24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De val van de Dollar komt steeds dichterbij

Vandaag is er zeer belangrijk nieuws naar buiten gekomen. De meeste olieproducerende landen, onder andere Rusland, China, en Japan, hebben geheime gesprekken gevoerd over de mogelijkheid om de Amerikaanse dollar niet langer te gebruiken bij hun internationale transacties. In plaats van de dollar willen ze een nieuwe munteenheid creëren, waarmee olie kan worden gekocht en verkocht. Deze munteenheid dient stabieler te zijn dan de huidige Amerikaanse dollar. Deze nieuwe munteenheid zou vanaf 2018 in gebruik worden genomen. Volgens specialisten zijn de gevolgen enorm en zal er een verschuiving van de economische macht plaatsvinden indien dit doorgaat.

http://www.edelmetaal.nu/PaperMoneyInScale.jpg

De nieuwe munteenheid

Volgens The Independent zijn de ministers van Financiële Zaken en de directeurs van de centrale banken van de betrokken landen al meerdere malen bijeen gekomen om in het geheim de plannen voor een nieuwe munteenheid te bespreken. De nieuwe munteenheid zal stabieler moeten zijn dan de dollar en daarom is het idee om deze munt te baseren op een goudstandaard, in combinatie met een mand munten met daarin in ieder geval de Japanse yen, de Chinese yuan en de euro.

Goud

De gevolgen van deze nieuwe munteenheid zullen gigantisch zijn. Niet alleen wordt de Amerikaanse dollar zo buiten spel gezet, ook zal de goudprijs nog verder stijgen. De bedoeling is dat binnen 9 jaar de Dollar niet langer in de internationale oliehandel wordt gebruikt als munteenheid. Als gevolg hiervan zal de waarde van het goud flink kunnen stijgen.

De rol van China

China is één van de belangrijkste initiatiefnemers van dit idee. China zelf is al langer bezig met het kopen van goud en als de grootste verbruiker van olie wereldwijd zijn de belangen van China erg hoog. Zij stellen voor om voordat de nieuwe munteenheid wordt geïntroduceerd, goud te gebruiken als betaalmiddel in plaats van dollars.

Momenteel importeert China 60% van de olie die ze verbruiken. De geïmporteerde olie komt uit Rusland en uit de Golfstaten.

Economische oorlog

Volgens specialisten is het mogelijk dat de volgende jaren een economische oorlog uitbreekt tussen de Chinezen en de Amerikanen om de olie in het Midden-Oosten. China en Amerika hadden de afgelopen maanden al handelsconflicten en het verschil in de persoonlijke belangen wordt steeds groter.

De totale oliereserves van Aboe Dhabi, de Saoediërs, Koeweit en Qatar hebben een waarde van 2,1 triljoen dollar. Voor China is het van groot belang dat ze de invloed van Amerika zo klein mogelijk maken, een ideale manier om dit te realiseren is door de Dollar niet langer te gebruiken als betaalmiddel.

De positie van andere landen

Naast de grote producenten van olie doen ook grote groeilanden als Brazilië en India mee. Volgens topbankiers zijn de onderhandelingen over de nieuwe olie-munteenheid in een dusdanig ver stadium, dat het zeer waarschijnlijk is dat deze munteenheid er ook echt zal komen. Als gevolg van deze coalitievorming zou het mogelijk zijn dat de Britten in de euro stappen, aangezien ze nergens in staat zullen zijn de dollar als betaalmiddel te gebruiken. Indien dat gebeurt staat Amerika volledig buiten spel.
De val van de dollar komt steeds dichterbij, dat blijkt ook uit andere signalen. Zo heeft olieland Iran aangekondigd zijn reserves in dollars te verkopen en over te stappen naar de euro.

Nu de wereldwijde economische groei van ontwikkelingslanden als Brazilië, India en China in een sneller tempo dan in de VS of in Europa plaatsvindt, is het begrijpelijk dat deze landen het financiële stelsel zoals in het Bretton Woods akkoord geregeld is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog willen aanpassen.

Dit verhaal werd naar buiten gebracht door Robert Fisk, journalist van The Independent.

Het complete verhaal vindt u hier.

Bekijk ook