Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De val van de Dollar komt steeds dichterbij

06-10-2009 Rolf van Zanten

Vandaag is er zeer belangrijk nieuws naar buiten gekomen. De meeste olieproducerende landen, onder andere Rusland, China, en Japan, hebben geheime gesprekken gevoerd over de mogelijkheid om de Amerikaanse dollar niet langer te gebruiken bij hun internationale transacties. In plaats van de dollar willen ze een nieuwe munteenheid creëren, waarmee olie kan worden gekocht en verkocht. Deze munteenheid dient stabieler te zijn dan de huidige Amerikaanse dollar. Deze nieuwe munteenheid zou vanaf 2018 in gebruik worden genomen. Volgens specialisten zijn de gevolgen enorm en zal er een verschuiving van de economische macht plaatsvinden indien dit doorgaat.

http://www.edelmetaal.nu/PaperMoneyInScale.jpg

De nieuwe munteenheid

Volgens The Independent zijn de ministers van Financiële Zaken en de directeurs van de centrale banken van de betrokken landen al meerdere malen bijeen gekomen om in het geheim de plannen voor een nieuwe munteenheid te bespreken. De nieuwe munteenheid zal stabieler moeten zijn dan de dollar en daarom is het idee om deze munt te baseren op een goudstandaard, in combinatie met een mand munten met daarin in ieder geval de Japanse yen, de Chinese yuan en de euro.

Goud

De gevolgen van deze nieuwe munteenheid zullen gigantisch zijn. Niet alleen wordt de Amerikaanse dollar zo buiten spel gezet, ook zal de goudprijs nog verder stijgen. De bedoeling is dat binnen 9 jaar de Dollar niet langer in de internationale oliehandel wordt gebruikt als munteenheid. Als gevolg hiervan zal de waarde van het goud flink kunnen stijgen.

De rol van China

China is één van de belangrijkste initiatiefnemers van dit idee. China zelf is al langer bezig met het kopen van goud en als de grootste verbruiker van olie wereldwijd zijn de belangen van China erg hoog. Zij stellen voor om voordat de nieuwe munteenheid wordt geïntroduceerd, goud te gebruiken als betaalmiddel in plaats van dollars.
Momenteel importeert China 60% van de olie die ze verbruiken. De geïmporteerde olie komt uit Rusland en uit de Golfstaten.

Economische oorlog

Volgens specialisten is het mogelijk dat de volgende jaren een economische oorlog uitbreekt tussen de Chinezen en de Amerikanen om de olie in het Midden-Oosten. China en Amerika hadden de afgelopen maanden al handelsconflicten en het verschil in de persoonlijke belangen wordt steeds groter.
De totale oliereserves van Aboe Dhabi, de Saoediërs, Koeweit en Qatar hebben een waarde van 2,1 triljoen dollar. Voor China is het van groot belang dat ze de invloed van Amerika zo klein mogelijk maken, een ideale manier om dit te realiseren is door de Dollar niet langer te gebruiken als betaalmiddel.

De positie van andere landen

Naast de grote producenten van olie doen ook grote groeilanden als Brazilië en India mee. Volgens topbankiers zijn de onderhandelingen over de nieuwe olie-munteenheid in een dusdanig ver stadium, dat het zeer waarschijnlijk is dat deze munteenheid er ook echt zal komen. Als gevolg van deze coalitievorming zou het mogelijk zijn dat de Britten in de euro stappen, aangezien ze nergens in staat zullen zijn de dollar als betaalmiddel te gebruiken. Indien dat gebeurt staat Amerika volledig buiten spel.
De val van de dollar komt steeds dichterbij, dat blijkt ook uit andere signalen. Zo heeft olieland Iran aangekondigd zijn reserves in dollars te verkopen en over te stappen naar de euro.

Nu de wereldwijde economische groei van ontwikkelingslanden als Brazilië, India en China in een sneller tempo dan in de VS of in Europa plaatsvindt, is het begrijpelijk dat deze landen het financiële stelsel zoals in het Bretton Woods akkoord geregeld is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog willen aanpassen.

Dit verhaal werd naar buiten gebracht door Robert Fisk, journalist van The Independent.
Het complete verhaal vindt u hier.

 • Pjotr

  Meer achtergrondinformatie, al eerder bij VPRO gelezen:

  De val van de dollar-het scenario

  Centrale banken proberen verwoed met alle mogelijke machinaties en manipulaties het financiële systeem overeind te houden. Centrale bankiers doen datgene waarvoor ze nu juist niet zijn ingehuurd: de geldpers ongelimiteerd laten draaien. Dit zelfs in de wetenschap dat ook het Amerikaanse BNP een dergelijke kapitaalverpilling niet meer zal weten te trekken. Alleszins duidelijke signalen van naderend financieel onheil. De val van de dollar is nagenoeg niet meer te stoppen.In de VPRO documentaire Tegenlicht is een scenario geschetst van de mogelijke gebeurtenissen op de dag dat de dollar zou vallen en de Amerikaanse economie instort.

  Niet ondenkbaar
  Met de huidige economische ontwikkelingen, kredietcrisis, dalende huizenprijzen, de situatie op de financiële markten enz. is dit scenario niet ondenkbaar meer. Staan we aan de vooravond van dit scenario? Komen we in een stroomversnelling van slecht nieuws? We zien een enorme vlucht in goud, een ernorme luchtbel in de woningmarkten enz. Een kwestie nog van uren, dagen of weken?

  Een realistische scenario?
  Stel dat op een dag de dollar valt. In een scenario dat zich ontrolt in 24 uur buitelen waarheid en fictie over elkaar heen. Om negen uur ’s morgens krijgt een handelaar in Singapore de opdracht om een grote hoeveelheid dollars te verkopen, waarmee hij een ongekend diepe val van de dollar in gang zet. Uur na uur zien we hoe de wereld daarop reageert. Aan het eind van de dag staat correspondent Twan Huys handenwringend voor de camera in Washington, Chinezen maken zich op voor een mogelijke oorlog, en in Amsterdam kan een vrouw haar taxi alleen nog maar betalen met drie pakjes sigaretten. Bekijk hier de uitzending.

  De Amerikanen lenen per dag 3 miljard dollar van de rest van de wereld om het huidige niveau van consumeren op peil te houden. Deze toenemende tekorten vormen een tijdbom onder de huidige wereldeconomie. De vraag is niet of dit scenario werkelijkheid gaat worden maar wanneer.

 • Raoul

 • Pjotr

  Uit de Turbos en Certificaten van vandaag komt dit stukje:

  China zegt nu openlijk dat er een andere
  reservevaluta dan de dollar zou moeten
  zijn. Hoe gevaarlijk is dat voor de dollar?
  De dollar is een vreselijk zwakke munt. Ik zou
  mijn reserves niet in dollars willen hebben. Niet
  alleen China twijfelt er openlijk aan, ook de
  Russen doen eraan mee. Sterker, ook landen
  die tot de bevriende naties van Amerika
  behorens, zeggen hetzelfde. Maar wat is het
  alternatief? Er zijn geen harde valuta’s meer.
  De politici van tegenwoordig weten veel te
  goed dat kiezerssteun te koop is, ten koste
  van hun munteenheid. Kijk, zestig jaar geleden
  waren Nederland, Duitsland, Oostenrijk en
  Zwitserland landen waar je van op aan kon. Zij
  hielden hun valuta’s krachtig.
  Het maakte niet uit wat er gebeurde, aan die
  munten viel niet te tornen. Ik heb me nooit één
  seconde zorgen gemaakt over de gulden toen
  ik die nog had.
  Dat was een prima munt waar je op kon
  bouwen. Ik zou bijna willen zeggen: bring
  back the guilder! Dat is trouwens een grapje
  hè, voor je denkt dat ik ervoor pleit om de euro
  af te schaffen. De euro kan best werken, maar
  een harde valuta zal het nooit zijn.

  Jim Rogers.
  http://www.rbs.nl/markets

 • Sander

  Zeer boeiend. Komt aardig overeen met de toekomstvoorspellingen van Jason Hommel…

 • Zacheüs

  Interessant artikel

  Dit kan spannend worden.

  De yanks, zullen zich niet vrijwillig naar het slachtblok laten lijden, en als de dollar valt, wat hebben ze dan nog te verliezen.

  Ondertussen is de kans groot dat er en run naar goud gaat komen, en goud de $ 1.000,- grens voorgoed gaat verlaten.