24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De stijgende goudprijs wordt niet gedreven door inflatie

Het is algemeen bekend dat de goudprijs vaak stijgt als de inflatie, of het risico van inflatie, hoog is. Veel beleggers willen als er inflatie is hun vermogen hiertegen beschermen en kopen goud. Sommige analisten denken dat de vraag naar goud momenteel dan ook zo hoog is door het verhoogde risico op inflatie. Het risico op inflatie lijkt op dit moment hoger omdat veel centrale banken hun leningen aanbieden tegen een lage rente en proberen zo meer geld in omloop te brengen. Een econoom van Bloomberg denkt echter dat de stijgende prijs van goud niks te maken heeft met het huidige inflatierisico, maar dat te maken heeft met een andere marktbeweging.

Peter Coy, schrijver en econoom bij Bloomberg, legt uit waarom de analyse dat de goudprijs stijgt omdat beleggers zich willen beschermen tegen inflatie, wellicht niet juist is. Zo is de gemiddelde prijs van consumentenproducten gedaald in plaats van gestegen als gevolg van de de coronoacrisis. Het dalen van de consumentenprijzen wordt veroorzaakt door de dalende vraag naar producten als gevolg van bijvoorbeeld werkloosheid. Deze dalende vraag naar producten is groter dan het dalende aanbod van producten als gevolg van de economische lockdown. 

Aangezien inflatie op dit moment dus nog niet aan de orde is gelooft Peter Coy dat achter de stijgende goudprijs een ander mechanisme schuilgaat; namelijk de dalende ‘opportunity costs’ van goud. Momenteel lenen Centrale banken, waaronder de Fed, geld uit tegen een lage rente. DIt heeft als gevolg dat de rente op bijvoorbeeld staatsobligaties ook gezakt is. Goud bezitten keert nooit rente uit, dus in tijden dat de rente op bijvoorbeeld staatsobligaties hoog is, kan goud een relatief minder waardevolle investering zijn. Nu is er echter sprake van een omgekeerd scenario. De rente op de staatsobligaties is laag waardoor investeren in goud weer extra aantrekkelijk wordt. Hierdoor stijgt de goudvraag en de prijs ervan. 

Kortom, momenteel lijkt het erop dat de goudvraag is gestegen doordat andere beleggingen minder interessant zijn geworden. Dat neemt niet weg dat in de toekomst de goudprijs verder kan gaan stijgen als de inflatie toeneeemt als gevolg van het beleid van de Centrale banken en de aantrekkende economische groei. 

Ook interesse om in goud in te investeren? Bekijk onze gouden munten en onze goudbaren

Bekijk ook