24 UURS VERZEKERD TRANSPORT
coins

De vooruitzichten van goud in 2021

Verschillende factoren houden verband met edelmetalen en de kwetsbaarheid van de wereldmarkten in de huidige situatie. Kitco suggereert dat de belangrijkste supercyclus op elkaar aansluiten en dat we daarom de komende drie tot vijf jaar vreemde prijzen kunnen gaan ervaren. Dit is al meer dan 75 jaar niet gebeurd.

Dit jaar is een verkiezingsjaar, gezien de Amerikaanse presidentsverkiezingen, wat voor edelmetaal betekent dat de onzekerheid en gebeurtenissen in de cyclus zullen leiden tot een verwachte, blijvende stijging van de goudprijs en zilverprijs. Waarschijnlijk zal dit tot 2024 en 2025 zo zijn aangezien dan het einde van de cyclus wordt verwacht.

De afgelopen 2 tot 3 weken zijn de markten gedaald en mede daarom zijn ook de goud- en zilverprijzen gedaald. De prijzen zijn vergelijkbaar met het begin van de huidige pandemie. In maart 2020, na de ineenstorting door COVID-19, kwam goud terug naar bijna recente hoge niveaus, wat de piek in de goud/ zilver-ratio veroorzaakte. Goud is een steeds aantrekkelijkere investering geworden tijdens de verspreiding van de COVID-19 pandemie dankzij de lage rentetarieven en de veilige haven die goud biedt. De vlucht naar veiligheid stimuleert namelijk de goud- en zilvermarkten.

Nieuwe basis

Momenteel zijn zowel goud als zilver bijna gelijktijdig ingestort. Dit creëert een verandering in de goud/ zilver-ratio. Kitco heeft het vermoeden dat zich een nieuwe basis aan het vormen is op de Amerikaanse aandelenmarkt en in de edelmetalen. Deze nieuwe bodem  kan een toekomstige ondergrens zijn voor grote prijsbewegingen. Ergens tussen half en eind 2021 is de verwachting dat het nieuwe patroon zal beginnen met afronden.

Deze nieuwe basis zal volgens Kitco de komende twee tot vier maanden op de Amerikaanse aandelenmarkt en edelmetalen kunnen voortduren. De kans is groot dat metalen zullen stijgen vanaf de huidige basisniveaus. Dit basispatroon kan uiteindelijk een grote opwaartse beweging veroorzaken. Echter noemt Kitco dat momenteel de bewegingen minder groot zullen zijn, wat een meer opwaartse “drift” in metalen veroorzaakt.

De verwachtingen van analisten

Analisten verwachten dat verdere winsten in goud en zilver ondersteund zullen worden door de macro-economische omgeving. Er wordt hierbij gewezen op de aanhoudende economische onzekerheid.

Ole Hansen van Saxo Bank heeft positieve vooruitzichten wat betreft goud. De onzekerheden behoudt men ervan om winst te nemen voordat de verwachte zwakke dollar uiteindelijk de prijzen in 2021 doen stijgen.

Analisten van Capital Economics geven aan dat niet-rentedragende veilige havens zoals goud en zilver zouden moeten stijgen naarmate de reële rente in VS iets zal dalen.

Ten slotte, een prognose gesteld door analisten van Heraeus Precious Metals stelt dat de sterke vraag van investeerders waarschijnlijk de steun aan goud blijft bieden. Er wordt al veel politieke en economische onzekerheid verwacht, de pandemie is nog lang niet voorbij en wanneer economische vooruitzichten verslechteren, kunnen centrale banken ervoor kiezen om hun monetaire interventies nog een op te voeren.

Wat zijn uw verwachtingen omtrent goud en zilver in 2021? Laat het ons hieronder weten!

Bekijk ook