Kenniscentrum The Silver Mountain

Lees hier onze columns over de financiële wereld, nieuwsberichten en tips bij het kopen van goud en zilver.

navbar-banner

De volgende stap

27-05-2015 Gerard

De economie groeit niet hard meer, ondanks de bijna nul procent rente. Sterker nog, we dreigen in een nieuwe recessie te vallen. Het beetje GDP wat we nog hebben is gebaseerd op groeiende voorraadopbouw. Rente staat al op nul tot negatief, dus die middelen zijn niet meer beschikbaar om de economie weer aan te wakkeren. Wat is dan de volgende stap? Wat gaan overheden en centrale banken nu doen? Daar wordt al volop over gesproken, “negatieve rente”. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat cash geld eerst afgeschaft wordt. Ook daar wordt nu steeds meer over gesproken.

Gaat cash geld verdwijnen?

Cash betalen voor onroerend goed is al verboden. Voor roerende goederen is betalen boven 3000 wettelijk verboden (was 5000 tot 2014). Het laatste stapje nog? De digitale wereld van betalen zit in een stroomversnelling van innovatie. Kleine betalingen pinnen zonder kosten, betalen met je smartphone waar iphone 6 mee kwam, pinnen in het buitenland, telebankieren op je smartphone, om er maar enkele te noemen. Steeds meer dingen kun je niet eens meer met geld betalen. Denk maar eens aan je OV kaart of onbemande tankstations. Cash geld afschaffen is slecht nog een kwestie van één pennestreep. Het zou zomaar binnen één weekeinde geregeld kunnen zijn.

Het nadeel van cash geld is diefstal, overvallen, afpersing, drugshandel, etc. Maar vooral ook voor zwart geld en zwart werken. Die problemen los je dan in een klap helemaal op. Maar er is ook een voordeel. De zwarte economie. Dit is zelfs uitstekend voor de echte economie, immers, van jouw Beun de Haas karwijtje ga je toch wel leuke dingen kopen waardoor het uiteindelijk toch meetelt in de geregistreerde economie. Plus, het is goedkoper waardoor je meer kunt kopen voor minder geld. In zwart geld valt alleen de belasting er tussenuit. Voor de rest maakt het geen enkel verschil. In veel landen van Europa is de “zwarte” economie minstens de helft van de echte economie. Koplopers hierin zijn Griekenland, Spanje en Portugal, waar veel mensen nog niet eens een bankrekening hebben. Euro biljetten van 500 is in de zuidelijke landen heel normaal, terwijl in Nederland en Duitsland de meeste mensen die briefjes nog nooit gezien hebben. Cash geld, en daarmee het zwarte circuit, draagt dus behoorlijk bij aan de echte economie. Sterker nog, belasting betalen is de grootste rem op de economie. En behoorlijk ook want onze belastingdruk is momenteel 90% van het inkomen.

Zwart werken en zwart geld is slecht voor de overheidskas maar heel goed voor de economie. Dit laatste is de hoge drempel en dus tevens de reden dat cash geld afschaffen nog niet gebeurd is. Toch is het slechts een kwestie van tijd. De negatieve rente begint immers te drukken. Rente staat al lange tijd op nul, en men kan niet verder omlaag zolang er cash geld is. Het is eigenlijk een schande dat bij nul procent rente de economie niet door het dak vliegt. Het omgekeerde gebeurt, economische groei blijft al jaren steken bij amper 0,5%, wat nog lager is dan de bevolkingsgroei en dus eigenlijk negatief. Economische groei waarop de overheid hun inkomsten van moet hebben. Om dus ooit uit de schulden te komen moet de overheid hogere economische groei hebben. Bij afschaffen cash geld gaat deze groei dramatisch dalen. Dit durft men waarschijnlijk niet aan. Althans, nu nog niet.

 

500-euro-biljetten

 

Toch gaat afschaffen cash geld er ooit van komen. De druk naar negatieve rente wordt groter en groter. Men wil dat je rente “ontvangt” bij schulden maken en rente “betaalt” bij sparen. Hier is vooral de overheid mee gebaad. Want bij zulke lage groei van de afgelopen jaren lopen de staatsschulden steeds hoger en hoger op. En daar wringt nu net het schoentje. Deze schuldencrisis speelt zich af binnen de overheid en NIET binnen de economie, wat velen denken. Het duivels dilemma is dat de overheid die economie nodig heeft voor hun inkomsten.

 

Welke gevolgen gaat dit hebben?

Bij negatieve rente gaat de bevolking straat en straatarm worden. Denk alleen maar aan de pensioenpotten die leeg stromen richting overheidskas. Ook banken kunnen niet meer blijven bestaan bij negatieve rentes. Ze moeten rente gaan betalen als iemand een lening aanvraagt? Lijkt mij geen verdienmodel meer. Mensen met spaargeld gaan cash aanhouden en daarom is het nodig dat cash eerst verdwijnt. De negatieve effecten die deze schuldencrisis met zich meedroeg zullen helemaal verdwijnen bij negatieve rente. Schulden zullen door het dak vliegen omdat schulden maken beloond gaat worden met rente ontvangen. Griekenland zou dan in een klap het sterkste land van Europa worden. Negatieve rente gaat bubbels opblazen in vooral aandelen en onroerend goed. En jawel, ook bubbels in goud en zilver. Je kunt er zeker van zijn dat goud en zilver een extra functie gaan krijgen in het betalingsverkeer.

Zwartwerkers, prostitutie, drugshandel en andere illegale werkzaamheden zullen zeker niet verdwijnen. Betalen in gouden en zilveren munten en baren gaat gegarandeerd een geheel eigen leven ontpoppen. Tot voor kort hield niemand dit scenario voor mogelijk. Totdat centrale bankiers steeds meer aanstuurden op negatieve rente door heel de economie. Staatsleningen tot 10 jaar zijn al op negatieve rente op dit moment in enkele landen.

 

Rente manipuleren door opkoop obligaties door de centrale banken is een typische Keynes theorie. Rente negatief maken in dit verlengde ook. De economische Oostenrijkse school is daar faliekant tegen. Die vindt dat rente op natuurlijke wijze bepaalt hoort te worden door vraag en aanbod. Daar ben ik het helemaal mee eens. In politieke termen kun je spreken dat Keynes in het linkse vak staat, en de Oostenrijkse school rechts. Oftewel, de grote allesoverheersende overheid bij Keynes, en de kleine overheid en markteconomie bij de Economische Oostenrijkse School. Politiek en centrale banken kiezen voor Keynes en dus zullen we het hiermee moeten doen.

 

Terwijl Keynes en de centrale bankiers spreken over negatieve rente, hoe tegenstrijdig is het dan dat Yellen van de FED spreekt over renteverhoging eind dit jaar? Dit laatste wil ik eerst zien en dan pas geloven. Zolang Europa en China economische niet hard groeien tot krimpen en geen inflatie meer laten zien, zolang de schulden steeds harder blijven oplopen, zolang kan de VS echt geen rente verhogen. “NO WAY” in hoofdletters. Obama betaalt nu al 525 miljard rente per jaar bij een schuld van 105% van GDP. De wereld is één groot dorp. Alles is tegenwoordig afhankelijk van elkaar. Anders gezegd, de producten die Wal Mart of Mediamarkt verkopen zijn in China geproduceerd. Waarvan de grondstoffen in Australië uit de grond gehaald werden.

Wereldeconomie is wat dat betreft een grote brei. Het hangt als een spinnenweb aan elkaar. Als overal ter wereld de rentes verlaagd worden, waar staat de FED dan met hun rente verhogen? De USD zou helemaal door het dak vliegen en hiermee stort dan de VS economie helemaal als een plumpudding in elkaar. Sterke munt is immers slecht voor de economie en daar heeft de VS nu al last van. Toch hoort men de laatste tijd steeds vaker “negatieve rente” uit de monden van centrale bankiers, met Mario Draghi voorop. Daaraan gekoppeld zit dan het afschaffen van cash. Want dit laatste is nodig om hiermee nog verder te kunnen gaan. Pas dan beschikt de staat over al het geld wat er in omloop is. Ze moeten uiteindelijk wel want de staat heeft niks meer. Alleen hopeloze schulden hebben ze nog. Schulden die alleen maar nog hoger opliepen sinds de uitbraak schuldencrisis in 2008 en Eurocrisis in 2011. Mijn conclusie is: dit betekent een “gouden” toekomst voor goud en zilver. Al is het maar dat zwart geld en andere illegale inkomsten hun weg zullen vinden, net zulke zekerheid zoals water altijd naar het laagste punt zal stromen. Hoe mooier en simpeler kan het zijn met gouden en zilveren muntjes? Dan spreek ik nog niet eens over de prijs van die muntjes als dit écht aan de orde komt. Daar mag je naar raden.

 

goudprijs-mei

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 • Huub

  @dave,
  Goede vraag!
  Het deflatiescenario zet keihard door, maar er zijn nog vele beleggers, “deskundigen” en goeroes die denken dat de bodem bereikt is voor de grondstoffen en het alleen omhoog kan.
  Ik ben benieuwd naar Gerard zijn antwoord.

 • Lamberto

  @Gerard

  Re:
  Dat multinationals de staatschulden maakten, en alle andere schulden zijn de standaard leugens die daar steeds bij gepast worden. 80 jaar geleden, en nu nog steeds.
  ——–

  Ik heb er geen enkele behoefte aan om de discussie over multinationals die grote invloed uitoefenen op de politieke besluitvorming opnieuw te gaan voeren.

  Zie even mijn opmerkingen over multinationals zoals gedaan op:
  Lamberto 3 juli, 2015 om 12:36 en 6 juli, 2015 om 21:40
  De inhoud lijkt mij meer dan duidelijk.

  We zijn het er hopelijk wel over eens dat het huidige economische model het in zicht heeft om zoals Nicolai Kondratieff heeft uitgedokterd na een bepaalde periode op de klippen te lopen.
  Dit is overigens ook het geval met het door Karl Marx bedachte model, dit was toch de oorzaak dat Kondratieff omdat hij dit euvel boven water tilde door Stalin ter dood werd gebracht.
  Daarom was mijn uitgangspunt om de denkwijze van Silvio Gesell in de discussie te betrekken ingegeven om te proberen gezamenlijk over het manco in de beide economische modellen van gedachten te wisselen, zodat we misschien wel een oplossing konden vinden waardoor het in de toekomst niet meer voor kon komen dat aan het einde van een Kondratieff winter de wereldbevolking het risico liep om via oorlogen de wereldbalans weer in evenwicht te moeten brengen.

  Het lijkt mij verstandig om de bezoekers van dit blog niet langer te pijnigen met onze hersenspinsels over multinationals, en dit onderwerp daarom maar te laten rusten.
  Ik ben alleen bang dat we beiden ondanks dat we van mening verschillen, in de nabije toekomt door de werkelijkheid ingehaald gaan worden.

 • dave

  @gerard
  door het kopen van welk aandeel of ETF kan je inspelen op een verdere daling van grondstoffen?
  ben je het nog steeds met je eigen woorden eens dat bij doorzettende deflatie de aandelen enorm terug gaan vallen?

 • gerard

  Op dit blog worden reageerders die de problemen vanuit alle hoeken trachten te belichten vaak voor communist of wat dan ook uitgemaakt.”

  Nee, zeker niet door mij. Maar de meesten lezen niet goed. Ik weet dat er de laatste tijd veel stokoude oplossingen op internet te vinden is. Velen zien dit als nieuw, maar hebben niet in de gaten dat dit pure citaten uit Das Kapital is. Ik kan onmogelijk de oplossingen van Marx en Engels als kapitalisme zien. Sorry maar ik kan er niks anders van maken. Ook Pikity heeft de geschriften van Marx in een nieuw boek herschreven.
  Hierin staan ook die rare dingen dat multinationals de staatschulden gemaakt hebben, en zulks. Ieder die een heel klein beetje na kan denken…
  Wat hier de laatste tijd voorbij komt is wel degelijk het pure oude communisme.
  Is overigens geen schande. Communisten probeerden wel vaker de macht te grijpen in de eindfase winter, de tijd waarin de meeste heilstaten ook zijn ontstaan.
  Dat multinationals de staatschulden maakten, en alle andere schulden zijn de standaard leugens die daar steeds bij gepast worden. 80 jaar geleden, en nu nog steeds.

 • Huub

  @Lamberto,
  “Op dit blog worden reageerders die de problemen vanuit alle hoeken trachten te belichten vaak voor communist of wat dan ook uitgemaakt.”
  Problemen uit allerlei hoeken belichten is goed, uitstekend zelfs, want dan leidt het tot de juiste diagnose en dus kern van het probleem en kan daarna een begin gemaakt worden met het oplossen.
  We moeten inzien dat een probleem en de oplossing vaak terug te voeren is op de instelling van de mens, met twee uitersten: degeen die bij een probleem eerst naar zich zelf kijkt, zich afvraagt wat had ik zelf moeten doen om het te voorkomen/op te lossen en degeen die eerst naar zijn omgeving kijkt en die daar zelfs de schuld legt van het probleem.
  Daarbij komt dat de eerste groep normaliter eisen naar zijn democratische vertegenwoordigers stelt die in de lijn liggen van zijn eigen normen en waarden. “Je hebt de regering die je wilt en verdient”. Als er een ongewenst groot verschil in een samenleving is tussen arm en rijk, dan is de politiek aan zet. Wij moeten onderkennen dat samenlevingen een oververtegenwoordiging van de eerste of de tweede groep hebben, met alle gevolgen vandien. Tevens bepaalt het moment in de K-cyclus of er meer of minder vertegenwoordiging is van de twee groepen in dezelfde samenleving.

 • Lamberto

  @Huub

  Re:
  Een mooi woord voor dit gruwelijke gebeuren is de deflationary collapse.
  ——-

  Uit het verleden blijkt overduidelijk dat het economische model bepalend is voor de vorm van de samenleving.
  Zie wat er tijdens de periode 1920 – 1945 in Duitsland gebeurde.
  Er zullen weer politieke groeperingen opstaan die deze toestand van wanorde en stijgende armoede aangrijpen om hun denkbeelden in de praktijk door te voeren.
  Zolang al deze groeperingen maar aan democratische verkiezingen deelnemen waar ze tijdens de in alle openbaarheid plaatsvindende discussies die zeker nodig zijn om het kaf van het koren te scheiden aan de tand kunnen worden gevoeld, en de wapens in de wapenkluizen laten liggen is er misschien nog hoop, dat het goed gaat komen.
  Omdat door mij al lang niet meer in sprookjes wordt geloofd ben ik wat dit goedkomen betreft uitermate pessimistisch.

  Op dit blog worden reageerders die de problemen vanuit alle hoeken trachten te belichten vaak voor communist of wat dan ook uitgemaakt.
  Doen deze roeptoeters dit omdat ze weten dat ze met hun al sinds het eind van de tweede wereld oorlog uitgedragen ideeën op het verkeerde economische paard hebben gewed.
  Was het niet verstandiger geweest om de grote massa blijvend een groter stuk van de koek te geven en niet zich zelf zonder rekening te houden met de gevolgen het meeste toe te eigenen en de rest maar te laten verrekken!

  Zoals u al duidelijk in u door mij boven geplaatste tekst aangeeft, zullen we nog in zeer zwaar economisch weer terecht komen.

  Ik ben er vast van overtuigd dat als we de grote problemen die niet alleen in Duitsland maar in heel Europa met de toestromende gelukzoekers plaatsvinden niet snel oplossen, dit het handvat zal kunnen zijn om opnieuw in de toestand te geraken zoals die zich 95 jaar geleden voordeed.

  https://www.facebook.com/npd.de/videos/vb.268232929583/10153183960999584/?type=2&theater

 • Tita

  Kleine toevoeging op “Dat kan zijn door stijgende rentelasten of door het niet kunnen aflossen”.
  Zoals de heer Trump het had over Japan en in het kort de cultuur daar, je exporteert goederen je zit op een eiland en je schulden zijn erg intern gericht en opgebouwd. Je overschot aan bijvoorbeeld dollars sla je op in Amerikaans schatkistpapier. Je hebt inmiddels enkele tientallen jaren nu al de carry trade Japan yen omruilen voor usd en omgekeerd..ook dit is een vaak niet te onderschatten golfbeweging…
  http://www.marketanthropology.com/2015/07/gold-is-dead-long-live-gold.html

 • Huub

  @ronaldw en rise and shine
  De schuldenberg is niet zo zeer het probleem. Te veel geld is weliswaar via leningen door banken in omloop gebracht, maar het betekent nog steeds dat achter die schuldenaren ook schuldeisers staan. Vooral banken dus, maar eigenlijk ook obligatiehouders, vooral bv pensioenfondsen.
  Het echte probleem ontstaat pas als de schuldenlasten ondraaglijk worden. Dat kan zijn door stijgende rentelasten of door het niet kunnen aflossen. Als de economie krimpt wordt dat laatste steeds problematischer en geeft dat een stijgende golf van faillisementen die het economisch leven in een crisis zullen storten. Door toename van risico voor de schuldeisers, zal de rente stijgen. Hetgeen de crisis verder verergert. Een mooi woord voor dit gruwelijke gebeuren is de deflationary collapse.

 • ronaldw

  rise and shine,
  Indrukwekkend weer eens zo,n overzicht van de huidige schuldenberg, bedankt hiervoor.
  Dat het fout gaat en dat dit steeds dichterbij komt is zeker. Hoe we hier mee om zullen gaan is de misschien wel grootste achterliggende vraag die we zullen gaan stellen als mensheid. Welke oplossingen zullen er komen, hoe pijnlijk zullen die zijn?
  mvg

 • rise and shine

  The big picture 2

  De leden van de Eurozone proberen een bail-out pakket voor Griekenland bij elkaar te schrapen, maar de werkelijkheid is dat ook zij binnenkort een bail-out nodig hebben. 

  Al deze landen zullen op een bepaald moment aankloppen voor hulp. Sinds de Europese Unie in 2012 bijna in elkaar is gestort zijn de schuld-BBP verhoudingen van veel landen drastisch gestegen. 

  Italië van 116 naar 132 procent, Frankrijk van 85 naar 95 en Spanje van 69 naar 98. Niet te vergeten België met 106, Ierland ook met 109 en Portugal met 130 procent. 

  Wanneer deze dominostenen zullen vallen, zullen de gevolgen voor het wereldwijde financiële systeem rampzalig zijn. 

  Europese banken hebben gigantische bedragen geleend in vergelijking met hun bezit (een verhouding van ongeveer 1 op 26). Dit betekent dat er maar iets hoeft te gebeuren en jouw geld op die bank is foetsie. 

  Dan ziet de situatie in Azië er nu ook niet echt rooskleurig uit. 

  De schuldenniveau ’s in China zijn naar recordhoogte gestegen. Wanneer je alle schuld in China meetelt en dit vergelijkt met het BNP dan kom je aan een percentage van 300 procent. 

  Japan is nog erger. Als je alleen de overheidsschuld neemt dan kom je al op een schuld-BNP verhouding van maar liefst 230 procent. Dat percentage is zo hoog dat het nauwelijks is voor te stellen. Er gaat een punt komen waarbij een implosie in Japan zal plaatsvinden die zo groot wordt dat het de wereld op haar grondvesten zal doen schudden. 

  Maar, we kunnen natuurlijk hetzelfde zeggen voor de hele planeet. Centrale banken en nationale overheden proberen de ineenstorting zo lang mogelijk voor zich uit te schuiven, maar dat het geen happy end gaat worden, is duidelijk. 

  Er zijn op dit moment meer probleemgebieden dan stabiele situaties op aarde. Er is niet één van de grotere Westerse landen die hun schulden kunnen afbetalen. Hetzelfde geldt voor Japan en de meeste landen uit de zogenaamde emerging markets (nieuwe markten). Europa is een mislukt experiment. China is een geweldige zeepbel voor wat betreft aandelen, onroerend goed en banksysteem. Japan hoort ook in de ziekenboeg en Amerika is het land met de grootste schuld ter wereld die al meer dan 50 jaar op veel te grote voet leeft. 

  Naast de 200 biljoen Dollar schuld die de wereld heeft, hebben we het nog niet eens gehad over de komende derivatenimplosie ter waarde van 1,5 biljard Dollar ( 1.500.000.000.000.000 Dollar). 

  Wat we zeker weten is dat dit systeem in elkaar moet storten. De enige vraag die nog openstaat, is wanneer. De tekenen aan de wand vertellen ons dat die dag met rasse schreden dichterbij komt. 

 • rise and shine

  The big picture.

  Alle aandacht is de afgelopen weken uitgegaan naar Griekenland, maar in feite is dat een fractie van de wereldwijde schuldenbom die letterlijk ieder moment kan ontploffen. 

  Wie denkt dat Griekenland de enige natie is die op dit moment met een schuldencrisis te maken heeft, zit er goed naast want er zijn nog minstens 24 landen die hetzelfde probleem kennen en daarnaast nog eens 14 die hard op weg zijn daar naartoe. 

  Wanneer we kijken naar de schuld op deze planeet in verhouding tot het BBP (bruto binnenlands product) van diezelfde planeet dan is schrikken geblazen. Die wereldwijde schuld namelijk, uitgedrukt in wat men noemt “schuld-BBP verhouding” (Debt-to-GDP ratio), bedraagt maar liefst 286 procent. 

  Dat betekent in absolute bedragen dat de wereld ongeveer een schuld heeft van 199 biljoen Dollar, oftewel 199.000.000.000.000. Een andere manier om dat te verwoorden is dat iedere aardbewoner, inclusief kinderen en bejaarden, een schuld heeft van 28.000 Dollar. 

  Als je dan bedenkt dat meer dan de helft van de wereldbevolking leeft van minder dan 10 Dollar per dag dan weet je honderd procent zeker dit nooit afbetaald zal worden. 

  De enige manier waarop dit piramidespel nog even kan blijven voortduren, is als iedereen het steeds groter wordende schuldenspel mee blijft spelen. Het houdt echte een keer op. 

  Zoals je ziet in Griekenland kan een land zodanig veel schuld opbouwen dat er absoluut geen uitweg meer is. Dan zie je dat Europa ondanks dat alles een derde bail-out in gang gaat zetten. Dat is hetzelfde als wanneer je de ene credit card aflost met een andere want bijna iedereen in Europa verzuipt in de schulden. 

  Zelfs als er voor Griekenland een “permanente oplossing” gevonden zou kunnen worden dan is er nog maar een miniem deeltje van het totale probleem opgelost. Want zoals we al zeiden, Griekenland is niet het enige land in de problemen.
  De verschillende naties op aarde zijn nog nooit zoveel geld verschuldigd geweest en het wordt erger met iedere dag die voorbij gaat. 
  Op dit moment zijn er maar liefst 24 landen die allen met een echte schuldencrisis te maken hebben. Die landen zijn op alfabet

  Armenia 
  Belize 
  Costa Rica 
  Croatië 
  Cyprus 
  Dominicaanse Republiek 
  El Salvador 
  Gambia 
  Griekenland 
  Grenada 
  Ierland 
  Jamaica 
  Libanon 
  Macedonië 
  Marshall Eilanden 
  Montenegro 
  Portugal 
  Spanje 
  Sri Lanka 
  St Vincent and the Grenadines 
  Tunesië 
  Oekraïne 
  Soedan 
  Zimbabwe 

  Dan zijn er nog 14 landen die op het randje staan van een volledige schuldencrisis: 

  Bhutan 
  Cape Verde 
  Dominica 
  Ethiopië 
  Ghana 
  Laos 
  Mauritanië 
  Mongolië 
  Mozambique 
  Samoa 
  Sao Tome e Principe 
  Senegal 
  Tanzania 
  Oeganda 

  Wat moet hiermee gebeuren? 
  Moeten al deze landen een bail-out krijgen van de rijkeren? 

  Probleem is natuurlijk dat de zogenaamd rijkere landen de meeste schulden hebben van allemaal. Kijk alleen maar naar Amerika. De nationale schuld van dat land is sinds 2007 verdubbeld en is op dit moment zo groot dat het rekenkundig onmogelijk is om die schuld ooit terug te betalen. 

  Voor Europa geldt ongeveer hetzelfde 1+ 1 =

 • waterman10
 • Peter
 • Peter

  Gewoon long Dow Jones en S&P voor de langere termijn . . . :-)

 • Peter

  Angst zaaien werkt al 2000 jaar , en nu nog steeds zie ik , overal op Internet die doomdenkers die al jaren roepen dat we er aan gaan . Elk jaar wordt het een jaar opgeschoven . Buy gold , buy silver , the dollar is going to collapse !

 • Nico

  Soms vraag ik me af of mensen wel beseffen in wat voor gevaarlijke tijd wij leven, dit wil men natuurlijk ook niet horen,stel je voor dat God wel bestaat daar moet je toch niet aan denken,ja waarom zou je dat risico ook nemen in ongeloof sterven,terwijl je behouden had kunnen worden.

 • Nico

  Maar goed als je de bijbel kent weet je ook wie hierachter zit.

 • Nico

  Maar we worden ook op dwaalsporen gezet,hoeveel films zijn hier door Hollywood al over dit onderwerp gemaakt zoals judsmentday in de terminator films,de bijbel word hierin verdraaid dat het niet mooi meer is.,maar die kernoorlog klopt wel,er staat duidelijk dat er maar weinig stervelingen zullen overblijven.en alle steden tot puin verbrijzeld,aan goud heb je dan niets meer,de mens is gek geworden,om zoveel waterstof en andere kernbommen te produceren.

 • Nico

  Hmmm stelletje kaaskopjes,klinkt goed,,maar laat mij erbuiten,maar die links over RFID chips,die gaan wel in die trend uitgevoerd worden,staat al eeuwen in de bijbel dat er een dergelijk systeem komt onder de laatste dictator die de wereld zal kennen,de meest gruwelijke tijd die de mens nooit gekend heeft,naar mijn idee stevenen we hier al vele jaren op af,maar of september dit al zal zijn betwijfel ik,een mens weet het weer nog geen 5 dagen nauwkeurig te voorspellen,maar goed het kan omdat het een goed crisis jaargetijde is.

 • waterman10
 • waterman10

  Anthony Patch Suddenly Stops discussing CERN – – Why?
  https://www.youtube.com/watch?v=kIbC7nX3FMo

 • waterman10

  Eerder al poste ik over de vermoedelijke wereldwijde crash in september 2015.
  Iets anders in de zelfe lijn:
  CERN & APOCALYPTIC EVENTS SEPTEMBER 2015
  https://www.youtube.com/watch?v=CwAytbYw0jM

 • waterman10

  Jij ook goed weekend marcel.
  Voor dat je het weet is het weer maandag.
  New Order
  https://www.youtube.com/watch?v=0ZO3Oq_Hscg

  Nu weet iedere lezer ook waar new order eigenlijk altijd echt voor gestaan heeft.
  New World Order. Illuminati………….iedere mens sjippen als het cash voorgoed verdwenen is
  Het gebeurt nu allemaal live recht voor onze gezichten af.

 • Temp242
 • waterman10

  Hahahahahaha
  Die hele familie Obama is een sodomie orgie.
  Michelle Obama Shows Her Penis On The Ellen Show
  https://www.youtube.com/watch?v=CfdWn6m6LcI

 • marcel

  @Alle 71 mensen van het blog GOED WEEKEND ;-];-]

 • waterman10

  Waarom zeg ik RFID sjippie?
  Er is namelijk ook iets mis met het DNA van Barry Soetoro/nickname Obama
  https://www.youtube.com/watch?v=aAYFFFmw72s

  RFID chip implant changes your DNA
  https://www.youtube.com/watch?v=MxRuxtjaI0c

 • waterman10

  @marcel,
  is Obomba misschien happy omdat hij al voorzien is van een onderhuidse chip?
  Er zijn al wereldwijde “happy” mensen met zo’n sjippie.
  https://www.youtube.com/watch?v=zHdrTiPcQ3g

  MONEY – DEBT – RFID CHIP – SLAVERY
  https://www.youtube.com/watch?v=LFBPFUVgEtQ

  Guess what will free you?

 • marcel

  @Waterman de laatste.https://youtu.be/2S3CUk_T4mk

 • waterman10

  The Dollar Is Doomed And Central Banks Are Desperate
  http://www.prepperfortress.com/dollar-doomed-central-banks-desperate/

  Ik heb de avondmaaltijd maar zelf klaar gemaakt in de keuken.
  Deze is nu klaar.
  Smakelijk,geniet nog maar, zolang het er nog is.

 • ronaldw

  Marcel,

  25 juli, 2015 om 17:50
  @Waterman ik zie ik zie wat jij niet ziet.https://youtu.be/LiLZpuplzRw

  Dit is een echt indrukwekkende verwijzing, waar hebben we het dan nog over.

 • waterman10

  What will happen if the “Dollar Collapses” In 13 September 2015
  https://www.youtube.com/watch?v=MaHMQPMqpQQ

 • marcel

  @Waterman ik zie ik zie wat jij niet ziet.https://youtu.be/LiLZpuplzRw

 • waterman10

  Ik weet wel wat je bedoelt marcel.
  Dacht je soms dat ik niet naar alle andere kanten opkeek?
  Maar voor mij blijft er er niets mooiers dan weer vooruit te kijken.
  Dan is mijn beeld ook scherper.
  Ik zie ik zie wat jij niet ziet. Of zie je het misschien toch?
  vg terug.

 • marcel
 • marcel

  @Waterman in die tunnel zat ik ook en nog maar we moeten ook andere kanten opkijken .
  mvg

 • waterman10

  Exuses dan van mij , ronaldw.
  Ik ben reuze benieuwd hoe ik in de toekomst voor een goede maaltijd zal kunnen afrekenen.
  Zouden ze een goudbaartje accepteren,wanneer cash niet zo voor handen ligt?

 • ronaldw

  Hoi Waterman 10

  Geweldige zin/tekst van je:
  Stelletje silvermountain hoogheidswaanzinnige ingeblikte kaaskopjes

  Laat meer van je horen a.u.b.
  mvg

 • ronaldw

  Huub,

  Iedereen die PM aan blijft houden, hoe laag ook en des te meer hij heeft, waarschijnlijk iets blijven hebben om te ventileren op deze site. In die zin kunnen de postings nog wel eens lang door gaan, zoals je bij de neerwaartse gang van de huidige koersen weer zag.
  Het aantal (alleen) lezers die waarschijnlijk minder tot niets hebben te brokkelen in PM zal wellicht lager worden.
  Rolf kan hier denk ik alleen antwoord op geven ( hij kan het aantal bezoekers van het blog op deze site zien)
  mvg

 • marcel

  Foei wat een woei

 • ronaldw

  Beste waterman 10

  Nog een keer goed lezen, want ik heb je helemaal niet aangevallen, maar alleen mijzelf geïroniseerd in mijn soms wat vreemde bezigheden.
  Lees dus mijn statistische bijdrage nog eens, dan zal je zien dat ik slechts aanvullende werkzaamheden heb verricht op de door jou genoemde 2121 bijdrages

  mvg

 • Huub

  Gezien de drukte van postings hier, gaat de weg omhoog nog een tijd op zich laten wachten :-(

  Gerard zei immers recent nog: “Maar ook heb ik ooit geschreven dat goud pas weer in een uptrend komt als geen hond deze blogs nog leest.”

  Woef!

 • waterman10

  @ronaldw,
  Als je mijn bijdrages niet waarderen kunt,blijf ik wel weg bij silvermountain.Jullie hebben mijn cash,maar ik heb het goud.
  Met dit goud kan ik de hele wereld over en ben ik overal welkom.
  De wereld bestaat niet alleen maar uit silvermountain en Nederland.
  Silvermountain is voor mij maar een tussensprongetje naar het meer hogere ergens anders.
  Stelletje silvermountain hoogheidswaanzinnige ingeblikte kaaskopjes. :-)

 • marcel