Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

DE VOLGENDE FASE IX (18 februari 2016)

19-02-2016 Kenniscentrum

“Centrale banken zijn gevaarlijk (vet gedrukt) en zinloos bezig”, zo stond er te lezen in een afgedrukt interview met macro econoom Richard Koo in de NRC van zaterdag j.l. Hij doelde op de miljarden zo niet biljoenen aan opgekochte staatsleningen in een poging de economie na het Lehman débâcle weer nieuw leven in te blazen. ‘Voorzichtigheidshalve’ voegde hij er aan toe: “het is zo stupide dat ik niet eens weet of de economie dat uiteindelijk overleeft”.

 

Natuurlijk weet hij dat wel maar het is in elk geval goed dat iemand uit “de spelonken” van de centrale banken zelf nu met dergelijk nieuws via de mainstream media naar buiten komt.

Koo begon z’n loopbaan bij de Federal Reserve of New York en werd later als hoogleraar verbonden aan de Waseda Universiteit in Tokio door diverse Japanse regeringen/centrale bank als adviseur geraadpleegd. Zoals bekend ging de Japanse economie in 1989 onderuit als gevolg van de astronomisch opgedreven vastgoedmarkt. De Nikkei bereikte in die tijd een stand van ruim 40.000 punten, welk niveau verwerd tot een fata morgana terwijl de Japanse economie ‘at best’ stationair bleef ten koste van een staatsschuld richting 300% van het BBP.

 

Koo introduceerde de term “balansrecessie”, een term die intussen ook binnen het IMF is geland. Een balansrecessie ontstaat als er een zeepbel knapt en elke partij tegelijkertijd zijn balans probeert te repareren door schulden af te betalen, te sparen en er niemand meer is die wil lenen. Als gevolg daarvan geraakt de economie in een diep slop. Dat is ook de grootste angst onder de centrale bankiers die tegen beter weten in staats- en ander schuldpapier blijven opkopen zonder dat zulks tot dusver enig soulaas heeft geboden.

 

Hiermee werd en wordt tevens de indruk gewekt dat de financiële crisis achter de rug zou zijn toen evenwel recent opnieuw de paniek op de financiële markten toesloeg. Oorzaak? Niet anders dan misplaatste inschatting terwijl toch duidelijk zichtbaar was dat QE nauwelijks of niet leidde tot kapitaalinjecties in de reële economie. Voor zover er nog iets te verdienen viel, moest je in de emerging markets zijn die echter vergeven waren van dollarleningen, waarop sinds de Fed’s renteverhoging in december j.l. meer rente moet worden betaald. Met een rotgang kwam dat geld weer terug met de vraag waarheen nu? In olie, grondstoffen die sterk waren gekacheld? De veiligste oplossing werd gezocht in staatsleningen, hetgeen de rente op de 10-jarige Treasury in een luttel aantal maanden van 2,25% naar 1,75% deed zakken of wel een daling van 22%.

De biljoenen aan overtollige cashreserves die bij de centrale banken zijn ontstaan acht Koo als extreem gevaarlijk en het feit dat hij geen uitweg ziet, maakt het nog benauwender.

 

Dit is de facto ook precies het dilemma waarvoor de centrale banken zich geplaatst zien. Deze situatie aangeduid als een ‘dead end’ – er is geen weg meer terug en evenmin vooruit – is al diverse malen in mijn column aan de orde geweest en deze lijkt zich thans aan te dienen. So, what’s next? Meer van het zelfde of nog negatievere rentevoeten waarmee wordt aangegeven dat de intrinsieke waarde van ons fiatpapier van waardeloos tot waardelozer verwordt? Daarmee houden landen als Japan, Zweden en Europa de Fed thans in een wurggreep.

negatieve-rente

 

In dit geval is de vraag stellen het antwoord geven. Het is niet anders gesteld dan met een ten dode gedoemde dope ‘addict’.

 

Intussen beginnen de scheuren in de muren van het monetaire bouwsel zich steeds duidelijker af te tekenen en dat geldt niet alleen het dollardebiet maar zeker ook binnen de eurozone. Zo verscheen er van de hand van commentator Ambrose Evans-Pritchard in de Britse Telegraph een artikel met de titel ‘German Bail-in Plan For Government Bonds Risks Blowing Up The Euro’. Deze kreet was niet afkomstig van Ambrose zelf maar van topadviseur van de Duitse regering Peter Bofinger, lid van de invloedrijke Duitse Raad van Economische Adviseurs. Hij verwacht een speculatieve aanval op de euro en “als Italiaans politicus zou hij zo snel mogelijk voor de eigen valuta (lire) kiezen”.

 

Wat is de achtergrond hiervan? De Duitse Raad heeft opgeroepen tot “een Soeverein Insolventie Mechanisme”Dit om de geloofwaardigheid van de ‘no bailout’ clausule van het verdrag van Maastricht te herstellen. Dit plan heeft de steun van de Bundesbank en intussen ook van de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schaüble (2e belangrijkste man binnen het Duitse kabinet). Intussen zijn er gevoelige “onderonsjes” gaande in de belangrijkste Europese hoofdsteden, die huivering teweegbrengen in zowel Rome, Madrid als in Lissabon, zo stond in dit artikel te lezen. De rentes aldaar zijn hierdoor weer in beweging gekomen.

 

Ze staan bekend als de 5 Wijzen van Duitsland, met links Bofinger

Ze staan bekend als de 5 Wijzen van Duitsland, met links Bofinger

Onder dit nieuwe mechanisme zullen houders van staatsschuld in elke toekomstige schuldencrisis het nakijken hebben, ongeacht bij welke redding ook door het eurozone bail-out fonds ESM. Bofinger gaf aan dat dit plan al snel tot een ‘self-fulfilling prophesy’ zou leiden met een ‘bond run’ tot gevolg. U begrijpt het al: Duitsland wenst niet te worden meegesleurd in een dergelijke crisis en probeert hiermee de voeten droog te houden, met een verder in http://www.telegraph.co.uk/finance/economics/12158626/German-bail-in-pla…

Dat beleggers de draad kwijt raken en zich in ‘fear and greed’ gevat in sterke volatiliteit laten dynamiseren, valt te begrijpen. Deze volatiliteit beperkt zich niet alleen tot de beurzen maar is ook terug te vinden op de internationale valutamarkt. Zo tuimelde de euro in rap tempo met 120 basispunten nadat “onze vriend” Draghi toegaf weer te willen overgaan tot de aankoop van ‘busted bank loans’. Het siert “onze” Klaas Knot hier niet vóór te zijn.

eurokoers

Zelfs in een tijd dat de olieprijs in het laatste jaar met een slordige 70% is gedaald terwijl ook de euro versus de dollar met ruim 20% daalde. Draghi blijkt dus volstrekt machteloos nu de standaard parameters dreigen weg te vallen en het steeds minder aankomt op de prijs in plaats van de waarde van een economisch goed. Dit geldt in principe voor alle vermogensklassen. De enige parameter die nog even de kop kon opsteken was die van het goud dat in korte tijd tot $1.259 reikte. Goed, je kon er op wachten dat er opnieuw een afservering zou volgen, omdat er onderwijl steeds meer vraagtekens achter het Fedbeleid werden en worden geplaatst.

De ‘volt face’ van ‘Government’ Sachs om binnen 5 dagen van een positieve tot een negatieve ‘outlook’ inzake het edelmetaal te komen, dient tegen deze achtergrond te worden bezien.

goldman

Je kunt er elke gewenste chart op loslaten maar dat is niet meer dan een zinloos tijdverdrijf. Goldman probeert vooralsnog de dagelijkse (winst)regie in deze manipulatief totaal verziekte markt te blijven voeren en zal ongetwijfeld door de Fed op de vingers zijn getikt om de angst voor een systeemcrisis zo veel mogelijk trachten weg te nemen. Een en ander kan niet anders worden belicht dan in het kader van de vertragingstactiek van de centrale banken waarachter de even machteloze regeringen zich trachten te verschuilen. Gezien de opgedroogde goudreserves op de COMEX (futuresbeurs in New York) lijkt ook deze regie op een ‘dead end’ af te stevenen met een “gevoelige” stijging van het edelmetaal tot uiteindelijk gevolg!

Volgens McKinsey bestaat de vrees dat de schuldgroei en de drukperssnelheid nog exponentieel zullen toenemen alvorens de handdoek in de ring wordt gegooid want een plan B – herstructurering van schuld en investering in infrastructuur – is er niet. Prioriteit 1 is immers om de beurzen koste wat het kost op peil te houden. Met alle kunstgrepen stijgen de kansen voor presidentskandidaten als Trump en Sanders die hierbij garen zullen spinnen.

Maar ook Bank of America/ML waar mijn zoon de ontwikkelingen nauwgezet blijft volgen, kwam met een opvallende uitspraak: ‘The Risk of Quantative Failure is Growing’ als optelsom van de mondiale recessie, de devaluatie van de Chinese munt, de ‘commodity bust’ en de faillissementen in de energiesector. Deze ontwikkelingen roepen om nieuwe QE en NIRPs (negatieve rente). Een belangrijke indicator wordt ook gevormd door de fixed-income debt yields die nu van positief naar negatief neigen, met een daling van $37,6 biljoen naar $32,5 biljoen of ruim $5 biljoen (12 nullen) in nog geen 9 maanden. Ook op deze wijze knaagt het centrale bankbeleid aan de koopkracht van de spaarder, pensioenfondsen etc.

peak

Tenslotte is er uiteraard nog de door mij regelmatig geciteerde David Stockman, voormalig budget directeur onder president Reagan, die onlangs met een artikel uitkwam onder de titel: ‘Central Bankers Have Turned the Global Financial System Into A Doomsday Machine’. Kortom, de litanie zwelt aan en wordt vervolgd.

Robert Broncel                                                                                        Copyright, 18 februari 2016

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • G.

  Dit soort berichten schitteren helaas in afwezigheid

 • marcel

  Afblijven platina is goed in een goede economie

 • Ron

  Volgende aex rit dient zich alweer aan, SHS in wording? Toch maar even een shortje er in tussen 415-420:) voor doel 390
  http://s22.postimg.org/wudaf0h9t/image.png

 • Ron

  De overproductie aan olie leidt tot volle opslagtanks aan land en dus dienen tankers steeds vaker als drijvende opslag, schrijft het FD. Bovendien moeten tankers ook lang wachten voordat ze kunnen lossen door de volle opslagtanks aan land.

  Voor de kust bij Rotterdam en IJmuiden liggen momenteel zo’n zestig tankers voor anker, twee keer zo veel als normaal.

 • Arjan

  Leuk feitje voor vandaag: Ik lees nergens op beurs.nl dat China weer eens ruim -6% gedaan heeft met hun beursje vannacht.

 • Arjan

  Hahaha

 • Gerard

  De reele economie draait natuurlijk vooral op de lage rente. Gratis geld. En ook de lagere olieprijs doet het goed aan de koopkracht consument.

 • Huub

  @Gerard,
  Is het niet opmerkelijk dat de gevolgen ten gevolge van olieprijs- en aandelendaling, bv. Faillisementen en betalingsproblemen bij bedrijven, niet zichtbaar worden in de reele economie? Of is het gewoon een kwestie van afwachten, het komt vanzelf?

 • Ron

  In 2011 steeg zilver mee op inflatieverwachting? Dat is nu niet echt aan de orde, tenzij de heren op een dag iets onverwacht uit de hoed toveren.

 • Ron

  Dan doen we toch gewoon een parabool tot 8.000 geen probleem:)

 • Huub

  Daar sluit ik me bij aan.
  We gaan dieper de deflationary collapse in en industriële productie zal afnemen. Dat is een deel van de vraag naar zilver. Goudvraag is zo goed als geheel een safe haven vraag, ook de juwelenvraag moet je zo bezien.

 • https://twitter.com/Floesh Floesh

  Ik geloof steeds minder in zilver, al mijn nieuwe aankopen zijn de afgelopen periode goud geweest.

 • Steffer

  Ik vind platina interessant geworden. Toch wel opmerkelijk dat de platina/goud ratio ook zo laag is geworden.

  http://www.ptcalc.com/platinum-to-gold-ratio-history.php

  Wsch ook zoals zilver wegens het meer industriele karakter.

  spijtig dat ook hier btw op zit.

 • Arjan

  Daarom zijn er hier maar weinig posters Marcel, zijn er maar weinig die geloven dat dit niet weer simpelweg een dead cat bounce is en dat de nieuwe lows in zomer op de borden staan…..

  Het gaat veel te hard omhoog zoals Gerard al correct zei: Parabolische stijging is niet gezond en zal ook hard verzwakken tenzij er een hogere bodem bevestiging komt……..$1200 als nieuwe bodem is al extreem hoog in mijn ogen want dit had ik 2 maanden geleden niet zien aankomen.

 • Arjan

  En alles weer volledig verdampt………Piek is geweest, feest is voorbij voorlopig.
  Heb het economische nieuws niet gevolgd maar er zal wel iets bekend gemaakt zijn waardoor de metalen in de verkoop gaan.

 • Arjan

  Ik heb een termijn van 15-25 jaar in mijn hoofd…hooguit wat minder mooie items verkopen tussendoor en van de winst wat anders kopen :-D

 • Arjan

  Weer alles weg, dood vogeltje met zilver begint irritant te worden ..hahaha. ….goud ook $20 er alweer af, $1250 mag blijkbaar niet gebroken worden…ik heb de tijd ;-)

 • Enrico

  Da’s aardig van je Marcel. Ik ben één van die sukkels die wat zilver kocht toen die op 30 euro / ounce stond! 50% verlies dus. Toen las je dat zilver wel eens naar 55 euro / ounce kon gaan binnen een paar jaar. Geen grote bedragen hoor, en gelukkig van geld wat ik kon missen.

 • Luke

  Duim me wat af…. Baat nog niet

 • Ron

  Betaal nou maar gewoon btw en in eigen beheer…is goedkoper.
  Straks moet je over 2 jaar 21% over 100 euro/ounce betalen…wordt je niet blij van:)

 • marcel

  in gewicht of euro,s LOL

 • Ron

  50/50 marcel:)

 • Ron

  Maar voor de lange termijn….kopen en de eerste 2 jaar afblijven! Alles staat op groen in deze maandgrafiek:
  http://s12.postimg.org/4u9425731/image.png

 • marcel

  Wat ik me kan herinneren was jij ook een goudbug he Ron ?

 • Ron

  Ik denk dat ik ga voor een gsr van 85…zomaar een gok:)
  http://postimg.org/image/4k3a7bmjz/

 • marcel

  Vandaag goud positief in de radio media en nogmaals deze .Is iedereen om ????>.https://youtu.be/hktxWKtzW_0

 • marcel

  Weet denk ik wel waarom het reageerniveau niet zo hoog is ,volgens mij is het meeste zilver hier .
  Ik hoop voor de zilverbugs dat de uitbraak er gauw aankomt zal duimen ;-]

 • marcel

  Daarom GOUD btw vrij veel beter

 • marcel

  Is iedereen ingekakt of zo ?? HIJ GAAT LEKKER HOOR !!!

 • marcel

  mijn idee komt aardig in de richting

 • Huub

  1243 nu bij opening VS.
  Deze posting maakte ik twee maanden geleden:

  Enkele verwachtingen voor goud in 2016 van mn grote banken:
  + Société Générale Sees Gold Sliding Under $1,000/Oz
  + During 2016 More Gloom & Doom For Gold & Silver In 2016 – Deutsche Bank
  + Outlook 2016 To Usher In A ‘New Chapter’ For Gold – ScotiaMocatta
  + Credit Agricole: Gold To Fall To $1,000 In First Half Of 2016
  + WGC Year-End Gold Report Rising Inflation Could Be Game Changer For Gold In 2016
  + Capital Economics Expect Gold to Fall Towards $900 An Ounce In 2016 – ABN Amro
  + Citi Research Sees Softer Gold In 2016 but Stocks Of Gold Producers With Hiccups In 2015 Could Outperform In 2016
  + HSBC Analysts Look For Gold To Average $1,205 Per Ounce In 2016

  Alleen de laatste bank, HSBC, ziet prijsverhoging. Doet me denken aan toen goud rond 1900 stond en bijna alle banken dachten dat het zou doorstijgen.
  Het blijkt maar weer dat banken zich maar beter NIET met goud kunnen bezighouden. Waarom trouwens ook.

 • marcel

  Nou een lekkere rooie dag Dow en we kunnen naar de 36700

 • nandi

  GSR staat ondertussen op 80,6, gelijk met de top van 2008. Het wordt tijd dat zilver ook eens uit zijn startblokken schiet.

 • Ron

  Ennn new year high voor euro goud:)

 • Arjan

  De beurzen zetten steeds lagere toppen en nieuwe lows neer, BEAR market voor de beurzen is een feit (Al best lang als je even terug kijkt en het lineaaltje over de “toppen” legt)

 • Arjan

  “Beleggers kunnen zich steeds minder vasthouden aan het rente en QE beleid van Centrale Banken”

  DIT is juist het bewijs dat de ziekte compleet is! Het is van de zotte dat het blijkbaar zo moet……Dit kan maar op een manier eindigen: Reset

 • René

  Ok, bedankt tot zo ver Rolf.

 • http://www.thesilvermountain.nl/blog Rolf van Zanten

  Ik moet joepdekat gelijk geven, levertijden vallen mee en liggen op gebruikelijk niveau.