24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De volgende stap

De economie groeit niet hard meer, ondanks de bijna nul procent rente. Sterker nog, we dreigen in een nieuwe recessie te vallen. Het beetje GDP wat we nog hebben is gebaseerd op groeiende voorraadopbouw. Rente staat al op nul tot negatief, dus die middelen zijn niet meer beschikbaar om de economie weer aan te wakkeren. Wat is dan de volgende stap? Wat gaan overheden en centrale banken nu doen? Daar wordt al volop over gesproken, “negatieve rente”. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat cash geld eerst afgeschaft wordt. Ook daar wordt nu steeds meer over gesproken.

Gaat cash geld verdwijnen?

Cash betalen voor onroerend goed is al verboden. Voor roerende goederen is betalen boven 3000 wettelijk verboden (was 5000 tot 2014). Het laatste stapje nog? De digitale wereld van betalen zit in een stroomversnelling van innovatie. Kleine betalingen pinnen zonder kosten, betalen met je smartphone waar iphone 6 mee kwam, pinnen in het buitenland, telebankieren op je smartphone, om er maar enkele te noemen. Steeds meer dingen kun je niet eens meer met geld betalen. Denk maar eens aan je OV kaart of onbemande tankstations. Cash geld afschaffen is slecht nog een kwestie van één pennestreep. Het zou zomaar binnen één weekeinde geregeld kunnen zijn.

Het nadeel van cash geld is diefstal, overvallen, afpersing, drugshandel, etc. Maar vooral ook voor zwart geld en zwart werken. Die problemen los je dan in een klap helemaal op. Maar er is ook een voordeel. De zwarte economie. Dit is zelfs uitstekend voor de echte economie, immers, van jouw Beun de Haas karwijtje ga je toch wel leuke dingen kopen waardoor het uiteindelijk toch meetelt in de geregistreerde economie. Plus, het is goedkoper waardoor je meer kunt kopen voor minder geld. In zwart geld valt alleen de belasting er tussenuit. Voor de rest maakt het geen enkel verschil. In veel landen van Europa is de “zwarte” economie minstens de helft van de echte economie. Koplopers hierin zijn Griekenland, Spanje en Portugal, waar veel mensen nog niet eens een bankrekening hebben. Euro biljetten van 500 is in de zuidelijke landen heel normaal, terwijl in Nederland en Duitsland de meeste mensen die briefjes nog nooit gezien hebben. Cash geld, en daarmee het zwarte circuit, draagt dus behoorlijk bij aan de echte economie. Sterker nog, belasting betalen is de grootste rem op de economie. En behoorlijk ook want onze belastingdruk is momenteel 90% van het inkomen.

Zwart werken en zwart geld is slecht voor de overheidskas maar heel goed voor de economie. Dit laatste is de hoge drempel en dus tevens de reden dat cash geld afschaffen nog niet gebeurd is. Toch is het slechts een kwestie van tijd. De negatieve rente begint immers te drukken. Rente staat al lange tijd op nul, en men kan niet verder omlaag zolang er cash geld is. Het is eigenlijk een schande dat bij nul procent rente de economie niet door het dak vliegt. Het omgekeerde gebeurt, economische groei blijft al jaren steken bij amper 0,5%, wat nog lager is dan de bevolkingsgroei en dus eigenlijk negatief. Economische groei waarop de overheid hun inkomsten van moet hebben. Om dus ooit uit de schulden te komen moet de overheid hogere economische groei hebben. Bij afschaffen cash geld gaat deze groei dramatisch dalen. Dit durft men waarschijnlijk niet aan. Althans, nu nog niet.

 

500-euro-biljetten

 

Toch gaat afschaffen cash geld er ooit van komen. De druk naar negatieve rente wordt groter en groter. Men wil dat je rente “ontvangt” bij schulden maken en rente “betaalt” bij sparen. Hier is vooral de overheid mee gebaad. Want bij zulke lage groei van de afgelopen jaren lopen de staatsschulden steeds hoger en hoger op. En daar wringt nu net het schoentje. Deze schuldencrisis speelt zich af binnen de overheid en NIET binnen de economie, wat velen denken. Het duivels dilemma is dat de overheid die economie nodig heeft voor hun inkomsten.

 

Welke gevolgen gaat dit hebben?

Bij negatieve rente gaat de bevolking straat en straatarm worden. Denk alleen maar aan de pensioenpotten die leeg stromen richting overheidskas. Ook banken kunnen niet meer blijven bestaan bij negatieve rentes. Ze moeten rente gaan betalen als iemand een lening aanvraagt? Lijkt mij geen verdienmodel meer. Mensen met spaargeld gaan cash aanhouden en daarom is het nodig dat cash eerst verdwijnt. De negatieve effecten die deze schuldencrisis met zich meedroeg zullen helemaal verdwijnen bij negatieve rente. Schulden zullen door het dak vliegen omdat schulden maken beloond gaat worden met rente ontvangen. Griekenland zou dan in een klap het sterkste land van Europa worden. Negatieve rente gaat bubbels opblazen in vooral aandelen en onroerend goed. En jawel, ook bubbels in goud en zilver. Je kunt er zeker van zijn dat goud en zilver een extra functie gaan krijgen in het betalingsverkeer.

Zwartwerkers, prostitutie, drugshandel en andere illegale werkzaamheden zullen zeker niet verdwijnen. Betalen in gouden en zilveren munten en baren gaat gegarandeerd een geheel eigen leven ontpoppen. Tot voor kort hield niemand dit scenario voor mogelijk. Totdat centrale bankiers steeds meer aanstuurden op negatieve rente door heel de economie. Staatsleningen tot 10 jaar zijn al op negatieve rente op dit moment in enkele landen.

 

Rente manipuleren door opkoop obligaties door de centrale banken is een typische Keynes theorie. Rente negatief maken in dit verlengde ook. De economische Oostenrijkse school is daar faliekant tegen. Die vindt dat rente op natuurlijke wijze bepaalt hoort te worden door vraag en aanbod. Daar ben ik het helemaal mee eens. In politieke termen kun je spreken dat Keynes in het linkse vak staat, en de Oostenrijkse school rechts. Oftewel, de grote allesoverheersende overheid bij Keynes, en de kleine overheid en markteconomie bij de Economische Oostenrijkse School. Politiek en centrale banken kiezen voor Keynes en dus zullen we het hiermee moeten doen.

 

Terwijl Keynes en de centrale bankiers spreken over negatieve rente, hoe tegenstrijdig is het dan dat Yellen van de FED spreekt over renteverhoging eind dit jaar? Dit laatste wil ik eerst zien en dan pas geloven. Zolang Europa en China economische niet hard groeien tot krimpen en geen inflatie meer laten zien, zolang de schulden steeds harder blijven oplopen, zolang kan de VS echt geen rente verhogen. “NO WAY” in hoofdletters. Obama betaalt nu al 525 miljard rente per jaar bij een schuld van 105% van GDP. De wereld is één groot dorp. Alles is tegenwoordig afhankelijk van elkaar. Anders gezegd, de producten die Wal Mart of Mediamarkt verkopen zijn in China geproduceerd. Waarvan de grondstoffen in Australië uit de grond gehaald werden.

Wereldeconomie is wat dat betreft een grote brei. Het hangt als een spinnenweb aan elkaar. Als overal ter wereld de rentes verlaagd worden, waar staat de FED dan met hun rente verhogen? De USD zou helemaal door het dak vliegen en hiermee stort dan de VS economie helemaal als een plumpudding in elkaar. Sterke munt is immers slecht voor de economie en daar heeft de VS nu al last van. Toch hoort men de laatste tijd steeds vaker “negatieve rente” uit de monden van centrale bankiers, met Mario Draghi voorop. Daaraan gekoppeld zit dan het afschaffen van cash. Want dit laatste is nodig om hiermee nog verder te kunnen gaan. Pas dan beschikt de staat over al het geld wat er in omloop is. Ze moeten uiteindelijk wel want de staat heeft niks meer. Alleen hopeloze schulden hebben ze nog. Schulden die alleen maar nog hoger opliepen sinds de uitbraak schuldencrisis in 2008 en Eurocrisis in 2011. Mijn conclusie is: dit betekent een “gouden” toekomst voor goud en zilver. Al is het maar dat zwart geld en andere illegale inkomsten hun weg zullen vinden, net zulke zekerheid zoals water altijd naar het laagste punt zal stromen. Hoe mooier en simpeler kan het zijn met gouden en zilveren muntjes? Dan spreek ik nog niet eens over de prijs van die muntjes als dit écht aan de orde komt. Daar mag je naar raden.

 

goudprijs-mei

 

Disclaimer: Dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bekijk ook