Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De vloek van de farao

07-02-2011 Zilverpaul

De prijsontwikkeling van de commodities, zoals weergegeven in de onderstaande grafiek, geven duidelijk weer wat de combinatie van tegenvallende oogsten en een aantrekkende inflatie voor gevolg kan hebben voor de prijzen van allerlei metalen, grondstoffen en levensmiddelen. De prijsstijging van basale levensmiddelen wordt uiteraard het meest voelbaar in die gebieden waar de helft van het schamele inkomen wordt uitgegeven aan levensmiddelen.

https://www.thesilvermountain.nl/img/grafiek.JPG

Zoals u aan de gebeurtenissen in Noord Afrika en de Arabische landen kunt opmaken vallen onaantastbaar geachte dictators als het volk niet meer te eten heeft. Egypte, onder Moebarak een trouwe bondgenoot van Amerika waar miljarden aan Amerikaanse ondersteuning naar toe gestroomd is, staat voor een ongekende omwenteling. Er zit een bepaald soort rechtvaardigheid in, dat Moebarak valt ten gevolge van het Amerikaanse monetair beleid. Ga maar na: de US ( en ECB) printen enorm veel geld, daarop slaat de inflatie toe en stijgen de voedselprijzen, en raakt de US een belangrijke steunpilaar kwijt in het Midden Oosten ( Moebarak). In die zin komt boontje om zijn loontje. Wat helaas ook duidelijk is, dat de gewone bevolking de klos is van deze ontwikkelingen.

In Europa zullen de gevolgen van de prijsstijgingen vooralsnog minder spectaculair zijn. Mits u niet van een uitkering of AOW moet rondkomen, vallen de gevolgen vooralsnog mee. Toch zijn dezelfde bewegingen bezig als elders, alleen worden nu nog de eerste klappen opgevangen door de levensmiddelen distributeurs.

Supermarktketen Delhaize in België heeft zijn franchisenemers verplicht om levensmiddelen te verkopen onder de aankoopprijs. Dit doet men om het marktaandeel te behouden, maar uiteraard gaan de winkeluitbaters hier tegen in protest. In ieder geval is dit een duidelijk voorbeeld dat de prijsverhoging van levensmiddelen nu nog voor de consument niet zo zichtbaar is, omdat de tussenhandel de klappen opvangt. Maar dat dit niet niet lang meer zal duren, moge duidelijk zijn.

Stijgen de prijzen voor de commodities de pan uit, goud en zilver blijven momenteel achter.

Het onderdrukken van de goud – en zilverprijs laat de bevolking zien dat er fundamenteel niets aan de hand is. Hetzelfde spel gebeurt sinds kort ook met de olieprijs. Er zijn nl. twee standaarden voor de olieprijs; de prijs van de WTI Crude oil en de Brent Crude oil. Normaal gesproken zit er 1 tot 2 dollar verschil tussen beide standaarden. De Brent Crude olieprijs is boven de $100 per vat uitgekomen; dit is de echte prijs voor een vat olie. De WTI Crude olie loopt daar momenteel zo’n tien dollar onder, en dit is de prijs die in de officiële statistieken wordt gebruikt.

Kijk, zo hou je de inflatiecijfers beperkt!

Mocht u echter vrezen dat goud en zilver uit de ( commodity) boot gaan vallen: onderstaande

grafieken om er de moed in te houden: de eerste grafiek geeft de verhouding tussen de Dow Jones en de goudprijs weer. Zoals u ziet worden elke keer als de Dow Jones overgekocht is, en goud in verhouding oververkocht, de rollen omgedraaid. Op dat punt zijn we nu aangekomen.

Een zelfde soort grafiek, met een zelfde soort conclusie, geeft de verhouding weer tussen de US Treasury Notes en de goudprijs. Met dank aan de GATA ( link: www.gata.org )

De prijs van goud en zilver zijn vanaf het begin van dit jaar stelselmatig gedrukt. Ondanks dat is het opmerkelijk dat zilver nog steeds boven de $28 koerst en goud boven de $1300. Kortom, fasten your seatbelts!

En mocht u nu al weg willen dromen wat te doen met uw opbrengst:

11 % van de Amerikaanse koopwoningen staat leeg en de verwachting is dat de huizenprijzen nog wel zo’n 20 % naar beneden zullen gaan. Vooropgesteld natuurlijk dat u die kant zou willen opgaan.

Tot slot een heuglijk feit: de FED, de Amerikaanse centrale bank, is nu wereldwijd de trotse eigenaar van de meeste Amerikaanse staatsleningen, en wel zo’n 1, 1 triljard in waarde. China staat nr. 2 met 896 miljard, en Japan heeft brons met 877 miljard.

Maar echt feestelijk wordt het pas als het QE2 programma over een half jaartje is uitgewerkt, de FED zal dan 1,6 triljard aan Amerikaanse staatsleningen in de knip hebben.

Dat is een vloek, daar kan geen farao tegenop!

 • Pingback: Nieuws | Edelmetaal-Info()

 • Silverspoon

  DNB dwingt pensioenfonds goud te verkopen! Hoe kan dat? In Nederland?
  De DNB is een private onderneming en dus geen overheidsorgaan. Hoe is het dan in vredesnaam mogelijk dat de DNB een publieke taak vervult en een andere onderneming voor de rechter sleept vanwege hun beleid om 13% goud te bezitten. Het zou toch bezopen zijn als de ING, ABN of Fortis een onafhankelijk pensioenfonds zouden voorschrijven hoe de samenstelling van hun portefeuille moet zijn? En als klapper op de vuurpijl een rechter bereid vinden om hun eis toe te wijzen. Moet je je eens voorstellen dat de Hema de V&D voor de rechter sleept omdat zij 20% zwarte onderbroeken in het rek hebben hangen. Maar dat is precies wat hier is gebeurd. Is de DNB de Blackwater van de Nederlandse economie?

 • RK

  @Ben
  Ze worden niet goedkoper…

 • RK

  High Five :
  Een huis voor 100 ounce, jongens jullie maken mij super geil

  500 ounce. Ongeveer 16KG zilver.
  Of te wel 500 Euro per troy ounce.

 • Maria

  Het ergste is nog dat deze Wellink hoge papieren heeft als opvolger van Trichet.
  Plaatboeven komen altijd weer aan een ander smerig baantje en hij zal vervolgens de inflatie wel bagataliseren want dat is al die tijd zijn sterkste kant geweest.
  Koop veel op voorraad waar ik al eerder op gewezen heb.

 • AJ

  @Lars van der Heijden
  Weet je nog, dat parlementair onderzoek naar de kredietcrisis? Wellink verschool zich steeds achter het argument dat hij alleen maar waarschuwingen kon afgeven en verder geen middelen had om dingen af te dwingen. Nu blijkt hij toch naar de rechter te kunnen stappen…

 • Maria

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2011/weken_2011/06/0210_1220_DNB_dwint_pensioenfonds_Glasfabrieken_om_goud_te_verkopen.xml

  Zullen de prijzen wel gaan dalen? Onze Nout probeert zo toch nog de gewone man een poot uit te trekken. Welk pensioenfonds moet gaan volgen van Wellink?

 • Thijs

  De Nederlandse Bank eist dat een pensioenfonds zijn goud verkoopt:

  http://www.zerohedge.com/article/here-comes-executive-order-6102-qe-generation-dutch-central-bank-orders-pension-fund-sell-it

  Is dit een groot/bekend fonds in Nederland?

 • Sander

  @High Five
  Een luguber bericht over die verplichte goudverkoop. Dat het mij niet eens verbaasd is nog angstaanjagender.Past idd in het plaatje van de NWO.
  Of zijn we nu weer ‘in-fan-tiel’ bezig?

 • High Five

  Het is al jammer genoeg dat al onze politici in de zakken zitten van de bankiers vooral van de linkerflank. Wim Kok, Wouter Bos, Lodewijk de Waal…Bankiers Bonussen, een duivels dilemma, eh hmm heb je bakkie voor me. Maar ook van Femke hoor je ook niet hoe het zit.

  Over het pensioen fonds.
  Ik hoop dat de rechter Wellink fijntjes zal mededelen dat geen enkel pensioenfonds in de moeilijkheden had gezeten als ze hun kapitaal in goud hadden geïnvesteerd. Als ik nu eens de 35 dollar voor goud uit 1971 neem en de 1400 dollar in 2010, dan heb ik over 39 jaar een rendement van 1365/35 = 37,916 = 3791,6 % in 39 jaar. Jammer genoeg werkt mijn rekenmachine niet meer om uit te rekenen hoeveel % dit op jaarbasis is.

 • seppel

  oeps, onderbroken. Straf. Vriendelijk verzoek me van dit vervolgverhaal accuraat op de hoogte te houden.
  Met dank.

 • seppel

  Tja, zelfs als zuiderbuur die heel wat sterke staaltjes gewoon is, moet ik zeggen dat dit alles zo onwaarschijnlijk lijkt dat mijn mond open viel van verbazing/ontzetting. Het goede ouwe “koopmanschap” met bewezen waarde én toekomstgericht, wordt dus zomaar in de prullenmand gesmeten. Een goed, voorzichtig en gedegen beleid mag dus niet meer. Stra

 • High Five

  De schrik slaat om me heen als ik hoor dat een pensioenfonds zijn goud moet verkopen. Ik wist eigenlijk wel dat Nederland heel erg in de NWO is, maar dit bevestigd het weer zo sterk. Nederland is ook het enige land dat geopperd heeft om het oproepen tot een bankrun strafbaar te stellen. Dit terwijl notabene DNB er eigenhandig voor heeft gezorgd dat de DSB bank failliet ging. Scheringa was een boef, maar wie was dat niet, aegon is ook een wereldspeler geworden door de verkoop van woeker polissen.(Op vnl. levensprodukten)

  Nout Wellink moet OPROTTEN!! en snel een beetje.

  Smerige Bilderberger die alle welvaart van de mensen naar de elite wil transformeren. Iedere goede vermogensbeheerder adviseert een belegging van minimaal 10% in edelmetalen (dit is volgens de boekjes ) en in de huidige tijd met onzekerheid moet dat 20% zijn.
  Het pensioenfonds staat ijzersterk met de grafiek van goud. Goud gaat in één streep omhoog in de 10 jaars grafiek. De bullmarkt van de edelmetalen is nog jong, nog maar 10 jr oud en dat is stukken minder dan de bullmarkten voor obligaties en vastgoed die maar liefst 30 jr oud zijn. Deze bullmarkten zijn aan hun einde en zijn in 2008 en 2009 de bearmarkt ingegaan. Ik neem aan dat onze bekakte arrogante globalistenlikker het pensioenfonds adviseert om obligaties en vastgoed te kopen.

  Is mijn stelling juist dat als de rechter de NB in het gelijk stelt, onze rechtspraak in niet meer onafhankelijk is ?

  Ik zie nl geen reden weten, niet theoretisch en ook niet praktisch, waarom de rechter DNB in het gelijk zou stellen.

 • Martijn

  @Gerard

  Heb je gezien wat de zilverprijs deed nadat werd aangekondigd dat de rente werd verhoogd? Precies, een spike up! Er spelen op dit moment andere krachten wat wellicht al in mei/juni tot een climax op de comex zal leiden.

 • Wouter

  @Gerard

  Wanneer je verwacht dat het vertrouwen toeneemt dan neemt de vraag naar goud en zilver in negen van de tien gevallen af. Zelf verwacht ik dat het vertrouwen in overheden verder zal dalen. Waarom?

  Om de doodeenvoudige reden dat de reële rente negatief is en dat zal de komende tijd zo blijven. Wat men aan rente op het spaarboekje ontvangt is minder dan de WERKELIJKE inflatie.

 • RB

  @ gerard

  Over vertrouwen gesproken. De Amerikanen – toch niet spaarders van nature – potten op als nooit tevoren. Ik denk dat ze de bui zien hangen. En Nederlanders lenen steeds minder, maar staan wel vaker rood (m.a.w. men heeft wel extra geld nodig, maar wil niet meer zoveel lenen). Uiteraard is dit laatste gewoon lenen van de bank, maar toch zegt het m.i. iets over het vertrouwen. Nou ja, we zullen zien.

 • Gerard

  @RB
  Ik snap best wat je bedoelt, maar je onderschat de factor “vertrouwen”.
  Vertrouwen is de motor van de economie.

 • Martijn

  Misschien moet DNB dan ook meteen met een gefundeerd advies komen hoe met de huidige regelgeving aan de eisen van de dekkingsgraad kan worden voldaan…

 • Martijn
 • wil
 • Pieter

  De Nederlandse Bank laat even zijn ware gezicht zien. Stappen zelfs naar de rechter. Hoe krom kan het zijn in Nederland. Stel je voor dat meer pensioenfondsen d.i. grote spelers goud zou aankopen, fysiek, dan is het echt gebeurd met de macht van de banken en einde manipulatie. Laten we hopen dat de rechter echt recht zal spreken en de DNB terug schopt in hun hok. Maar ja dat geloven we zelf eigenlijk al niet meer. Nee ze zullen wel gedwongen worden tot verkoop en waardeloze obligaties moeten terug kopen.

 • Lars van der Heijden

  http://www.nu.nl/economie/2443425/pensioenfonds-moet-goudstaven-verkopen.html

  Lang leve DNB!!

  Het pensioenfonds voor de glasfabrieken is 1 van de weinige pensioenfondsen die het wel snapt als ik dit zo lees

 • RB

  @ Gerard

  De economie draait weer op volle toeren? Het aantal faillissementen in 2010 was maar net iets lager dan in 2009, maar nog steeds schrikbarend hoog. Verder rijzen de werkloosheidscijfers in de USA nog steeds de pan uit en worden alleen gedrukt door wat boekhoudkundige trucs om bepaalde groepen werkelozen niet mee te tellen.

 • Ben

  vinden jullie al die munten niet veel te duur ?? als ik de prijzen vergelijk wat ik voor de kilo baren betaal zit daar toch 40 euro per kilo verschil in , en dat is best veel geld , zilverkopen kee maar te duur kopen NEE

  mvg BEN

 • AJ

  @Mexican Seastar
  Beste nummer van Robert Long (tekstueel dan) was Toe Maar Jongens de Beuk Erin.
  Is nu actueler dan ooit.

 • Gerard

  Jongens, er gaat iets niet helemaal goed.
  In de EU en de VS is de vraag naar goud&zilver fors afgenomen. De economie draait weer op volle toeren en het vertrouwen van de burgers in economie en geld kan echt niet meer stuk. Crisis is voorbij.

  De vraag naar goud en zilver komt vrijwel geheel uit China en India op dit moment.
  Dat kun je op vrijwel elke website terugvinden. Gisteren schreef ik dit nog (bron CEO: Newton Mining).
  En wat staat er te gebeuren in China en India?
  Forse RENTEVERHOGING!
  We weten toch wel wat dit betekent, hoop ik?
  Voor degenen die dit niet weten kun je het geschiedenisboekje erbij pakken en zoek op: forse renteverhoging 1980…..

 • RB

  Kronwitter (https://shop.strato.de/epages/61286163.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61286163)

  Maple leaf 25,40
  Philharmoniker 25,40
  Silver Eagle 25,70

 • x

  @Mexican Seastar

  Zilver handel is en blijft na mijn mening vaak iedereen voor zich,
  Op het moment wanneer je een prijs afspraak maak op een koers van 30 dollar zal mijn dealer met koers 32 dollar zich wel aan ze afspraak houden van de afspraak.

  Maar stel dat de koers opeens naar 300Dollar gaat denk je dat hij dan mijn gaat verkopen voor 26 euro de munt? Als pietje 260 euro per munt wil betalen?

  Zelfde met inname van zilver maar dan omgekeerd uiteraard. Ja ik neem u zilver terug hebben ze zo gezegt. maar zodra zilver 260 euro per munt doet en iedereen gaat het terug brengen dan is zijn portemonnee ook snel leeg.

  hoop dat me punt een beetje over komt.

 • Mexican Seastar

  @zilver goud
  Amaaai, jij durft nogal! Ik zou het niet …

  En nu jij toch de trend gezet hebt, durf ik ook uit de kast te komen:

  op goud.nl heel wat goedkoper dan … (je weet wel) MAAR:

  1. Waarom is het daar opmerkelijk goedkoper
  2. Is het daar betrouwbaar?
  3. Zij nemen niets af en ik heb het al hoger gesteld: stel dat zilver morgen 300 staat (of iets of veel lagen – hihihi–) kàn ik het dan IN DE PRAKTIJK kwijt ergens anders, waar ze het wèl afnemen?

  -> Ja kan op vele plaatsen goedkoop opkopen, maar kan je het om het even waar kwijt???
  To be or not to be , thàt’s the Q :)

  En Sander ik bedoelde niet “denk je” maar dAnk je” – da’s toch wel een opmerkelijk verschil, gemaakt door een domme tijpfout !!! DANK je !!!

  Slaap zacht allemaal

 • x

  Deze link kenen veel wellicht al,

  http://www.proaurum.de/edelmetallshop/silber/muenzen_anlage.jsp?action=showProductGroup&productGroupId=4028804215366061011536613bf8026e

  directe link naar de 1 ounce munten. Verzenden naar NL wordt wel eens lastig over gedaan de laatste tijd. open grens betekend nog niet altijd alles dus.

 • High Five

  @zilver goud Bring it up!
  Mijn broer wil misschien nog wat kopen. Het bewustzijn in de wereld voor zilver moet nu toch al enorm zijn. Als ik op you tube zoek. ‘JP Morgan Silver’ dan krijg ik 11300 resultaten met gemiddeld minimaal 2000 views en als ik alleen zoek onder zilver dan krijg ik 1,55 miljoen resultaten met gemiddeld een paar duizend views. Allemaal potentiele zilver kopers

 • zilver goud

  Weken gelden had ik al geschreven dat je op marktplaats goed koop Hollands zilver
  Kan kopen nu in eens heeft iedereen het licht gezien!

  Dus even wat anders nu de munten in Duitsland?
  Zie de prijzen van 09-02-2011 recent dus.

  PRIJZEN DUITSLAND VOOR 1 OUNCE MUNTEN
  Maple leaf 25,54
  Philharmoniker 25,53
  Silver Eagle 26,12

  Gemiddelden prijzen in Nederland.
  Maple leaf 28,70
  Philharmoniker 28,70
  Silver Eagle 29,50

  Nu wil ieder weten waar koop ik deze 1 ounce munten
  Morgen op de zelfden tijd plaats ik de link!
  Als er vraag naar is?

 • Mexican Seastar

  Ik wordt – terwijl ik tegen de donders op aan het schrijven (werken) ben – hyper dol van Robert Long’s old songs zoals o.a. ‘Dankbaar, blij en dik tevreden” en “De letter K”- hihihihi !

 • x

  omdat iemand wat roept wordt jij …. ?

  Goh… misschien ooit een huis voor 1 Oz!

  Succes

 • High Five

  Een huis voor 100 ounce, jongens jullie maken mij super geil

 • High Five

  @Lars van der Heijden Zo is het maar net!! LOL De suckers gaan hun goud en zilver voor zachte prijsjes verkopen. Zeker nu er steeds meer mensen in betalingsproblemen komen.