Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De stand van zaken volgens Zilverpaul

14-01-2013 Zilverpaul

Hieronder ziet u een overzicht van de Dow Jones, de goudprijs en de zilverprijs vanaf het loslaten van de goudstandaard. Het moge duidelijk zijn waar de investeerder het best zijn centjes in had kunnen investeren. Goud steekt met kop en schouders over de rest uit, zilver bevindt zich in de middenmoot en de Dow Jones sluit de rij.

http://www.lemetropolecafe.com/img2013/Lundeen/Lundeen0113_files/Lundeen0113_html_64b85.png

Desondanks zult u zien dat de Dow Jones ver-vijftienvoudigd is in deze periode. Dit lijkt natuurlijk prachtig, ware het niet dat het aantal dollars wat in circulatie was in deze tijdsspanne met een factor 19 verveelvoudigde, wat daarmee de koopkracht van een investering in de Dow Jones in deze periode geen goed heeft gedaan. Zilver liep ongeveer gelijk op met de inflatie, en alleen goud komt als triomfator tevoorschijn.

Een overzicht vanaf 2000 geeft echter een beeld met meer betekenis. In 2000 eindigde de bull markt in de Dow Jones en is, door het kunstmatig uitstellen van een periode van teruggang in de aandelenindices, deregulatie en gebrek aan toezicht op de grote banken, de boel echt uit de hand gelopen. Desondanks bleef de waardeontwikkeling van de Dow Jones achter bij die van het geld in circulatie (CinC, currency in circulation), maar bleken zowel goud als zilver de grote overwinnaars.

http://www.lemetropolecafe.com/img2013/Lundeen/Lundeen0113_files/Lundeen0113_html_m3f9ba9ec.gif

Vergeet daarbij niet, dat de rente kunstmatig laag wordt gehouden. De druk op de centrale banken wordt door de steeds verslechterende Westerse economieën steeds groter om de geldhoeveelheid die in circulatie is te vergroten, waardoor op een bepaald moment de inflatie verder gaat oplopen en goud en zilver tot grote hoogten zullen gaan stijgen.  Als u bedenkt dat de FED nu al de trotse bezitter is van 16 % van de Amerikaanse staatsleningen, en dat dit getal maandelijks toeneemt omdat het steeds lastiger wordt om de nieuwe schuldpapieren tegen  zo’n lage rente aan de man te brengen, kan het niet anders lopen dan dat de FED gedwongen zal worden om de rente te gaan verhogen.

En is bij een lage rente de goud -en zilverprijs in de afgelopen tien jaar al flink opgelopen, het zal in het niet vallen bij wat een oplopende inflatie tot gevolg zal hebben. Voeg hier het gegeven aan toe dat op een bepaald moment het vertrouwen in de overheden en banken fors zal verminderen door een oplopende inflatie en toenemende werkeloosheid en armoede, en het vertrouwen in de euro en dollar zal verdampen. Een goud- en zilver-run zal het gevolg zijn.

Maar tot het zover is zult u geduld moeten uitoefenen, en de dagelijkse aanvallen op de goud-en zilverkoers voor lief moeten nemen, net als het gekwaak in de officiële media over een aanstaand herstel. U weet wel beter.

Zilverpaul

Zilverpaul.nl

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Ethan

  Toevoeging:

  http://peswiki.com/index.php/PowerPedia:Lester_Hendershot

  “In 1960, Hendershot’s device (now called a ‘magnatronic generator’) was researched by the U.S. Navy’s Office of Naval Research. The generator was reported to have lit a 100-watt lamp by ‘induced radio frequency energy.’ The project ended when Hendershot committed suicide.”

  ( http://home.earthlink.net/~drestinblack/tesla_article.htm )

  ‘Zelfmoord’.. bekend fenomeen bij mensen die aan dit soort dingen werken :-/

 • Ethan

  @cp

  Bedankt, ga hem bekijken!

  Heb al veel gelezen op dit gebieg en er zijn zoveel onderzoekers geweest op dit gebied die allemaal onderdrukt zijn. Zie o.a.:

  Global Breakthrough Energy Movement:
  http://www.globalbem.com/

  Energy from the Vacuum:
  http://energyfromthevacuum.com/

  Pure Energy Systems (PES) Network:
  http://peswiki.com/

 • cp

  iemand dit al gezien?
  http://www.hendershotgenerator.com/

  Ze zeggen een blueprint te hebben om een generator te kunnen bouwen die gratis energie kan opwekken. Gebaseerd op de uitvinding van ene Hendershot. Wel leuk om eens filmpje te bekijken, al duurt het vrij lang.

 • DaanW.

  … en heel soms rijmt de geschiedenis niet alleen, maar herhaalt ze zich gewoon botweg:

  Does this look familiar?
  http://fromthetrenchesworldreport.com/does-this-look-familiar/32193/

 • Gerard

  @Nico
  Goudprijs reageert op rente en inflatie.
  Reactie op politieke spanningen niet.

 • Maria

  @Ethan

  Ik heb het vorige week gelezen maar kan niet meer terughalen waar.
  Ik heb het zelf al vorig jaar voorspeld dat we straks betalen voor het bewaren van je centjes.
  Wederom hebben de spaarbanken de rente met 0,2% procent verlaagd.
  Als u het volgt is dit verhaal om de andere maand aan de orde. Aan het eind van het jaar zitten we dan aan de -. Mocht ik de link nog vinden zal ik hem doorsturen naar dit blog.

 • temp242

  Das ist eine gutte beste Stafke.

 • Stafke

  Msch omdat het omdat t momenteel zo goedkoop is??

 • Ethan

  Naas prijsstijgingen val het mij ook op dat de levertijden ook wat langer lijken te worden. Niet alleen hier in NL maar ook in DE. (tsja, niet alles wat ik graag wil hebben is bij TSM te krijgen ;x)

  Achterstand van de feestdagen hoor ik hier en daar, maar mn gevoel zegt dat er meer aan de hand is.

 • temp242

  Beste Harry, de Duitsers zijn er dol op en dat drijft de prijs op, schaarste in Duitsland, ziet u. Merk ook op dat de Duitse medeburger véél wakkerder is dan de rest van het euro-klootjes-volk.MVG.

 • Nico

  Vreemd genoeg reageerde de goudprijs dit jaar nauwelijks op financiële en politieke spanningen in de wereld.
  Dit is de onderste zin van een artikel in 1983, ook toen in 1983 reageerde edelmetaal niet op spanningen in de wereld net als in 2012 ,maar goed dit zegt niet alles over nu,dit is een crisis met een hardnekkiger karakter met een minder goede afloop,het zegt wel dat je lang geduld moet hebben.
  http://kranten.kb.nl/view/text/id/ddd%3A011205854%3Ampeg21%3Ap049%3Aa0755

 • Lolbroek

  Harry van Boven :
  Sinds enkele maanden is bij veel winkels de Philharmoniker iets prijziger als de Maple
  Iemand enig idee ? Daarvoor was het namelijk andersom.

  Misschien vraag/aanbod?

 • Nico

  Een goed artikel uit de digitale oude krantenbak (je kan hier artikelen lezen van kranten van 1618 tot 1995)dat bewijst dat manipulatie in de grondstoffen markt niets nieuws is ,maar goed dat wisten wij op dit blog al een tijdje.

  http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010573063%3Ampeg21%3Ap009%3Aa0140

 • Harry van Boven

  Sinds enkele maanden is bij veel winkels de Philharmoniker iets prijziger als de Maple
  Iemand enig idee ? Daarvoor was het namelijk andersom.

 • temp242
 • Lamberto

  Allen die nog steeds denken dat wij Nederlanders ongeschonden uit de huidige economische Europese slangenkuil kunnen ontsnappen, waarin veel van onze Europese medeburgers op ongelooflijke manieren worden onderdrukt, voorgelogen en tot op het bot uitgebuit, moeten maar eens naar de volgende toespraak luisteren.
  De een noemt het doemdenken, de ander realiteit.

  http://krisenfrei.wordpress.com/2013/01/19/verarmungspolitik-in-griechenland/

 • Stafke
 • temp242

  Voor uw antwoord op mijn vraag, hier op het blog enkele dagen geleden.MVG.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @Ethan

  re. bewaarloon

  Beste Ethan, ik weet dat de overheid dat graag wil want over het bewaarloon mag BTW geven worden neem ik aan. Verder zal de winst van de banken stijgen dat betekend meer winstbelasting in minder hulp aan de banken.

  Dus iedere rechtgeaarde patriot moet hier voor zijn.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @temp242

  re. Ook dank aan beste Wijros.MVG

  Beste Temp, vanwaar de dank?

 • Ethan

  @Maria

  “Volgend jaar gaan we bewaarloon betalen aan de bank voor de spaarrekeningen.”

  Ehm, serieus? Staat dat ergens? :O

 • temp242

  BARIPAS IS UITERAARD PARIBAS

 • temp242

  Beste Q&Q, Oh ja, toen de Franzozen de demoNcratie gingen brengen bij de geldschieter van le Petit Napoléon deden ze dit vooral om BNP BARIPAS te redden, die bank stond zowaar op instorten, nu nog altijd eigenlijk maar soit. De inval in Mali kan men dus als gelijke beschouwen, even verdorven.

 • Q&Q

  “Het goud van Mali en de “strijd tegen de radicale Islam”

  http://www.boublog.nl/18/01/2013/het-goud-van-mali-en-de-strijd-tegen-de-radicale-islam/

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @Joop

  Mijn vrouw en ik hebben het volgende gedaan:

  Een spaarrekening voor de kinderen maar daarover niets aan de (jonge) kinderen gezegd. Dat komt pas wanneer ze 16..18 zijn. Deze spaarrekening is eigenlijk voor ons, zodat wij zekerheid hebben dat bv een studie betaald kan worden.

  We hebben onze kinderen altijd gewoon zakgeld gegeven, maar niet te veel. (In het begin slechts een euro per week, later werden dat twee euro per week)
  Op het geld dat ze aan het eind van de maand aan ons konden laten zien kregen ze nog eens 10% extra. (eerst met een maximum van 10 euro, later werd dit 20 euro)

  Ik geloof dat ze hierdoor geleerd hebben dat sparen zinvol is. Ze hebben ervaren wat compounding is (rente op rente). Ze hebben allemaal het maximum bereikt en hebben er voor gezorgd altijd ten minste dit maximum te houden. Ze zitten nu al lang boven het maximum en kennen de kracht van sparen.

  Daarbij hebben ze zelf eens zilveren maple leaf gekocht met hun eigen geld. (Voor 7 euro!) Nu vragen ze nog wel eens hoeveel deze waard is en weten dat dit ten dele veroorzaakt wordt door de waarde vermindering van de euro. Maar ze weten ook dat deze waarde sterk wisselt en dat echte zekerheid niet bestaat.

  Onze ervaringen met dit systeem waren goed.

 • temp242

  Ook dank aan beste Wijros.MVG.

 • temp242

  Dank beste Greetjes.MVG

 • Lamberto

  Nico #21

  Hoor de rode haantjes weer eens kraaien.
  Vermeend is toch die socialistische pias die ons heeft opgezadeld met BOX 3 in de belastingaangifte.
  En dan Rick van der Ploeg.
  Als je deze beide rode economen in een zak stopt en heel lang schudt, wat komt er dan tevoorschijn?
  Volgens mij twee handlangers van het socialistische wurg team welke de samenleving langzaam de economische keel dicht knijpt.
  Geef mij dan toch maar de communisten, deze zijn wat het beëindigen van persoonlijke inzet en ondernemerschap betreft beschaafder, deze lieden laten je niet lijden.
  Ze slaan je meteen de economische hersens in.
  Het valt mij nog mee dat deze beide “dwazen” de vader des vaderland, “Wim Kok” niet in stelling hebben gebracht.

 • http://goudvergelijken.nl/blog/ pietje

  De stijging van zilver deze week is wel te verklaren het SLV ETF, het grootste zilverfonds ter wereld kocht maar liefst 571 ton fysiek zilver. De vraag blijf natuurlijk wat had de prijs gedaan als dit niet gebeurt was.

  De daling van goud in de eerste twee weken van dit jaar kwam omdat een aantal grootte beleggers uit goud waren gestapt en in aandelen waren gegaan.

  Platina is het meest gestegen dit jaar dit kwam voor al door het gerucht dat Amerika een platina munt van een biljoen dollar wilden slaan maar dit gerucht is al weer ontkracht en de prijs ging gisteren daarom ook 1,7% naar beneden.

  De Dow Jones staat nog maar 2% onder de hoogste stand ooit terwijl de AEX nog 37% onder de hoogste stand staat.

  Wat voor al op viel deze week was het nieuw van allerlei lieden die ons proberen wijs te maken dat de crisis wel meevalt en dat er eigenlijk geen crisis is maar, als er werd door gevraagd over de oplopende weerloosheid de dalende huizenprijzen en het dalende consumenten vertrouwen kwalmen er allen maal ontwijkende antwoorden.

 • Nico

  Door positief denken gaat alles weer okee en smelten de schulden als sneeuw voor de zon
  Ben ik nou gek of hun zo dom,je kan er wel nog meer tijd mee kopen dat dan weer wel.
  ik lees wel steeds meer artikelen dat eind 2013 qe programma”s gestopt worden krijgt Robert Prechter dan toch gelijk?

  Weg met de doemdenkers

  AMSTERDAM – De economen Willem Vermeend en Rick van der Ploeg menen dat we een chagrijnig volk zijn dat met doemdenken een bijdrage levert aan de neergang van onze economie. Daarom presenteren ze de zogenoemde Power Eleven, verplichte kost voor pessimisten en doemdenkers……………………………………..http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21230246/__Weg_met_de_doemdenkers__.html

 • Lamberto
 • greetjes

  voor temp242: tweet gevangen voor jou

  Casper Burgering

  @wmiddelkoop copper market tight until 2015; stock levels will remain low, demand outpaces supply, ABN AMRO Commodity Outlook next Thursday!

 • greetjes

  vr 18 jan 2013, 17:36 | 8 reacties
  Waar is ons goud?
  AMSTERDAM –

  Dinsdagavond werd bekendgemaakt dat de Duitse centrale bank, de Bundesbank, een deel van haar buitenlandse goudvoorraden gaat terughalen. Zuruck zu die heimat is natuurlijk geen vreemde reactie voor de Duitsers, maar dit is toch echt iets van een andere orde. Deze beslissing is zeer opzienbarend en impliciet zelfs explosief.

  Alles was OK, toch?

  Enkele maanden geleden is er in Duitsland een beweging op gang gekomen die stelde dat Duitsland haar goudvoorraden die niet in Duitsland opgeslagen liggen moest repatriëren. Veel van het Duitse goud ligt namelijk opgeslagen bij de desbetreffende centrale banken in Frankrijk, de Verenigde Staten en het VK. De officiële reactie was dat het allemaal onzin was, paniekvoetbal, alles is goed, ga rustig slapen, ons goud is 100 procent veilig, wij zijn tevreden, en zo verder. Dinsdagavond is dus maar weer eens bewezen dat woorden niets betekenen; daden wel.

  Wat is nu het probleem?

  Er zijn mensen die al heel lang het vermoeden hebben dat het goud wat bijvoorbeeld bij de New York Fed ligt opgeslagen er ten dele niet meer is, of (waarschijnlijker) dat het goud via papier is uitgeleend. Er ligt dus nog wel goud, maar niet genoeg om iedere eigenaar volledig te kunnen voorzien. Er zijn dan ook zelfs in Nederland stemmen opgegaan om onze buitenlandse goudvoorraden te laten controleren. Tot mijn verbijstering heeft onze minister Dijsselbloem gezegd dat niet te gaan doen! Stelt u zich eens voor dat u 5 Picasso’s in het buitenland heeft opgeslagen. Zou u dit decennia lang niet controleren? Ik zou het controleren, u zou het controleren, maar niet onze centrale bank!

  Deze vorm van bewust mismanagement zet toch te denken. Wellicht een idee om de voltallige regering en bestuur van de DNB persoonlijk aansprakelijk te stellen in geval van mismanagement; dan wordt er de volgende dag al een controle gedaan. Saillant detail is dat Nederland in de jaren 90 1100 ton goud (65% van totaal) door de DNB is verkocht tegen prijzen van $300 a $400 per ounce (rond dieptepunt) terwijl goud nu $1692 noteert. Natuurlijk heeft niemand zich hiervoor moeten verantwoorden want tja, we leven ten slotte in Nederland…

  L’histoire

  Er zijn vele gevallen bekend waar het first-mover voordeel erg groot is. Vroeger, bijvoorbeeld, was de Amerikaanse dollar om te ruilen voor een vaste hoeveelheid goud. Toen er getwijfeld werd of de VS wel genoeg gouddekking had (dekking ging van 55% naar rond de 20%), besloten de Duitsers niet meer aan het spel (Bretton Woods) mee te doen, terwijl de Fransen en Zwitsers hun dollars in goud gingen wisselen.

  Gevolg was dat president Nixon in 1971 een einde maakte aan de omwisselbaarheid van de dollar in goud. Een devaluatie volgde en dat heeft heel wat landen die rustig in dollars bleven zitten veel geld gekost. Nu is de situatie wat anders (goudgedekt geld versus een goud opslag) maar het geeft toch geen goed gevoel. Ons goud is decennia lang niet gecontroleerd bij een instantie (de Fed) die zelf ook nooit een echt boekenonderzoek heeft toegelaten (iets waar Ron Paul zich voor inzet, zie ). Hoe kan het dat men blind vertrouwen blijft hebben in de aanwezigheid en veiligheid van ons goud?

  Crisisbescherming

  Maar buiten de vermoedens om is er een veel betere reden om het ons goud terug te halen: de onrust in de eurozone. Econoom Mathijs Bouman probeert de huidige ophef weg te zetten als een verhaal van goudgekkies en bestempeld onze geografische goudspreiding als goed risicospreidingsbeleid. Dit is onzinnig te noemen. Als de tweede grootste houder van goud haar reserves repatrieert bij de centrale banken van de VS en Frankrijk (VK blijft ongewijzigd) is dat toch een teken aan de wand. Deze beslissing is een grote motie van wantrouwen tegen de Fed maar vooral tegen de Franse centrale bank en daarmee ook de euro.

  Het verhoogd risico zit nu juist in het niets doen. Als de euro klapt (iets wat ik verwacht), dan is het juist zaak om zoveel mogelijk zekerheden in huis te hebben om een nieuwe start zo voorspoedig mogelijk te laten plaatsvinden. Ten tweede, mits Mathijs Bouman verwacht dat de Duitsers weer Nederland binnenvallen, is het argument van geografische spreiding kul. Als er oorlogsdreiging zou zijn, dan kan er op korte termijn alsnog een spreiding worden gegeven (wat ook in 1939 gebeurde). Op dit moment is de kans op het klappen van de euro reëel en significant aanwezig terwijl de kans op oorlog op Nederlands grondgebied erg klein is.

  Ben ik nou een gekkie, of zijn zij nou zo dom?

  Kort samengevat zou het verstandig zijn van Nederland om haar goudvoorraden die in het buitenland liggen opgeslagen (90% van totaal) repatrieert. Met het oog op de eurocrisis en de beslissing van de Bundesbank zou niets doen pas echt gek zijn.

  Alexander Sassen van Elsloo is oprichter van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere Kepler, MF Global en Rabo Securities.

 • Nico
 • Nico

  US Mint tijdelijk door voorraad 2013 Silver Eagle munten heen

  Frank Knopers | 18-01-2013

  De US Mint heeft de verkoop van Silver Eagle munten tijdelijk stopgezet, omdat het volledig door haar voorraad van nieuwe 2013 munten heen is. De verkoop aan dealers wordt pas in de week van 28 januari hervat, als de voorraad weer is aangevuld. De munten worden geslagen in de West Point locatie van de US Mint, gelegen in New York. De US Mint heeft in januari al meer dan 6 miljoen troy ounce aan Silver Eagle’s verkocht……………………………..

  http://www.marketupdate.nl/nieuws/goud-en-zilvermarkt/us-mint-tijdelijk-door-voorraad-2013-silver-eagle-munten-heen/

 • greetjes

  Net de gemiste uitzending van Zembla van gisteravond bekeken. Wat een drama. Ik ben al een tijd bezig met de opleiding voor Life Coach maar vond eind vorig jaar dat ik het voor mezelf concreter moest maken. Ben ernaast een opleiding voor Budget Coach gaan doen en heb vorige week gehoord dat ik met vlag en wimpel ben geslaagd. Mag ook, want ik ben een ervaringsdeskundige na het faillissement van mijn bedrijf begin 2010. Ik geloof dat ik in deze sector toch werk moet kunnen vinden nu ik deze uitzending gezien heb…. pffff… de roverheid wordt aan de kaak gesteld:

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1319762

 • Maria

  @Theo

  Ik heb die uitzending ook gezien. Denk dat die bank (RABO) het wel heeft overgemaakt maar naar een verkeerd rekeningnummer. Is mijzelf ook wel eens gebeurd.
  Als diegene die het overkomt (uitbetaald krijgt) niet reageert dan proberen ze er op deze manier onderuit te komen.
  Voor de rechter hebben dat meisje en ouders wel een sterke zaak hoor.
  Dit komt meer voor bij van die slapende rekeningen waar het bankengilde vanaf wil en dan verkeerd overboeken zonder overleg met belanghebbenden.

 • Joop

  @Maria
  Dank Maria, ik hou het kleinschalig met de spaarrekening van mijn kind.
  Ik ben verward, en twijfel hoe ik mijn kind financiële wijsheid bij moet brengen.
  Ondanks ik zelf vol overtuiging in PMs zit vind ik het moeilijk om mijn kind ook in PMs te laten sparen. Het is op dat leeftijdniveau toch een beetje een taboe waar ik rekening mee dien te houden.

 • Maria

  @Joop

  Het heeft helemaal geen zin meer een rekening voor een kind of kleinkind te openen.
  Het saldo op de rekening voor een kind of kleinkind wordt bij uw rekeningsaldo opgeteld.
  2 Jaar terug was het nog aantrekkelijk vanwege belastingvrij bedrag voor het saldo van uw kind.
  Klein sokje nemen voor klein kindje en wat grotere voor groter kind is handiger.
  Volgend jaar gaan we bewaarloon betalen aan de bank voor de spaarrekeningen.
  Laat ze maar barsten die bankenkliek.

 • greetjes

  Nou jah, Theo; ik sta perplex! De bank heeft toch de bewijslast? Dit ga ik dus wel de ether insturen. Tjongejonge

 • Joop

  @Theo
  Ik heb een rekening geopend voor mijn kind, er staat nu iets van 70 euro op, en ik worstel met hoe ik mijn kinderen financiële wijsheid bij moet brengen. Ik weiger ze de fiat leugen bij te brengen. Ik denk dat ik maar wacht totdat ze wat ouder zijn, zodat ze het wat beter kunnen begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

 • Theo

  Zijn er hier nog mensen met een spaarbankboekje voor de kinderen kleinkinderen ?
  Kijk even naar recht in de regio.
  De RABOBANK zegt doodleuk geld weg jammer………€600,-

  http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1320273

  gelijk in het begin.
  kijken staa versteld.
  gr.Theo

 • greetjes

  @ temp242

  Sorry Temp, ik heb geen echte mening over koper. Heb weleens gevraagd om hier aantrekkelijke eenheden koper te verkopen vanuit het gevoel dat als zilver een alternatief betaalmiddel wordt, koper dat om dezelfde reden ook kan worden. Maar dat bleek voor SM niet interessant.

  Chris Duane in de VS is met een hele groep mensen oud zilver aan het opkopen. Ik denk dat dat heel zinvol is. Er zweeft nog veel oud geld rond. Even afwachten of er ook echt een zilver tekort is. Ik zal eens een oud-collega bellen die zilver inkoopt voor een productieproces of hij al problemen ondervindt. Ben benieuwd.

 • greetjes

  Geplaatst: vrijdag 18 januari 2013
  Nico Pantelis
  Tekorten bij zilver in aantocht

  De meeste beleggers met een interesse voor edelmetalen volgen vandaag hoofdzakelijk nog enkel de prijs van goud. Dat is op zich normaal: goud is en blijft het vlaggenschip voor het sector. Echter, zilver is compleet uit de aandacht geraakt in de voorbije jaren. De dagelijkse prijsperikelen kunnen zelden nog boeien. Dat was ooit wel anders. In de periode van 2010 en 2011 zaten beleggers dagelijks aan hun schermen gekluisterd om de achtbaan bij zilver van minuut tot minuut op te volgen.

  Die tijd ligt alweer enige tijd achter ons, maar zilver zou wel eens snel terug onder de aandacht van beleggers kunnen komen, maar dan voor een geheel andere reden: fysieke tekorten! We krijgen de jongste weken uit diverse hoeken signalen dat de zilvermarkt steeds krapper wordt. Tenminste, voor wat het ‘beleggingszilver’ betreft. De vraag naar fysieke munten neemt weer een hallucinante omvang aan. In de VS gingen maar liefst 3.937.000 ounces van de nieuwe oplage van de Silver Eagles voor 2013 op de eerste handelsdag over de figuurlijke toonbank bij de US Mint!

  Dit was een absoluut dagelijks record. Ondertussen werden in de dagen nadien nog eens 3 miljoen ounces verkocht, waardoor de volledige voorraad van nieuwe 2013 edities van de Silver Eagle inmiddels is uitverkocht en de verkoop is voor de volledige maand januari opgeschort. Of de munten daarna opnieuw beschikbaar zijn is verder niet duidelijk. De gigantische vraag naar fysiek zilver door beleggers is niet uitsluitend een Amerikaans fenomeen, ook binnen de Europese markt hoorden we rond de jaarwisseling over ‘lege’ schappen bij enkele dealers.

  De grote investeringsvraag naar zilver is ook te zien bij de beursgenoteerde vehikels zoals de fysieke ETF’s. De nieuwste update van het beheerde zilver door SLV, de iShares Silver Trust, liet een toevoeging van maar liefst 572 ton zien. Dit is een van de grootste toevoegingen op een dag bij SLV.

  http://zraw.nl/goudportal/images/nico/tons_of_sivler_added_to_slv_etf.png
  Afbeeldnig 1.1: Tons of Silver Added To SLV ETF (in Tons)
  Klik hier voor een grotere weergave

  Het geeft andermaal aan dat de vraag naar fysiek zilver of gerelateerde producten momenteel weer gigantisch is. Wat nog meer verbaasd is dat de zilverprijs amper beweegt op de koopwoede onder beleggers. We verwachten ons dan ook weer aan tekorten in de fysieke markt in de komende maanden, net zoals de periode 2007 tot en met 2009 regelmatig het geval was.

  Als de markt met een tekort wordt geconfronteerd, moet u al van goede huizen zijn om het fysieke spul te vinden. Uiteindelijk kruipt de prijs hoger, maar wordt er pas geleverd op een niveau waar weer voldoende zilver naar de markt komt. Zorg ervoor dat u tijdig wat zilver in uw bezit heeft, want de fysieke zilvermarkt zal vroeg of laat weer in problemen geraken. Want we spreken uit ervaring: op is op!

  — — —

  Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

 • Joop

  @Lamberto voorbeeldje: http://www.zerohedge.com/news/2013-01-18/did-tim-geithner-leak-every-fed-announcement-banks
  Ik weet precies welke rol ik speel als ik in de spiegel kijk.

 • Joop

  @Turbo Wally, er is wel degelijk een bodem, namelijk de gemiddelde kostprijs + marginale winstmarge om het spul uit de bodem te halen. De rest is een papier spel.

 • Joop

  @Lamberto
  Het katoen moet geplukt, alleen niet door mij ;-)
  (Zolang er gegraaid wordt aan de top, heb ik het god gegeven recht het systeem te ondermijnen)

 • Turbo Wally

  @stafke

  de bodem weet je nooit, doe al een paar jaartjes mee, we zaten aan bijna 50 dollar, en boem, ineens 25 dollar, zo snel gaat het.

 • Lamberto

  Ik kwam op Biflatie een leuke video tegen.
  Als u de inhoud heeft bekeken moet u eens voor de spiegel gaan staan en zich de volgende vraag stellen: “Welke rol wordt er door mij gespeeld”.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BDb4yIDoFsk

 • Joop

  @Stafke, toevallig heb ik dit keer goed getimed en eind december na een spike net onder de 30 dollar wat killootjes Perth zilver besteld. Nog steeds niet binnen overigens. Eerlijk gezegd maakt het mij ook geen ruk uit hoe de prijs beweegt. Ik zit er niet in voor de korte termijn. En diegene die een beetje kan rekenen weet welke kant het op de lange termijn uiteindelijk uit zal gaan. Ik weet eerlijk gezegd niet echt wat ik anders met mijn overbodige fiat geld zou moeten doen. Mijn hyptoheek aflossen doe ik pas tegen de tijd dat we halverwege Zimbabwe zijn, en we een flinke loon\prijs spiraal achter de rug hebben.

  http://nos.nl/artikel/463239-asscher-loonstijging-zou-goed-zijn.html

 • Stafke

  Ik merk hier wel al terug een soort begin van opwinding, zilver stijgt alweer een tijdje zeker?
  Eagle tekorten, oorlog in Mali, zilver naar 233usd, duitsland die goud terugroept, sjonge jonge.

  We zullen zien.

  Wat ik wel weet is dat de 29,xx usd van eind december echt wel de bodem leek. En zelfs dat weet ik niet zeker.

 • Stafke

  Joop: super, idem hier, en inderdad, op den duur wordt t een sport. Elke verhoging, pestbelasting, afroming, enz resulteert in omgekeerd effect bij mij. Steevast actie en reactie.
  Ok, kword er zuiniger door, maar heb nog nooit bedacht: ik ontzeg me iets of boet in aan comfort.

 • Tinus

  Ik heb een dove hond gehad, die deed aan schaduwjagen. Deed niets anders dan achter zijn eigen schaduw aanrennen.

 • temp242

  OPGEPAST!!!
  De eerste valse Umicore goudbaartjes (10gram) duiken op!!!
  Weliswaar is deze aanbieder eerlijk, hij vermeld dit eerlijk, is dus geen oplichter, maar diegene die dit aankoopt zou daar wel eens anders over kunnen gaan denken…

  http://www.benl.ebay.be/itm/1-x-10-gram-Umicore-999-Gold-Bullion-Bars-layered-plated-/281052617860?pt=UK_Coins_Bullion_Bars_SM&hash=item41700a9c84

 • temp242

  correctie: frya is uiteraard fyra. Alhoewel Fura beter had geklonken.

 • temp242

  De Frya is een SBT(Spaanse Brol Trein).

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  re. Fyra

  Ik lees net dat de ambtenarij echt zijn hoogtepunt begint te bereiken. Het “geprivatiseerde” transport bedrijf NS dat nog steeds voor 100,00 % in handen is van de overheid is, heeft na 15 jaren ontwerpen en discusiëren en vooral niets doen een rijverbod opgelegd gekregen in het land onzer zuiderburen, en terecht zou ik zo zeggen. Als we dit door Chinezen had laten doen dan had het maximaal anderhalf jaar geduurd en de treinen hadden op tijd gereden.

  In Spanje is het zelfs in ruim 3 jaren gelukt

 • Turbo Wally

  @ gerard

  Wat doet olie als de inflatie nog toeneemt en als het hyperinflatie is ? En zoals nu als de economie minder snel gaat ?

 • Q&Q
 • Joop

  @Lamberto
  Ik doe aan schaduwsparen in PMs

 • Lamberto

  Zinnen zoals schaduwbankwezen vind ik zo mooi klinken!
  Heeft wel iets weg van schaduwboekhouding, schaduweconomie en zwartgeld circuit.
  Allemaal zaken die zoals het zich laat aanhoren in het duister plaatsvinden.

  http://www.jaarverslagdnb.nl/jaarverslag-2011/aDU1004_De-structuur-van-het-Nederlandse-bankwezen.aspx

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @Joop

  re. DNB

  Beste Joop, laat je dat maar wijs maken. Dit is gewoon een leugen.

  Vooral blijven geloven wat de media brengen, er wordt vooral ook de nadruk gelegd op de Fenteners. Deze laatsten hebben in ieder geval als familie meer gepresteerd dan al die andere namen (ambtenaren) samen. Over het algemeen blijkt dat commissarissen niet veel te vertellen hebben, ze worden als schaamlap gebruikt. Als je het nieuws een beetje bijhoudt dan zie je dat ook alom gebeuren.

 • Joop
 • Ethan

  “Thus, the fight over gold and silver as media of exchange is about more than mere money, let alone making money. For it is a fight with only two possible outcomes: either control of their own lives by the people themselves, or control of the people and their lives by political and economic elitists.”
  – Dr. Edwin Vieira

  http://www.runtogold.com/2013/01/why-i-helped-gata-accept-bitcoins-economic-censorship-and-free-speech/

 • Q&Q
 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  Leuk artikel van Evans:
  http://blogs.telegraph.co.uk/finance/ambroseevans-pritchard/100022332/a-new-gold-standard-is-being-born/

  Een soort kruising tussen freegold en het huidige systeem.

 • temp242
 • temp242
 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @Joop

  re .private instellingen

  Beste Joop, het is een kunstje die de ambtenarij gevreëerd heeft om het volk te verlakken. De DNB is net als de meerderheid van grote private instellingen in Nederland een overheidsbedrijf.
  Zelfs in oud staatsbedrijven (DSM, KPN, Shell, etc.) blijft vaak de overheid met een aanmerkelijk belang zitten om net te doen alsof het privaat zou zijn. De Nederlandse burgers zijn in meerderheid communistisch opgevoed/gehersenspoeld vandaar daar er een sterke aversie is tegen alles wat privaat is. Over het algemeen kun je zeggen dat eenmans bedrijven en grote bedrijven waar één man (de oprichter) of een familie aan het bewind is privaat genoemd mag worden. Bij de laatstgenoemden zie je de media, politiek en de overheid alles in het werk stellen om deze “zwart” te maken.

 • temp242

  Beste Wijros, dank! Dus eigenlijk betaal je voor een kilobaar koper zo maar eventjes factor drie te veel, dan moet de koperprijs al maal factor drie gaan gaan vooraleer je break-even gaat… niet doen dus???MVG.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @temp242

  Beste Temp, de prijs van koper is circa 6 Euro per kilo. Als je het in blokjes van 1 kilo koopt wordt het natuurlijk een stuk duurder. Als je in koper wilt doe het dan in aandelen. Er is vrijwel net zo veel keus als bij goud. Je kunt natuurlijk ook papier koper nemen maar ik raad dat af.

 • temp242

  Beste Greetjes en Gerard(en de anderen):Wat is jullie visie over koper en de prijsevolutie daarvan? Ik vind 20euro/kilobaar overdreven(wat is eigenlijk de prijs van koper per ton?), maar toch, in het kader van wat komen gaat misschien toch een goede investering? MVG.

 • Q&Q

  @Ethan

  Ethan het is een zooitje, wat ik wel positief vind is dat er steeds meer in de openbaarheid komt en veel hiervan is te verifiëren! ;)

  Zou dat spreekwoord van die snelle leugen dan toch (eindelijk) gaan kloppen? :)

 • Ethan

  @Q&Q

  En Farrell heeft het in de link die ik net gaf ook over het feit dat Duitsland echt niet opeens het signaal gaat geven het goud terug te willen hebben zonder dat ze gesteund worden door een paar andere machtige spelers.. de BRICS.

  Denk dat het snel meer G-BRICS gaat worden.

  Merkel spreekt Russisch en Poetin spreekt Duits voor zo ver ik weet.. het schaakspel is nu echt begonnen.

 • Q&Q

  “Under the radar, meanwhile, efforts to get historical Asian gold deposits incorporated into the global financial system continue to blocked by cabalist forces. The people trying to prevent this make claims the gold is “communist Chinese,” in order to try to prevent it from being sold in exchange for a basket of currencies.

  For that reason, the Chinese have been taking all the dollars they have and spending them on as many physical commodities as they can buy. The huge Chinese stockpiles of gold, food, iron ore, metals etc. that have resulted may be used to back a final push to remove the US dollar from cabal control. One plan being considered is for the BRICS to offer to exchange all US dollars for a new commodity backed currency (or various national currencies) during a fixed time period after which dollars would no longer be accepted.

  This would force the United States to start issuing a government currency like greenbacks or else face complete economic collapse and chaos.

  It is in the interests of the West to come to a compromise over that gold before the situation in Europe and North America deteriorates to the point of revolution.”

  Geknipt uit:

  http://www.bovendien.com/laatste-nieuws/geo-politiek-nieuws-benjamin-fulford-17-januari-2013

 • Ethan

  http://www.zerohedge.com/news/2013-01-16/it-will-take-fed-seven-years-deliver-300-tons-german-gold

  “Germany wants their gold holdings repatriated to home soil. They have asked the French to return all of their gold, at a rate of 50 tonnes per year until all 374 metric tonnes are received.

  The French have just commenced military operations in Mali. Mali is Africa’s third largest gold producer. Mali, this past year, increased its gold production by just over 50 metric tonnes.

  Is anyone else seeing the connection here?

  I’m willing to bet that France does not have Germany’s gold and the Bundesbank has given them a few years to mine it from Mali. Yet the Mali source must be secure, hence the military must make sure the gold flows.”

  Erg interessante reactie BTW..

 • Ethan

  Sterk aanbevolen kwartier kijk- en luistermateriaal:

  Joseph (Farrell) comments on Germany’s calls to repatriate its gold and it’s implications, and directs your attention to the following articles:

  http://gizadeathstar.com/2013/01/news-and-views-from-the-nefarium-jan-17-2013/

  Staan ook verdere links bij dit video commentaar en in de reacties.

 • Joop

  @De Heraut
  Ik betaal natuurlijk nog wel belasting, maar een heel stuk minder dan een aantal jaren geleden. Elke belastingverhoging die sinds 2008 is doorgevoerd heb ik driedubbel en dwars terug bezuinigt richting overheid. Sinds 2008 loopt de overheid duizenden euro’s per jaar mis die ik voorheen wel betaalde. Daarnaast is de inflatie belasting bij mij ook niet meer van toepassing. Zoals je weet is er aan de inkomsten belasting weinig veranderd. Die betaal ik natuurlijk gewoon net als andere belasting zoals BTW, OZB etc. Toch denk ik dat de overheid sinds 2008 tegen de 8000 euro per jaar minder ontvangt aan belastinginkomsten van mijn kant (overigens volledig legaal, ik ontduik niets, en doe niets illegaal of verkeerd) En hoe harder de lasten omhoog gaan, hoe harder bij mij de hand op de knip gaat, en ik vind steeds weer nieuwe dingen om op te bezuinigen, ik heb er een sport van gemaakt :-)

 • De Heraut

  Joop, geweldig, hoe ben je erin geslaagd om geen belasting meer te betalen?

 • Lamberto

  Het is altijd interessant om de denkbeelden van onze buren te kennen.

  o Albrecht

  Steuerboykott

  „Wo Unrecht zu Recht wird, wird Widerstand zur Pflicht!“

  http://www.steuerboykott.org/

 • Joop

  @Gerard, De verliezen van de overheid zijn ieder geval niet voor mij. Misschien wel voor andere burgers.

 • Gerard

  @Joop
  “Waarom zou het Nederlandse plebs zich druk maken over het goud van hun meesters?”

  Nou, misschien toch wel? Ook al is het goud van de staat.
  Want…
  De winsten zijn altijd voor de staat, en hun eigen clubje Bilderbergers.
  De verliezen zijn altijd voor de burger.

 • Gerard

  @Lamberto
  Per inwoner wel ja. Maar het is van de staat/centrale bank en dus niet VAN de inwoners.
  Jammer voor de inwoners dan…

 • Joop

  Hoppa ! terug richting de 1700$ ?

 • Theo

  Goed stuk op biflatie (zie link onder)

  Gebrek aan creativiteit en veranderbereidheid

  Door veel goede jaren zijn we met zijn allen figuurlijk en soms ook letterlijk gesproken dik en lui geworden en in een soort narcoseslaap terecht gekomen. In het hbo- en universitaire onderwijs blijken zo’n veertig duizend studenten er in het eerste jaar, soms al na één week, de brui te geven, aan hun net begonnen studie. Een ex-studente, na vijf dagen hbo-journalistiek er al mee gestopt, omdat het “heel anders was dan ze had gedacht”, zat en zit nu doel- en werkloos thuis, dacht er aan om toch maar weer te gaan studeren, maar had nog geen idee wat.

  http://biflatie.nl/artikelen/crisis/crisis-als-het-om-mensen-gaat-die-je-kent/#comment-100840

  vr.gr.Theo

 • Lamberto

  Nederland staat volgens de statistieken op de tiende plaats wat betreft het bezit van goud.
  De cijfers van juni 2011 geven aan dat dit per inwoner neerkomt op $ 1846, –
  Als we snel zijn kunnen we voor dit bedrag vandaag nog net een 1 Troy ounce gouden American Buffalo munt kopen bij The Silver Mountain.
  Dus Q&Q als 1 munt al de basis vormt voor de Nederlandse welvaart, hoe rijk moeten de muntenpoetsers op dit blog dan wel niet zijn.
  We mogen er toch van uitgaan dat velen misschien wel “TWEE” munten bezitten.

  http://www.jouwgeldvraag.nl/vragen/staat_nederland_in_de_top_10_van_goudlanden

 • Joop

  @Q&Q
  Het klink misschien gek, maar ook wij burgers zijn eigendom. Zogenaamd Human Capital. Burgers, mensen die binnen de muren van een burcht\kasteel wonen, en belasting betalen voor de bescherming en diensten die ze daar genieten. De burcht\kasteel de grond en eigendommen zelf blijven natuurlijk van de kasteelheer\koning, en de burgers zijn onderhevig aan de regels en plichten van diezelfde kasteelheer\koning. Eigenlijk is er de afgelopen eeuwen niet zo veel veranderd het is oude wijn in nieuwe zakken. Het enige verschil is dat in NL de burgers enige inspraak hebben gekregen binnen vooraf vastgestelde kaders (democratie)

 • Joop

  @Q&Q
  De Nederlandse Bank is een private instelling met eigenaars\aandeelhouders. De eigendommen van DNB zijn niet van het Nederlandse volk (ook nooit geweest)

 • Q&Q

  @OBL-Rien

  @Joop

  Misschien ben ik wel (beetje) naief, maar denk dat de nederlandse goudvoorraad toch eigenlijk voor/van het nederlandse volk is.

  Als de pl….. uitbreekt denk ik dat de koningin zich het minst zorgen hoeft te maken! (denk dat ze daar al een scenario voor in elkaar gedraait hebben!) ;)

  Lijkt mij dat een land zonder reëele waarden aan goederen/ edelmetalen wel eens heel diep kan zinken, daarom hoop ik ook dat de goudvoorraad zowieso teruggehaalt gaat worden! ;)

 • Joop

  @Q&Q
  Precies zoals OBL-Rien zegt. Waarom zou het Nederlandse plebs zich druk maken over het goud van hun meesters? Ik zou wel wat leedvermaak hebben als mevrouw de Bilderberg voorzitster en Shell grootaandeelhoudster (incl. alle anderen adel\elite) hun goud zouden verliezen. Dat zou nog eens lachen zijn. Alleen gehersenspoelde nationalistische schapen maken zich druk over “ons?” goud.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Q&Q

  Omdat het niet “mijn goud” is?

 • Q&Q

  “Waarom zijn weinig Nederlanders geïnteresseerd in hun goud?”

  http://www.vrijspreker.nl/wp/2013/01/waarom-zijn-weinig-nederlanders-geinteresseerd-in-hun-goud/

  Vergeet niet de petitie te tekenen! ;)

 • Andreas

  Beste Gerard

  A bad writer blames his pencil.

  Engels spreekwoord die ik heeeeel lang geleden geleerd heb op school. :)

 • Gerard

  Verrekte ipat. Vele woorden gaat die zelf zitten wijzigen! Sorry.
  Nu snap ik waarom de koers van Apple zo onderuit gaat. Samsung is natuurlijk beter.
  Ik heb dat verdomde woorden gemanipuleer van deze klote ipat al 5 keer uitgezet. Apple zet die steeds weer aan. Waarschijnlijk om mij te pesten?

 • Gerard

  @greetjes
  De verklaring had ik vorig jaar al ergens gelezen. Ze doen dit al een paar jaartjes. Toen vorig jaar de koperprijs dramatisch inzakte, kocht China al het koper op van Australie en de VS. De grootste aankoop ooit, werd toen gezegd.

  china is natuurlijk een handelspartner van de VS. Bijna alles wat er in de VS te koop is komt uit China. Het zal duidelijk zijn dan hiermee China bedolven wordt onder de US dollars.
  Dat geld moet uiteindelijk weer via de centrale bank weer terug naar de VS. In het verleden gebeurde dat via obligaties in staatspapier. Maar daar is een einde aan gekomen. De Chinezen zijn door de lage rente van de FED namelijk hun geld verdampen in dat staatspapier.
  Vandaar dat ze grondstoffen kopen aan de laagst mogelijke prijs. Ze worden er ook van verdacht om mede de goudprijs naar beneden te manipuleren. Ook met als doel zelf goedkoop te kopen met hun overvloed aan dollars.
  En wie geeft die Chinezen nu ongelijk????

  Zo zie je maar weer waar al dat gemanipuleer met lage rente toe leidt. Bubbels, bubbels en nog eens bubbels.
  Maar ik betwijfel of de VS dat allemaal gaat pikken. Als dit zo doorgaat gaat Faber alsnog gelijk krijgen. Die zegt dat de VS op een gegeven moment die grondstoffenstroom gaat blokkeren in de Indische oceaan. De uitbreidingen van de militaire basissen is al in volle gang.
  De VS krijgt namelijk steeds waardelozer wordende dollars terug in ruil voor dure grondstoffen. Grondstoffen die notabene door de FED zelf spotgoedkoop worden gemanipuleerd.

 • greetjes

  Beursbox vandaag:

  China legt massale voorraden aan (rijst, ijzererts, edelmetalen en poedermelk) deel 2
  Gepubliceerd door Luc lcdnlf om 11:53

  De spotprijs van ijzererts is tot een bijna 15-maandelijkse top op 153,90 dollar per ton gestegen. De koersrally, die in december 2012 begon, is voornamelijk te wijten aan heropbouw van de voorraden nu de Aziatische reus zijn economie aanzwengeld, wat de vraag naar staal kan stimuleren.

  De officiële verklaring, dat China voorraden aanlegt in afwachting van een economisch herstel, is heel grappig aangezien 8 maanden geleden Reuters meldde dat China een overaanbod had, zelfs in die mate dat hun opslagfaciliteiten te klein zijn om alle voorraden op te slaan ! Wanneer de ijzererts-magazijnen zo vol zijn dat de werknemers nieuwe voorraden graanschuren stockeren en het koper in parkeergarages, weet je dat de wereldeconomie in de problemen zou kunnen zitten.

  In Qingdao Port, de thuisbasis van een van de grootste China’s ijzerertsterminals, liggen honderden reusachtige terpen van ijzererts over te lopen. Verder naar het zuiden, zijn sommige douane-entrepots in Shanghai tot en met de parkeerterreinen volgestouwd met koper – een ander ongewoon verschijnsel dat goed is voor de wereldwijde metaalprijzen en vragen oproept op over het vermogen van China om de economische groei te ondersteunen als de rest van de wereld wankelt.

  Waarom zou China nog meer ijzerertsvoorraden aanleggen (en de koers de hoogte injagen) als zij nog grote hoeveelheden overtollige voorraad van het vorige jaar liggen hebben? Iets zegt ons dat dit niets heeft te maken met een economisch herstel, of zelfs populaire-mainstream-economische-theorie. Waarom heeft China vier keer meer rijst nodig heeft dan het jaar voordien? Waarom meer ijzer kopen als je al met een groot overschot kampt? Waarom goud kopen wanneer, zoals Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke al doet vermoeden, het geen echt geld is? Waarom enorme steden bouwen voor een miljoen of meer mensen, en ze dan leeg laten staan?

  Hier klopt iets niet. Niets van dit alles slaat ergens op. Tenzij de Chinezen meer weten dan wij.

  Is het mogelijk, in een wereld waar honderden miljarden dollars verschuldigd zijn, waar de Verenigde Staten indirect zeggenschap heeft over de meeste van de wereldreserves aan olie en waar supermachten tienduizenden kernwapens hebben gebouwd en honderden miljarden uitgegeven aan oorlogswapens (echte, niet die vervelende semi-automatische geweren), dat de Chinesen verwachten dat er in de nabije toekomst iets zal veranderen? De Chinezen kopen fysieke activa – en niet alleen papieren beloften voor levering van deze activa – maar de werkelijke fysieke grondstoffen. En ze slaan die voorraden op in het eigen thuisland.

  Misschien zijn ze tot de conclusie gekomen dat de Amerikaanse en Europese schuldencrisis verloren is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de financiële, economische en monetaire systemen van het Westen ten onder gaan aan complete ineenstorting. In het beste geval geeft het aan dat in de Volksrepubliek China verwacht wordt dat de waarde van de valuta’s (ze hebben miljarden in Westerse valuta reserves) minder waard zullen worden ten opzichte van fysieke grondstoffen. Voor de grote slachting kopen ze al wat niet te heet of te zwaar is op om zoveel als mogelijk van hun valuta af te geraken.

  In het ergste zou het heel goed kunnen dat zij klaar staan voor wat geopolitieke analist Joel Skousen waarschuwde in zijn documentaire Strategische Relocation een alliantie met de Russen tegen de Verenigde Staten in grote oorlog.

  Moeten wij hetzelfde doen als de Chinezen?

 • greetjes

  Nieuwsbrief Gains, Pains & Capital:

  January 16, 2013
  What Do German Central Bankers Know That We Don’t?
  Ben Bernanke and the rest of the US Federal Reserve bet the farm that they could engage in countless monetary interventions, keep interest rates at zero, and print over $2 trillion in new money without damaging the US’s credibility.
  They were wrong. Indeed, Germany just fired a major warning shot to the US Federal Reserve.
  On Monday, Germany announced that it will be moving a significant portion of its Gold reserves out of storage with the New York Fed and moving them back to Germany.
  A few background details.
  • Germany has the second largest Gold reserves in the world behind the US.
  • Since the early ’80s, Germany has stored the largest portion of its Gold reserves with the New York Fed (45% vs. 13% in London, 11% in Paris and the remaining 31% in Frankfurt).
  • In the fall of last year, German officials began raising the issue of auditing its reserves at the NY Fed.
  Why would Germany suddenly decide that it wants to change a policy it has had in place for over 30 years?
  More importantly, how did it go from wanting to audit its reserves to actually removing them from the NY Fed’s care?
  In simple terms, Germany has just announced that it doesn’t trust the US Fed.
  The world’s Central Banks have been staging a global currency way for several years now. Germany, China, Japan, and the US all want to keep their currencies weak to improve exports and minimize their debt loads.
  In the case of Germany, it’s the second largest exporter of goods in the world behind China. More than anyone in the EU, Germany wants a weak Euro. However, every time the Fed announces a new policy, the US Dollar falls, the Euro rallies and German exports fall off a cliff.
  Germany is now openly telling the Fed that it is done playing around. This will have severe consequences in the financial system.
  Remember, the only thing holding the financial system together is belief in the Central Banks. If the Central Banks (it was Germany’s Bundesbank that is behind the Gold move) stop trusting one another or grow openly antagonistic, then things will get very bad very quickly.
  For months now we’ve been asserting that the “improvements” in the global economy and financial system were a mirage. Germany’s move has confirmed this. If the financial system was in fact safe and the global economy was improving, Germany would not feel the need to repatriate its Gold.
  Which begs the question, what exactly do German Central Bankers know that we don’t?

 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  @OBL-Rien

  Yup, en nu maar wachten tot de Fransen in Mali om hulp vragen….

  Wel, lang hoefden we niet te wachten: ‘Nederland gaat Fransen helpen in Mali’
  http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2013/01_januari/16/binnenland/nederland-gaat-mali-helpen.xml

  Oorlogzuchtig landje, dat nederland….

 • Q&Q

  Nu, het gaat nog gezellig worden na de eerdere berichten over degene(n) met hypotheken die boven de waarde van het huis liggen zijn er ongeveer net zoveel gezinnen die in de problemen gaan komen met huurhuizen! :(

  Armoede slaat toe: bijna een miljoen huishoudens kunnen de huur niet meer betalen!

  http://nieuws.openhandel.nl/76380/127/Armoede_slaat_toe:_bijna_een_miljoen_huishoudens_kunnen_de_huur_niet_meer_betalen/

 • Oli

  Moeten we hetzelfde doen ?
  Wel wij zijn hier als particulier al bezig he ;-)
  Van onze regering moeten we het niet verwachten, die verkopen het liever om het budget in evenwicht te houden…
  Een dictatuur hoeft geen rekening te houden met de verkiezingen, dat heeft duidelijk zijn voordelen.

 • Edwin

  slimme Chinezen…

 • Theo

  Onderstaande bericht komt van BEURSBOX

  China legt massale voorraden aan (rijst, ijzererts, edelmetalen en poedermelk) deel 2

  Gepubliceerd door Luc lcdnlf om 11:53 .

  .

  De spotprijs van ijzererts is tot een bijna 15-maandelijkse top op 153,90 dollar per ton gestegen. De koersrally, die in december 2012 begon, is voornamelijk te wijten aan heropbouw van de voorraden nu de Aziatische reus zijn economie aanzwengeld, wat de vraag naar staal kan stimuleren.

  De officiële verklaring, dat China voorraden aanlegt in afwachting van een economisch herstel, is heel grappig aangezien 8 maanden geleden Reuters meldde dat China een overaanbod had, zelfs in die mate dat hun opslagfaciliteiten te klein zijn om alle voorraden op te slaan ! Wanneer de ijzererts-magazijnen zo vol zijn dat de werknemers nieuwe voorraden graanschuren stockeren en het koper in parkeergarages, weet je dat de wereldeconomie in de problemen zou kunnen zitten.

  In Qingdao Port, de thuisbasis van een van de grootste China’s ijzerertsterminals, liggen honderden reusachtige terpen van ijzererts over te lopen. Verder naar het zuiden, zijn sommige douane-entrepots in Shanghai tot en met de parkeerterreinen volgestouwd met koper – een ander ongewoon verschijnsel dat goed is voor de wereldwijde metaalprijzen en vragen oproept op over het vermogen van China om de economische groei te ondersteunen als de rest van de wereld wankelt.

  Waarom zou China nog meer ijzerertsvoorraden aanleggen (en de koers de hoogte injagen) als zij nog grote hoeveelheden overtollige voorraad van het vorige jaar liggen hebben? Iets zegt ons dat dit niets heeft te maken met een economisch herstel, of zelfs populaire-mainstream-economische-theorie. Waarom heeft China vier keer meer rijst nodig heeft dan het jaar voordien? Waarom meer ijzer kopen als je al met een groot overschot kampt? Waarom goud kopen wanneer, zoals Federal Reserve voorzitter Ben Bernanke al doet vermoeden, het geen echt geld is? Waarom enorme steden bouwen voor een miljoen of meer mensen, en ze dan leeg laten staan?

  Hier klopt iets niet. Niets van dit alles slaat ergens op. Tenzij de Chinezen meer weten dan wij.

  Is het mogelijk, in een wereld waar honderden miljarden dollars verschuldigd zijn, waar de Verenigde Staten indirect zeggenschap heeft over de meeste van de wereldreserves aan olie en waar supermachten tienduizenden kernwapens hebben gebouwd en honderden miljarden uitgegeven aan oorlogswapens (echte, niet die vervelende semi-automatische geweren), dat de Chinesen verwachten dat er in de nabije toekomst iets zal veranderen? De Chinezen kopen fysieke activa – en niet alleen papieren beloften voor levering van deze activa – maar de werkelijke fysieke grondstoffen. En ze slaan die voorraden op in het eigen thuisland.

  Misschien zijn ze tot de conclusie gekomen dat de Amerikaanse en Europese schuldencrisis verloren is en dat het slechts een kwestie van tijd is voordat de financiële, economische en monetaire systemen van het Westen ten onder gaan aan complete ineenstorting. In het beste geval geeft het aan dat in de Volksrepubliek China verwacht wordt dat de waarde van de valuta’s (ze hebben miljarden in Westerse valuta reserves) minder waard zullen worden ten opzichte van fysieke grondstoffen. Voor de grote slachting kopen ze al wat niet te heet of te zwaar is op om zoveel als mogelijk van hun valuta af te geraken.

  In het ergste zou het heel goed kunnen dat zij klaar staan voor wat geopolitieke analist Joel Skousen waarschuwde in zijn documentaire Strategische Relocation een alliantie met de Russen tegen de Verenigde Staten in grote oorlog.

  Moeten wij hetzelfde doen als de Chinezen?

  VR.GR.Theo

 • Gerard

  Een leuke op Pownews.
  De boete op een Flitspaal stelen is LAGER dan geflits te worden.
  Wat een apenland…

 • Gerard

  @Anna
  Die beste Willempie op IEX zit er nogal eens naast.
  1. Het tekort is niet 800 miljard, maar 1600 miljard. Dus 40 jaar ipv 20 jaar.
  2. Fe FED kan niet hun opgekochte staastspapier wegstrepen. Een veel gemaakte fout. Schulden kun je alleen wegstrepen door iemand anders het bezit te sanneren. Faillisement heet dat.
  Het geld wat ze aan staatspapier hebben uitgegeven, dat heeft de staat allang opgemaakt. En dus zit het al in de economie. Het is onmogelijk dat geld uit de economie weer terug te halen.

  Dus de basis van zijn betoog is al fout, en dus klopt het verhaal niet.

 • Nico

  Kijk uit met aandelen!

  Zo sterk als de beurzen uit de startblokken schoten, zo terughoudend waren beleggers in de voorbije week.

  De belangrijkste indices sloten de week af met een bescheiden winst, waarbij de technologieaandelen op kop gingen.

  Ondanks het makke beursbeeld, bleef de volatiliteit verder wegzakken. De VIX index eindigde op 13,4x, een niveau niet meer gezien sinds 2007!………………………….

  http://www.edelmetaal-info.nl/2013/01/kijk-uit-met-aandelen/#comment-2718

 • Gerard

  Voor je het weet is het al weer kerstmis.
  Daarom nog snel even tijd voor de trends 2013.
  Bakas was toch alweer de beste trendwatcher van 2012.

  http://www.bakas.nl/wp-content/uploads/2012/09/A4_Trendrapport2013.pdf

 • Edwin

  Haha lees net The Big Lebowski … Wie is het daar mee eens? Of misschien kan ik beter vragen wie een andere mening/gevoel heeft?

  http://www.zerohedge.com/news/2013-01-15/forget-previous-bubbles-big-lebowski

 • Edwin

  Bedenk dat als dit soort methodes 1x gebruikt zijn, dat politici dit vaker willen en gaan gebruiken. Wat is nu beter dan miljarden kunnen uitgeven en de schulden door de centrale bank weg te laten strepen? Dan gaat de volgende verkiezing alleen nog over wie de hoogste uitgaven durft te beloven aan de kiezers. Meer dan 50% van de kiezers zullen dat zien als positief.
  Resulterende werkelijkheid is onvoorstelbaar (negatief!) voor de rest.

 • Edwin

  Boekhoudkundige fantasy verhaaltjes die best leuk klinken maar om allerlei redenen niet kunnen werken. Wellicht alleen onder een complete dictatuur waarbij niemand nog iets van invloed heeft. En dat is geen leuke situatie of oplossing.

 • Anna

  Oke, het wil maar niet lukken alles te linken. Nogmaals een poging.

  Sinds een paar jaar volg ik ook enkele forums bij iex Wat opviel was dat steeds vaker spelers hun papiergoud en zilver omzette naar fysiek.
  Een van de leden, Willempie3, plaatste bovenstaande stuk op 30 dec. Wat denken jullie van zijn overpeinzingen?

 • Anna

  Door: Willempie3 Forum: Koffiekamer. Wat ik me eigenlijk al een paar jaar afvraag is of er toch niet een methode bestaat waardoor alles weer goed komt met het financieel systeem. De centrale bankiers zijn toch echt niet gek. Ik stel me zo voor dat als de USA-staatsschuld met de helft wordt teruggebracht als deel van het BNP dat er dan weer een behoorlijk gezonde situatie ontstaat. Stel nu eens dat het BNP van de USA de komende 5 jaar groeit van 16 biljoen naar 20 biljoen. De staatsschuld zou dan moeten dalen van 16 biljoen naar 10 biljoen. De BNP-groei is zeker haalbaar, ongeveer 4 procent groei, na inflatie 2 procent. De staatsschulddaling lijkt onhaalbaar. De truuk is hier dat de FED in principe alle opgekochte staatsobligaties gewoon weg zou kunnen strepen. De FED heeft nu al ruim 1 biljoen aan staatsschuld in handen en ze gaan er de komende tijd 45 miljard per maand van opkopen met bijgedrukt geld. Dat is 540 miljard per jaar. In dit tempo kan er over 5 jaar al 4 biljoen aan Amerikaanse staatsschuld kwijtgescholden worden. Bij een tekort van 800 miljard per jaar is dat voldoende om de nu 16,4 biljoen grote staatsschuld niet verder te laten stijgen. Over 5 jaar dan 16,4 biljoen staatsschuld bij een BNP van 20 biljoen. Dat is 82 procent staatsschuld als deel van het BNP. De geldhoeveelheid is dan wel gestegen van 6 biljoen naar 18 biljoen in 10 of 15 jaar. Dat is misschien goed voor een verdriedubbeling van de goudprijs, maar ook niet meer dan dat. Nog 6 biljoen bijdrukken en je staatsschuld komt op 10 biljoen uit, wat echt gezond is bij 20 biljoen GDP. Dan zou een verviervoudiging van de goudprijs op zijn plaats zijn omdat de geldhoeveelheid dan doorstijgt van 18 biljoen naar 24 biljoen. Goudprijs maal 4 zitten we nu ongeveer op als je 400 Dollar als langjarige basis neemt. Op dezelfde manier kunnen de centrale bankiers de te hoge hypotheekschulden en EU-schulden te lijf gaan: gedoseerd opkopen en uiteindelijk gewoon wegstrepen. In dit scenario komt er dus geen chaos en blijft de goudprijs uiteindelijk ongeveer op dit nivo hangen. Wel kan de groei in de opkomende landen natuurlijk voor een extra stijging blijven zorgen. Die zullen gewoon doorgaan met groeien naar een steeds groter deel van de wereldeconomie. Misschien dat de goudprijs dan toch nog richting de 3000 Dollar zou kunnen stijgen. Zonder chaos zal nog hoger moeilijk worden denk ik. Dit scenario lijkt eigenlijk best aannemelijk: Al te hoge geldgroei in de vrije bankensector wordt beperkt door veel strengere regels: Die beperken het effect van de superlage rentestand. Je mag gewoon niet veel lenen al kun je de rente makkelijk betalen. En zeker niet meer 100 procent aflossingsvrij.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @Fleur

  re. Heb echter geen onuitputtelijke geldbron, dus de bedragen waarover je schrijft (meer dan usd 1.000.000,-) liggen absoluut buiten ons bereik.

  Beste Fleur, dit geldt alleen voor de top communities zoals die van Casey. Als je zoals wij in een normaal stadje gaat wonen dan kom je met een fractie van het bovenstaande bedrag uit. Ik weet niet in welk vakgebied jullie zitten maar denk niet dat de banen voor het oprapen liggen zoals lieden als Simon Black en Jeff Berwick beweren. De “professionelen” hebben hun vakgebied hier zelfs per provincie dichtgetimmerd. Je komt daar nooit tussen. Het enige wat je hier kunt doen is iets produceren wat een ander nog niet doet en wat moeilijk of niet door lokalen te kopiëren is. Verder kun je een winkeltje, restaurant of hotelletje beginnen. Over het algemeen win je door onze punktualiteit. Je moet dan wel 7/24 willen werken anders gaat het niet. Als je met personeel begint dan eindig je in het gekkenhuis, niet zo zeer van het personeel zelf maar door wat de overheden vragen en er staat een leger werkloze advocaten gereed om die rijke buitenlander te scheren. Het is hier net als in Nederland het recht is voor de “onderdrukten” en de crème, de rest dokt.

  Ik weet niets over Colombia, alleen over Argentina, Bolivia, Chili en Paraguay.

  Ik ben redelijk bekend in Azië maar ik zou er niet graag langdurig willen wonen. Wij zijn geen stadsmensen.

 • Fleur

  @ Mismatch

  Bedankt, ik stuur je even een pm

 • Mismatch

  @Fleur

  Als je meer specifieke info wilt over Colombia en opties daar kun je me emailen op ronnienyn at gmail.com

 • Fleur

  @Mismatch,
  Dank je. Wijze woorden, ik ben het helemaal met je eens. Voorlopig zoek ik eerst internet af naar zoveel mogelijk informatie en opties. Bekenden in het buitenland is goud waard. Zakelijk gezien hebben we redelijk veel connecties in Azie, maar onze voorkeur gaat uit (vanwege de levensstijl) naar Zuid-Amerika. Het is altijd interessant om de ervaringen van andere Nederlanders in het buitenland te lezen. Tof dat het jullie (WijRos en jij) gelukt is om een nieuw bestaan op te bouwen. Altijd leuk om jullie visie hier te lezen.

 • Fleur

  @WijRos

  Bedankt dat je (wederom) de tijd hebt willen nemen om me zo uitgebreid te antwoorden. De society zoals jij hem hierboven schetst is zo’n beetje het omgekeerde van waarnaar ik op zoek ben. Het mooie huis (met dito hypotheek), de luxe auto’s en de nieuwste gadgets leiden uiteindelijk niet naar geluk. Geef mij maar een pure manier van leven. Hard werken en daarmee een bestaan opbouwen. Hier hebben we het goed, maar ik kan mijn ogen niet sluiten voor de veranderingen die plaats vinden om ons heen en die ons ook gaan raken. Ik wil mijn kinderen graag op laten groeien in een land waar ze een mooie toekomst kunnen hebben. Echte vrijheid. Mijn man en ik zijn beiden harde werkers met ondernemersbloed en bereid om onze schouders er onder te zetten om iets van de grond te krijgen. Heb echter geen onuitputtelijke geldbron, dus de bedragen waarover je schrijft (meer dan usd 1.000.000,-) liggen absoluut buiten ons bereik. Mocht je iets weten dat meer bij nuchtere Hollanders past dan de projecten die je beschreef, dan ben ik meer dan geinteresseerd om daar over te horen.

 • Mismatch

  @Fleur

  Het hangt er denk ik vanaf wat je precies voor ogen hebt. Ik ben zelf naar ZuidAmerika vertrokken omdat ik daar via en met hulp van een zakenrelatie iets voor mezelf kon beginnen. Wat ik tegen al die ‘community’ projecten heb is dat het gaat over aanpassen aan wat de initiatiefnemers voor ogen hebben en dan betalen om hun idee mogelijk te maken. Beetje een van de regen in de drup verhaal wat mij betreft.

  Aan de andere kant, zomaar naar het buitenland vertrekken zonder dat je er iemand kent lijkt me behoorlijk problematisch en risico vol. Ik denk dat WijRos gelijk heeft als hij zegt: ga eerst rondkijken en zie wat je bevalt en wat niet. Je zou ook een tijdelijke basis kunnen kiezen en van daar uit je verkenningen kunnen doen. Bijvoorbeeld huur een huis op een van de ABC eilanden waar je op terug kunt vallen, en bezoek van daaruit projecten, of mensen waar je contact mee hebt gelegd (misschien via internet) die je wat meer kunnen laten zien. Ik zou op gond van mijn ervaringen in elk geval je sterk afraden om de sprong in het diepe te wagen zonder goede goede kennis en/of kennissen in de regio. Voor de rest, wat WijRos zegt.

 • Lamberto

  Zij die na het lezen van onderstaande inhoud nog niet wakker zijn geworden, zullen slapend ten onder gaan.

  http://www.propagandafront.de/1153190/euro-krise-zypern-ist-nur-die-spitze-des-eisbergs.html

 • Q&Q
 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @RCPL

  Omdat de kostprijs voor de winning hoger is dan de huidige marktprijs.

 • http://www.wijpkema.org WijRos

  @fleur

  beste Fleur, het is een (dure) manier om in zuid Amerika te gaan leven. Over het algemeen hebben deze projecten een mooi verhaal dat er op neer komt dat je met anderen die net zoals jij denken kunt leven in een wereld waar nog “vrijheid” heerst. Als je goed bemiddeld bent en van “society” houdt dan is het een goed manier. Hier “vlakbij” ons, slechts 80 km hemelsbreed en bijna 400 km over een “verharde” weg ligt het paradijs (Estancia Cafayate) van goud guru Doug Casey. Circa 10 km van waar wij wonen ligt een project van een Nederlander die we nog nooit ontmoet hebben. Verder zijn er projecten van Jeff Berwick (Dollar Vigilante) in Chili, en ook Simon Black heeft iets in Chili. Bill Bonner die een enorm lap waardeloos land (40.000 ha) bij ons in de buurt heeft, heeft ook een soortgelijk project in Nigaragua geloof ik.
  Er zijn weer anderen die projecten hebben in Ecuador, Paraguay of Uruguay.

  Wij waren hier al voordat deze projecten bedacht werden. Ik heb redelijk zicht op het Cafayate project http://www.lec.com.ar/ ik weet wie er achter zitten en ken redelijk de achtergronden. Als je ruim bemiddeld bent (meer dan 1.000.000 US$) dan zou je daar een huis kunnen kopen. Ik zou er niet zelf één bouwen zoals nu velen daar doen want dat is de gemakkelijkste manier om in een psychiatrische inrichting te belanden. Dus koop iets wat er al staat, ik kan je garanderen dat je binnenkort heel wat van deze prachtige huizen kunt kopen omdat Amerikanen in het bijzonder van shopping houden. Argentijnen hebben daar geen facaliteiten voor in Cafayate en eigenlijk ook niet in het 175 km verder liggende Salta of Tucuman. Dit zijn steden die groter zijn dan Amsterdam.

  Zoals ik al zei, als je van golf en polo (op paarden) houdt en van een comfortable leven dan is Estancia Cafayate de plaats waar je wilt wonen. De maandelijkste service kosten, daar zijn ze wat schimmig over, maar reken maar met circa 250 US$ per maand.

  Het project bij ons in de buurt http://www.ukumari.com.ar/ is allemaal een stuk goedkoper maar je zit toch met maandelijkse service kosten die overal nogal onbeheersbaar zijn. Als je naar een land zoals wij in wonen wilt dan kun je beter eerst een huis of appartment huren en rondreizen zodat je een indruk krijgt of je het allemaal wel leuk vindt. Daarna kun je gaan kopen. Men wil hier alles voor een relatief lage prijs verkopen als je maar cash harde valuta hebt. Dit geldt nu nog niet voor bovenstaande projecten, dat komt nog wel daar ben ik zeker van.

  Wat zou je nog meer willen weten Fleur?

 • Obama

  Platina stijgt omdat ik die munt laat maken van 16 Biljoen!!!! Duuuuu

 • Seppel

  @RCPL
  Amplats gaat in Zuid Afrika een hoop mijnen sluiten en 14.000 man ontslaan…..wat resulteert in een stijging van platina door een lagere produktie.

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @Gerard Re: Belastinggeld verdwijnt namelijk niet in het schuldengat van de overheid!

  Nee dat klopt. Maar het houdt de economie draaiende en geeft daarmee de mogelijkheid aan de banken om hun winsten (en die zijn hoger dan ooit te voren!) te gebruiken om hun gaten te vullen. Het geld wordt dus wel degelijk vernietigd.

 • RCPL

  Weet iemand waarom Platina zo hard stijgt?

 • De Heraut

  Gegoogel met statistieken:

  1999

  Er moet volgens een woordvoerder van de ANWB wel bij worden gezegd dat het oude spitsrecord, 985 kilometer op 8 februari 1999, nog op een oude manier werd geteld. “Als dat op de huidige manier zou worden geteld was het vijftienhonderd kilometer geweest.”

  http://www.nu.nl/binnenland/3003907/recordspits-van-ruim-1000-kilometer-sneeuwval.html

  Stel je voor: “Er moet volgens een woordvoerder van het ministerie van financien wel bij worden gezegd dat het oude inflatierecord, 6% in februari 2008, nog op een oude manier werd geteld. Als dat op de huidige manier zou worden geteld, was het 3% geweest” :D

 • Fleur

  @ Oom Dagobert

  “Je moet bijna zelfbedruipend gaan leven”… Precies, en dat valt hier in NL niet mee. Het is niet voor niets dat het onderwerp buitenland hier telkens weer opduikt. Vanmorgen vond ik deze link in mijn mailbox:

  http://sovereignvalley.com/?inf_contact_key=7ea870b8c19f841727d09d3642ebb60e4a09202159522edc6ec88b2b8b85f856

  Een initiatief van de Souvereign Man, die hier ook al vaker aangehaald is. Wat moet je van zoiets denken? Is dit de toekomst, of gewoon snel geld verdienen van de initiatiefnemer(s)? Ben wel benieuwd naar de reakties van iedereen hier, in het bijzonder van de mensen (oa WijRos) die al in Zuid-Amerika leven.

 • Oom Dagobert

  Het volgende plukte ik van een andere goudkeverssite.

  Het Griekse ministerie van financiën introduceert verdere dramatische reductie limieten voor contante betalingen (voor uw veiligheid!!). De hoeveelheid zou worden verlaagd van de huidige €1.500 naar €500 euro. Iedereen die goederen en diensten verkoopt, moet volgens de wet een kaartlezer aanschaffen om girale betalingen te kunnen verwerken. De implementatie zal belastingontduiking verminderen. Wees geadviseerd dat dit de achilleshiel is, van iedereen die fysiek goud aanhoudt. Wat er ook gebeurt, de dag komt waar u uw goud en zilver zult converteren in een bepaald geldinstrument.

  Wat zal er ons, fysieke kevers, overkomen indien de overheden al het fiatgedoe digitaliseren om het gepeupel onder controle te houden. Nu zijn er al onopvallende problemen. Tracht eens naar een Mercedesgarage te stappen en leg eens een staaf op de toonbank als cash betaling….
  Ik vrees het volgende: sorry mijnheer maar dit mogen we niet aanvaarden want……
  Dit tafereel mocht ik zeven jaar geleden al ondervinden toen ik mijn Saab cash wilde betalen.

  Kan inderdaad een achillespees worden. Je zal wel nog naar de boer kunnen stappen en een koe kopen voor één Oz goud maar die kerel moet zich dan weer verantwoorden omdat die koe een nummer draagt die ook weer ergens gedigitaliseerd is…..
  Wie zal willen ontsnappen aan controle om zijn levensstandaard te behouden, zal vindingrijk moeten zijn! De juiste kapitaalgoederen achterhalen om je op tijd in te dekken zal ook niet eenvoudig zijn. Je moet bijna zelfbedruipend gaan leven.

 • Cinelux

  Duitsers halen goudstaven terug.

  Dit lijkt mij een nogal belangrijk bericht.Zijn de Duitsers het vertrouwen in de Dollar en/of valuta aan het verliezen ?

 • Gerard

  Daarom ben ik het op geen enkel punt eens met Armstrong.
  Dit is een deflatior tijdperk, klopt, mee eens, maar dat er nooit hyperinflatie kan ontstaan vanuit deflatie is lulkoek! Perse niet waar. Hyperinflatie kan alleen maar ontstaan vanuit deflatie. Dat is ook logisch als je het stukje hier net boven goed begrijpt.

  Meteen nog een misvatting. Het is ook mogelijk dat er hyperinflatie ontstaat vanuit een gezonde economie. Dat is in de opbouwfase, waar de opbouw van schulden ongecontroleerd de economie in vliegt. Dit is nu niet aan de orde. Zowel Matthijs Bouman, Han de Jong als Armstrong halen steeds boven water. Ze noemen dan Weimar die vergelijkbaar is met de bijna hyperinflatie in 1980. Dit is nu niet aan de orde. Aan de orde is nu schuldengaten dichtprinten.

 • Gerard

  @OBL-Rien
  Een belangrijke denkfout.
  Belastinggeld verdwijnt namelijk niet in het schuldengat van de overheid!
  De reden is simpel, er zijn nog steeds begrotingstekorten in alle westerse landen.

  Het schuldengat van de begrotingstekorten worden uitgegeven als obligaties, waarvoor geld van pensioenfondsen,andere instituten en spaarrekeningen voor gebruikt worden.
  Tot zover is er dus een rondpomping van geld.
  Tot zover kan dat ook niet tot hyperinflatie leiden.

  Maar….
  Wat gebeurt er nu wanneer het vertrouwen in dat schuldengat wegvalt? Dat zagen we als eerste in Griekenland en later in Portugal en Spanje. De rente gaat extreem stijgen. Op dat moment gaan de centrale banken dat gat volpompen. Steeds opnieuw want de begrotingstekorten blijven doorgaan. Dit geld komt per direct WEL in omloop. Dit is puur Zimbabwe, 100%.
  Dit geld komt namelijk in omloop omdat de overheid via die leningen gewoon salarissen mee moet betalen, en natuurlijk alle andere uitgaven. Staatsleningen komen dus per direct in omloop.
  Dit is ook GEEN geldvernietiging, zoals Armstrong beweert, dit is inflatie.
  Elk begrotingstekort is dus geldverruiming!

 • gordijnen
 • Gerard

  Ik geloof dat er toch nog een misverstand blijft heersen over deflatie, inflatie.
  Er zijn 2 soorten inflatie.
  1. Inflatie, alle prijzen.
  2. Kerninflatie, alle prijzen exclusief voedsel en energie.

  Met kerninflatie wordt gerekend door centrale banken. Dit kan dus best inflatior zijn terwijl de prijzen van voedsel en energieprijzen de pan uitvliegen.

  In Japan zijn de prijzen voor voedsel en energie gewoon door blijven stijgen in al die jaren dat er deflatie heerste.

  Dat er in Japan geen hyperinflatie onstond heeft met 2 dingen te maken. 1. Het geld kwam niet in omloop door de consument. 2. De enorme staatsschuld wordt gefinancierd door het binnenland. Een verplichte financiering die banken worden opgelegd.
  Het blijkt dat dit heel lang goed kan gaan. Voor eeuwig? Dat is de vraag.

 • Stafke

  @dave, mooi beschreven, en correct, en toch en toch, meteen iemand (rk) die over papieren turbo’s begint…
  Al die derivaten, hefbomen, enz enz, zijn die niet nbeetje de oorzaak van de mess waarin we nu zitten?
  Ik wens niet te gokken of te speculeren, eerder te behouden. En das tvoordeel, een ons is en blijft een ons.

 • Snel

  Pietje?

 • Dave

  @Stafke

  Iemand die fysiek goud en zilver koopt is een spaarder. Met goud spaart u het eikpunt van waarde. Met zilver spaart u cash en een onmisbare grondstof welke als eerste item van het periodieke systeem verdwenen zal zijn.

  De huidige tijd is niets meer dan mindfuck..

 • RK

  Zijn we het mooi eens :) Dave

  Nu de rest van de mensheid nog.

  @ Stafke

  Koop een zilver of goud turbo met een hefboom van 2. Dan maak je dubbele winst, nog voordat
  de boel op zijn gat gaat. Wel proberen een goed instap moment kiezen.
  Zeker met groter hefbomen.

  Doe ik ook.

 • Stafke

  Wat er ook van zij, al die ‘goud x zoveel in 13 jaar’ heeft eigenlijk niet veel te betekenen he.
  Is investeren op basis van vroegere cijfers nu net niet een ‘don’t do’ bij investeren?
  En voor mij als beginner, die pas half mei is ingestapt, zegt t nog veel minder.
  Moet ik nu ook een artikel schrijven en de goudprijs, zilverprijs en aandelen op 9 maand analyseren? Wat is korte termijn en wat is lange termijn?

  Het bevalt me hoegenaamd niet dat mijn investering blijkbaar pas zal enorm renderen als de economie quasi instort en er armoede en nog grotere (vertrouwens)crisis is.
  Ale ja, de soep, wordt ie wel zo heet gedronken als ie wordt opgediend?

  Maar ondertussen gaan de koopjes door. En inderdaad, geduld is een schone zaak.

 • Dave

  @RK

  Correct, geld uit niets en daar rente over berekenen is het probleem niet. Het probleem is dat de burger niet goed voorgelicht is en zelfs bewust wordt voorgelogen.

  Een fiat valuta systeem kan heel goed samengaan met goud en zilver. Mensen die willen sparen doen dat in goud en zilver. Mensen die willen gokken kunnen in obligaties of aandelen gaan of zelfs gaan banksparen.

  Eerlijkheid, daar draait het om. Momenteel tracht men door kapitaalstromen te leiden en te manipuleren om mensen in het papieren casino te houden.

  Prima als banken schuldpapier verkopen.. prima als overheden schuldpapier verkopen, maar laat de goud en zilverprijs vrij en stop de manipulatie en leugens..

 • RK

  Geld uit het niet is een van de beste uitvindingen sinds het getal nul in de wiskunde is opgenomen.

  Wel is een (computer) spel gespeeld met punten, munten of bitcoins? Juist.
  We sparen de punten graag en willen winnen. Terwijl het om niets gaat.
  Gaat gewoon goed, en we houden ons aan de spelregels. Groots plezier.

  Het probleem is vooral dat dit mechanisme wordt misbruikt.
  En daaropvolgend nog’s rente vraagt dat dus niet terug kan worden betaald.
  Dit eenvoudig en gemanipuleerd mechanisme zorgt voor grote chaos.

  Het monetaire systeem wordt mee vals gespeeld, door verkeerde personen met
  verkeerde doeleinden.

  Geld uit het niets is perfect. Rente op het principiële gecreëerd geld niet.

  Het gaat om vertrouwen. En dat is mogelijk wanneer iedereen wordt geschoold over
  hoe een economie en monetair beleid werkt. En welke modellen welk effect hebben, wel/niet werken.
  Daarbij een ECHTE transparante overheid zodat wij hun kunnen controleren.

  De monetaire basis moet elastisch zijn en aangepast aan de groei en krimp van een economie.
  Dwz wanneer er zoveel producten en diensten zijn dat betalen met 1 cent teveel is voor wat je krijgt
  en ze jou 0.9cent terug moeten geven, dat een land haar monetaire basis verruimt.

 • RK

  Dave,

  De monetaire basis is verruimd: de definitie van inflatie.
  Klopt helemaal.

  Maar de economische krachten zijn/waren deflatoir en verantwoordelijk voor de dalende prijzen.
  De overheid heeft getracht dit tegen te gaan.

  Overheden proberen dit altijd. Dat lukt een tijdje.

 • Dave

  OBL Rien

  Deflatie is gewoon onmogelijk omdat je dan tegen Rothschild zegt Fuck you, wij betalen niet meer voor uit niets gecreeerde euro´s, dollars en yens..

  Je krijgt geen olie, voedsel meer en in het slechtste geval oorlog..

  Deflatie gebeurt dus niet omdat het Rothschild systeem dan breekt..

 • Dave

  @Wijros

  Goed gezien. We leven in een totale maakbare samenleving met een maakbare economie die gedreven wordt door uit niets gecreeerd geld en verdeeld wordt d.m.v. centrale planning (banken + overheid)

  Overheid en banken bepalen voor 75% het BNP..

  Overheid en banken zijn als de dood voor goud in uw handen, maar nog meer voor zilver omdat zilver de regelrechte concurrent van hun uit niets gecreeerde schuldpapier is.

  Be right sit tight… don’t let the bankers bite..

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @WijRos

  Yup, en nu maar wachten tot de Fransen in Mali om hulp vragen….

 • WijRos

  @OBL-Rien

  re. Dat wil zeggen dat er al geld vernietigd is, maar dat de overheden er voor kiezen om dit nu niet te zien.

  Beste Rien, dit geldt natuurlijk voor bijna alle westerse landen. Huizen, land, kantoren, industrie terreinen, groene energie projecten etc. etc. En wat denk je van de enorme wapen/oorlogsindustrie met een mooi woord defensie uitgaven? Patriots naar Turkije terwijl niemand in Syrië er aan denkt Turkije aan te vallen.

 • Q&Q

  @ Gerard (& anderen)

  Hier linkje waar je op de hoogte gehouden wordt van de perikelen rondom onze “kindervriend” :

  https://www.demminkdoofpot.nl/home.html

 • http://www.overbeterleven.nl OBL-Rien

  @WijRos, @Dave

  Re: Deflatie, Japan en Armstrong

  Japan heeft inderdaad geen verkleining van de geldstroom gehad. Door veel geld naar de USA (en rest van de wereld) te exporteren (vendor financing). Hierdoor kon hun economie overleven ook al waren er in eigen land deflationare tendenzen.

  Nu zitten we in een andere situatie: er zijn te veel schulden, meer dan er bezittingen zijn. Dat wil zeggen dat er al geld vernietigd is, maar dat de overheden er voor kiezen om dit nu niet te zien. We doen dus alsof het geld blijft bestaan. Maar omdat het onmogelijk is om de schulden te voldoen zal er op de een of andere manier een vereffening moeten komen. Armstrong stelt voor dat dit via belastingen gaat gebeuren. De belasting wordt opgeschroeft om langzaam maar zeker te verdwijnen in deze schuld gaten. Er wordt dan imo wel geld vernietigd, en dat is dan deflationair.

 • Anna

  Mannen, dit soort discussies is de reden dat ik dit blog met plezier lees. Dank!

 • WijRos

  @ Dave

  re. Nee, Japan had geen deflatie.

  Beste Dave, dit is de eerste keer dat ik dit hoor. Ik ben ook nog maar een beginneling en kan dus nog niet alles weten.

 • WijRos

  Dave, ik heb nog een aantal reactie geschreven bij de vorige editie.