Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De stand van zaken

01-08-2012 Zilverpaul

De Dow Jones stijgt, en zo wordt de Amerikaanse bevolking in de juiste stemming gebracht voor de komende presidentsverkiezingen. Het is echter de vraag of voor die tijd het bouwwerk niet in elkaar dondert. Je kunt het huis immers nog zo fraai behangen, als de muren het begeven stort de boel toch gewoon in elkaar.

Een fraai voorbeeld van dat behangen zijn de maandelijkse werkgelegenheidscijfers.

De Amerikaanse bevolking groeit, en heeft derhalve elke maand 140.000 banen nodig om de werkgelegenheid op peil te houden. In dit overzicht vindt u onder het kopje ‘origineel’ de door de Amerikaanse overheid uitgebrachte werkgelegenheidscijfers. Later worden deze herzien, wanneer men de tijd heeft gehad alle factoren door te rekenen en te betrekken in de definitieve vaststelling.

Het fraaiste is echter het BD model, het birth death model, een uit de statistiek afkomstig rekenmodel om rekening te houden met het aantal geboortes en sterftes in de werkgelegenheidscijfers. Dit model wordt gebruikt in de bepaling van deze cijfers. En wat blijkt? Zonder deze statistische hocuspocus blijken er niet elke maand de benodigde 140.000 banen bij te komen, maar blijkt men er gemiddeld zo’n 90.000 maandelijks te verliezen.

maand origineel herzien BD- model netto
maart +153k +133k +90k +43k
april +115k +68k +206k minus 138k
mei +69k +77k +204k minus 127k
juni +80k +124k minus 44k

Een beter beeld krijgt u echter door het brandstofverbruik in de VS te bekijken, als maat voor de gang van zaken in de Amerikaanse economie. Zoals u kunt zien is het brandstofverbruik zo’n 50 % gekelderd. Zuiniger motoren zullen ongetwijfeld een rol spelen, en wellicht nog enkele andere, maar het grote beeld is dat van een instortend bouwwerk.

Was dit nu alles, was de situatie ernstig maar wellicht niet hopeloos. Echt hopeloos wordt het als u zich bedenkt dat de Amerikaanse economie, en in grote mate geldt dit voor het hele Westen, de laatste 15 jaar heeft gedreven op een kurk van alsmaar uitdijende schulden. Schulden gemaakt door de overheden, schulden gemaakt door de burgers door de alsmaar duurder wordende huizen te bekostigen of te belenen, en hier bovenop een bankensysteem wat druk bezig is het economisch bestel op te blazen. Voeg hier regelrechte fraude en oplichterij aan toe (denk aan het Libor-schandaal) door de grootste banken en het feest is compleet.

Ondertussen is Europa bezig uit elkaar te scheuren, met enerzijds Duitsland, Nederland en Finland, en anderzijds de landen met een centrale bank onder leiding van een Goldman Sachs leerling.

En terwijl de Westerse valuta bezig zijn met een race naar de bodem van de oceaan ( nu daalt de euro sneller, over een tijdje zal de dollar echter sneller gaan dalen) blijven er uiteindelijk maar twee vormen van geld over: goud en zilver.

Laat u niet in de luren leggen door de periode van stilstand en achteruitgang die beide edelmetalen in prijs hebben doorgemaakt. Op een schaal die niet eerder is voorgekomen wordt door de grote niet-Westerse mogendheden goud en zilver ingekocht. Dat dit nog niet in de prijs van goud en zilver tot uiting is gekomen kan aan twee dingen liggen; enerzijds onderdrukken de Westerse banken beide edelmetalen zoveel mogelijk in prijs vanwege het kanarie-in-de mijn-effect, en anderzijds zal het Oosten ook zijn best doen om de prijs nog zo laag mogelijk te houden teneinde zoveel mogelijk in te kunnen slaan. Tot het spul op is, of het prijsvormend corrupte systeem van de Comex ten onder gaat aan zijn eigen falen.

Maar op korte termijn kunnen we ons gaan opmaken voor een ronde QE3. Wanneer dat zal komen is ongewis, maar dàt het zal komen lijkt onomstotelijk vast te staan. De raderen van de economie komen immers steeds meer knarsend tot stilstand, en de zittende macht zal zijn geliefde banksysteem niet zo maar uit handen willen geven.

met dank aan Jim Willy’s Hattrick letter,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • temp242
 • Roi

  Stuk uit de volkskrant! de druk neemt toe!…. (de druk om toe te geven in dit geval)

  Het Europese geduld met etterbakje Nederland is op.

  Nederland ligt altijd dwars in Europa, en het geduld van Brussel is op.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2800/Europese-Unie/article/detail/3296527/2012/08/04/Het-Europese-geduld-met-etterbakje-Nederland-is-op.dhtml

 • ws

  @Theo

  Sri lanka en Ceylon moet natuurlijk Sri lanka zijn, maar veel kruidengroothandels benoemen
  het nog als Ceylon en maar weinig als Sri lanka, dus voor sommige verwarrend.

 • Theo

  @ws

  Beste WS
  kaneel uit Sri lanka en Ceylon
  Dit zijn de zelfde landen.
  Het bezoeken zeer de moeite waard.
  vr.gr.Theo

 • ws

  @gordijnen
  Hier heb ik dan wel echte honing voor nodig.

  Maar wat evenzogoed belangrijk is in combinatie met goede kaneel uit Sri lanka en Ceylon waarvan je de garantie moet hebben dat deze onbestraald is.
  De meeste kaneel op dit moment komt uit China en deze wordt bestraald, ook de kaneel die in de zgn reformwinkels/biowinkels wordt verkocht en heeft totaal geen effect meer voor je gezondheid, en deze dient alleen nog maar als smaakmaker.

 • temp242

  Dank Beste Jullie voor het aanbrengen van het artikel. Straks even lezen…MVG.

 • Theo

  @Roi

  Ja Roi je hoort er weinig meer van
  Wel dat de anderen flink afboeken en dat ze (pensioenfonds glas) de zaak gewonnen hadden naar ik weet ging DNB in hogerberoep.
  gr.Theo

 • Jullie

  Zo, dit houd jullie wel even bezig.

  http://news.goldseek.com/GoldenJackass/1343937720.php

 • Theo

  Het onderstaande kreeg ik toegestuurd: van Hendrik Oude Nijhuis

  Afgelopen week werden we geattendeerd op een interessant rapport van de Boston Consulting Group (BCG), een van ’s werelds grootste consultancybedrijven. Volgens BCG wordt het Westerse schuldenprobleem ernstig onderschat. En aan draconische maatregelen is niet langer te ontkomen…

  Drie soorten schulden

  BCG stelt in het rapport dat je eigenlijk moet kijken naar de totale schulden van een land ten opzichte van de omvang van de nationale economie (bruto binnenlands product oftewel bbp). En dus niet enkel alleen maar naar de overheidsschulden.

  Nee, ook de schulden van huishoudens en bedrijven moeten meegerekend worden. Griekenland bijvoorbeeld kent een enorme overheidsschuld. Maar met de schulden van Griekse huishoudens en bedrijven valt het hard mee.

  Nederland daarentegen kent vergeleken met Griekenland een relatief lage overheidsschuld. Maar hier hebben de huishoudens – vanwege onze huizenmarktluchtbel – juist enorme schulden. Per saldo is de verhouding schuld / bbp voor Nederland zelfs slechter dan voor Griekenland of Italië!

  Flink gegroeid

  De onderzoekers van BCG wijzen in het rapport naar specialisten van de Bank voor Internationale Betrekkingen die berekend hebben dat de totale schuld in het westen – na inflatie – de afgelopen 30 jaar met een factor vier gegroeid is. Uiteraard groeiden de Westerse economieën in dit tijdsbestek zelf ook. Maar als percentage van het bbp is nog altijd sprake van een verdubbeling van de schuld.

  Uiteraard is zoiets onhoudbaar. BCG stelt dat de totale schuldquote van een land eigenlijk niet meer dan 180% van het bbp mag bedragen. Anders vormen schulden namelijk een rem op de economische groei. Overheden, bedrijven en particulieren mogen in dit voorstel elk maximaal 60% schuld hebben ten opzichte van de omvang van het bbp. Alles daarboven – het schuldoverschot – moet worden weggewerkt.

  Mogelijke oplossingen

  Een oplossing is uiteraard om te besparen en dan het schuldoverschot af te betalen. Maar dat zal vanwege de omvang van de schulden leiden tot een diepe recessie, sociale onrust en een lange periode van lage groei. Een andere oplossing is om de economische groei zelf aan te zwengelen. Maar ook dat is in een vergrijzend, veelal weinig concurrerend Europa bijzonder moeilijk.

  Wellicht daarom dat politici aanvankelijk zullen aansturen op een andere ‘oplossing’ om van de schulden af te komen: inflatie. Maar ook dat brengt grote nadelige gevolgen met zich mee – vooral voor de middenklasse – zodra de inflatie ook maar enigszins begint op te lopen.

  Een radicaal plan…

  De onderzoekers van BCG stellen zelf dan ook een vrij drastisch plan voor: schulden moeten worden afgeboekt tot het niveau van maximaal 60% ten opzicht van het bbp voor elk van de drie categorieën door binnen de eurozone als geheel maar liefst EUR 6.100 miljard ‘af te boeken’.

  Een probleem echter vormen de banken. Die hebben namelijk hoge leningen uitstaan tegenover een relatief klein eigen vermogen. Wanneer op die leningen ook maar minimaal moet worden afgeboekt is het eigen vermogen vaak al snel weggevaagd. En dan is zo’n bank dus eigenlijk failliet. Alle grote Europese banken worden in het BCG-voorstel dan ook genationaliseerd. Daarmee zijn de bankschulden uiteraard niet opgelost maar enkel naar de overheden verplaatst.

  Om aan die EUR 6.100 miljard te komen zou een eenmalige belasting op privévermogen moeten komen. Iedere Europeaan met een vermogen van meer dan EUR 100.000,- zou in het voorstel zo’n 34% van zijn privévermogen moeten inleveren om de schulden in de hele Eurozone tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen.

  Of het BCG-voorstel op korte termijn realiteit zal worden? Waarschijnlijk niet. Maar daarmee blijft het schuldenprobleem dus ook gewoon bestaan en zelfs groeiende. Eens echter zal iemand ervoor moeten opdraaien…

  Het volledige BCG-raport is de moeite van het lezen zeker waard. U treft het hieronder aan:

  http://www.bcg.com/documents/file87307.pdf

  of dit de oplossing is ik denk het niet!!!

  Vriendelijke groet,Theo

 • Roi

  Zuid-Korea koopt 16 ton aan goud

  De aankoop van de Bank of Korea is een positief signaal voor de goudprijs. Centrale banken werken met een lange termijn visie en tevens geeft Jung aan dat hij goud als veilige haven beschouwt. Daarnaast is de beperkt de trend zich niet tot Zuid-Korea maar kopen banken wereldwijd nu massaal goud in.

  https://www.amsterdamgold.com/nieuws/beleggen-in-goud/zuid-korea-koopt-16-ton-aan-goud.html

  Ik zie het maar weer als bevestiging dat centrale banken vooral uit Azië en Zuid-Amerika het kennelijk ook zien als veilige haven.

  Dit doet me altijd weer denken aan de Nederlandse centrale bank die een pensioenfonds (glas) op de vingers tikte dat het te risicovol was om goud te bezitten en dat ze dat toen moesten verkopen.

 • temp242

  Beste Gordijnen,
  Vooral veel vis eten. Zoalng die niet radio-actief is en geen vuile vis zoals de Talipa…MVG.

 • WijRos

  @gordijnen

  re. Ik heb namelijk het volgende artikel gelezen en wil graag aderverkalking verkomen.

  Beste Gordijnen, hebt u echt al last van aderverkalking? Zo ja, doen, maar met mate.
  Het is vrij zeker dat Glusoe stroop geen positieve invloed zal hebben op aderverkalking.

 • monica

  zal ik eens wat vertellen gordijnen, dit eet ik al jaaaaaren voor mijn ontbijt met lekker vers bruin stokbrood van een echte bakker, de honing komt van mijn buurvrouw en ik eet de raat erbij op bovendien 10 tabletjes spirulina en verder mediterraan dieet. Ik loop met mij 78 iedereen voorbij -zonder enige pharmadrug- en volg deze blog met groot plezier. Ik houd van jullie

 • gordijnen

  @WijRos

  Hartelijk dank voor de duidelijk uitleg. Natuurlijk ben ik niet afgezet, alleen in de folder staat duidelijk honing en uiteindelijk is het iets anders. De prijs klopte natuurlijk niet, dus ben ik blij met de informatie van Temp242 het echte spul.

  Ik heb namelijk het volgende artikel gelezen en wil graag aderverkalking verkomen.

  http://www.bovendien.com/gezondheid/wat-kaneel-en-honing-voor-je-gezondheid-kunnen-doen

  Hier heb ik dan wel echte honing voor nodig.

 • http://fininfoblog.wordpress.com Fininfo-be

  Hoe komt de LIBOR tot stand komt. Je neemt 16 Londense banken. Deze banken laten Reuters weten wat ze verwachten dat de overnight-rentevoet gaat zijn. Reuters schrapt de 4 hoogste en de 4 laagste en neemt van de overige 8 het gemiddelde. Deze rentevoet wordt vervolgens de referentierentevoet voor meer dan 100 andere rentevoeten.

  Merk op dat de banken vermelden hoeveel ze verwachten dat de rentevoet gaat zijn. Slechts 16 banken bepalen dus een rentevoet die gebruikt wordt in miljoenen transacties ter waarde van verschillende biljoenen en dit op basis van een verwachting, dus niet een officiële rentevoet. Dit is in mijn ogen onbegrijpelijk in deze moderne tijd van computers en het zet uiteraard de deur wagenwijd open naar manipulatie. En wie manipulatie zegt, denkt automatisch aan de goudprijs, allé ik toch.

  Dus kijk eens hoe de goudprijs wordt bepaald:
  Vijf banken bepalen de goudprijs in Londen: Bank of Nova Scotia, HSBC, Société Générale, Deutsche Bank en Barclays. De ‘fixingleider’ stelt een prijs voor en vervolgens simuleren de vijf handel door hun koop- en verkooporders te vergelijken. Ook hier wordt de vraag van een wereldwijd verspreid activa bepaald door handelingen uitgevoerd door slechts een handvol banken.

  http://www.fininfo-be.com/2012/08/04/kijk-op-de-week-van-fininfo-be-36/

 • Gerard

  Wat een rare dag vandaag!
  Een forse tegenvaller van Bernanke en Draghi op woensdag en donderdag. Logisch dat de beurzen fors lager gaan. Een kleine terugvering had ik vandaag zeker verwacht. Maar de DAX ging zelfs bijna 4% in de plus. Italie meer dan 6%!
  Lage omzetten in augustus, dat snap ik wel, maar dan nog.

  Maar goed, met de uitbraak van de USD omlaag stijgt goud en zilver met een gelijk percentage.
  De EUR werd sterker, en dan zakt goud in EUR.

  Voor een echte uitbraak van G&Z zal je moeten wachten totdat de inflatie weer helemaal onder controle is. Dus moet nog fors omlaag. Pas dan komen de QE rondes weer in beeld.
  Of dat nog ooit gaat gebeuren voordat de EUR en de USD crasht? Dat is de vraag.

 • Gerard

  @pietje
  De werkloosheis stijgt ondanks de banengroei vanwege het negatieve saldo.
  Het saldo schoolverlaters tegenover werknemers die met pensioen gaan, voortijdig sterven en vooral degenen die de arbeidsmarkt vroegtijdig verlaten.

  Vooral die laatste groep “arbeidsmarkverlaters” is een bijzonder grote. groep Net als hier stopt de uitkering (ik meen na 6 maanden in de US) en worden niet meer meegeteld.
  Daarnaast, net als in Europa (vooral zuidelijke landen) stijgt het aantal “luchthappers” extreem. Dit zijn mensen die nergens meer van leven (op papier). In de US is een groot deel daarvan “prepper”. Dit zijn een soort communes die geheel zelfvoorzienend zijn. Afgelopen jaar met 100% gestegen tot 25 miljoen.

  Daar komt nog bij dat de payrols partimers dubbel tellen. Veel mensen hebben door de minder uren werk 2 banen. Part timers stijgt enorm in de US. Dit laatse was begin deze week te lezen op CNBC News.

  Dus al met al is het saldo van 163.000 banen gewoon heel dramatisch. En de cijfers lijken anders dan ze zijn. Ik meen ooit gehoord te hebben dat er 250.000 banen erbij moeten per maand om het saldo gelijk te houden i.v.m. met nieuwe aanwas van schoolverlaters.

  Met een saldo van gemmiddeld 100.000 nieuwe banen per maand loopt de werkloosheid gewoon op. Langzaam maar zeker.

 • WijRos

  Beste Gordijnen,

  re. honing

  Als ik mij ook even in deze interessante discussie mag mengen. Wat u gekocht hebt is duidelijk geen honing maar een druivensuiker stroop = glucose stroop. De prijs is er naar dus wat dat betreft bent u niet afgezet.

  Waar wilt u het voor gebruiken?
  Er is niets mis met glucose stroop, als u een aardappel, brood, pasta of rijst eet dan maakt uw speeksel er glucose stroop van!
  Als u gewoon witte suiker eet dan wordt er in uw maag een mengsel van 50% glucose en 50% fructose van gemaakt hetgeen veel lijkt op honing alleen kunt u dat dan niet meer proeven.
  Honing bevat circa 30 % glucose en 40% fructose. Een normaal gezond lichaam kan beide suikers goed verteren en gebruiken. Op veel plaatsen in de wereld wordt een mengsel van glucose en fructose als honing aangeboden. Meestal wordt glucose stroop gemaakt uit zetmeel van aardappelen, tarwe of mais. Dit zijn normale gezonde producten die in elk normaal lichaam voorkomen.

  Ik begrijp dat een aantal mensen denken dat als iets een chemische naam heeft dat het dan direct ongezond moet zijn dit is een grote misvatting. Voor sommige mensen met een bepaalde afwijking kan honing ongezonder zijn dan glucose stroop.

  beste Gordijnen als u toch echte honing wilt dan zult u het toch voor meer geld moeten kopen.

 • temp242
 • Edwin

  HFT trading interview….. Interessant voor de mensen die hier nog niet veel over weten maar wel op de beurs handelen.

  http://www.zerohedge.com/news/interview-high-frequency-trader

 • gordijnen

  @rinse

  Rinse dank voor de informatie. Ik moest vandaag werken, dus daarom bericht nu pas gelezen.

 • gordijnen

  @Lars

  De folder is van supermarkt SKS Den Haag

  1 kilo honing voor 1,49 euro.

  Iemand heeft even voor mij gehaald een aantal potten.

  Nu ga ik eens goed lezen wat erop staat. Glucosesiroop.

  Bereiding op basis van glucosesiroop met honingaroma voor gebak.
  energie waarde 320 kcal /100gr
  Eiwitten 0%, Koolydraten 80%, vetten 0%

  Oftwel wij adverteren met 1 kilo honing maar krijgen glucosesiroop.

  Even google en nu blijkt dit ook nog slecht voor de gezondheid te zijn ipv goed.

  Sorry voor het misverstand. Ik ga hier zeker werk van maken.

 • pietje

  Het Banencijfer VS beter dan verwacht en de beurzen schieten om hoog.
  Maar als je door leest zegt het artikel toch dat de werkloosheid gestegen is van 8,2 naar 8,3 van de beroepsbevolking.
  Maar de banen waren gestegen maar de werkloosheid nam toe wie het snapt mag het zeggen.
  Of wel er zijn waarschijnlijk 200.000 mensen werkloos geworden maar het positieve er zijn 172.000 banen bij gekomen.
  Ja, het is maar hoe je het verteld.

 • rinse

  zuiver nederlandse honing doet 5 euro per kg…
  is onbehandeld. en VOORAL niet verhit
  suiker zit nu op 90cnt, geef je dit aan de bijen, dan heb je goedkope honing..
  niet intrappen..

 • Ethan

  Even los of ik c.q. je het met Wilders eens bent of niet, dit mag ik wel:

  http://www.stopdeeuropesezakkenvullers.nl/

 • seppel

  Gordijnen mag ook iets verdienen, aan 2 euro/kilo haalt den Temp z’n Honda uit de schuur.

 • Lars

  ws :@gordijnen
  Even honing ingeslagen. 1 kg 1,50 euro
  1,50 per kilo ?

  Waar ?

 • ws

  @gordijnen

  Even honing ingeslagen. 1 kg 1,50 euro

  1,50 per kilo ?

 • WijRos

  @Zilverprijs

  re. Mooi is dat de beurs ook mee omhoog gaat

  Beste Zilverprijs, ik denk dat men net als met de obligaties en de edelmetalen de markten manipuleert. Afgelopen woensdag zag je na het niet doorgaan van de QE de markt even vallen en daarna weer omhoog gaan. We zien nu in Europa hetzelfde. Iedereen verklaarde voor deze non-acties dat de markt omhoog ging vanwege de steun zowel in Europa als in de VS. Uiteindelijk leden de beurzen in Azië meer verlies dan hier. Het is toch belachelijk met een instortende economie een steeds maar stijgende beurs te hebben. De omzetten zijn erg dun dus het is gemakkelijk de zaak te manipuleren. Het zal wel met ons vers geprinte geld gebeuren.

 • Roi

  China Official Says Gold Reserves Should Be Increased

  Sun said domestic production should be the main channel for icnreasing reserves, but also recommended that the government buy on the international markets.

  China increased its gold reserves to 1054 tons from 600 tons after the start of the 2008 crisis. The government has long fielded calls for the PBOC to increase gold reserves further, though central bank officials have warned of difficulties in doing so, noting the size of China’s overall reserves and high gold prices.

  https://mninews.deutsche-boerse.com/content/china-official-says-gold-reserves-should-be-increased