Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De vloek van de farao

07-02-2011 Zilverpaul

De prijsontwikkeling van de commodities, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, geven duidelijk weer wat de combinatie van tegenvallende oogsten en een aantrekkende inflatie voor gevolg kan hebben voor de prijzen van allerlei metalen, grondstoffen en levensmiddelen. De prijsstijging van basale levensmiddelen wordt uiteraard het meest voelbaar in die gebieden waar de helft van het schamele inkomen wordt uitgegeven aan levensmiddelen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/grafiek.JPG

Zoals u aan de gebeurtenissen in Noord Afrika en de Arabische landen kunt opmaken vallen onaantastbaar geachte dictators als het volk niet meer te eten heeft. Egypte, onder Moebarak een trouwe bondgenoot van Amerika waar miljarden aan Amerikaanse ondersteuning naar toe gestroomd is, staat voor een ongekende omwenteling. Er zit een bepaald soort rechtvaardigheid in, dat Moebarak valt ten gevolge van het Amerikaanse monetair beleid. Ga maar na: de US ( en ECB) printen enorm veel geld, daarop slaat de inflatie toe en stijgen de voedselprijzen, en raakt de US een belangrijke steunpilaar kwijt in het Midden Oosten ( Moebarak). In die zin komt boontje om zijn loontje. Wat helaas ook duidelijk is, dat de gewone bevolking de klos is van deze ontwikkelingen.

In Europa zullen de gevolgen van de prijsstijgingen vooralsnog minder spectaculair zijn. Mits u niet van een uitkering of AOW moet rondkomen, vallen de gevolgen vooralsnog mee. Toch zijn dezelfde bewegingen bezig als elders, alleen worden nu nog de eerste klappen opgevangen door de levensmiddelen distributeurs.

Supermarktketen Delhaize in België heeft zijn franchisenemers verplicht om levensmiddelen te verkopen onder de aankoopprijs. Dit doet men om het marktaandeel te behouden, maar uiteraard gaan de winkeluitbaters hier tegen in protest. In ieder geval is dit een duidelijk voorbeeld dat de prijsverhoging van levensmiddelen nu nog voor de consument niet zo zichtbaar is, omdat de tussenhandel de klappen opvangt. Maar dat dit niet niet lang meer zal duren, moge duidelijk zijn.

Stijgen de prijzen voor de commodities de pan uit, goud en zilver blijven momenteel achter.

Het onderdrukken van de goud – en zilverprijs laat de bevolking zien dat er fundamenteel niets aan de hand is. Hetzelfde spel gebeurt sinds kort ook met de olieprijs. Er zijn nl. twee standaarden voor de olieprijs; de prijs van de WTI Crude oil en de Brent Crude oil. Normaal gesproken zit er 1 tot 2 dollar verschil tussen beide standaarden. De Brent Crude olieprijs is boven de $100 per vat uitgekomen; dit is de echte prijs voor een vat olie. De WTI Crude olie loopt daar momenteel zo’n tien dollar onder, en dit is de prijs die in de officiële statistieken wordt gebruikt.

Kijk, zo hou je de inflatiecijfers beperkt!

Mocht u echter vrezen dat goud en zilver uit de ( commodity) boot gaan vallen: onderstaande

grafieken om er de moed in te houden: de eerste grafiek geeft de verhouding tussen de Dow Jones en de goudprijs weer. Zoals u ziet worden elke keer als de Dow Jones overgekocht is, en goud in verhouding oververkocht, de rollen omgedraaid. Op dat punt zijn we nu aangekomen.

Een zelfde soort grafiek, met een zelfde soort conclusie, geeft de verhouding weer tussen de US Treasury Notes en de goudprijs. Met dank aan de GATA ( link: www.gata.org )

De prijs van goud en zilver zijn vanaf het begin van dit jaar stelselmatig gedrukt. Ondanks dat is het opmerkelijk dat zilver nog steeds boven de $28 koerst en goud boven de $1300. Kortom, fasten your seatbelts!

En mocht u nu al weg willen dromen wat te doen met uw opbrengst:

11 % van de Amerikaanse koopwoningen staat leeg en de verwachting is dat de huizenprijzen nog wel zo’n 20 % naar beneden zullen gaan. Vooropgesteld natuurlijk dat u die kant zou willen opgaan.

Tot slot een heuglijk feit: de FED, de Amerikaanse centrale bank, is nu wereldwijd de trotse eigenaar van de meeste Amerikaanse staatsleningen, en wel zo’n 1, 1 triljard in waarde. China staat nr. 2 met 896 miljard, en Japan heeft brons met 877 miljard.

Maar echt feestelijk wordt het pas als het QE2 programma over een half jaartje is uitgewerkt, de FED zal dan 1,6 triljard aan Amerikaanse staatsleningen in de knip hebben.

Dat is een vloek, daar kan geen farao tegenop!

 • Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info()

 • Silverspoon

  DNB dwingt pensioenfonds goud te verkopen! Hoe kan dat? In Nederland?
  De DNB is een private onderneming en dus geen overheidsorgaan. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat de DNB een publieke taak vervult en een andere onderneming voor de rechter sleept vanwege hun beleid om 13% goud te bezitten. Het zou toch bezopen zijn als de ING, ABN of Fortis een onafhankelijk pensioenfonds zouden voorschrijven hoe de samenstelling van hun portefeuille moet zijn? En als klapper op de vuurpijl een rechter bereid vinden om hun eis toe te wijzen. Moet je je eens voorstellen dat de Hema de V&D voor de rechter sleept omdat zij 20% zwarte onderbroeken in het rek hebben hangen. Maar dat is precies wat hier is gebeurd. Is de DNB de Blackwater van de Nederlandse economie?

 • RK

  @Ben
  Ze worden niet goedkoper…

 • RK

  High Five :
  Een huis voor 100 ounce, jongens jullie maken mij super geil

  500 ounce. Ongeveer 16KG zilver.
  Of te wel 500 Euro per troy ounce.

 • Maria

  Het ergste is nog dat deze Wellink hoge papieren heeft als opvolger van Trichet.
  Plaatboeven komen altijd weer aan een ander smerig baantje en hij zal vervolgens de inflatie wel bagataliseren want dat is al die tijd zijn sterkste kant geweest.
  Koop veel op voorraad waar ik al eerder op gewezen heb.

 • AJ

  @Lars van der Heijden
  Weet je nog, dat parlementair onderzoek naar de kredietcrisis? Wellink verschool zich steeds achter het argument dat hij alleen maar waarschuwingen kon afgeven en verder geen middelen had om dingen af te dwingen. Nu blijkt hij toch naar de rechter te kunnen stappen…

 • Maria

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/06/0210_1220_DNB_dwint_pensioenfonds_Glasfabrieken_om_goud_te_verkopen.xml

  Zullen de prijzen wel gaan dalen? Onze Nout probeert zo toch nog de gewone man een poot uit te trekken. Welk pensioenfonds moet gaan volgen van Wellink?

 • Thijs

  De Nederlandse Bank eist dat een pensioenfonds zijn goud verkoopt:

  http://www.zerohedge.com/article/here-comes-executive-order-6102-qe-generation-dutch-central-bank-orders-pension-fund-sell-it

  Is dit een groot/bekend fonds in Nederland?

 • Sander

  @High Five
  Een luguber bericht over die verplichte goudverkoop. Dat het mij niet eens verbaasd is nog angstaanjagender.Past idd in het plaatje van de NWO.
  Of zijn we nu weer ‘in-fan-tiel’ bezig?

 • High Five

  Het is al jammer genoeg dat al onze politici in de zakken zitten van de bankiers vooral van de linkerflank. Wim Kok, Wouter Bos, Lodewijk de Waal…Bankiers Bonussen, een duivels dilemma, eh hmm heb je bakkie voor me. Maar ook van Femke hoor je ook niet hoe het zit.

  Over het pensioen fonds.
  Ik hoop dat de rechter Wellink fijntjes zal mededelen dat geen enkel pensioenfonds in de moeilijkheden had gezeten als ze hun kapitaal in goud hadden geïnvesteerd. Als ik nu eens de 35 dollar voor goud uit 1971 neem en de 1400 dollar in 2010, dan heb ik over 39 jaar een rendement van 1365/35 = 37,916 = 3791,6 % in 39 jaar. Jammer genoeg werkt mijn rekenmachine niet meer om uit te rekenen hoeveel % dit op jaarbasis is.

 • seppel

  oeps, onderbroken. Straf. Vriendelijk verzoek me van dit vervolgverhaal accuraat op de hoogte te houden.
  Met dank.

 • seppel

  Tja, zelfs als zuiderbuur die heel wat sterke staaltjes gewoon is, moet ik zeggen dat dit alles zo onwaarschijnlijk lijkt dat mijn mond open viel van verbazing/ontzetting. Het goede ouwe “koopmanschap” met bewezen waarde én toekomstgericht, wordt dus zomaar in de prullenmand gesmeten. Een goed, voorzichtig en gedegen beleid mag dus niet meer. Stra

 • High Five

  De schrik slaat om me heen als ik hoor dat een pensioenfonds zijn goud moet verkopen. Ik wist eigenlijk wel dat Nederland heel erg in de NWO is, maar dit bevestigd het weer zo sterk. Nederland is ook het enige land dat geopperd heeft om het oproepen tot een bankrun strafbaar te stellen. Dit terwijl notabene DNB er eigenhandig voor heeft gezorgd dat de DSB bank failliet ging. Scheringa was een boef, maar wie was dat niet, aegon is ook een wereldspeler geworden door de verkoop van woeker polissen.(Op vnl. levensprodukten)

  Nout Wellink moet OPROTTEN!! en snel een beetje.

  Smerige Bilderberger die alle welvaart van de mensen naar de elite wil transformeren. Iedere goede vermogensbeheerder adviseert een belegging van minimaal 10% in edelmetalen (dit is volgens de boekjes ) en in de huidige tijd met onzekerheid moet dat 20% zijn.
  Het pensioenfonds staat ijzersterk met de grafiek van goud. Goud gaat in één streep omhoog in de 10 jaars grafiek. De bullmarkt van de edelmetalen is nog jong, nog maar 10 jr oud en dat is stukken minder dan de bullmarkten voor obligaties en vastgoed die maar liefst 30 jr oud zijn. Deze bullmarkten zijn aan hun einde en zijn in 2008 en 2009 de bearmarkt ingegaan. Ik neem aan dat onze bekakte arrogante globalistenlikker het pensioenfonds adviseert om obligaties en vastgoed te kopen.

  Is mijn stelling juist dat als de rechter de NB in het gelijk stelt, onze rechtspraak in niet meer onafhankelijk is ?

  Ik zie nl geen reden weten, niet theoretisch en ook niet praktisch, waarom de rechter DNB in het gelijk zou stellen.

 • Martijn

  @Gerard

  Heb je gezien wat de zilverprijs deed nadat werd aangekondigd dat de rente werd verhoogd? Precies, een spike up! Er spelen op dit moment andere krachten wat wellicht al in mei/juni tot een climax op de comex zal leiden.

 • Wouter

  @Gerard

  Wanneer je verwacht dat het vertrouwen toeneemt dan neemt de vraag naar goud en zilver in negen van de tien gevallen af. Zelf verwacht ik dat het vertrouwen in overheden verder zal dalen. Waarom?

  Om de doodeenvoudige reden dat de reële rente negatief is en dat zal de komende tijd zo blijven. Wat men aan rente op het spaarboekje ontvangt is minder dan de WERKELIJKE inflatie.

 • RB

  @ gerard

  Over vertrouwen gesproken. De Amerikanen – toch niet spaarders van nature – potten op als nooit tevoren. Ik denk dat ze de bui zien hangen. En Nederlanders lenen steeds minder, maar staan wel vaker rood (m.a.w. men heeft wel extra geld nodig, maar wil niet meer zoveel lenen). Uiteraard is dit laatste gewoon lenen van de bank, maar toch zegt het m.i. iets over het vertrouwen. Nou ja, we zullen zien.

 • Gerard

  @RB
  Ik snap best wat je bedoelt, maar je onderschat de factor “vertrouwen”.
  Vertrouwen is de motor van de economie.

 • Martijn

  Misschien moet DNB dan ook meteen met een gefundeerd advies komen hoe met de huidige regelgeving aan de eisen van de dekkingsgraad kan worden voldaan…

 • Martijn
 • wil
 • Pieter

  De Nederlandse Bank laat even zijn ware gezicht zien. Stappen zelfs naar de rechter. Hoe krom kan het zijn in Nederland. Stel je voor dat meer pensioenfondsen d.i. grote spelers goud zou aankopen, fysiek, dan is het echt gebeurd met de macht van de banken en einde manipulatie. Laten we hopen dat de rechter echt recht zal spreken en de DNB terug schopt in hun hok. Maar ja dat geloven we zelf eigenlijk al niet meer. Nee ze zullen wel gedwongen worden tot verkoop en waardeloze obligaties moeten terug kopen.

 • Lars van der Heijden

  http://www.nu.nl/economie/2443425/pensioenfonds-moet-goudstaven-verkopen.html

  Lang leve DNB!!

  Het pensioenfonds voor de glasfabrieken is 1 van de weinige pensioenfondsen die het wel snapt als ik dit zo lees

 • RB

  @ Gerard

  De economie draait weer op volle toeren? Het aantal faillissementen in 2010 was maar net iets lager dan in 2009, maar nog steeds schrikbarend hoog. Verder rijzen de werkloosheidscijfers in de USA nog steeds de pan uit en worden alleen gedrukt door wat boekhoudkundige trucs om bepaalde groepen werkelozen niet mee te tellen.

 • Ben

  vinden jullie al die munten niet veel te duur ?? als ik de prijzen vergelijk wat ik voor de kilo baren betaal zit daar toch 40 euro per kilo verschil in , en dat is best veel geld , zilverkopen kee maar te duur kopen NEE

  mvg BEN

 • AJ

  @Mexican Seastar
  Beste nummer van Robert Long (tekstueel dan) was Toe Maar Jongens de Beuk Erin.
  Is nu actueler dan ooit.

 • Gerard

  Jongens, er gaat iets niet helemaal goed.
  In de EU en de VS is de vraag naar goud&zilver fors afgenomen. De economie draait weer op volle toeren en het vertrouwen van de burgers in economie en geld kan echt niet meer stuk. Crisis is voorbij.

  De vraag naar goud en zilver komt vrijwel geheel uit China en India op dit moment.
  Dat kun je op vrijwel elke website terugvinden. Gisteren schreef ik dit nog (bron CEO: Newton Mining).
  En wat staat er te gebeuren in China en India?
  Forse RENTEVERHOGING!
  We weten toch wel wat dit betekent, hoop ik?
  Voor degenen die dit niet weten kun je het geschiedenisboekje erbij pakken en zoek op: forse renteverhoging 1980…..

 • RB

  Kronwitter (https://shop.strato.de/epages/61286163.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61286163)

  Maple leaf 25,40
  Philharmoniker 25,40
  Silver Eagle 25,70

 • x

  @Mexican Seastar

  Zilver handel is en blijft na mijn mening vaak iedereen voor zich,
  Op het moment wanneer je een prijs afspraak maak op een koers van 30 dollar zal mijn dealer met koers 32 dollar zich wel aan ze afspraak houden van de afspraak.

  Maar stel dat de koers opeens naar 300Dollar gaat denk je dat hij dan mijn gaat verkopen voor 26 euro de munt? Als pietje 260 euro per munt wil betalen?

  Zelfde met inname van zilver maar dan omgekeerd uiteraard. Ja ik neem u zilver terug hebben ze zo gezegt. maar zodra zilver 260 euro per munt doet en iedereen gaat het terug brengen dan is zijn portemonnee ook snel leeg.

  hoop dat me punt een beetje over komt.

 • Mexican Seastar

  @zilver goud
  Amaaai, jij durft nogal! Ik zou het niet …

  En nu jij toch de trend gezet hebt, durf ik ook uit de kast te komen:

  op goud.nl heel wat goedkoper dan … (je weet wel) MAAR:

  1. Waarom is het daar opmerkelijk goedkoper
  2. Is het daar betrouwbaar?
  3. Zij nemen niets af en ik heb het al hoger gesteld: stel dat zilver morgen 300 staat (of iets of veel lagen – hihihi–) kàn ik het dan IN DE PRAKTIJK kwijt ergens anders, waar ze het wèl afnemen?

  -> Ja kan op vele plaatsen goedkoop opkopen, maar kan je het om het even waar kwijt???
  To be or not to be , thàt’s the Q :)

  En Sander ik bedoelde niet “denk je” maar dAnk je” – da’s toch wel een opmerkelijk verschil, gemaakt door een domme tijpfout !!! DANK je !!!

  Slaap zacht allemaal

 • x

  Deze link kenen veel wellicht al,

  http://www.proaurum.de/edelmetallshop/silber/muenzen_anlage.jsp?action=showProductGroup&productGroupId=4028804215366061011536613bf8026e

  directe link naar de 1 ounce munten. Verzenden naar NL wordt wel eens lastig over gedaan de laatste tijd. open grens betekend nog niet altijd alles dus.

 • High Five

  @zilver goud Bring it up!
  Mijn broer wil misschien nog wat kopen. Het bewustzijn in de wereld voor zilver moet nu toch al enorm zijn. Als ik op you tube zoek. ‘JP Morgan Silver’ dan krijg ik 11300 resultaten met gemiddeld minimaal 2000 views en als ik alleen zoek onder zilver dan krijg ik 1,55 miljoen resultaten met gemiddeld een paar duizend views. Allemaal potentiele zilver kopers

 • zilver goud

  Weken gelden had ik al geschreven dat je op marktplaats goed koop Hollands zilver
  Kan kopen nu in eens heeft iedereen het licht gezien!

  Dus even wat anders nu de munten in Duitsland?
  Zie de prijzen van 09-02-2011 recent dus.

  PRIJZEN DUITSLAND VOOR 1 OUNCE MUNTEN
  Maple leaf 25,54
  Philharmoniker 25,53
  Silver Eagle 26,12

  Gemiddelden prijzen in Nederland.
  Maple leaf 28,70
  Philharmoniker 28,70
  Silver Eagle 29,50

  Nu wil ieder weten waar koop ik deze 1 ounce munten
  Morgen op de zelfden tijd plaats ik de link!
  Als er vraag naar is?

 • Mexican Seastar

  Ik wordt – terwijl ik tegen de donders op aan het schrijven (werken) ben – hyper dol van Robert Long’s old songs zoals o.a. ‘Dankbaar, blij en dik tevreden” en “De letter K”- hihihihi !

 • x

  omdat iemand wat roept wordt jij …. ?

  Goh… misschien ooit een huis voor 1 Oz!

  Succes

 • High Five

  Een huis voor 100 ounce, jongens jullie maken mij super geil

 • High Five

  @Lars van der Heijden Zo is het maar net!! LOL De suckers gaan hun goud en zilver voor zachte prijsjes verkopen. Zeker nu er steeds meer mensen in betalingsproblemen komen.

 • Mexican Seastar

  Aaaaaaaaah :) – denk je wel, Sander !

  Prettige avond allemaal ! (Ik heb veel werk te doen, nu ….)

 • Sander

  @Mexican Seastar

  Wat ik van Maloney begrepen heb is dat zo’n shoulder-head-shoulder patroon wel op zilver van toepassingb is, maar dan ‘omgekeerd’; een verdere stijging van de zilverprijs is aanstaande.

 • RB

  @ Lars van der Heijden

  De European Goldsmiths zijn morgen en overmorgen hier in de buurt, dus ik ga eens kijken hoeveel belangstelling er is. Voor de gein zal ik eens een gouden vijfje (erfstuk) en een zilveren Maple Leaf meenemen voor taxatie. Ben benieuwd.

 • RB

  JPMorgan, HSBC Silver Futures Cases Consolidated

  Law360, New York (February 8, 2011) — A judicial panel on Tuesday consolidated class action litigation alleging JPMorgan Chase & Co. and HSBC Holdings PLC violated antitrust laws by manipulating the silver market and potentially reaped billions of dollars while keeping the price of silver artificially low.

  Bron: http://www.law360.com/securities/articles/224556

  Tik op de begerige vingertjes voor JP Morgan?

 • Lars van der Heijden

  RB :Vandaag een huis-aan-huis mailing in de bus gekregen van European Goldsmiths. Het gaat om een bedrijf dat het land in gaat en overal neerstrijkt. Men nodigt mensen uit om met hun goud en zilver (baren, munten, juwelen, de hele rimram) te komen voor een gratis taxatie en eventuele aankoop – gegarandeerd de hoogste aankoopprijs (tuurlijk).
  Wat ik er maar mee wil zeggen: volgens mij wordt het grote publiek wakker en kan de gekte gaan beginnen.

  Dit lijkt me nog geen teken, ze proberen hier juist het goud te onttrekken bij de mensen. Alle domme nederlanders die al goud in hun bezit hebben, sieraden etc zullen het gaan verkopen ipv juist aankopen.

 • Zarathustra

  Het lijkt mij logisch dat zilverbaren wel degelijk kunnen nagemaakt worden: gewoon een baar van het gewenste gewicht in een ander metaal fabriceren met een laagje zilver erover. Tenzij je erin gaat boren zal niemand het verschil zien. Of het economisch rendabel is, is een andere zaak natuurlijk. Ik weet in ieder geval wel dat je met chinees edemetaal (panda enzo) moet uitkijken.

 • High Five

  Voor een ieder die nog in zilver moet gaan. Koop veel, minimaal 50% van al je geld dat je wilt investeren. In mrt kan het gedaan zijn met de fed zilver manipulatie als de future bezitters fysiek willen hebben. Nu wordt het glanzende metaal nog enorm onderdrukt, maak daar gebruik van.

 • RB

  Vandaag een huis-aan-huis mailing in de bus gekregen van European Goldsmiths. Het gaat om een bedrijf dat het land in gaat en overal neerstrijkt. Men nodigt mensen uit om met hun goud en zilver (baren, munten, juwelen, de hele rimram) te komen voor een gratis taxatie en eventuele aankoop – gegarandeerd de hoogste aankoopprijs (tuurlijk).

  Wat ik er maar mee wil zeggen: volgens mij wordt het grote publiek wakker en kan de gekte gaan beginnen. ;-)

 • temp242

  Beste zit, zilveren baren faken? Hoe zo? Hoe kunnen ze dat dan doen? Met goud is dat wel eens geprobeerd dacht, ik, met tungsten/wolfraam, met zilver ‘lukt’ dat toch niet? En ook al dat de zilverprijs al bij laag staat, in elk geval véél lager dan de goudprijs, denkt ik niet dat er zomaar valsmunters onder de zilverbaren actief zijn, anders dan in goud.MVG en een goede avond.

 • High Five
 • High Five

  @Sander Mike Maloney is so cool. Ik begrijp in die video alleen niet als olie naar 10 dollar gaat, dat zilver dan omhoog gaat zoals hij zegt en zeker niet naar de 500 dollar.
  Het valt wel te beredeneren als je zilver ziet als geld. In een tijdperk van enorme deflatie (olie gaat naar 10 dollar) de koopkracht van geld toeneemt en dus zilver (=geld) duurder wordt.

  Wat wordt een dollar waard als alle atm machines niet meer werken. Waarschijnlijk wordt een dollar dan extreem duur ?
  Aan de andere kant weet iedere investeerder dat hij zijn geld niet terug krijgt en wil die munt dus niet hebben en zal die munt waardeloos worden.

  Wie kan mij zeggen hoe het einspel zal verlopen.?

 • Mexican Seastar

  P.S.: @koos en allen:

  Een mogelijk argument tegen is het feit dat zilver al altijd extreem volatiel is geweest en constant dergelijke negerinnetetjes produceert (je weet wel die snoepjes, van binnen moessig wit en vanbuiten bruine chocolade: als je er vele, van verschillende groottes naast elkaar legt, dan krijg je een idee van de toch wel ̬rg volatiele zilverprijs Рlololol !

 • Mexican Seastar

  @koos
  Ik heb, sinds het zilver weer het laag stond enkele weken terug, niets meer gekocht.
  Ik wacht nog op die bestelling en dan koop ik sowieso niets.

  Maar ik was deze keer misschien te voorzichtig. Ik hoop nog altijd op een dipje zoals vorig jaar in februari is gebeurd, maar dan nu aan 25, voor dat maart nog begint. Maar ik vrees ervoor. Zo laag is hij niet gegaan dus ik vrees dat hij alleen maar naar boven zal gaan. En dan ben ik eigenlijk ook heel blij: je moet niet teveel willen in het leven. Voor een stukje reserve houden tegenover wat er komen zal. Mijn geluk is belangrijker dan centjes – al is het van mooi zilver.

  Ik weet niet in hoeverre we kunnen voortgaan op de theorie van Mike Maloney, maar ik wil het wel enigszins ernstig nemen. In dat geval is een dipje, nu het zilver weer even met een nieuwe peak heeft geflirt, misschien niet een goed teken. En dus juist geen moment om bij te kopen / in te stappen. Wie zijn theorie, toegepast op wat mogelijk kan gebeuren deze komende dagen, kan staven of ontmijnen: weze bij deze vriendelijk uitgenodigd :)!

  In elk geval, niemand heeft hier een glazen bol en dus – hoeveel logische en goed onderbouwde redenen je ook kunt aanhalen – het is en blijft speculatie. De economie (net als de politiek) is nu eenmaal geen rationele aangelegenheid… Al ken je de geschiedenis nog zo goed, er zijn altijd nieuwe parameters die sommigen wel en vele anderen niet hadden gezien.

  Dus voor iemand die nu begint:
  Steek er wat in, maar niet teveel. En dat hangt af van wat je voor de rest hebt staan en/of liggen en aan welke intensiteit je kan sparen.

 • Mexican Seastar

  @Sander

  Bedankt voor de zeer interessante link! Ik download vele ervan trouwens, via realplayer, houd ze bij in een mapje.
  Zeer interessant, omdat hij een ganse geschiedenis toont van het monetaire systeem, dat nu aan herziening toe is. The biggest bubble of all is the BIG monetary bubble itself, which has – in fact – no intrinsic value at all – after all. Nixon, the basterd!
  :)

  Groetjes

 • BEN

  owww nou weet hoe ze er uit zien dus niks mis mee tochhhh

  mvg BEN

 • Zit

  Je moet geen zilverbaren kopen, deze zijn duurder en erg makkelijk te faken.

 • BEN

  tja koos wat is laag wat is hoog , klopt , maar ik koop de baren meestal 60/ 70 euro boven de spot , en hou het meestal ook bij baren , deze zijn gewilt , en er is makkelijk af tekomen ze bieden op markplaats al zo rond de 40 plus op de spot en dat zijn dan de grotere jongens , plus ik kan er best wel makkelijk aan komen , dus waarom moeilijk doen toch , plus heb nog wel een 100 gram voor 80 hoor hahaha
  tot typs

  gr Ben

 • koos

  @zilver goud

  En deze visie dan:
  Nieuwe koopkans in zilverVRIJDAG 4 FEBRUARI 2011, Nico Bakker | 4348 keer gelezen
  Zowel de grafiek van goud als zilver staat er zeer aantrekkelijk bij voor de korte termijn koopjesjagers. Ik kies nu voor de zilverchart, vorige week heb ik de goudplaat al besproken.

  Het zilverplaatje oogt positief, spannend en uitdagend. Thans ziet het er naar uit dat de stieren terugkeren in de arena om de uptrend te vervolgen en zelfs te zorgen voor een versnelling van de trend. Hoog tijd om Turbo Tijd Long toe te kennen. Sta mij toe de weekgrafiek voor u te duiden en het meest waarschijnlijke scenario, inclusief de kantelpunten, voor u te schetsen.

  Dat er al geruime tijd sprake is van een positieve ondertoon blijkt uit de serie hogere toppen en hogere bodems, alsook koersvorming boven een fier oplopende gemiddeldelijn. De RSI als spanningsmeter beweegt over het algemeen boven de 50-lijn als bevestiging van een stijgende trendfase.

  Onlangs is er een top geplaatst op 31,25 euro, gevolgd door een correctie, die lijkt op te drogen op 26,40 euro, fractioneel boven een 38,2 procent retracementgrens. Deze hoge retracement, ruim boven de sleepkabel, duidt op een sterke ondertoon. Hierdoor zal er op hoog niveau een nieuwe bodem wordt geplaatst.

  Een en ander leidt tot een versnelling van de trend, waardoor het wat makkelijker wordt om de recente top op 31,25 euro te bereiken en te breken. Boven 31,25 euro kan ik een koersdoelindicatie van 40,00 afgeven. Het moge duidelijk zijn dat bij koersvorming onder 26,40 euro het positieve scenario komt te vervallen.

  Turbo Tijd

  Zolang de koers boven 26,40 euro blijft bewegen, is een eerste rit naar 31,25 euro aannemelijk, daarboven start de tweede rit richting 40,00.
  Actieve RBS Turbojagers noteren deze niveaus op hun actielijst. Met deze kantelpunten in het achterhoofd helpen zij de stier een handje

 • koos

  @BEN

  Ik koop graag bij als het laag staat, de koers (maar wat is een lage koers?); echter op marktplaats gaan bij lagere koersen de prijzen geenszins naar beneden. Ik vind overigens de prijzen op MP en Ebay op dit moment gewoon te hoog. Laatst ging er een 100 gram baartje zilver weg voor €115,00…!!! Niet te filmen. Een gewone Schöne.
  Vroeger kocht ik tussen de spotprijs en de prijs van de groothandels van de baar of munt die ik wilde. En soms had ik mazzel met een object iets boven de spot. Mooi tijden waren dat!

 • koos

  @Mexican Seastar

  Heb jij al bijgekocht?

 • koos

  Beste mensen, dank voor alle informatie en kijk op het zilver-gebeuren mbt nu wel of niet bijkopen. Kon niet eerder reageren wegens PC-problemen. Het juiste moment is natuurlijk moeilijk te kiezen en achteraf bezien had je het wel geweten. Ik wacht even of we nu wel of niet door de $31,00 gaan, zo niet dan kijk ik het nog even aan, zoja dan lift ik mee.

  Mijn voorkeur gaat uit naar baartjes, die vind ik mooier; wellicht is kiezen voor munten verstandiger. Het voordeel van baren is dat je ze kunt poetsen……munten niet want dat gaat krassen.

  Ik heb al wat zilver liggen, allemaal gekocht via Marktplaats en Ebay, echt sprokkelwerk. Nu wil ik dan toch wat erbij, maar meer dan 50 ounce zal niet gaan. Als ik jullie aankopen lees dan voel ik mij een kleine jongen, maar ach ik ben tevreden!

 • Sander

  @Mexican Seastar
  2 pieken, als je de zilverprijs bedoelt, lijkt me voorbarig; dan moet de prijs eerst weer naar beneden gaan.
  Mocht de koers verder gaan oplopen (naar 35 dollar bijv.) en vervolgens weer zakken naar 27 dollar om vervolgens weer te stijgen naar 30/31 dollar en daarna weer te zakken naar 27 dollar schijnt dat een erg slecht teken te zijn: het zg. ‘shoulder-head-shoulder’ patroon.
  zie http://www.youtube.com/watch?v=0Wrrzsrb-wg&feature=related rond de 2min 30.
  Sowieso wel een aardig tweeluik van Mike Maloney tijdens een congres voor bankiers in Moskou.
  Zo’n patroon lijkt mij trouwens erg onwaarschijnlijk :-)

 • rob

  @wortelbea
  Ik blijf graag aan de conservatieve kant!

 • wortelbea

  @Rob,
  Sorry, maar volgens mij is het eind maart 37,8… :o)

 • rob

  @ Zilver Goud

  Zilver eind maart op $ 37,50 per ounce, augustus $50 per ounce, december $100.

 • Mexican Seastar

  Beste Gerard,

  Ik heb al veel van jouw stukjes geleerd. Je weet veel en je hebt een brede visie en veel bagage.

  Ik kreeg geen economie op school, deed wetenschappen-wiskunde en ben niet thuis in economie en zeker niet in economische termen e.d.. Het enige waarin ik investeer is fysiek zilver, verder spaar ik en speel ik niet op de beurs. Vroeger niet en nu ook niet. En morgen allicht ook niet, tenzij in bvb. Bekaert voor 1000 Eurootjes: Bekaert investeert in China en is verantwoord bezig op vele gebieden tégelijk (gaat voor de èn – èn – visie, niet de of – of visie ) of in Moortgat (je weet wel van ‘Ssssst, hier slaapt de duivel !”)…

  Maar ik kreeg wel aardig wat geschiedenis en probeer me vandaag dus te verdiepen in economie en geo-politiek, dat ik wil plaatsen in mijn kennis van geschiedenis… Ik wil verbanden kunnen leggen en soms zijn te technische termen of te specifieke analyses wat te moeilijk voor me om het in een breder perspectief te kunnen plaatsen.

  Ik zit dan ook met vragen.
  In plaats van mijn frustraties over wat ik wel en niet begrijp door elkaar te gooien, zal ik voortaan duidelijke vraagjes stellen en serieus gedoseerd.

  Is dat ok voor jou? En voor de anderen?

  Hier mijn eerste vraagje:

  Hoe zit dat juist: als er 2 pieken kort op mekaar volgen, dat dit een slecht teken aan de wand kan zijn? Kan je me wat helpen beter te begrijpen wat je bedoelt?

  Dank & de beste groetjes !

 • Martijn

  End of the USD, currency revaluation,COMEX shorts and New precious metal currency:

  http://www.youtube.com/watch?v=IncyFDTR9MA

 • Lars van der Heijden

  RB :Ik denk dat ik meteen maar voor een hotel ga. Of vier stations. Of… nou ja, toch eerst maar eens langs Start.

  haha

 • RB

  Ik denk dat ik meteen maar voor een hotel ga. Of vier stations. Of… nou ja, toch eerst maar eens langs Start.

 • Lars van der Heijden

  Zou mooi zijn als het 100 ounce voor een huis zou zijn. Dan kan ik in verschillende huizen wonen ;)

 • Wouter

  @Sander

  Dat zou heel goed kunnen.
  De geschiedenis leert ons dat een gemiddeld huis 200 ounce goud kost.
  In crisistijden ligt dit meestal rond de 100 ounce.

  Aangezien in zulk soort tijden de goud/zilver ratio op 16 ligt zou je uitkomen op
  1600 ounce voor een gemiddeld huis. Aangezien zilver steeds schaarser wordt en een hele belangrijke rol kan innemen in een nieuw monetair stelsel zou dat best eens een stuk lager kunnen liggen dan 1600 ounce!

 • Sander

  @Martijn,

  Zoek eens op youtube naar Mike Maloney, volgens hem is 500 oz in de nabije toekomst al genoeg voor een huis.

 • AJ

  Voor de liefhebbers: een calculator die de geldontwaarding in de VS berekent tussen twee willekeurige punten tussen 1913 en 2011: http://www.minneapolisfed.org/index.cfm

 • Henk

  @Rudolf
  Dat is een kwestie van prijs Rudolf.
  Puur zilveren bullion coins voor 25% over spot (incl. BTW) of ‘scrap coins’ ruimschoots onder de spotkoers.
  Ik heb zelf beide; zilver is zilver. Zoals hierboven al gezegd, via bijv marktplaats kun je voordelig aan zilver komen, vooral ook omdat je geen btw betaalt.
  In de VS worden zilveren munten met vaak lage gehaltes ook gewoon verhandeld in zakjes met een bepaald gewicht.

 • Rudolf

  Ik zou alleen PUUR zilver kopen, geen “vervuild” Nederlands oud zilver wat verre van puur is. 999% Puur zilver is later altijd beter verhandelbaar, zeker de drie bekendste beleggingsmunten als de Maple Leaf, Wiener Philharmoniker en de Zilver Eagle.

 • Gerard

  Zilver komt nabij de 31. Dit is de vorige top.
  Een belangrijk punt.
  ketst het daarop af, dan heb je een dubbele top. Meestal een slecht teken.
  Zet het met enig gemak een nieuwe top neer boven de 31, dan is het PLANKGAS!

 • Pieter

  Misschien een tip, probeer op bv marktplaats zilveren tientjes en vijftig gulden munten te kopen. Zijn meestal nog erg mooi, weinig tot geen slijtage en je betaald net iets onder de spotprijs. Ik heb er al heel wat gekocht de laatste tijd. Tientjes zijn 18 gram puur en je betaald daar nu zo’n 11,50 a 12 euro voor. Dus twee tientjes wegen meer dan bv een maple leaf maar kosten samen minder. Zelfde met de 50 gulden munt 23 gram zuiver en dat voor 14 a 15 euro.
  Gewoon MP afstruinen is nog leuk ook om te doen. Kijk wel uit als je per post doet zorg dat je even tel. contact hebt gehad. Weigert de verkoper te bellen of zijn nummer te geven laat hem dan maar. Uiteindelijk heb je een mooie partij grote zilveren munten voor een redelijke prijs.
  Groet Piet

 • BEN

  en de zilver baren RB misschien koop ik die te duur

  mvg BeN

 • RB

  Zilveren Maple Leaf:

  Kronwitter Munzen: 25,30 euro
  Andreas Heubach: 26,24 euro
  Silvermountain: 27.90 euro

 • BEN

  wat betalen jullie voor de baren en of zilveren munten boven de koers zeg maar , want op de koers is niks te koop

  laat eens wat horen

  mvg BEN

 • Mexican Seastar

  @ koos,

  Als je nog niets kocht, koop dan nu. Er is veel meer kans dat het vanaf nu omhoog gaat, dan omgekeerd.

  Maar gewis je ervan dat zilver volatiel is en je geduld moet hebben, wanneer het weer naar beneden is gegaan.
  Je hebt in 1 ding voorsprong op ons: indien zilver morgen gebrekkig gaat presteren, dan ben je niet zo verwend als wij zijn geweest (terwijl ons zilver behoudend, omdat we nu eenmaal nòg meer van zilver verwachten, wat op zich heel realistisch mogelijk is, maar ons juist daarom misschien soms wat in slaap wiegt).

  Maar alles hangt af van je gehele financiële vermogen (ook wat je overhoudt om te sparen, bvb.) om geduld te hebben en ook een koppel stalen zenuwen (die wij nog niet hebben nodig gehad, maar ik hoed me er wel voor, dat ik ze misschien ooit toch zal moeten bovenhalen.

  Ik steek niet meer dan 25% van mijn vermogen in edelmetaal. Maar dat is op zich heel veel: omdat ik ook heel straf spaar: 15% van mijn huidige vermogen per jaar.
  En dat zet ik om in cash, en in de 2de instantie in zilver. Maar het cash is heden ten dagen voor mij niet veel waard, vandaar dat ik zilver in bescheiden aantallen blijf bijkopen.

  M.v.g. en succes !

 • x

  @Lars van der Heijden

  Wat reken je dan onder goederen mee zoal?

 • Lars van der Heijden

  Ik zit gewoon 80% in zilver ;)
  Paar % goederen
  Rest Virtuele euro’s ;)

 • Mexican Seastar

  Sorrie Maria, ik bedoelde @koos !

 • x

  Zelf zit ik 60% zilver 30% goederen 10% betaal munten,papier. de euro dus.

  Heb 2 weken geleden al verkoop deals voor Feb en maart gesloten.
  zodra het loon binnen is wordt dit gelijk omgezet in zilver. Dit doe ik pas een maand of 5.

 • Mexican Seastar

  @Maria
  Ik zit met ongeveer hetzelfde: ik heb in januari een klein beetje bij gekocht, toen zilver rond de 27 stond, omdat ik er echt vanuit ging dat het nog verder ging zakken (tot rond de 25). Maar dat is dus niet gebeurd. Ik wil echter nog bij kopen. Ik koop enkel bekende munten zilver…

  Er zijn plaatsen waar ik goedkoop kan opkopen, maar daar kan je je zilver niet kwijt, in de toekomst, als je het dan weer kwijt wilt.

  Hoewel verkopers die ook aankopen menen dat ze zilver van je overnemen, ook indien je het elders kocht, zolang het maar zuiver en echt is (en dat kunnen zijn naar het schijnt als geen ander voor je nagaan), kopen ze het over — ben ik nog altijd niet geheel overtuigd of dat in de praktijk zo vlotjes zal gescheiden, wanneer het zilver torenhoog staat, haar peak heeft bereikt en iedereen bij de weinige afnemers hun zilver staan aan te bieden.

  M.v.g.

 • Henk

  koos :
  Ik heb te lang gewacht met bijkopen; vraag: nu nog bijkopen of ff wachten op eventuele dip, die wellicht niet meer komt? Graag jullie mening. Thanks!

  Probeer voor jezelf te beslissen hoeveel van je vermogen in fysiek edelmetaal wil vastleggen. Conservatieve percentages zijn 5 tot 10%, als je bullish bent over goud/zilver misschien 30%
  Meer zou ik niet aanraden.

 • Maria

  De goud-zilverratio is nu 45.
  Dat wordt zeeeeer interessant mensen!!!

 • BEN

  iets kopen en steeds bij kopen als het stijgt of daalt koos , en zeker niet aan de zijlijn staan
  en dan natuurlijk de vraag wat koop je munten baren en tegen welke
  koers
  laat maar eens horen want daar praat niemand over hier koop je wel voor de JUISTE prijss

  mvg BEN

 • zilver goud

  @koos
  Citaat dus niet mij mening !
  Serge Farra analyseert ETF grafieken
  De zilver bounce ging een stuk verder dan ik had verwacht.

  Edelmetalen zijn de laatste tijd moeilijk te traden. Aangezien de bounce van de SLV Zilver ETF vanaf de $ 26 sterk lijkt, zou het me niet verbazen als SLV richting $ 31,50 ralliet tot eind maart.

  Op die manier ontstaat een megafoonformatie. Dat is waarschijnlijk voldoende om de zilver shorts uit te knijpen, voordat zilver écht gaat dalen.
  http://www.inveztor.nl/pagina/blog/view/12970

 • koos

  Ik heb te lang gewacht met bijkopen; vraag: nu nog bijkopen of ff wachten op eventuele dip, die wellicht niet meer komt? Graag jullie mening. Thanks!

 • Martijn

  Het zou toch wat zijn als je straks voor 2500 oz zilver een mooie woning kunt kopen, zonder hypotheek! :)

 • temp242

  Beste Frits, verklaar je nader aub, begrijp je niet goed.

 • zilver goud

  @ZackZilver
  Wacht maar als de grote grijzen massa realiseert dat zijn spaargeld aan het verdampen is dan pas komt de echtte rush op gang.
  Dit gaat volgens mij gebeuren binnen twee jaar waar ik dit op baseer lees dit citaat maar eens.
  Het lijkt erop dat naast de schuldencrisis ook inflatie één van de centrale economische thema’s van 2011 zal worden. Over de gehele wereld bereiken ons berichten van de steeds stijgende inflatiecijfers. Ook in Nederland is de inflatie over december 2010 op 1,9% uitgekomen. De officiële verklaring van de meeste regeringen is dat dit komt door de aantrekkende economie. De belangrijkste oorzaak van de oplopende inflatie is echter de inflatie-export door de Verenigde Staten ten gevolge van het zeer losse monetaire beleid en het creëren van onbeperkte hoeveelheden nieuwe dollars die de wereld overspoelen.

 • zilver goud

  @ZackZilver
  Vergeet niet dat zilver in januari erg beweging was er werd veel onrust gecreëerd.
  Als je nu de diversen blogs leest dan zijn de (experts) in hun verhalen 180 graden gedraaid.
  Nu zilver weer in de lift zit als het morgen weer zakt lees je weer een ander verhaal.
  Met dit in je achter hooft vind ik dat er veel Silver Eagles zijn verkocht ben wel benieuwt wat februari laat zien.

 • Frits

  @temp242
  Je leest er snel te veel en achteraf ben je misselijk?

 • zilver goud

  of wel 23,25 euro per ounce nog 1 euro om hoog en we staan gelijk

 • ZackZilver

  @zilver goud
  Misschien hoog gekeken naar voorgaande jaren maar het stelt toch nog steeds helemaal niets voor.
  6,5 miljoen x 30 is voor 195 miljoen USD wereldwijde vraag in een maand naar Silver Eagles. Dat is simpelweg peanuts.

 • Wouter

  @Marc

  Wanneer politici besluiten er één politieke unie van de maken hebben wij als burgers geen andere keuze. We wachten het af. Het zullen nog spannende tijden gaan worden.

  De rente voor Portugal staat op het hoogste punt ooit!
  http://bloom.bg/br5sxJ

  Goud en zilver kunnen nog wel eens meer euro’s waard blijken te zijn dan dat menigeen denkt.

 • Wouter

  @x

  Zilver $ 31,21
  SLV $ 30,44
  Goud $ 1.430,60

 • Marc

  oke, de verenigde staten van europa.
  De schuldenberg blijft even groot en daar veranderd helemaal niets aan.
  Per definitie veranderd er helemaal niets, alleen hebben we dan helemaal geen inbreng meer en betalen we ons verder blauw aan de pigs landen.
  Voor mij GEEN verenigde staten van europa.

 • AJ

  @Lars van der Heijden
  2 januari? Laat dat nou net de datum zijn die ze bij Kitco voor het gemak maar even weglaten:
  http://www.kitco.com/scripts/hist_charts/monthly_graphs.plx

 • Nico

  Goud heeft de toekomst (en zilver dus ook die lift gewoon mee):
  http://ronniealt.wordpress.com/

 • Lars van der Heijden

  $31,10 was de top geloof ik, op 2 januari 2011

 • AJ

  @AJ
  Nee, ik vergis me. De vorige top was 30,7. Maar toch…

 • AJ

  @x
  30,5 , dacht ik. Hij staat nu op 30,3

 • x

  hoeveel was exact de vorige top? hij doet het aardig goed vandaag.

 • AJ

  Jeetje, hij komt nu wel verrekte dicht bij de vorige top…

 • temp242

  Beste AJ, inderdaad de exposure van ‘onze’ banken aan Ierland, Oh Boy!, en stel je eens voor als Ierland zou zeggen, Fuck you all (idiots!)?By By welvaart(staat) by ons!MVG.

 • zilver goud

  Over de maand januari 2011 heeft de Amerikaanse munt 6.422.000 Silver Eagles verkocht. Ondanks de gedaalde zilverprijs blijft de vraag naar deze munten onverminderd hoog zoals blijkt uit de record verkopen in januari die bijna de helft meer zijn dan in de vorige record maand november 2010. Keer op keer blijkt dat de fysieke vraag naar goud en zilver onverminderd hoog blijft, ondanks te schommelingen van de goud- en zilverprijs.

 • Seppe

  En inmiddels kruipen we rustig boven de 30, benieuwd of we dit houden.

 • Sander

  @Zit,

  Ik ben het absoluut niet eens met je mening over Jim Rogers en Marc Faber.
  Kijk maar eens naar de tegenlicht aflevering ‘buigen of barsten’.
  In die aflevering nemen beide heren echt geen blad voor de mond..
  Overigens schuwt het programma tegenlicht de kritische noot m.i zeker niet, afgezien
  van de flater van gisteren dan.

 • AJ

  @temp242
  Steeds als ze het hebben over ‘Ierland redden’, dan bedoelen ze onze banken, die anders met enorme verliezen te kampen krijgen. Het gebeurt heus niet uit liefdadigheid.

 • Martijn

  Tegenlicht had een leuk begin maar een slap eind. De politiek ziet het overduidelijk graag zoals het in de docu is weergegeven. Er is geen eensgezindheid binnen Europe en de onrust zal dit alleen maar verergeren. Die totalitaire overheid die ze zo graag willen gaat er ongetwijfeld komen, maar het zal verstrekkende gevolgen. Goud en zilver hebben daarbij geen betekenis meer.

  Er spelen op dit moment zeer interessante zaken binnen de zilvermarkt.. De Wynter persoon op het JPM forum van Yahoo zou wel eens de waarheid kunnen spreken. Lees vooral bijgesloten link:
  http://messages.finance.yahoo.com/Business_%26_Finance/Investments/Stocks_%28A_to_Z%29/Stocks_J/threadview?bn=10073&tid=385820&mid=385820

  Ontslagen traders die voorheen in het kamp van Blythe Masters werkzaam waren hebben zich tegen haar gekeerd. Dit zal verstrekkende gevolgen hebben..

 • temp242

  Om even terug te komen op de uitzending van Tegenlicht, gisteren.
  Ik vond het wel eervol en moedig van dhr. Geert Mak om te stellen bij wijze van besluit dat Europa een democratie moet worden. Die kan tellen!

 • temp242

  Inderdaad Beste Zit, de Verenigde staten van Europa? Laat me niet lachen, lees net dat de Ierse banken nog eens VIJFTIG!!! miljard euro nodig hebben, nodig hebben voor wat???En vergeet niet de Verenigde staten van Amerika tot daar aan toe, want die kunnen dankzij hun absoluut top-militair-complex steeds weer een oorlog beginnen of eender waar vuurtje gaan stoken, Europa hééft niet eens een gemeenschappelijk leger!!! Wat gaan die politiekers in Europa beginnen als bijvoorbeeld de Moslimbroeders aan hun deur beginnen te kloppen??? Obama, will you help Us, We The United States of Europe??? Om je krankjorum te lachen gewoon, en verder denk ik niet dat Obama en Co, het zover laat komen om tot één Europa te komen, die heeft liever verdeel en heers, zie nu recent in het midden-oosten , héél comfortabel voor Amerika, even afleiding voor hun eigen shit. Een wereldregering dàt dreigt er wel aan te komen, als we door het tijdperk van totale chaos zijn gepasseerd.MVG.

 • Zit

  Marc Faber en Jim Rogers krijgen betaald om op zo’n aflevering hun verhaal te doen.

  Ze zitten daar puur voor eigen gewin, niet om je te informeren.

  Ze weten de waarheid zelf wel hoe het zit, en dat zeggen ze ook als ze hebben over dat de prijzen van commodities stijgt door het printen van geld.

  Echter wat ze niet doen is zeggen dat het probleem van al het slechte ligt bij private central banks, omdat ze dan niet meer worden uitgenodigd.

 • AJ

  @Zit
  Niet helemaal met je eens. De oorzaken heeft Tegenlicht al behandeld in voorgaande afleveringen. Zo herinner ik me uitgebreide gesprekken met Marc Faber en Jim Rogers. Neemt niet weg dat dit inderdaad een zwakke aflevering was. Misschien niet zo’n goed idee van de makers om een (pro-Europa) politicus als Kees Vendrik het scenario te laten schrijven. Te weinig fantasie.

 • Zit
 • Zit

  Enige wat politici kunnen is geld van de ene groep weghalen en aan de andere groep geven. Waardeloos bij default dus.

  Daarnaast wordt Tegenlicht uitgezonden op Nederland 2, dit betekent al dus dat het onderdeel uitmaakt van de propaganda machine, en iedereen moet beseffen dat de waarheid niet in dit soort programma’s ooit naar voren zal komen.

  In tegenlicht wordt gepraat over de ‘val van de Euro’ omdat alle eurolanden in staatsschuld zijn, maar daar blijft het dan bij, ze gaan niet verder in waarom de eurolanden in staatsschuld zijn, en hoe. Dit doet het propaganda machine altijd, er wordt nooit echt ingegaan op het probleem, ze blijven maar doorzaniken op 1 op-zich-zelf nietszeggend issue.

 • RK

  Zojuist gekeken naar Tegenlicht: De dag dat de euro valt.

  Geen pareltje zoals de eerste aflevering. Het tegenovergestelde.
  Het lijkt wel door een andere team geproduceerd te zijn en met een andere insteek.
  Zowel technisch als uitvoering voldeed het niet aan de verwachting.

  Inhoudelijk bracht deze aflevering weinig interessants en was het verhaal erg lineair.
  De strekking is als volgt: enkele landen vallen en nemen heel Europa met zich mee,
  de politiek lijmt de onderlingen nationale verschillen door de macht nog verder te centraliseren. Klaar.

  Links en rechts wordt het volk aan het woord gelaten en beroep gedaan op enkele bankiers en politici.
  Helaas blijkt de eerste groep enkel te mogen ventileren, want dit heeft geen invloed
  op het verdere verloop van de documentaire geschreven door Kees Vendrik (financieel expert van GroenLinks – Oei?!).
  De laatst genoemde groep maakt argumenten dat het komt omdat Europa niet een geheel is. Zo zou de United States kan wel met gelden kunnen schuiven en Europa maar 1% budget hebben. Dat de onderlingen verschillende culturen (groot goed) en economieën eenheid verhinderen wordt niet goed besproken – per slot het probleem van de belasting betaler. Alles is enkel een politiek spel.
  De crisis wordt dus gebruikt om de macht van Brussel nog verder te consolideren.
  Zo gezien is dit dus waar de crisis goed voor is en waar de docu om draait

  De kijker wordt ondertussen afgeleid van de propaganda door een acteur die zo nu en dan in beeld komt en later van een dak is gesprongen.

  Verspilling van je tijd niet kijken.

 • Zit

  Ik vraag me af, is het voor Rolf goedkoper om zilver weer in te kopen van particulieren via inkoopedelmetaal.nl en dan te verkopen via de verkoopsite thesilvermountain.nl. Of waar hij zelf het zilver koopt (direct uit de Mint??)

 • Martijn

  Houd er ook rekening mee dat de EUR een mooie stijging heeft laten zien tov de dollar. Het zal me niet verbazen als de EUR de komende maanden weer volop door het putje gaat om de export te bevorderen. Het zal dus waarschijnlijk niet lang meer duren voordat er weer kunstmatig nieuws gepresenteerd wordt wat dit zal aanwakkeren.

  Overigens erg tof om te zien dat zilver eerst 1% spiked, daarna verhoogt China de rente met .25%, prompt 1% daling, daarna ineens weer een 1% spike naar boven.. Vandaag en morgen zijn zeer belangrijke dagen voor de prijsontwikkeling van zilver. Ook zal duidelijk worden of de cryptische berichten op het JPM forum van Yahoo enige vorm van waarheid bevatten..

 • Gerard

  Het fiat geldsysteem wordt UITSLUITEND gedragen door het vertrouwen.
  Het is dus niet nodig om daar onderliggende waarden aan te hechten.

  Pas zodra het vertrouwen wegvalt zal “onderliggende waarden” weer noodzakelijk worden, niet eerder. Maar dan zijn de knollen al goed gaar geweest.

 • Procambarus

  Een aantal maanden geleden heeft Willem Middelkoop geschreven dat, zodra de goud/zilver ratio onder 45 zou duiken, er een versnelling naar boven van de zilverprijs zou ontstaan. Welnu, de ratio staat nu even boven 46, dus het is goed om dat eens in de gaten te houden.

 • Zilverpaul

  @ Gerard,
  natuurlijk, ook China kan flink corrigeren, maar…. het fiat geld systeem is kaputt, en er is maar 1 alternatief, wat ook door iedereen geaccepteerd zal gaan worden.
  Als teken aan de wand: de Centrale banken zijn nu ook aan het opkopen.

 • Gerard

  Buitenhof afgelopen zondag over het economisch belang van de Indische Oceaan.
  Het is deze Oceaan waar ook Marc Faber het regelmatig heeft als centrum van de economie van de nabije toekomst. Maar ook als gevaarlijk oorlogsgebied van de toekomst.

  Hier mooi en duidelijk uitgelegd in het eerste deel van de uitzending:
  http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1056512

 • Gerard

  @Zilverpaul
  Is wel waar wat u zegt, maar… ik herriner mij de visie van O’brean gedaan op CNBC. Vergis je niet, Richard O’brean is een van de meest succesvolste CEO’s in de goldmining, momenteel werkzaam bij Newmont Mining. Voor hem is de enige angst voor een scherpe daling van goud indien de BRIC landen economisch in een forse correctie belanden. Dit geloof ik graag want vrijwel “alle” afname van goud en zilver zit inderdaad in de BRIC.
  De vraag van particuliere beleggers in EU en VS is hopeloos minimaal. Minder dan 0,8% in de gemiddelde portfolio. Terwijl bovendien Westerse centrale banken liever goud “verkopen”.
  Beleggers in het Westen hebben blijkbaar nog steeds het vreselijke “drama” van 1980 – 1990 nog in hun hoofd….
  Kortom, er gaat vrijwel geen goud&zilver naar EU en VS, het gaat naar China en India.

 • bor de wolf

  Ja maar wel met een dubieuse afdronk…om nou te zeggen dat de wereld er leuker uit gaat zien…kijkend naar edelmetaal wel maar verder toch echt niet@temp242

 • Zilverpaul

  heftige dus

 • Zilverpaul

  jazeker!
  Kijk maar wat er met het open interest is gebeurd, kijk maar naar de vaste tijdstippen op de dag waarop de hetige, plotselinge dalingen voorkomen, kijk maar naar de berichten uit de fysieke wereld van flinke tekorten in zilver in tegenstelling tot de gefrabiceerde daling etc etc

 • M. Koster

  De prijs van goud en zilver zijn vanaf het begin van dit jaar stelselmatig gedrukt.

  Lekker zulke oneliners maar kan je het ook onderbouwen?

 • seppel

  Wij willen geen regering meer, ’t gaat net zo goed zonder en ’t is een tikkeltje goedkoper !
  Oesje, goedkoper, ik begin al een beetje op z’n noorderbuurs te handelen en te denken………

 • temp242

  Naar het schijnt gans ze in België een regering hebben als de Euro gevallen is?

 • seppel

  Geen enkele breedbeeldfoto is breed genoeg om onze “Belgische” ‘staatslieden’ allemaal tegelijk in beeld te krijgen. Trop is teveel en teveel is trop ! Ik ga me voor de buis nestelen, een prettige avond voor iedereen.

 • temp242

  Bah ik weet niet Beste Seppel, als de euro gaat vallen, best ook wel leuk om al die vale gezichten van onze regeringsleiders te zien, samen op de foto!

 • seppel

  Jaja, Top Gear vanavond! Alles in de prak, zoals de euro, maar dan leuker om naar te kijken.

 • Rudolf

  Remember vanavond 20:55 Tegenlicht Ned. 2 “De val van de Euro”

 • Zilverpaul

  graag gedaan. Proost!

 • temp242

  Fijn weer eens iets van je te mogen lezen Beste Paul.
  Jouw artikels zijn net als een glas goede wijn. MVG.