkies en bestempeld onze geografische goudspreiding als goed risicospreidingsbeleid. Dit is onzinnig te noemen. Als de tweede grootste houder van goud haar reserves repatrieert bij de centrale banken van de VS en Frankrijk (VK blijft ongewijzigd) is dat toch een teken aan de wand. Deze beslissing is een grote motie van wantrouwen tegen de Fed maar vooral tegen de Franse centrale bank en daarmee ook de euro.

  Het verhoogd risico zit nu juist in het niets doen. Als de euro klapt (iets wat ik verwacht), dan is het juist zaak om zoveel mogelijk zekerheden in huis te hebben om een nieuwe start zo voorspoedig mogelijk te laten plaatsvinden. Ten tweede, mits Mathijs Bouman verwacht dat de Duitsers weer Nederland binnenvallen, is het argument van geografische spreiding kul. Als er oorlogsdreiging zou zijn, dan kan er op korte termijn alsnog een spreiding worden gegeven (wat ook in 1939 gebeurde). Op dit moment is de kans op het klappen van de euro reëel en significant aanwezig terwijl de kans op oorlog op Nederlands grondgebied erg klein is.

  Ben ik nou een gekkie, of zijn zij nou zo dom?

  Kort samengevat zou het verstandig zijn van Nederland om haar goudvoorraden die in het buitenland liggen opgeslagen (90% van totaal) repatrieert. Met het oog op de eurocrisis en de beslissing van de Bundesbank zou niets doen pas echt gek zijn.

  Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

 • Nico
 • Nico

  US Mint tijdelijk door voorraad 2013 Silver Eagle munten heen

  Frank Knopers | 18-01-2013

  De US Mint heeft de verkoop van Silver Eagle munten tijdelijk stopgezet, omdat het volledig door haar voorraad van nieuwe 2013 munten heen is. De verkoop aan dealers wordt pas in de week van 28 januari hervat, als de voorraad weer is aangevuld. De munten worden geslagen in de West Point locatie van de US Mint, gelegen in New York. De US Mint heeft in januari al meer dan 6 miljoen troy ounce aan Silver Eagle’s verkocht……………………………..

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/us-mint-tijdelijk-door-voorraad-2013-silver-eagle-munten-heen/

 • greetjes

  Net de gemiste uitzending van Zembla van gisteravond bekeken. Wat een drama. Ik ben al een tijd bezig met de opleiding voor Life Coach maar vond eind vorig jaar dat ik het voor mezelf concreter moest maken. Ben ernaast een opleiding voor Budget Coach gaan doen en heb vorige week gehoord dat ik met vlag en wimpel ben geslaagd. Mag ook, want ik ben een ervaringsdeskundige na het faillissement van mijn bedrijf begin 2010. Ik geloof dat ik in deze sector toch werk moet kunnen vinden nu ik deze uitzending gezien heb…. pffff… de roverheid wordt aan de kaak gesteld:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1319762

 • Maria

  @Theo

  Ik heb die uitzending ook gezien. Denk dat die bank (RABO) het wel heeft overgemaakt maar naar een verkeerd rekeningnummer. Is mijzelf ook wel eens gebeurd.
  Als diegene die het overkomt (uitbetaald krijgt) niet reageert dan proberen ze er op deze manier onderuit te komen.
  Voor de rechter hebben dat meisje en ouders wel een sterke zaak hoor.
  Dit komt meer voor bij van die slapende rekeningen waar het bankengilde vanaf wil en dan verkeerd overboeken zonder overleg met belanghebbenden.

 • Joop

  @Maria
  Dank Maria, ik hou het kleinschalig met de spaarrekening van mijn kind.
  Ik ben verward, en twijfel hoe ik mijn kind financiële wijsheid bij moet brengen.
  Ondanks ik zelf vol overtuiging in PMs zit vind ik het moeilijk om mijn kind ook in PMs te laten sparen. Het is op dat leeftijdniveau toch een beetje een taboe waar ik rekening mee dien te houden.

 • Maria

  @Joop

  Het heeft helemaal geen zin meer een rekening voor een kind of kleinkind te openen.
  Het saldo op de rekening voor een kind of kleinkind wordt bij uw rekeningsaldo opgeteld.
  2 Jaar terug was het nog aantrekkelijk vanwege belastingvrij bedrag voor het saldo van uw kind.
  Klein sokje nemen voor klein kindje en wat grotere voor groter kind is handiger.
  Volgend jaar gaan we bewaarloon betalen aan de bank voor de spaarrekeningen.
  Laat ze maar barsten die bankenkliek.

 • greetjes

  Nou jah, Theo; ik sta perplex! De bank heeft toch de bewijslast? Dit ga ik dus wel de ether insturen. Tjongejonge

 • Joop

  @Theo
  Ik heb een rekening geopend voor mijn kind, er staat nu iets van 70 euro op, en ik worstel met hoe ik mijn kinderen financiële wijsheid bij moet brengen. Ik weiger ze de fiat leugen bij te brengen. Ik denk dat ik maar wacht totdat ze wat ouder zijn, zodat ze het wat beter kunnen begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

 • Theo

  Zijn er hier nog mensen met een spaarbankboekje voor de kinderen kleinkinderen ?
  Kijk even naar recht in de regio.
  De RABOBANK zegt doodleuk geld weg jammer………€600,-

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1320273

  gelijk in het begin.
  kijken staa versteld.
  gr.Theo

 • greetjes

  @ temp242

  Sorry Temp, ik heb geen echte mening over koper. Heb weleens gevraagd om hier aantrekkelijke eenheden koper te verkopen vanuit het gevoel dat als zilver een alternatief betaalmiddel wordt, koper dat om dezelfde reden ook kan worden. Maar dat bleek voor SM niet interessant.

  Chris Duane in de VS is met een hele groep mensen oud zilver aan het opkopen. Ik denk dat dat heel zinvol is. Er zweeft nog veel oud geld rond. Even afwachten of er ook echt een zilver tekort is. Ik zal eens een oud-collega bellen die zilver inkoopt voor een productieproces of hij al problemen ondervindt. Ben benieuwd.

 • greetjes

  Geplaatst: vrijdag 18 januari 2013
  Nico Pantelis
  Tekorten bij zilver in aantocht

  De meeste beleggers met een interesse voor edelmetalen volgen vandaag hoofdzakelijk nog enkel de prijs van goud. Dat is op zich normaal: goud is en blijft het vlaggenschip voor het sector. Echter, zilver is compleet uit de aandacht geraakt in de voorbije jaren. De dagelijkse prijsperikelen kunnen zelden nog boeien. Dat was ooit wel anders. In de periode van 2010 en 2011 zaten beleggers dagelijks aan hun schermen gekluisterd om de achtbaan bij zilver van minuut tot minuut op te volgen.

  Die tijd ligt alweer enige tijd achter ons, maar zilver zou wel eens snel terug onder de aandacht van beleggers kunnen komen, maar dan voor een geheel andere reden: fysieke tekorten! We krijgen de jongste weken uit diverse hoeken signalen dat de zilvermarkt steeds krapper wordt. Tenminste, voor wat het ‘beleggingszilver’ betreft. De vraag naar fysieke munten neemt weer een hallucinante omvang aan. In de VS gingen maar liefst 3.937.000 ounces van de nieuwe oplage van de Silver Eagles voor 2013 op de eerste handelsdag over de figuurlijke toonbank bij de US Mint!

  Dit was een absoluut dagelijks record. Ondertussen werden in de dagen nadien nog eens 3 miljoen ounces verkocht, waardoor de volledige voorraad van nieuwe 2013 edities van de Silver Eagle inmiddels is uitverkocht en de verkoop is voor de volledige maand januari opgeschort. Of de munten daarna opnieuw beschikbaar zijn is verder niet duidelijk. De gigantische vraag naar fysiek zilver door beleggers is niet uitsluitend een Amerikaans fenomeen, ook binnen de Europese markt hoorden we rond de jaarwisseling over ‘lege’ schappen bij enkele dealers.

  De grote investeringsvraag naar zilver is ook te zien bij de beursgenoteerde vehikels zoals de fysieke ETF’s. De nieuwste update van het beheerde zilver door SLV, de iShares Silver Trust, liet een toevoeging van maar liefst 572 ton zien. Dit is een van de grootste toevoegingen op een dag bij SLV.

  http://zraw.nl/goudportal/images/nico/tons_of_sivler_added_to_slv_etf.png
  Afbeeldnig 1.1: Tons of Silver Added To SLV ETF (in Tons)
  Klik hier voor een grotere weergave

  Het geeft andermaal aan dat de vraag naar fysiek zilver of gerelateerde producten momenteel weer gigantisch is. Wat nog meer verbaasd is dat de zilverprijs amper beweegt op de koopwoede onder beleggers. We verwachten ons dan ook weer aan tekorten in de fysieke markt in de komende maanden, net zoals de periode 2007 tot en met 2009 regelmatig het geval was.

  Als de markt met een tekort wordt geconfronteerd, moet u al van goede huizen zijn om het fysieke spul te vinden. Uiteindelijk kruipt de prijs hoger, maar wordt er pas geleverd op een niveau waar weer voldoende zilver naar de markt komt. Zorg ervoor dat u tijdig wat zilver in uw bezit heeft, want de fysieke zilvermarkt zal vroeg of laat weer in problemen geraken. Want we spreken uit ervaring: op is op!

  — — —

  Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

 • Joop

  @Lamberto voorbeeldje: http://www.zerohedge.com/news/2013-01-18/did-tim-geithner-leak-every-fed-announcement-banks
  Ik weet precies welke rol ik speel als ik in de spiegel kijk.

 • Joop

  @Turbo Wally, er is wel degelijk een bodem, namelijk de gemiddelde kostprijs + marginale winstmarge om het spul uit de bodem te halen. De rest is een papier spel.

 • Joop

  @Lamberto
  Het katoen moet geplukt, alleen niet door mij ;-)
  (Zolang er gegraaid wordt aan de top, heb ik het god gegeven recht het systeem te ondermijnen)

 • Turbo Wally

  @stafke

  de bodem weet je nooit, doe al een paar jaartjes mee, we zaten aan bijna 50 dollar, en boem, ineens 25 dollar, zo snel gaat het.

 • Lamberto

  Ik kwam op Biflatie een leuke video tegen.
  Als u de inhoud heeft bekeken moet u eens voor de spiegel gaan staan en zich de volgende vraag stellen: “Welke rol wordt er door mij gespeeld”.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BDb4yIDoFsk

 • Joop

  @Stafke, toevallig heb ik dit keer goed getimed en eind december na een spike net onder de 30 dollar wat killootjes Perth zilver besteld. Nog steeds niet binnen overigens. Eerlijk gezegd maakt het mij ook geen ruk uit hoe de prijs beweegt. Ik zit er niet in voor de korte termijn. En diegene die een beetje kan rekenen weet welke kant het op de lange termijn uiteindelijk uit zal gaan. Ik weet eerlijk gezegd niet echt wat ik anders met mijn overbodige fiat geld zou moeten doen. Mijn hyptoheek aflossen doe ik pas tegen de tijd dat we halverwege Zimbabwe zijn, en we een flinke loon\prijs spiraal achter de rug hebben.

  http://nos.nl/artikel/463239-asscher-loonstijging-zou-goed-zijn.html