Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De volgende dominoblok

27-11-2012 Gerard

https://www.thesilvermountain.nl/images/domino.jpg

Wie is de volgende na Frankrijk? Al enige tijd was het al met zekerheid te voorspellen dat Frankrijk het volgende land was dat geraakt zou worden door de schuldproblemen. Na S&P eerder dit jaar waardeerde vorige week ook ratingbureau Moody’s Frankrijk af van AAA naar AA. Zo begon het ook met achtereenvolgens Ierland, Griekenland, Portugal, Spanje en Italië.

Waar zit het probleem in Frankrijk?

Zoals onderstaande grafieken laten zien bevinden zich bijna alle landen van de EU buiten de veilige marges, afgesproken in het verdrag van Maastricht, van staatsschuld 60% BBP en 3% begrotingstekort. Ook Duitsland en Nederland zitten hierboven. Zo heeft elk land z’n eigen problemen. Zo heeft Italië een enorme staatsschuld terwijl de Spaanse staatsschuld BBP nog lager ligt dan in Duitsland. Het begrotingstekort daarentegen is bij Italië wel goed onder controle terwijl dit in Spanje en Frankrijk volledig uit de hand gelopen is. Maar de verschillen liggen veel dieper als we kijken naar de werkloosheidscijfers, de economische groei en BBP zelf. Zo heeft Spanje een kleine overheid en ligt het accent bij de banken die teveel schulden hebben uitstaan in de huizenmarkt en lokale overheden. En zo heeft elk land z’n eigen problemen en bubbels, en zo heeft de schuldencrisis vele kanten.

De problemen in Frankrijk zijn veel groter en ernstiger dan Spanje en Italië. Vooral vanwege de omvang. Na Duitsland het tweede grootste land van de Eurozone met 66 miljoen inwoners. Algemeen wordt aangenomen dat een staatsschuld boven 90% BBP niet meer houdbaar is. Hierboven zal de schuld de economie hard raken waardoor er een neerwaartse spiraal ontstaat waar niet meer aan te ontsnappen valt. En hoe groter de overheid, des te harder die spiraal naar beneden draait. In combinatie met een te groot begrotingstekort gaat dit nog harder.

Frankrijk heeft het allemaal:

1. Een veel te grote overheid. 56 procent van de Franse beroepsbevolking is ambtenaar.

2. De voorspelde 80% BBP in 2012 begin dit jaar is nu al opgelopen tot 91%.

3. In combinatie met een begrotingstekort van meer dan 5%.

De combinatie van deze drie factoren zijn alleen al dodelijk voor de Franse economie. Maar daar komt nogal wat bij. Een extreem hard oplopende werkloosheid, kapitaalvlucht, zwakke bankensector, oplopende faillissementen, te hoge loonkosten en daarmee niet meer concurrerend met het buitenland, niet flexibele arbeidsmarkt door stug ontslagrecht, en nog meer van dit alles. Maar het grootste probleem is het pensioenstelsel. De pensioenverplichtingen van de Franse Staat zijn bijna 7.000 miljard euro, evenals in Duitsland zijn deze verplichtingen ruim drie keer het Bruto Nationaal Product. Als men niet iets doet aan het pensioenstelsel bezwijkt Frankrijk onder haar verplichtingen. De pot is gewoon leeg, ondanks alle premies die jarenlang betaald zijn. Er is dus gewoon geen geld voor de pensioenen terwijl Hollande de pensioenleeftijd onlangs verlaagde van 62 naar 60 jaar.

Misschien nog wel het ergste, Frankrijk heeft een president die zich nergens geen bal van aantrekt en alle Europese afspraken aan zijn laars lapt. Het is nu al een publiek geheim dat Merkel en Hollande rollebollend over straat gaan in Brussel. Terzijde nog een aardig jubileum voor Frankrijk. Het is dit jaar precies 225 jaar geleden dat de Franse staat de laatste keer failliet ging. De Franse revolutie was daar indirect het gevolg van.

Frankrijk wordt Griekenland nr. 2 in Europa. Dit kan Europa onmogelijk dragen. Temeer omdat Duitsland ook in de gevarenzone zit met een schuld van 81% BBP. De BBP is daar ook dalende sinds kort. De 90% is in zicht en je verliest al snel de AAA status boven deze grens. En ook Duitsland heeft een ernstig pensioenprobleem, gelijk aan Frankrijk. Met Frankrijk erbij als failliete boedel in de Eurozone komt de val van de Euro steeds dichterbij.

Staatsschuld is een burgerprobleem

Een staatsschuld afzetten t.o.v. BBP is een berekening die iets zegt over het draagvlak van de schuld. Maar de schuld in harde cijfers afzetten per inwoner geeft een ander beeld. Dan zit je in Nederland met 412 miljard op 25.000 per inwoner. Die krijg elke baby al mee in z’n leven nog voordat deze de eerste luier vol draait. Voor een gezin met twee kinderen is dat 100.000 euro. De gemiddelde rentelast van iets meer dan 2% hierop zal dit gezin 200 per maand aan extra belasting gaan kosten. De laagste inkomens worden ontzien, dus de werkende arbeider betaalt 400 per maand. Het is eigenlijk nog wat erger want op 16 miljoen inwoners hebben we slechts een beroepsbevolking van 6 miljoen, waarvan de helft part time of helemaal niet werkt. En dan mag je blij zijn dat de rente rond 2% staat. Als die 4% zou worden, dan zou dat 800 per maand minder koopkracht betekenen voor dit gezin. Spreek je alleen maar over de rente. Daarnaast loopt de staatsschuld met ongeveer 80 miljoen per dag op in Nederland. Voor deze hardwerkende Nederlander is dat al 13,50 per dag extra schuld. Waarmee pijnlijk duidelijk wordt dat overheidsschulden en begrotingstekorten met bijbehorende rentelast op de schouders van de burgers geladen wordt. Met steeds meer koopkrachtverlies voor de burgers tot gevolg waardoor belastingopbrengsten nog harder zullen dalen. De neerwaartse spiraal.

https://www.thesilvermountain.nl/images/overheidsschuld2012.jpg

https://www.thesilvermountain.nl/images/begrotingstekort2012.jpg

bron: rijksoverheid.nl

De volgende grafiek laat de situatie staatsschuld naar BBP van Nederland zien. Daar zit overigens de garantstellingen plus leningen voor Griekenland niet in verwerkt. Als we die meetellen dan zitten we nog 20% hoger. We zijn dus hard op weg.

De politici willen ons nog steeds doen geloven dat de invoering van de euro heeft gezorgd voor een enorme groei van de welvaart. Wij kunnen alleen maar constateren dat de staatsschuld van Nederland sinds de invoering van de euro bijna is verdubbeld en we feitelijk 200 miljard armer in plaats van rijker zijn geworden. En dan wel in die waardeloze euro’s wel te verstaan. In guldens zijn we daarmee 440 miljard armer geworden.

https://www.thesilvermountain.nl/images/staatsschuld-naar-bnp.jpg

De volgende dominoblok, Verenigde Staten

Volgens steeds meer economen, analisten en fondsbeheerders is de volgende dominoblok na Frankrijk de VS. De UK en Japan werden ook wel genoemd maar de algemene consensus is nu toch wel de VS. De laatste blok want daarna zou alles in een keer om kunnen vallen. De VS is tenslotte nog steeds de motor van de wereldeconomie. De VS is nu ook de cruciale grens van 90% BBP gepasseerd. Met bovendien een begrotingstekort van maar liefst 50%. De fiscall cliff (hogere belastingen) zal dan net als in Europa de economie de nek omdraaien. Maar nog hogere schuldopbouw boven 90% is ook niet meer mogelijk. De rentelast wordt dan ondraaglijk. Een steeds groter deel van het opgehaalde belastinggeld gaat dan op aan renteverplichting. Geld wat uit de economie onttrokken moet worden. Griekse toestanden zeg maar. Dus welke maatregelen er ook genomen worden, het gaat altijd verkeerd. Vandaar dat ratingbureaus afwaarderen boven die grens van 90 in combinatie met dalende BBP en stijgend begrotingstekort.

Elke Nederlander heeft 25.000 staatsschuld op z’n nek hangen, maar de VS heeft 64.000 dollar staatsschuld per inwoner. Nog meer gruwelijke cijfers. Van de 2500 miljard die er in 2012 in de VS schatkist binnenkomt, gaat 2200 op aan sociale uitkeringen, ofwel 88%. Hier overheen komt nog de nieuwe Obama gezondheidszorgregeling die geheel door de overheid gedragen wordt. En zodoende krijg je dan een begrotingstekort van meer dan 50% van het BBP. 10x groter dan Frankrijk. Dit is gewoon niet veel langer meer vol te houden. En Obama trekt zich nergens iets van aan. Als je een compleet continent zo de vernieling in helpt, dan ben je volgens velen de beste president ooit. En natuurlijk wordt je dan herkozen.

Goud als belegging

Tenslotte nog een leuke grafiek over de verdeling van de gemiddelde portfolio’s. Obligaties zal altijd de grootste hap blijven omdat daar de grootste bedragen in zitten. Maar kijk eens naar de verhouding met goud als belegging. Slechts EEN procent. Wat denk je wat er met de prijs gaat gebeuren als beleggers goud opeens als veilige haven zien en het aandeel goud gaan optrekken van 1 naar 2 procent? Een verdubbeling van de goudvoorraad is helemaal niet beschikbaar. Volgens eerdere berekeningen en schattingen zou dit de prijs kunnen opdrijven tot 20.000 USD oz. Megabeleggers zoals Paulson en Soros hebben onlangs bekend gemaakt hun aandeel goud in portfolio fors op te trekken. We praten hier over vele miljarden. Soros bezit op dit moment 1,3 miljoen aandelen GLD. Paulson 22 miljoen aandelen GLD. Maar ook op CNBC komen veel fondsbeheerders voorbij die hetzelfde van plan zijn. Dus van 1 naar 2 procent is best wel reëel. Volgens WGC verhogen ETF trackers nog steeds hun fysieke onderwaarde. Maar zulke bedragen kunnen nooit meer fysiek gedekt worden. De toename betreft een meervoud van wat er uit de grond gehaald wordt. Je kunt je dus afvragen wat die papierhandel (ongedekte derivaten) waard is als het erop aan komt. Hoe hoog komt dan de prijs? De vraag is dan wat dan nog werkelijk waarde heeft, fysiek goud of papier goud.

https://www.thesilvermountain.nl/images/global-assets.jpg

Disclaimer: Artikelen geplaatst door Gerard zijn niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • chris browm

  Ben je geïnteresseerd in krediet? We bieden alle soorten financiële hulp aan alle mensen “baan persoonlijke lening, investeringslening, schuld lening consolidatie lening en leningen bedrijven over de hele wereld. Onze rente is 2% per jaar. We hebben ook een financieel advies voor onze klanten . Als u een goed project hebt of een bedrijf wilt starten, en u heeft een lening nodig om ons meteen te financieren, zodat we kunnen bespreken, het contract kunnen ondertekenen en vervolgens uw project of werk voor u kunnen vernieuwen. Neem vandaag nog contact met ons op voor al uw financiële behoeften Neem contact met ons op per e-mail neuronfinancecreditunion@gmail.com

 • Zinnerman W. Benjamin

  Wie zulks aangaat
  Wij bieden persoonlijke, zakelijke en zakelijke leningen met zeer minimale jaarlijkse rentetarieven zo laag als u kunt denken binnen de periode van terugbetaling van de duur van één tot vijftig jaar naar elk deel van de wereld. Onze leningen zijn goed verzekerd, omdat maximale veiligheid onze hoogste prioriteit heeft. Geïnteresseerde personen moeten contact met ons opnemen via e-mail:

  customercare@kabusinesshome.om
  Kennethabrighten@kabusinesshome.com
  website: kabusinesshome.com

  Dank je.
  Beheer.

 • marcel

  Wat een Spam uit Nigeria zeg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!trap er niet in deze zou verwijderd moeten worden !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Tessa Van Zantvoort

  GETUIGENIS over hoe ik heb mijn lening van een ECHTE lening bedrijf genaamd EASY leningen VANDAAG LENING KREDIETVERLENING FIRM E-mail: easyloanstoday247@gmail.com

  Hallo vrienden!!! Mijn naam is Tessa Van. Ik wil getuigen van het goede lening kredietverstrekker die licht liet me na opgelicht door 2 verschillende Internet internationale geldschieter, ze beloven om me een lening te geven na het maken van me besteden veel van de vergoedingen die niets opleveren en bedroeg tot geen positief resultaat. ik verloor mijn harde geld verdienen. Op een dag als ik was aan het surfen via het internet op zoek gefrustreerd als ik over een getuigenis vrouw die ook werd opgelicht en uiteindelijk werd gekoppeld aan een legit lening bedrijf genaamd EASY leningen VANDAAG LENING LENINGACTIVITEIT FIRM en e-mail kwam (easyloanstoday247@gmail.com), waar hij eindelijk kreeg haar lening, dus heb ik besloten om contact op met de zelfde lening bedrijf en toen vertelde ze mijn verhaal over hoe ik zijn opgelicht door 2 verschillende kredietverstrekkers die niets maar natuurlijk me meer pijn deed.

  Ik leg het bedrijf per e-mail en alles wat ze vertelden mij was om niet meer te huilen omdat ik mijn lening in hun bedrijf zal krijgen en ook heb ik de juiste keuze van contact met hen gemaakt. Ik vulde de lening aanvraagformulier en ging met alles wat gevraagd van mij en mijn schok was ik een lening bedrag van $ 50,000.00 gegeven door dit grote bedrijf met de naam EASY leningen VANDAAG LENING LENINGACTIVITEIT FIRM beheerd door mevrouw Veronica Kent een godvrezende vrouw en hier i vandaag ben blij omdat dit bedrijf me een lening heeft gegeven. Dus, ik maakte een gelofte aan mijn zelf dat ik zal blijven getuigen op het internet over hoe ik heb mijn lening. Dus, bent u in de behoefte van de lening met spoed? En je bent 100% zeker terug te betalen? Draai, vriendelijk en snel contact nu dit geweldige bedrijf voor uw lening via e-mail: easyloanstoday247@gmail.com

 • Sean Kent

  Bent u op zoek naar een zeer echte lening? Tegen een betaalbare rente? Verwerkt binnen 2-5 werkdagen. Ben je al afgewezen constant door uw banken en andere financiële instellingen? Hier is een legit aanbod, omdat de kwestie van het krediet en de veiligheid is iets dat klanten zich steeds meer zorgen over, Proficiat aan u, De rentevoet voor ons aanbod is 3% als belanghebbende bij het verkrijgen van financiële bijstand, contact met ons vandaag op: seankentco-operative@hotmail.com.

  Aanvrager Persoonlijke gegevens.

  Uw naam:
  Bedrag Nodig:
  Jouw land:
  Lening Duur:
  Jouw adres:
  Telefoonnummer:
  Maandinkomen:
  Seks:
  Uw faxnummer:
  Je leeftijd:

  Contactpersoon: Sean Kent.
  Tel: +14404904414
  E-mail: seankentco-operative@hotmail.com

 • Andrew Thompson

  Hoe I Got My lening van een angst voor God Lender (Lexieloancompany@yahoo.com)

  Hallo, ik ben Andrew Thompson op naam van CT USA, God zegen me met twee kinderen en een lieve vrouw, ik beloof dat ik deze getuigenis vanwege Gods genade in mijn leven te delen, 2 dagen geleden was ik in wanhopige behoefte aan geld, dus ik dacht van het hebben van een lening dan kwam ik verkeerde handen die beweerde lening kredietverstrekker niet wetende dat hij een scam was zijn. Hij 1.500,00 USD verzameld van mij en weiger om me te mailen sindsdien verwarren was ik, maar God me te hulp kwam, een trouwe dag ging ik naar de kerk na de dienst Ik deel idee met een vriend en ze voeren mij LEXIE lening bedrijf, ze zei dat ze was gegeven 98,000.00 USD van MR LEXIE, de algemeen directeur van LEXIE lening bedrijf. Dus ik zijn e-mailadres verzameld, vertelde hij me de regels en regelgeving en ik volgde, dan na verwerking van de documenten, gaf hij me mijn lening van 55,000.00 USD … Dus als je geïnteresseerd bent in een lening kunt u ook contact met hem op dit E-mail: Lexieloancompany@yahoo.com of tekst Tel: +14069460675 bedankt, ik ben ervan overtuigd dat hij zal je ook helpen……

 • Delgado David

  Hallo, ik ben DELGADO DAVID uit de VS ben hier om te getuigen hoe krijg ik zaken lening van INDIA LENING HOME Mr.Arnold Collins Kumar uit India biedt momenteel Lening aan behoeftigen tegen een laag tarief van 2% en zonder credit check, zij bieden persoonlijke lening, schuld consolidatie lening, risicokapitaal, zakelijke lening, onderwijs lening, hypotheek of lening voor welke reden dan ook als je geïnteresseerd bent contact op te nemen met de volgende details e-mailadres in bent: fastloanindiacompany@gmail.com

 • thomas Kraene

  Bent u een zakelijke man of een vrouw? Heeft u geld nodig om te beginnen met je eigen bedrijf? Heeft u lening nodig hebt om uw schuld te vereffenen of betalen van uw rekeningen of start een leuk bedrijf? Heeft u geld nodig voor uw project? Wij bieden beveiligde leningen van elk bedrag en overal in de wereld (particulieren, bedrijven, vastgoed en rechtspersonen) in onze rente van 2% uitstekend. Voor reacties toepassing en meer informatie te sturen naar het volgende e-mailadres: (carlosfinancialcompania@yandex.com)

  Dankjewel,
  CARLOS PEREZ.

 • http://www.thesilvermountain.nl/ Franco Clark

  Heeft u een dringende lening voor zakelijke nodig hebt of om rekeningen te betalen tegen 3% rente? We geven lening aan individuele en samen te werken instanties, variërend van € 5000 € € 30 miljoen euro maximale looptijd van 1 tot 30 jaar, Als ja Contacteer ons met de e-mail:
  survivorlening2014@hotmail.com
  Name: Franco Clark

 • Thijs

  @Gerard
  Als je nu nog geen hypotheek hebt dan moet je dus zo snel mogelijk eentje afsluiten?

 • Edwin

  @pietje
  Ja hoor ik lees soms kranten. niet te vaak gelukkig.

  Ik schreef 2013 en dat is volgens mij nog altijd van 1 januari t/m 31 december.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Deze had ik al geplaats maar hier nog één keer voor de genen die het nog niet hadden gelezen.
  Op website Addogram (zie link) plaatste een bijzonder interessante infographic van de samenstelling van de wereldwijde buitenlandse reserves sinds 1999. De Amerikaanse dollar neemt nog steeds de koppositie in als wereldreservemunt. In 2012 is ongeveer 59,3% van alle buitenlandse reserves uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

  Maar op deze infographic is ook goed te zien dat de dollar op zijn retour is als wereldreservemunt, de euro eist een steeds groter marktaandeel op. Vooral in opkomende economieën (derde cirkel) heeft de dollar snel aan terrein verloren, hoewel het nog steeds de koppositie inneemt. Tussen 1999 en 2002 was ongeveer 75% van de claims uitgedrukt in dollars, in 2012 was dat nog maar 59,3%. Tegelijkertijd ging de euro van een marktaandeel van ongeveer 15 naar 25 procent.

  http://www.addogram.com/wp-content/uploads/2012/12/reserve-currency-infographic.png

  wat ook heel duidelijk wordt is dat de dollar en euro samen 75% van de wereldwijde buitenlandse reserves uitmaken. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat een van deze twee munten de komende jaren zal verdwijnen of in een enorme vrijen val raken.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Op website Addogram (zie link) plaatste een bijzonder interessante infographic van de samenstelling van de wereldwijde buitenlandse reserves sinds 1999. De Amerikaanse dollar neemt nog steeds de koppositie in als wereldreservemunt. In 2012 is ongeveer 59,3% van alle buitenlandse reserves uitgedrukt in Amerikaanse dollars.

  Maar op deze infographic is ook goed te zien dat de dollar op zijn retour is als wereldreservemunt, de euro eist een steeds groter marktaandeel op. Vooral in opkomende economieën (derde cirkel) heeft de dollar snel aan terrein verloren, hoewel het nog steeds de koppositie inneemt. Tussen 1999 en 2002 was ongeveer 75% van de claims uitgedrukt in dollars, in 2012 was dat nog maar 59,3%. Tegelijkertijd ging de euro van een marktaandeel van ongeveer 15 naar 25 procent.

  http://www.addogram.com/wp-content/uploads/2012/12/reserve-currency-infographic.png

  wat ook heel duidelijk wordt is dat de dollar en euro samen 75% van de wereldwijde buitenlandse reserves uitmaken. Het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat een van deze twee munten de komende jaren zal verdwijnen of in een enorme vrijen val raken.

 • Anna

  Stafke, hieronder een belangrijke, legale reden waarom de hypotheekrente in Nederland hoger is dan in de omringende landen (laatst aan de orde gesteld door onderzoeksprogramma ‘Zembla’) Andere reden kan zijn dat Nederlanders meestal weinig eigen geld inleggen. En nu de banken dringend geld nodig hebben zouden stiekume afspraken me ook niet verbazen….

  PRIJSLEIDERSCHAP OPGEHEVEN gepubliceerd op: 22.11.2012
  De Nederlandse Staat en ING hebben een akkoord met de Europese Commissie over de terugbetaling van de staatssteun. Gezamenlijk is besloten dat ING in de periode 2012-2015 het laatste deel van de kapitaalinjectie aan de Staat zal terugbetalen. De betaling bestaat uit een bedrag van € 3 miljard staatssteun en € 1,5 miljard premie en zal in vier delen worden terugbetaald. Het eerste deel zal voor het einde van dit jaar worden overgemaakt. Het akkoord regelt verder dat de terugbetaling van de gehele staatssteun een rendement van minimaal 12,5% moet opleveren.

  Prijsleiderschap opgeheven
  De ING krijgt weer nieuwe mogelijkheden om te concurreren, het zogeheten prijsleidersschap, dat de ING verbood om goedkoper te zijn dan de concurrenten, wordt opgeheven.

  Staatssteun
  Tijdens de financiële crisis kreeg een aantal Nederlandse banken staatssteun. Eén van de voorwaarden is het verbod op prijsleiderschap. Deze maatregel moet voorkomen dat banken die van de overheid staatssteun krijgen met dit geld goedkope producten verkopen. Alleen op de zeer geconcentreerde hypotheekmarkt in Nederland had de maatregel het tegenovergestelde effect.

  Uit onderzoek van ZEMBLA bleek dat de hypotheektarieven in Nederland structureel hoger liggen dan in de omringende landen. Het verbod gold niet alleen voor de ING maar ook voor de ABN Amro en Aegon. Zij ontvingen eveneens staatssteun. De Rabobank mocht als enige de tarieven bepalen.

  Gebrek aan concurrentie
  Volgens hoogleraar mededinging M.P. Schinkel van de Universiteit van Amsterdam wordt de hoge hypotheekrente in Nederland veroorzaakt door een gebrek aan concurrentie op de hypotheekmarkt. In ZEMBLA zegt Schinkel dat we hierdoor honderden tot duizenden euro’s per jaar teveel rente betalen voor onze hypotheek.
  http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=76424&cHash=3b396bca686bbda2a28628cc6ed54eae

 • Ethan

  Oh ja,

  Ik weet dat velen hier de insteek hebben dat alleen zilver en goud geld zijn, maar toch is ook de virtuele wereld een steeds grotere bedreiging voor centrale banken. Recent kwam de ECB al met een vrij uitgebreid rapport over BitCoin uit, maar in Amerika ontgaat ze de potentie ook niet kennelijk:

  “Congress Drafting Anti-Bitcoin Legislation

  Democratic Senators Charles Schumer of New York and Joe Manchin of West Virginia are in the process of drafting an anti-bitcoin law that would make trading or using the bitcoin currency illegal in the United States.

  The draconian law (from what we have seen) would make ANY trades in the currency illegal. They are stating that the currency is constitutional.”

  http://www.dailypaul.com/265429/congress-drafting-anti-bitcoin-legislation

 • Ethan

  “Het oog van de storm” is een vrij bekend fenomeen lijkt mij ook..

  Hier staan trouwens interessante podcasts:

  http://www.goldmoney.com/gold-audio-podcasts.html

 • gordijnen

  @Ethan

  De crisis bereikte zijn laatste piek in juni, rond de Griekse verkiezingen. Nu zien we een omgekeerde trend”, aldus Rehn.

  Waarschijnlijk is die trend, dat er geen weg meer terug is richtin afgrond.

 • Ethan
 • http://www.overbeterleven.nl Rien

  Verwijdert een forum gremlin mijn posts?

 • http://zilverpaul.nl pietje

  Dit thema zal de komende weken vaak verschijnen in kranten op internet en het nieuws.

  ——————————-De fiscal cliff————————————————-

  Als er voor 2013 geen oplossing is, dan treedt automatisch een pakket maatregelen in werking. Een aantal belangrijke steunmaatregelen in de Verenigde Staten lopen op 31 december af en forse verhogingen van verschillende belastingen zullen dan automatisch worden doorgevoerd. Opmerkelijk is dat pas na de verkiezingen in de Verenigde Staten dit nieuws naar buiten is gekomen. Sindsdien zijn de financiële markten nog maar met één ding bezig; de financiële afgrond.
  En zo als vellen al weten zal dit ook weer aflopen met een sisser.

 • http://zilverpaul.nl pietje

  @Edwin

  Lees je wel eens een krant?
  Want het Basel III-akkoord wordt niet ingevoerd per 1 januari http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21059613/__Washington_stelt_invoering_Basel_III_uit__.html
  Dit heeft in begin november zo wat alle financiële kranten gestaan.
  Van uitstel komt afstel.

 • Stafke

  En dit terwijl banken de zelfde OLO Rente Hanteren op de internationale markten.

 • Stafke

  Het is net die aflossingsvrije hypotheken die de huizenmarkt in NL meer in de problemen heeft gebracht dan bij ons, dat is toch mijn visie daarop.
  Geen wonder dat men er nu van terugkomt.
  Lineair ok, je hebt ook vaste afbetaling. Dus bvb 20j lang hetzelfde bedrag, waarbij het deel kapitaal stijgt en het deel rente zakt. Dat doen de meesten hier bij ons. Bvb 20j lang 1200eu/maand. Zo’n bedrag inflateert dus weg, ik bedoel, binnen 10j zal dat dragelijker zijn, hier is er dus automatische loonsindexering. Hoe lang we dat nog zullen volhouden (de concurrentiekloof groeit tov andere landen).
  Elke maand wordt je huis een beetje meer van jou dus.

  Wat mij vooral vreemd lijkt is dat in NL de rentes hoger liggen. Dit is niet meer of minder dan een subsidiering van de staat aan de banken.

  Iedereen betaalt mee, enkel huizen eigenaars profiteren (door de aftrek verkrijgen ze dit terug), huurders minder.

  Ik zie t als een subsidie. 5% rente maar veel aftrek of zoals hier 3% en minder aftrek. Voor de lener tzelfde, voor de bank meer geld.

  Rare jongens, die Hollanders :)

 • gordijnen

  @Stafke

  Dank voor je reactie. Per 1 januari 2013 is het verplicht om je hypotheek af te lossen in minimaal 30 jaar. Dit mag natuurlijk ook sneller. Je betaald natuurlijk alleen rente over het bedrag dat nog moet worden afgelost. Dus de woonlasten gaan in de jaren naar beneden, bij liniar. Er is ook nog een andere vorm van hypotheek, maar zonder aflossing is per 1 januari niet meer mogelijk.

  3,5% rente als je voor een hypotheek met een looptijd van 5 jaar.
  Hierna moet de bestaande bank je een nieuwe lening aanbieden. Het kan zijn dat je dan meer rente moet betalen, omdat door waarde daling een extra risico bent geworden voor de bank.

  5% is voor een hypotheek met een looptijd van 10 jaar.

  Oftwel hoe meer jaren zekerheid over de rente, hoe hoger de rente.

  Voor alle duidelijkheid, je bent vrij om 12 jaar je huis af te lossen, voor de meeste is dit financieel niet mogelijk.

  Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden.

  Ook hoop ik dat het horrorverhaaltje niet gaat uitkomen.

 • Stafke

  Op 30 jaar vast aan 3% of lager (ja, heb je hier ook al) zijn ze weigerachtig bij ons: want wat als de OLO rente terug stijgt? Zo redeneren ze.

 • Stafke

  Gordijnen, mooi verhaaltje schrijf je daar hoor. Ik weet dat in NL de aflossingsvrije hypotheek gebruikt wordt (werd?) , uw horrorverhaaltje over de lineaire hypotheek nu in NL bevat toch een paar zaken waarop ik wil reageren.
  Wij in B kennen haast geen aflossingsvrije hypotheken, in B is het in 99% vd gevallen lineair.
  Of het nu aflossingsvrij of lineair is, bij de waardedaling van een huis ben je zowiezo gescheten.
  Mn zus woont in NL, en die betaalde aflossingsvrij af, nu gaat ze verhuizen en zie nu, haar huis staat lager geprijsd op de markt dan ze t gekocht heeft. Dus dat verlies slikt ze ook.
  Gans je verhaal is gans anders als de prijzen stijgen he, wat ze jaren wel deden. Wie idd 2-3j geleden kocht kan t idd moeilijk krijgen.
  Lees ik t goed dat ze in NL zullen verplichten op 30jaar? Nou, als dat geen kadootje voor de banken is zeg! Reken maar es uit wat je na bvb 5 jaar aan kapitaal hebt afgelost, haast niks. De eerste jaren is het al rente wat de klok slaat. En dan die rente. 5%? is de aftrek hoger misschien? Hier in B leen je al rond de 3% of lager. Vreemd he? Zijn jullie minder solvabel? Of zou t toch zo zijn dat via de aftrek (waar de Nederlander denkt hey, ik verdien er wat an) de staat de bank subsidieert? Dat zijn al 2 opmerkingen: hogere rente (die je wsch wel aftrekt) en de 30j. Het staat op papier, de gemiddelde hypotheek in B is in werkelijkheid 12 jaar. Mensen erven, scheiden, verhuizen, kopen een ander huis, enz enz. Snap je de impact, ze verplichten je op 30j te lenen wetende dat gemiddeld na 12j t afbetaald wordt. En laat nu net die eerste jaren zo lucratief zijn voor de bank. Ik spreek opnieuw voor B: hier was 30j echt een uitzondering. 3% op 20 – 25j.
  Door de hoge prijzen zijn er wel meer die nu op 30j beginnen lenen om de maandlast te verlagen, maar als er hier ook prijscorrecties komen zal t wel zakken. En banken beginnen een eigen inbreng te eisen. Op 30j aan 5% 100% van de waarde vh huis lenen (op moment dat je leent) is hier onmogelijk. Ze zullen hier steeds een eigen inbreng eisen.
  Meen je dat echt dat ze zullen verplichten op 30j? Dat kan toch niet? Aan wiens kant staat de regring dan wel? Toch niet aan de kant van de burger?
  30jaar is pure winst voor de bank. Als prijzen 20% zakken, waarom moet je dan in godsnaam 30j lenen?
  En wat die gemoedsrust betreft, Jouw wat dramatische verhaaltje geeft idd geen gemoedsrust, mijn geval ging over een andere lening, datzelfde maandbedrag kan ik nu lekker in EM of zo steken ;)

 • gordijnen

  @Marko

  Je hebt natuurlijk gelijk.

  Het is nooit zwart of wit.

  Hoeveel verbouwingsrekeningen heb je nodig voor de hypotheek?

 • gordijnen

  Gelukkig was er ook nog goed nieuws.

  Bij Paul en Witteman zat dhr Henk Kroll van de 50+ hij wist te melden dat ern 1000 miljard euro in kas zit van de gezamelijke pensioenfondsen en dat dat lieve jonge meisje aan tafel zich wel sociaal moest opstellen tov van de ouderen. De pensioenfondsen maak altijd nog elk jaar 10% rendement.

  Dit is dan toch 100 miljard euro. oftwel bijna 25% van bbp. Rutte 2 is geboren.

 • Marko

  Gordijnen, die extra 50% moet wel verplicht in de woning gestoken worden hoor. Denk aan overdrachtsbelasting, notariskosten, vooral verbouwingen, en dit moet allemaal aangetoond worden, anders geen aftrek.

 • gordijnen

  Willem Middelkoop: “Centrale bankiers dachten dat ze god waren”

  Vanaf 3.18 kijken. 150% hypotheek voor de sovabele of welgestelden aan hypotheek.

  http://www.youtube.com/watch?v=_4Dk6veGHec

  Bovenstaande voorbeeld van huis van € 250.000,- euro. Dus € 375.000,- euro hypotheek, 50% aftrek. Alles eerlijk delen. Iedereen betaald mee.

  Oftwel voor € 218,75 per maand een extra bedrag van € 125.000,- van de bank.

  Deze banken redden wij met ons belastinggeld.

  Dhr Boele Staal weet nog te zeggen, al doende leert men. Wat een lachwekkend figuur.

 • gordijnen

  Correctie geen € 60.000 euro schuld.

  € 250.000,- – € 25.000,- = € 225.000,- -€ 140.000,- = € 85.000,- schuld bij de bank.

  12% rente van € 85.000,- = € 10.200,-/ 12 = € 850,- + € 750,- = € 1600,- per maand.

  De werkelijkheid is natuurlijk nog veel erger.

  Voordeel van die afbetaling vind ik de gemoedsrust!

 • gordijnen

  In de USA gaat het gelukkig weer wat beter op de huizenmarkt.

  Er staan minder huizen te koop in USA.

  Dit gaan wij straks ook meemaken, al denken wij nu nog dat het de andere kant op gaat.

  Ter inleiding even de uitleg van:

  Willem Middelkoop legt uit hoe Fractional Reserve Banking werkt

  http://www.youtube.com/watch?gl=NL&hl=nl&v=tEiAVTsyjjY

  Let op en huiver, wat ons te wachten kan staan.

  Een nederlander heeft 3 jaar geleden een huis gekocht en dacht dat het verstandig was om, ipv een aflossingsvrije hypotheek te kiezen voor een liniaire hypotheek.

  Aankoopsom € 250.000,- Notariskosten en hypotheekkosten betaald hij uit eigen vermogen. Looptijd 10 jaar voor bijvoorbeeld 5%. Inmiddels heeft hij al op 1 euro na 25.000 euro afgelost.

  Dit is allemaal verstandig, want vanaf 1 januari 2013 moet iedereen zijn huis gaan aflossen in 30 jaar.

  De pech is alleen dat het huis geen € 250.000,- meer waar is maar 20% in waarde is gezakt. Oftewel zijn huis is nog maar € 200.000,- waard. WOZ gelukkig ook.

  De voorspelling is dat de huizen nog 15% of 20% gaan dalen in de komende 2 of 3 jaar.

  Dit is geen goede ontwikkeling voor de banken, want die werken met Fractional Reserve Banking. Oftwel een hypotheek verstrekt voor 250.000,- – 25.000,- oftwel nog een rest hypotheek van 225.000 euro, voor een huis van 200.000 euro.

  Oftwel zoals dhr Middelkoop zegt alle banken zijn instabiel en niet sovabel. Dit is nog een rooskleurig voorstelling van zaken.

  De kosten van de hypotheek zijn € 562,50 per maand (40% belastingvoordeel) en € 694,45 aflossing. Totale kosten per maand € 1256,94 + Huurwaardeforfait (belasting voor het genot van een eigen woning en onroerendgoed belasting)

  Nu kan je de bovenstaande kosten niet meer betalen, scheiding, overlijden, arbeidsongeschikt, ontslag enz.

  De bank gaat U nu de helpende hand bieden, want er zijn niet veel partijen die U huis in een dalende markt willen kopen of een hypotheek kunnen krijgen.

  Uw huis gaat naar de veiling en van de € 200.000,- krijgt U 70% terug.
  De bank wilde Uw verlies beperken en heeft ingegrepen en Uw huis gekocht voor deze prijs, omdat anders Uw schuld aan de bank te hoog zou worden.

  Voor de aankoop van dit huis van 140.000,- heeft de bank maar 8% of 10% aan eigen vermogen nodig. Gelukkig heeft U al 25.000 euro aan de bank betaald als aflossing betaald.
  De bank heeft dus 11.000 eigen vermogen en 14.000,- nodig van het eigen vermogen als dekking voor een huis van 200.000 euro.

  Nu mag de bank Uw huis voor niet meer verhuren als 4,5% van de WOZ waarde van 200.000 euro. Oftwel 9000 euro / 12 maanden = € 750,- per maand.

  Hierdoor voorkomt de bank dat de huizenmarkt instort en bijkomstig voordeel is dat hun solvabiliteit is toegenomen.

  Zo kan de bank voorkomen dat er teveel huizen op de markt komen en dat de prijs stabiliseerd.

  Over de € 60.000,- euro schuld betaald U geen 5% maar in een gunstig geval 12%, omdat U een groot risico bent voor de bank. € 600,- per maand alleen rente + € 750,- huur.
  Uw voordeel € 6,94 euro lastenverlichting per maand.

  Voor alle duidelijkheid, voor een sociale huurwoning komt U niet in aanmerking, want U verdient te veel. Nu niet, maar toen U nog een baan had.

  Leuker kunnen wij het niet maken, wel makkelijker.

  Huizen komen, net zoals in de USA, in handen van de banken.
  Aanbod daalt en politiek kan scoren met stabilisatie op de huizenmarkt.

 • temp242

  Liedje voor de Alle (Poli)Corruptici:
  Karma comings very soon!

  http://www.youtube.com/watch?v=fp8ZVcf4bFM

  MVG aan Allen

 • Edwin

  basel III komt in 2013. Als goud opeens Tier1 is kan DNB nog moeilijk beweren dat instanties als pensioenfondsen niet meer dan een paar % mogen bezitten. Zou een grote instroom kunnen betekenen, allleen vermoed ik dat er om verschillende redenen veel papier PMs wordt aangekocht. Leuk voor shortterm winst maar helpt niet veel op de langere termijn.

 • Sebassol

  @ Edwin

  Dus de goldrush moet nog komen, die basel III regels zijn toch uitgesteld?

 • Edwin

  oh, ben alleen niet eens dat goud/zilver weer “in” is. Alleen bij een kleine groep, de rest verkoopt nog steeds hun sieraden en andere fysieke edelmetaal.
  Dus helemaal NIET “in”.

 • Edwin

  Basel III maakt dat goud de Tier-1 status krijgt…. dus een complete nieuwe groep die dan goud kan aankopen….

  http://www.iex.nl/Column/89595/Goud-Onveranderd-omhoog.aspx

 • Stafke

  Sylvester, het allergrootste voordeel van die afbetaling vind ik de gemoedsrust!
  Dat alleen al is 5% rente waard!
  Ok, er staan nu minder eentjes en nulletjes op mn pc banking, maar tgevoel te kunnen zeggen: hier, sluit maar af, en meteen ook die rekening, de ‘beheerskosten’, ‘dossierkosten’, ‘equiperingskosten’,’activeringskosten’, ‘opzegkosten’, en wat ze er allemaal bij verzinnen, dat kunnen ze in hun hol steken.
  In de loop der jaren heb ik blijkbaar 12 rekeningen bij verschillende banken verzameld, kwestie van altijd maar achter de feiten aan te hollen en de op dat moment meest opbrengende te openen om dan ‘door marktomstandigheden’ wat later voor aap gezet te worden.
  Ik heb nu een nieuwe hobby: rekeningen afsluiten, niets leuker dan dat!
  ‘maar meneer toch, we hebben nu een nieuw produkt, beste vd markt, kostenloos, *en dan dramatisch* met kapitaalsgarantie!’.

 • Silvester

  Lachende derde bedoel ik.

 • Silvester

  Ja Stafke je hebt gelijk. Maar onthoud goed dat je met schulden wel een bankslaaf blijft.
  En ik denk dat jij met het snel aflossen van je schulden de lachende dede bent.

  De rente die je krijgt op je spaarrekening is lager, dan de rente op schuld. Dus tel uit je winst..