Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De stand van zaken

01-08-2012 Zilverpaul

De Dow Jones stijgt, en zo wordt de Amerikaanse bevolking in de juiste stemming gebracht voor de komende presidentsverkiezingen. Het is echter de vraag of voor die tijd het bouwwerk niet in elkaar dondert. Je kunt het huis immers nog zo fraai behangen, als de muren het begeven stort de boel toch gewoon in elkaar.

Een fraai voorbeeld van dat behangen zijn de maandelijkse werkgelegenheidscijfers.

De Amerikaanse bevolking groeit, en heeft derhalve elke maand 140.000 banen nodig om de werkgelegenheid op peil te houden. In dit overzicht vindt u onder het kopje ‘origineel’ de door de Amerikaanse overheid uitgebrachte werkgelegenheidscijfers. Later worden deze herzien, wanneer men de tijd heeft gehad alle factoren door te rekenen en te betrekken in de definitieve vaststelling.

Het fraaiste is echter het BD model, het birth death model, een uit de statistiek afkomstig rekenmodel om rekening te houden met het aantal geboortes en sterftes in de werkgelegenheidscijfers. Dit model wordt gebruikt in de bepaling van deze cijfers. En wat blijkt? Zonder deze statistische hocuspocus blijken er niet elke maand de benodigde 140.000 banen bij te komen, maar blijkt men er gemiddeld zo’n 90.000 maandelijks te verliezen.

maand origineel herzien BD- model netto
maart +153k +133k +90k +43k
april +115k +68k +206k minus 138k
mei +69k +77k +204k minus 127k
juni +80k +124k minus 44k

Een beter beeld krijgt u echter door het brandstofverbruik in de VS te bekijken, als maat voor de gang van zaken in de Amerikaanse economie. Zoals u kunt zien is het brandstofverbruik zo’n 50 % gekelderd. Zuiniger motoren zullen ongetwijfeld een rol spelen, en wellicht nog enkele andere, maar het grote beeld is dat van een instortend bouwwerk.

Was dit nu alles, was de situatie ernstig maar wellicht niet hopeloos. Echt hopeloos wordt het als u zich bedenkt dat de Amerikaanse economie, en in grote mate geldt dit voor het hele Westen, de laatste 15 jaar heeft gedreven op een kurk van alsmaar uitdijende schulden. Schulden gemaakt door de overheden, schulden gemaakt door de burgers door de alsmaar duurder wordende huizen te bekostigen of te belenen, en hier bovenop een bankensysteem wat druk bezig is het economisch bestel op te blazen. Voeg hier regelrechte fraude en oplichterij aan toe (denk aan het Libor-schandaal) door de grootste banken en het feest is compleet.

Ondertussen is Europa bezig uit elkaar te scheuren, met enerzijds Duitsland, Nederland en Finland, en anderzijds de landen met een centrale bank onder leiding van een Goldman Sachs leerling.

En terwijl de Westerse valuta bezig zijn met een race naar de bodem van de oceaan ( nu daalt de euro sneller, over een tijdje zal de dollar echter sneller gaan dalen) blijven er uiteindelijk maar twee vormen van geld over: goud en zilver.

Laat u niet in de luren leggen door de periode van stilstand en achteruitgang die beide edelmetalen in prijs hebben doorgemaakt. Op een schaal die niet eerder is voorgekomen wordt door de grote niet-Westerse mogendheden goud en zilver ingekocht. Dat dit nog niet in de prijs van goud en zilver tot uiting is gekomen kan aan twee dingen liggen; enerzijds onderdrukken de Westerse banken beide edelmetalen zoveel mogelijk in prijs vanwege het kanarie-in-de mijn-effect, en anderzijds zal het Oosten ook zijn best doen om de prijs nog zo laag mogelijk te houden teneinde zoveel mogelijk in te kunnen slaan. Tot het spul op is, of het prijsvormend corrupte systeem van de Comex ten onder gaat aan zijn eigen falen.

Maar op korte termijn kunnen we ons gaan opmaken voor een ronde QE3. Wanneer dat zal komen is ongewis, maar dàt het zal komen lijkt onomstotelijk vast te staan. De raderen van de economie komen immers steeds meer knarsend tot stilstand, en de zittende macht zal zijn geliefde banksysteem niet zo maar uit handen willen geven.

met dank aan Jim Willy’s Hattrick letter,

Zilverpaul

Silverstocks.nl

Disclaimer: De mening van Zilverpaul als columnist is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • gordijnen

  Even honing ingeslagen. 1 kg 1,50 euro.

 • zilverpaul

  Van een van u kreeg ik cijfers toegestuurd dat het brandstofverbruik in de VS weliswaar is gedaald in de afgelopen 5 a 6 jaar ( na tientallen jaren van stijging), maar de daling is aanzienlijk minder dan mijn informatiebron suggereert.
  Ik ga er dan ook van uit mijn uitspraak over de 50 % daling niet juist is, en dat deze aanzienlijk minder is.
  Voor mij een wijze les om gegevens over een gebied waar ik minder thuis in ben extra goed te checken, voor u als lezer een stimulans om kritisch alle informatie tot u te blijven nemen.

  met vriendelijke groet, Zilverpaul

 • http://www.zilver-inkoop.nl/zilverprijs.html Zilverprijs

  Spanje staat inmiddels al weer > 7.3% http://www.staatslening.info/
  Mooi is dat de beurs ook mee omhoog gaat, alleen het edelmetaal en vooral zilver blijft zwak.

 • temp242

  Midden augustus staan beide landen aan 10%.
  Tegen die tijd komen de policorruptici misschien met hun vetbuiken uit hun strandstoelen gekropen. Kunnen ze meteen ronkende verklaringen afratelen:
  “Met de wetenschap die we nu hebben hadden we de zaken héél anders aangepakt”

 • temp242

  En de aan de anderen.

 • temp242

  Slaapwel Gerard.

 • Gerard

  Oei oei!
  Zie het nu net pas! 10 jaars Spanje en italie NA de toespraak Draghi ruim “6,5%” gestegen! Naar 7,17% voor Spanje. Dat terwijl Draghi vanmiddag vanmiddag nog aankondigde misschien weer te starten met opkopen in september (Duitsland ligt dwars, ha ha).
  Dat belooft weer wat!
  Allemaal snel naar Brussel maar weer. De kaviaar staat weer klaar.
  Maar nu nu echt naar bedje toe. Moet vroeg op (9 uur) want ik moet sluiten, anders kan ik nog niet op vakantie.

 • temp242

  Fantasieland, We have a problem.
  Mayday Mayday Mayday…
  http://www.bloomberg.com/news/2012-08-02/ecb-politicians-anti-crisis-bargain-emerges-after-2-1-2-years.html
  Dé verwijten gaan beginnen.

 • temp242

  Tja Gerard.
  Principieel geen Griekenland en geen Spanje. Ik wil geen ramptoerist zijn. En dit is niet als grap bedoelt. Trouwens, ik denk niet dat die mensen ‘ons’ graag de toerist zien komen uithangen(althans onderhuids), maar zoals u weet, zelfs dàt zou ik voelen bij die mensen en dan is de vakantie wat mij betreft al om zeep.Geef mij dan maar Thailand, die lachen met ons.(en ook dat meen ik)lol.MVG.

 • temp242

  Gerard, vooral de reacties van het artikel van dhr. Tissen zijn goed.
  Fijn om te lezen dat er ook aldaar wakkeren zijn.
  En inderdaad ik wil echt eens zien wat die Pippo’s na hun strandvakantie van twee maanden gaan brabbelen.

 • Gerard

  @temp242
  Misschien Griekenland? Even kijken waar al die miljarden Nederlandse euro’s opgeslagen worden?
  Vrouw en kinders willen mee, anders ging ik naar Thailand.

 • Gerard

  Nog eentje voor het slapen gaan.
  Deze keer een goed stukje van Tissen.
  Een banklicentie voor ESM is definitief de genadeslag voor de Euro.
  In Duitsland flinke heibel over gemaakt deze week. Duitsland zou een minderheidsstem hebben in de ECB (elk land heeft 1 stem). Ik ben er bijna van overtuigd dat Duitsland gedreigd heeft de Euro te verlaten op de banklicentie! En zo blijven ze toch een beetje baas over Draghi de Zimbabwe-specialist. Dat is de mening van veel Duitse financieel journalisten, en ben het daar 100% mee eens.

  Prima stuk van Tissen!
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/redactie/column/tissen/2012/articles/iedereen-moet-tegen-banklicentie-esm-zijn.xml

 • temp242

  Egypte is wél degelijk Egypte.

 • temp242

  Gerad = Gerard.

 • temp242

  Nog even dit Gerad, zéker de komende dagen NIET naar Egypte gaan.
  Binnen NU en de volgende dagen terroristische aanslag aldaar. Dààr wil je dan even niet onder een parasolletje liggen.

 • temp242

  Gerard, nog even terugkomend op je post nr.33:
  Het is je VET gegund, op één voorwaarde!
  BLIJVEN POSTEN ALDAAR!
  Koop van je vette opbrengst een leuke tablet!
  En kies een hotel met wifi natuurlijk.

 • temp242

  Beste Gerard,
  Ik heb ooit een dame van in de negentig, zo’n vier jaar geleden horen zeggen dat zij als kind van vijf jaar heeft meegemaakt dat haar vader op één dag vijf schepen kwijt was, haar vader was een reder. De dame in kwestie vertelde me, voor haar, zo’n 85jaar later voor haar, met stokkende stem en tranende ogen dat ze het beeld, gezicht van haar vader van dàt moment nooit heeft vergeten. Schokkend om te horen, toen al, vier jaar geleden.MVG.

 • Gerard

  Toch geweldig mooie dag vandaag!
  Ik was er (bijna) zeker van dat ook Draghi niks kon doen. Daarop had ik calls geschreven en puts gekocht op de AEX woensdagmiddag.
  Mijn beste dag van het jaar. Op de charts zaten we ook aan de bovenkant van de uptrend. Bovendien ruim buiten de keltner channels aan de bovenkant. Dit is zo’n dag waar je soms maanden op moet wachten. Was toch even spannend…
  Morgenvroeg sluiten en een vette vakantie boeken.

 • Gerard

  Lees net op CNBC news dat de werklooscijfers van de US NEP zijn! Met name de payrols op vrijdag.
  Ze tellen gewoon ALLE banen bij elkaar op. Houden dus GEEN rekening met het enorm aantal groeiende part timers in de US. Mensen die twee part time baantjes hebben, worden ook nog eens dubbel geteld.
  Overigens doet Nederland als enige land van Europa dat ook! Vandaar dat we door dit rekentrucje het braafste jongetje van de klas zijn!

 • Gerard

  @temp242
  Juist temp, jij begrijpt het tenminste.
  Niemand heeft ooit eerder de vorige great depression meegemaakt. Voor ons is dat nieuw.
  Het enige wat we kunnen doen is de verschillen tussen toen en nu onderzoeken en aan de hand daarvan handelen op de verwachtingen. Dat doen we hier allemaal want we zijn immers goud en zilver beleggers.

 • temp242

  Inderdaad Beste Gerard,
  Zo had ik ook begrepen.
  Feit is EN blijft dat we biezondere tijden meemaken, tijden die enkel die tachtig/negentigplusser van nu zich eventueel nog kunnen herinneren, mààr deze keer wél op wereldschaal en dit in een zéér complex systeem(electronica, etc)…

 • Gerard

  @Jan
  Ik zou het mis hebben met natural gas? Kan best. Niemand beweert hier toch dat ik het altijd goed heb? Wie heeft dat wel dan? Rogers en Faber ook niet hoor. Beiden zetten zilver op 150 en goud op 5000 eind vorig jaar. Het zijn niet meer dan verwachtingen waar je op reageert. Tegelijkertijd dek je de eventuele verliezen af. dat doet Rogers echt niet anders.
  Dit kan toch niet zo moeilijk zijn dit te begrijpen?

 • Gerard

  @Jan
  Nee hoor. Ik was zeker niet de eerste, maar wel een van de zeer weinigen.
  Het is de eerste keer dat ik dit hoor van Rogers.
  Overigens heb ik steeds geargementeerd aangegeven waarom ik dat denk.

 • Gerard

  @WijRos
  Ik moet zeggen dat ik de daling van de consumptie ook erg veel vind. Overigens moet je nooit productiecijfers gaan bekijken. Die zeggen niks. Hierin zit ook voorraadopbouw (buffer om stijgende prijzen te temperen). Dan heb je nog een saldo import export.
  Maar consumptie -50% kan ik ook haast niet geloven. maar al zou het 20% zijn, dan nog is dat enorm!

  Ik ga toch even zoeken hoe dat in Nederland verloopt. Bij CBS wellicht?

 • Jan

  Gerard je wordt steeds arroganter. Je doet net alsof je als eerste alles zag aankomen terwijl velen jou voorgingen. Ik heb Jim Rogers VEEL hoger zitten dan jou beste Gerard, jij slaat veel te vaak de plank compleet mis. Neem bijvoorbeeld natural gas waar je helemaal lyrisch over was en wat vervolgens inelkaar stortte.

 • Gerard

  Jawel, wereldwijde depressie!
  Gelukkig ben ik niet meer de enige die dit beweert.
  Pas je strategie maar aan… !!
  In depressie beleg je anders.

  Jim Rogers:
  http://www.youtube.com/watch?v=4HkbS4aDCU0&feature=related

 • Roi

  Misschien iets off topic maar ik ben wel blij dat die Amerikanen niet nog meer privacy kunnen aantasten.

  Senaat VS blokkeert cybercrimewet

  Door de wet te blokkeren honoreerde de Senaat het maatschappelijk verzet tegen de wet van een gelegenheidscoalitie van internetactivisten en conservatieven. De eersten vreesden voor de privacy door spionage van de overheid, de conservatieven waarschuwden voor ‘nog meer’ bureaucratie.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/12678147/__Senaat_VS_blokkeert_cyberwet__.html

 • zilverpaul

  @ Wijros
  Beste Wijros, dank voor je feedback.
  De 50 % daling is over de afgelopen 5 jaar, zoals je kunt zien, en niet in 1 jaar. Het stoppen van QE 2 eind 2011 lijkt samen te vallen met een verdere versnelling van de daling in het gebruik.
  Jouw eia-linkjes doen het niet op mijn computer, ik kan daar dus niet op reageren.

  Hoewel ik geen deskundige ben op oliegebied, en er wellicht nog andere zaken meespelen die het verbruik temperen, kan ik mij toch niet aan de indruk onttrekken dat het met de Amerikaanse economie niet zo goed gaat, om het maar voorzichtig uit te drukken.

  mvg, Zilverpaul

 • Theo

  Theo
  groet Theo
  Hallo ik vind het niet pretig wanneer er twee met de zelfde naam op dit forum verschijnen
  snap ook niet dat dit kan.
  gr.Theo

 • pietje

  Dit is ook zo mooi verhaal het is nog steeds niet 100% zeker of dit door gaat.
  Nieuwe Basel 3 bankregels kunnen goudprijs laten stijgen.

  Onder Basel 3 zal fysiek goud in het bezit van een bank voor 100% meetellen als Tier 1 kapitaal met een 0% risico en identiek aan cash worden gesteld.

  Wat is de tier-1 ratio dit is het kernvermogen van banken, uitgedrukt als percentage van het vreemd vermogen. Het kernvermogen is het aandelenkapitaal plus de reserves van een onderneming. Samen met het aanvullende vermogen is dit het garantievermogen van een onderneming.
  Er zijn twee manieren om de solvabiliteit, en daarmee de Tier-1-ratio, van een bank te verbeteren. De eerste is uitgifte van nieuwe aandelen of zwaar achtergestelde leningen met een eeuwigdurend karakter, de zogenaamde kapitaalobligaties. De tweede is het afstoten van uitstaande kredieten of andere risicodragende activa.

  De tier-1 ratio voor goud gaat per 1 januari 2013 in (als het door gaat) dit is al over een half jaar je zou verwacht dat iedereen massaal goud aan het kopen is en de prijs omhoog zou schieten.
  Maar de goudprijs heeft hier nog niet echt op gereageerd sterker nog hij is gedaald als je de dollar aanhoud in euro’s is het zijwaarts gegaan maar dit komt om dat de euro ten opzichten van de dollar zo veel heeft ingeleverd.

  Waar ik nog wel steeds in geloof is dat goud en zilver over 5 A 10 jaar meer rendement hebben op gebracht dan je geld op een spaar rekening. Oké het hangt er wel van af wanneer je bent ingestapt dan kan het misschien wat langer duren maar op de langere termijn zit je goed met zilver en goud

 • temp242
 • temp242

  De Franzozen zijn duidelijk NIET blij met de actie,cfr.uitspraken van Super Mario:

  http://www.zerohedge.com/news/bnp-furious-draghi-jumped-gun

 • Maria

  @pietje, ik vind Zilverpaul daar een goed voorbeeld van. Het wc-eend gehalte van veel van zijn stukjes is hoog.

 • pietje

  Nog even ter aanvulling geen QE3 en de euro is vandaag bijna 1% minderwaard ten opzichten van de dollar zilver daalt en goud ook.

  Ik had hier bij wel 20 linkjes kunnen plaatsen van allerlei kenners en beurs goeroes die totaal het tegenovergestelden beweerden.
  Het begint er steeds meer op te lijken dat al deze lieden aan kartelvorming doen. Op een vaste datum allen maal de zelfden verhalen op het net plaatsen zo proberen ze de markt naar hun hand te zetten.

  Er zijn ook steeds meer gratis info sites die onafhankelijk zijn met hun info over edelmetalen alleen staat er maar al te vaak onder het verhaal advertorial.
  Wat gewoon een advertentie is met een lul verhaal om je weer iets aan te Smirren.

  Veel nieuws briefen en gratis info sites brengen eigenlijk geen echt nieuws over edelmetalen laat staan dat ze een eerlijke opinie hebben over edelmetaal het is maar al te vaak puur eigen belang en niet het belang voor jou en mij.

 • Roi

  @Ethan

  Ik heb al die reacties op die pin actie ook gelezen… leuk! en erg uiteenlopend. Ik blijf zelf toch een voorstander van cash! Blijft gewoon overzichtelijker en je komt niet voor verassingen te staan als er weer ergens een storing is!

  Het zou zo moeten zijn dat banken weer afhankelijk worden van ons en wij niet meer afhankelijk zijn van de banken. Dan zal de service ook wer een stuk beter worden!

 • pietje

  @Theo
  Ik hoorde dat het marsmannetjes waren.

 • Theo

  Ik las gisteren ergens dat de Rothshilds en de Rockefellers achter de droogte in de VS zitten.

 • Ethan

  http://www.nujij.nl/algemeen/winkelier-hield-uit-protest-een-anti-pin-week.18128867.lynkx

  Aan reacties op dit soort algemene sites merk je de laatste jaren toch dat de tendens van het imago van de bankiers aan het verschuiven is zeg..

 • rob

  WijRos,

  Ik begrijp goed je weerzin tegen ingeslapen ambtenarij die inflexibel zich vasthoudt aan ‘regels zijn regels’ en er ondertussen nog een paar bijmaakt. Daarvoor ben ik te vaak tegen een ambtenaar-muur opgelopen. En ben daarom ook voor een zo klein mogelijke overheid en een efficient gereguleerde vrije markt. Maar dan moet die markt wel vrij zijn en niet aan elkaar hangen van corruptie, diefstal en vriendjespolitiek zoals nu het geval is. En zeker niet een conglomeraat van een handjevol bedrijven die bepalen wat op tv, radio, in kranten komt, welk voedsel gezond voor je is een wat niet, welke geneesmiddelen wel toegestaan zijn en niet, etc. Deze bedrijven die streven naar beheersing en niet naar vrije concurrentie en vrijwel alle patenten bezitten op hetgene wij consumeren, zodat elke scheet die je laat een winstmarge voor hen oplevert.

 • WijRos

  @ Rob,

  re. particulier.

  Ik heb een andere definitie voor particulier als u.

  Mijn idee van een particulier bedrijf is dat het bedrijf acteert op een manier wat goed is voor het bedrijf zelf.

  Je ziet tegenwoordig veel zogenaamde particuliere bedrijven acteren zoals bepaalde aandeelhouders (overheidsinstanties) willen. Zo lang de kern van het bedrijf acteert voor zijn missie is dat geen probleem maar dat is vaak niet zo.

  De NS is een typisch voorbeeld. Het heet een particulier bedrijf dat zijn eigen belangen zou moeten nastreven. Dit gebeurt echter niet het bedrijf wordt feitelijk bestuurd door een groep ambtenaren die gemanipuleerd worden door de politiek, vakbonden en belangenorganisaties. De aandeelhouders, overheidsinstanties hebben daar betrekkelijk weinig invloed op. Dit is bij een centrale bank niet veel anders.

  Er zou misschien meer helderheid ontstaan als deze bedrijven publiek werden en veel belangrijker dat ze niet als monopolie opereren. Voor mij is een bedrijf niet particulier zo lang ze een monopolie positie hebben. Alleen bedrijven met veel overheidsinvloed hebben een monopolie positie.

 • rob

  Ik heb geen enkel probleem, beste kerel. De creatie van fiat geld is in particuliere handen en het is niet de overheid die deze ‘invloedloze’ eigenaren aanstuurt, integendeel. De eigenaren van de banken en dus ook de centrale banken controleren juist de overheid via omkoping. Daarom leven we niet in een democratie maar in een fascistische staat waar de overheid alleen oog heeft voor de belangen van de elite. Na de 2e wereldoorlog zijn de diverse centrale banken in Europa zogenaamd genationaliseerd. Als je de statuten van de diverse centrale banken erop naslaat, lees je dat de verschillende staten 100% aandeelhouder zijn. Dit klopt voor zover de aanspraak op eventuele revenuen van de centrale banken. Maar er wordt ook gewag gemaakt van anonieme aandeelhouders die een veto-recht hebben aangaande de beslissingen van de centrale banken.

 • WijRos

  @rob

  Beste Rob, ik begrijp uw probleem. Voor mij is een bedrijf particulier als de overheid geen enkele invloed heeft op de gang van zaken in dit bedrijf. Als u bekijkt hoe de bestuurders aangesteld worden en waar ze weg komen dan zijn er 2 partijen bij betrokken, de overheid en de grote banken. Dat geldt voor de aanstellingen als het beleid. Mensen of lichamen die iets bezitten, hebben 0,0 invloed op de gang van zaken dat is waar Dr Ron Paul en ik problemen mee hebben. Men heeft de FED, ECB en de DNB terecht particulier gemaakt om invloed vanuit de politiek te reduceren. Dit laatste is maar goed anders was het helemaal een puinhoop geweest. Daarom ben ik sterk tegen nog meer invloed van de politiek.
  Het grote probleem van de centrale banken is dat ze geld maken uit niets en dat niet weer terugdraaien zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Dit wordt veroorzaakt door belangen van zowel overheden als publieke bedrijven die ten koste van de “bezitters” gaan. De grote fout in het systeem is dat de bezitters geen invloed hebben op dit mechanisme.

 • rob

  Hier vind je de originele EIA-data over gasoline sales per gallon (en niet per barrel):

  http://www.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=A103600001&f=M

 • WijRos

  Beste Rob en Zilverpaul, ik heb nog eens verder gezocht. Maar van een halvering sinds de top is absoluut geen sprake. Je mag echter wel concluderen dat de VS nog steeds in crisis mode zit.

  http://www.ritholtz.com/blog/wp-content/uploads/2012/02/productpet0213121_big.gif

 • Edwin

  De situatie in USA is iets anders geregeld dan in Europa.
  USA is particulier en in Europa is het een soortement “onafhankelijke” overheid.

 • rob

  Als er niets particuliers zit aan een centrale bank, waarom vraagt Ron Paul dan via een wetsvoorstel om de anonieme aandeelhouders van de FED openbaar te maken?

  http://www.youtube.com/watch?v=uiOu0dATNOA

 • rob

  @WijRos
  “Het is gewoon onzin dat er maar iets particuliers aan een centrale bank zit.”

  Dat nu mister IK-Ros, is klinklare bullshit:

  http://www.usagold.com/federalreserve.html

 • WijRos

  @ rob,

  Beste Rob, dank u wel voor de cijfers die overeenkomen met wat zilverpaul gisteren schreef. Over de CONSUMPTIE vind ik opnieuw, in een ander verhaal, een veel lager cijfer die niet is gedaald!

  http://www.nacsonline.com/NACS/Resources/campaigns/GasPrices_2011/Documents/StatisticsDefinitions.pdf

  Er is veel gewijzigd bij de refiners in de VS, veel aan de oostkust zijn stopgezet. Mogelijk dat een deel van de productie dubbel-geteld werd ik weet het niet maar het is opvallend dat er zulke grote verschillen zitten tussen productie en consumptie. Uit eindelijk is consumptie voor het verhaal van zilverpaul waar het om draait lijkt mij. Er werd dus 3x zoveel geproduceerd dan geconsumeerd en dat is nu teruggebracht naar circa 1,5 keer.

  Van een daling van de consumptie was tot nu toe nog geen sprake zoals uit onderstaande blijkt.

  http://www.eia.gov/oog/info/twip/twip_gasoline.html

 • WijRos

  @rob

  Beste Rob, ik weet al lang dat ik dom ben.

  Alle banken zijn ambtelijke organisaties met hetzelfde volk als in de overheden en in de vakbonden. In Nederland is er al helemaal geen onderscheid meer tussen overheid en de 3 grote banken. Je ziet dan ook vrijwel overal dat de centrale banken verlengstukken van de overheid zijn met een particuliere façade. Het is gewoon onzin dat er maar iets particuliers aan een centrale bank zit.

 • rob

  @WijRos

  Dit heeft Mish over de ‘gasoline sales from refiners’ te zeggen:

  http://globaleconomicanalysis.blogspot.nl/2012/04/understanding-gasoline-sales-by.html