24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De toekomst van ons geld en de zilveren stier

Naar aanleiding van een lezersvraag naar de toekomst van ons geldstelsel wil ik een aantal scenario’s de revue laten passeren wat betreft onze valuta.

Een eerste scenario is dat we doorgaan met onze huidige muntstelsel.

Vanuit de westerse bankiers gezien het ideaal. De muntsoorten, die je kunt zien als een aandeel van een land, staan echter steeds meer onder druk vanwege de steeds maar verder oplopende schulden van de landen. De schulden zijn zo hoog opgelopen mede omdat de overheden garant zijn gaan staan voor de banken cq hun schulden hebben overgenomen. Hoe dan ook, de munten worden minder waard. De eigen bevolking blijft hetzelfde verdienen of krijgt minder loon, en en zij zullen dus verarmen.

Landen buiten de Westerse invloedssfeer, die minder schulden hebben, nemen echter geen genoegen meer met deze westerse rommel omdat het bezit daarvan steevast uitloopt op een forse achteruitgang in koopkracht.

Het systeem van de huidige muntsoorten kan nog even in stand gehouden worden door de eigen bevolking uit te persen door verlaging van de koopkracht, opslokken van de pensioenfondsen, bezuinigingen en verhoging van de belastingen, maar het systeem is uiteindelijk onhoudbaar.

Een tweede scenario waar her en der al over wordt gesproken als alternatief voor de Westerse muntsoorten zijn de zogenaamde Special Drawing Rights (SDR’s), wat een soort mandje is van valuta als de dollar, yen, het Engelse pond en de euro. Dit alternatief wordt gepromoot door het IMF, met als argument dat je met zo’n soort westerse wereldmunt gevrijwaard bent van allerlei grote schommelingen van de afzonderlijke muntsoorten ten opzichte van elkaar. Wat men er niet bij verteld is dat ook deze SDR’s door niets anders gedekt zijn dan de eerlijke ogen van de heren bankiers.

Wellicht zal het de heren lukken dit in de westerse wereld te introduceren, maar één ding is zeker; het zal nooit een wereldmunt worden omdat landen als China en Rusland nooit een munt zullen accepteren die door niets gedekt is. Kortom, de SDR zal het hem niet gaan worden.

https://www.thesilvermountain.nl/img/willemIII.jpg

Uiteindelijk zal men dus naar een oplossing moeten gaan waar iedereen in zich kan vinden, een munt waarvan elke partij weet dat het een intrinsieke waarde heeft. Dat is de enige manier waarop het vertrouwen weer kan worden hersteld.

Zo’n oplossing zou wat betreft de relatief sterke Europese landen de Nordic Euro kunnen zijn. Zo’n nieuwe muntsoort zou bijvoorbeeld voor 3 % gedekt kunnen zijn door goud en zilver. Dat betekent dan dat iedere partij weet wat de munt waard is, en dat het vertrouwen in de munt in één klap gevestigd is. Het betekent wel, dat de huidige euro veel minder waard zal gaan worden, ofwel dat goud en zilver enorm in waarde ( gemeten naar de huidige euro) zullen moeten gaan stijgen.

In Azië en tussen Rusland en China zijn al verdragen gesloten om de handel tussen de landen niet meer in dollars te doen maar in de eigen valuta. In feite zijn dit al voorlopers van het goud gedekte systeem, omdat deze landen rijk zijn aan goud, zilver en/ of olie, ofwel grote voorraden hebben in fiat geld wat (voorlopig) nog enige dekking geeft.

De reden dat China als een bezetene goud aan het inkopen is mag de bevestiging zijn dat de edelmetalen, en mogelijk olie, de fundamenten zullen vormen van een nieuw geldstelsel.

Zie ook dit filmpje op Youtube. Het bijzondere zit hem wat mij betreft in de laatste zin van het hoofd van de World Gold Council, een overigens dubieuze club met een grote invloed vanuit de bankierswereld. Hij stelt dat het de leden van de IMF verboden is om goud als dekking te nemen voor je munt. Simpel, denk ik dan, dan stap je toch uit de IMF?

Hoe het uiteindelijk in Nederland en België zal uitpakken? Mocht de DNB een groot deel van het Nederlandse goud hebben verpatst aan zijn meesters in Amerika en Londen zullen de kleerscheuren groot zijn. Zo niet, dan zal Nederland kunnen meeliften met het Duitse initiatief.

Voor België ziet de toekomst er nog ongewisser uit; het land destabiliseert politiek en economisch gezien in snel tempo, en als het niet uitkijkt valt het ten prooi aan verdere verlagingen van de ratingbureaus waarmee het afglijdt naar een Zuid-Europese status.

Terug nu naar de actualiteit; eindelijk is het vuurtje weer gaan branden op de zilvermarkt. Ondanks het feit dat de CME de margins voor onder andere zilver en goud met 50! % heeft verhoogd spuit zilver omhoog. Een sterk signaal dat de gebruikelijke manieren om zilver en goud naar beneden te krijgen niet meer werken. Wie wil weten voor welke toer de COMEX zich gesteld weet om dit vuur te blussen zie dit blog artikel.

Ondanks de forse stijging in de zilverprijs is de open interest nog wat verder opgelopen, wat aangeeft dat JPMorgan en HSBC, de grote tegenspelers in het zilver spel, hun posities niet hebben kunnen afbouwen maar noodgedwongen hun shortpositie hebben moeten ophogen om de stijging niet nog groter te laten worden. Kunt u nagaan wat er met de zilverprijs gaat gebeuren als de paniek echt toeslaat. Naar verluidt verliest men bij een 3 % stijging van de zilverprijs zo’n 100 miljoen per dag.

De vraag is niet of, maar wanneer de COMEX en LMBA onderuit zullen gaan en de zilverprijs om te beginnen zal gaan verdrievoudigen, om het historisch gemiddelde van 1 op 15 ten opzichte van de goudprijs weer op te gaan zoeken. Of de zilverprijs zou het niveau van het oude Rome weer moeten gaan opzoeken, wat 1 op 8 was ten opzichte van de goudprijs…..

Onderstaand een fraaie grafiek met bijpassend commentaar uit het GATA kamp:

https://www.thesilvermountain.nl/img/zilverprijs-2011.gif

De maart opties die expireren op 23 februari aanstaande staan op voor een groot deel op 28 of 30 $ . Hoewel 28 $ voor de banken het meest ideaal zal zijn, zal men er nog een hele klus aan hebben om de prijs weer naar de 30 $ te drukken. We gaan het zien.

Ondertussen verslechtert de situatie in Europa in rap tempo. Zowel Griekenland, Ierland als Portugal staan zwaar onder vuur en het valt dan ook te verwachten dat binnenkort de val van de dollarkoers weer even gestopt wordt om nu het stokje weer over te gaan geven aan de euro. Zie ook hier en hier.

Tot slot nog iets bijzonders:

Het is ongelofelijk maar waar, maar een vijftal zilver mijnbedrijven schijnen een deel van hun toekomstige zilver productie al vast verkocht te hebben aan de grote banken tegen een vaste zilverprijs van 30 $ per ounce. Niet dat het de Comex, LMBA en de banken iets zal helpen in de zilver stortvloed die nu op gang lijkt te zijn gekomen, maar de domheid van het management van deze bedrijven is onvoorstelbaar.

Des te opmerkelijker omdat juist de grootste spelers die zo’n tien jaar geleden dezelfde fout hebben gemaakt nu net met miljardenverliezen hun posities hebben opgeruimd.

Een laatste opmerking: bovenstaand bericht is door de bankierwereld naar buiten gebracht. Misschien is de wens daarbij wel de vader van de gedachte.

Zilverpaul

www.silverstocks.nl

Bekijk ook