24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De verwachtingen voor goud

De afgelopen tijd zijn er kleine schommelingen te zien in de goudprijs. Paniek is er echter nog niet echt. Analisten van de ABN AMRO verwachten dat de goudprijs verder zal dalen. 

Dit jaar

Gedurende dit jaar is de goudprijs in dollars gemeten met ongeveer 7,5% gedaald. Dit resulteert in een niveau van net boven de $1.750 per troy ounce. Waar komt dit vandaan?

Analisten van de ABN AMRO hebben onderzoek gedaan en zien drie redenen die deze daling heeft kunnen veroorzaken maar ook zal laten doorzetten. 

Rente-ontwikkeling

De eerste reden is de rente-ontwikkeling. Er wordt verwacht dat centrale banken voorzichtig zullen gaan proberen om het monetaire beleid om te buigen. In Noorwegen, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Brazilië zijn centrale banken al mee bezig met het verhogen van beleidsrente. De analisten verwachten daarom dat de FED hier in 2023 ook mee zal beginnen.

Dit zal stijgende rentes als gevolg hebben. Maar waarom is dit niet gunstig voor de goudprijs? Wanneer rentes op staatsobligaties stijgen, dan heeft dit als gevolg dat het rendement van obligaties met een laag risico aantrekkelijker worden. De aandacht gaat dan minder naar goud.  

In China is de centrale bank echter bezig het voorzichtig verlagen van de rente. Dit om de economie te ondersteunen.  

Amerikaanse dollar

Daarnaast verwachten de analisten van de ABN AMRO dat de Amerikaanse dollar nog wat zal stijgen. In tijden van een stijgende dollar kan dat goud doen dalen vanwege een negatieve correlatie. Dit komt onder andere omdat de prijs van goud vaak in dollars wordt bepaald. 

Beleggers

Als derde reden noemen de analisten het aantal beleggers dat al goud heeft gekocht. Dit zijn er erg veel. Om deze reden verwachten de analisten niet per se een grote nieuw groep beleggers die interesse heeft in goud. 

De bovengenoemde drie redenen zouden de drijfveren tot een dalende goudprijs zijn volgens de analisten van de ABN AMRO. De verwachtingen vanuit hen zijn dat eind dit jaar de goudprijs op $1.700 per troy ounce komt te liggen en eind 2022 op $1.500 per troy ounce. Uiteraard moet dit nog maar aangekeken worden en is er op het moment niks zeker. Wilt u investeren in goud? Dat kan bij The Silver Mountain in de vorm van gouden munten en goudbaren. Goud is er in verschillende maten en vormen. Op deze manier is er voor ieder wat wils. Daarnaast is het goud dat bij The Silver Mountain verkocht wordt van hoge kwaliteit. Dit wordt bevestigd doormiddel van de verschillende keurmerken waar wij over beschikken. 

Bekijk ook