24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De vloek van de farao

De prijsontwikkeling van de commodities, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, geven duidelijk weer wat de combinatie van tegenvallende oogsten en een aantrekkende inflatie voor gevolg kan hebben voor de prijzen van allerlei metalen, grondstoffen en levensmiddelen. De prijsstijging van basale levensmiddelen wordt uiteraard het meest voelbaar in die gebieden waar de helft van het schamele inkomen wordt uitgegeven aan levensmiddelen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/grafiek.JPG

Zoals u aan de gebeurtenissen in Noord Afrika en de Arabische landen kunt opmaken vallen onaantastbaar geachte dictators als het volk niet meer te eten heeft. Egypte, onder Moebarak een trouwe bondgenoot van Amerika waar miljarden aan Amerikaanse ondersteuning naar toe gestroomd is, staat voor een ongekende omwenteling. Er zit een bepaald soort rechtvaardigheid in, dat Moebarak valt ten gevolge van het Amerikaanse monetair beleid. Ga maar na: de US ( en ECB) printen enorm veel geld, daarop slaat de inflatie toe en stijgen de voedselprijzen, en raakt de US een belangrijke steunpilaar kwijt in het Midden Oosten ( Moebarak). In die zin komt boontje om zijn loontje. Wat helaas ook duidelijk is, dat de gewone bevolking de klos is van deze ontwikkelingen.

In Europa zullen de gevolgen van de prijsstijgingen vooralsnog minder spectaculair zijn. Mits u niet van een uitkering of AOW moet rondkomen, vallen de gevolgen vooralsnog mee. Toch zijn dezelfde bewegingen bezig als elders, alleen worden nu nog de eerste klappen opgevangen door de levensmiddelen distributeurs.

Supermarktketen Delhaize in België heeft zijn franchisenemers verplicht om levensmiddelen te verkopen onder de aankoopprijs. Dit doet men om het marktaandeel te behouden, maar uiteraard gaan de winkeluitbaters hier tegen in protest. In ieder geval is dit een duidelijk voorbeeld dat de prijsverhoging van levensmiddelen nu nog voor de consument niet zo zichtbaar is, omdat de tussenhandel de klappen opvangt. Maar dat dit niet niet lang meer zal duren, moge duidelijk zijn.

Stijgen de prijzen voor de commodities de pan uit, goud en zilver blijven momenteel achter.

Het onderdrukken van de goud – en zilverprijs laat de bevolking zien dat er fundamenteel niets aan de hand is. Hetzelfde spel gebeurt sinds kort ook met de olieprijs. Er zijn nl. twee standaarden voor de olieprijs; de prijs van de WTI Crude oil en de Brent Crude oil. Normaal gesproken zit er 1 tot 2 dollar verschil tussen beide standaarden. De Brent Crude olieprijs is boven de $100 per vat uitgekomen; dit is de echte prijs voor een vat olie. De WTI Crude olie loopt daar momenteel zo’n tien dollar onder, en dit is de prijs die in de officiële statistieken wordt gebruikt.

Kijk, zo hou je de inflatiecijfers beperkt!

Mocht u echter vrezen dat goud en zilver uit de ( commodity) boot gaan vallen: onderstaande

grafieken om er de moed in te houden: de eerste grafiek geeft de verhouding tussen de Dow Jones en de goudprijs weer. Zoals u ziet worden elke keer als de Dow Jones overgekocht is, en goud in verhouding oververkocht, de rollen omgedraaid. Op dat punt zijn we nu aangekomen.

Een zelfde soort grafiek, met een zelfde soort conclusie, geeft de verhouding weer tussen de US Treasury Notes en de goudprijs. Met dank aan de GATA ( link: www.gata.org )

De prijs van goud en zilver zijn vanaf het begin van dit jaar stelselmatig gedrukt. Ondanks dat is het opmerkelijk dat zilver nog steeds boven de $28 koerst en goud boven de $1300. Kortom, fasten your seatbelts!

En mocht u nu al weg willen dromen wat te doen met uw opbrengst:

11 % van de Amerikaanse koopwoningen staat leeg en de verwachting is dat de huizenprijzen nog wel zo’n 20 % naar beneden zullen gaan. Vooropgesteld natuurlijk dat u die kant zou willen opgaan.

Tot slot een heuglijk feit: de FED, de Amerikaanse centrale bank, is nu wereldwijd de trotse eigenaar van de meeste Amerikaanse staatsleningen, en wel zo’n 1, 1 triljard in waarde. China staat nr. 2 met 896 miljard, en Japan heeft brons met 877 miljard.

Maar echt feestelijk wordt het pas als het QE2 programma over een half jaartje is uitgewerkt, de FED zal dan 1,6 triljard aan Amerikaanse staatsleningen in de knip hebben.

Dat is een vloek, daar kan geen farao tegenop!

Bekijk ook